Ako ne mozes spojiti ceif sa molitvom, onda vjrovatno imas problema oko razumijevanja molitve. Ja u molitvi nalazim itekakav ceif, vjeruj mi.
Drugo, ne treba biti previse inteligentan niti izgubiti puno vremena pa da naucis prijevod onoga sto se uci u namazu, pa da nemas nikakvih nedoumica oko onoga sto izgovaras.
Trece, pogrijesio sam u vezi onog "ti se vjerovatno ne molis" jer sam skontao da se radi o drugoj osobi za koju znam da je na jednoj drugoj temi izjavio da je krscanin, preletio sam tu, halali.
Cetvrto, molim se na arapskom jer sam naucio od malena, a i da sam naucio sad, isto bih se molio na arapskom jer je jedino tako ispravno, za sto postoji mali milion dokaza iz svih islamskih izvora.
Peto, nemam apsolutno nikakvih strahova za islam ( dapace ), a pogotovo ne oko ovog pitanja, koje je tako smijesno i potrebno samo onima koji jos nisu skroz svarili sta i kako vjeruju.
Sesto, islam je privlacan milionima ljudi na dunjaluku, upravo jer je lahko razumljiv.
Sama molitva tj. namaz na arapskom o kojem je ovdje rijec, je kap u moru, jedan sicusni segment islama.Ponavljam, oni koji zbog namaza na arapskom, kojeg ne kontaju, imau problema sa razumijevanjem islama, ocito da taj isti islam uopce ne razumiju. Jer islam je, kao sto rekoh, punooo siri pojam od namaza i od ogranicenja na dzamije i molitvena mjesta kako bi mnogi, kojih ima podosta nazalost i na ovom forumu, to zeljeli.
Sedmo, ja se zalazem za to da se muslimani moraju u namazu moliti jedino, i iskljucivo na arapskom ( one dijelove namaza koji su obavezni da se na tom jeziku mole, na sedzdi ili dovi vitr namaza nemas nikakvih problema za dovu na svom jeziku )
Ali naravno, ko hoce na kineskom, bosanskom ili katalonskom, pa zaista on je vlasnik svog razuma, i to mu ne moze niko zabraniti.
Ali, moras znati jedno, a na to me ponukao ovaj dio tvog posta :
Licno mislim da bi Islam bio privlacnijni ljudima ako ga razumiju.
- tvoje ili moje misljenje koje nije u skladu sa islamskim propisima ne pije apsolutno nikakve vode.
Jer, kao sto svi znamo, matrice koje ucimo u matematici u skolama, nece biti potrebne 99 % ljudi koji se oko njih gnjave, ali svi smo morali dobit dvicu iz matrica, da bi polozili predmet.
E tako ti je i ovdje, islam ima svoja pravila, to sto se tebi licno neko pravilo manje ili vise svidja, ili ti se nikako ne svidja, je vec zabrinjavajuca stvar koja te moze dovesti u probleme. jer je manji problem ne uraditi nesto sto Allah naredjuje, a u isto vrijeme biti svjestan da si to morao uraditi, nego biti nezadovoljan sa onim sto je Allah naredio, ili poreci da je to ispravno,neuzubillah.
Semi'ana we eta'ana - " Cujemo i pokoravamo se" - tako je Uzviseni u Kur'anu opisao muslimane, jer oni ne pitaju za razlog Allahovog propisa vec ga izvrse bez ikakve nelagode ili bespotrebnog zapitkivanja.