UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zlatiborka

#176 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by zlatiborka »

bez_ideje wrote:Kako ovo zaustaviti :(
Tesko, jako tesko... :mrgreen:

Da nije izborna godina mozda bi nesto i poduzeli ili barem bolje obavijestili javnost. Ovako, nastoje da sakriju i pometu pod tepih, izmisljaju nebulozne razloge, prave gradjane budalama.

Pojava fekalnih bakterija na samom izvoristu rijeke Bosne je veoma ozbiljna stvar, pitam se od kada to traje, ko je sve znao za ovo i sutio?

Ovo je direktan atak na zdravlje gradjana Sarajeva, misli li vlast o tome?

Vidi se da vlast ne misli o zdravlju svojih gradjana, najstrasnije je da su se i gradjani "pomirili" sa cinjenicama, pod parolom: "Suti, ne talasaj, dobro je samo neka ne puca!"

Na nama je da preko svih dostupnih medija ukazujemo na problem i ne prestanemo govoriti sve dok se problem ne sanira! Ako treba, i proteste napraviti, sve uciniti, samo ne sutjeti!
uvjek dobar gost

#177 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by uvjek dobar gost »

..... Nakon što sam osjetio blage stomačne tegobe... prešao sam na flaširanu vodu....

Šta se može uraditi... tematska sjednica vlade Kantona Sarajevo je mislim nekad u ovoj ili narednoj sedmici (14 ili 17 ti) pred zgradom vlade u tom trenu trebamo pokazati da nam je stalo do čiste vode... trebamo zahtjevati odgovornost Abida Jusića, inspekcija svih mogućih (građevinska, sanitarna....), od laika i podobnih u opštini Trnovo i Ilidža....

Ne treba prestati sa slanjem mailo-va, fax-ova, sa zvanjem telefonom... ne treba isključiti ni gradsku upravu...

... koliko strano sad mi izgleda ona narodna... ko se jednom napije vode sa Baš-čaršije....
Tranquilizer

#178 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by Tranquilizer »

PipiDugaDevetka wrote:Divlja apartmanizacija na Bjelašnici i Igmanu je glavni uzrok zagadjenju Vrela Bosne.

Govna uvijek dolaze odozgo!

Živa istina... Govna uvijek dolaze odozgo!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#179 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by PipiDugaDevetka »

Tranquilizer wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Divlja apartmanizacija na Bjelašnici i Igmanu je glavni uzrok zagadjenju Vrela Bosne.

Govna uvijek dolaze odozgo!

Živa istina... Govna uvijek dolaze odozgo!
Autor ove dubokoumne filozofske misli je:

1'05''
Cholina_Lokica

#180 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by Cholina_Lokica »

uvjek dobar gost wrote:..... Nakon što sam osjetio blage stomačne tegobe... prešao sam na flaširanu vodu....
ja isto... cukama sam pocela prokuhavati vodu, jer su oni najgore mi prosli, jedan je bas imao problema sa stomakom uzasnih :(

ne znam kako je kod ostalih... ali kod mene voda sa cesme uzasno smrdi. da li je to samo kod mene u ulazu ili kod sviju? bas smrdi kao odprilike ustajala bara ono, ili kad zaboravite ves iz masine morak izvaditi pa se usmrdi :-) ruke operem tek i fino mi muka bude kako se osjete... peskir dva puta poslije brisanja ruku mora na pranje jer nenormalno smrdi
uvjek dobar gost

#181 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Dile wrote:
uvjek dobar gost wrote:..... Nakon što sam osjetio blage stomačne tegobe... prešao sam na flaširanu vodu....
ja isto... cukama sam pocela prokuhavati vodu, jer su oni najgore mi prosli, jedan je bas imao problema sa stomakom uzasnih :(

ne znam kako je kod ostalih... ali kod mene voda sa cesme uzasno smrdi. da li je to samo kod mene u ulazu ili kod sviju? bas smrdi kao odprilike ustajala bara ono, ili kad zaboravite ves iz masine morak izvaditi pa se usmrdi :-) ruke operem tek i fino mi muka bude kako se osjete... peskir dva puta poslije brisanja ruku mora na pranje jer nenormalno smrdi
Meni ima neki neobičan ukus, miris hlora intenzivan sa primjesama ustajalosti....

Nego sinoć sam gledao emisiju o najopasnijim gradovima svijeta... lik io u Napulju... grad star preko 3000 godina... istorija nevjerovatna, položaj, sam grad... ma sve divno... ali Kamora kontroliše odvoz smeća već dvadeset godina... smeća nema gdje nema, svakakvog... ovakvog-onakvog... medicinskog... radioaktivnog... po ulicama, ma nema gdje ga nema... ljudi počeli da oboljevaju... maligna oboljenja skočila za oko 30%.... sve samo zato što mafija (Kamora) kontroliše.... odvoz smeća...

Šta se nama zbiva....?
Daphna

#182 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by Daphna »

Zadnjih sat vremena čitam postove na ovoj temi... I kako čitam tako me hvata grč u stomaku pomiješan sa bijesom i nemoći.

Žalosno je, ali moram priznati da sam zadnjih nekoliko dana olako prelazila preko svih vijesti vezano za zagađenje vrela Bosne misleći da je to nešto prolazno, da se diže prašina oko ničega. Sada... Ustala sam i prokuhala litar vode da imam za poslije, no ni sama ne vjerujem da će pomoći.
Novca za flaširanu vodu nemam... A da pijem ovu sa pipe, nemam zdravstvenog osiguranja, pa si taj luksuz eventualnog bolovanja ne mogu priuštiti.

Nadam se samo da ću naredne godine sretno studij privesti kraju i onda, adio. Bilo gdje, ali ovdje više nit' mogu nit' želim. Jer kakva me budućnost, kao mladog čovjeka, čeka u zemlji koja mi ne da zdravstveno, u kojoj kao student moram kuckati kraj s krajem jer stipendije pokupiše guzovani, u kojoj izlazim na izbore samo da listić učinim ne važećim jer ne dam da lopovi još više kradu i bogate se dok ja u granapu kupujem hranu samo za puko preživljavanje. Gade mi se svi baš kao i ova smrdljiva voda koju zagadiše!!!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#183 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Daphna wrote: Jer kakva me budućnost, kao mladog čovjeka, čeka u zemlji koja mi ne da zdravstveno, u kojoj kao student moram kuckati kraj s krajem jer stipendije pokupiše guzovani, u kojoj izlazim na izbore samo da listić učinim ne važećim jer ne dam da lopovi još više kradu i bogate se dok ja u granapu kupujem hranu samo za puko preživljavanje. Gade mi se svi baš kao i ova smrdljiva voda koju zagadiše!!!
:thumbup: :bih: :sax: :bih:
uvjek dobar gost

#184 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Još nema saznanja o uzrocima zagađenja izvorišta Bosne
Nema novih saznanja o razlogu zagađenja izvorišta Bosne, kazao je za Fenu danas direktor KJU Spomenik prirode "Vrelo Bosne", Osman Delić.

Provjere još uvijek traju nakon što je Kantonalni Zavod za javno zdravstvo utvrdio da voda na izvorištu Bosne nije za piće.

Ranije je rečeno da žarišta koja su prouzrokovala ovo zagađenje nisu poznata. Federalna inspekcija je na terenu u pokušava doći do novih saznanja provjeravajući cijeli sliv rijeke Bosne.

"Obilne padavine ovih dana dodatno su otežali posao inspekcijama, zato se još uvijek nije pronašlo žarište", dodao je Delić.

Naime prvi nalaz Zavoda za javno zdravstvo kao i drugi pokazali su da je zagađenje prouzrokovano fekalijama.

Kako su Feni kazali u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove tek sljedeće sedmice mogli bi imati više informacija.

Na Vrelu Bosne još uvijek je postavljena tabla na kojoj stoji "Voda nije za piće", obilježena su i područja na kojima se voda može piti, a gdje je voda iz vodovodnog sistema i uredno je hlorisana.

:x :x :x :x :x :x :x :(
Maybach

#185 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by Maybach »

Ja evo vec 4ti dan muku mucim,i prelazim na drugi lijek.Dr kaze da moze biti da je i od vode,ali treba uzeti i u obzir da je to bio period kisa i poplava,i da su u nekim kantonima pozvali gradjane da ne konzumiraju cesmovacu dok se stanje ne stabilizuje.ne znam sta meni bi da je popijem.
Joey Tribbiani

#186 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by Joey Tribbiani »

Pricam s jednim prijateljem kojem je u opisu posla da dosta vremena provodi sa guzonjama i raznim politicarima. Kaze da vec godinu dana svi oni piju flasiranu vodu. Mozda znaju nesto sto mi ne znamo.

...opet, sve se nadam da je ovo sve neistina i da cu se poslije stidjeti ovog posta i govorit "e jesam bio glup, cuj voda zagadjena".
nokia6170

#187 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by nokia6170 »

Joey Tribbiani wrote:Pricam s jednim prijateljem kojem je u opisu posla da dosta vremena provodi sa guzonjama i raznim politicarima. Kaze da vec godinu dana svi oni piju flasiranu vodu. Mozda znaju nesto sto mi ne znamo.

...opet, sve se nadam da je ovo sve neistina i da cu se poslije stidjeti ovog posta i govorit "e jesam bio glup, cuj voda zagadjena".
a ja napisa ovo neki dan ;)
nokia6170 wrote:
privremeni wrote:
uvjek dobar gost wrote:Isto kao da sam sinoć legao najnormalnije i da sam se probudio u zoni sumraka.....

Ružan san je u stvari java, tišina kako medijska tako i generalna po ovom pitanju meni možda konačno treba slikoviti pokazati gdje živim, pored koga... šta mi je perspektiva i kako ja da se postavim....

Sve u svemu... ovaj grad sa dugom istorijom ovo nije zaslužio, sinoć sam baš čitao neki putopis ... u kojem se Ilidža i Vrelo Bosne nazivaju biserom Bosne i Hercegovine... da od te ljepote posjetiocu zastaje dah, da od tih boja ljudi bivaju hipnotisani i da jednostavno takva ljepota u Europi rijetko se viđa.... Bečlije su htjele čak i vještački da izgrade vodeni park po uzoru na Vrelo Bosne....

Konačno sve mi se počinje gaditi !
Po prvi put me iznenadjujes.
Nista se nije dogodilo preko noci i ovo je samo pocetak. Pocinju stizati racuni na naplatu za dvadesetogodinju vladavinu nesposobnih i korumpiranih. Ko placa zna se... :dance:
ma oni su cool, vec odavno piju flasiranu vodu :roll:
poznanik

#188 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by poznanik »

Ma ja, svi pišemo, svi znamo, svi se slažemo, a zagađena voda i dalje prijeti..

Ima li iko da pokrene konkretnu stvar, ikakav konkretan zahtjev vlastima?

Siđimo s tastatura u djela
PipiDugaDevetka

#189 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Spisak ulica u Kantonu # 9, SA. sa azbestno-cementnim vodovodnim cijevima
Spisak sa. ''azbestnih ulica'' preuzet sa teme: [url]http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?p=1257139[/url] wrote: Opština Centar:
Urijan Dedina, Omera Stupca, Muzeji, Tešanjska, Alipašina, Bolnička, Višnjik, Šekerova,
Šejh Mehmedova, Jukićeva, Hasana Bibera, Patriotske lige I Kromolj.

Novo Sarajevo:
Orlovačka, Humska, Skopljanska, Drinska, u Pofalićima;
Mustafe Behmena, Hasana Bibera(Ponavlja se ime, valjda je ulica u 2 opštine-op.PD9) u Velešićima;
Kemala Kapetanovića, Behdžeta Mutevelića I Hamdije Ćemerlića na Grbavici;
Milinkladska, Posavska, Varaždinska, Triglavska, Olovska I Novopazarska na Hrasnom Brdu;
Gornjovakufska, Trebervićka I Radnička –naselje Vranjače;

Novi Grad:Braće Mulić, Aleja Bosne srebrene, 14. Maja, Stupska, Branislava Nušića, Fra Antuna Kneževića, Lukavička cesta, Fočanska, Muftije Džabića, Prvomajska, Gradačačka, Prijedorska, Ilije Engela, Nusreta Prohića, Tuzlanska, Safeta Zajke, Smaje Šikala, Briješće Brdo, Brezanska, Viteška, 8. Marta, Rogatička, Put za Lemeze, Zabrđe, Rajlovac, Put za Smiljeviće;

Stari Grad:Škaljin sokak, Sedrenik, Alije Nametka I Ispod grada;

Ilidža:Sokolović-kolonija, Ilidža-centar, Otes, Doglodi, Stup, Kovači-Hrasnica, Vrelo Bosne;
Odnosno, u ulicama:
Bosanskih gazija, Lužansko polje, 12. Marta, Gazi Hasan-paše, Mithada Hujdura Hujke, Prve samostalne brigade, Nasihe Kapidžić, Edhema Eke Džubura, Željeznička, Gliše Jankovića, Mustafe Ice Voljevice, Ivana Brkića, Vjekoslava Klajića, Raghima Ćatovića, Dragana Kulidžana, Fadila Hadžića, Franje Vuletića, Barska, Spomenik, Oteška, Čitlučka, Mliništa, Jana Doršnera, Bojnička, Unska, Gorana Šišića, Uglješe Uzelca, Bare kod Stupa, Začardak, Lepenička, Nikole Kolumbića, Fridriha Adolfa, Mehmedalije Bojića, 14. Maja 92., Kasindolskih žrtava, Dobrinjska, Stupska, Latička, Ribnica, Semizova kula, Kovači-Hrasnica, Jablanička, Crnih Labudova, Vrelo Bosne I Plandište.

Vogošća:Stara cesta, Orahov brijeg, Barica, Ršida Bešlije, Hotnj II, Hotonj IV, Izeta Delića, Skendera Kulenovića, Donja Jošanica, Ahmeda Rizve, Krivoglavci, Stara cesta Semizovac, Nova cesta Semizovac, Nova ćeljeznička stanica I Svrake.
Spisak sa. ''azbestnih'' ulica objavilo Oslobođenje početkom 2007.g.
popi

#190 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by popi »

Je li neko upratio na tv alfa 8) emisiju u kojoj je izmedju ostalih gostovala Jasminka - pored vec njene poznate izjave da je kriva fauna za zagadjenu vodu, tu je navodno izjavila i jos jednu -dobru- : da su "njihove" inspekcije vidjele citavo krdo divljih svinja kod Baceva !

Sta to treba da znaci, Bacevo ..... voda ....gradski vodovod....Sarajevo ???
zlatiborka

#191 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by zlatiborka »

popi wrote:Je li neko upratio na tv alfa 8) emisiju u kojoj je izmedju ostalih gostovala Jasminka - pored vec njene poznate izjave da je kriva fauna za zagadjenu vodu, tu je navodno izjavila i jos jednu -dobru- : da su "njihove" inspekcije vidjele citavo krdo divljih svinja kod Baceva !

Sta to treba da znaci, Bacevo ..... voda ....gradski vodovod....Sarajevo ???
Pa to da se stanovnistvo pripremi na vijest da ce i Bacevo mozda biti zagadjeno, ako vec nije, a za to ce biti krivo niko drugi, do krdo divljih svinja!

Kuda idu divlje svinje?
popi

#192 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by popi »

I meni ide na to da se aludira da je i kako je gr.vod. vec zagadjen, mozda su poceli osjecati pritisak !
PipiDugaDevetka

#193 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Joey Tribbiani wrote:Pricam s jednim prijateljem kojem je u opisu posla da dosta vremena provodi sa guzonjama i raznim politicarima. Kaze da vec godinu dana svi oni piju flasiranu vodu. Mozda znaju nesto sto mi ne znamo.

Ja nisam guzonja, a kupujem flaširanu vodu već godinama, odnosno otkad je Nazif Mahmutović, pomoćnik načelnika opštine Ilidža obznanio da je vodozaštitna zona Pejton ''NEODRŽIVA'', ma šta to značilo,...On i ja se susrećemo kada idemo razbijati kamenje u bubrezima. Njemu kamen stao negdje u nekom kanalu, pa ga ''lupaju'' potrbuške.
mahalas505

#194 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by mahalas505 »

Sta reci samo tuga, jad i cemer...
uvjek dobar gost

#195 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/100607016

Obratite pažnju na ovu rečenicu ... citat "Badnjević je za sarajevsko "Oslobođenje" rekao da se utrošena voda naplaćuje i bespravno priključenim korisnicima, čiji su računi posebno obilježeni ". ... kao i svi ostali računi koji uredno stižu obilježeni su posebno... znači vlast je znala šta radi.. i kako... uzimali su novac kojima su punili rupe a nisu ništa učinili na prevenciji zagađenja....

Emisija na TV Alfi je bila poučna... gospođa iz J.U zadužene za javno zdravstvo Jasminka je meni lično izgledala toliko neukusno kao i gospodin iz opštine Ilidža.. dok je predstavnica UAG konkretno tražila imena odgovornih... za koja je ostala uskraćena... mada mi znamo ko je odgovoran....

Sudeći po gore citiranom članku... počela su podmetanja nogu, a pritisak javnosti treba da se poveća... slanje poštom, mailom, fax-om... zvanje telefonom... treba jednostavno ih zatrpati i pokazati im da nam je stalo... !

idemo dalje
PipiDugaDevetka

#196 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

[email protected]

Je li ovo premijerova adresa, pa mu uruče e-mail poruku?
Odoh ga pitati kada će početi smjenjivati odgovorne?
Gospodine premijeru,
Kada cete pocheti smjenjivati odgovorne za zagadjenje Vrela Bosne?
Trebaju li Vam imena odgovornih?

@PDD
uvjek dobar gost

#197 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Premijer Kantona Sarajevo

Tel: +387(0)33 562-071 kabinet premijera
[email protected],[email protected],[email protected],
Tel :+387(0)33 562-065 šefica press službe

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša kantona Sarajevo :

Adresa: Sarajevo,
Reisa Džemaludina Čauševića 1
Email Us : [email protected]

MINISTAR
Abid Jusić
+387(0)33 562-086
+387(0)33 562-177

SEKRETAR MINISTARSTVA
Jovo Andrić, dipl pravnik
+387(0)33 562-085
zlatiborka

#198 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by zlatiborka »

I mene je copilo. Vec par dana osjecam nelagodu u stomaku iako pijem jako malo vode. Vazda sam zedna a nemam para da kupujem flasiranu vodu. Sinoc sam nagela jedno pola litre, nek bude sta bude.

Pola noci sam provela na WC-solji. Izmjerila sam temperaturu i imam 37,2 C. Jutros sam zakazala kod doktora, odoh da vidim sta ce mi reci. Cim nesto pojedem odmah trcim u WC. Smeta mi jer me moze potjerati na ulici ili negdje gdje nema toaleta, pa se osjecam grozno!

A sto crijeva pjevaju to nije normalno.
PipiDugaDevetka

#199 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

zlatiborka wrote:I mene je copilo. Vec par dana osjecam nelagodu u stomaku iako pijem jako malo vode. Vazda sam zedna a nemam para da kupujem flasiranu vodu. Sinoc sam nagela jedno pola litre, nek bude sta bude.

Pola noci sam provela na WC-solji. Izmjerila sam temperaturu i imam 37,2 C. Jutros sam zakazala kod doktora, odoh da vidim sta ce mi reci. Cim nesto pojedem odmah trcim u WC. Smeta mi jer me moze potjerati na ulici ili negdje gdje nema toaleta, pa se osjecam grozno!

A sto crijeva pjevaju to nije normalno.
Uh, @Zlatiborka, fataj se Enterofurila i šta već doktor/ica propiše,...
innovision

#200 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne zagadjeno, a vlast suti!?

Post by innovision »

a da prokuhas? ili kupis filter za vodu
Post Reply