Svakako da BIH ne moze funkcionisati na principu jedan covjek - jedan glas, moraju se naci modaliteti kako da se zastite nacionalni interesi i sprijeci preglasavanje... majorizacija nije interes nikom u BiH.Marco-x wrote:Ja bih da sustav radi i da se u sustavu ne mogu događati ovakve "greške". Ako sustav zaštite Hrvata, kao konstitutivnog naroda, ne bude funkcionirao, tko mi garantira da slijedeći put Hara neće naći nekog svog Hrvata za kandidata u predsjedništvo i onda glasačka mašinerija odradi svoje.Bosnian Gangsta wrote:Ti bi radje Jovica vec Zlatnog Ljiljana?
Ili da Hrvati, Srbi iz Federacije i "ostali" ne dovedu nekog iz DNZ-a Bošnjacima?
Sustav je bitan i da su u isti uklopljeni mehanizmi zaštite za svaki narod... Kad bi se svi osjećali sigurnije, siguran sam da bi se puno više energije trošilo na ekonomska i gospodarska pitanja, kao i na poštivanje svih drgih ljudskih prava, osim nacionalnih - što priželjkujem što skorije ovoj državi.
Problem za bosnjake i one koji se osjecaju bosancima, nije zastita nacionalnih interesa, vec ako se ti interesi pokusavaju stititi kroz teritorijalne podjele (tipa sadasnji entiteti) koje ne vode nikakvoj ravnopravnosti sva tri naroda, vec obespravljivanju onih koji su u manjini u tim entitetima. Interes je dakle drzava, sa jednom vladom, istim zakonima i pravima za sve gradjane. Nacionalni interese stititi kroz ravnopravnu podjelu funkcija a ne teritorija.
Vasingtonski sporazum je bio odlicna osnova za uspostavljanje drzave po mjeri svih njenih gradjana (a i naroda), Dejton je sve to samo zakomplikovao, na zalost.