U èemu je problem?SijuksA wrote:Bas je ovo DUHOVNA ( -> duhovita!) tema.
Svi su (cast izuzecima) ustvari ( ne u stvari! u kakvoj stvari?) malo 'pobrkali' (uzasna rijec) loncice, jer se radi o odabiru neodgovarajuce rijeci, a ne o 'krivopisu'.
KAd smo vec kod krivopisa, jezim se na:
'visocije'![]()
![]()
neologizirano 'uredu' !
'u sustini' gdje treba i gdje ne treba
'znaci' na pocetku svake recenice (osoba sama sebe uvjerava u nesto sto nije sigurna)
a nedavno cak procitah i 'zaprimili smo' i tu bijase 'plafon'!
p.s. Van konteksta, a mozda i neusi moje cak pretrpise i 'mene ne briga!' (ekstreman slucaj)
Pogresna upotreba rijeci
-
sulesavic
- Neelix
eh, jednu stvar nikako da razlucim, pa da pitam ove forumske strucnjake 
njeno - njezino
jel ima situacija kad je pravilna upotreba jednog, odnosno drugog oblika? ili je to proizvoljno? ili je "njezino" nepravilno? Meni "njezino" pravo grdno
zvuci, ali posto je jako rasireno, vise nisam siguran jel pravilno ili ne 
njeno - njezino
jel ima situacija kad je pravilna upotreba jednog, odnosno drugog oblika? ili je to proizvoljno? ili je "njezino" nepravilno? Meni "njezino" pravo grdno
-
zlata
Pa sta je sad? Sto't'se dig'o tlak. Je'l'te neko uj'o?sulesavic wrote:Ama, ljudi, molim vas, neka jednom neko skenira taj dokument na kojem piše da se taj grad piše na taj način. Niko nikada takvo nešto nije propisao.zlata wrote:Nije mi jasno zasto je neprihvatljivo ISKATI ("arhaizam..jezik prolazi kroz faze") a 'vamo (preciznosti radi...u nedostatku izvornih izraza-rijeci) natrpali smo u nas svakodnevni govor...hrpe i tone stranih rijeci i izraza...i kad treba i ne'treba! Je'l' i to "po novosadskom dogovoru"?Mislim...vrlo mi je jasno...u jednom kontekstu odbijamo izvorno (iako valja) a prihvatamo uvozno...bez nekih silnih predrasuda. Pa je'l'onda cudno sto su "Latici i Mlatici" naval'li s'onim HHHH...pa Hlivno? Dok sam spomenula ISKATI...stavio si rijec u jednu mahalsku sredinu...k'o nesto trecerazredno, zaostalo itd.
Dapace...ta rijec ima svoje pravo mjesto...i danas-dan se cuje u Hrvatskoj, Makedoniji...BiH...a problem nije u rijeci...nego u glavama...u odnosu ljudi prema svom kulturnom naslijedju...a narocito nase "progresivne..moderne..inteligencije".
Eto...sad sam odlucila...da cu ubuduce iskati...a ne traziti...a ponijet'cu "snimalo"da snimim to cudjenje....zbunjenost
kad budu culi.... ISKATI!
Nije Hlivno, nego je Livno
Vlaji ne vole izgovarat H....pa Hlivno postalo Livno. Sta ja znam...valjda glas H nije ni postoj'o u tom predslavneskom govoru dinarskih Vlaha.
Sjecam se dooobro...Hvala...bilo Vala....i uhvati se kazivalo uvati. Zato je dajdza Fadil bio Vadil!
-
SijuksA
Zar problema imasulesavic wrote:U čemu je problem?SijuksA wrote:Bas je ovo DUHOVNA ( -> duhovita!) tema.
Svi su (cast izuzecima) ustvari ( ne u stvari! u kakvoj stvari?) malo 'pobrkali' (uzasna rijec) loncice, jer se radi o odabiru neodgovarajuce rijeci, a ne o 'krivopisu'.
'visocije'![]()
![]()
neologizirano 'uredu' !
'znaci' na pocetku svake recenice (osoba sama sebe uvjerava u nesto sto nije sigurna)
p.s. Van konteksta, a mozda i neusi moje cak pretrpise i 'mene ne briga!' (ekstreman slucaj)
'ustvari' nije problem, problem je 'u stvari' nepismenih autora...
'uredu' se po novom pise zajedno, sto mi jako para oci i apsolutno se ne slazem da je ovo ispravno.
Ako cemo pisati 'uredu', onda cu radije stalno koristiti 'OK'.
A zasto onda ne i 'usustini'. 'upolju', 'ukuci' !!!!
-
sulesavic
Jesi li ti lingvist (u bilo kojoj mjeri)? Jesi? U tom sluèaju si potro¹io godine na fakultetu uzalud.SijuksA wrote:Zar problema imasulesavic wrote:U èemu je problem?SijuksA wrote:Bas je ovo DUHOVNA ( -> duhovita!) tema.
'visocije'![]()
![]()
neologizirano 'uredu' !
![]()
'ustvari' nije problem, problem je 'u stvari' nepismenih autora...
'uredu' se po novom pise zajedno, sto mi jako para oci i apsolutno se ne slazem da je ovo ispravno.
Ako cemo pisati 'uredu', onda cu radije stalno koristiti 'OK'.
A zasto onda ne i 'usustini'. 'upolju', 'ukuci' !!!!![]()
Nisi lingvist? ©to te onda zanima spojeno i razdvojeno pisanje prijedlo¾no-pade¾nih izraza?
-
Shoshana
A meni je bas ovo nase (talijansko) 'briga' simpaticnoSijuksA wrote: p.s. Van konteksta, a mozda i neusi moje cak pretrpise i 'mene ne briga!' (ekstreman slucaj)
Ima oblik za sve potrebe. A ubjedljivo najljepsa mi je fraza 'boli me briga'
-
sulesavic
Mrsko mi je obja¹njavati, a i volio bih zadr¾ati ovaj nit' prijateljski nit' neprijateljski odnos s tobom, ali hajde...rashomon wrote:Vokativ se odvaja zarezom, dakle:sulesavic wrote:Tito dragi...
Sjedi, jedan!
"Tito, dragi!"
"Pobogu, ljudi..."
"Hvala, Sule..."
Ha, jesam vam ga!!! ©ta æete sad?!?!?!?!
Tito dragi! (imenica + pridjev, jedna osoba)
Tito, dragi! (imenica + u imenicu kategorijalno preobra¾en pridjev, dvije osobe)
- cyprus
E, vako. Kako ja ne govorim ni bosanski, ni srpski, ni hrvatski, ni crnogorski, ni srpsko-hrvatski, ova silna pravila, za mene ne važe i mogu pisat i govorit kako ja odredim da je ispravno.
P.S. Samo mi ne pada na pamet kako da taj svoj jezik nazovem.
-
Shoshana
Nista ja tebe ne razumijemcyprus wrote:E, vako. Kako ja ne govorim ni bosanski, ni srpski, ni hrvatski, ni crnogorski, ni srpsko-hrvatski, ova silna pravila, za mene ne važe i mogu pisat i govorit kako ja odredim da je ispravno.
-
rashomon
Moram se rekonsolidovati...Čekaj sad malo...sulesavic wrote:Mrsko mi je objašnjavati, a i volio bih zadržati ovaj nit' prijateljski nit' neprijateljski odnos s tobom, ali hajde...rashomon wrote:Vokativ se odvaja zarezom, dakle:sulesavic wrote:Tito dragi...
Sjedi, jedan!
"Tito, dragi!"
"Pobogu, ljudi..."
"Hvala, Sule..."
Ha, jesam vam ga!!! Šta ćete sad?!?!?!?!
Tito, dragi! (imenica + u imenicu kategorijalno preobražen pridjev, dvije osobe)
OK, mislim da imaš pravo sa Tito dragi...
Prenio me čitav niz drugih vokativa!!!
-
sulesavic
Na usluzi sam damama i gospodirashomon wrote:Moram se rekonsolidovati...Èekaj sad malo...sulesavic wrote:Mrsko mi je obja¹njavati, a i volio bih zadr¾ati ovaj nit' prijateljski nit' neprijateljski odnos s tobom, ali hajde...rashomon wrote: Vokativ se odvaja zarezom, dakle:
"Tito, dragi!"
"Pobogu, ljudi..."
"Hvala, Sule..."
Ha, jesam vam ga!!! ©ta æete sad?!?!?!?!
Tito, dragi! (imenica + u imenicu kategorijalno preobra¾en pridjev, dvije osobe)
OK, mislim da ima¹ pravo sa Tito dragi...
Prenio me èitav niz drugih vokativa!!!
- cyprus
Ja tebe razumim, al ne pričam tvojijem jezikom.Shoshana wrote:Nista ja tebe ne razumijemcyprus wrote:E, vako. Kako ja ne govorim ni bosanski, ni srpski, ni hrvatski, ni crnogorski, ni srpsko-hrvatski, ova silna pravila, za mene ne važe i mogu pisat i govorit kako ja odredim da je ispravno.
P.S. Samo mi ne pada na pamet kako da taj svoj jezik nazovem.![]()
-
rashomon
Ja došao do ovog zaključka!
Ja ću nastojati pisati u skladu sa pravilima koja sam naučio, a vi pišite kako hoćete...

Šta ti dođe ovo na italijanskom...Neki vokativ, bezbeli...
-----------------------------
Ne valja, i ovo tersaški zvuči...
Ja ću nastojati pisati u skladu sa pravilima koja sam naučio, a vi pišite kako hoćete...
Šta ti dođe ovo na italijanskom...Neki vokativ, bezbeli...
-----------------------------
Ne valja, i ovo tersaški zvuči...
-
Hierarchia
Ovo nije samo direktno obraćanje, štaviše - imperativ.InfraRedRidinghood wrote:Evo ti jedan do srži ispravan vokativ: Rasho, ne seri![]()
![]()
Rasho, Rasho... gdje ćeš ti Palićevim studentima pamet soliti.
-
Shoshana
Evo, ja cu na temu... (Meni ovo ne sluti na dobro....od jutros na forumu ovo najaktivnija tema
)
Iako nisam jezicar (i ne sumnjam da ce se naci neko ko jeste, da me ispravi), odrasla sam uz dva jezicara i mislim da ispravno govorim. Naravno, kao i vecina nas, posjedujem dva razlicita 'rjecnika'. Jedan za formalne prilike, jedan za neformalne.
U neformalnoj komunikaciji cesto koristim izraze za koje znam da nisu pravilno upotrijebljeni. I, nakon kratkotrajnog razmisljanja, shvatila sam zasto.... Izrazi poput 'dubiozno', 'nebulozno', frigidno', 'ocimagledno' itd. uglavnom sluze za slanje suptilne poruke sagovorniku: ja znam - sto mi daje za pravo da je zajebavam (nesto kao pjesnicka sloboda). Problem je kada oni sto ne znaju - pocnu da misle da se to tako kaze...
No, u kolikoj mjeri je to pogresno... nisam sigurna. Cak i u standardnom jeziku ce svaki znalac zacas naci primjere rijeci koje su se odomacile (prvenstveno strane rijeci) u svome nepravilnom znacenju. Ono sto je bilo neispravno prije 50 godina, postalo je ispravno danas. Mi cemo se, naravno, buniti i dzapati, jer to ne odgovara onome sto smo mi naucili, ali jezik ne pripada lingvistima, jezik pripada narodu.
Jezik je ziv, razvija se, mijenja se i nije logican. Cak i domace rijeci mijenjaju znacenje i o(p)staju u jeziku u svome izmijenjenom znacenju. Pogledajte samo rijec 'odredjeni'... Sama rijec kaze da je nesto odredjeno - ne moze biti jasnije.... A, ipak, kada kazemo da se pred skupstinom skupio odredjen broj ljudi, broj je - neodredjen.
Da me ne bi kogod pogresno shvatio, ne zalazem se ja nepravilan i neregulisan jezik... Cinjenica da pripadam onima koji su nauceni da cijene pravilno izrazavanje, cini da ne mogu u potpunosti promijeniti perspektivu... No, kada malo pokusam...brzo uvidim da nisam bas sigurna cemu sluzi razlika izmedju knjizevnog i narodnog jezika.
Iako nisam jezicar (i ne sumnjam da ce se naci neko ko jeste, da me ispravi), odrasla sam uz dva jezicara i mislim da ispravno govorim. Naravno, kao i vecina nas, posjedujem dva razlicita 'rjecnika'. Jedan za formalne prilike, jedan za neformalne.
U neformalnoj komunikaciji cesto koristim izraze za koje znam da nisu pravilno upotrijebljeni. I, nakon kratkotrajnog razmisljanja, shvatila sam zasto.... Izrazi poput 'dubiozno', 'nebulozno', frigidno', 'ocimagledno' itd. uglavnom sluze za slanje suptilne poruke sagovorniku: ja znam - sto mi daje za pravo da je zajebavam (nesto kao pjesnicka sloboda). Problem je kada oni sto ne znaju - pocnu da misle da se to tako kaze...
No, u kolikoj mjeri je to pogresno... nisam sigurna. Cak i u standardnom jeziku ce svaki znalac zacas naci primjere rijeci koje su se odomacile (prvenstveno strane rijeci) u svome nepravilnom znacenju. Ono sto je bilo neispravno prije 50 godina, postalo je ispravno danas. Mi cemo se, naravno, buniti i dzapati, jer to ne odgovara onome sto smo mi naucili, ali jezik ne pripada lingvistima, jezik pripada narodu.
Jezik je ziv, razvija se, mijenja se i nije logican. Cak i domace rijeci mijenjaju znacenje i o(p)staju u jeziku u svome izmijenjenom znacenju. Pogledajte samo rijec 'odredjeni'... Sama rijec kaze da je nesto odredjeno - ne moze biti jasnije.... A, ipak, kada kazemo da se pred skupstinom skupio odredjen broj ljudi, broj je - neodredjen.
Da me ne bi kogod pogresno shvatio, ne zalazem se ja nepravilan i neregulisan jezik... Cinjenica da pripadam onima koji su nauceni da cijene pravilno izrazavanje, cini da ne mogu u potpunosti promijeniti perspektivu... No, kada malo pokusam...brzo uvidim da nisam bas sigurna cemu sluzi razlika izmedju knjizevnog i narodnog jezika.