Zasto se molimo na Arapskom???

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ahmmed

#176 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by Ahmmed »

ja71 wrote:
Danko_Bananko wrote:
to_the_roots wrote: ovo je vrlo dobro pitanje. ucenja (kako katolicke, tako i pravoslavne) su najprije bila na latinskom odnosno starogrckom jeziku. tek je vremenom ista ta crkva uvidjeli, da, ako vjeru zele da priblize narodu, treba nesto da cine po tom pitanju, pa su tako i nastali prvi prevodi evandjela na "narodnim jezicima." mislim da je ovo bio prilicno dobar postupak, dakle cemu islamsko ucenje striktno na arapskom??
Ocito da Crkva ni tom promjenom nije uspjela vjeru pribliziti narodu, sto se jako dobro vidi u odnosu tog naroda u najpoznatijim dijelovima krscanskog svijeta gdje je vjera da dnu liste prioriteta, ako uopste i jeste na njoj.

Islam ipak s tim nema problema - nit kroz historiju, a elhamdulillah, nit kroz danasnje trendove popularizacije vjere u narodima.
A nije ni na istoj razini mijenjanja vjere onako kako to odgovara narodu nit vjerskim poglavarima posebno. Bilo je pokusaja, i ima ih, ali ...ne prolaze, nit ce.
.... i zasto se mi molimo na arapskom jeziku ?

Mislim da niko nikoga ne tjera da se moli....ni na arapskom, ni na bosanskom, a ni na latinskom.... :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

A oni koji se mole na arapskom, valjda znaju zašto to čine :)

Možda bi bilo bolje da naziv teme glasi: Zašto se ljudi mole na arapskom?

U tom slučaju, ponudio bih svoj odgovor :)
Danko_Bananko

#178 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by Danko_Bananko »

ja71 wrote:
Danko_Bananko wrote:
to_the_roots wrote: ovo je vrlo dobro pitanje. ucenja (kako katolicke, tako i pravoslavne) su najprije bila na latinskom odnosno starogrckom jeziku. tek je vremenom ista ta crkva uvidjeli, da, ako vjeru zele da priblize narodu, treba nesto da cine po tom pitanju, pa su tako i nastali prvi prevodi evandjela na "narodnim jezicima." mislim da je ovo bio prilicno dobar postupak, dakle cemu islamsko ucenje striktno na arapskom??
Ocito da Crkva ni tom promjenom nije uspjela vjeru pribliziti narodu, sto se jako dobro vidi u odnosu tog naroda u najpoznatijim dijelovima krscanskog svijeta gdje je vjera da dnu liste prioriteta, ako uopste i jeste na njoj.

Islam ipak s tim nema problema - nit kroz historiju, a elhamdulillah, nit kroz danasnje trendove popularizacije vjere u narodima.
A nije ni na istoj razini mijenjanja vjere onako kako to odgovara narodu nit vjerskim poglavarima posebno. Bilo je pokusaja, i ima ih, ali ...ne prolaze, nit ce.
.... i zasto se mi molimo na arapskom jeziku ?

Ja - jer mi je cheif ( od glagola cheifiti ), za tebe ne znam, al pretpostavljam da se ti i ne molis...bar ne na arapskom ;)
tataratira

Post by tataratira »

Jonx wrote:
tataratira wrote:neka nas na temi
ako neko ne vjeruje u Boga onda sigurno vjeruje u sebe
Iako ne vjerujem da covjek moze vjerovati u sebe bez vjere u Boga, s obzirom da nisam nevjernik, ostavljam malo mjesta da ti dam za pravo.

Ipak namece mi se jedno pitanje. Kad si jako bolestan, nemocan u toj mjeri da nista ne mozes sam, u koga vjerujes? U doktore, mozda roditelje, muza, suprugu, ili pak u onemocalog i jako bolesnog - sebe!?

ako nema kiše, kome vjerovati vraču ili meteorologu ?
ja71

#180 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by ja71 »

Danko_Bananko wrote:
ja71 wrote: .... i zasto se mi molimo na arapskom jeziku ?

Ja - jer mi je cheif ( od glagola cheifiti ), za tebe ne znam, al pretpostavljam da se ti i ne molis...bar ne na arapskom ;)
Nikako da spojim ceif i molitvu u jednu misao.
Ali kad si tako odgovorio moram i ja isto priupitati:
Zar ne bi bio veci ceif skontati o cemu se molis ?

Mada je diskutabilno da li se upste radi o molitvi ako ne razumijes ono o cemu se molis.

Iako je pitanje postavljeno sa "mi" odgovorio si mi sa "ja".
Zato se osjecam duznim da ti i ja sa "ja" odgovorim:
Ja se takodje molim na arapskom (da ne ulazimo u diskusiju o pojmu "molitva") . Ali mislim da je stvarni razlog tome sto sam tako od malena naucen. A tako su bili nauceni i oni koji su mene ucili. I tako dalje.

Ne znam da li me vara osjecaj da se iza tvoje pretpostavke da se ne molim krije strah "da su nam ovu diskusiju cafiri smjestili da bi nas odveli sa pravog puta".

Ja licno ne vjerujem ni da nam je neko "smjestio" da se molimo na arapskom. Razlozi za to vjerovatno leze u istoriji.

Samo razmisli o posljedicama moliotve na arapskom.
Licno mislim da bi Islam bio privlacnijni ljudima ako ga razumiju.

Ili se bojis (bojite) da bi se izgubila car zagonetnog kada bi ljudi shvatili smisao molitve.

I prije nego budem pogresno shvacen ne zalazem se za to da se propise da se MORA moliti na nasem.
Kome je ceif na arapskom, bujrum.
ja71

#181 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by ja71 »

Danko_Bananko wrote:

Neupuceni citalac bi ovdje mogao pomisliti kako se Islam shvata i praktikuje u svim dijelovima svijeta podjednako, te da je opsteprihvacen od sirokih masa.

A na drugoj strani i pored svega "Crkva nije prihvacena kod naroda".

Da li treba ovo upste diskutovati ? Da je stvarno tako svi bi na svijetu bili muslimani.
Odnos izmedju vjera nije fudbalska utakmica pa da se navija za nase.

I sta su uopste "pokusaji" ?
Za jedne mozda reforma.
Za druge "povratak izvornom islamu".
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Ako ne mozes spojiti ceif sa molitvom, onda vjrovatno imas problema oko razumijevanja molitve. Ja u molitvi nalazim itekakav ceif, vjeruj mi.

Drugo, ne treba biti previse inteligentan niti izgubiti puno vremena pa da naucis prijevod onoga sto se uci u namazu, pa da nemas nikakvih nedoumica oko onoga sto izgovaras.

Trece, pogrijesio sam u vezi onog "ti se vjerovatno ne molis" jer sam skontao da se radi o drugoj osobi za koju znam da je na jednoj drugoj temi izjavio da je krscanin, preletio sam tu, halali.

Cetvrto, molim se na arapskom jer sam naucio od malena, a i da sam naucio sad, isto bih se molio na arapskom jer je jedino tako ispravno, za sto postoji mali milion dokaza iz svih islamskih izvora.

Peto, nemam apsolutno nikakvih strahova za islam ( dapace ), a pogotovo ne oko ovog pitanja, koje je tako smijesno i potrebno samo onima koji jos nisu skroz svarili sta i kako vjeruju.

Sesto, islam je privlacan milionima ljudi na dunjaluku, upravo jer je lahko razumljiv.
Sama molitva tj. namaz na arapskom o kojem je ovdje rijec, je kap u moru, jedan sicusni segment islama.Ponavljam, oni koji zbog namaza na arapskom, kojeg ne kontaju, imau problema sa razumijevanjem islama, ocito da taj isti islam uopce ne razumiju. Jer islam je, kao sto rekoh, punooo siri pojam od namaza i od ogranicenja na dzamije i molitvena mjesta kako bi mnogi, kojih ima podosta nazalost i na ovom forumu, to zeljeli.

Sedmo, ja se zalazem za to da se muslimani moraju u namazu moliti jedino, i iskljucivo na arapskom ( one dijelove namaza koji su obavezni da se na tom jeziku mole, na sedzdi ili dovi vitr namaza nemas nikakvih problema za dovu na svom jeziku )

Ali naravno, ko hoce na kineskom, bosanskom ili katalonskom, pa zaista on je vlasnik svog razuma, i to mu ne moze niko zabraniti.

Ali, moras znati jedno, a na to me ponukao ovaj dio tvog posta :
- tvoje ili moje misljenje koje nije u skladu sa islamskim propisima ne pije apsolutno nikakve vode.
Jer, kao sto svi znamo, matrice koje ucimo u matematici u skolama, nece biti potrebne 99 % ljudi koji se oko njih gnjave, ali svi smo morali dobit dvicu iz matrica, da bi polozili predmet.

E tako ti je i ovdje, islam ima svoja pravila, to sto se tebi licno neko pravilo manje ili vise svidja, ili ti se nikako ne svidja, je vec zabrinjavajuca stvar koja te moze dovesti u probleme. jer je manji problem ne uraditi nesto sto Allah naredjuje, a u isto vrijeme biti svjestan da si to morao uraditi, nego biti nezadovoljan sa onim sto je Allah naredio, ili poreci da je to ispravno,neuzubillah.

Semi'ana we eta'ana - " Cujemo i pokoravamo se" - tako je Uzviseni u Kur'anu opisao muslimane, jer oni ne pitaju za razlog Allahovog propisa vec ga izvrse bez ikakve nelagode ili bespotrebnog zapitkivanja.
Last edited by Danko_Bananko on 30/01/2007 15:22, edited 1 time in total.
Danko_Bananko

#183 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by Danko_Bananko »

ja71 wrote:
Danko_Bananko wrote:

Neupuceni citalac bi ovdje mogao pomisliti kako se Islam shvata i praktikuje u svim dijelovima svijeta podjednako, te da je opsteprihvacen od sirokih masa.

A na dr.ugoj strani i pored svega "Crkva nije prihvacena kod naroda".

Da li treba ovo upste diskutovati ? Da je stvarno tako svi bi na svijetu bili muslimani.

Za jedne mozda reforma.

Tema je namaz na arapskom ( valjda je i neupucenom citaocu to sasvim jasno ), i oko toga su jedinstveni apsolutno svi muslimani na dunjaluku, osim onih koji kao sto rekoh u prethodnom ostu jos nisu svarili sta i kako da vjeruju, i praktikuju.

Ostale, ne malobrojne, razlike izmedju islamskih pravaca su sasvim druga stvar.
Da je stvarno tako svi bi na svijetu bili muslimani.
Da je Allah htio da svi budu muslimani, onda bi i bili. inace, Poslanik s.a.w.s kaze " zaista da ( da je ovako, onako...) otvara vrata sejtanu" sto hoce da kaze da nista nije ovako ili jest onako samo zato jer je Allah tako odredio, u suprotnom bi bilo drugacije :)
Za jedne mozda reforma.
Nije islam SSSR pa da mu je potrebna reforma, Allah je svojom pposlednjom Objavom zapecatio sve reforme islama.
Reformirati se moze, i mora pokusati, nacin na koji ljudi pokusavaju svoje strasti i misljenja staviti iznad mudrosti Allahovih propisa, ai to su ti pokusaji o kojima sam ti pricao.
ja71

Post by ja71 »

Danko_Bananko wrote:Ako ne mozes spojiti ceif sa molitvom, onda vjrovatno imas problema oko razumijevanja molitve. Ja u molitvi nalazim itekakav ceif, vjeruj mi.

Drugo, ne treba biti previse inteligentan niti izgubiti puno vremena pa da naucis prijevod onoga sto se uci u namazu, pa da nemas nikakvih nedoumica oko onoga sto izgovaras.

Trece, pogrijesio sam u vezi onog "ti se vjerovatno ne molis" jer sam skontao da se radi o drugoj osobi za koju znam da je na jednoj drugoj temi izjavio da je krscanin, preletio sam tu, halali.

Cetvrto, molim se na arapskom jer sam naucio od malena, a i da sam naucio sad, isto bih se molio na arapskom jer je jedino tako ispravno, za sto postoji mali milion dokaza iz svih islamskih izvora.

Peto, nemam apsolutno nikakvih strahova za islam ( dapace ), a pogotovo ne oko ovog pitanja, koje je tako smijesno i potrebno samo onima koji jos nisu skroz svarili sta i kako vjeruju.

Sesto, islam je privlacan milionima ljudi na dunjaluku, upravo jer je lahko razumljiv.
Sama molitva tj. namaz na arapskom o kojem je ovdje rijec, je kap u moru, jedan sicusni segment islama.Ponavljam, oni koji zbog namaza na arapskom, kojeg ne kontaju, imau problema sa razumijevanjem islama, ocito da taj isti islam uopce ne razumiju. Jer islam je, kao sto rekoh, punooo siri pojam od namaza i od ogranicenja na dzamije i molitvena mjesta kako bi mnogi, kojih ima podosta nazalost i na ovom forumu, to zeljeli.

Sedmo, ja se zalazem za to da se muslimani moraju u namazu moliti jedino, i iskljucivo na arapskom ( one dijelove namaza koji su obavezni da se na tom jeziku mole, na sedzdi ili dovi vitr namaza nemas nikakvih problema za dovu na svom jeziku )

Ali naravno, ko hoce na kineskom, bosanskom ili katalonskom, pa zaista on je vlasnik svog razuma, i to mu ne moze niko zabraniti.

Ali, moras znati jedno, a na to me ponukao ovaj dio tvog posta :
- tvoje ili moje misljenje koje nije u skladu sa islamskim propisima ne pije apsolutno nikakve vode.
Jer, kao sto svi znamo, matrice koje ucimo u matematici u skolama, nece biti potrebne 99 % ljudi koji se oko njih gnjave, ali svi smo morali dobit dvicu iz matrica, da bi polozili predmet.

E tako ti je i ovdje, islam ima svoja pravila, to sto se tebi licno neko pravilo manje ili vise svidja, ili ti se nikako ne svidja, je vec zabrinjavajuca stvar koja te moze dovesti u probleme. jer je manji problem ne uraditi nesto sto Allah naredjuje, a u isto vrijeme biti svjestan da si to morao uraditi, nego biti nezadovoljan sa onim sto je Allah naredio, ili poreci da je to ispravno,neuzubillah.

Semi'ana we eta'ana - " Cujemo i pokoravamo se" - tako je Uzviseni u Kur'anu opisao muslimane, jer oni ne pitaju za razlog Allahovog propisa vec ga izvrse bez ikakve nelagode ili bespotrebnog zapitkivanja.
1.
Oko razumijevanja molitve i diskutujemo.
Svaka cast ako pripadas onoj grupi koja zna prijevod sura.
Ali mislim da su takvi kao ti i ja manjina (mada je ovdje na forumu vecina takvih).

Dobro ako je ceif, ceif je. Mada je pod pojmom ceif nesto drugo podrazumijevam.
Mi upravo diskutujemo o tome da li je "ceif" onima koji ne razumiju.

2.
Moliti se na arapskom i znati porijevod.
Zasto zaobilazno ?
Zasto ne direktno ?
I koliko nas razmislja o prijevodu dok klanja ?

3.
Nije vazno

4.
Ti si cini mi se poprilicno konzervativan :-) halali i ti meni na ovoj izjavi :-)
Cini mi se da bi ti isto tako tvrdoglao zastupao tezu o besmislu molitve koju nerazumijes da si od malena naucen da klanjas na nasem.

Ko odredjuje sta je "jedino ispravno" ? Ulema mozda ? Ko joj daje pravo za to ?

Navedi jedan (od malog miliona) dokaza zasto je tako "jedino ispravno".

5.
Ovo pitanje je jako ozbiljno pitanje i tice se same sustine vjere.
Ne bih da budem bezobrazan pa da smijesnim nazivam one koji ne razumiju ono o cemu se mole.

6.
Da li bi islam bio (jos) razumljiviji da se razumije ono sto se uci ?
Islam jeste siri pojam. Ali problem postoji inace sto se kod nas tradicionalno (a i kod drugih nearapskih naroda) ucenim ljudima smatraju oni koji znaju vise sura napamet. Bez obzira koliko toga kopcaju.

7.
Zasto se ti za to zalazes ?

Da li je to stvarno farz da se mora moliti na arapskom ? Izvori ?

I mene je nesto ponukalo u tvojoj sledecoj izjavi:
"... jer je manji problem ne uraditi nesto sto Allah naredjuje, a u isto vrijeme biti svjestan da si to morao uraditi, nego biti nezadovoljan sa onim sto je Allah naredio, ili poreci da je to ispravno,neuzubillah."

Ja ako sam nezadovoljan necim (ono sto ti kazes da je od Allaha) mogu sutiti i sakriti to nezadovoljstvo. I pred drugim ljudima "jest tako je". Na takav nacin se problem ne rjesava, tako se problem samo prikriva.

A mogu i iskazati to nezadovoljstvo i problem iznijeti na svjetlo dana sto ce me prije dovesti rjesenju problema.

Da ti ne zastupas misljenje da treba slijepo vjerovati ?
ja71

#185 Re: Zasto se molimo na Arapskom???

Post by ja71 »

Danko_Bananko wrote:
ja71 wrote:
Danko_Bananko wrote:

A na dr.ugoj strani i pored svega "Crkva nije prihvacena kod naroda".

Za jedne mozda reforma.

Tema je namaz na arapskom ( valjda je i neupucenom citaocu to sasvim jasno ), i oko toga su jedinstveni apsolutno svi muslimani na dunjaluku, osim onih koji kao sto rekoh u prethodnom ostu jos nisu svarili sta i kako da vjeruju, i praktikuju.

Ostale, ne malobrojne, razlike izmedju islamskih pravaca su sasvim druga stvar.
Da je stvarno tako svi bi na svijetu bili muslimani.
Da je Allah htio da svi budu muslimani, onda bi i bili. inace, Poslanik s.a.w.s kaze " zaista da ( da je ovako, onako...) otvara vrata sejtanu" sto hoce da kaze da nista nije ovako ili jest onako samo zato jer je Allah tako odredio, u suprotnom bi bilo drugacije :)
Za jedne mozda reforma.
Nije islam SSSR pa da mu je potrebna reforma, Allah je svojom pposlednjom Objavom zapecatio sve reforme islama.
Reformirati se moze, i mora pokusati, nacin na koji ljudi pokusavaju svoje strasti i misljenja staviti iznad mudrosti Allahovih propisa, ai to su ti pokusaji o kojima sam ti pricao.
Ne bih da ulazim u detalje, posebno u onaj dio sa reformom koji si ocigledno pogresno shvatio.
Ili da potezem pitanje razgranicenja bozije i slobodne volje.

Da skratim:
Kako znati da se molitva na jeziku koji se ne razumije ne protivi smislu Zadnje Objave ?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Da skratimo, jer su sasvim jasni razlozi zbog kojih zastupam ovo misljenje.

Da, slijepo vjerujem koncenzusu uleme od vrmena Poslanika s.a.w.s do danas. Sam Muhammed s.a.w.s je rekao da se Ummet nikada nece sloziti na zabludi.

Ummet je oko ovog pitanja haman, pa jednoglasan..

Halali na minorizaciji tvog razmisljanja, ali ono je poprilicno endemsko, naravno, ovdje mislim na ljude koji su islam prihvatili kao vodilju i u duhovnoj i materijalno-prakticnoj sferi ( ovo ti govorim iz razloga da mi se ne prigovori kako to onda ovoliko ljudi na forumu se bavi tim pitanjem. A odgovor je da 99 % ljudi koji se ovdje to pita i to im haman cudno, su ili nemuslimani, ili muslimani koji su totalno neredoviti u prakticiranju vjere, to se jednostavno vidi po kolicini (ne)znanja.. kojim diskutuju o islamskim temama)

I da, konzervativan sam poprilicno kad je u pitanju bilo kakvo nadopunjavanje ili odlijevanje od onoga oko cega je u islamu sve jasno, i oko cega se nikad nisu razilazila misljenja. ( naravno da ce pojedinaca tipa KGKD vazda biti, ali oni su ionako svijet za sebe, i ne trebaju se dovoditi u vezu sa islamom nikako )
ja71

Post by ja71 »

Danko_Bananko wrote:Da skratimo, jer su sasvim jasni razlozi zbog kojih zastupam ovo misljenje.

Da, slijepo vjerujem koncenzusu uleme od vrmena Poslanika s.a.w.s do danas. Sam Muhammed s.a.w.s je rekao da se Ummet nikada nece sloziti na zabludi.

Halali na minorizaciji tvog razmisljanja, ali ono je poprilicno endemsko, naravno, ovdje mislim na ljude koji su islam prihvatili kao vodilju i u duhovnoj i materijalno-prakticnoj sferi ( ovo ti govorim iz razloga da mi se ne prigovori kako to onda ovoliko ljudi na forumu se bavi tim pitanjem. A odgovor je da 99 % ljudi koji se ovdje to pita i to im haman cudno, su ili nemuslimani, ili muslimani koji su totalno neredoviti u prakticiranju vjere, to se jednostavno vidi po kolicini (ne)znanja.. kojim diskutuju o islamskim temama)

I da, konzervativan sam poprilicno kad je u pitanju bilo kakvo nadopunjavanje ili odlijevanje od onoga oko cega je u islamu sve jasno, i oko cega se nikad nisu razilazila misljenja. ( naravno da ce pojedinaca tipa KGKD vazda biti, ali oni su ionako svijet za sebe, i ne trebaju se dovoditi u vezu sa islamom nikako )
Hajd nek ti bude :-)
Samo ja ne dobih odgovore na ona glavna pitanja:
- Da li klanjati samo na arapskom stvarno farz ?
- Ako jeste sta je referenca u Kur'anu i zasto ?
ja71

Post by ja71 »

Danko_Bananko wrote: Ummet je oko ovog pitanja haman, pa jednoglasan..
Halali na minorizaciji tvog razmisljanja, ali ono je poprilicno endemsko,
Ne mogu a da ne stisnem a da jos nesto ne dodam :-)

Vjerujem da je ovo pitanje zvuci endemski.

Medjutim sudeci po odzivu ovdje na forumu cini se da je izdiferenciralo raju.

Sta je u pitanju ?
Da li na forum dolaze u prosjeku "endemi" vise od "prosjecnih" ?

Ili se niko u javnom zivotu ne usudjuje postaviti ovo pitanje bojkeci se reakcije sredine.
A u sebi razmislja drugacije ?

Ja mislim da je odgovor blizi ovom drugom.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

ja71 wrote:
Danko_Bananko wrote:Da skratimo, jer su sasvim jasni razlozi zbog kojih zastupam ovo misljenje.

Hajd nek ti bude :-)
Samo ja ne dobih odgovore na ona glavna pitanja:
- Da li klanjati samo na arapskom stvarno farz ?
- Ako jeste sta je referenca u Kur'anu i zasto ?
Haj nek i tebi bude , pa ako trazis odgovore samo u Kur'anu onda se obrati KGKD.
Ona posigurno ima pripremljen poneki koji bi ti mogao leci u ovom trenutku.

PS. ako ponovo prekopas moj zadnji post, naci ces dokaz..doduse nije iz Kur'ana :)
Medjutim sudeci po odzivu ovdje na forumu cini se da je izdiferenciralo raju.
Zaprepastujuce velika skupina istomisljenika , koliko je dovoljno za osnivanje udruge ? :)
Pa s obzirom da je ovaj forum vrlo poznat po velikom postotku clanova koji se javno izjasnjavaju kao ateisti, ili se u najmanju ruku ponose svojim nepraktikovanjem religije, bojim se da ces odgovor na slijedece pitanje koje si postavio :
Ili se niko u javnom zivotu ne usudjuje postaviti ovo pitanje bojkeci se reakcije sredine.
morati potraziti na malo vecem, i kvalitetnijem uzorku stanovnistva.

Ne sumnjam da ces biti iznenadjen rezultatima ;)

Ako ne, onda probaj na IslamBosni ili nekom drugom islamskom forumu, gdje se skuplja "manje urbana" raja, postaviti pitanje :

" Da li Je Zlatko Lagumdzija primjer muslimana kakav bi trebao biti ? " :)

E tad bi tek skontao sta isprofiliranost clanstva znaci ;)

Svako dobro, a ja se odoh pomoliti jer je aksamski vakat... i to zamisli, ucinit cu to na nedomicijelnom jeziku
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Danko Bananko i ja71, odlična diskusija, sve moje čestitke.....

I jedan i drugi, pokazujete sjajan odnos prema dijalogu, nudite dokaze,spremni ste priznati grešku, otklanjate nesporazume....

Ovo je odličan primjer, kako bismo trebali i morali razgovarati....

Moje poštovanje obojici, a iako sam u stavovima unekoliko bliži Bananku, moram reći da ja71, sjajno poentira neke stvari....
_STOKA_OD_OKA

Post by _STOKA_OD_OKA »

ja71 wrote:
Sta je u pitanju ?

eh
na forum dolaze razni i svakakvi... i to je cinjenica i ja mislim da tu nema puno diskusije kakav je neko ali ipak ovu temu prate mnogi ljudi, za koje znam da ne odgovaraju mada posmatraju.

a to u vezi postavljanja pitanja u javnom zivotu... ovako ja to vidim:

mislim da se neko prije nekoliko postova pozvao na razum i tako to... meni je razumno (ako zelis da razumijes neke stvari) da ti prvo procitas Kur'an, i da ti sam malo razmislis prije postavljanja pitanja (ne bi bilo na odmet procitati i nekih hadisa(u slucaju da ne vjerujes u hadise uzmi samo one provjerene, ako ti nesto znaci), jer praksa i neke sitne stvari su objasnjene). ako ti nesto nije bilo jasno to mozemo raspraviti ali ako sebe smatras vjernikom meni je malo cudno sto ti postavljas takvo pitanje, tj. da ti nije jasno ni bar malo pored ovoliko dosad postavljenih postova
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Bojim se da se kroz diskusiju čistom imaginacijom dosta otislo od same srzi teme te se uvode i reference protiv kojih bi se i @digitalac usprotivio. Tako vidim vec potezanje za argumente tipa:
- "striktno tumačenje vjere na arapskom"
- "islam se ne razumije jer je na tuđem jeziku"...

Ima ih dakako jos no ove me bas ubodose u oko
:-) :-) :shock: :roll: :-?

Sta bi da imate dogmi tipa trojstva pa tamam da su na najmaternjijem jeziku :shock: (namjerno navodim ovaj primjer, ali ne kao nedo Bog provokaciju ili sl. nego se čisto pozivam na to jer imamo paralelnu diskusiju koja je vrlo interesantna, i rekao bih - poučna).
Sumirajmo: islam nije "vjera na arapskom", a udio arapskog jezika je jako jako mali i vezan je za segment citiranja unutar molitve, a to citiranje iznosi sve skupa oko 70 slova :shock:

A meni u tom svjetlu vecina postova zapravo i nije jasna jer ja, objektivno, vidim samo pozitivne strane izgovaranja eto i tih famoznih 70 slova. Odem ja sad u Pakistan i udjem u dzamiju i ljudi uče "mojih" 70 slova. Odem u Maroko opet mojih 70 slova. Odem u Ameriku, ljudi me zamole i ja izadjem pred njih i klanjam, i svi me razumiju jer ja učim na mojih i naših 70 slova! Pa ja, ako nista a ono samo zbog eto ovog pravo volim ta slova. :)
Ne kao nekakav zadrti tradicionalista nego čisto kao pragmatičar. Takvo razmišljanje mi je čudnije tim prije što živimo u svijetu gdje smo svakodnevno bombardovani informacijama, gdje nam je pola jezika “digitalizirano i tehnologizirano” i gdje to svi redom prihvatamo. Velika vecina, ako ne i svi informatički i međunarodni izrazi su nam na “tudjem” . To kao shvatamo i prihvatamo. ..
A mimo tih 70 slova, sve ostalo na "našem" jeziku...
ellah

Post by ellah »

nepostoji jezik na svjetu da je kao arapski jer ipak je govor Allaha s.w.t.a na arapskom...
i svaki musliman je duzan da ga nauci ili barem pokusa za sto ce imati veliku nagradu na sudnjem danu insha'Allah....
velika je nepravda prema muslimanskom ummetu BIH zbog toga sto se arapski nepredaje u nasim osnovnim i srednjim skolama...
ja se iskreno nadam insha'Allah da ce se to promjeniti ...
samim poznavanjem arapskog jezika jednostavno nema kraja u stecanju islamskog znanja......
tueg

Post by tueg »

mole se na arapskom zato sto imaju objavu na ORIGINALNOM jeziku objave, te zbog toga ne moze doci do hiljadu razlicitih tumacenja (krscanstvo). eh sad, to sto sljudi ne znaju prevode, to je vec njihov problem, problem koji je vrlo lako rijesiv.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Samo prikladan komentar na jedan od prijasnjih postova, gdje je neko napisao da se molimo na arapskom "zato sto je to dzennetski jezik".

Shvatam da je to cuo/la negdje, ali zaista nema nikave veze, i cesto sam i sama cula i procitala kako je arapski "dzennetski" (rajski) jezik.

Ne samo da nema smisla s obzirom na sve prijasnje Objave koje NISU bile na arapskom - a sto ih ne cini nista manje Bozijim Objavama - nego nema smisla opcenito.

U arapskom jeziku, ne samo modernom, nego i klasicnom, "predislamskom" postoje mnogi nepristojni izrazi i psovke u odnosu na koje, cak i nase (koje su najogavnije po mom misljenju - u odnosu na sve jezike koje poznajem, ne znam za ostale) izgledaju skoro "nevine".

Arapske psovke i uvredljivi izrazi su takodje bile, i bice, dio tog jezika, kao i svakog (nazalost, te nepotrebne "postapalice" koriste mnogi, tu "potrebu" za psovkama zaista ne mogu da shvatim, nejse).

Reci da se u Dzennetu "govori arapski" aludira na kompletan jezicki koncept, dok se u Dzennetu, kao i svim drugim dimenzijama koje nisu MATERIJALNE ne "govori" ni jedan "zemaljski" niti "materijalni" jezik, koji ovisi o fizickim glasnim zicama, usnama, jeziku, grlu i nosu. Bog ne "govori" ni jednim fizickim "jezikom" nego na potpuno drugaciji nacin prenosi Objave preko andjela, kao i direktnom inspiracijom koju doticna osoba "prima" jezickim receptorima koji su njemu/njoj poznati i imaju znacenje.

Kao sto poznajemo iz historije antropologije i lingvistike, jezk je nastao, evoluirao i dalje evoulira - samo za potrebe LJUDSKE verbalne i pismene komunikacije - sto ne znaci da je to JEDINI nacin komunikacije.

Cak je i u materijalnoj dimenziji moguce komunicirati telepatski (ne zaboravimo da ljudska bica koriste veoma mali dio svog mozdanog kapaciteta), tako da nacin komunikacije koji je postojao prije stvaranja materijalnog svijeta, koji postoji naporedo sa materijalnim svijetom u paralelnim dimenzijama (za sta postoje sve vise ubjedljivih dokaza, narocito u podatomskoj fizici), i koji ce postojati nakon sto je materijalni svijet prestao da postoji - je nacin komuniciranja koji ce biti prikladan u tim dimenzijama postojanja, ukljucujuci Dzennet, Dzehennem, el-Araf, i mnoga druga "mjesta" za koje i ne znamo da postoje...

Tako da argument da se na arapskom molimo "zato sto je dzennatski" jezik nije validan argument i samo je produkt folklora i narodnih prica, koje nikada nisu manjkale u mastovitosti.

P.S. na arapskom se mole i arapski hriscani (npr. u Lebanonu kopti), i arapski jevreji (mpr. koji su rodjeni i pokoljenjima zive u Palestini), pagani koji obozavaju vatru/prirodu (novi valovi modrenih pagana koji se vracaju korijenima svojih predaka) itd. - svi se svom bozanstvu obracaju na arapskom - jer je to njihov maternji jezik.

Vec sam pomenula svoje misljenje, mi se na arapskom molimo jer su obavezni dijelovi molitve dijelovi iz Qur'ana a koji je na arapskom koje nam je Bog dao da koristimo pri molitvi a kojih je (neophodnih) vrlo malo i veoma lahko nauciti njihovo znacenje, ali pravilan izgovor arapskih zvukova (makhaaridz) je neophodan da bi se postigla puna korist rezonancije odredjenih zvukova po odredjenom redoslijedu na fizicke dijelove tijela mozga narocito. Sve ostalo kao namjera (nijjet) i dove (invokacije) se mogu na bilo kojem jeziku izrazavati.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

@FEED El-Castro: citat

"Sumirajmo: islam nije "vjera na arapskom", a udio arapskog jezika je jako jako mali i vezan je za segment citiranja unutar molitve, a to citiranje iznosi sve skupa oko 70 slova :shock:

A meni u tom svjetlu vecina postova zapravo i nije jasna jer ja, objektivno, vidim samo pozitivne strane izgovaranja eto i tih famoznih 70 slova. Odem ja sad u Pakistan i udjem u dzamiju i ljudi uče "mojih" 70 slova. Odem u Maroko opet mojih 70 slova. Odem u Ameriku, ljudi me zamole i ja izadjem pred njih i klanjam, i svi me razumiju jer ja učim na mojih i naših 70 slova! Pa ja, ako nista a ono samo zbog eto ovog pravo volim ta slova. :)
Ne kao nekakav zadrti tradicionalista nego čisto kao pragmatičar. Takvo razmišljanje mi je čudnije tim prije što živimo u svijetu gdje smo svakodnevno bombardovani informacijama, gdje nam je pola jezika “digitalizirano i tehnologizirano” i gdje to svi redom prihvatamo. Velika vecina, ako ne i svi informatički i međunarodni izrazi su nam na “tudjem” . To kao shvatamo i prihvatamo. ..
A mimo tih 70 slova, sve ostalo na "našem" jeziku...[/quote]

Potpisujem.
salihh

Post by salihh »

KOGOD KADGOD wrote:@FEED El-Castro: citat

"Sumirajmo: islam nije "vjera na arapskom", a udio arapskog jezika je jako jako mali i vezan je za segment citiranja unutar molitve, a to citiranje iznosi sve skupa oko 70 slova :shock:

A mimo tih 70 slova, sve ostalo na "našem" jeziku...

Potpisujem.[/quote]

evo i ja... odlicno sublimirano, nema potrebe dalje raspravljati :D
masko33

Post by masko33 »

Danko_Bananko wrote:Posto i ja znam na sto ti ciljas ;), onda ti moram odgovoriti da tu ima velike razlike.
Jer krscani vjeruju da je Bog Bog, da je covjek Bog, i da je Duh Bog.
Mi vjerujemo da je samo Bog Bog, i ntko drugi mu ni blizu nije u Njegovoj Uzvisenosti.

Pripisivanje Bogu druga ( sirk ) sto krscani rade je po islamu nevjerstvo i to je razlog zbog cega smatram krscane nevjernicima, te sto ih uopste ne svrstavam u monoteisticku religiju.

Osim toga, da bi smatrao bilo koga vjernikom, tj. muslimanom, nuzno je da osim svjedocenja jedinstvenosti Uzvisenoga, posvjedoci i poslanstvo Muhammeda s.a.w.s

To je osnovno islamsko pravilo, i oko toga nema nikakvog kompromisa.

Naravno da su krscani muslimanima blizi nego neki tamo indijanci, jer na kraju karajeva i Allah s.w.t njih i zidove ipak razdvaja od ostalih nevjernika, nazivajuci ih u Kur'anu Slejedbenicima Knjige ( tj. onih knjiga u kojima je bila originalna objava koja je nazalost sa vremenom izmjenjena ).

I to je to, jasan je stav islama po tom pitanju.

Ja znam da postoje muslimani koji zele islam odbraniti od necega ( iako ne znam od cega bi ga trebali braniti ) i nekakvim svojim tumacenjima umiliti se nemuslimanima, ali ja to ne zelim.

Ja sam musliman, i nema nikakvog razloga da se stidim toga, niti da se stidim nekih pravila koje islam, kao "organizirana religija" ima, pa da to zapostavljam da se neko ne bi " uvrijedio "

Uvijek je bilo ljudi kojima se nesto nije svidjalo, i uvijek ce ih biti kojima se nece svidjati.
Krscani su nevjernici !!! muslimani su vjernici !!!pa tvoj iskljucivi stav jako doprinosi vjerskoj toleranciji .Kao, mi muslimani valjamo! nismo kao ovi krsacni koji nicemu nevaljaju! Strasno !!!!
A sta se teme tice , posto je Bog sveprisutan, svemoguc, onda on razumije vjernika , koji mu se moli , na bilo kojem jeziku.Po pojedincima na ovome forumu ispada da Bog samo razumije one koji mu se mole na arapskom jeziku.Po meni je recimo takav iskljucivi stav u kojemu se cak moze naci i mrznje prema drugim religijama, nevjernicki.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Krscani su nevjernici !!! muslimani su vjernici !!!pa tvoj iskljucivi stav jako doprinosi vjerskoj toleranciji .Kao, mi muslimani valjamo! nismo kao ovi krsacni koji nicemu nevaljaju! Strasno !!!!
Moj stav prije svega doprinosi istini, a istina pridonosi toleranciji !

Islam i muslimani krscanstvo i krscane smatraju nevjerom, kao sto krscanstvo i krscani, islam i muslimane smatraju nevjerom.

To je sasvim logicno, i istinito, ( u suprotnom ni jedni, ni drugi ne bi bili to sto jesu, vec bi osnovali neku univerzalnu religiju ), a istina nikad ne moze biti prepreka toleranciji.

Ali jok, treba bit "tolerantan" pod svaku cijenu, pa makar to znacilo zabijanje glave u pijesak, i ne prihvatanje realnosti.
Nije strasno, ali nema veze sa stvarnoscu ;)
Po meni je recimo takav iskljucivi stav u kojemu se cak moze naci i mrznje prema drugim religijama, nevjernicki.
Ne govoris istinu sto se tice naznaka mrznje prema drugim religijama ( iako bi laz bila puno bolja rijec za to )

A sto se tice tvog stava, on je kao sto i sam napomenu " po tebi ", sto automatski daje do znanja da nikom drugom nije autoritativan, jer ti nisi autoritet nikome po pitanju predmeta o kome raspravljamo.
Kada raspravljas o nekoj matematici, ne mozes reci : "po meni je bezze sto su 1+1 = 2, vec donosis zakljucke prema nekim matematickim pravilima i zakonima, tako ti je i ovdje...

Enjoy !!!
masko33

Post by masko33 »

Danko_Bananko wrote:
Moj stav prije svega doprinosi istini, a istina pridonosi toleranciji !

Islam i muslimani krscanstvo i krscane smatraju nevjerom, kao sto krscanstvo i krscani, islam i muslimane smatraju nevjerom.

To je sasvim logicno, i istinito, ( u suprotnom ni jedni, ni drugi ne bi bili to sto jesu, vec bi osnovali neku univerzalnu religiju ), a istina nikad ne moze biti prepreka toleranciji.

Ali jok, treba bit "tolerantan" pod svaku cijenu, pa makar to znacilo zabijanje glave u pijesak, i ne prihvatanje realnosti.
Nije strasno, ali nema veze sa stvarnoscu ;)
Po meni je recimo takav iskljucivi stav u kojemu se cak moze naci i mrznje prema drugim religijama, nevjernicki.
Ne govoris istinu sto se tice naznaka mrznje prema drugim religijama ( iako bi laz bila puno bolja rijec za to )

A sto se tice tvog stava, on je kao sto i sam napomenu " po tebi ", sto automatski daje do znanja da nikom drugom nije autoritativan, jer ti nisi autoritet nikome po pitanju predmeta o kome raspravljamo.
Kada raspravljas o nekoj matematici, ne mozes reci : "po meni je bezze sto su 1+1 = 2, vec donosis zakljucke prema nekim matematickim pravilima i zakonima, tako ti je i ovdje...

Enjoy !!!
Sa tvojim stavom , a sta znaci tvoj stav ? to znaci da si se ubjedio da su krscani apriori nevjernici .A to opet znaci da u tebi lezi klica mrznje koja se uvijek moze razbuktati u nesta zlo.
I da , ja cu uvijek reci - PO MENI - zato sto nemam namjeru da nekoga ubjedjujem u suprotno po pitanju vjere , jer ja svaku vjeru postujem.
Ti si taj koji je pise po forumu da je krscanstvo nevjernicko.
Valjda je Bog taj koji je stvorio prirodu , valjda je Bog taj koji je stvorio
covjeka , valjda je Bog taj koji je stvorio razlicite rase , narode , nacije , drzave i valjda je Bog taj koji je stvorio razlicite religije inace bi bila samo jedna da je on tako htio.
I cisto da se teme dotaknemo , valjda je Bog taj koji je stvorio razlicite jezike i zasto bi jedan jezik bio favorizovan prilikom molitve.Ma sve je od Boga. Doduse nesta malo i od covjeka............
Post Reply