dr.Jasminka Mujkanovic o zlostavljanju u braku u "60 mi

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Vingo

Post by Vingo »

tayra wrote:Svaka cast Jasminka i fakat pravi si heroj jer i na forumu mozemo da primjetimo u kakvoj bolesnoj zemlji zivimo pa cak ne mozemo ni osobu koja je prezivila sve ovo sto jeste da postedimo nesuvislih komentara.Neko ovdje spomenu da je taj monstrum obolio od PTSP-a u Srebrenici (s postovanjem na svaki njegov dan proveden tamo), a ja se pitam kakve bi majke Srebrinice trebale biti i sta bi one trebale raditi nakon trauma koje su one prezivile? I sad ce se opet neki pametnjakovic naci da mi objasni kako je sve to individualno i kako je covjek zapravo bolestan. E pa sto taj bolesnik ne uradi nesto nazao sebi? Ili kad je vec toliko dobar doktor da je zasluzio mjesto direktora klinike kako nije do sada sebi pomogao jer PTSP i medicinska struka koliko ja znam ne idu skupa, jer raditi taj posao i imati svakodnevne halucinacije je nevjerovatno. E moji sunarodnjaci gdje mi zivimo! Imala bi mnogo toga jos reci sta mislim o ovome ali to nije bitno, bitno je da zapravo zelim poruciti Jasminki ( ako ikada bude ovo citala ) ne daj se, ti si jako lijepa, pametna i prijatna djevojka bar ovako na TV-u, to se moglo desiti svakoj od nas, razlozi zbog kojih si sutala su tvoji i nikada ali nikada nemoj kriviti sebe. Nikada nije kasno, ti si i jako mlada tako da ce rane zacjeliti.Bice to sve OK! :)
:)
amrino

Post by amrino »

Njoj svaka cas na ovom potezu ali tek kada (ako) ga ostavi slijedi borba...
Imam prijateljicu koja je zivjela s monstrumom 10 godina...znao je tako prebiti da joj se komplet faca deformice a ona bi sutradan pricala kako je on divan jer joj je kupio Acidi-borici da stavlja obloge... :?
Bila je u sigurnoj kuci godinu dana- i poslije toga mu se opet vratila...
Razvela se prije 4 godine ali i dan danas strahuje jer on ne odustaje...ako ga slucajno negdje sretne....
najbolje rjesenje je ODMAH se preseliti u drugi grad...
Nek joj je sretno....
FaceOff

Post by FaceOff »

Svaka cast doktorici Mujkanovic sto je napokon progovorila o torturama koje je prozivljavala s onim kretenom.
Moram vam priznati da sam kao potpuni laik u pogledu proucavanja nasilja, psihologije i sl. naslutio da nesto izmedju njih nije OK, dok sam gledao emisiju DNEVNICA NTV Hayat, kada je voditeljica Marija razgovarala s Nedretom, cijelo vrijeme Jasminka je pusila cigarete do iznemoglosti i onako uspanceno, sto je, kako sam kasnije saznao od psihologa, jedan od simptoma nasilja, kada se zrtva ne moze suzdrzati od pusenja i slicnih "smirujucih" sredstava i kada to ne bi trebala raditi.

Uzasno mi je zao te zene, a moram priznati da sam joj se divio zbog silnih uspjeha koje je ostvarila sa jako malo godina.
mamamumi

Post by mamamumi »

Kon-tiki, brava! Puno toga nedostaje u prici dr.Jasminke.

Ona je slucaj za sebe. Prije nekoliko godina je kao ljubavnica dr.Mujkanovica bila saucesnik u zlostavljanju njegove prve zene. Zatecena u bracnoj postelji te zene, zadovoljno se smjeskala dok je on mlatio tadasnju suprugu koja je vikala na oboje i molila ih da joj ne rasturaju porodicu i ne prave od djeteta siroce. Pitam se o cemu je tada dr.Jasminka razmisljala? Kako izbjeci nostrificiranje ruske diplome dok je ljubavnik na celu ministarstva zdravlja ili o necem drugom, petom, desetom? U "60 minuta" kaze kako je htjela spasiti i njegovog sina iz prvog braka. Od koga i cega, pitam se!? Spasiti dijete tako sto ce ga odvojiti od uzorne majke i dovesti da zivi pored oca kojeg opisuje kao monstruoznog nasilnika!? Sramota ju je priznati da je tako zeljela priskrbiti paznju muza za sebe. I ovo sa djevojcicom na "60 minuta" vrhunac je neukosti, kukavicluka i puke osvetnicke zelje. Prije 15 dana na HAYAT-u, na pitanje sta vas je najvise iznenadilo u vasem zivotu, ambiciozna doktorica odgovara da je to trudnoca i kako u njenim zivotnim planovima nije bilo mjesta za dijete. (!) Ali, kad je zatrebalo privuci muzevljevu paznju na sebe, u ocajnickom pokusaju da ga se odvoji od drugih zena, 'naslo' se dijete. Dr.Jasminka kaze da djevojcica ima 4.5 godine, i da jako pati citavih 1.5 mjesec od kad nisu sa tatom, a nasilje u toj kuci traje unazad 6 godina (!). Kako je moguce da jednoj tako sposobnoj doktorici i 'pozrtvovanoj' majci promakne djecija patnja i djecija osjecanja u proteklih 4.5 godine njezinog zivota?!

Zena „takvog kalibra“ ("doktorica, intelektualka, ambiciozna, pametna, sposobna" i kako je sve nazvase) davno je trebala napustiti muza ovakvog psiholoskog profila. Imala je podrsku svojih najblizih, ali nije bilo lako odreci se privilegija koje brak sa dr.Nedretom donosi. Sve sto je profesionalno do sada postigla ima zahvaliti njemu.

Potpuno nepripremljena za nastupe u medijima napravila je pravu blamazu i dopustila da lovci na „dobre price“ (po ko zna koji put) zloupotrijebe tudju naivnost, slabost, nevolju, taksirat. Pored toga, dr. Jasminka sebi daje za pravo da ulazi u zabranjene sfere, u tudje zivote i privatnost, pomenula je i njegovo zlostavljanje prve zene (!) i nasilnicko ponasanje "kolega susjeda" locirajuci cak i zgradu. Kakva drskost i kakva sramota?! Ako je imala namjeru opomenuti za „role model“ svog muza, mogla je to uraditi na 'intelektualniji' i dostojanstveniji nacin.

Fakat, nikad necu razumjeti ovakve zene. I sto je najtuznije, ovaj profil zene sada se izdaje za branitelja i zastitnika zenskih prava!?!?!? Kako amoralno!? Bljak! Koje smo mi licemjerno drustvo!

Za nasilje nema opravdanja, ma koga cinio. Iskustvo iz Srebrenice je moralo ostaviti traga na dr.Mujkanovicu, ali to ne moze i ne smije biti opravdanje za visegodisnje zlostavljanje. Doktorica navodi da je njen muz poremecen i krivi kolege sto ga na to nisu upozorili. Smijesno. To sto se kolegama usput-nisput zalila na nasilnicko ponasanje muza, nakon cega mu se kontinuirano vracala u zagrljaj kad ovaj donese avio-kartu do Australije, Turske, Spanije ili skupe poklone tipa pozicija predsjednice donorske mreze itsl., ne obavezuje te iste kolege da covjeka privezu i vode na lijecenje. Ali, dr.Jasminka potvrdjuje i ovim da je navikla da drugi za nju odradjuju poslove, mada za ovaj ocito dugo nije bila sigurna treba li ga odraditi ili ne. Da se bolje informisala o nasilju znala bi kako se sta radi i sta od koga moze da ocekuje.
Kantonalno tuzilastvo pokrenulo je istragu. Medjutim, pitanje je da li bi se isto desilo da se radilo o nekom drugom. Sva ova blamaza ima jaku i prljavu politicku pozadinu, a dr. Nedret je kadar SBIH. Mislim da kon-tiki nije daleko od istine u svojim slutnjama da ce doticna i iz ovoga na svoj nacin profitirati. Ali, svakom svacije. Jedino mi je muka kad vidim da jedna tako amoralna osoba postaje nacionalna heroina i borac za zenska prava. U citavoj ovoj stvari dijete je to koje treba spasavati.
klif

Post by klif »

mamamumi wrote:Za nasilje nema opravdanja, ma koga cinio.
Apsolutno se slazem.
kon-tiki

Post by kon-tiki »

Halo "mamamumi", pozdarv, Selam, merhaba, Ave Marija, pomoz Bog!

Sve ovo gore, sto u kratkom dahu izgovorih, je iako stvar forme, krajnje iskren istup. Medjutim, ja zelim da Vam saopstim da Vas pozdravjam od srca i da Vam se zahvaljujem na Vasoj LJUDSKOSTI I HRABROSTI, odnosno sretnoj okolnosti sto Ste naisli na ovaj forum i bez fukaraskih mesetarenja, cega je ovaj forum prepun, bez dlake na jeziku rekli sta mislite o ovom skaradnom bosanskom bracnom skandalu. Veoma mi imponira da i Vi, kao i ja, citav slucaj, posmatrate prvenstveno kroz estetsko- eticki kriterij svetosti privatnog zivota, i jos vece svetosti zastite nevinog bica, jednog zenskog djeteta, koje u ovom odvratnom kasabskom trileru postaje moneta za podkusurivanje dvaju mega-egoisticnih psihopata.

Primite znake moga osobitog postovanja!
mamamumi

Post by mamamumi »

Vealejkumu selam, kon-tiki!

Odlicna analiza slucaja! Pravi profesionalac. Aferim!

Zelim Vam mnogo uspjeha kako na profesionalnom tako i na privatnom planu.

S postovanjem!
izblajhana

Post by izblajhana »

Jako se tesko izvuci iz toga...znam slucaj gdje je muz tukao zenu nogama,iz dana u dan- godinama je maltretirao, a ona je opet nalazila opravdanja za njega i kada bi policija dosla na vrata (jer je tukao tako da je cijela zgrada slusala) rekla bi da je sve ok i da su se malo salili :roll: Ok, vjerovatno je tada bila preplasena, ali zaista mi nije jasno kako zena moze podnositi tako nesto godinama :( mislim, cijelo vrijeme ga je pravdala nekim glupostima...ne znam puno o tome kako se zrtva ponasa, ali znam da je cijela zgrada brujala kako je ona kriva sto joj se to desava, sto ga ne ostavi, finansijski nije ovisila o njemu...pa opet ona je govorila na sav glas da ga voli :( :( :(
mamamumi

Post by mamamumi »

U zacaranom krugu nasilja, zrtva vrlo tesko prepoznaje i priznaje svoju poziciju, tj. da je zrtva. Negdje to traje krace, negdje duze vrijeme. Kad prepozna ovo stanje, dalja zbivanja su rezultat izbora i mogucnosti: izaci iz ovog kruga ili ostati.

Na ovoj temi, medjutim, govori se o "lijepoj, pametnoj, ambicioznoj, sposobnoj doktorici" Jasminki, koja i sama kaze da je "odmah znala da tu nesto nije u redu i trazila je gresku". Kakva farsa! Sta sve ljudi rade u svojoj bolesnoj narcisoidnosti i egoisticnosti.

Nije mi namjera kvariti vasu sliku o njoj, ali ne mogu da ocutim na ovaj nas primitivizam, povrsnost, neznanje i hipokriziju. Kakvo beskicmenjastvo!? Wake up! Dr.Jasminka nije prava osoba za podizanje javne svijesti o prisutnosti problema nasilja i na nasim prostorima.
mamamumi

Post by mamamumi »

za one koji nisu gledali; prilog o zlostavljanju pocinje od 46.minute.

rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/60minuta1218.rm
revolutia

Post by revolutia »

hehe

krenula je prica da je doktorica zvala nedreta da se pomire.. :-) :-) :-)

jbg, praznici dolaze, valja bit sam ako nema pomirenja...

ah znamo mi svi onu nasu staru bosansku narodnu:
"...ako se nisu poubijali, nisu se ni voljeli..."
MuaDib

Post by MuaDib »

U razumjevanju nasilja treba poznavati psihologiju nasilnika i žrtve. Ovdje je riječ o navodno uspješnom čovjeku koji svoje frustracije liječi nasiljem nad ženom. Navedena doktorica je jedna u moru drugih žena sa istim životnim iskustvima. Njen muž samom svojom pojavom, oličenje je papanluka, arogancije i duhovne ispraznosti. Doktorica Mujkanović ja žrtva svog muža, i prozatupljujućih medija Hayata i Azre koji zarad zaštite pojedinih likova, prodaju se đavlu. najveća žrtva u cijeloj ovoj priči je njihovo dijete, koje će vjećito nositi biljeg djeteta iz loše familije, u ovakoj našoj balkanoidnoj sredini. naše društvo se mora ozbiljno pozabaviti ovim problemom, jer žene bez zaštite i podrške šire društvene zajednice su osuđene na trpljenje nasilja.
:x :x :x :x :x
mamamumi

Post by mamamumi »

Ne postoji jedinstven psiholoski profil nasilnika i zrtve.

Svesrdnu podrsku zajednice zasluzuju i zrtva i nasilnik koji pokazu volju i izraze spremnost da izadju iz kruga nasilja i svoje obrasce ponasanja koriguju uz strucnu pomoc.

Ovo sto su dr.Jasminka i "60 minuta" ucinili sa slucajem Mujkanovic(a) najveca je blamaza i cirkusijada stoljeca. Da mi je znati ko je ovaj put platio prodane duse? :roll:
bosina

Post by bosina »

mamamumi wrote: Na ovoj temi, medjutim, govori se o "lijepoj, pametnoj, ambicioznoj, sposobnoj doktorici" Jasminki, koja i sama kaze da je "odmah znala da tu nesto nije u redu i trazila je gresku". Kakva farsa! Sta sve ljudi rade u svojoj bolesnoj narcisoidnosti i egoisticnosti.
Ovdje se uopšte ne govori o likovima, oni su sporedna prica....rijec je o zlostavljanju. I to o zlostavljanju kao protivpravnom djelu. Receno je "ko drugoga zlostavlja...." ne opisujuci da li je taj neko lijep, posten, pametan, skolovam....dovoljno je da je djelo ucinjeno.
To sto se za javnost lakse uhvati prica Jasminkinma negoi neke "obicne" zlostavljanje zenice je samo slika nas samih...cesto ne gledamo iste ocima, neki su nam ko biva vazniji i vredniji od drugih.
Ovdje uopste nije prica o karakterima njih dvoje, kakva je onda bila njegova prva zena, je li i ona zaradila batine.
mamamumi

Post by mamamumi »

Vec je u prvom javljanju jasno receno da za naslije nema opravdanja ma ko ga cinio.

Da li vi stvarno mislite da se o kucnom nasilju kod nas ne govori?

Mislite li da se do sada nijedna zlostavljana zena nije pojavila u medijima u pokusaju senzibilizacije javnosti vezano za ovaj ozbiljan socijalni problem?

Promicu neosjetno izvjestaji strucnjaka, ispovijesti anonimnih mucki zlostavljanih zena i djece, nevladinih organizacija koji se vec desetljece oglasavaju i traze podrsku sire zajednice u borbi protiv ovog zla, i ne vidjeh do sada ovakve reakcije.

Licemjerno je to sto se digla ovolika frka oko skorojevickog nastupa "sposobne, ambiciozne, lijepe, pametne dr.Jasminke", ciju je bolesnu narcisoidnost, bijedu i jad zloupotrijebio Bakir zv. Risto Hadziomerovic , ne da bi spasio njen i zivot njenog djeteta nego da bi sto je moguce vise oblatio SBIH i njene celnike. Jadno smo mi drustvo sa ovako bijednim "profesionalcima." Iskoristiti i ZLOUPOTRIJEBITI tudju nesrecu zarad prljavih medjustranackih prepucavanja je gnusno i nastavak je nasilja!!! (Culi za modalitet politickog nasilja???)

Moj, Bakire, moj, u sta se ti pretvori prodajuci dusu svoju vragu. Nevidjeni ciganluk! Fuuuj!!!

A vi, narode, ako ste toliko pravedni u svojoj saosjecajnosti sa zlostavljanim zenama i djecom, ne bi trebali samo uputiti rijeci podrske Jasminki i njihovoj kcerki, nego i svim drugim zlostavljanim zenama i djeci, ali i, neizostavno javno osuditi ovakve zloupotrebe tudje nevolje od strane placenickih medija.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

mamamumi wrote:Vec je u prvom javljanju jasno receno da za naslije nema opravdanja ma ko ga cinio.

Da li vi stvarno mislite da se o kucnom nasilju kod nas ne govori?

Mislite li da se do sada nijedna zlostavljana zena nije pojavila u medijima u pokusaju senzibilizacije javnosti vezano za ovaj ozbiljan socijalni problem?

Promicu neosjetno izvjestaji strucnjaka, ispovijesti anonimnih mucki zlostavljanih zena i djece, nevladinih organizacija koji se vec desetljece oglasavaju i traze podrsku sire zajednice u borbi protiv ovog zla, i ne vidjeh do sada ovakve reakcije.

Licemjerno je to sto se digla ovolika frka oko skorojevickog nastupa "sposobne, ambiciozne, lijepe, pametne dr.Jasminke", ciju je bolesnu narcisoidnost, bijedu i jad zloupotrijebio Bakir zv. Risto Hadziomerovic , ne da bi spasio njen i zivot njenog djeteta nego da bi sto je moguce vise oblatio SBIH i njene celnike. Jadno smo mi drustvo sa ovako bijednim "profesionalcima." Iskoristiti i ZLOUPOTRIJEBITI tudju nesrecu zarad prljavih medjustranackih prepucavanja je gnusno i nastavak je nasilja!!! (Culi za modalitet politickog nasilja???)

Moj, Bakire, moj, u sta se ti pretvori prodajuci dusu svoju vragu. Nevidjeni ciganluk! Fuuuj!!!

A vi, narode, ako ste toliko pravedni u svojoj saosjecajnosti sa zlostavljanim zenama i djecom, ne bi trebali samo uputiti rijeci podrske Jasminki i njihovoj kcerki, nego i svim drugim zlostavljanim zenama i djeci, ali i, neizostavno javno osuditi ovakve zloupotrebe tudje nevolje od strane placenickih medija.
sve to stoji sto si ti rekao. mozda je zena ovakva, onakva (ne znam, nisam azira da gleda u kasike)... ali to nije razlog da je muz tuce. Sto se fino nije razveo od nje :roll:
Jednostavno, osoba njegovog kalibra ( a niti ijedna druga osoba) sebi ne moze dati za pravo ta nekoga tuce. Mogao je on to na drugi nacin rijesit. Mislim, kultivisano.
bosina

Post by bosina »

mamamumi wrote:Vec
Nista u nasoj diskusiji nije licemjerno. Ja nisam licemjerna - gadi mi se nasilje svakog tipa i nad svakim. Licemjeran je onaj ko bi pravio selekciju pa osudjivao nasilje nad podobnima a pravdao ono nad nepodobnima.Mi smo protiv nasilja, i drago nam je sto je o tome javno progovoreno, bez obzira ko je progovorio i iz kojih pobuda prica.
To sto nam se Jasminka ne svidja ne mijenja nas stav o nasilju. I to kakva je ona ne treba devalvirati nase stavove. Naprotiv. Tek kada osudis pojavu nezavisno od likova o kojima se radi, tada si dosljedan.Njena prica je bila samo povod, sve ostalo se odnosi na pojavu kao takvu. Ti ovdje unosis druge kvalifikacije kao politika, osobina licnosti, moralni lik i ostalo....
Ja ne razumijem jedno: da li je o ovome trebalo sutjeti samo zato sto je o tome pricala Jasminka, koja je takva i takva, a mozda i nije takva. Mi smo govorili i o njegovoj prvoj zeni, koja nije takva.
Naravno, kazu Nedretovi istomisljenici, sve je to smisljeno u Sarajevu, da ne bi otisao za ministra. Jah, Sarajevo mu tuklo zene godinama.
I treba pricati, jer kad se prica o Jasminki, govori se i o ostalim, anonimnim zenama, i njihova prica moze doci na red.
mamamumi

Post by mamamumi »

Prvo, Jasminka je ZNALA, doprinijela, svjedocila, tj.prisustvovala nasilju koje se vrsilo nad prvom zenom. O cemu je tada mislila ova "visokorangirana intelektualka"?! Da ce njoj biti bolje?! Da se njoj, kad postane njegovom zenom, isto nece dogoditi?! Gdje joj je tada bila ovolika pamet i sposobnost??? Halo, ba!!! Svaka normalna zena bi od takvog idiota pobjegla glavom bez obzira.

Drugo, ako je vec toliko "pametna i sposobna" i ako je, kao sto kaze, odmah prepoznala da nesto nije u redu (uzgred, ovo mi pravo sega jer je ona DOBRO ZNALA da se situacija ponavlja, tj.da je scena ostala ista i da se samo promijenila glumica), zasto pametno nije iskoristila tu svoju pamet i vec tada zastitila sebe i dijete iz tog braka?

Trece, zasto je, kad se vec odlucila da prijavi muza, odbila da potpise izjavu u sacinjenom zapisniku, zasto proteklih godina nije krivicno gonila tog nasilnika i/ili zasto "tako pametna, sposobna, visokorangirana intelektualka" jos davno nije podnijela tuzbu za razvod braka???

Uzivajuci u ovakvoj sado-mazohistickoj kombinaciji, ova "pametna, sposobna, visokorangirana intelektualka" propustila je da se podrobnije informise o nasilju i njegovim posljedicama i, uz to, nikada nije zatrazila vrstu strucne pomoci koja bi joj/im pomogla da se izvuku iz ovoga. Previjanje povreda nije prioritetna strucna pomoc potrebna ovim "mega-egoistima" (kako to lijepo rece "kon-tiki") nego pomoc psihologa ili psihijatra koja im je preporucena, a koju su odbili. Tretman nasilja ne ukljucuje samo lijecenje posljedica nego i uzroka, a za to ovo dvoje ne pokazuju spremnost.

Najtuznije u svemu je da je jedna doktorica zloupotrijebila i svoje rodjeno dijete da bi se osvetila muzu za nevjerstvo, kako bi njegove ljubavnice vidjele o kakvom se covjeku radi, ostavile ga na miru i prepustile samo njoj. Jezivo je i to sto ova "pametna doktorica" i "majka koja zeli zastititi svoje dijete" nije primijetila djeciju patnju sve do unazad 1,5 mjesec od kada, kako navodi, ne zive sa muzem/ocem. Jedna tako pametna doktorica iliti "visokorangirana intelektualka" pokazuje da nema ni osnova znanja iz psihologije i psihijatrije (a koje je morala steci tokom studija medicine) niti imalo sluha za osjecanja vlastitog djeteta makar ona bila i neverbalizirana (svojstveno je djeci mladjeg uzrasta). Cak su i laici, gledajuci naslovnicu Azre s pocetka ove godine, a na (u) kojoj je (nakon jednog od zestokih zlostavljackih incidenata ovog sado-mazohistickog para) prikazana "idila" porodicnog zivota Mujkanovica, rekli da je dovoljno pogledati u oci ove djevojcice i zakljuciti o kakvoj se farsi radi. To, medjutim, ovoj "pozrtvovanoj" majci promice neopazeno. Da se najezis.
mamamumi

Post by mamamumi »

bosina wrote: Mi smo protiv nasilja, i drago nam je sto je o tome javno progovoreno, bez obzira ko je progovorio i iz kojih pobuda prica.
O nasilju nad zenama i djecom u BiH GOVORI SE JAVNO UNAZAD 10 GODINA!!! Bijedno je sto taj govor privuce paznju samo onda kad se njime 'sluzi' "lijepa, pametna, sposobna i ambiciozna doktorica".

Jedna amoralna osoba, koja je nekoc uzurpirala prava druge zene i njenog djeteta, ne treba i ne moze postati zastitnik prava zena i djece.

Osim toga, ove redove ne tipka Nedretov istomisljenik, a zakljucci tog tipa nimalo ne iznenadjuju jer su ocekivani. Ne bi iznenadilo da neko zakljuci da ovo tipka prijateljica Nedretove bivse zene, pa ni sama ona. Hahahaha. Koliko smo plitki.

Uzgred, ako vec govorimo o politici, moja orijentacija je SDU 8-)
ali to, naravno, nema nikakve veze sa ovim sto govorim.
mamamumi

Post by mamamumi »

I da dodam, ako ste za to da se opcenito govori o nasilju nad zenama i djecom, onda pokrenite drugu temu. Naslov ove je: Dr. Jasminka Mujkanovic o zlostavljanju (o kojem, uzgred, ne zna mnogo), i kojoj je vecina na ovom forumu, u toliko puta vidjenoj, njoj svojstvenoj, cirkuskoj sceni proteklih godina, pored aplaudiranja cak pocela i da se poklanja. Tiha jeza, ljudi moji.
mamamumi

Post by mamamumi »

Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad zenama

"Generalni sekretar UN Kofi Anan pozvao je danas (25.novembra 2006.) , povodom Dana borbe protiv nasilja nad zenama na ravnopravnost medju polovima i na bolju zastitu zena od nasilja. Nasilje nad zenama postoji u svim drustvima i kulturama, naglasio je Anan cije je saopstenje objavljeno u Njujorku i Bonu."

------------------------------------------------------------------------------

16 Dana Aktivizma

"16 Dana Aktivizma protiv nasilja po osnovi roda/spola je globalna kampanja koju osmišljavaju i sprovode neformalne i formalne ženske civilne inicijative, nevladine organizacije i grupe, kao i druge organizacije i institucije. 16 Dana Aktivizma počinje svakog 25. novembra, na međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i traje do 10. decembra svake godine, što je međunarodni dan ljudskih prava.

Planirane akcije i aktivnosti imaju za cilj podsjetiti javnost (vlade, organizacije i institucije, privrednike/ce, građanstvo) na rastući problem nasilja kod nas u Bosni i Hercegovini, ali i u svijetu.

Bitno je napomenuti da borba protiv nasilja nad ženama traje 365 dana u godini, ali 16 Dana Aktivizma je dinamičan period u toku kojeg se radi na promoviranju kulture mira, kada se daje vidljivost izraženom problemu nasilja nad ženama, dok se istovremeno nudi otvoren dijalog na pitanja iz svih aspekata djelovanja. Kroz istoriju je poznato je da nekada moramo vrisnuti da bi nas se čulo, a 16 Dana Aktivizma je jasan glas protiv nasilja nad ženama, djevojakama i djevojčicama.

Za 16 dana aktivizma, službenice/i koji su zaposleni/e u Vladi BiH uvijek znaju da pratimo njihov (ne)rad, da znamo šta je naša država potpisala i ratificirala, te da je posao stvarne implementacije zakona upravo njihov."

mamamumi: U okviru ovogodisnjih 16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu spola (od 25.novembra do 10.decembra), u emisiji “Posteno govoreci” koju vodi Duska Jurisic medju gostima bila je i jedna gospodja koja je takodje javno ispricala svoju ispovijest u kontekstu kucnog nasilja (bilo je to samo 2-3 sedmice prije "60-minutnog") nastupa dr.Jasminke i Riste Hadziomerovica).

Ako nisu vazni likovi niti ko i iz kojih pobuda govori o zlostavljanju, pitam se zasto nas ispovijest gospodje iz Duskine emisije (i mnogih drugih prije nje) nije tako dotakla i nije pokrenula lavinu reakcija tipa zrtvi “svaka cast, treba joj se pokloniti…” a nasilnika lincovati. Ah, da, sjetih se, niti je ta gospodja “lijepa, pametna, ambiciozna, sposobna doktorica Jasminka” niti je njen muz, iako nasilnik, mocni kabadahija iz SBIH, a niti je Duska toliki "pravednik, profesionalac i zastitnik tudjih zivota" kao Risto Hadziomerovic. Tctctctc, kako se toga ne sjetih odmah. Pardon me.
Arijanac

Post by Arijanac »

tko zna...mislim da je doktor bio ozenjen i prije nje,mozda da pitaju i doticnu bivsu za misljenje
mamamumi

Post by mamamumi »

Zasto pitati nju (bivsu)? Sadasnja gospodja Mujkanovic je sebi dala za pravo da govori cak i u njeno ime. LOL
Pominje Jasminka kako je doticni "terorizirao" i svoju prvu zenu, a ne kaze kako se to odvijalo upravo pred njenim ocima, u bracnoj postelji prve zene, dok je "pametna, ambiciozna visokorangirana intelektualka dr.Jasminka" imala status njegove ljubavnice. Vrhunac Jasminkine bezdusnosti je kad kaze da je htjela spasiti njegovog sina iz prvog braka, i to tako sto je to dijete ponovo uvukla u krug nasilja (kako kaze "da budemo uzor porodice"), iz kojeg ga je prije nekoliko godina izvukla njegova pozrtvovana majka. Aferim, "pametna, sposobna i ambiciozna doktorice" kad se javno usudjujes govoriti o necemu o cemu pojma nemas. Istina, nije prvi put da se ovako javno provaljuje; predsjednica donorske mreze BiH, kada je na TV pitaju, nema pojma o postojanju banke organa i sta banka organa znaci.

Pa, ipak, bravo Jasminka! Treba ti se pokloniti, kazu. Hajd', za utjehu, nominovat cemo te za zenu godine.
tempora

Post by tempora »

mamamumi wrote:Zasto pitati nju (bivsu)? Sadasnja gospodja Mujkanovic je sebi dala za pravo da govori cak i u njeno ime. LOL
Pominje Jasminka kako je doticni "terorizirao" i svoju prvu zenu, a ne kaze kako se to odvijalo upravo pred njenim ocima, u bracnoj postelji prve zene, dok je "pametna, ambiciozna visokorangirana intelektualka dr.Jasminka" imala status njegove ljubavnice. Vrhunac Jasminkine bezdusnosti je kad kaze da je htjela spasiti njegovog sina iz prvog braka, i to tako sto je to dijete ponovo uvukla u krug nasilja (kako kaze "da budemo uzor porodice"), iz kojeg ga je prije nekoliko godina izvukla njegova pozrtvovana majka. Aferim, "pametna, sposobna i ambiciozna doktorice" kad se javno usudjujes govoriti o necemu o cemu pojma nemas. Istina, nije prvi put da se ovako javno provaljuje; predsjednica donorske mreze BiH, kada je na TV pitaju, nema pojma o postojanju banke organa i sta banka organa znaci.

Pa, ipak, bravo Jasminka! Treba ti se pokloniti, kazu. Hajd', za utjehu, nominovat cemo te za zenu godine.
Sta ti ustvari zelis reci molim te? Ako sam ja dobro shvatila napisano, ti si izuzetno profesionalno opisao/la "profil" zrtve nasilja te takodjer pojasnio/la tezinu situacije u kojoj se osoba nadje.
No sve ostalo mi nije jasno! Kako sam razumjela, ti gospodju Mujkanovic smatras "manje vrijednom" svoje izjave u medijima jer je ona ( opet kako razumjeh) umjesana u razvod braka covjek koji je maltretirao.
I to joj daje manje za pravo da objavi "monstruoznosti" svoga supruga?
To je cini manje vrijednom zastite?
Ili sta? Postavlja se pitanje, tj zakljucak iz ovog tvoga posta, da sve one nemoralne zene, recimo prostitutke i sl, nemaju pravo biti zasticene i trebaju biti zrtve nasilja jer su to manje vise same trazile? Posto mi nekako tvoj post odise pricom " sama je to trazila" ne mogu da zakljucim drukcije. Ili grijesim?
nokia6170

Post by nokia6170 »

kokoske treba udarati pernatim jastukom i nema problema...u djetinjstvu smo se tukli jastucima i nikad nije falilo smijeha...kad smo presli na stvari drvenog porijekla pocese suze teci i krv.
jebiga sto stari narod kaze: gdje ima smijeha ima i placa

p.s. nakon ovog mi ne gine lomaca:)
Post Reply