ma tebi je neko sihre bacioSherlockHolmes wrote:uh sta mu naprica, jos covjek ispade debeo![]()
ja i kad odem na heftu, udebljam se 4-5 kila... kako to, kad nista sem onih zdravih, planinskih steakova ne jedemjos dodju sve sa grancicom njinog asparagusa, a ni kolu ne pijem, pa ni ovu dijetalnu
Prvi musliman izabran u USA kongres
- pitt
-
Vozdra_123
kad bi ti znao kakvih "stvarcica" ima u tim steakovim ne bih vise nikada pojeoSherlockHolmes wrote:uh sta mu naprica, jos covjek ispade debeo![]()
ja i kad odem na heftu, udebljam se 4-5 kila... kako to, kad nista sem onih zdravih, planinskih steakova ne jedemjos dodju sve sa grancicom njinog asparagusa, a ni kolu ne pijem, pa ni ovu dijetalnu
- danas
Vozdra_123 wrote:kad bi ti znao kakvih "stvarcica" ima u tim steakovim ne bih vise nikada pojeoSherlockHolmes wrote:uh sta mu naprica, jos covjek ispade debeo![]()
-
SherlockHolmes
ima li u vas kakav drive-in hodza da mi bismilu proucipitt wrote:ma tebi je neko sihre bacioSherlockHolmes wrote:uh sta mu naprica, jos covjek ispade debeo![]()
:D:D
-
array
Čuj u krizi c-c-c ... Po kojoj to logici? Amerika grabi naprijed brže nego ijedna druga Evropska država, GDP dosta veći od EU prosjeka, prosječan životni vijek u stalnom porastu (iako je nacije sve deblja), ekonomski daleko najjača na svijetu ...danas wrote:americko drustvo je danas u krizi u svakom pogledu -- ekonomskom, moralnom, intelektualnom, politickom, obrazovnom, pa evo i zdravstvenom... reci da su amerikanci debeli ili da kaskaju obrazovno za drugim razvijenim (pa cak i nerazvijenim) zemljama ipak nije fasizam nego prosta cinjenica, bas kao sto reci da ljudi u etiopiji gladuju nije rasizam nego cinjenica. a ti si trazio cinjenice.Svemirski_Jebach wrote:zasigurno ne. Ali govoriti o amerikancima kao naciji koja nije nista drugo nego debela, glupa i retardirana je, hajmo onako posteno ko brat bratu - fasisticki. isto, samo malo drugacije, ko reci da su svi bosanci glupi.
a amerikanci koje ti spominjes -- valjda oni koji su mrsavi i obrazovani, nisam sigurna -- ce ti prvi reci da je americko drustvo (kao i nacija) u ozbiljnoj krizi, i oni prvi nece braniti ono sto je neodbranjivo. vec ce kritikovati ono sto je za kritike, i nece se sakrivati iza fasisticko-patriotskih fraza tipa "jes' da je govno, ali je moje"...
toliko si valjda mogao nauciti za tih 5 mjeseci, samo da ti je tvoj vazalski mentalitet to dopustio. ali izgleda da nije.
My friend, u krizi je Evropa i ostatak svijeta a ne Amerika ...
-
SherlockHolmes

kaki su steakovi u kini?
-
Vozdra_123
a da ne govorimo o GMOsdanas wrote:ma i oni hrane kukuruzimapitt wrote:A smijali ste se meni kad sam pricao da od amisha kupujem meso (halal):D:D
dzaba ti, sve utovljeno da bog sacuva
![]()
![]()
-
SherlockHolmes
tamo krmece polutke po zapljuvanoj ulici istovaraju, da nagraisem jos 
-
Vozdra_123
http://www.nih.gov/news/pr/mar2005/nia-16.htmarray wrote:Čuj u krizi c-c-c ... Po kojoj to logici? Amerika grabi naprijed brže nego ijedna druga Evropska država, GDP dosta veći od EU prosjeka, prosječan životni vijek u stalnom porastu (iako je nacije sve deblja), ekonomski daleko najjača na svijetu ...danas wrote:americko drustvo je danas u krizi u svakom pogledu -- ekonomskom, moralnom, intelektualnom, politickom, obrazovnom, pa evo i zdravstvenom... reci da su amerikanci debeli ili da kaskaju obrazovno za drugim razvijenim (pa cak i nerazvijenim) zemljama ipak nije fasizam nego prosta cinjenica, bas kao sto reci da ljudi u etiopiji gladuju nije rasizam nego cinjenica. a ti si trazio cinjenice.Svemirski_Jebach wrote:zasigurno ne. Ali govoriti o amerikancima kao naciji koja nije nista drugo nego debela, glupa i retardirana je, hajmo onako posteno ko brat bratu - fasisticki. isto, samo malo drugacije, ko reci da su svi bosanci glupi.
a amerikanci koje ti spominjes -- valjda oni koji su mrsavi i obrazovani, nisam sigurna -- ce ti prvi reci da je americko drustvo (kao i nacija) u ozbiljnoj krizi, i oni prvi nece braniti ono sto je neodbranjivo. vec ce kritikovati ono sto je za kritike, i nece se sakrivati iza fasisticko-patriotskih fraza tipa "jes' da je govno, ali je moje"...
toliko si valjda mogao nauciti za tih 5 mjeseci, samo da ti je tvoj vazalski mentalitet to dopustio. ali izgleda da nije.
My friend, u krizi je Evropa i ostatak svijeta a ne Amerika ...
-
SherlockHolmes
jesu ako imas kvinslisko-konvertabilnih pezosa i zadovoljis tetu u samoposluzi 
-
Bosnian_spring
Drago mi je da govorimo o podacima i nekim konkretnostima. Tako se vec lakse diskutuje umjesto pisanja pricam ti pricu sto sam cuo od kone Sefike. Svaka cast na njihovoj prezentaciji.danas wrote:UNDP report iz 2005 nam kaze da je procenat pismenosti u USA iza pismenosti u Azarbejdzanu ili Rumuniji...Ali tvrditi da su amerikanci debeli, glupi, zatucani i netolerantni je tvoja vlastita glupost protiv koje ti niko doli ti sam sebi ne moze pomoci.
( http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... eracy_rate )
Da bi podatke mogao da interpretiras moras prvo shvatiti neke stvari i metode kako su isti skupljani. Bacanje cifri bez njihovog razumijevanja je besmisleno.
1) Prvo pogledaj koja je statisticka greska ovakvoga istrazivanja. Npr. prema ovim podacima razlika izmedju USA i Rumunije je 0.3%, sto je vjerovatno zanemarljivo i cisti “shum”. Ako znas statistiku, znas o cemu pricam.
2) U Rumuniji kad vrse istrazivanja oni istrazuju medju drzavljanima Rumunije. Kad vrse ova istrazivanja u SAD oni istrazuju ne samo medju drzavljanima nego i legalnim imigrantima, ljudima sa privremenim vizama, te cak i ilegalnim imigrantima kojih ima danas oko nekih 20-tak miliona i koji nisu obrazovani u velikom broju.
3) Od tih mora ilegalnih imigranata iz hispanskih zemalja se nalazi veliki broj nepismenih, a isti nisu drzavljani Amerike. Dok sve zemlje na svijetu lagano diskriminisu ilegalce, u Americi su oni podobro zasticeni i cak pohadjaju skole. Ako iz ovih istrazivanja izbacis ove ilegalce vecinom iz Meksika koji su nepismeni, dobices sasvim drugu sliku. To su drzavljani Meksika i oni se tamo trebaju ubrojiti a ne u kolonu SAD.
4) Standard pismenosti je razlicit za razne drzave. Npr. da li je ilegalni meksikanac koji cita i pise spanski nepismen u americi jer ne zna engleski jezik, Isto vrijedi i za npr. Bosanca koji zivi u Americi, a ne zna engleski. Je li on pismen?
5) Usput, podaci za Bosnu (sa 99% svojih drzavljana) su 94.6% i ispod su i ovakvo iskrivljenih rezultata za Ameriku inflatorno spustenih za nepismenost ilegalaca. Nejasno mi je kako nakon 50 godina komunjarizma imamo kod nas nepismenost kad je to bila opsesija komunjara da iskorijene.
Ako je zakljucak iz ovih podataka trebao da bude da su “amerikanci glupi”, onda odista imas probleme sa osnovnom logikom. Zakljucak ovih podataka je:
- nepismenost u Americi postoji i vecinska je medju ilegalnim doseljenicima jer isti izmedju ostalog ne zele da se integriraju u drustvo i ne zele nista drugo osim svog spanskog jezika. Iza toga slijedi crnacka manjina koja zaostaje u odnosu na bijelce, ali je daleko mnogo pismenija nego hispanci. Bez ilegalaca, brojevi nepismenih u Americi su u skladu sa razvijenim svijetom....99.99%
Uopce kako se mjeri glupost nacije? Koje parametre rezimiras u tome?
Evo ako npr. gledamo broj diplomaca, tj. onih koji su svrsili faks onda Amerika je daleko ispred svih. Ako gledas npr. matematiku kao “izvor” pameti, onda vjerovatno su Ruska djecica medju vodecim itd. itd.
Ako vec trazis neku pouzdanu metodu u mjerenju stepena obrazovanosti nacije ili hajde de da govorimo o “pameti” otidji i pogledaj npr. neki respektabilni index u tome kakav je Educational Index Svjetske Banke koji ukljucuje u sebi sve podatke i o djeci, pismenosti, skolama, nizem obrazovanju, visem itd.
Kad ga pogledas, onda ces vidjeti da je Amerika u samom vrhu, a da Bosne, Rumunije, Azerbejdzana nema ni na mapi.
Nije Amerika slucajno bogata, nego izmedju ostalog tako visok bruto-drustveni proizvod je u direktnoj sprezi sa stepenom obrazovanja.
Kontas?
Last edited by Bosnian_spring on 07/12/2006 23:21, edited 2 times in total.
-
guardian
Kategorije deb'o (overweight) i predeb'o (obese) se odredjuju na osnovu BMI (body mass index). Posto je ovo diskusija o prvom muslimanu u americkom kongresu, evo i izvjestaja WHO o BMI u Evropi: http://www.euro.who.int/document/mediac ... s1305e.pdf . Elem, kazu da je prosjecan Evropski BMI 26.5. Prosjecan americki je 26.6 (muskarci) i 26.5 (zene). Ne nadjoh nista o varijansi, al' na osnovu srednje vrijednosti, tu su negdje i jedni i drugi.danas wrote:Ali tvrditi da su amerikanci debeli, glupi, zatucani i netolerantni je tvoja vlastita glupost protiv koje ti niko doli ti sam sebi ne moze pomoci.
UNDP report iz 2005 nam kaze da je procenat pismenosti u USA iza pismenosti u Azarbejdzanu ili Rumuniji...
zadnja istrazivanja Nacionalnog Zdravstvenog Insitituta nam govore da je 65% USA populacije medicinski klasifikovano kao debelo (overweight), a oko 30% je 'obese' -- i ovo je danas jedan od vodecih zdravstvenih problema u USA...
( http://www.usatoday.com/news/health/200 ... usat_x.htm )
proslogodisnje statistike nam kazu da osnovci iz rusije, madjarske i latvije znaju matematiku bolje od osnovaca iz USA...
( http://www.air.org/news/documents/Release200511math.htm )
da li ovi agrumenti i statistike sada cine amerikance pametnima i mrsavima?
Mene vise nasikira http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/6148456.stm . Kazu, Maltezani su najdeblji u Evropi. Da je Hugo Pratt ziv, bankrotir'o bi koliko bi trosio za tintu da nacrta Corta...
- danas
pa ovo nam samo kaze da su eto i evropljani debeli, a ne kaze nam da su amerikanci 'mrsavi'guardian wrote:Kategorije deb'o (overweight) i predeb'o (obese) se odredjuju na osnovu BMI (body mass index). Posto je ovo diskusija o prvom muslimanu u americkom kongresu, evo i izvjestaja WHO o BMI u Evropi: http://www.euro.who.int/document/mediac ... s1305e.pdf . Elem, kazu da je prosjecan Evropski BMI 26.5. Prosjecan americki je 26.6 (muskarci) i 26.5 (zene). Ne nadjoh nista o varijansi, al' na osnovu srednje vrijednosti, tu su negdje i jedni i drugi.danas wrote:Ali tvrditi da su amerikanci debeli, glupi, zatucani i netolerantni je tvoja vlastita glupost protiv koje ti niko doli ti sam sebi ne moze pomoci.
UNDP report iz 2005 nam kaze da je procenat pismenosti u USA iza pismenosti u Azarbejdzanu ili Rumuniji...
zadnja istrazivanja Nacionalnog Zdravstvenog Insitituta nam govore da je 65% USA populacije medicinski klasifikovano kao debelo (overweight), a oko 30% je 'obese' -- i ovo je danas jedan od vodecih zdravstvenih problema u USA...
proslogodisnje statistike nam kazu da osnovci iz rusije, madjarske i latvije znaju matematiku bolje od osnovaca iz USA...
Mene vise nasikira http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/6148456.stm . Kazu, Maltezani su najdeblji u Evropi. Da je Hugo Pratt ziv, bankrotir'o bi koliko bi trosio za tintu da nacrta Corta...
@bosnian spring:
nazalost, fulao si poentu mog posta... ja kontam, ali ti ipak ne kontas...
-
Bosnian_spring
Aha....upravo tako...uzeo si mi rijec iz usta....BMI je faktor u tome i to je vazan podatak.guardian wrote:Kategorije deb'o (overweight) i predeb'o (obese) se odredjuju na osnovu BMI (body mass index). Posto je ovo diskusija o prvom muslimanu u americkom kongresu, evo i izvjestaja WHO o BMI u Evropi: http://www.euro.who.int/document/mediac ... s1305e.pdf . Elem, kazu da je prosjecan Evropski BMI 26.5. Prosjecan americki je 26.6 (muskarci) i 26.5 (zene). Ne nadjoh nista o varijansi, al' na osnovu srednje vrijednosti, tu su negdje i jedni i drugi.danas wrote:Ali tvrditi da su amerikanci debeli, glupi, zatucani i netolerantni je tvoja vlastita glupost protiv koje ti niko doli ti sam sebi ne moze pomoci.
Usput, sto cini deb'o (overweigth) je naravno standard takodje. Ako pogledas u tom clanku koji je dao kolega danas vidjeces da je ova kategorija definisana kao da imas vise od 5-15 kg od normalnog. Standardi NIH su veoma ostri i mislim ako bi iste primjenili po Bosni dobili bi vrlo slicne rezultate. Razlog tome je sto Amerikanci uvijek postavljaju visoke kriterije i ogromno su samo-kriticni i gledaju nacin kako da budu jos bolji nego sto jesu u bilo kom pogledu.
Osim nasih prelijepih mladih Sarajki, Tuzlanki, Mostarki.....ko to nema u Bosni barem 5kg vise nego sto treba prema idealnoj naucnoj formuli?
-
SherlockHolmes
ne znam sta na to kazu The Who, al ja nigdje onih debelguzih sto im dvije karte naplacuju ne vidjeh kolko po onim komunistickim crvenim stejtovima 
-
Svemirski_Jebach
Ocigledno nemas pojma o cemu pises. Da ti tvoja ogranicena inteligencija i zlonamjernost dopustaju znala bi da americko drustvo nije nista vise (a vjerovatno manje) u krizi od europskih drustava.danas wrote:americko drustvo je danas u krizi u svakom pogledu -- ekonomskom, moralnom, intelektualnom, politickom, obrazovnom, pa evo i zdravstvenom... reci da su amerikanci debeli ili da kaskaju obrazovno za drugim razvijenim (pa cak i nerazvijenim) zemljama ipak nije fasizam nego prosta cinjenica, bas kao sto reci da ljudi u etiopiji gladuju nije rasizam nego cinjenica. a ti si trazio cinjenice.Svemirski_Jebach wrote:zasigurno ne. Ali govoriti o amerikancima kao naciji koja nije nista drugo nego debela, glupa i retardirana je, hajmo onako posteno ko brat bratu - fasisticki. isto, samo malo drugacije, ko reci da su svi bosanci glupi.
Ali hajdemo onako redom, da ti nacrtam. Mozda ce ti biti jasnije.
Svijet nije samo zbroj statistickih pokazatelja i brojki nego je za razumijevanje drustvenih procesa i dijalektike dogadjaja potrebno imati i misaoni proces koji ce te brojke staviti u pravilan odnos sa stvarnoscu.
Najprije u politickom smislu. Americki politicki sistem je prebrodio jedno od najjacih iskusenja do sada - iako je rano pricati o potpunom ozdravljenju, optimizam se polako nazire i za ocekivati je da ce se polako stvari vratiti na svoje mjesto. Narod je jasno odbacio ono sto je bilo najopasnije za ameriku i svijet - osvajanje i priklonio se vanjskoj politici koja ce biti mnogo umjerenija i osjetljivija sto je u svakom slucaju vazno za ostatak svijeta kao i za ameriku. Sto se tice unutrasnje politike, tu ce biti jos previranja zasigurno ali je sustina americkog sistema upravo u tenziji izmedju dvije politicke opcije. Kriticari kazu da danas postoje dvije konzervativne stranke u americi, sto moze biti donekle tacno ali svejedno dolazi do znacajnih promjena svijesti u pogledu prihvatanja gay brakova, jasno odbacivanje antiabortus politike i slicno. U kratko, novi val optimizma je zapljusnuo ameriku i to se osjeti u medijima koji nastavljaju da jos jace kritikuju pogreske administracije sto ce u krajnjoj liniji dovesti do daljeg opadanja moci desnice.
S druge strane pogledaj europu i uspon desnice u istoj, od njemacke, francuske do svedske, poljske ili ceske. I da ne zaboravim, Ustav EU je u zestokoj krizi i jos uvijek nema izlaza za nastale probleme. Da ne govorim o prosirenju i Turskoj.
Sad malo o ekonomiji - americka ekonomija je jaca dva ili tri puta od ekonomije citave europske unije. EU se suocava sa padom zaposlenosti vec godinama, eurozona je pretrpila znatan pad zivotnog standarda od kojeg se jos nije oporavila, kriza unutar EU vezano za poljoprivredu, subvencije i zajednicki budzet. I pored poteskoca vezano za pad dolara, koji je u krajnjoj liniji pojacao americki izvoz, amerika i dalje kontrolise strateske rezerve energenata a EU je ovisna o uvozu istih.
Amerika u intelektualnoj krizi??
Obicno onaj ko tvrdi ce navesti neke argumente za svoju tvrdnju. Ti nisi navela nista sto mi govori da se kao i svi neuspjesni intelektualci sluzis floskulama. Americko drustvo je zadrzalo kriticki duh prema sopstvenim greskama (koje ovdje nisu tema a o kojima se moze jaaako puno pricati) i sigurno su intelektualci ti koji su imali znacajnog udjela u borbi za ocuvanje sistema.
Amerika u moralnoj krizi? Sta je to tebi moralna kriza? Gay brakovi mozda? Ili Sodoma i Gomora? Ne bih rekao da je americko drustvo u ista vecoj moralnoj krizi od bilo kohjeg zapadnoeuropskog drustva. Citajuci tvoje dosadasnje postove mogao ni uz najbolje napore nisam mogao utvrditi sta je to po tebi moral i pogotovo sta je to kriza tvog nepostojeceg morala.
Niko ne spori cinjenicu da amerika ima svojih problema i to mnogih, medjutim sustina ove teme nisu problemi amerike nego njena usporedba sa europom.
Ja ne branim ono sto je neodbranjivo, jer ja i ne sporim cinjenice, ali me zestoko smeta glupost i povrsnost onih koji o cijelim nacijama sude na osnovu populistickog raspolozenja, i koji ih interpretiraju u stilu ideoloski zestoko obojenog i nadasve duboko pogresnog michaela moore-a. Sljedeci put kad objavis te cinjenice nemoj zaboraviti da stavis i podatke o GDP-u, prosjecnom prihodu domacinstva, broju univerziteta, broju naucnih radova i otkrica, kolicini novca koja se ulaze u nauku i obrazovanje islicno...to ce ti ozda dati potpuniju sliku. Za misljenje je potrebno procitati vise od dva web site-a i tri novinska clanka.
a sve ovo zajedno je prozeto tvojom licnom notom vjecne kriticarke kojoj nastavnica nije pristala objaviti pjesmicu u skolskim novinama i mrzitelja u slobodno vrijeme ciji mi mizantropizam, eto onako, usput budi receno, plaho ide na onu stvar.
-
Svemirski_Jebach
Da amerika je najbogatija i naucno najjaca zato sto ima puno nepismenih??danas wrote:pa ovo nam samo kaze da su eto i evropljani debeli, a ne kaze nam da su amerikanci 'mrsavi'guardian wrote:Kategorije deb'o (overweight) i predeb'o (obese) se odredjuju na osnovu BMI (body mass index). Posto je ovo diskusija o prvom muslimanu u americkom kongresu, evo i izvjestaja WHO o BMI u Evropi: http://www.euro.who.int/document/mediac ... s1305e.pdf . Elem, kazu da je prosjecan Evropski BMI 26.5. Prosjecan americki je 26.6 (muskarci) i 26.5 (zene). Ne nadjoh nista o varijansi, al' na osnovu srednje vrijednosti, tu su negdje i jedni i drugi.danas wrote:
Mene vise nasikira http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/6148456.stm . Kazu, Maltezani su najdeblji u Evropi. Da je Hugo Pratt ziv, bankrotir'o bi koliko bi trosio za tintu da nacrta Corta...![]()
@bosnian spring:
nazalost, fulao si poentu mog posta... ja kontam, ali ti ipak ne kontas...
Kako zlonamjernost zna iskriviti stvarnost to je cudo jedno. Al treba malo vise znat da bi se moglo raspravljati.
Last edited by Svemirski_Jebach on 07/12/2006 23:38, edited 1 time in total.