ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ja bih tom tvom kolegi nakon godinu spustio platu na cetristo, pa ako ostane jos pola godine na 350, i tako skidao po 50KM svakih pola godine dok ne bi ostao da radi dzabe. A kada bi ostao da radi dzabe digao bih mu spomenik na samom ulazu u Energoinvest i proglasio njegov dan kao praznik. Neradni, naravno.

Pa ljudi postoji li igdje u ovoj sugavoj drzavi kakva firma a da nije drzavna? Pada li uopste ikome na pamet traziti posao u firmi koja nije drzavna?

Najbolje ne raditi nista, ni na toj pijaci, nego sjediti 'nako vazdan, obrisati guzicu diplomom, srati po Centrali kako eto mi mladi sa diplomama ne mozemo dobiti adekvatan posao (adekvatan: plata bar milju i po u startu uz drkanje qrca svakodnevno, surfanje, niposto prekovremeni rad ili rad vikendom, ne daj Boze praznikom, godisnji bar 20 dana za pocetak, regres, trinaestu platu, placeno bolovanje, ako vec mora prekovremeni onda placen i to bar satnicu duplo duzu itd :x )

De malo skontajte gdje zivite i dodjite sebi, ako vec nemate kome drugom :x
zlatiborka

#177 Re: energoinvest!!!

Post by zlatiborka »

rolenc wrote:Ma kakav zakon? Svim tim đuturumima koji su pred odlazak u penziju se zadnjih par godina svjesno štimaju plate (koje su sigurno tri puta veće od plate jednog mašinskog inžinjera, pripravnika) sa ciljem povećanja prosjeka. A zahvaljujući dobrim odnosima sa rukovodećim ljudima, velika većina nastavlja raditi i kada ode u penziju, a bukvalno firma nema nikakve koristi od njih. Šta ćeš, nezamjenljiv kadar!
U svim normalnim firmama koeficijent radnog mjesta je zakon. Tako npr. u zdravstvu, medicinska sestra ima platu između 550-590 KM, a doktor skoro dva puta više, minimalno 1000-1200 KM. Ovo je u samom startu, samo posmatrajući školsku spremu. Na stranu stimulacija.
U firmama tipa energoinvesta vrlo čest slučaj je da tehničari (SSS) imaju veću platu od mašinskih inžinjera, a sve zahvaljujući koeficijentu lične ocjene koju daje rukovodilac, i koji može dosta da varira.
Znam kolegu koji je radio odgovorne poslove mašinskog inžinjera u jednoj od kompanija koje su egzistirale u okviru Energoinvesta, koji je pet godina imao platu oko 500 KM, dok je djevojka (mašinski tehničar SSS) sa par godina staža imala 30 KM više od njega.
Sarajka 37 samo ukazuje da je sistem vrijednovanja znanja totalno poremećen u državi. Vjerovatno je to lično iskusila na svojoj koži. Potrebno je jako puno truda i odricanja za sticanje diplome jednog od tehničkih fakulteta (elektrotehnika, mašinstvo). A kad vidiš da nema niti minimuma materijalne satisfakcije, onda ti nije svejedno.
kako kaže moj dobri haver, bolje mi je da radim na zelenoj pijaci za 500 KM, nego da prodajem pamet za istu lovu. Ovako se bar ne osjećam donji.
Rolenc i Sarajka37, slazem se sa vama jer sam i ja na svojoj kozi iskusila mnogo nepravdi. I tacno je to sto kazete za penzionere, donedavno je bilo tako. Odkako smo dobili novog generalnog direktora, to se polako mijenja i nema vise toliko djuturuma koji rade sa ugovorima o djelu. On je lagano otpremio te takve u mirovinu i zaposlio mnogo mladih, sto svi pozdravljaju.
ejub

#178 Re: energoinvest!!!

Post by ejub »

zlatiborka wrote:
rolenc wrote:Ma kakav zakon? Svim tim đuturumima koji su pred odlazak u penziju se zadnjih par godina svjesno štimaju plate (koje su sigurno tri puta veće od plate jednog mašinskog inžinjera, pripravnika) sa ciljem povećanja prosjeka. A zahvaljujući dobrim odnosima sa rukovodećim ljudima, velika većina nastavlja raditi i kada ode u penziju, a bukvalno firma nema nikakve koristi od njih. Šta ćeš, nezamjenljiv kadar!
U svim normalnim firmama koeficijent radnog mjesta je zakon. Tako npr. u zdravstvu, medicinska sestra ima platu između 550-590 KM, a doktor skoro dva puta više, minimalno 1000-1200 KM. Ovo je u samom startu, samo posmatrajući školsku spremu. Na stranu stimulacija.
U firmama tipa energoinvesta vrlo čest slučaj je da tehničari (SSS) imaju veću platu od mašinskih inžinjera, a sve zahvaljujući koeficijentu lične ocjene koju daje rukovodilac, i koji može dosta da varira.
Znam kolegu koji je radio odgovorne poslove mašinskog inžinjera u jednoj od kompanija koje su egzistirale u okviru Energoinvesta, koji je pet godina imao platu oko 500 KM, dok je djevojka (mašinski tehničar SSS) sa par godina staža imala 30 KM više od njega.
Sarajka 37 samo ukazuje da je sistem vrijednovanja znanja totalno poremećen u državi. Vjerovatno je to lično iskusila na svojoj koži. Potrebno je jako puno truda i odricanja za sticanje diplome jednog od tehničkih fakulteta (elektrotehnika, mašinstvo). A kad vidiš da nema niti minimuma materijalne satisfakcije, onda ti nije svejedno.
kako kaže moj dobri haver, bolje mi je da radim na zelenoj pijaci za 500 KM, nego da prodajem pamet za istu lovu. Ovako se bar ne osjećam donji.
Rolenc i Sarajka37, slazem se sa vama jer sam i ja na svojoj kozi iskusila mnogo nepravdi. I tacno je to sto kazete za penzionere, donedavno je bilo tako. Odkako smo dobili novog generalnog direktora, to se polako mijenja i nema vise toliko djuturuma koji rade sa ugovorima o djelu. On je lagano otpremio te takve u mirovinu i zaposlio mnogo mladih, sto svi pozdravljaju.
Pa u cemu je sad problem?Koliko ima da vam je dosao novi direktor?Znaci nema vise "starkelja" da smetaju novim "blumovima"?
Ovaj otisao na pijacu da radi??????????
Pa zasto nije konkurisao kod amerikanaca ako je toliki "strucnjak",osnovao svoju firmu ,izumio sta novo i sl.
Ma dajte sve naki "strucnjaci " kojima vazda nesto smeta!!!!!!!!!!!
Eto ga valjda je sad na pijaci"svoj na svome".
sarajka37

Post by sarajka37 »

[quote="_BosanaC"]Ja bih tom tvom kolegi nakon godinu spustio platu na cetristo, pa ako ostane jos pola godine na 350, i tako skidao po 50KM svakih pola godine dok ne bi ostao da radi dzabe. A kada bi ostao da radi dzabe digao bih mu spomenik na samom ulazu u Energoinvest i proglasio njegov dan kao praznik. Neradni, naravno.

Pa ljudi postoji li igdje u ovoj sugavoj drzavi kakva firma a da nije drzavna? Pada li uopste ikome na pamet traziti posao u firmi koja nije drzavna?

Najbolje ne raditi nista, ni na toj pijaci, nego sjediti 'nako vazdan, obrisati guzicu diplomom, srati po Centrali kako eto mi mladi sa diplomama ne mozemo dobiti adekvatan posao (adekvatan: plata bar milju i po u startu uz drkanje qrca svakodnevno, surfanje, niposto prekovremeni rad ili rad vikendom, ne daj Boze praznikom, godisnji bar 20 dana za pocetak, regres, trinaestu platu, placeno bolovanje, ako vec mora prekovremeni onda placen i to bar satnicu duplo duzu itd :x )

De malo skontajte gdje zivite i

pa " Bosanac " mi ovdje pricamo o drzavnoj firmu,to je tema!!Sve je to ok sto ti prichash ali valjda bi ista pravila trebala za sve da vrijede ili ...ako nista bar za vecinu.Npr u E mozes biti vrijedan ili vrijedniji 5 puta ,to nece niko prepoznati niti pohvaliti a kamoli nagraditi ..neki rade sve neki nista,onako malo sjede,popunjavaju stolice,valjda zato sto im se sjedi sta li...rado bi oni al ne da im se jer pobogu ovi drugi moraju da opravdaju svoje plate ihhh ma ima togaa koliko hoces
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Image
rolenc

#181 energoinvest!

Post by rolenc »

Nije jednostavno naći posao kod privatnika za inžinjera koji hoće da ostane u struci. Malo je danas inžinjerskih firmi, mogu se na prste nabrojati. Uglavnom se sve svodi na komercijalu, gdje čovjek naprosto zatupi, te se vremenom otuđi od struke.
ejub

#182 Re: energoinvest!

Post by ejub »

rolenc wrote:Nije jednostavno naći posao kod privatnika za inžinjera koji hoće da ostane u struci. Malo je danas inžinjerskih firmi, mogu se na prste nabrojati. Uglavnom se sve svodi na komercijalu, gdje čovjek naprosto zatupi, te se vremenom otuđi od struke.
Ja ovo nekontam.Pa u cemu je onda problem?E je takva firma gdje se moze raditi u struci i nece zatupiti?
Daj se malo saberite i recite sta zelite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mire_1980

#183 SARAJKA JE U PRAVU

Post by mire_1980 »

Ljudi ja radim u "E" i to u jednom od najačih inženjeringa, pa mi je plata 500 KM + 130 stimulacije + 250 toplog = 880KM.

I zar to nije sramota za jednog inžinjera od 27godina sa 3 godine radnog iskustva. Plata mi je se u 3 godine povecala za 30KM

BIO SAM I JA STIPENDISTA i otplatio sam stipendiju (primao sam je 2 godine).

Nekazem jeste dobra stvar inostranstvo i da je tamo vise placeno, ali kada odes ostajes godinu dana, bez porodice i svega ostalog (osim Libije - 3 mjeseca)....a sta je opet sa ljudima koji rade u sektorima koji posluju i rade na domaćem tržištu i nemaju priliku otići u inostranstvo.....

A ŠTO SE TIĆE RADA U STRUCI TU SE SLAŽEM DA NEMA NI JEDNA DRUGA FIRMA U BiH U KOJOJ MOŽEŠ NAUČITI POSAO IZ STRUKE KAO U ENERGOINVESTU, BIO TI GRAĐEVINAC, ELEKTRIČAR, MAŠINAC (NARAVNO INŽINJER) ILI EKONOMISTA, PRAVNIK ......

POZDRAV OD INŽINJERA IZ ENERGOINVESTA
mire_1980

#184 I ŠTA KAŽETE ZA PLATU !!!

Post by mire_1980 »

EVO OVO VAM JE INFORMACIJA IZ PRVE RUKE ŠTO SE TIĆE PLATE...

VJEROVALI ILI NE SVA PRIMANJA 880 KM DO 900 KM (NEKADA DOBIJEM MALO VEĆU STIMULACIJU).....
sarajka37

#185 Re: I ŠTA KAŽETE ZA PLATU !!!

Post by sarajka37 »

mire_1980 wrote:EVO OVO VAM JE INFORMACIJA IZ PRVE RUKE ŠTO SE TIĆE PLATE...

VJEROVALI ILI NE SVA PRIMANJA 880 KM DO 900 KM (NEKADA DOBIJEM MALO VEĆU STIMULACIJU).....
vjerujem ti naravno,prosla sam i ja to,dok nekima vjerovao ili ne stimulacije idu i do 600km,da ne govorimo rukovodiocima!!!!nekome sa 6 god staza
water

Post by water »

a sta su vam te stimulacije: ne kontam je li to svaki mjesec, je li to dio ugovora o poslu, je li neki sindikalni fol, iskreno me interesira.
sarajka37

Post by sarajka37 »

water wrote:a sta su vam te stimulacije: ne kontam je li to svaki mjesec, je li to dio ugovora o poslu, je li neki sindikalni fol, iskreno me interesira.
ma to ti je lova koju svaki sektor dobije,pa da kao pravilno i po ucinku raspodjeli ljudima koji su kao malo vishe radili,lijepo zamisljeno al da mi nemamo posla s lopovima,uostalom nemaju utvrdjene koeficijente po strucnoj spremi vec tako inzinjer moze imati od 500 do 5000km zavisi ko je kome daidza jer o postenju kod nas ,mislim i ptice na grani vishe znaju,dakle to je samo jedna zvrcka da bi recimo kafe kuharica mogla imati vishe novca od jednog inzinjera jer se jadna slomiiii hahahaha (ali gdje i kako to samo ona zna)
mire_1980

#188 DOBIO SAM VECU STIMULACIJUUUUUUUUUU

Post by mire_1980 »

Evo ljudi napokon sam dobio vecu stimulaciju cak 170KM tako da mi je plata skocila za "NEVJEROVATNIH" 40KM u odnosu na prosli mjesec....heheheh

ZA sarajku37:
Samo jos nesto da dodam, evo napokon je sindikat potpisao KOLEKTIVNI UGOVOR pa ja mislim, kako sam ja skontao i protumacio ugovor (2x sam ga citao:):):):) ) da bi minimalna plata za Visoku strucnu spremu trebala da iznosi 703 KM e sada vidjet cemo to sljdeci mjesec kada se budu plate po tome obracunavale....

veliki pozdrav,
Inzinjer Mire
ejub

#189 Re: I ŠTA KAŽETE ZA PLATU !!!

Post by ejub »

Opet gotovo ista prica koja mene lagano pocinje nervirati(mozda nisam u pravu)

Bio si stipendista (znaci "poguran" si kad je trebalo ),poceo si raditi (znaci nisi morao razmisljati kako da se zaposlis) ,tek si poceo raditi(a i sam si rekao da su uslovi za ucenje odnosno sticanje iskustva super) imas 900 KM i opet si nezadovoljan????????????? :x
Pa sta bi tebe usrecilo?????????????
ibrik

Post by ibrik »

sarajka37 wrote:
water wrote:a sta su vam te stimulacije: ne kontam je li to svaki mjesec, je li to dio ugovora o poslu, je li neki sindikalni fol, iskreno me interesira.
ma to ti je lova koju svaki sektor dobije,pa da kao pravilno i po ucinku raspodjeli ljudima koji su kao malo vishe radili,lijepo zamisljeno al da mi nemamo posla s lopovima,uostalom nemaju utvrdjene koeficijente po strucnoj spremi vec tako inzinjer moze imati od 500 do 5000km zavisi ko je kome daidza jer o postenju kod nas ,mislim i ptice na grani vishe znaju,dakle to je samo jedna zvrcka da bi recimo kafe kuharica mogla imati vishe novca od jednog inzinjera jer se jadna slomiiii hahahaha (ali gdje i kako to samo ona zna)
cini mi se da u ovom postu aludiras na nekoga kome je u E, neko veoma, veoma jak dajdza :D :D

a sto se tice kolektivnog ugovora istina je da plata za VSS ne bi trebala biti manja od 703 KM, ali ne znam kada ce se poceti primjenjivati taj ugovor...da li ce to biti od iduceg obracuna plate??
_BosanaC

#191 Re: I ŠTA KAŽETE ZA PLATU !!!

Post by _BosanaC »

ejub wrote:

Bio si stipendista (znaci "poguran" si kad je trebalo ),poceo si raditi (znaci nisi morao razmisljati kako da se zaposlis) ,tek si poceo raditi(a i sam si rekao da su uslovi za ucenje odnosno sticanje iskustva super) imas 900 KM i opet si nezadovoljan????????????? :x
Jel' to tebe nesto fakat cudi? :?

Pa covjek je inzinjer :oops: :D
sarajka37

#192 Re: I ŠTA KAŽETE ZA PLATU !!!

Post by sarajka37 »

_BosanaC wrote:
ejub wrote:

ma ejub je meni sumnjiv,on ima info od nekih ljudi koji spadaju u onih 10% u E i ima loshe informacije,znaci ako je covjek primao stipendiju od 300(a nisu svi ejube primali toliko al hajde) treba ga sada baciti na koljena,dati mu neku bijednu platu,drzati ga sa strane ,onako malo da sjedi ,popunjava svoje vrijeme i malo radi da ne bi ugrozio stare iskusne""" inzinjere,ma dajte molim vas...nemate dobre informacijee.E daje stipendije da bi sebi obezbjedio radnu snagu jel tako,znaci vec zna unaprijed s kim raspoloze u buducnosti,s kojim apacitetom ljudi,to je valjda neko blago a ne da sebi obezbjedi mlade od kojih ce napraviti bijednike u skorije vrijeme i unistiti im svaku volju da uce i napreduju,i na osnovu te stipendije nemaju pravo nekome smanjivati platu,kakva vam je to prica ne kontam.Bilo gdje u svijetu ti ljudi dobiju 150% vecu platu a ne 50% plate jer su pobogu imali velike stipendije,dakle da zabrsim onda bi oglas trebao biti ovakav,raspisujemo konkurs za stipendiranje studenata,stipendija 300km s tim da kad pocnete raditi ,radicete taj broj godina za 50% plate pa da vidimo ko ce potpisati stipendiju!!
ejub

#193 Re: I ŠTA KAŽETE ZA PLATU !!!

Post by ejub »

sarajka37 wrote:
_BosanaC wrote:
ejub wrote: Opet gotovo ista prica koja mene lagano pocinje nervirati(mozda nisam u pravu)

ma ejub je meni sumnjiv,on ima info od nekih ljudi koji spadaju u onih 10% u E i ima loshe informacije,znaci ako je covjek primao stipendiju od 300(a nisu svi ejube primali toliko al hajde) treba ga sada baciti na koljena,dati mu neku bijednu platu,drzati ga sa strane ,onako malo da sjedi ,popunjava svoje vrijeme i malo radi da ne bi ugrozio stare iskusne""" inzinjere,ma dajte molim vas...nemate dobre informacijee.E daje stipendije da bi sebi obezbjedio radnu snagu jel tako,znaci vec zna unaprijed s kim raspoloze u buducnosti,s kojim apacitetom ljudi,to je valjda neko blago a ne da sebi obezbjedi mlade od kojih ce napraviti bijednike u skorije vrijeme i unistiti im svaku volju da uce i napreduju,i na osnovu te stipendije nemaju pravo nekome smanjivati platu,kakva vam je to prica ne kontam.Bilo gdje u svijetu ti ljudi dobiju 150% vecu platu a ne 50% plate jer su pobogu imali velike stipendije,dakle da zabrsim onda bi oglas trebao biti ovakav,raspisujemo konkurs za stipendiranje studenata,stipendija 300km s tim da kad pocnete raditi ,radicete taj broj godina za 50% plate pa da vidimo ko ce potpisati stipendiju!!
Ja nemogu da shvatim sta je tebi sumnjivo u mom pokusaju da shvatim vase razmisljanje?????'

Osoba koja je nekoliko godina uzimala od nekoga 300 KM I NAKON TOGA IMALA ZAGARANTOVANO RADNO MJESTO ,ima platu 850-900 maraka kao pocetnik(osim ako nemisli da treba odmah da sjede na mjesto rukovodioca i ima par hiljada) ima svaki vikend slobodan ,3-4 sedmice godisnjeg ,mogucnost da uci............... STA TREBA JOS?????????

Gdje ja fulam ,odnosno gdje nisam u pravu??????????????????
sarajka37

#194 Re: I ŠTA KAŽETE ZA PLATU !!!

Post by sarajka37 »

ejub wrote:
sarajka37 wrote:
_BosanaC wrote: Jel' to tebe nesto fakat cudi? :?

Ja nemogu da shvatim sta je tebi sumnjivo u mom pokusaju da shvatim vase razmisljanje?????'

Osoba koja je nekoliko godina uzimala od nekoga 300 KM I NAKON TOGA IMALA ZAGARANTOVANO RADNO MJESTO ,ima platu 850-900 maraka kao pocetnik(osim ako nemisli da treba odmah da sjede na mjesto rukovodioca i ima par hiljada) ima svaki vikend slobodan ,3-4 sedmice godisnjeg ,mogucnost da uci............... STA TREBA JOS?????????

pa ti pricas kao da pola grada leti da ima zagarantovano radno mjesto,prvo E nije vishe tako pozeljan kao nekada a to je i dokaz veliki broj stipendista koji odu odmah ili kad im se pruzi prva prilika da odu,ostanu oni koji ne mogu bolje da nadju al trude se,i naravno ima i onih kojima je sve to super.Odlaze inzinjeri koji su pred penziju,njima ne valja,zasto bi valjalo pocetniku??Znaci nesto je trulo u drzavi danskoj ,al hajd,vjeruj to ne moze niko shvatiti ko nije prosao kroz to,sto se tice plate ona je bila puno manja prije koju godinu cak i 400km za inzinjera pa su je malo podigli odnedavno pa to izadje sa svim nekih 850km,dok recimo njihovi frendovi s faxa zaradjuju x2 idu na seminare,na usavravanja raznorazna,daju im se poslovi a u E za mlade nema sanse da dosegnu taj nivo,seminarr hahahaha nema sanse....znaci nije to pocetnicka plata pa onda ti kao napredujesh u struci ,u plati,u svemu i osjecash napredak,toga nema,godinama stojish na jednom jedinom mjestu i ne mrdashhh jedino kad skontash da je vrijeme da napustish
_BosanaC

#195 Re: I ŠTA KAŽETE ZA PLATU !!!

Post by _BosanaC »

ejub wrote:
sarajka37 wrote:
_BosanaC wrote: Jel' to tebe nesto fakat cudi? :?

E upravo ovo boldirano i misli.
ejub

#196 Re: I ŠTA KAŽETE ZA PLATU !!!

Post by ejub »

_BosanaC wrote:
ejub wrote:
sarajka37 wrote: ma ejub je meni sumnjiv,on ima info od nekih ljudi koji spadaju u onih 10% u E i ima loshe informacije,znaci ako je covjek primao stipendiju od 300(a nisu svi ejube primali toliko al hajde) treba ga sada baciti na koljena,dati mu neku bijednu platu,drzati ga sa strane ,onako malo da sjedi ,popunjava svoje vrijeme i malo radi da ne bi ugrozio stare iskusne""" inzinjere,ma dajte molim vas...nemate dobre informacijee.E daje stipendije da bi sebi obezbjedio radnu snagu jel tako,znaci vec zna unaprijed s kim raspoloze u buducnosti,s kojim apacitetom ljudi,to je valjda neko blago a ne da sebi obezbjedi mlade od kojih ce napraviti bijednike u skorije vrijeme i unistiti im svaku volju da uce i napreduju,i na osnovu te stipendije nemaju pravo nekome smanjivati platu,kakva vam je to prica ne kontam.Bilo gdje u svijetu ti ljudi dobiju 150% vecu platu a ne 50% plate jer su pobogu imali velike stipendije,dakle da zabrsim onda bi oglas trebao biti ovakav,raspisujemo konkurs za stipendiranje studenata,stipendija 300km s tim da kad pocnete raditi ,radicete taj broj godina za 50% plate pa da vidimo ko ce potpisati stipendiju!!

E upravo ovo boldirano i misli.
Pa sto odmah nije rekao!!!!!!!!!!!!!! :shock: :roll:
mire_1980

#197 za EJUBA

Post by mire_1980 »

ejub (citat):
mire_1980 (citat):

Bio si stipendista (znaci "poguran" si kad je trebalo ),poceo si raditi (znaci nisi morao razmisljati kako da se zaposlis) ,tek si poceo raditi(a i sam si rekao da su uslovi za ucenje odnosno sticanje iskustva super) imas 900 KM i opet si nezadovoljan?????????????

Da li bi ti Ejube bio zadovoljan da si dosao iz drugog grada u Sarajevo i da imas sljedece troskove:

Stan ........ 240 KM
rezije ...... cca 150 KM
Hrana ..... cca 400 KM
UKUPNO = 790 KM

I sta sada kazes znaci ostane mi nevjerovatnih 100 - 150 KM da sebi kupim obucu i odjecu, izadzem sa rajom na pice (kafu), odvedem djevojku u kino...pozoriste....itd... priustim sebi vikend na planini ili na moru....i sve ostalo.....pa daj covjece ne zive svi sa roditeljima pa da im je 900 KM PLAFON (kao tvoj jaran sto mu mamica ovdje radi)....sto sam studirao 5 godina i imao prosjek 8,9 ....... mozda da sam imao 10 bi dobio 1.000,00 jeli to ta logika....pa moj prijatelj skojim sam studirao i radi u elektroprivredi covjece ima 1.736,00 znas li da je skoro 100% vise.... a zajedno smo bili svih 5 godina fax-a.....samo sam ja dobio energoinvestovu a on elektroprivredinu stipendiju....niti je on ovdje predavao niti sam ja u elektroprivredi tada.....a ja ustvari mozda i jeste istina on je imao 250 zato mu je plata VECA kod mene je ipak stipendija bila 300 :):):):):):)

Netrazim ja da mi je PLATA 2.000,00 KM, ali trazim osnovno da mogu sebi priustiti osnovne stvari a ne zivjeti od plate do plate, jer takav covjek je bijedan.....

Pozdrav,

I ocekujem tvoj komentar
ejub

#198 Re: za EJUBA

Post by ejub »

mire_1980 wrote:ejub (citat):
mire_1980 (citat):

Bio si stipendista (znaci "poguran" si kad je trebalo ),poceo si raditi (znaci nisi morao razmisljati kako da se zaposlis) ,tek si poceo raditi(a i sam si rekao da su uslovi za ucenje odnosno sticanje iskustva super) imas 900 KM i opet si nezadovoljan?????????????

Da li bi ti Ejube bio zadovoljan da si dosao iz drugog grada u Sarajevo i da imas sljedece troskove:

Stan ........ 240 KM
rezije ...... cca 150 KM
Hrana ..... cca 400 KM
UKUPNO = 790 KM

I sta sada kazes znaci ostane mi nevjerovatnih 100 - 150 KM da sebi kupim obucu i odjecu, izadzem sa rajom na pice (kafu), odvedem djevojku u kino...pozoriste....itd... priustim sebi vikend na planini ili na moru....i sve ostalo.....pa daj covjece ne zive svi sa roditeljima pa da im je 900 KM PLAFON (kao tvoj jaran sto mu mamica ovdje radi)....sto sam studirao 5 godina i imao prosjek 8,9 ....... mozda da sam imao 10 bi dobio 1.000,00 jeli to ta logika....pa moj prijatelj skojim sam studirao i radi u elektroprivredi covjece ima 1.736,00 znas li da je skoro 100% vise.... a zajedno smo bili svih 5 godina fax-a.....samo sam ja dobio energoinvestovu a on elektroprivredinu stipendiju....niti je on ovdje predavao niti sam ja u elektroprivredi tada.....a ja ustvari mozda i jeste istina on je imao 250 zato mu je plata VECA kod mene je ipak stipendija bila 300 :):):):):):)

Netrazim ja da mi je PLATA 2.000,00 KM, ali trazim osnovno da mogu sebi priustiti osnovne stvari a ne zivjeti od plate do plate, jer takav covjek je bijedan.....

Pozdrav,

I ocekujem tvoj komentar
Kao prvo koliko ti usta hranis pa potrosis 400 KM za hranu???Ako sam to potrosis :shock:

Kao drugo tvoj jaran mora da je neki izuzetan strucnjak visokog ranga!!!!!!!

Trece ,prati oglase u elektroprivredi ..............

Cetvrto prati oglase u bilo kojoj firmi gdje mislis da sa svojim kvalitetima zasluzujes vise

I pitanje, sa kojom bi ti platom bio zadovoljan?
_BosanaC

#199 Re: za EJUBA

Post by _BosanaC »

mire_1980 wrote: Da li bi ti Ejube bio zadovoljan da si dosao iz drugog grada u Sarajevo i da imas sljedece troskove:

Stan ........ 240 KM
rezije ...... cca 150 KM
Hrana ..... cca 400 KM
UKUPNO = 790 KM

Pozdrav,

I ocekujem tvoj komentar
Jel' ti ovo Boga ti ozbiljno pises? :? :? :?
Fiore

#200 we

Post by Fiore »

Koristili su specijalno ulje SF 16 koje je kasnije utvrdjeno da je kancerogeno.. Jest da je imalo prednosti ali zdravlje je najvaznije.
Post Reply