Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

evo me mjesec dana bez cigareta :)
i za veliko cudo nisam imala nikotinsku krizu :) (pu, pu ne ureklo se)
gdje je ostatak drustva. Jeste li jos nepusaci :? :D
symbolstar

Post by symbolstar »

ja prestao prije mjesec dana, ali meni je lakse jer zivim u NL gdje duvam travu svaki dan, pa mi to dodje kao surogat :) spasava me te pomisli, cuj vise nikad necu zapalit
ali mogu reci da mi nije jasno zasto sam ikad pusio. Za travu znam jbg, znam kakvi su efekti, a od cigara fakat nista dobro :)
A kako sam prestao? jako jednostavno...jednu noc ispusim pola kutije i probudim se sav oznojen, treperim, srce lupa ko ludo
tad sam sebi rekao nikad vise i bogami dobro mi ide
sto se tice trave, to je jedan dzoint na dan, u medicinske svrhe, umjesto anxiolitika
mislim da covjek moram biti spreman na promjenu. kod mene se ta promjena desava na vise nivoa i zato mislim da cu uspjeti. ja uopste nemam krize, pomisao na cigaretu mi se gadi. mozda bi se trebali doevsti do tog stanja pa da vam bude lakse?...
just my 2 cents...
Baghira

Post by Baghira »

pesak wrote:
crna_pantera wrote:Sretan sam nepusac od 15.08.06 :D Nakon preko 20 godina staza :roll: Nije bilo lako, a nije ni toliko tesko. :oops: Bitno je zabaviti se, misli skrenuti u drugi pravac. Nikad nisam toliko cistila kao poslije prestanka :D Da se jede vise, i da se hrana prima bolje, to stoji. Sad sam promijenila nacin ishrane, ono manje slatkisa, manje masnoce i trcim redovno. Valjda cu sve to uhavizati i uspjeti odrzati kilazu. :-? Sretno mi :oops: A i vama :D

Nego, poslije kojeg vremena covjek moze reci da se rijesio ovisnosti? :roll:

Nikad se neces resiti ovisnosti o cigarama. To je navika za ceo zivot...samo je mozes drzati na uzdi...odnosno, ne popusiti uopste nijednu, nikada. Svi pravi zavisnici shvataju o cemu pricam. Ako popusis jednu, nastavices da pusis kao da nikad nisi ni prestajao. Ja se odnosim prema cigaretama kao leceni alkoholicar...ne idem u kafane u kojima se pusi...a svuda se pusi uglavnom, bacila sam sve piksle iz kuce i ne drzim cigarete ni za goste...u mojoj kuci se ne sme pusiti...odmah kazem i onaj koji se ne moze uzdrzati, ne dolazi mi u goste.
Mnogo sam se namucila sa zavisnoscu od cigareta. Pusim odavno. Mnogo puta sam pokusavala da ostavim i pusila nanovo...poslednji put sam propusila kad mi je drug dosao u kucu i zapalio u sobi...momentalno sam propusila i ja. Pusila sam cigaru na cigaru...Pomogao mi je mnogo lek koji se zove buproprion. To je blagi anti-depresiv koji utice na to da nemas krizu kad ostavljas duvan. Sjajan lek.
Sto se tice kilaze, nema to mnogo veze...u isto vreme sam ostavljala duvan, mrsavila ...sa UN dijetom ...pila mnogo vode ...dnevno 3 litre i puno se kretala. Skinula sam za 4 meseca 30 kilograma i ostavila duvan . Sad sam se zakucala na jos 10 kila viska i nikako da smrsam. Ali ,i dalje izbegavam pusace i drzim se zlatnih pravila kojih se drze i alkosi. Negde sam citala da je lakse ostaviti heroin nego nikotin. Zavisnost od nikotina treba shvatiti potpuno ozbiljno. I do kraja zivota bivsi pusac je samo bivsi pusac...nikad nije izlecen, kao sto nema ni izlecenih alkoholicara, vec samo lecenih...isto to vazi i za narkomane...pre neki dan mi je bio majstor za roletne, pa ostavio punu paklu cigara...zaboravio...cim sam uzela u ruke kutiju, dobila sam zelju da izvadim cigaretu i da zapalim...posle 4 godine...posle sam mislila da ga sacekam do sutra da dodje po paklu i shvatila da cu ustati nocu i zapaliti iz njegove pakle i najzad, odlucila sam da istog momenta bacim paklu u djubre i izbacim ga u kontejner, napolje...to je bilo jedino resenje...
Eto, nadam se da sam nekom pomogla. Nadjite buproprion i ostavicete duvan bez problema...i drzite se zlatnih pravila- ne - piksla u kuci, duvan u kuci, gost koji pusi u kuci, ne- kafane u kojima se pusi...
Sad moram da primenim ista pravila i na slatko- nemati cokoladu u kuci, sladoled i td...sve isto.
Hvala ti pesak na iscrpnom odgovoru. :) Jos uvijek ne pusim, cak sam prebrodila prve dane (i dan danas ustvari) uz strastvenog pusaca :D Nije mi nikad tolika kriza bila da kazem, moram zapaliti. Jedino nekad osjetim nervozu (i sada) i sanjam da sam zapalila, pa mi bude ujutru krivo, dok ne skontam da je samo san. Jesam se bila i malo udebljala, ali sam to uz neke promjene uspjela rijesiti, kao manje slatkog, vise kretanja. Svjesna sam da bi opet pocela pusiti, ako bi samo jednu zapalila, zato i ta jedna ne dolazi u obzir. A i ne trazi mi se vise. Cak sto vise, sada mi tolioko smrdi, odvratno mi je, da namah luftiram kucu, bjezim od cigare i tako to. :D Izdrzacu valjda, necu pokleknuti. :)
mamica papucarka

symbolstar wrote:ja prestao prije mjesec dana, ali meni je lakse jer zivim u NL gdje duvam travu svaki dan, pa mi to dodje kao surogat :) spasava me te pomisli, cuj vise nikad necu zapalit
ali mogu reci da mi nije jasno zasto sam ikad pusio. Za travu znam jbg, znam kakvi su efekti, a od cigara fakat nista dobro :)
A kako sam prestao? jako jednostavno...jednu noc ispusim pola kutije i probudim se sav oznojen, treperim, srce lupa ko ludo
tad sam sebi rekao nikad vise i bogami dobro mi ide
sto se tice trave, to je jedan dzoint na dan, u medicinske svrhe, umjesto anxiolitika
mislim da covjek moram biti spreman na promjenu. kod mene se ta promjena desava na vise nivoa i zato mislim da cu uspjeti. ja uopste nemam krize, pomisao na cigaretu mi se gadi. mozda bi se trebali doevsti do tog stanja pa da vam bude lakse?...
just my 2 cents...
cuj ovog travara :D hajd barem si se jedne trave odreko :D

Pantera, svaka cast :) I meni sad smeta smrad :D cigareta. I stalno ruzim muza sto ne prosipa pepeljaru, nego ostavlja onako na terasi, da mi smrad ulazi pod kozu.
Pu cigarete :D
O.o

Post by O.o »

2 mjeseca :-D nicotin free :D

jos uvijek ih sanjam. budim se sa krivicom malog djeteta koje je uradilo nesto sto se ne smije, sto je jaaako lose. onda skontam da ipak nisam, pa budem sva happy. :D

jednom sam ipak morala da provjerim ispod kreveta jesu li. :lol:
(to mi je bio stek u teen godinama)
mamica papucarka

evo i meni su haman dva mjeseca :oops: :D
joj jes mi drago :D
maccarona

Post by maccarona »

prosla tri mjeseca 8-)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

maccarona wrote:prosla tri mjeseca 8-)
kroz sta :?

:D :D
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

Homer_Simpson wrote:Evo presto pusit 1.Jula - to znaci danas 5. dan nepusenja :-D --- > ko zna koji pokusaj - wish me luck!
heh,evo nadje svoj post...

3 i 1/2 mjeseca ...

Jeeeee!
Last edited by Homer_Simpson on 16/10/2007 21:16, edited 1 time in total.
maccarona

Post by maccarona »

cHupjahalic@ wrote:
maccarona wrote:prosla tri mjeseca 8-)
kroz sta :?

:D :D
kroz pakao :D

ali nisam se predala :D sad mi i sejtan moze doc :oops: :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

sejtani vole gdje dima nema. :D :D
mema mo

Post by mema mo »

da mi je samo znati kako se odviknuti :? hiljadu sam puta pokusala :sad:
maccarona

Post by maccarona »

ne smrde prsti vise, sjekutici se bijele, intezivnije culo mirisa 8-) :D
mogu na drugi sprat a da se ne zadisem :roll: :D

a, ubraja li se joint , povremeno :D ondaaaaaaa, mislim, ovaaaaaaaaj , nije tri mjeseca ...bas tacno :lol: :lol: :lol: :lol:
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

mema mo wrote:da mi je samo znati kako se odviknuti :? hiljadu sam puta pokusala :sad:
Ima fizicki,ima psihicki faktor...

Fizicki (koji postoji jer nikotin je supstanca koja stvara ovisnost) jednostavno moras "odtrpit" - to je ono kad ti "treba" onaj "okus" dima,treba onaj filing sto nikotin radi sa krvnim zilama i krvnim pritiskom itd...

A psihicki moras odradit sebi u glavi... jednostavo se moras naucit ponasati bez cigare i "ponovo nauciti" raditi stvari uz koje je cigara priustavala zadovoljstvo - npr.kafa./samo sada bez cigare...

U principu trebas odlucit postati nepusac i naucit se biti nepusac...i umjesto "odvikavanja" i "nepusenja" trebas u glavi sredit nacin razmisljanja kao da si postao nepusac i svakim danom se sve vise ucis da budes "pravi nepusac" :-D

Mislim ... sve je to u glavi ustvari jer fizicka potreba za nikotinom je minorna,skoro nepostojeca (ne radi se o heroinu pobogu pa da dobivas konvulzije),samo trebas poredat kockice i "zeznut" samog sebe... :-)
Saian

Post by Saian »

maccarona wrote:
kroz pakao :D

ali nisam se predala :D sad mi i sejtan moze doc :oops: :D
pa nije lood, konkurenciji na vrata :D :D :D
pitt

Post by pitt »

mozda da je prosi :D:D
rina*

Post by rina* »

pitt wrote:mozda da je prosi :D:D
Ja cula da je to njen bivsi :oops:
mamica papucarka

cuj macce :lol:
a ja ostadoh bez poroka. Cigare nix, pice nix :D ... e jos ovog foruma da mi se laganini rijesit :D
lady midnight

Post by lady midnight »

u danima kao shto je danashnji pravo se prepadnem da ce me cigarete fakat josh malo pa dokrajchiti :roll: :roll: i shta radim da bih se smirila? zapalim jednu, budala :D dosad nisam imala volje, a sad nemam snage da se mijenjam :roll: jednom sam u zhivotu prestala, bilo je to svega dva mjeseca, da bih poslije toga ko luda navalila na duhan :roll: imam obichaj da odem u ekstrem svaki put kad me neshto uhvati :D a ovo traje vec nekih 13-14 godina :roll:
i skidam kapu svima koji uspiju da prestanu, ja zaista ne znam kako :roll:
Lace

Post by Lace »

ja se razbolila...hripam ko magarac...u noci me budi...i strah me zapalit...odma cu pocet kasljat...tako da ja nisam zapalila od juce u ova doba...a i juce sam zapalila 2-3 :D i sad bih zapalila al me upozore povremeni napadi kaslja...tako da to bas i nije dobra ideja ...mozda mi je ovo prilika da prestanem pusiti :D
mamica papucarka

lady midnight wrote:u danima kao shto je danashnji pravo se prepadnem da ce me cigarete fakat josh malo pa dokrajchiti :roll: :roll: i shta radim da bih se smirila? zapalim jednu, budala :D dosad nisam imala volje, a sad nemam snage da se mijenjam :roll: jednom sam u zhivotu prestala, bilo je to svega dva mjeseca, da bih poslije toga ko luda navalila na duhan :roll: imam obichaj da odem u ekstrem svaki put kad me neshto uhvati :D a ovo traje vec nekih 13-14 godina :roll:
i skidam kapu svima koji uspiju da prestanu, ja zaista ne znam kako :roll:
otidji u ekstrem pa budi ekstremni nepusac :D ja sam nekoliko mjeseci se budila sa zeljom da prestanem pusit. Onda, naravno, zapalim, pa me podje grist savjest, pa napola ugasim cigaru i tako jedno 5-6 puta dnevno. Ma nisam znala sta bi sa sobom :roll:
A poslije svake cigare srce mi je lupalo ko ludo. I skontam, sto mi to treba. :D

Jucer dosla prijateljica i rece mi da izadjemo na terasu popit kafu i da ona zapali. Mene fino uhvatio neki strah, da i ja necu dobit zelju, ali odem.
Ona pusi, a ja mirisem. I nista. Uopste mi se nije javila zelja za cigaretom. :)
Prosle godine sam prestala pusit zbog operacije. Boze dragi, kakve sam ja krize imala. :x
Evo, ovaj put prodjoh bez nikotinskih kriza i bila bih prava budala kada bi ponovo posla pusit :roll:
I muza nagovaram da i on prestane, al njega odmah prpa uhvati kad pomisli na to. :roll:
maccarona

Post by maccarona »

rina* wrote:
pitt wrote:mozda da je prosi :D:D
Ja cula da je to njen bivsi :oops:
bilo prije :oops: sad sam presla na dobru stranu :oops:

al dzaba, sai i pitt me samo ljagaju :( :( :(

:evil:

:D
semmy

Post by semmy »

eeeeeeee da mi je opet prestati...nisam 3 mjeseca zapalila, onako doslo mi preko noci, reko necu vise da se trujem...i fakat sam se dobro osjecala a i nisam imala potrebu da zapalim niti mi je na um padala cigareta...

imala pravo zaHeban udes i prvo sto sam u bolnici uradila je bilo, daj mi cigaru da zapalim... pih...nakon 3 mjeseca dobre volje zapalih opet.... :x :x
leeloo

Post by leeloo »

nakon 15 godina pušenja, prvi put sam pušiti prestala prije mjesec ipo dana... Već nekoliko godina mi se motala misa o prestanku pušenja po glavi. Odredila sam sebi datum i malo surfala po netu da nadjem način kako da prebrodim "nikotinske krize".

Tako na interentu nabasam na knjigu Allena Carra. Počnem je čitati i prije kraja prestanem pušiti.... Samo mi je prvi dan bio težak... ostalo je ok...

Ne smetaju mi drugi pušači... Mogu i cugati bez cigare....

5 dana nakon što sam prestala puštit, dobila sam otkaz, faktički bez razloga i na najšupačkiji mogući način.... Mislim da ako tada nisam zapalila, neću nikada.

Da mi je neko rekao da ću pročitati neku self-help knjigu te da će mi ona pomoći, ne bi mu vjerovala....
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

leeloo wrote:nakon 15 godina pušenja, prvi put sam pušiti prestala prije mjesec ipo dana... Već nekoliko godina mi se motala misa o prestanku pušenja po glavi. Odredila sam sebi datum i malo surfala po netu da nadjem način kako da prebrodim "nikotinske krize".

Tako na interentu nabasam na knjigu Allena Carra. Počnem je čitati i prije kraja prestanem pušiti.... Samo mi je prvi dan bio težak... ostalo je ok...

Ne smetaju mi drugi pušači... Mogu i cugati bez cigare....

5 dana nakon što sam prestala puštit, dobila sam otkaz, faktički bez razloga i na najšupačkiji mogući način.... Mislim da ako tada nisam zapalila, neću nikada.

Da mi je neko rekao da ću pročitati neku self-help knjigu te da će mi ona pomoći, ne bi mu vjerovala....
Easy Way?
Ta je knjiga SVETINJA!

Ipak covjeka stigao rak pluca... steta-nek mu je lahka zemlja...
Post Reply