allem_77 wrote: ↑22/01/2020 20:42
Možeš li nam reći da li se ovo štivo uči na fakultetu? Ja ne znam ništa oko ekonomije, ali volim pročitati neke članke, tipa ovog posta. Pa me zanima ima li istine ili je ovo sve laž? Neke činjenice ne možemo ignorisati? Ako ti nije mrsko da napišeš svoje mišljenje?
https://www.mintpressnews.com/petrodoll ... an/255123/
The U.S. is able to dictate these econo-warfare policies through its disproportionate control of the world financial system. Iran has been sounding warnings about this strategy for some time and has been a vocal advocate of creating a new global financial system that will bypass U.S. control of the existing global financial system. Iran, though, is not the only country interested in such an arrangement. Russia, China, and Venezuela have all found themselves facing arbitrary economic penalties levied by the U.S. and have also taken steps to wean the world off the dollar and use alternative currencies to conduct business, a global trend that could seriously impact U.S. dominance over the world economy. But in order to understand where “King Dollar” is going, we have to understand where it came from.
Čuj, ja završio sa fakultetom prije više od decenije, a u moje vrijeme je bilo svega, tj. nije se samo nasuvo učilo iz knjiga već je i tada postojala diskusija, pogotovo na vježbama, razni projekti i radovi sa interesantnim case study-jima. U suštini cilj svega toga je bilo da se utvrdi koliko je teorija bliska praksi i vice versa. Ne postoji savršen i odgovarajuci model za sve. Ono što funkcioniše u jednoj zemlji ne mora i neće funkcionisati na isti način u drugoj. Normalno, uvijek postoji nekoliko istih ili sličnih poteza (citaj: načina u kreiranju i monitoringu monetarne politike posto je tema trenutno o tome) i uzrocno-posljedicne veze.
Sasvim jasno je ko je tada, pa i sada još uvijek, bio i ostao najveći igrac na svjetskom tržištu, te koja valuta igra najveću igru. Neko će možda osuditi, a neko opravdati načine na osnovu kojih je to tako, ali se ne može osporiti. Tendencije su uvijek postojale da neka druga valuta možda preuzme ulogu, ali nije to tako lako, pogotovo danas kada USA je tako dobro strateški pozicionirana, te imajući na umu razvijenost njenog finansijskog tržišta i broj transakcija koje se obave na dnevnom nivou. Medjutim, problem kod takvih stvari jeste što se, a što je prikazano i kroz historiju, takvi igrači obično nametnu kao neki globalni policajci, nastojeći kontrolisati i ono sto ne bi trebali....
Iskreno, ne volim na forumu pisati o bilo čemu ozbiljnom, ovdje sam da se zabavim malo i odmorim. Nije mi važno ko sta misli. Ukoliko tvoj post/pitanje nije bio sarkastičan, a što mislim da svakako jeste, onda potrazi malo o pojmu BRIK i koje se zemlje kriju iza istog, a ima veze sa ovim tvojim postom. Ekonomija je danas toliko razgranata da, prema mom skromnom mišljenju, teško postoji osoba koja se jako dobro razumije u sve njene kategorije pogotovo jer se ista "miješa" u sve.