To divno ratno vrijeme...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jara

Post by Jara »

danas wrote:
Jara wrote:
danas wrote:jebo branka copica kako ga nosferatu oplete... :-) :-) :-) :)
:lol: :lol: :lol:
ovo je bona bio kompliment... :-) :)
znam, i meni je dečko simpa :)
Jara

Post by Jara »

Odo' sad na temu "brzo citanje u sarajevu"...dobro bi dos'o kurs za ovakve slucajeve...da se procita do kraja , ko zna sta propuštam :)
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Abu FEED el-Castro wrote: Lijepi rat :(

Kad ce opet, mislim da bi bilo puno bolje jer sad znamo sve finte i znali bi sta i kako :D :D
samo da podvucem ovu izjavu, mozda nisu svi procitali :D
amrino

Post by amrino »

Poslije kilometarskog hodanja konacno ste uspjeli natociti vode u dva kanistera od po 10 litara...te lagano preko mosta na Skenderiji, nesto kao hodate cik- cak, jer vam je Trebevic drito za ledjima...a sta car od snajperiste uradi..?!
Probusi vam oba kanistera s po jednim metkom....da mu jebete majku sto vas nije ubio metkom u celo nego vas ubio u pojam totalno...Nije da ni oni nisu ponekad imali smisla za humor... :-)
horiznot

Post by horiznot »

amrino wrote:Poslije kilometarskog hodanja konacno ste uspjeli natociti vode u dva kanistera od po 10 litara...te lagano preko mosta na Skenderiji, nesto kao hodate cik- cak, jer vam je Trebevic drito za ledjima...a sta car od snajperiste uradi..?!
Probusi vam oba kanistera s po jednim metkom....da mu jebete majku sto vas nije ubio metkom u celo nego vas ubio u pojam totalno...Nije da ni oni nisu ponekad imali smisla za humor... :-)
Jeli se to tebi desilo ?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

tamo u februaru 92' pocele se drzat seoske straze po nasem selu, tako da muskarci koji su radili u prvoj smjeni ili su na strazi navece i obrnuto...
a inace glavna seoska cicija bio je 2. smjena, a na strazi je bio od izutra do podne, a momci koji su jedno vece bili na strazi i kojima je bilo uzasno dosadno dosjete se njeg zafrkavat, pratili ga citavo vrijeme kad ce ugasit svjetlo u sob, kad ce lec.... i jedan od njih se malo zagrije, i nako rumena lica sav uspanicem R. na prozore i vrata pocne hlupat i govorit ustaj eto ih niz prisoja, a ovaj izleti iz kuce u gacicama noseci pantole u ruci i nako sav od straha obje noge u jednu nogavicu i veli ; Dje su, dje su??? Kucemo?

a kad je 94' pritisla i glad i zedj, teta D. isla da radi zemlju u selo iz kojeg je morala izbjec, i tako dok je isla putem vidi skroz u daljini kako neko auto prodje i spade mu vreca, a ona odma trci preko njiva i ograda da se docepa vrece, veli Bog zna sta im je to ispalo....tako dotrci ona do vrece i uprti je nosit uzbrdo, i nosi i nosi, kad osjeti nesto se mrda u vreci, kad je pogledala vreca puna macica!
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Jos jedna anegdota sa pomenutih straža... Dakle držale se straže sa lovačim puškama, ko je sta imao, i jednu noć primjete naši neko kretanje četnika. Tu jedan lik u strahu opali iz dvocijevke ali tako da ju je držao ispred sebe i opalio obje cijevi odjednom :lol: Elem, njemu je puška izbila zrak a pucanj je zvučao ko ... PAT :lol: :lol: :lol: Čete su valjda pomislili da smo naoružani do bola, vratili se nazad.
Bosanac sa dna kace

Tamo nekad u junu citavo selo stjerano u carsiju, u osnovnu skolu, u 2-3 sobe, sve nejac, a ono stoj moglo pusku nosit na frontu. Al selo se prije toga organizaovalo samo od sebe, imalo cak dvije jedinice, Crveni mravi i E.-ovu, al nidje nisu bile upisane, a pricalo se o njima kodar su 2 korpusa a ne sacica ljudi podijeljena u 2 grupe.
od babine ujne N. dva sina bila u E.ovoj, veli ona mojoj materi; Jah, dosadilo mi vas je vise slusat, navece kad polegnete samo prdite ko masine. Odo ja trazit seb stan!
I tako ode ona u opstinu u Civilnu zastitu i veli;
Der deder ljudi dajte vi men stan u mene su dva sina u jedinici!
CZ: U kakvoj jedinici?
N. pa u E.ovoj brate, cijoj ce bit!
I tako cojk lista lista po nekoj knjizi i veli: Ma nema ti ovde nikakvog E.
Lace

Post by Lace »

homobalkanikus wrote:ja se sjecam one reklame kad onaj vojnik da cokoladu onom djecaku...sjecam se jedne noci mama mi je citala slikovnice nake...crvenkapica :D:D:D a ja sam se tolko bojao jer mi je stari bio na liniji a tu noc se bas ono pucalo....a ja mal ne znam kako sam mogo nako razmisljat "kakoli mi je babo.." a najjjjdraze mi je bilo kad stari dode s linije pa bude mal vremena s mnom pa mi pusku da da je vucem po sobi hahaha
nije to bila reklama...vec spot vojnik srece dine merlina...sa vikicevim specijalcima...na koji su moje komsije napravile parodiju ...pa nas cenzurisase :D
stardust3003

#185 Re: To divno ratno vrijeme...

Post by stardust3003 »

Cary Grant wrote:Prije svega, zelim unaprijed reci da ovom temom ne zelim, gluho bilo, umanjiti tragediju koja je zadesila sve nas globalno i sve nas pojedinacno agresijom na BiH 1992. - 1995. Postujmo zrtve i sve one koji su osjetili zalost zbog ratnih djejstava, iz bilo kog direktnog razloga. Ja prvi sam izgubio nesto najvrijednije u ratu, ali ipak sam se odlucio na ovu temu. Takodjer, ukoliko moderator misli da je neprikladna, neka je ukine, bez ikakvih suvisnih pitanja s bilo cije strane. Ova tema nema tendencije glorificiranja agresije niti bilo kakvog sukoba.

A inace, tema je ovakva: Ja licno imam, pored tih losih, i mnogo lijepih iskustava i sjecanja iz rata. Proveo sam ga u Sarajevu, nisam mak'o odavde, i sad nakon svega mi je ipak drago sto je to tako. Prvi put sam zapalio u ratu, zaljubio se preko usiju, dozivio najbolje derneke koje nikad vise necu, radio gluposti od kojih mi se dize kosa na glavi sada... Helem, u neku ruku, u nekim trenucima, uzivao sam. I mislim da takva iskustva sada sigurno ne bih nosio u sebi da se ona nisu desila u ratno vrijeme. Cak sam i najbolju konzerviranu govedinu u vlastitom soku probao u ratu, i vjerujte da trenutno ni u jednom bosanskom granapu ne mozete naci nista slicno.

Dakle, zelio bih razmjenjivanje slicnih iskustava pokrenuti ovdje. Opet bih ponovio, bez glorificiranja agresije i njenih posljedica niti pokusavanja svjesnog ili nesvjesnog vrijedjanja ikoga, zelio bih da temu odrzavate u nekom prijateljskom i pacifistickom tonu.

Sve je za 10!!!
Al' jebo ga ti 'dje nadje ovu govedinu?!? :shock:
Diyala

Post by Diyala »

Neka nam Bog oprosti za naslov ali je stvarno istinit.Kakvo god bilo TO DIVNO RATNO VRIJEME...
tigris

Post by tigris »

kad se sjetim :-) ...islo se po vodu na pivaru.....i malo je samo dva kanistera........i jedan momak u mahali je imao kolica :D jao koja je borba bila ko ce ih uzet......ja i jaranica smo se dogorovile da pola zauzme ona pola ja....na kraju su se razvalila i opet u ruke i haj :zzzz:
horiznot

Post by horiznot »

Bosanac sa dna kace wrote:tamo u februaru 92' pocele se drzat seoske straze po nasem selu, tako da muskarci koji su radili u prvoj smjeni ili su na strazi navece i obrnuto...
a inace glavna seoska cicija bio je 2. smjena, a na strazi je bio od izutra do podne, a momci koji su jedno vece bili na strazi i kojima je bilo uzasno dosadno dosjete se njeg zafrkavat, pratili ga citavo vrijeme kad ce ugasit svjetlo u sob, kad ce lec.... i jedan od njih se malo zagrije, i nako rumena lica sav uspanicem R. na prozore i vrata pocne hlupat i govorit ustaj eto ih niz prisoja, a ovaj izleti iz kuce u gacicama noseci pantole u ruci i nako sav od straha obje noge u jednu nogavicu i veli ; Dje su, dje su??? Kucemo?

a kad je 94' pritisla i glad i zedj, teta D. isla da radi zemlju u selo iz kojeg je morala izbjec, i tako dok je isla putem vidi skroz u daljini kako neko auto prodje i spade mu vreca, a ona odma trci preko njiva i ograda da se docepa vrece, veli Bog zna sta im je to ispalo....tako dotrci ona do vrece i uprti je nosit uzbrdo, i nosi i nosi, kad osjeti nesto se mrda u vreci, kad je pogledala vreca puna macica!
Mrces li ti stogod 8)
Diyala

Post by Diyala »

TIGRIS u ratu si morao imati dobrog frajera koji je posjedovao civare
amrino

Post by amrino »

horiznot wrote:
amrino wrote:Poslije kilometarskog hodanja konacno ste uspjeli natociti vode u dva kanistera od po 10 litara...te lagano preko mosta na Skenderiji, nesto kao hodate cik- cak, jer vam je Trebevic drito za ledjima...a sta car od snajperiste uradi..?!
Jeli se to tebi desilo ?
Nije meni- mom dragom... :D al mi je super prica pa sam je morala ispricati...
sulesavic

Post by sulesavic »

danas wrote:jebo branka copica kako ga nosferatu oplete... :-) :-) :-) :)
U nekoliko navrata naletjeh na njega danas. Thumbs up!
rikardoreis

Post by rikardoreis »

1993. Spremali nasi nabrzinu neku manju akciju protiv ustasa i zovnu artiljeriju radi podrske...izloze im plan, sta ce i kako ce, a ovaj glavni artiljerac im odgovori:

- razumijem...hocemo li sve tri ispalit?
Cary Grant

Post by Cary Grant »

Za govedinu... nemam pojma, bezbeli su se zajebali jednom pa nam podijelili, al fakat bila sjajna. Da mi je sad naci istu, mescini svaki dan bi je jeo...

Nosferatu je kralj fakat, i sto je najbitinije, nije mu mrsko tipkat :-D Spomenu covjek one pantole i kako se nije imalo garderobe... Ja sam citav rat nosio jedne tene, i to od sestre naslijedio, polovne su bile i na pocetku rata a kamoli poslije. Bile su mi drage nesto pravo, vjerovatno zato sto nisam ni imao druge, i sjecam se da sam ih usivao jedno 60 puta tokom citavog rata. Usivanije tene ne postoje na planeti. Sad kad se sjetim, zao mi je sto ih bacih. A sjecam, i mislim da to postoji negdje zastekano... Stari se uspio obrijati 100 puta jednim obicnim BICom u ratu, a covjek fakat ima jaku bradu. Ipak, izgleda da mu je jaca tvrdoglavost od brade, zainatio se covjek, plako ko dijete beli u hali dok je skidao dlake tupim brijacem, ali je nagurao do 100 brijanja, i cak je nalijepio na njega neku naljepnicu na kojoj pise "100"...

Sjecam se da je najbolji kanister bio, ako je ko imo stelu u bolnici, onaj od otopine za dijalizu... Taj je imao dupli cep, plus onu gumu, a i rucka mu je bila plaha, nije zuljala previse. Onako obla, fina.

Sjeca li se neko kakao putera iz Zore? Meni je stari jednom otiso dole na pocetku rata, jebiga raja grabi dje sta moze, i on ti se uputi ne bi li sta hajrovo. Po dana proslo, kad eto ti ga nosi vrecu na ramenu. Ja kontam oca mi evo ga puna vreca cokolada... kad ono kakao puter. Fuj kako je to odvratna tvorevina, nizasta ga nismo mogli upotrijebit sem za pravljenje onih lojanica. I nevjerovatno, ali nisu mirisale na cokoladu dok su gorile, nego kad se ugase citava prostorija mirise na rostilj. Nevjerovatno.

Stojimo jednom, isto pocetak rata, u haustoru, roka se na sve strane, niko nema pojma gdje se sta desava, jalija brani grad, svaka im cast i rahmet koji su su preselili, kad proleti auto cestom i vice momak iz njega nesto tipa, "probili smo se do vrha Trebevicaaaa..." I sad nas 20 se naguralo u haustoru, niko ne smije izviriti pred zgradu, i jedan nafurani sin od drota, onako u uniformi, heroj iz haustora, vadi pistolj, vice tooooo i puca dva-tri hica u zrak. Kad cujes sa strane, "Idi ba u pi*ku materinu..." Svi se okrenemo, kad ono covjeka zdrmala cahura iz pistolja u glavu...

Jednom smo u podrumu igrali Yamba u vodu. Fazon je bio, ko god baci najmanji zbroj kockica, mora popit soljicu vode. Igrali smo mi do 4 ujutro, dobijali i gubili, a napolju se roka, zvizdi svud okolo. U neka doba smo skontali da ne mozemo trpit vise i da cemo se upisat ako ne obavimo nuzdu negdje. A jebiga podrumi nemaju hala, nit nam se islo uz stepenice kuci... Negdje oko 5 ujutro, samo vidis nas cetvoricu trcimo preko ceste, na livadu, vadimo *ite i pisamo... Zvizdi oko nas, al jok, uzitak u pisanju preovladava... I neki dan citam kako se neko isto zajebavo s vodom tako, i umro od predoziranja vodom. Nakav me hladan znoj oblio. A nije od granata dok smo pisali... Svasta.
Cary Grant

Post by Cary Grant »

Sad se sjetih kako smo dobre turnire na male imali u ratu... Ejsss... To je bilo nešto posebno, raja se više ložila nego sad na kladionice... Eto još jedan primjer kako je bilo bolje onda nego sada... Je*ote rokalo se vani mi igramo lopte na meraji, na pločniku, niko i ne pomišlja da ostane kući... A sad imam jarana nemreš ga istjerat iz onog mamiparnog hrama... Uff...
dmr

Post by dmr »

Kako nije bilo nista za jesti, a kamo li cigara i drugih "luksuza", neko je dosao na briljantnu ideju da pusi listove graha ili grozdja. Jednom zasjeli moj stari, amidza i djed, pa opleti mjesavinu graha i grozdja. Za rizlu su koristili nekakve "stofove" sto je strina koristila kad je krojila. Po njima se valjda crtalo. Znam da sam izrezao desetine metara tog papira u rizle. Dugo vremena nisam znao sto su se onoliko smijali, sve dok nisam probo vutru. :D
Bosanac sa dna kace

dmr wrote:Kako nije bilo nista za jesti, a kamo li cigara i drugih "luksuza", neko je dosao na briljantnu ideju da pusi listove graha ili grozdja. Jednom zasjeli moj stari, amidza i djed, pa opleti mjesavinu graha i grozdja. Za rizlu su koristili nekakve "stofove" sto je strina koristila kad je krojila. Po njima se valjda crtalo. Znam da sam izrezao desetine metara tog papira u rizle. Dugo vremena nisam znao sto su se onoliko smijali, sve dok nisam probo vutru. :D
podsjeti me kad je kod nas pocela kriza duhana krajem ljeta 92' i nasli nekog duhana babo i amidza koji je teski pusac, najamnje 2 kutije na dan sprzi, i tako oni safatali taj duhan ko mala djeca se raduju svemu, i sjeli oni u kuci da somatju kad nemaju nikakog papira da zamotaju, sta kako ce, kad strina odnekud izvadi suh novinski papir, adzo je u minuti smota, i kako pripali planuse one novine i scica mu sve obrve, odjednomsu postale ridje! :D
isti taj amdzda tamo 94' bio na liniji, veli; avgust mjesec, upeklo i iz neba i iz zemlje, vidim kud go se ja sagnem kapa neka voda s mene, kako se god okrenem, kapa jebemu staj sad???
kad ono znoj, kkao nije jeo nista slano danima, nije ni osjeco da se znoji!
kaze kako god lazne znoj ne osjeti daj slan!
eto sta sve u ratu nismo dozivjeli...
goshpar

Post by goshpar »

sjeca li se iko kako se zove dokumentarac koji je uradio neki lik, mislim ameikanac, koji je dosao u ratu u bosnu i hodao po sarajevu i mislim gradaccu. tamo je nasao nekog naseg lika u rovu koji je pjevao... bio je odlican i znam da ga je nekad nasa tv emitovala...
Post Reply