Polaganje vozačkog u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
daxon

#176 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

testovi wrote:pises gluposti ako je danas 07.01.2011 instukor nikako ne moze da unaprijed i
Nisam ni rekao da je unaprijed ispuni, već da one dane koje kandidat ne vozi, recimo nedjelju ili bilo koji drugi dan kad je zbog nekih osobnih razloga kandidat spriječen da ima časove, instruktor te dane tj. časove upiše kao da ih je kandidat vozio i obilježi, tako da na kraju knjižica bude ispunjena, a kandidatu je ostalo još časova koje onda odvozi u tih 7 do 10 dana koji prođu od dana kad se knjižica ispuni i kandidat prijavi do polaganja praktičnog dijela vozačkog ispita.
Možda to kod vas u M L nije moguće, ali kod nas jeste i mi tako radimo, evo meni ujutro kandidat ima polaganje, on je prijavljen prošli petak, dakle polaže deveti dan od dana prijave i bilo mu je ostalo 10 neiskorištenih časova koje smo vozili od ponedeljka do danas, svaki dan po dva časa, tako da on nije imao tu pauzu o kojoj ti govoriš.
testovi

#177 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by testovi »

provjeri
pa isto sam i ja u svom prvom postu naveo npr odvezu 33c asa a preostala 2 casa u dogovoru sa instruktorom ostavi za dan prije ili ujutro prije polaganja

ako nekog zanima obuka po cijeni 700km moze mi se javit privatnom porukom
daxon

#178 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

testovi wrote:provjeri
pa isto sam i ja u svom prvom postu naveo npr odvezu 33c asa a preostala 2 casa u dogovoru sa instruktorom ostavi za dan prije ili ujutro prije
Provjeri,
to što ti govoriš nije ni blizu onome kako ja govorim, ta dva mizerna časa pred samo polaganje u pauzi od dvanaest dana koje kandidat ne vozi nikako, ne može se porediti s ovim da kod nas kandidat nikako nema tu pauzu već vozi u kontinuitetu svih 35 časova i nakon toga bez ikakve pauze od dvanaest dana polaže, a ta dva mizerna časa koja vi ostavite da bi ih početnik koji je pauizirao 12 dana vozio na dan polaganja, e ta dva časa pred samo polaganje većina instruktora i škola daje gratis kao 36 odnosno 37 čas.
testovi wrote:ako nekog zanima obuka po cijeni 700km moze mi se javit privatnom porukom
Zanimljivo, ali kad već SPAMUJEŠ onda budi otvoren do kraja pa informiši one kojima se obraćaš i o ostalim davanjima koja ih očekuju;
Naime,
Praktična nastava (obuka) = 700,00 KM
+ Teoretska nastava (testovi) = ? KM
+ Prijava za testove = ? KM
+ Prijava za gradsku vožnju = ? KM
+ Prva pomoć = 83, oo KM
+ Ljekarski pregled = 40, oo KM
Dakle, to je Sveukupno = ? KM
testovi

#179 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by testovi »

Zanimljivo, ali kad već SPAMUJEŠ onda budi otvoren do kraja pa informiši one kojima se obraćaš i o ostalim davanjima koja ih očekuju;
Naime,
Praktična nastava (obuka) = 700,00 KM
+ Teoretska nastava (testovi) = ? KM
+ Prijava za testove = ? KM
+ Prijava za gradsku vožnju = ? KM
+ Prva pomoć = 83, oo KM
+ Ljekarski pregled = 40, oo KM
Dakle, to je Sveukupno = ? KM

cijena 700km koju sam napiso je za obuku na voznji i za testove - pa ko hoce testove da uci u skoli ili kuci to je nebitno
+ neogranicen broj skolski casova - pored zakonski obavezni casova ako kandidatu ucenje ide losije on to skolovanje moze da produzi ako zeli i do npr 100 casova a cijena ostaje ista

prijava za izlazak na testove je 70km
izlazak na voznju je 120km

sve ostalo kako si napiso

evo i kopija ugovora samo onako da oni koji misle polagat ispit vide sta je u ugovoru

Image

Image
dami

#180 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by dami »

Najbolja autoskola ART a instruktor Suad Hadžić auto je Audi A3 super je stvarno i moze na rate... :-) :-) :-) :-)
testovi

#181 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by testovi »

da dopunim mogucnost placanja u 3 rate u toku trajanja obuke
ako neko zeli na vise rata moze i to preko banke
javite se privatnom porukom za vise detalja
daxon

#182 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Ako je već dozvoljeno samoreklamiranje na forumu, onda evo kako ide u mojoj školi:
Za kandidata koji nakon ostvarenog kontakta odabere našu školu postupak je slijedeći:
Da bi kandidat počeo polaganje vozačkog za početak je potrebno da izvadi ljekarsko i upiše se u školu.
Instruktor dolazi po kandidata i vozi ga na vađenje ljekarskog koje košta 40, 00 KM i završava se za pola sata,
nakon toga je kandidatu potrebno 100, 00 KM za upisninu u šta je uračunata i teoretska tj. pripremna nastava, koja traje neograničeno, sve dok kandidat ne bude spreman tj. dok mi ne odlučimo da je spreman za polaganje teoretskog dijela ispita.
Dakle, za početak vam je potrebno samo 140, 00 KM (ljekarsko, upisnina)
Slijedeći novčani izdatak koji imate je 60, 00 KM prijava za polaganje teorije (iz iskustva obično su kandidati spremni u trećoj sedmici od upisa)
Nakon položenih testova kreće praktični dio obuke u trajanju od 35 časova koja košta 630,00 KM, obuka traje otprilike oko mjesec dana i u toku trajanja obuke kandidat je obavezan položiti prvu pomoć koja košta 83, 00 KM.
Nakon završene obuke slijedi prijava za polaganje praktičnog dijela ispita i ona košta 100, 00KM.
Sveukupno da se položi iz prve je 1013, 00 KM.

Naravno, moguće je plaćanje i u ratama po dogovoru, otplatni plan koji obično praktikujemo je slijedeći:
Prvi mjesec (upis, testovi);
- kandidat vadi ljekarsko i upisuje se 140, 00 KM
- nakon što je spreman da polaže testove prijava je 60, 00 KM
Drugi mjesec (praktična nastava);
- u toku obuke kandidat polaže prvu pomoć 83, 00 KM
- nakon završene obuke koja opet traje otprilike mjesec dana, prijava za polaganje 100, 00 KM
Iznos od 630, 00 KM koji se tiče cijene praktične nastave plaća se u onoliko rata koliko se dogovorimo s tim da se prva rata plati na početku praktične nastave, a zadnja onda kad dospije, dakle, nije uvjetovano ničim tj. nema uslova da kandidat ne može polagati dok ne plati kompletan iznos.

Važno je napomenuti da kod nas kandidat nema pauzu od 9 - 12 dana koje ne vozi pred polaganje o kojoj se u prethodnim postovima govorilo, već je nastavni plan uređen kao što sam opisao u prethodnih par postova.

Kandidat koji nije zadovoljan bilo kojim segmentom rada škole i instruktora ima pravo da promjeni instruktora, a i samu školu, što mu po zakonu i mora biti omogućeno, ove , a i druge pojedinosti navedene su u ugovoru koji je kandidat obavezan pročitati tj. potpisati.

Svima koji treba da polažu vozački ispit želim puno sreće u odabiru škole i uspjeha pri polaganju!
Ukoliko je neko zainteresovan i potrebno mu je više informacija može me kontaktirati na PP
c0d14c

#183 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by c0d14c »

nebitno koja si auto skola ali svaka cast za post napokon neko kako treba da odgovori, svaka cast na kompletnom postu bez izostavljanja ikakvog iznosa i navlacenja bar koliko sam ja vidio i mislim da se ispod ove cijene nmz ma nikako proci jeftinije :thumbup:
selma 83

#184 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by selma 83 »

svi se mi borimo za kandidate ali ne mislim da je to prihvatljivo na takav način druge škole stavljati u ofsajd
sa tim kako nema kadidat prekidanja kod vas jer kao dani koje ne voze se skupljaju kao što je nedjelja se upisuju časovi .E tu se postavlja pitanje koliko nedjelja imamo u 17 dana ili SE to radi kao što sa ja čuo od momka "ako se radi o toj školi" da se ,ko što je bilo njegovom jaranu bilo da vozi 3 dana ili 4 pa onda ima pauzu po 4-5 dana pa se tom momku sve bilo pod nervozom.(ne bijaše rahat).Plus i ovo predstavljanje cijene izlaska na polaganje vožnje nije kolegijalno i nije u redu pogtovo ako omladina iz 2-3 škole susretne i upoređuje. Vaše je to pravo al cijena je 120 km i zna se od kada.ja sam znači upoznat sa tim od druga mog kandidata.nije baš kolegijalno a taj momak je bio baš ozlojađen na toliko gubljenje dana i preskakanje.NISAM iz škole selma kako stoji NICK. puno uspjeha u radu. :sax:
daxon

#185 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

@selma83

Poštovani kolega, nisam siguran da sam baš najbolje razumio što pokušavaš da dokažeš, no pokušat ću razjasniti dio tvog posta koji sam razumio.
Izvođenje nastave od 35 časova u idealnim uslovima traje minimum 18 radnih dana,
međutim u realnim uslovima, uvijek se desi da kandidat zbog posla, ispita u školi, fakultetu ili nekih drugih privatnih razloga bude spriječen određeni dan da vozi, te časove mi upišemo kao da je vozio kako bi se ispunila knjižica, a kandidat te časove vozi u periodu od kad je prijavljen pa do samog polaganja.
Slobodno, iz iskustva mogu reći da uz nedjelje, uvijek bude koji dan kad je kandidat spriječen da vozi tj. uvijek se u toku obuke skupi minimalno 5 - 6 takvih dana, što čini 10 - 12 časova koji se voze u tih 7 - 10 dana koliko kod nas traje period od popunjavanja knjižice do samog polaganja.

Što se tiče cijene, svaka škola, da ne kažem instruktor, formira slobodno cijenu svojih usluga, s tim da je ministarstvo odredilo minimalnu cijenu od 20, 00 KM po času praktične i 5, 00 KM po času teoretske nastave, taj cijenovnik služi da bi oni koji ubiru poreze imali okvir za naplatu istih, a auto škola ili instruktor može nekome i džaba dati obuku ali će država svoje naplatiti po cijenovniku koje je izdalo ministarstvo. Dakle, ti za izlazak možeš uzeti i 60 ili 150 KM, mene se to iskreno ne tiče.

Nemam se namjeru nikome pravdati, ali ako ti smatraš da, "stavljam druge škole u ofsajd", time što imam iskren i korektan odnos prema onima kojima se obraćam, u redu, o tome niti želim razmišljati ni raspravljati.

Pozdrav, i sve najbolje.
c0d14c

#186 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by c0d14c »

@selma fkt nisam skontao tvoj post a i niko nije naivan da se na prvi post zaleti i odma u auto skolu eh ja cu tu polagat kod vas je 200km manje nego kod ostalih nego ce valjda otici kod onih auto skola sto su mu u izboru pogledat sugestije primjedbe zalbe na tu i tu autoskolu vidjet da li sve kosta toliko koliko mu je receno i kad vidi sve onda se tek prijavit i polagat u toj auto skoli. Sto se tice cijena max da varira oko 100km a sto se tice ove pauze od nekoliko dana sta ti one i znace nista hoces li to zaboraviti sve i tako u zivotu napravis pauzu 15 ak dana ti sve zaboravis pa trebalo bi opet polagat nakon te pauze. Svi se nesto zalite a ustvari pauza bi trebalo da bude prava pauza bez ubacivanja casova da se vidi jel kandidat sposoban da polozi ili ne, a ne da sve u kontinuitetu vozi bez ikakvih pauza pa onda dobije vozacku, nakon godinu sjede u svoje auto i sta sad ajmo opet polagat nmz ova pauza ovako zovi opet instruktora da ti pokaze pa kako si polozio onda bog zna :-)
selma 83

#187 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by selma 83 »

c0d14c wrote:@selma fkt nisam skontao tvoj post a i niko nije naivan da se na prvi post zaleti i odma u auto skolu eh ja cu tu polagat kod vas je 200km manje nego kod ostalih nego ce valjda otici kod onih auto skola sto su mu u izboru pogledat sugestije primjedbe zalbe na tu i tu autoskolu vidjet da li sve kosta toliko koliko mu je receno i kad vidi sve onda se tek prijavit i polagat u toj auto skoli. Sto se tice cijena max da varira oko 100km a sto se tice ove pauze od nekoliko dana sta ti one i znace nista hoces li to zaboraviti sve i tako u zivotu napravis pauzu 15 ak dana ti sve zaboravis pa trebalo bi opet polagat nakon te pauze. Svi se nesto zalite a ustvari pauza bi trebalo da bude prava pauza bez ubacivanja casova da se vidi jel kandidat sposoban da polozi ili ne, a ne da sve u kontinuitetu vozi bez ikakvih pauza pa onda dobije vozacku, nakon godinu sjede u svoje auto i sta sad ajmo opet polagat nmz ova pauza ovako zovi opet instruktora da ti pokaze pa kako si polozio onda bog zna :-)
ma sve je u redu ,kao što rekoh svi se mi borimo za kandidata(e) i da posao ide samo sam za to da smo svi na nekoj standardoj osnovi cijena kao što je od ministarstva preporučeno 20 30 km manje nemam ništa protiv ali mislim da nema zajedničke osnove ako to neko dosta više smanjuje za prijave čime se stvara konfuzija oko cijena kod kandidata
mislim da je kao što je od ministarstva zamišljeno kao okvir dobro a na kraju kvalitet obuke presuđuje i rejting.kod mene kandidat izlazi 8-9 dana od 34 -35 časa i sve je upisano i odvoženo a 1 čas ima pred ispit svakako.izvini kolega sve te razumijem i ja se borim da ide posao ,ali sam za to nema nekih većih oscilacija između škola kao prije novog zakona al da imamo standardni okvir,nisam protiv popusta al da kandidat zna da je obuka 700 nastava 100 izlazak 120-130 a onda u tom okviru kad oni znaju da im se eventualno da neka povlastica a ne da kao što se čuje da neki spuštaju obuku na 500 mislim da se tu slažemo .KOLEGE , puno uspjeha i rada. :thumbup:
testovi

#188 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by testovi »

ja da dopisem
da nemam nikakve koristi od toga pa da hvalim neku autoskolu zato javno nisam ni piso ime skole vec cu to privatno za one koje zanima moj post niti sam instruktor u nekoj od skola ja sam bio kandidat i svidjeli mi se uslovi a prije nego sam se odlucio za skolu dobro sam pregledo internet i raspito se sta drugi misle i tako da sam se odlucio za skolu u kojoj sam i polozio vozacki i uvjerio se u preporuke ljudi koji su mi dali
i zato sada to prosljeđujem dalje zelim i ja nekom da pomognem
daxon

#189 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Evo dio iz zapisnika o polaganju ispita iz upravljanja MV.
Ovo ispitivač ima ispred sebe i ovo su greške koje bilježi, tj. ovo je šta ne treba da uradite tokom ispita

B) UPRAVLJANJE MOTORNIM VOZILOM NA JAVNOM PUTU

Prije početka polaganja ispita, kandidat je upoznat o načinu saopštavanja eventualno nepravilno izvršenih radnji, kandidat se izjasnio:
a) da mu se u toku ispita odmah saopći nepravilno izvršena radnja,
b) da mu se po završetku ispita saopće nepravilno izvršene radnje,

C1 RADNJE KOJE KANDIDAT TOKOM ISPITA NEPRAVILNO IZVRŠI ZBOG KOJIH ĆE ISPIT BITI OCJENJEN OCJENOM ”NIJE POLOŽIO”
1) Izazivanje neposredne opasnosti u saobraćaju zbog koje je drugi učesnik u saobraćaju primoran vozilom poduzeti neku od izbjegavajućih radnji ili pogrešna upotreba komandi na vozilu u pokretu (neželjenu promjenu pravca kretanja, naglo kočenje,nepotrebno zaustavljanje vozila kojim je izazvana opća opasnost).
2) Nepotreban izlazak motornim vozilom izvan gabarita saobraćajne trake (izuzetak čine vozila potkategorije C1 i viših kategorija i potkategorija).
3) Neuspješno izvođenje radnji pokretanja vozila iz dva pokušaja na putu sa usponom od 8% do 16%.
4) Neuspješno parkiranje vozila iz dva pokušaja na parking prostoru ili površini na dijelu kolovoza.
5) Intervencija vozača-instruktora na duple komande, upravljač ili bilo koji oblik intervencije ili sugestije koja utiče na način vožnje i tok ispita.
6) Ne postupanje po saobraćajnim znakovima izričitih naredbi.
7) Ne zaustavlja vozilo kada naiđe na obilježeno vozilo kojim se prevoze djeca kada je to vozilo zaustavljeno na putu sa dvosmjernim saobraćajem, radi ulaženja i izlaženja djece ili ne onemogućava vozilu javnog gradskog prevoza uključivanje u saobraćaj, kada je obavezan da to učini.
8.) Prolazak kroz raskrsnicu kada je na semaforu upaljeno crveno svjetlo.
9) Oduzimanje prvenstva prolaza drugom motornom vozilu (na raskrsnici prilikom skretanja ulijevo vozilima koja dolaze sa desne strane,vozilima koja se kreću putem sa prvenstvom prolaza,biciklima i biciklima sa motorom prilikom presjecanja biciklističke staze).
10) Ne postupanje po znacima koje učesnicima u saobraćaju daju ovlašćena službena lica položajem tijela ili posebnim uređajima za emitovanje zvučnih i svjetlosnih znakova.
11) Ne propuštanje pješaka koji stupaju ili su stupili na obilježeni pješački prelazili, ne smanjuje brzinu kretanja prilikom prolaska pored djece koja se igraju na kolovozu ili neposrednoj blizini kolovoza, kao i pri prolasku pored slijepih i invalidnih osoba, koje stoje na ivici kolovoza sa izraženim znakovima za prelazak preko kolovoza.
12) Preticanje drugog motornog vozila koje se zaustavilo radi propuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prelazu ili preticanje drugog motornog vozila koje je već započelo preticanje.
13) Polazak vozilom sa mjesta i vožnja duže od 2 m , a da nije upotpunosti spuštena ručna kočnica.
14) Dodirivanje vozilom trotoar ili stupanjem vozilom na trotoar.
15) U toku skretanja vozilo se ne kreće odgovarajućom saobraćajnom trakom.
16) Prije započinjanja radnje vozilom u saobraćaju (prestrojavanje, preticanje, obilaženje, kretanje unazad i skretanje), nije se uvjerio pogledom na odgovarajući retrovizor ili vidnim okretom glave, da radnju može započeti,a kod preticanja ili obilaženja nije pravilno ocjenio brzinu vozila koje mu dolazi u susret
17) Nije preduzeo mjere za sprečavanje da vozilo krene sa mjesta na kojem je ostavljeno.
18) U toku ispita neprilagođenom vožnjom ometa ostale učesnike u saobraćaju
19) Ne postupanje po zahtjevu ispitivača dva puta (ne izvršenje radnje koju je dobio kao zadatak u toku ispita).
20) Nepravilno izvršio polukružno okretanje na putu-raskrsnici (zavisno od stanja saobraćaja i uslova puta-raskrsnice, kandidat polukružno okretanje treba izvršiti prvi put, a ako nije moguće, može preduzeti radnje vozilom, kako bi iz drugog pokušaja izvršio polukružno okretanje),
21) Nepravilno izvršio vožnju u rikverc u prvom pokušaju(sa jednom korekcijom)

C2 RADNJE KOJE KANDIDAT NEPRAVILNO IZVRŠI TOKOM ISPITA I PONOVI IH TRI PUTA
Kandidat koji u toku ispita nepravilno izvrši tri puta istu radnju,bit će ocjenjen ocjenom ”NIJE POLOŽIO”a to su:
1) U toku trajanja ispita, došlo do prekida rada motora tri puta
2) U toku trajanja ispita tri puta nije upotrijebio pokazivač pravca kretanja (žmigavac)
3) Nije krenuo sa vozilom u odgovarajućem stepenu prenosa,
4) Zaustavio vozilo na pješačkom prelazu, raskrsnici,
5) Ne drži dovoljno odstojanje između svog i vozila koje se kreće ispred njega,
6) Ne drži dovoljno odstojanje od objekata ili zaustavljenih vozila ili pješaka prilikom kretanja pored njih ili ne prilagođava brzinu kretanja uslovima na putu i stanju saobraćaja,
7) Dok ga drugo vozilo pretiče, povećava brzinu kretanja,
8.) Nedovoljno smanjuje brzinu kretanja vozila prije započinjanja radnje skretanja,
9) Pri skretanju pravi suviše velik luk,

C3 OSTALE RADNJE KOJE KANDIDAT NEPRAVILNO IZVRŠI TOKOM ISPITA I PONOVI IH VIŠE PUTA
Kandidat koji je u toku ispita nepravilno izvršio sedam i više ovih radnji,ili sedam i više ovih radnji i radnji iz tabele C2(ali ne tri iste radnje iz C2 ), bit će ocjenjen ocjenom”NIJE POLOŽIO”a to su:

1) Obaveze kandidata prije stavljanja motora u rad
a - nije izvršio pripremu vozila za vožnju,
b - prije stavljanja motora u rad, nije pritisnuo pedalu kvačila,
c - u toku zagrijavanja motora, ne osmatra kontrolne signalne uređaje na instrument tabli,
2) Polazak vozilom
a - prije polaska vozilom nije osmotrio put ispred i iza sebe,
b - pri polasku na usponu, vozilo mu ide nazad,
c- krenuo sa vozilom naglo sa trzajem,
d - nije koristio sigurnosni pojas.

3) Promjena stepena prenosa
a - za vrijeme promjene stepena prenosa gleda u ručicu mjenjača i ne drži pravac kretanja,
b - ne usklađuje stepen prenosa sa trenutnom brzinom kretanja,
c - pri promjeni stepena prenosa nekoordinira rad kvačila, ručice mjenjača i komande gasa, vozilo mu trza pri promjeni stepena prenosa.

4) Rukovanje volanom-upravljačem
a - ne drži pravilno volan,
b - u toku vožnje vrši nagle pokrete volanom,
c - upravlja jednom rukom, izuzev kad vrši promjenu stepena prenosa i kod vožnje u rikverc

5) Položaj vozila na putu
a - u toku ispita, ne vozi desnom stranom u pravcu kretanja (koristi druge saobraćajne trake, a desna slobodna),
b - za vrijeme vožnje, ne drži pravac sredinom saobraćajne trake u svom pravcu,

6) Kretanje vozila kroz raskrsnicu
a - prilikom približavanja raskrsnici ne smanjuje brzinu kretanja,
b - ne zauzima vozilom položaj u odgovarajućoj saobraćajnoj traci na dovoljnoj udaljenosti od raskrsnice kojom može da prođe raskrsnicu,
c - ulazak u raskrsnicu kada je na semaforu zeleno svjetlo i ako je gustina saobraćaja takva da se sa vozilom mora zaustaviti u raskrsnici,

7) Preticanje, obilaženje i prestrojavanje
a - nije pravilno ocijenio brzinu kretanja vozila koje želi da pretekne, ili vozila ispred koga se prestrojava ili vozila ispred koga vrši obilaženje,
b - neblagovremeno zauzimanje položaja vozilom u saobraćajnoj traci kojom se kretao prije započinjanja preticanja i obilaženja.

8.) Upotreba uređaja za osvjetljavanje puta i davanje svjetlosnih i zvučnih znakova upozorenja
a - ne upotrebaljava zvučni i svetlosni znak upozorenja kada je to potrebno,
b - upotrebljava zvučni znak upozorenja kada nije potrebno,
c - nepravilno upotrebaljava svjetla za osvjetljavanje puta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Na početku ispita kandidat bira način sopštavanja grešaka, odmah, čim nepravilno uradi neku radnju ili na kraju, po završetku ispita.
Ja kandidate savjetujem da izaberu da im se eventualne greške saopštavaju odmah, zašto odmah, jer tako kandidat odmah vidi i kriterije ispitivača, ostvaruje neku vrstu komunikacije sa ispitivačem, često saopštenje o nekoj nepravilno izvedenoj radnji (koja nije eliminatorna) može djelovati motivacijski u nastavku vožnje, a također smanjuje se mogućnost nesporazuma u smislu; "koji pješak kad, šta, jesi nisi, nagazio si liniju, nisam..." i sl., odabirom da se greške odmah saopštavaju olakšavate i sebi i instruktoru da se bori i brani vaš interes.
Ako se greške saopšte na kraju ispita, ispit tj. vožnja je dinamična puna nepredvidivih sizuacija, a može trajati recimo 45 minuta i hajde se sjeti jesi li prije pola sata nagazio negdje punu ili si imao pješaka, ili da li si išao 41 tamo gdje je 40, u tom slučaju ni instruktor se ne bi usudio da kontrira jer nije ni sam siguran da li je bilo tako.
Instruktor koji smatra da mu je kandidat oštećen ima pravo (i treba) da ne potpiše zapisnik tj. uloži prigovor.
većina ovih informacija se nalazi na portalu ministarstva nauke i obrazovanja KS http://portal.monks.ba/start/Default.aspx?tabid=195
Jack Be Nimble

#190 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Jack Be Nimble »

Ako neko ode u posjetu u neku drugu drzavu i vrati se sa vozackom te drzave koliko kosta da se dobija BH vozacka? Da li se treba ici na bilo kakva pologanja?
daxon

#191 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Jack Be Nimble wrote:Ako neko ode u posjetu u neku drugu drzavu i vrati se sa vozackom te drzave koliko kosta da se dobija BH vozacka? Da li se treba ici na bilo kakva pologanja?
Možeš uraditi ovo citirano:
Član 24.
(Postupak zamjene inostrane vozačke dozvole)
(1) Zahtjev za zamjenu inostrane vozačke dozvole, podnosi se na obrascu VD-1.
(2) Uz zahtjev iz prethodnog stava, podnosilac prilaže: inostranu vozačku dozvolu, prijevod inostrane vozačke dozvole
ovjeren od strane sudskog prevodioca, dokaz da ta osoba posjeduje ličnu kartu državljana Bosne i Hercegovine, ličnu
kartu za strance ili dokaz o odobrenom privremenom boravku, uvjerenje o zdrastvenoj sposobnosti osobe za
upravljanje motornim vozilom one kategorije i podkategorije za koju se traži vozačka dozvola, a koje ne može biti
starije od šest mjeseci i dokaz o uplati propisane naknade za obrazac vozačke dozvole.
(3) Inostrana vozačka dozvola iz čijeg se prijevoda teksta ne može zaključiti za koju kategoriju ili podkategoriju motornih
vozila je izdata ili da li je istekao rok važenja, može se zamijeniti samo ako podnosilac zahtjeva priloži ispravu iz koje
se vidi kojim motornim vozilom može da upravlja, odnosno da joj nije istekao rok važenja.
(4) Osobi kojoj se izdaje vozačka dozvola u zamjenu za inostranu vozačku dozvolu oduzima se inostrana vozačka
dozvola i čuva u dosjeu vozača.
(5) Inostrana vozačka dozvola vratit će se osobi od koje je oduzeta po odredbi prethodnog stava na njegov zahtjev, kad
napušta teritoriju Bosne i Hercegovine pod uvjetom da vrati vozačku dozvolu, koja mu je izdata u zamjenu za
inostranu vozačku dozvolu. http://www.jpdcfbh.ba/ba/o_nama/Legisla ... 013-07.pdf
Također možeš ponovo polagati vozački ispit u BiH i imati obe dozvole, a to bi te koštalo u "redovnoj" proceduri oko 1000 KM, a da bi mogao polagati u BIH, npr u KS, moraš imati prijavljen boravak najmanje 6 mjeseci.
Čarobni snijeg

#192 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Čarobni snijeg »

daxon wrote:@selma83

Poštovani kolega, nisam siguran da sam baš najbolje razumio što pokušavaš da dokažeš, no pokušat ću razjasniti dio tvog posta koji sam razumio.
Izvođenje nastave od 35 časova u idealnim uslovima traje minimum 18 radnih dana,
međutim u realnim uslovima, uvijek se desi da kandidat zbog posla, ispita u školi, fakultetu ili nekih drugih privatnih razloga bude spriječen određeni dan da vozi, te časove mi upišemo kao da je vozio kako bi se ispunila knjižica, a kandidat te časove vozi u periodu od kad je prijavljen pa do samog polaganja.
Slobodno, iz iskustva mogu reći da uz nedjelje, uvijek bude koji dan kad je kandidat spriječen da vozi tj. uvijek se u toku obuke skupi minimalno 5 - 6 takvih dana, što čini 10 - 12 časova koji se voze u tih 7 - 10 dana koliko kod nas traje period od popunjavanja knjižice do samog polaganja.

Što se tiče cijene, svaka škola, da ne kažem instruktor, formira slobodno cijenu svojih usluga, s tim da je ministarstvo odredilo minimalnu cijenu od 20, 00 KM po času praktične i 5, 00 KM po času teoretske nastave, taj cijenovnik služi da bi oni koji ubiru poreze imali okvir za naplatu istih, a auto škola ili instruktor može nekome i džaba dati obuku ali će država svoje naplatiti po cijenovniku koje je izdalo ministarstvo. Dakle, ti za izlazak možeš uzeti i 60 ili 150 KM, mene se to iskreno ne tiče.

Nemam se namjeru nikome pravdati, ali ako ti smatraš da, "stavljam druge škole u ofsajd", time što imam iskren i korektan odnos prema onima kojima se obraćam, u redu, o tome niti želim razmišljati ni raspravljati.

Pozdrav, i sve najbolje.
Zdravo, pošaljite mi kontakt podatke od auto škole na pp.
Srdačan pozdrav
Damirova

#193 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Damirova »

daxon wrote:Ako je već dozvoljeno samoreklamiranje na forumu, onda evo kako ide u mojoj školi:
Za kandidata koji nakon ostvarenog kontakta odabere našu školu postupak je slijedeći:
Da bi kandidat počeo polaganje vozačkog za početak je potrebno da izvadi ljekarsko i upiše se u školu.
Instruktor dolazi po kandidata i vozi ga na vađenje ljekarskog koje košta 40, 00 KM i završava se za pola sata,
nakon toga je kandidatu potrebno 100, 00 KM za upisninu u šta je uračunata i teoretska tj. pripremna nastava, koja traje neograničeno, sve dok kandidat ne bude spreman tj. dok mi ne odlučimo da je spreman za polaganje teoretskog dijela ispita.
Dakle, za početak vam je potrebno samo 140, 00 KM (ljekarsko, upisnina)
Slijedeći novčani izdatak koji imate je 60, 00 KM prijava za polaganje teorije (iz iskustva obično su kandidati spremni u trećoj sedmici od upisa)
Nakon položenih testova kreće praktični dio obuke u trajanju od 35 časova koja košta 630,00 KM, obuka traje otprilike oko mjesec dana i u toku trajanja obuke kandidat je obavezan položiti prvu pomoć koja košta 83, 00 KM.
Nakon završene obuke slijedi prijava za polaganje praktičnog dijela ispita i ona košta 100, 00KM.
Sveukupno da se položi iz prve je 1013, 00 KM.

Naravno, moguće je plaćanje i u ratama po dogovoru, otplatni plan koji obično praktikujemo je slijedeći:
Prvi mjesec (upis, testovi);
- kandidat vadi ljekarsko i upisuje se 140, 00 KM
- nakon što je spreman da polaže testove prijava je 60, 00 KM
Drugi mjesec (praktična nastava);
- u toku obuke kandidat polaže prvu pomoć 83, 00 KM
- nakon završene obuke koja opet traje otprilike mjesec dana, prijava za polaganje 100, 00 KM
Iznos od 630, 00 KM koji se tiče cijene praktične nastave plaća se u onoliko rata koliko se dogovorimo s tim da se prva rata plati na početku praktične nastave, a zadnja onda kad dospije, dakle, nije uvjetovano ničim tj. nema uslova da kandidat ne može polagati dok ne plati kompletan iznos.

Važno je napomenuti da kod nas kandidat nema pauzu od 9 - 12 dana koje ne vozi pred polaganje o kojoj se u prethodnim postovima govorilo, već je nastavni plan uređen kao što sam opisao u prethodnih par postova.

Kandidat koji nije zadovoljan bilo kojim segmentom rada škole i instruktora ima pravo da promjeni instruktora, a i samu školu, što mu po zakonu i mora biti omogućeno, ove , a i druge pojedinosti navedene su u ugovoru koji je kandidat obavezan pročitati tj. potpisati.

Svima koji treba da polažu vozački ispit želim puno sreće u odabiru škole i uspjeha pri polaganju!
Ukoliko je neko zainteresovan i potrebno mu je više informacija može me kontaktirati na PP
Zbog ovako preciznih informacija, i ja bih Vas zamolila za kontakt podatke Vase Auto skole. pozdrav
pravabubica

#194 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by pravabubica »

Zelim upozoriti cijenjene forumase da se ni slucajno ne odluce za auto skolu ART.
Takvu neprofesionalnost, bahatost, bezobrazluk u zivotu nisam srela.
Zaista nedostaju rijeci kojima se moze opisati sve ono sto sam dozivjela od ljude koji rade u pomenutoj auto skolu.
dottore

#195 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by dottore »

pravabubica wrote:Zelim upozoriti cijenjene forumase da se ni slucajno ne odluce za auto skolu ART.
Takvu neprofesionalnost, bahatost, bezobrazluk u zivotu nisam srela.
Zaista nedostaju rijeci kojima se moze opisati sve ono sto sam dozivjela od ljude koji rade u pomenutoj auto skolu.
jel to onaj ludjak sa zutom peticom? :mrgreen: :mrgreen:
pravabubica

#196 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by pravabubica »

Ne bih na taj nacin komentarisala, samo sam htjela upozoriti forumase da ne bi napravili katostrafalnu greski pri odabiru auto skole kao ja.
uradi sam

#197 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by uradi sam »

Bosna - Muhidin covjek je Pro. zna procjeniti sto je naj vaznije karakter polaznika, pa tako i nastupa vec nakon pete voznje postajes vozac, jer je covjek kriticar i ukaze ti na nedostatke koje moras nadograditi a svako zna motat volanom. Nije od onih instruktora koji ti smlate cas voznje pa furaj kuci, nego smo znali uzeti nedelju pa drajvaj cijeli dan pij kafe itd :-D ...covjek je ljudina od do....Sto se tice cijena vesele su ali otprilike to je ko i svugdje koja marka gore dole...Moja preporuka skola Bosna, jer su ljudi profesionalci u svakom pogledu.

Ps.Moj jedan savjet stelu ne uzimajte radi sebe, bolje izaci i tri puta dok vi nebudete zadovoljni sa odvozenom rutom, a samim tim ce biti i zadovoljna komisija i instruktor. Jer niko vam nece uzeti za zlo ako ste zaboravili zmigavac upalit itd..
neoazz

#198 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by neoazz »

Auto skola "Code" i instruktor Edo :thumbup: ..Ja mislim da ne moze biti bolji instruktor..Prvi put sjeo u auto 6. maja,polozio 4. juna,a jos mi dao onako reda radi 10ak dodatnih casova da se stelim sa pjesacima i manjim greskicama..Sjeo u subotu sa komisijom i pocijepao voznju,bez greske..Covjek bi ruku za kandidata dao,eto takav utisak imam..Bori se za svakoga,od testova,pa sve do komisije..Topla preporuka,cijena je 1100 km sve ukupno..Auto skola se nalazi na Grbavici kod shoping centra,pa ko voli nek' izvoli :)
Zin@

#199 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Zin@ »

Zdravo, interesuje me da li neko upoznat kako se trenutno polaže na Dobrinji, zbog radova na putu je li izmjenjeno ili je još uvijek po rutama..?
Hvala...
daxon

#200 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Zin@ wrote:Zdravo, interesuje me da li neko upoznat kako se trenutno polaže na Dobrinji, zbog radova na putu je li izmjenjeno ili je još uvijek po rutama..?
Hvala...
Po rutama ali su rute malo korigovane da bi se zaobišao dio gdje se izvode radovi.
DRUGO POLAZNO MJESTO
PARKING U DOBRINJI IV

Sa parkinga ulicom Avde Ćuka do raskrsnice sa ulicom Lukavička cesta, skrenuti lijevo i ulicom Lukavička cesta voziti do prvih semafora i na raskrsnici skrenuti lijevo i voziti do semafora na raskrsnici sa ulicom Bulevar Mimar Sinana. Na ovim semaforima skrenuti desno i voziti do raskrsnice sa ulicom Braće Mulića, nastavi vožnju ravno ulicom Braće Mulića, te na spoju ulica Braće Mulića i Kurta Schorka voziti desno. Voziti ulicom Kurta Schorka do spoja ulice sa Alejom Bosne Srebrne, izvršiti skretanje desno u ulicu Aleje Bosne Srebrne, te voziti tom ulicom do raskrsnice sa ulicom Ante Babića. Od pomenute raskrsnice nastaviti vožnju u skladu sa već ranije utvrđenim voznim rutama-putanjama.
Povratak na polazno mjesto, kako bi se zaobišla ulica Ante Babića, izvršiti ulicama Aleja Bosne Srebrne, Kurta Schorka, Braće Mulića, Bulevar Mimar Sinana, Lukavička cesta, polazno mjesto.
Post Reply