Ateizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

je životni nazor pojedinca koji je za društvo

pozitivan
48
43%
negativan
24
22%
neutralan
39
35%

Total votes: 111

DONY

Post by DONY »

Danko_Bananko wrote:U duhu sa raspravom ( komunizam=ateisti , socijaldemokratija=teisti ), reklo bi se da je po trenutnom stanju ankete, komunizam jos u dobroj snazi :D

ups..sta ja radim ovdje, halalite :D
i ja se pitam.....spijun... :-)
chinese_water

Post by chinese_water »

Romeo 80 wrote:
chinese_water wrote:
shuriken wrote: ocito je da tebi ne treba ni astronomija
ni biologija
ni zoologija
ni sociologija
ni astronomija
ni geologija
opcenito te nauke su smisljene

(umjetnosti da ne spominjemo)
samo da uvedu smutnju
da skrenu covjeka sa puta prosvjetljenja i postenja
i zato je ateizam stetan
to sam ja vec rekao

cionizam u najcrnjem obliku
sto bi rekao nas vrli Kralj Tvrtko sa 23eg sprata
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bravo za Ajnstajna...ljudskoj gluposti fakat nema kraja...a sad...na nesto kvalitetnije...

nanstvenim napretkom dolazimo u fazu u kojoj ateistima ponestaje argumenata.Kako? Lako!

1. "Vi imate pouku u stoci: Mi vam dajemo da iz utroba njenih mlijeko cisto pijete,koje nastaje od grizina i od krvi - ukusno onima koji ga piju" (16:66)

Nakon napredovanja nauke u anatomiji i poboljsanja mikroskopa naucnici uspjesno prate kretanje hrane u crijevima stoke. Kiseli enzimi pretvaraju hranu u kasastu smjesu koja se krece kroz crijeva.Krvne dlacice (vlakna) apsorbiraju rastvorene hranjive tvari iz te smjese, nakon cega se hranjive tvari krecu kroz krv sve dok ne stignu u mlijecne zlijezde. U mlijecnim zlijezdama se mlijecne tvari (od kojih se stvara mlijeko) apsorbiraju iz krvi, pa se stvara mlijeko koje proizilazi prvo iz kasaste smjese u zelucu,zatim iz krvi.

2. "Ili su kao tmine nad dubokim morem koje prekrivaju valovi sve jedan za drugim, iznad kojih su oblaci, sve tmine jedne iznad drugih,prst se pred okom ne vidi - a onaj kome Allah ne da svjetlo nece svjetla ni imati" (24:40)

Savremena nauka otkriva da se na dnu dubokih mora nalaze mracne tmine u kojima ziva stvorenja zive bez aparata za vid, gdje zive pomocu sluha.Takode savremena nauka otkriva da postoji unutarnji val koji prekriva more, i taj val je duzi i siri od valova na povrsini mora.Istrazivaci su uspjeli slikati ovaj val satelitom.
Ove tmine su rezultat:
-velike kolicine vode jer je to beskrajno duboko more;
-unutrasnji val koji odbija zrake i mnogim od njih ne dozvoljava prolazak nanize;
-povrsinski val koji odbija zrake i mnogim od njih ne dozvoljava prolazak nanize
-oblaci prekrivaju mnoge zrake i ne dozvoljavaju im prolaz nanize...
To su tmine jedne iznad drugih... A sada...onako... ateisti me jaaako podsjecaju na val koji odbija zrake, ali ovaj put ne sunceve, nego Bozije ... te tako sami svoju dusu zatvaraju u mracne tmine...

3. "On je po zemlji nepomicna brda pobacao da vas ona ne potresa" (16:15)
"I planine klinovima nacinili" (78:8)

Klin se zabija u zemlju kako bi se ucvrstio sator, a tako su svojim izdizanjem planine probile elasticni sloj, koji se nalaz ispod kamenog sloja koji sacinjava kontinente. Planine pricvrscuju kontinente dijelom koji se nalazi u njihovom elasticnom sloju koji se nalazi ispod kamenog sloja od kojeg se sastoje kontinenti. Istrazivaci su to utvrdili 1965. godine. Saznali su da bi kontinenti kruzili, da Allah nije stvorio planine kao klinove.Zemlja bi se kretala i podrhtavala ispod nasih stopala.

4. "I ucinili da na njoj sve s mjerom raste" (15:19)

Ljudi nisu nista znali o razlicitom stvaranju razlicitih biljaka sve dok nauka nije napredovala u proslom vijeku i dok nije otkrila da se sve biljke sastoje od istih materija: ugljik,kisik,vodonik, azot,sumpor ili fosfor; i nekih drugih razlicitih materija. Uzrok razlicitosti biljaka jeste razlicita zastupljenost materija u svakoj od njih, kao i to da korijen svake biljke iz zemlje uzima onoliko materija koliko joj je tezinski tacno odredeno.

5. "Zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo jos maglina (dim) bilo, pa njemu i Zemlji rekao : 'Pojavite se milom ili silom!' 'Pojavljujemo se drage volje!'- odgovorili su." (41:11)

Rijec maglina (dim) ovdje znaci da su nebesa bila u obliku magline ili dima.Sada znanstveno istrazivanje potvrduje: " Osnova Zemlje i zvjezdanog neba je maglica". A maglica je izraz za gasove za koje su se zakacile neke druge cvrste tvari koje nisu kao zvijezde koje zrace i svijetle.

6. "On vodu s neba spusta, pa Mi onda cinimo da pomocu nje nicu sve vrste bilja i da iz njega izrasta zelenilo, a iz njega klasje gusto, i iz palmi, iz zametka njihova, grozdovi koje je lako ubrati, i vrtovi lozom zasadeni, narocito masline i sipci, slicni i razliciti.Posmatrajte, zato, plodove njihove kad se tek pojave i kad zriju. To je zaista dokaz za ljude koji vjeruju" (6:99)

Naucnici su proucavali zrnevlje i plodove kako bi dosli do rezultata koji je poznat kao fotosinteza ili sinteza hlorofila.Pronasli su da se u biljkama nalaze zeleni plastidi koji biljkama daju zelenu boju.Iz ovih plastida izlaze hranjive materije od kojih se stvaraju plodovi i zrnevlje, kao i preostali dijelovi biljaka.Ovi plastidi nastaju u biljkama u toku njihovog rasta, a biljke nastaju iz vode koja se nalazi u njihovom korijenju.
Nema nista cudnije od ove Knjige koja spominje istinu i ukazuje nam na to kako cemo doci do nje, govoreci: "Posmatrajte,zato,plodove njihove". Kad je covjek poceo razmisljati i promatrati plodove, dosao je do istine: "To je zaista dokaz za ljude koji vjeruju"

Zvuci mi nevjerovatno: voda,zrak,zemlja,gravitacija,tsunami,zivot,svakom uzivaocu zivota razlicit otisak prsta,snovi,tuga,radost,bol,atom,molekula,kisa (koja oploduje ono sto je nama neophodno da bi zivjeli), sunce (da je koji metar blize ili dalje planeti,bi nas ili sprzilo ili zaledilo), nas organizam,metabolizam, nacin kako kada se porezemo rane zarastaju itd...
Skladnost ovih elemenata i medusobna ovisnost mene tjeraju u vjeru da Bog postoji. Jednostavno: PREVISE JE ZA BILO KOJU VRSTU SLUCAJNOSTI!!!
I da... oni koji vjeruju da su potomci majmuna... CAO MAJMUNI, kako ste mi vi danas? Dobro jutro...

Chinese water, objasni mi samo jednu stvar! Ako smo mi ateisti majmuni kako ti kažeš i ako zaista postoji bog koji je sve stvorio, kojeg poštuješ i kojeg se bojiš kako to da se onda ponašaš upravo suprotno od njegovih postulata? Pod broj jedan, vrijeđanje drugačijih tj. onih koji ne dijele tvoje mišljenje mi se nikako ne uklapa u retoriku o "dobrim vjernicima" i "lošim nevjernicima" jer si upravo TI taj koji vrijeđa!!! I pod broj dva, kako objašnjavaš činjenicu da i pored toga što vjeruješ u boga ipak ne samo da nisi odolio poroku droge (preciznije marihuane), nego je čak šta više, kao što si i sam priznao voliš i braniš kao najveću ljubav? To znam sa drugog podforuma, bio si i više nego transparentan!
Please answer me!
Poznavanje vjere, ne znaci samim tim i praktikovanje!
Tako da povezivanje mog uzivanja u marihuani nema apsolutno nikakve veze sa temom?
Moja namjera nije da vrijedam nekoga...
Postoji jedna stvar koja se zove logika! Po logici bi bilo da ako neko sebe smatra potomkom majmuna,i sam spada pod istu vrstu!
To sto se neko moze naci uvrijeden u mom post-u je stvar njegovog odnosa prema samom sebi.
A i mogu reci da mi je drago sto ne spadam u grupu ljudi koja smatra da je uzrocnik njihovog nastanka, ni manje ni vise, nego majmun.
NIN

Post by NIN »

chinese_water wrote:Poznavanje vjere, ne znaci samim tim i praktikovanje!
Tako da povezivanje mog uzivanja u marihuani nema apsolutno nikakve veze sa temom?
chinese_water wrote:CAO MAJMUNI, kako ste mi vi danas? Dobro jutro...
...pa i nije bas da ti nije namjera...
chinese_water wrote:Postoji jedna stvar koja se zove logika! Po logici bi bilo da ako neko sebe smatra potomkom majmuna,i sam spada pod istu vrstu!
To sto se neko moze naci uvrijeden u mom post-u je stvar njegovog odnosa prema samom sebi.
A i mogu reci da mi je drago sto ne spadam u grupu ljudi koja smatra da je uzrocnik njihovog nastanka, ni manje ni vise, nego majmun.
Dobro, mozda ne spadas u grupu ljudi koja SMATRA da pripada redu primata (da ne citiram tvoju prafanu namjeru izrecenim) ali je ISTINA i CINJENICA da pripdas tom redu!
Osim ako SMATRAS da si suludo potrosio vrijeme na svoju edukaciju...[/quote]
chinese_water

Post by chinese_water »

NIN wrote:
chinese_water wrote:Poznavanje vjere, ne znaci samim tim i praktikovanje!
chinese_water wrote:CAO MAJMUNI, kako ste mi vi danas? Dobro jutro...
...pa i nije bas da ti nije namjera...
chinese_water wrote:Postoji jedna stvar koja se zove logika! Po logici bi bilo da ako neko sebe smatra potomkom majmuna,i sam spada pod istu vrstu!
Dobro, mozda ne spadas u grupu ljudi koja SMATRA da pripada redu primata (da ne citiram tvoju prafanu namjeru izrecenim) ali je ISTINA i CINJENICA da pripdas tom redu!
Osim ako SMATRAS da si suludo potrosio vrijeme na svoju edukaciju...
[/quote]
S tobom sam vec jednom raspravljao? Ili mi se cini? :-)
Helem, ti sebi mozes zamisliti primat, i uzeti za primat majmuna,a da je to cinjenica, dakle ti si licno vidio kako covjek nastaje od majmuna? Ili se kod mene pojam "CINJENICA" razlikuje od ostalih?
Ako mislis da si plod majmuna, tvoj problem... Sada ne mogu naci niti cu u buducnosti traziti u Kur'an-u ajet koji govori kako su zapravo neki ljudi postali majmuni po kazni,dakle receno je prije darwinove teorije a odakle li ta slicnost u genetskoj strukturi majmuna i covjeka?
Helem, mlatiti sa "CINJENICAMA"... nema potrebe...
chinese_water

Post by chinese_water »

Kada covjek umre, tacno u tom momentu olaksa za 14 grama... sta je tih 14 grama?
Shoshana

Post by Shoshana »

Da nije dusa, gluho bilo :shock: :D
chinese_water

Post by chinese_water »

Shoshana wrote:Da nije dusa, gluho bilo :shock: :D
Hehehehe
Ma neee... to je kad ti otpadne majmunski rep :D :D :D :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Kako ce meni otpasti tvoj rep :? :D
chinese_water

Post by chinese_water »

Shoshana wrote:Kako ce meni otpasti tvoj rep :? :D
hhehehe ma salim se ja... naravno da je dusa... ali eto... onako, malo ironije :D :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Ma salim se i ja.... :D Nego...zar nije dusa nematerijalna :?
Maksim

Post by Maksim »

chinese_water wrote:Kada covjek umre, tacno u tom momentu olaksa za 14 grama... sta je tih 14 grama?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

to su ostaci suhog govneta koje nije oproao prije smrti
medda

Post by medda »

a ja mislila 21 gram
onih 7 je sigurno ispustanje ostalih tjelesnih gasova
:roll:
chinese_water

Post by chinese_water »

Shoshana wrote:Ma salim se i ja.... :D Nego...zar nije dusa nematerijalna :?
Ispostavilo se da nije :shock: :shock:
Shoshana

Post by Shoshana »

chinese_water wrote:
Aha...sad mi je jasno.... tamna materija :shock: :D

Jebo te, ja odo' da se kandidujem za nobelovu nagradu...
(Nego, znas li slucajno sta bi mogla biti ona tamna energija?) :D
chinese_water

Post by chinese_water »

Shoshana wrote:
chinese_water wrote:
Aha...sad mi je jasno.... tamna materija :shock: :D

Jebo te, ja odo' da se kandidujem za nobelovu nagradu...
(Nego, znas li slucajno sta bi mogla biti ona tamna energija?) :D
"Sta je ona zapravo i koje je njeno porijeklo je jos uvijek nepoznato, ali postoji nekoliko mogucnosti."
E sad da ne laprdam sta "naucnici" tvrde... ja nemam pojma,bas kao ni oni :D :D
NIN

Post by NIN »

:D ...zvrc... :D
chinese_water

Post by chinese_water »

NIN wrote:
To ti je najvrijednija do sada ... :-) :-)
NIN

Post by NIN »

chinese_water wrote:Sta je ona zapravo i koje je njeno porijeklo je jos uvijek nepoznato, ali postoji nekoliko mogucnosti."
E sad da ne laprdam sta "naucnici" tvrde... ja nemam pojma,bas kao ni oni :D :D
...cogita tute!... :D
NIN

Post by NIN »

chinese_water wrote:
NIN wrote:
Nego, sta bi sa nematerijalnim 14gr???
chinese_water

Post by chinese_water »

NIN wrote:
chinese_water wrote:
NIN wrote: :D ...zvrc... :D
Nego, sta bi sa nematerijalnim 14gr???
A da pitas one koji su otkrili njeno materijalno prisustvo u ljudskom tijelu? Mozda ti i Darwin da kakav odgovor... a mozda opet otkrijes da si nastao od svog imaginarnog primata? Sta ja znam?
I ko je rekao da je to nematerijalna stvar?
Shoshana

Post by Shoshana »

Kaze moj poznanik koji je dosad secirao oko 250 ljudskih tijela :-)

Imaju i ovi neki islamski filozofi...al' vjerujem da te takvi nepouzdani izvori ne zanimaju :oops: :D
NIN

Post by NIN »

chinese_water wrote:A da pitas one koji su otkrili njeno materijalno prisustvo u ljudskom tijelu? Mozda ti i Darwin da kakav odgovor... a mozda opet otkrijes da si nastao od svog imaginarnog primata? Sta ja znam?
Puno si kontradiktoran, cak i samom sebi.
chinese_water

Post by chinese_water »

NIN wrote:
chinese_water wrote:A da pitas one koji su otkrili njeno materijalno prisustvo u ljudskom tijelu? Mozda ti i Darwin da kakav odgovor... a mozda opet otkrijes da si nastao od svog imaginarnog primata? Sta ja znam?
Puno si kontradiktoran, cak i samom sebi.
Po cemu? :roll:
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

kazete da su ateisti u manjini i da je to super...

super, slazem se ...
ali onda je i lik koji je 10 godina imao vecu moc nego bilo koji politicar na ovim prostorima bio (jedan od mojih :-D ) ateista...
on je nekako primjer da smo mnogo mocniji kreativniji
i napredniji od vas koji ste teisti...
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

zove se Bregovic, Goran Bregovic, kako to da ste njega zaboravili bosanci :o
Post Reply