Zenny, iskreno svidja mi se tvoj post jer je vrlo konkretan. Za sad sam vidio nekoliko jako dobrih odgovora pa, rekoh sebi, da dodam i ja par rijeci na ovo.zenny wrote:e hvala puno, idem malo da procesljam tu stranicu jer nisam znao za nju. Usput bi volio da neko opise svoj slucaj i nacin kako je otisao tamo.
Gledaj, bez obzira sto odlucis vezano za svoj eventualni povratak u Ameriku, kao i odabir univerziteta ili druge vrste skole, morati ces zavrsiti SAT i TOEFL. Razlicite akademske institucije zahtijevaju razlicite rezultate. Tacno je da je akademski minimum za SAT 860 od ove godine (ovo je vrlo lako ostvarivo) ali isto tako amerika je zemlja u kojoj standard postavljaju najbolji, tako da je pozeljno ostvariti sto veci rezultat na ovom testu.
TOEFL - (Test of English as a Foreign Language) je takodje dosta bitan. Evo zasto; Vecina skola posjeduje neki TOEFL minimum i on je obicno izrazen u (paper based test score) i krece se od nekih 450 bodova pa na vise. Vecina danasnjih TOEFL testova su kompjuterski i sistem bodovanja je drugaciji tako da je neki siguran rezultat na kompjuterskom toeflu 200 bodova i vise). Radi usporedbe 173 boda na kmpjuterskom toefl-u su jednaka 500 bodova na papirnom.
Sto se tice izbora skole potrebno je da znas nekoliko stvari:
1. U americi postoji jako veliki broj univerziteta i drugih obrazovnih institucija. Obrazovanje je biznis, i ostvaruje veliki profit.
2. Velika kolicina skola moze koegzistirati jer svaka od tih skola je super jaka u nekoliko smjerova dok je "OK" u ostalim. U tom smislu potrebno je da odlucis sta zelis studirati prije nego izaberes skolu.
3. Pokusaj da ostvaris dovoljne rezultate kako bi skolovanje zapoceo/la na univerzitetu (4-tverogodisnjem - jer se teze prebacivati u americi ukoliko si stranac).
Jos jedna stvar, ti si boravio/la u americi. Ukoliko tvoj odlazak nije evidentiran (sto je vrlo moguce) postoji mogucnost da dobijes odredjene olaksice za placanje studija. Ovdje prvenstveno mislim na nesto sto se zove "Out of State Waiver" u kojem se oslobadjas placanja dodatnih troskova koje placanju strani studenti. primjera radi ukoliko godina za strne studente kosta recimo 10,000 sa out of state waiverom moze da bude ispod 3,000. Razlicite skole imaju razlicita pravila po pitanju ovog waivera ali najcesce se radi o tome da si morao dio zivota provesti u toj zemlji prije otpocinjanja studija, ili ako si vec na studiju da po ocjenama upadas u top 4% studenata i da ti je GPA (prosjek) iznad 3,2.
Sto se tice sportskih stipendija, ukoliko radis education shopping, moras voditi racuna i o tome odakle stipendija dolazi (NCAA div 1, NCAA div 2, NAIA) i ove stipendije, osim ukoliko nisi vrhunski sportista koji ce biti u vrhu amerike u svojoj konferenciji ili diviziji, mogu ti prouzrokovati dodatne poteskoce - obzirom da vecina sportskih programa sad prelaze na izdavanja J a ne F viza za boravak u Americi.
Eto toliko, nadam se da ovo pomaze. Ukoliko imas jos kakvih pitanja, javi mi se privatnom porukom, pa mozemo prodiskutirati o bilo cemu.