Kraljevi ex-yu kosarke

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#176 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by kakavdanakneiskustvu »

radostan dan wrote:upravo htjedoh napisati, igrao je u cro dok je rat bio, tako da razlog - nije smio - otpada.
jer, idući tom logikom, zdušio bi još 91. iz cro, da nije smio igrati za cibonu ili reprezentaciju.

uostalom, petrović (zaboravio ime), takođe crnogorac, fudbaler, dinamo, igrao je prvu zvaničnu (doduše prijateljsku) utakmicu hrvatske, 91. čini mi se da je ta godina, pa su ga otpili poslije, takmičarsku nije ni jednu upisao, ako me sjećanje ne vara.

ja koliko se sjecam da sam nekad davno,nekad poslije rata u košarci vjerovatno,procitao njegovu izjavu da kao ne smije da igra zbog pritiska koji ima njegova familija u crnoj gori

prva prijateljska tekma hrvatske je bila 1990. protiv amerikanaca u zagrebu,nije tad igrao ni jedan igrač sa prezimenom petrović koliko se ja sjećam
radostan dan

#177 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

:izet: mu miša, ja uvrtio u glavu da je igrao, željko petrović...sad konsultovao druga googleta, nije igrao nego rekao te 91. da bi prihvatio poziv za tu prijateljsku utakmicu.

a sad ko će ga znati, možda jeste rekao, možda -tisak-napumpao, uglavnom, bio u dinamu do 92.

ovo u vezi zdravka, malo je kontradiktoran... :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#178 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

radostan dan wrote::izet: mu miša, ja uvrtio u glavu da je igrao, željko petrović...sad konsultovao druga googleta, nije igrao nego rekao te 91. da bi prihvatio poziv za tu prijateljsku utakmicu.

a sad ko će ga znati, možda jeste rekao, možda -tisak-napumpao, uglavnom, bio u dinamu do 92.

ovo u vezi zdravka, malo je kontradiktoran... :mrgreen:

a cudno je to bilo tad,fakat se ne sjecam je li ikad dobijao poziv da igra za hrvatsku,nista na netu nema o tome
zarko.filip

#179 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by zarko.filip »

dječak sa šibicama wrote:
zarko.filip wrote: Ne bih rekao da kao mormon nije bio po volji samo socijalistima nego kao mormon nije bio po volji ni mnogim Hrvatima i nikada nije dobio toliku medijsku paznju kao recimo pokojni Drazen Petrovic.Kada pitam starije ljude(a ja imam 44 godine)ko je najbolji kosarkas u SFRJ svi mi kazu Kresimir Cosic.Covek nije samo bio najbolji covek je bio institucija.
Kojim Hrvatima? covjek je bio savjetnik u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu.

Emocije prema Drazenu su vece samo iz tog razloga sto njega pamti veci broj danasnjih zaljubljenika u kosarku + tragicna smrt, ljudi mladji od 40 godina tesko da mogu reci da su se nagledali Cosicevih utakmica.
Inace,kada je pokojni Cosa presao u mormone postojala je drzava Hrvatska i imali su veleposlanstvo u Vasingtonu.
jethro

#180 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by jethro »

PRVA PETORKA

Drazen Petrovic
Mirza Delibasic
Toni Kukoc
Vlade Divac
Kresimir Cosic

DRUGA PETORKA

Sasa Djordjevic
Dragan Kicanovic
Drazen Dalipagic
Predrag Danilovic
Dino Radja

TRECA PETORKA

Arijan Komazec
Nenad Markovic
Zarko Paspalj
Pedja Stojakovic
Zoran Savic
fosil

#183 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by fosil »

Maximus olimpicus Drazen Dalipagic, sinoc na face tv. Ako neko naleti na webu da baci ovdje.
Hvala
matematicar_teski

#184 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by matematicar_teski »

prva petorka
bodiroga
mirza
danilovic
divac
cosic
golman

#185 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by golman »

12 najboljih košarkaša sa ex-Yu prostora svih vremena...veoma teško pitanje,ali i zanimljiva tema.Na prostorima bivše države,bilo je toliko dobrih igrača da koga god nabrojiš u prvih 12,uvijek bi se desilo da izostane neki od onih,koji nesumnjivo zaslužuju da se nađu u ovoj "eliti".Sve u svemu,postoje legende košarke i one se sigurno neće zaboraviti nikad.
DRAŽEN PETROVIĆ-košarkaški fanatik,vjerovatno jedan od najboljih bijelih košarkaša svih vremena.Suvišno je trošiti riječi o ovakvom igraču.
RADIVOJE KORAĆ-legendarni košarkaš,koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na putu Semizovac-Srednje,još davne 1969.-te godine.U svakom timu u kojem je nastupio(i u Belgiji i u Italiji)bio je najbolji strijelac lige.
MIRZA DELIBAŠIĆ-legenda Bosne i Sarajeva,čovjek koji je Bosni donijeo Evropsku titulu,boem...veliki čovjek u svakom smislu.
Pored njih,bilo je još velikih igrača kojima se divio cijeli svijet.Šta reći za imena poput ovih:
Ćosić,Daneu,Rato Tvrdić,Šolman,Zdovc,Vilfan,Varajić,Radovanović,Dalipagić,Kićanović,Divac,Paspalj,Stojko Vranković,Rađa,Komazec,Kukoč,Danilović,Đorđević,Boban Janković,Stojaković,Bodiroga,Nenad Marković.....
Na Svetskom prvenstvu u Argentini tadašnja reprezentacija Jugoslavije je bila prava "kaznena ekspedicija" i ponižavala je svoje protivnike sa po 20 i više razlike,osvojivši zlatnu medalju.Svaki dalji komentar je suvišan.
Doda37

#186 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by Doda37 »

golman wrote:12 najboljih košarkaša sa ex-Yu prostora svih vremena...veoma teško pitanje,ali i zanimljiva tema.Na prostorima bivše države,bilo je toliko dobrih igrača da koga god nabrojiš u prvih 12,uvijek bi se desilo da izostane neki od onih,koji nesumnjivo zaslužuju da se nađu u ovoj "eliti".Sve u svemu,postoje legende košarke i one se sigurno neće zaboraviti nikad.
DRAŽEN PETROVIĆ-košarkaški fanatik,vjerovatno jedan od najboljih bijelih košarkaša svih vremena.Suvišno je trošiti riječi o ovakvom igraču.
RADIVOJE KORAĆ-legendarni košarkaš,koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na putu Semizovac-Srednje,još davne 1969.-te godine.U svakom timu u kojem je nastupio(i u Belgiji i u Italiji)bio je najbolji strijelac lige.
MIRZA DELIBAŠIĆ-legenda Bosne i Sarajeva,čovjek koji je Bosni donijeo Evropsku titulu,boem...veliki čovjek u svakom smislu.
Pored njih,bilo je još velikih igrača kojima se divio cijeli svijet.Šta reći za imena poput ovih:
Ćosić,Daneu,Rato Tvrdić,Šolman,Zdovc,Vilfan,Varajić,Radovanović,Dalipagić,Kićanović,Divac,Paspalj,Stojko Vranković,Rađa,Komazec,Kukoč,Danilović,Đorđević,Boban Janković,Stojaković,Bodiroga,Nenad Marković.....
Na Svetskom prvenstvu u Argentini tadašnja reprezentacija Jugoslavije je bila prava "kaznena ekspedicija" i ponižavala je svoje protivnike sa po 20 i više razlike,osvojivši zlatnu medalju.Svaki dalji komentar je suvišan.
Na tom prvenstvu Jugoslavija je izgubila od Portorika
golman

#187 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by golman »

Jeste,ali u nebitnom meču,jer su se dalje plasirali i Jugoslavija i Porto Riko.
kakavdanakneiskustvu

#188 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Doda37 wrote:
golman wrote:12 najboljih košarkaša sa ex-Yu prostora svih vremena...veoma teško pitanje,ali i zanimljiva tema.Na prostorima bivše države,bilo je toliko dobrih igrača da koga god nabrojiš u prvih 12,uvijek bi se desilo da izostane neki od onih,koji nesumnjivo zaslužuju da se nađu u ovoj "eliti".Sve u svemu,postoje legende košarke i one se sigurno neće zaboraviti nikad.
Na tom prvenstvu Jugoslavija je izgubila od Portorika

139-100 pobijedila je jugoslavija tad
Doda37

#189 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by Doda37 »

Jugoslavija - Portoriko 75:82 , a ovaj rezultat sto ti spominjes je od juniora u Bormiju 1987
kakavdanakneiskustvu

#190 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Doda37 wrote:Jugoslavija - Portoriko 75:82 , a ovaj rezultat sto ti spominjes je od juniora u Bormiju 1987

do mene je,nisam u brzini pročitao najbolje šta piše
uglavnomja

#192 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by uglavnomja »

:cry: :cry:

kako mi je zao sto ne mogu otici :|
Murat Sabanovic

#194 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by Murat Sabanovic »

Image
kakavdanakneiskustvu

#195 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Murat Sabanovic wrote:Image

1986. godina
Hodidid

#196 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by Hodidid »

Sjecam se ovog prvenstva ko jucer da je bilo a bio sam balav ustvari dijete. Nikad necu prezaliti polufinale sa sovjetima. Kako nas je Divac tad bio ukopao. Inace isli bi u finale sa amerima.
Romanista 101%

#198 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by Romanista 101% »

dresovi :D

1986 - ne sjecam se ali sam cuo da je nacija bila u soku sedmicu dana, ljudi se bacali sa tarasa zbog nacina na koji smo izgubili, zbog Divca
kakavdanakneiskustvu

#199 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Romanista 101% wrote:
dresovi :D

1986 - ne sjecam se ali sam cuo da je nacija bila u soku sedmicu dana, ljudi se bacali sa tarasa zbog nacina na koji smo izgubili, zbog Divca

ne znam baš za toliki šok,ali je fakat rijetko viđen način na koji smo izgubili tekmu
radostan dan

#200 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

jedna od par utakmica u životu zbog kojih sam plakao.

ps
šok je bio baš toliki...
Post Reply