Posao u USA?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
putnik29

#176 kako do skole

Post by putnik29 »

zenny wrote:e hvala puno, idem malo da procesljam tu stranicu jer nisam znao za nju. Usput bi volio da neko opise svoj slucaj i nacin kako je otisao tamo.
Zenny, iskreno svidja mi se tvoj post jer je vrlo konkretan. Za sad sam vidio nekoliko jako dobrih odgovora pa, rekoh sebi, da dodam i ja par rijeci na ovo.

Gledaj, bez obzira sto odlucis vezano za svoj eventualni povratak u Ameriku, kao i odabir univerziteta ili druge vrste skole, morati ces zavrsiti SAT i TOEFL. Razlicite akademske institucije zahtijevaju razlicite rezultate. Tacno je da je akademski minimum za SAT 860 od ove godine (ovo je vrlo lako ostvarivo) ali isto tako amerika je zemlja u kojoj standard postavljaju najbolji, tako da je pozeljno ostvariti sto veci rezultat na ovom testu.

TOEFL - (Test of English as a Foreign Language) je takodje dosta bitan. Evo zasto; Vecina skola posjeduje neki TOEFL minimum i on je obicno izrazen u (paper based test score) i krece se od nekih 450 bodova pa na vise. Vecina danasnjih TOEFL testova su kompjuterski i sistem bodovanja je drugaciji tako da je neki siguran rezultat na kompjuterskom toeflu 200 bodova i vise). Radi usporedbe 173 boda na kmpjuterskom toefl-u su jednaka 500 bodova na papirnom.

Sto se tice izbora skole potrebno je da znas nekoliko stvari:

1. U americi postoji jako veliki broj univerziteta i drugih obrazovnih institucija. Obrazovanje je biznis, i ostvaruje veliki profit.
2. Velika kolicina skola moze koegzistirati jer svaka od tih skola je super jaka u nekoliko smjerova dok je "OK" u ostalim. U tom smislu potrebno je da odlucis sta zelis studirati prije nego izaberes skolu.
3. Pokusaj da ostvaris dovoljne rezultate kako bi skolovanje zapoceo/la na univerzitetu (4-tverogodisnjem - jer se teze prebacivati u americi ukoliko si stranac).

Jos jedna stvar, ti si boravio/la u americi. Ukoliko tvoj odlazak nije evidentiran (sto je vrlo moguce) postoji mogucnost da dobijes odredjene olaksice za placanje studija. Ovdje prvenstveno mislim na nesto sto se zove "Out of State Waiver" u kojem se oslobadjas placanja dodatnih troskova koje placanju strani studenti. primjera radi ukoliko godina za strne studente kosta recimo 10,000 sa out of state waiverom moze da bude ispod 3,000. Razlicite skole imaju razlicita pravila po pitanju ovog waivera ali najcesce se radi o tome da si morao dio zivota provesti u toj zemlji prije otpocinjanja studija, ili ako si vec na studiju da po ocjenama upadas u top 4% studenata i da ti je GPA (prosjek) iznad 3,2.

Sto se tice sportskih stipendija, ukoliko radis education shopping, moras voditi racuna i o tome odakle stipendija dolazi (NCAA div 1, NCAA div 2, NAIA) i ove stipendije, osim ukoliko nisi vrhunski sportista koji ce biti u vrhu amerike u svojoj konferenciji ili diviziji, mogu ti prouzrokovati dodatne poteskoce - obzirom da vecina sportskih programa sad prelaze na izdavanja J a ne F viza za boravak u Americi.

Eto toliko, nadam se da ovo pomaze. Ukoliko imas jos kakvih pitanja, javi mi se privatnom porukom, pa mozemo prodiskutirati o bilo cemu.
zenny

Post by zenny »

Hvala svima na odgovorima:-D. Rezultat moga TEOFL testa je 530 ( ne ukljucujuci essay, 3.0). Sto se tice tog SAT-a, nisam siguran sta je to. Medjutim moj glavni problem jeste to sto nisam odlican ucenik i bojim se da me niko nece stipendirati.
Usput da napomenem da sam u toku svog boravka u USA bio aktivan u fudbalu i dobio sam medalju na kraju sezone " offensive player of the year" :D. To i nije mala stvar s obzirom da smo bili 6. od 16 klubova u ligi. Kada sam odlazio iz SAD-a trener je rekao da ce mi napisati preporuku za neki koledj ako mi bude ikad trebala.Mogao sam jos tada ostati tamo sto se njih ticalo ali kako rekose moji roditelji bio sam premlad za- sam u svijetu.
Sto se tice tog dijela jeli mi boravak tamo evidentiran, pa valjda jest...isao sam u skolu, radio sam, imam njihovu vozacku...
putnik29

Post by putnik29 »

Zenny,

moras precizirati - kad kazes bio aktivan u futbalu, mislis li na football ili soccer? Razlog za ovo je da jakko malo skola ima muske soccer stipendije a jako puno skola ima football stipendije.
zenny

Post by zenny »

ma nas fudbal :-D ...soccer
Svemirski_Jebach

#180 Re: Posao u USA?

Post by Svemirski_Jebach »

GandalfSivi wrote:Evo jedno ozbiljno pitanje. Posto sam trenutno u Washingtonu DC, a imam status vanzemaljca (alien) sa svojom nesretnom studentskom vizom, ne mogu raditi normalno. Ima li ko od ovih nasih dijasporaca da me posavjetuje kako se moze doci do kakvog zaposlenja, ono barem da radim preko interneta, a da se zvanicno racuna da to radi moja djevojka (koja jeste amerikanka). Dobar sam sa grafickim programima, kao i sa DTP-om (prelom). Imam nekih deset godina radnog iskustva u tome. Pa ako ko ima savjet, rado bih ga prihvatio...
Jel i tebe ko i mene neka "anamona" potkacila pa zavrsio u americi? :D :D :D

pa zar te mlada na finansira? :-D
Svemirski_Jebach

melb26sa wrote:
zenny wrote:Ja imam slican problem, pa mi treba preporuka. Sada sam 4 srednje, a u SAD sam zavrsio 5. osnovne i 2. srednje. Stari mi je bio sluzbeno tamo. Cak sam polozio i vozacki. Pokusavam da nadjem nacin da se vratim na koledj, ali ne znam put. Nedavno sma radio i TOEFL. Imate li savjet kako najlakse doci ponovo u SAD, tj. znate li konkretan program i nacin sponzorisanja. Velika vam hvala.
Medjunarodni studenti se prijavljuju do januara, februara bas zbog tih stipendija. Preporucujem da trazis nesto na mid-west jer su vece sanse za stipendije (sve bi u Boston, NY, DC, Floridu, UC i oni su krcati studentima) - moja kolegica iz Rusije je nasla na University of SOuth (ili bjese North) Dakota stipendiju, sve placeno i tamo zavrsila studij. Nakon godinu-dvije se mozes i prebaciti na neki drugi univerzitet.
Probaj naci na forumu ja sam postala o Garret collegu - jeste da je dvogodisnji ali se onda mozes prebaciti na univerzitet.
Ukoliko imas jos pitanja javi se.
sta ce tamo u South Dokati majko? Bolje je u Sarajevu...
zenny

Post by zenny »

Nazalost nije bolje u Sarajevu, pitajte one koji su imali priliku uporediti i dozivjeti razliku.
Svemirski_Jebach

nazalost moj je drug zivio tamo dvije godine...i pobjegao glavom bez obzira.
repeater

Post by repeater »

Svemirski_Jebach wrote:
eto te, poceo si da zvucis kao danas. :D
kakve predrasude si formirao o Jugu do sada?
zenny

Post by zenny »

Ne sumnjam da ima i takvih slucajeva, nismo svi isti, ali ja licno sam se oba puta bolje snasao u njihovim skolama nego poslije kad se vratim ovamo.
Svemirski_Jebach

repeater wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
eto te, poceo si da zvucis kao danas. :D
kakve predrasude si formirao o Jugu do sada?
nisam ba, nego mi je jaran tamo zivio dugo pa tako...dosadno. nema nista. to je sve
ellah

Post by ellah »

stu se tice univerzizeta opcenito visokog skolstva bjezite iz sjevero-istoka i juzne kalifornije to su zarista sto se tice cjena....
jug, i centralna amerika, aljaska ubija....
Svemirski_Jebach

genija wrote:
pitt wrote:ja sam izletio oko 50K samo za MBA :?
:lol: :lol: kud to uradi?

to fakticki i nije pravi Master's degree anyway! :P
cuj onoj puno 8000$...tuition 42,000$ za godinu, a sljedece godine na to jos 5% i njoj puno 8000$. :D :D :D

cuj skupo tu, ide u BiH studirat...ja logike hebo te kralj. Ima sa nasom diplomom se odmah zaposle ko CFO's :D

Nisam ja o jugu nikakve predrasude formirao...sve je istina, :D :D

Nego, ozbiljno sada.

Ne mislim da je dobro studirati u nekim dijelovima amerike osim ako ne zelis tamo ostati i zivjeti.

Mozes se prebaciti na drugi univerzitet, ali ocjene moraju biti odlicne. Takodje, transferom gubis stipendiju logicno.

Za pravnike je dobra stvar LL.M. Master's of Laws na Law School, jeste da je tesko dobiti posao nakon jedne godine, al imas pravo nakon jedne godine nastaviti jos dvije i dobiti Juris Doctor degree, dakle potpuni Law School degree u americi a ne polazes LSAT koji je jeben.

Jest da kosta ko svetog petra kajgana, al znas da ce ti pocetna plata nakon 3 godine biti 160,000 plus jedno 40 milja bonusa.
Isplati se u svakm slucaju
Tuco

Post by Tuco »

Zenny,

Javi mi se na email. Ja sam zavrsio 2 srednje skole i fakultet u SAD. Milsim da bi ti najbolja solucija bila da se upises prvo na dvogodisnji fakultet ili Community College pa se poslije toga prebacis na neki 4-godisnji fakultet. Da li si razmisljao gdje u SAD bi volio da ides.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Stipendiju na boljim univerzitetima lako dobijaju samo sportisti, ostale akademske stipendije je tesko dobiti jer je konkurencija ogromna a stipendija malo. Takodje treba imati na umu da minorities lakse dobiju stipendiju u poljima u kojima su slabo zastupljeni (ja sam bez problema dobila full schoolarship za Masters of Engineering samo zato sto sam zena....a i sto mi je GPA 3.87 :D). Znam da onaj ko dolazi sa strane mora da razmislja o finansiranju svog skolovanja, ali koja je korist od diplome koju dobijes na nekom levatskom Univerzitetu i poslije ne mozes da je unovcis (dobijes posao)? Znaci bitno je i kakav je Univerzitet i kakva je diploma. Osim ako se po zavrsteku skolovanja ne mislis vracati nazad....onda je situacija drugacija.
DONY

Post by DONY »

Lucy01 wrote:Stipendiju na boljim univerzitetima lako dobijaju samo sportisti, ostale akademske stipendije je tesko dobiti jer je konkurencija ogromna a stipendija malo. Takodje treba imati na umu da minorities lakse dobiju stipendiju u poljima u kojima su slabo zastupljeni (ja sam bez problema dobila full schoolarship za Masters of Engineering samo zato sto sam zena....a i sto mi je GPA 3.87 :D). Znam da onaj ko dolazi sa strane mora da razmislja o finansiranju svog skolovanja, ali koja je korist od diplome koju dobijes na nekom levatskom Univerzitetu i poslije ne mozes da je unovcis (dobijes posao)? Znaci bitno je i kakav je Univerzitet i kakva je diploma. Osim ako se po zavrsteku skolovanja ne mislis vracati nazad....onda je situacija drugacija.
vidi Pametnice...a josh skromna.. :)

cuj SAMO 3.87..
Tuco

Post by Tuco »

Lucy01 wrote:Stipendiju na boljim univerzitetima lako dobijaju samo sportisti, ostale akademske stipendije je tesko dobiti jer je konkurencija ogromna a stipendija malo. Takodje treba imati na umu da minorities lakse dobiju stipendiju u poljima u kojima su slabo zastupljeni (ja sam bez problema dobila full schoolarship za Masters of Engineering samo zato sto sam zena....a i sto mi je GPA 3.87 :D). Znam da onaj ko dolazi sa strane mora da razmislja o finansiranju svog skolovanja, ali koja je korist od diplome koju dobijes na nekom levatskom Univerzitetu i poslije ne mozes da je unovcis (dobijes posao)? Znaci bitno je i kakav je Univerzitet i kakva je diploma. Osim ako se po zavrsteku skolovanja ne mislis vracati nazad....onda je situacija drugacija.
Da se nadovezem na ovu pricu, tacno sto je poznatiji univerzitet to ce biti lakse naci posao. Drugo treba razmisljati ne samo o 4-godisnjem fakultetu vec i Magistraturi jer ona moze nastavi odmah nakon skolovanja na principu part-time.
nineac

Post by nineac »

Ko misli ostajati u americi Master je vrlo bitan. Lakse je naci posao isl. Takodje ime univerziteta je vrlo bitno. U americi ima 13.000 univerziteta i koledza, ali treba gledati da je u top 100, ili da si u nekoj skoli koja ima jak sport, pa je poznata. Npr. ja sam na Auburnu koji je u fudbalu strasno poznat, a npr. u biznisu je vrlo dobro rangiran (top 40) i politickim naukama (moja oblast) isto tako top 40.
Ako se vraca dole, situacija je laksa, takodje ako neko ostaje, prosjek ispod 3.0 je vec malo losije, osim ako je sportista, sto se itekako gleda.
Svemirski_Jebach

oho DZiPiEj joj 3.87... ;)
pitt

Post by pitt »

Svemirski_Jebach wrote:oho DZiPiEj joj 3.87... ;)
a jos zensko.....mos' misliti :D:D
Tuco

Post by Tuco »

pitt wrote:
Ali pazi još je i inžinjerka. Sad da nam još hoće nabaciti i sliku :D
Svemirski_Jebach

a ja mislio ja pametan :D :D
pitt

Post by pitt »

Tuco wrote:
pitt wrote:
Ali pazi još je i inžinjerka. Sad da nam još hoće nabaciti i sliku :D
meni ne treba.....vidio sam je :D:D Bomba :D
forUMASH

Post by forUMASH »

.....streberka, nije otisla ni na jedan dernek..... :D :D :D
pitt

Post by pitt »

forUMASH wrote:.....streberka, nije otisla ni na jedan dernek..... :D :D :D
frza.... :D:D:D
Post Reply