Fa-ust, Fa-ust, Fa-ust!Beatrix wrote:mojne fauste da se izvlačiščekamo samo da vidimo šta su čehovljeve seke spremile
Če-hov, Če-hov, Če-hov!
Fa-ust, Fa-ust, Fa-ust!Beatrix wrote:mojne fauste da se izvlačiščekamo samo da vidimo šta su čehovljeve seke spremile
Samo se nadamo da se raspra nije pokrenula negdje u kuloarima PP-a.black wrote:dvostruka krinka na njenom licu cini suvisnom svaku providnost
Sjeo si mi na stolicu, nesreco.pitt wrote:u prvom sam safu za ovaj grand finale:D:D
No, dobro. Obećao pa sad moram. Sam sam si kriv! Dakle, ne slažem se da postoji muški i ženski roman, a sukladno tome, ne smatram da je roman ženska tvorevina. Ako ćemo baš posmatrati roman sa spolnog stanovišta, da se primijetiti da je roman i muški i ženski i da je to književna forma koja omogućava da se u njemu jave i "ženski" i "muški" glasovi. Uticaj na čitalačku kulturu bilo koga imaju i muškarac i žena, a svaka čitalačka kultura predstoji kulturi pisanja (književnog pisanja da ne bi bilo nesporazuma).three sisters wrote:Evo da ipak i ja reagujem na ovo isticanjeFaust wrote:Borba za ženska prava su samo jedan dio borbe za ljudska prava. I dok se tako posmatraju, zajedno u grupi sa svim ugroženim kategorijama, ok, treba. No, feminizam je nešto šira kategorija od "borbe za ženska prava" i počesto postaje sam sebi svrha, postoji zbog samog sebe (pa se iznalaze nekakva posebna ženska pisma, posebni načini mišljenja, potpuno drugačiji pogled na svijet, društvena pitanja različitog profila...) i time sam učestvuje u proizvodnji i održavanju spolne diskriminacije. Da ne duljim: ravnopravnost svakako, isticanje nikako.![]()
![]()
posebna ženska pisma ili ecriture feminine, vidi se da si radio ovo na faksu
onda sigurno znaš da je roman ženska tvorevina, i da je nastao u 18. st., ali su ga sebi preuzeli muškarci u 19. st., i potpuno su zatrta svjedočanstva o ženskim spisateljicama, cilj tog nekog sada ne govorimo o ljudskim pravima i aktivizmu, ovo je polje književnosti, književnog feminizma, je dati da žena progovori o sebi, svojim jezikom, ako se ne slažeš da se žene drugačije izražavaju, onda barem taj vid gledanja na svijet kroz oči žene, i tu je uključena i postkolonijalna kritika, foe od kucea, muško je, i on se može nazvati postfeministom, jer brani ova neka stajališta drugosti, je kritika predstavljanja muškog svjedoka, ovdje žensko priča o brodolomu, i davanje prilike urođeniku da priča sam o sebi, da ne govorim o tome da se misli da je hasanaginicu napisala žena itd.
Znači kada muškarci pripisuju sebi zasluge žena, i kada žena može govoriti samo onako kako joj muškarac propisuje, to onda definitivno nije poštivanje ni prava na vlasništvo ni slobodu govora..a to tvoje isticanje onda postaje totalno deplasirano..
Sagorijevam u nadi da je pitt gentleman.Beatrix wrote:šta se buniš i ja sam sebi morala privući jednuHierarchia wrote:Sjeo si mi na stolicu, nesreco.pitt wrote:u prvom sam safu za ovaj grand finale:D:D
Dizi se.
Nisi feminist jer bi to uradio i ranije.pitt wrote:Pitt ce ustat i ustupit mjesto dami ako treba....a ako je stani'-pani" ja cu i cetvoonoske pa sjedi na ledja junacka:D:D Pa ne reci da nisam feminist
:D
Ne daj se pitt. Medicinski je dokazano da je muškarcima potrebnije da sjede, čitao ja u Avazu...Hierarchia wrote:Nisi feminist jer bi to uradio i ranije.pitt wrote:Pitt ce ustat i ustupit mjesto dami ako treba....a ako je stani'-pani" ja cu i cetvoonoske pa sjedi na ledja junacka:D:D Pa ne reci da nisam feminist
A nisam nesto primijetila...
ma kakva ja... uvijek djelujem iz mrakače.pitt wrote:pa nisam znao da si u safuJA konto ti na stagu....jedna od heroina
Avaz inace ima najrelevantniji medicinski dodatak u nas.Faust wrote:Ne daj se pitt. Medicinski je dokazano da je muškarcima potrebnije da sjede, čitao ja u Avazu...Hierarchia wrote:Nisi feminist jer bi to uradio i ranije.pitt wrote:Pitt ce ustat i ustupit mjesto dami ako treba....a ako je stani'-pani" ja cu i cetvoonoske pa sjedi na ledja junacka:D:D Pa ne reci da nisam feminist
A nisam nesto primijetila...
![]()
Pa hoće li ko iz prvog reda reći nešto na temu ili ću ja oslijepiti od ovih reflektora uperenih na stage?Hierarchia wrote:ma kakva ja... uvijek djelujem iz mrakače.pitt wrote:pa nisam znao da si u safuJA konto ti na stagu....jedna od heroina
![]()
tema ode u helac, dajte se popravite i podastrite argumente .
ja stajem na stranu triju sestara i bee.
Ne, ona je naprosto četvrta sestra.pitt wrote:a bea je tu ko zla maceha jel?:D:D
oh my, nisam vidjela da se ovo rasplamtaloFaust wrote:No, dobro. Obećao pa sad moram. Sam sam si kriv! Dakle, ne slažem se da postoji muški i ženski roman, a sukladno tome, ne smatram da je roman ženska tvorevina. Ako ćemo baš posmatrati roman sa spolnog stanovišta, da se primijetiti da je roman i muški i ženski i da je to književna forma koja omogućava da se u njemu jave i "ženski" i "muški" glasovi. Uticaj na čitalačku kulturu bilo koga imaju i muškarac i žena, a svaka čitalačka kultura predstoji kulturi pisanja (književnog pisanja da ne bi bilo nesporazuma).three sisters wrote:Evo da ipak i ja reagujem na ovo isticanjeFaust wrote:Borba za ženska prava su samo jedan dio borbe za ljudska prava. I dok se tako posmatraju, zajedno u grupi sa svim ugroženim kategorijama, ok, treba. No, feminizam je nešto šira kategorija od "borbe za ženska prava" i počesto postaje sam sebi svrha, postoji zbog samog sebe (pa se iznalaze nekakva posebna ženska pisma, posebni načini mišljenja, potpuno drugačiji pogled na svijet, društvena pitanja različitog profila...) i time sam učestvuje u proizvodnji i održavanju spolne diskriminacije. Da ne duljim: ravnopravnost svakako, isticanje nikako.![]()
![]()
posebna ženska pisma ili ecriture feminine, vidi se da si radio ovo na faksu
onda sigurno znaš da je roman ženska tvorevina, i da je nastao u 18. st., ali su ga sebi preuzeli muškarci u 19. st., i potpuno su zatrta svjedočanstva o ženskim spisateljicama, cilj tog nekog sada ne govorimo o ljudskim pravima i aktivizmu, ovo je polje književnosti, književnog feminizma, je dati da žena progovori o sebi, svojim jezikom, ako se ne slažeš da se žene drugačije izražavaju, onda barem taj vid gledanja na svijet kroz oči žene, i tu je uključena i postkolonijalna kritika, foe od kucea, muško je, i on se može nazvati postfeministom, jer brani ova neka stajališta drugosti, je kritika predstavljanja muškog svjedoka, ovdje žensko priča o brodolomu, i davanje prilike urođeniku da priča sam o sebi, da ne govorim o tome da se misli da je hasanaginicu napisala žena itd.
Znači kada muškarci pripisuju sebi zasluge žena, i kada žena može govoriti samo onako kako joj muškarac propisuje, to onda definitivno nije poštivanje ni prava na vlasništvo ni slobodu govora..a to tvoje isticanje onda postaje totalno deplasirano..
I koji to muškarci pripisuju sebi zasluge žena?![]()
![]()
P.S.: Eto voajeri, sad čekajte da se ljubiteljka Čehova javi ili je vi zamijenite.
![]()
three sisters wrote:oh my, nisam vidjela da se ovo rasplamtaloFaust wrote:No, dobro. Obeæao pa sad moram. Sam sam si kriv! Dakle, ne sla¾em se da postoji mu¹ki i ¾enski roman, a sukladno tome, ne smatram da je roman ¾enska tvorevina. Ako æemo ba¹ posmatrati roman sa spolnog stanovi¹ta, da se primijetiti da je roman i mu¹ki i ¾enski i da je to knji¾evna forma koja omoguæava da se u njemu jave i "¾enski" i "mu¹ki" glasovi. Uticaj na èitalaèku kulturu bilo koga imaju i mu¹karac i ¾ena, a svaka èitalaèka kultura predstoji kulturi pisanja (knji¾evnog pisanja da ne bi bilo nesporazuma).three sisters wrote: Evo da ipak i ja reagujem na ovo isticanjeposebna ¾enska pisma ili ecriture feminine, vidi se da si radio ovo na faksu
onda sigurno zna¹ da je roman ¾enska tvorevina, i da je nastao u 18. st., ali su ga sebi preuzeli mu¹karci u 19. st., i potpuno su zatrta svjedoèanstva o ¾enskim spisateljicama, cilj tog nekog sada ne govorimo o ljudskim pravima i aktivizmu, ovo je polje knji¾evnosti, knji¾evnog feminizma, je dati da ¾ena progovori o sebi, svojim jezikom, ako se ne sla¾e¹ da se ¾ene drugaèije izra¾avaju, onda barem taj vid gledanja na svijet kroz oèi ¾ene, i tu je ukljuèena i postkolonijalna kritika, foe od kucea, mu¹ko je, i on se mo¾e nazvati postfeministom, jer brani ova neka stajali¹ta drugosti, je kritika predstavljanja mu¹kog svjedoka, ovdje ¾ensko prièa o brodolomu, i davanje prilike uroðeniku da prièa sam o sebi, da ne govorim o tome da se misli da je hasanaginicu napisala ¾ena itd.
Znaèi kada mu¹karci pripisuju sebi zasluge ¾ena, i kada ¾ena mo¾e govoriti samo onako kako joj mu¹karac propisuje, to onda definitivno nije po¹tivanje ni prava na vlasni¹tvo ni slobodu govora..a to tvoje isticanje onda postaje totalno deplasirano..
I koji to mu¹karci pripisuju sebi zasluge ¾ena?![]()
![]()
P.S.: Eto voajeri, sad èekajte da se ljubiteljka Èehova javi ili je vi zamijenite.
![]()
, ne sla¾e¹ se da postoji mu¹ki i ¾enski roman, a molim te da li bi za neke romane mogao reæi, da su autori mu¹ko ili ¾ensko bez da poznaje¹ ime autora. ja sam sigurna da bi za veæinu romana, naravno bez nekog laièkog odreðivanja, nego po nekim konkretnim odrednicama. Ja vjerujem da je svatko od nas svjestan, dragi Fauste, da romani imaju mu¹ke i ¾enske likove, te da su èitatelji mu¹karac i ¾ena, Ludmila;) ali to nema nikakve veze sa postojanjem ¾enskog pisma.
Sada da ne bi bila nekonkretna kao ti, trebala bi da navedem po èemu se to ¾ensko pismo razlikuje od mu¹kog nametnutog kanona, kojim pi¹u i neke ¾ene da se razumijemo.
Èitava postmoderna, ¾eli i to je zadatak zadnjeg vala feminizma, da uka¾e na subverzivno znanje, koje krije drugi, znaèi onaj koji je iza¹ao iz simbolièkog svijeta mu¹ke dominacije. ®ensko pisanje je tu previlegovana vrsta manjinskog pisanja.
Neke zasebne karakteristike ¾enskog pisma bile bi, premda sada, to nije izvlaèenje, ¾ensko pismo je nemoguæe definirati, èisto zato jer ga je puno te¾e teoretizirati nego mu¹ko, su precizno komponovanje opisa, tu se mogu ukljuèiti metafore i simboli karakteristièni za ¾ene, izbacivanje mu¹kih simbola, cirkularnost pripovjedanja bez zapleta, znaèi nema vrhunca, kao kod mu¹karaca![]()
isto tako kreiranje svijeta u mirisima, dodirima.., subjektivnost, rijetko kada postoji svevideæi pripovjedaè, asocijativno fotografske slike, prièe se ¹ire u svim pravcima, a povod za njih je tek neka sluèajnost, upisavanje ¾enskog tijela u tekst itd.
a sada ¾ensko pisanje je osvije¹teno 70 ih godina ovog stoljeæa, kada ka¾em da je roman ¾enska tvorevina, onda mislim na spisateljice iz 18. st, tada mu¹karci nisu pisali romane, to je povijesna èinjenica, zatrta meðutim, jer su u 19. st. mu¹karci preuzeli roman, i napravili ga mu¹kim diskursom, dobro da je to ostalo na tome, ali obièno se zahvali svojim uzorima, a oni su
zatrli uspomenu na te ¾ene, npr. rodonaèelnik romana defoe..a vjeruj mi nisam ih sve upoznalaa odnosilo se i na hasanaginicu, i jo¹ daljnje primjere..
evo kako ¾ivimo u jednoobraznom dru¹tvu, rat izmeðu ¾ena i mu¹karaca, dokazuje kako je svako zauzeo svoju stranu, hoæe neko mu¹ki stati na moju, a neka ¾ena na faustovu?
bea i hierarchia
Nego, sve što si navela znam. Svoj stav sam rekao i jasno mi je da se razlikuje od kanona (to je sad postalo kanon - žensko pismo, muško pismo). Roman je, nasreću, bez obzira šta o tome mislile istaknute feministkinje druge polovine XX stoljeća, šira forma koju ispisuju i muškarci i žene i pišu o muškarcima i ženama. Ne slažem se da postoje neke veće razlike među romanima, recimo, Christe Wolf i Guntera Grassa nego Wolf i Morrison ili Grassa i Austera. Lupam imena, onako kao su mi pala. Dakle, to što su Morrison i Wolf žene, automatski ne znači da će sadržaji njihovih romana biti sličniji, i obratno, Grass i Auster jesu muškarci, ali pišu različite romane. Meni je to očito! i možemo se složiti da su većinom pisci romana muškarci.three sisters wrote:oh my, nisam vidjela da se ovo rasplamtaloFaust wrote:No, dobro. Obećao pa sad moram. Sam sam si kriv! Dakle, ne slažem se da postoji muški i ženski roman, a sukladno tome, ne smatram da je roman ženska tvorevina. Ako ćemo baš posmatrati roman sa spolnog stanovišta, da se primijetiti da je roman i muški i ženski i da je to književna forma koja omogućava da se u njemu jave i "ženski" i "muški" glasovi. Uticaj na čitalačku kulturu bilo koga imaju i muškarac i žena, a svaka čitalačka kultura predstoji kulturi pisanja (književnog pisanja da ne bi bilo nesporazuma).three sisters wrote: Evo da ipak i ja reagujem na ovo isticanjeposebna ženska pisma ili ecriture feminine, vidi se da si radio ovo na faksu
I koji to muškarci pripisuju sebi zasluge žena?![]()
![]()
P.S.: Eto voajeri, sad čekajte da se ljubiteljka Čehova javi ili je vi zamijenite.
![]()
, ne slažeš se da postoji muški i ženski roman, a molim te da li bi za neke romane mogao reći, da su autori muško ili žensko bez da poznaješ ime autora. ja sam sigurna da bi za većinu romana, naravno bez nekog laičkog određivanja, nego po nekim konkretnim odrednicama. Ja vjerujem da je svatko od nas svjestan, dragi Fauste, da romani imaju muške i ženske likove, te da su čitatelji muškarac i žena, Ludmila;) ali to nema nikakve veze sa postojanjem ženskog pisma.
Sada da ne bi bila nekonkretna kao ti, trebala bi da navedem po čemu se to žensko pismo razlikuje od muškog nametnutog kanona, kojim pišu i neke žene da se razumijemo.
Čitava postmoderna, želi i to je zadatak zadnjeg vala feminizma, da ukaže na subverzivno znanje, koje krije drugi, znači onaj koji je izašao iz simboličkog svijeta muške dominacije. Žensko pisanje je tu previlegovana vrsta manjinskog pisanja.
Neke zasebne karakteristike ženskog pisma bile bi, premda sada, to nije izvlačenje, žensko pismo je nemoguće definirati, čisto zato jer ga je puno teže teoretizirati nego muško, su precizno komponovanje opisa, tu se mogu uključiti metafore i simboli karakteristični za žene, izbacivanje muških simbola, cirkularnost pripovjedanja bez zapleta, znači nema vrhunca, kao kod muškaraca![]()
isto tako kreiranje svijeta u mirisima, dodirima.., subjektivnost, rijetko kada postoji svevideći pripovjedač, asocijativno fotografske slike, priče se šire u svim pravcima, a povod za njih je tek neka slučajnost, upisavanje ženskog tijela u tekst itd.
a sada žensko pisanje je osviješteno 70 ih godina ovog stoljeća, kada kažem da je roman ženska tvorevina, onda mislim na spisateljice iz 18. st, tada muškarci nisu pisali romane, to je povijesna činjenica, zatrta međutim, jer su u 19. st. muškarci preuzeli roman, i napravili ga muškim diskursom, dobro da je to ostalo na tome, ali obično se zahvali svojim uzorima, a oni su
zatrli uspomenu na te žene, npr. rodonačelnik romana defoe..a vjeruj mi nisam ih sve upoznalaa odnosilo se i na hasanaginicu, i još daljnje primjere..
evo kako živimo u jednoobraznom društvu, rat između žena i muškaraca, dokazuje kako je svako zauzeo svoju stranu, hoće neko muški stati na moju, a neka žena na faustovu?
bea i hierarchia