GUME ZA AUTO???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Dobro kažeš, ne može da ne valjaju, ali mislim da su preskupe. Ja sam P3000 u dim. 175/65 R14 platio 110 KM. Za B330 su mi tražili 130 KM i isto su se trebale naručiti.

Vidiš i na tom testu o kojem ti pričaš se pokazalo da P3000 nisu nešto pri kočenju na suhom (što sam i ja pomenuo u svom zadnjem postu), to je disciplina koju su tek ove godine uveli u testiranje ljetnih guma. Ali i dalje nemaju "udobnost kotrljanja", tako da ja i dalje više vjerujem Auto Bildu. Testovi su im bolje strukturirani.
ins

Post by ins »

Ovo je moje iskustvo iz prve ruke.
Trenutno za Zafiri -04 imam Pirelli P6000 koje imaju dobre ocjene sto se tice drzanja ceste ali po meni su jako neudobne i prije svega BUCNE gume. Mislio sam da je losa zvucna izolacija na autu pa sam mislio da ne mogu puno uraditi po tom pitanju.
Medutim prosle sedmice provozam isti model Zafire koju je kupio moj kolega i koja je na Continental PremiumContactu.
Koja razlika, nevjerovatno!!!! Auto klizi, mekano upija rupe i skoro se nista ne cuje.
Pirelli bacam prvom prilikom i nabacujem Continental PremiumContact, Uniroyal Rally 550 ili GoodYear Exellence.
Vrlo ti je dobro zapazanje! P6000 jeste tvrdja guma, jacih bokova koji se manje podvijaju pod felgu, i donekle bucnije, prije svega jer spada u UHP (ultra high performance) segement, i nije namijenjena autima poput Zafire.
Tu ulogu kod Pirellija danasnje generacije imaju P6 i P7.
E sad, ako pricas o prvoj generaciji PremiumContacta, to je definitivno jedna od najlosijih guma koju mozes kupiti. Ni ostale dvije se nisu puno bolje pokazale. PremiumContact2 je vec druga prica, i uz Turanzu E300 i P6/P7 spada u vrh ponude.
Do tada, savjet za P6000: vozi ga 0,1 bar ispod pritiska koji propisuje Opel za tvoju Zafiru.
zgubidan

Post by zgubidan »

will wrote:
salihh wrote:evo, meni trebaju ljetne gume...

195/65/15

sta preporucujete, octavia 110 tdi
Bridgestone Turanza ER300, razvalila na testovima ADAC-a, Auto Motor und Sport itd. Imas je kupiti u Blazuju, firma se zove FIM, mislim da je oko 180 KM/kom
Evo, ja uzeo Turanza prije 3 sedmice, platio 700.-KM u Volan TZ. Za sa sam zadovoljan a vjerujem da su ADAC testovi kvalitetni i detaljni, te da ce se cijena opravdati.
Pozdrav
dugi

Post by dugi »

ins wrote:
Ovo je moje iskustvo iz prve ruke.
Trenutno za Zafiri -04 imam Pirelli P6000 koje imaju dobre ocjene sto se tice drzanja ceste ali po meni su jako neudobne i prije svega BUCNE gume. Mislio sam da je losa zvucna izolacija na autu pa sam mislio da ne mogu puno uraditi po tom pitanju.
Medutim prosle sedmice provozam isti model Zafire koju je kupio moj kolega i koja je na Continental PremiumContactu.
Koja razlika, nevjerovatno!!!! Auto klizi, mekano upija rupe i skoro se nista ne cuje.
Pirelli bacam prvom prilikom i nabacujem Continental PremiumContact, Uniroyal Rally 550 ili GoodYear Exellence.
Vrlo ti je dobro zapazanje! P6000 jeste tvrdja guma, jacih bokova koji se manje podvijaju pod felgu, i donekle bucnije, prije svega jer spada u UHP (ultra high performance) segement, i nije namijenjena autima poput Zafire.
Tu ulogu kod Pirellija danasnje generacije imaju P6 i P7.
E sad, ako pricas o prvoj generaciji PremiumContacta, to je definitivno jedna od najlosijih guma koju mozes kupiti. Ni ostale dvije se nisu puno bolje pokazale. PremiumContact2 je vec druga prica, i uz Turanzu E300 i P6/P7 spada u vrh ponude.
Do tada, savjet za P6000: vozi ga 0,1 bar ispod pritiska koji propisuje Opel za tvoju Zafiru.
Kupio sam polovnu auto sa tim gumama tako da nisam imao izbora. Ne znam samo ko je kupio tu gumu za porodicno auto :x .
Kod kolege je guma PremiumContact godiste 2004, znaci verzija prije PremiumContact2. Interesanto je da je i moja P6000 godiste 2004 i da ima oznaku POWERGY koja ne znam sta znaci. Ali je razlika u udobnosti i bucnosti kao nebo i zemlja u korist Continentala. I jos da kazem da su se moje gume skoro potrosile za nepune tri sezone dok se Continentalove mogu sigurno kotrljati sezonu vise.

p.s. izgleda da cu se rijesiti "problema" sa gumama jer je na pomolu kupovina novog modela Zafire 1.8 ili mozda dizela, pa bih molio nekoga ko ima Zafiru 1.9 CDTI ( 120 KS ) da mi prenese svoje utiske.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Powergy je mislim kod P6000 značila eko-verzija gume (power + energy), znači slabija u odnosu na "standardnu" P6000.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

samo da podijelim pozitivno iskustvo sa ljetnim gumama KUMHO Ecsta KH11 koje sam platio $90 po komadu za 225/60/16 i koje su se do sada pokazale odlicne.
walkabout

Post by walkabout »

Evo i mog iskustva u pogledu guma:

Michelin, Michelin, Michelin !!!

Promijenio sam do sada mozda 5-6 setova, svaki je napravio vise od 100 000 km, a prvi set sto sam ga imao je napravio 123 000 km!
Imao sam i druge gume (jednom ili dva puta) ali sam se brzo vratio michelinu - dobre su za sve sezone i jako dobre za kocenje i po suhom i po mokrom. Mozda je zanimljivo da sam imao setove iz Spanije (najbolji), iz Engleske i Tajlanda (dobri ali ne kao iz Spanije) a zadnji set sto imam je iz Kine (uplasio sam se bio da kvalitet nece biti dobar ali na moju srecu dosad je napravio oko 30000 km bez problema).

Za duzi vijek guma sam se uvjerio da rotacija guma (svakih 10 000 km) i odrzavanje propisanog pritiska zraka povecavaju vijek gumama oko 20%.

Cijena - jeste da su malo skuplji (i mozda skupi za srednje/vece velicine guma) ali duze traju pa onda dodje na isto - a zbog dobrog kvaliteta mogu zivot spasiti.
Vincent Vega

Post by Vincent Vega »

A zna li neko ima li se gdje u Sarajevu naći francuski Michelin,njemački Continental,italijanski Pirelli...proizvedeni u matičnim državama?
Dmaster

Post by Dmaster »

Ja bih ti preporucio da promjenish i te prednje,kupi Dunlopove nove ljetne Fast Response,exstra su,imash Dunlopovu prodavnicu blizu Skenderije kad ides iz pravca Grbavice odmah pored auto praone,jedna guma ti je 140km 14 cola 185/60
Post Reply