Dodik: "srbi su se branili"

Post Reply
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Pa fakat da su se branili.

1992. je Armija BiH, koja nije postojala, sa oruzjem koje nije postojalo napala goloruki, hrabri, boziji, srpski narod i Republiku Srpsku koja nije postojala. Logicno :D
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

ahmed_dv wrote:Pa fakat da su se branili.

1992. je Armija BiH, koja nije postojala, sa oruzjem koje nije postojalo napala goloruki, hrabri, boziji, srpski narod i Republiku Srpsku koja nije postojala. Logicno :D
..i razjarena agresorska armija bh ,je htjela da osvoji planine i brda ,i da nastavi oslobodilacku bitku prema srbiji ..bosna do tokija :lol: :lol: :lol:
amrino

Post by amrino »

:lol: :lol: :lol:
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

PITARKA_SA wrote:

..i razjarena agresorska armija bh ,je htjela da osvoji planine i brda ,i da nastavi oslobodilacku bitku prema srbiji ..bosna do tokija :lol: :lol: :lol:
Jos samo fali da nas tuze za agresiju na srpsku BiH :D
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

ahmed_dv wrote:
PITARKA_SA wrote:

Jos samo fali da nas tuze za agresiju na srpsku BiH :D
sabur,sabur :D
amrino

Post by amrino »

ne ne grijesite vi...mi trebamo sami sebe tuziti posto smo sami sebe napali a srbi su nas samo branili, doduse bio je upetljan tu i tamo pokoji vanzemaljac ali njima cemo halalit.... :lol:
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

amrino wrote:ne ne grijesite vi...mi trebamo sami sebe tuziti posto smo sami sebe napali a srbi su nas samo branili, doduse bio je upetljan tu i tamo pokoji vanzemaljac ali njima cemo halalit.... :lol:
NLO je za sve kriv :x
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Real Khan wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
Real Khan wrote: Nikakvi međunarodni protokoli nemaju pravnu težinu, sve dok se RS ne aminuje u BiH Parlamentu. Možda malo zvuči paradoksalno, ali de facto i de iure RS još uvijek nije dobila pravnu težinu, bez obzira na to što jeste prepoznata kao ustavna kategorija (po trenutno važećem dejtonskom Ustavu). Da bi RS stvarno dobila pravnu težinu i ostala prava (kao npr. referendum), bilo je potrebno samo da prođu ustavne promjene (one iz aprila 2006) i tek tada bi bilo sve gotovo i uzaludno. Ako BiH dobije pozitivnu presudu (a ne sumnjam u to), onda oštećena strana ima pravo između ostalog (npr. materijalne odštete i sl.) da traži vraćanje na Ustav Republike BiH koji je važio prije agresije i prisilnog mijenjanja pravnog okvira i karaktera države (kroz Dayton Peace Accords). Jer i sam Dayton kaže da sve što nije usvojeno i dogovoreno kroz BiH Parlament praktično je nevažeće. S obzirom da je RS nastala kao direktna posljedica i u stvari predstavlja cilj i ratni plijen agresije i genocida, onda je stvar potpuno jasna. Nadam se da će i naši političari imati dovoljno pameti da to sve odrade po zakonu i međunarodnom pravu.
naivko, fino ti je Jimmy kazao. Ta presuda koliko ce vrijediti vidjecemo jos malo, a eno ti je presuda za Nikaragvu protiv amerike pa niko kurcem nije mako da se sta desi, ni marke nije dobila. nemoj bit dijete...

ta taktika moze proc' al kod meme u garazi...nerealno, druze, nerealno...
Jebach, mislim da si ti u ovom slučaju naivko, jer mijeshash jabuke i krushke. USA ipak nije mali mish kao Srbija...a na kraju, koji je Nikaragva faktor u svijetu poredeći je sa USA?
Da se razumijemo, volio bih da nam i unučad žive od ratnih reparacija. No, sumnjam da će to tako biti.

I dobro de, USA nije mali miš. No, vidi. Prva presuda ICJ u Haagu donijeta je u sporu Velike Britanije s Albanijom. U korist Velike Britanije. I čik pogodi: Albanezi je nisu zarezivali ni za suhu šljivu, pedeset godina, sve do Enverovog pada. Izio vuk magare. Ne znam koliko ćemo mi čekati i na šta, ali bojim se da nam ta presuda može donijeti moralnu satisfakciju (vrijednu, ipak), i malo šta konkretno.
Liska

Post by Liska »

Real Khan wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Znači, bit će veselo... :D

Bojim se da nije tako jednostavno, oboriti presudom nešto već sprovedeno kroz međunarodne protokole. :roll:

No, da ne trunim dalje. Vidjet ćemo i tu presudu.
Nikakvi međunarodni protokoli nemaju pravnu težinu, sve dok se RS ne aminuje u BiH Parlamentu. Možda malo zvuči paradoksalno, ali de facto i de iure RS još uvijek nije dobila pravnu težinu, bez obzira na to što jeste prepoznata kao ustavna kategorija (po trenutno važećem dejtonskom Ustavu). Da bi RS stvarno dobila pravnu težinu i ostala prava (kao npr. referendum), bilo je potrebno samo da prođu ustavne promjene (one iz aprila 2006) i tek tada bi bilo sve gotovo i uzaludno. Ako BiH dobije pozitivnu presudu (a ne sumnjam u to), onda oštećena strana ima pravo između ostalog (npr. materijalne odštete i sl.) da traži vraćanje na Ustav Republike BiH koji je važio prije agresije i prisilnog mijenjanja pravnog okvira i karaktera države (kroz Dayton Peace Accords). Jer i sam Dayton kaže da sve što nije usvojeno i dogovoreno kroz BiH Parlament praktično je nevažeće. S obzirom da je RS nastala kao direktna posljedica i u stvari predstavlja cilj i ratni plijen agresije i genocida, onda je stvar potpuno jasna. Nadam se da će i naši političari imati dovoljno pameti da to sve odrade po zakonu i međunarodnom pravu.
Real Khan, to bi sve bilo lijepo kad bi svijet funkcionirao idealno i kad bi se bas svi drzali pravila bez izuzetaka. I sam znas da to nije tako. S pravnog gledista i raspad SFRJ bi mogao biti nelegalan po nekim konvencijama. Znaci li to da bi se trebali vracati u stanje prije raspada? Kakva god bila situacija, Ustav Republike BiH se nece vratiti na snagu. Takva stvar se nikada nigdje nije dogodila i svaki novi politicki dogadjaj ce zahtjevati novi dogovor i novi Ustav. Na stari se nitko nece vracati. I da napomenem, skoro da nema zemlje na svijetu koja nije nastala uslijed agresije ili genocida, pogotovo u Europi.
Arijanac

Post by Arijanac »

da bar odu..
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Jimmy_The_Saint wrote:
freak_with_a_laptop wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Jedan naš poznati književnik svojedobno je kazao negdje 1993:

"Zamisli, jedno jutro se probudiš, a ono - nema Srba!".

Nije niko od onih što vam prvi padnu napamet. :lol:
good morning :D

Koji je to vizionar?
Haj' pogodi, imaš tri puta :lol:
Prvi napamet bi pali Vesovic, Jergovic, Sidran, Velickovic i kompanija.

Da nije mozda ... Dzamonja?
Ili je ... Dezulovic?
Evo treci pokusaj ... Lovrenovic?

Hajd' sta si ufatio zatezat, govori ko je :P
Real Khan

Post by Real Khan »

[quote= Real Khan, to bi sve bilo lijepo kad bi svijet funkcionirao idealno i kad bi se bas svi drzali pravila bez izuzetaka. I sam znas da to nije tako. S pravnog gledista i raspad SFRJ bi mogao biti nelegalan po nekim konvencijama. Znaci li to da bi se trebali vracati u stanje prije raspada? Kakva god bila situacija, Ustav Republike BiH se nece vratiti na snagu. Takva stvar se nikada nigdje nije dogodila i svaki novi politicki dogadjaj ce zahtjevati novi dogovor i novi Ustav. Na stari se nitko nece vracati. I da napomenem, skoro da nema zemlje na svijetu koja nije nastala uslijed agresije ili genocida, pogotovo u Europi.[/quote]

Daleko od toga da svijet uopće funkcioniše, a kamoli idealno. To jeste utopija. Ali, što se tiče raspada bivše SFRJ, e tu se može svašta kazati, ali sigurno ne da su prekršene bilo kakve konvencije. Naime, SFRJ je bila složena država sastavljena od republika koje su vijekovima prije toga imale individualne državnosti kao samostalne države i u jednom povijesnom trenutku (ili procesu) odlučili su se (silom ili milom) da se udruže u jednu državu. Upravo zbog toga BiH i ostale republike su glatko priznate od strane UN-a i svjetskih sila (koje se jedine pitaju i jedine su mjerodavne da kažu ko je u pravu a ko nije). Pa, valjda je jasno zašto je Radovan nazvao svoju fašističku tvorevinu kao REPUBLIKA Srpska (nadajući se da će kad-tad taj entitet postati prava Republika ili država). Taj entitet nema nikakvo historijsko niti pravno uporište da bi ikada moglo biti priznato kao samostalna država (jer da može ikako, srpski pravni stručnjaci bi davno pronašli načina za to).
Sada se postavlja pitanje, zašto i kakav imaju interes velike sile u svemu ovome? Jedino što nas drži na površini jeste pitanje presedana kojeg niti jedna velika sila ne smije dozvoliti zbog njih samih. Ako se moze silom osvojiti dio neke države (bez obzira ko živio na toj teritoriji) onda bi to bio presedan koji bi opravdao hladnokrvno otcjepljenje Katalonije, Korzike, Tekasasa, Quebeka, itd. Istina je da su granice kroz istoriju mijenjane upravo silom, ali nakon drugog svjetskog rata to više ne pije vode (tačnije - ne smije) niti je moguće bez pristanka svih ugovorenih strana. Na kraju, da su naši patetične karikature od političara pristale na aprilski paket ustavnih promjena, onda bi RS imala puni legitimitet kao REPUBLIKA u punom smislu riječi, i postala bi historijska činjenica koja bi prije ili kasnije odvojila svoj komad i pripojila se Srbiji. Vjerujte ljudi, ovo nije baš neka naivnost ili pričanje pričica. Dakle, prvo čekati presudu, pa onda vidjeti da li se laćati pera za pisanje novog ustava ili se laćati puške za vraćanje teritorija.
cigo

Post by cigo »

E jadni srbi njih svak napada ma oni se samo brane hebem him sve od do.Kako ih nije stid poslije svega sto su uradili da se javljaju ma njih treba izolovati kao sto su vec izolovani mamicu him
_BosanaC

Post by _BosanaC »

cigo wrote:E jadni srbi njih svak napada ma oni se samo brane hebem him sve od do.Kako ih nije stid poslije svega sto su uradili da se javljaju ma njih treba izolovati kao sto su vec izolovani mamicu him
Pamet u glavu :oops:
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

Pričajte Vi šta hoćete ali Dodik intenzivno radi na povratku Bošnjaka, i to onih najvrijednijih, pa čak i onih koji tamo nikad nisu živjeli u Republiku Srpasku:

Privrednici razmišljaju o izmještanju preduzeća u RS

Direktor Fabrike pumpi i prečistača "Pobjeda" iz Tešnja, Kasim Kotorić izjavio je FENI kako će menadžment ovog preduzeća sa 310 uposlenih, ozbiljno razmisliti o registraciji firme i premještanju njenih pogona u jednu od susjednih općina u Republici Srpskoj.
"Ukoliko se ne promijeni sadašnja politika, ne dođe do smanjenja poreza na dobit, odnosno njegovog izjednačavanja sa onim na teritoriji manjeg bh. entiteta, gdje su ta izdvajanja 10, a kod nas 30 posto, vjerovatno ćemo prvo prestati plaćati poreze državi. To je stav svih šest udruženja privrednika iz Zeničko-dobojskog kantona", kaže Kotorić.

Prema njegovim riječima, "Pobjeda" godišnje ostvari promet od 13 do 14 miliona KM i pod uvjetima poslovanja koji vladaju u RS-u, njeni godišnji prihodi bili bi veći za 600 do 700.000 KM.

"Nema te firme koja se ne bi preselila u drugi entitet. U Tešnju je već pet građevinskih i prijevozničkih preduzeća svoja sjedišta registrovalo u Republici Srpskoj", izjavio je Kotorić.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/061215012
halo_ba

Post by halo_ba »

Frankova Spanija i Pinocheov Chile su isto bili pravo dobri za biznis.
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

Ma ja. Baš krenuh da dodam da su ovih 310 radnika na čelu sa direktorom sve go izrod i izdajnik. Prodali se za pare i procente. Đe to ima kod pravih patriota? Umjesto da pitaju državu: "Oj državo jel ti malo 30%?" i samoinicijativno odvoje od usta i dodaju još jedno 5-6 posto, oni bi da sele!? Tobe jarabi!
halo_ba

Post by halo_ba »

Corto Maltese wrote:Ma ja. Baš krenuh da dodam da su ovih 310 radnika na čelu sa direktorom sve go izrod i izdajnik. Prodali se za pare i procente. Đe to ima kod pravih patriota? Umjesto da pitaju državu: "Oj državo jel ti malo 30%?" i samoinicijativno odvoje od usta i dodaju još jedno 5-6 posto, oni bi da sele!? Tobe jarabi!
Samo konstatujem da su spomenute zemlje bile dobre za biznis, kao i RS trenutno, ne izvodim zakljucke.
Generalno, desnicarsko i nacionalisticko okruzenje je uvijek dobro za poslove.
amrino

Post by amrino »

Corto Maltese wrote:Pričajte Vi šta hoćete ali Dodik intenzivno radi na povratku Bošnjaka, i to onih najvrijednijih, pa čak i onih koji tamo nikad nisu živjeli u Republiku Srpasku:

Privrednici razmišljaju o izmještanju preduzeća u RS

Direktor Fabrike pumpi i prečistača "Pobjeda" iz Tešnja, Kasim Kotorić izjavio je FENI kako će menadžment ovog preduzeća sa 310 uposlenih, ozbiljno razmisliti o registraciji firme i premještanju njenih pogona u jednu od susjednih općina u Republici Srpskoj.
"Ukoliko se ne promijeni sadašnja politika, ne dođe do smanjenja poreza na dobit, odnosno njegovog izjednačavanja sa onim na teritoriji manjeg bh. entiteta, gdje su ta izdvajanja 10, a kod nas 30 posto, vjerovatno ćemo prvo prestati plaćati poreze državi. To je stav svih šest udruženja privrednika iz Zeničko-dobojskog kantona", kaže Kotorić.

Prema njegovim riječima, "Pobjeda" godišnje ostvari promet od 13 do 14 miliona KM i pod uvjetima poslovanja koji vladaju u RS-u, njeni godišnji prihodi bili bi veći za 600 do 700.000 KM.

"Nema te firme koja se ne bi preselila u drugi entitet. U Tešnju je već pet građevinskih i prijevozničkih preduzeća svoja sjedišta registrovalo u Republici Srpskoj", izjavio je Kotorić.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/061215012
sto se mene tice moze meni licno u ruke Dodik dati milion- dok ne prizna genocid nista mi od njega ne treba.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

halo_ba wrote:
Corto Maltese wrote:Ma ja. Baš krenuh da dodam da su ovih 310 radnika na čelu sa direktorom sve go izrod i izdajnik. Prodali se za pare i procente. Đe to ima kod pravih patriota? Umjesto da pitaju državu: "Oj državo jel ti malo 30%?" i samoinicijativno odvoje od usta i dodaju još jedno 5-6 posto, oni bi da sele!? Tobe jarabi!
Samo konstatujem da su spomenute zemlje bile dobre za biznis, kao i RS trenutno, ne izvodim zakljucke.
Generalno, desnicarsko i nacionalisticko okruzenje je uvijek dobro za poslove.
I Hitler je pravio puteve, fabrike... A sve je to bila predigra za nesto puno vece... Na zalost.
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

Za biznis su dobre i Češka, Slovenija, Švedska, Finska...itd, ali poenta nije u tome, već poenta leži u činjenici da naš veći entitet odnedavno postaje givikt našem manjem entitetu (da pojasnim- to su oni što imaju vladu dok mi nemamo još ni skupštinu), a jedini argument sa federalne strane je: "Vidi ga što se zarumenio...dere se kad govori... papak... pjeva po sadbama..." (Da pojasnim- papak iz ove priče je onaj što je uzeo 1,3 milijarde u kešu za telekom, onaj kojem će Austrijanci graditi autoput, onaj kome sele firme iz Federacije u 100% Bošnjačkom vlasništvu te, te za kraj, ali ne i kao posljednje, onaj što je na prvoj sjednici vlade odvojio 500.000KM za obnovu Ferhadije)
malamaca

Post by malamaca »

Pa i treba da odvoji, takvi kao on su je i porusili, neka sad placaju. Ja prodaju Telecoma ne vidim kao neki narocit uspjeh. To je kratkorocno punjenje budzeta.
Generalno o temi, ja mislim da se mi pod hitno moramo poceti spremati za novi rat. Cim ugledamo ledja raznoraznim specijalnim predstavnicima opet cemo se za vratove uhvatiti. Onaj ko misli bjezati neka racuna da ce se morati pakovati, a onaj ko misli ostajati neka ni u ludilu ne mijenja kalasnjikov za frizider.
MuaDib

Post by MuaDib »

Srbi misle da su se branili jer su bili isprepadani od velikosrpske propagande, a taj strah i razmišljenje je velikosrpska klika iskoristila da svoj narod gurne u rat, kako bi ostvarila Veliku Srbiju. :angry:
TareSA

Post by TareSA »

Ama ljudi on je samo jedan strasno inteligentan covjek da je bogdo nama jedan Dodik bili bi kraljevi a ne bi ovako po nama srali iako ja mislim da je Komsic kralj i na putu je da bude Dodik samo je brate veci gospodin i bolji politicar, jer Dodik je ruku na srce, koliko god imao fakulteta seljacina i to ona teska, a kad je u zivotu seljacima bilo tesko NIKAD, jer njihov je moto NEK JE MENI DOBRO A KOMSIJI NEK KRAVA CRKNE:)pozzz
Oceania

Post by Oceania »

Liska wrote:
Real Khan wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Znači, bit će veselo... :D

Bojim se da nije tako jednostavno, oboriti presudom nešto već sprovedeno kroz međunarodne protokole. :roll:

No, da ne trunim dalje. Vidjet ćemo i tu presudu.
Nikakvi međunarodni protokoli nemaju pravnu težinu, sve dok se RS ne aminuje u BiH Parlamentu. Možda malo zvuči paradoksalno, ali de facto i de iure RS još uvijek nije dobila pravnu težinu, bez obzira na to što jeste prepoznata kao ustavna kategorija (po trenutno važećem dejtonskom Ustavu). Da bi RS stvarno dobila pravnu težinu i ostala prava (kao npr. referendum), bilo je potrebno samo da prođu ustavne promjene (one iz aprila 2006) i tek tada bi bilo sve gotovo i uzaludno. Ako BiH dobije pozitivnu presudu (a ne sumnjam u to), onda oštećena strana ima pravo između ostalog (npr. materijalne odštete i sl.) da traži vraćanje na Ustav Republike BiH koji je važio prije agresije i prisilnog mijenjanja pravnog okvira i karaktera države (kroz Dayton Peace Accords). Jer i sam Dayton kaže da sve što nije usvojeno i dogovoreno kroz BiH Parlament praktično je nevažeće. S obzirom da je RS nastala kao direktna posljedica i u stvari predstavlja cilj i ratni plijen agresije i genocida, onda je stvar potpuno jasna. Nadam se da će i naši političari imati dovoljno pameti da to sve odrade po zakonu i međunarodnom pravu.
Real Khan, to bi sve bilo lijepo kad bi svijet funkcionirao idealno i kad bi se bas svi drzali pravila bez izuzetaka. I sam znas da to nije tako. S pravnog gledista i raspad SFRJ bi mogao biti nelegalan po nekim konvencijama. Znaci li to da bi se trebali vracati u stanje prije raspada? Kakva god bila situacija, Ustav Republike BiH se nece vratiti na snagu. Takva stvar se nikada nigdje nije dogodila i svaki novi politicki dogadjaj ce zahtjevati novi dogovor i novi Ustav. Na stari se nitko nece vracati. I da napomenem, skoro da nema zemlje na svijetu koja nije nastala uslijed agresije ili genocida, pogotovo u Europi.
Hmmmm poredis SFRJ sa Bosnom ! Ko god bio ti si vrlo zlonomjeran tip i neprijatelj Bosne i Hercegovine .To se vidi po ovome postu.Meni dosta , ja oko toga nemam dileme ! Na tvoju zalost , Dayton ce biti jedna ruzna uspomena a stara Republika Bosna i Hercegovina i njen stari Ustav ce se vratiti ! Ni oko toga ja nemam dvojbi.
Post Reply