kekec wrote:E, tako i oni Alijini garibi brane Aliju
Jimmy, nikoga ja ne branim. Advokat nisam po struci. Ali mi istina nesto draga.
A kada oni kojima jos pelena sa prkna nije otpala pocnu raspravljati o vremenu u kome
ih nije bilo, a o kojem su saznali sa raznih sajtova, njima odgovarajucih, onda reagujem.
Imao je Tito gresaka, kao i svaki covjek na kugli zemaljskoj.
Ispada, kako narod kaze: "da djavo djavla jebe" da je Tito kriv.
E nije.
Nemoj ga voliti, ali nemoj ga ni pljuvati.
Istinu, ali samo ako je znate.
I o Titi i o Aliji, a tako i o tebi i o meni.
Dobro, sad kao da malo PRIČAMO, za promjenu? E pa hajde da popričamo: ne fataj se pelena, bio sam dovoljno star da oplačem kad je vaš neprežaljeni Drug Stari umro. Jedno vrijeme me stid bilo toga, u onom dobu euforije šovinizma - u tome se nisam baš naš'o, i vremenom sam shvatio da se nemam čega stiditi. Jednostavno, to je prva prava smrt koju pamtim, i otplak'o sam tada, pa sada ne moram. A o tome PRIJE čuo sam dovoljno priča od dovoljno meni dragih i važnih ljudi - o čovjeku koji se ubio nakon što je NA JEBENOM PARTIJSKOM SASTANKU jebena partija raspravljala o tome švalera li se njegova žena, o partijskim sastancima na kojima su "oštroj kritici" izloženi bili "pojedinci" koji su se, zamisli, drznuli ugrađivati keramičke pločice u kupatilo....
Nisam ja čovjek od sajtova, ne koliko ti likovi o kojima pričaš, svakako ne od takvih kakve pominješ. Čita se i kniga, pomalo. Za šta jeste, a za šta objektivno NIJE kriv drug Joža Broz, možemo raspravljati tačku po tačku, ali mislim da nema potrebe - čak i da se složimo, potrajat će a u međuvremenu će neko drugi doći da mariše koljem. Ne budi lijen, provrti malo nazad, i vidjet ćeš upravo to: nit' volim, nit' pljujem - čak sam, od srca, spočetka spušt'o pljuvačima bez argumenta i pojma. Nije Tito ni pola tol'ko loš, k'o što kruže glasine.
A sve ono na šta sam reagir'o su potpuno neosnovane, neutemeljene, i na koncu nepoštene glorifikacije, iluzije, LAŽI o tome kako je, zaboga, sve bilo divno i krasno, kao da je SFRJ neka druga planeta, druga zemlja, a ne HISTORIJSKA ETAPA razvoja ovoga što sada živimo, koja je dosta logično i očekivano urodila BAŠ OVIM. Naravno, moglo je bolje. Ili bismo, kako reče, ja i ti voljeli da jeste.
E pa to ti je to: s nekim se vrijedi i naduravati, radi ovoga: radi PRIČE. A nekima, i s tvoje titoističke i s antititoističke strane (koja svakako nije moja, mada je dobro razumijem), stvarno mo'š i prđet' i divanit', na isto ti dođe.