Kako integrisati Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini?

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Dado dijasporitus wrote:
Grom iz vedra neba wrote:
Helem wrote:Ma jebo Bosnu sa Srbima i Hrvatima u njoj, nema te Bosne, nije to Bosna.
Jebo Bosnu u kojoj postoji srpsko hrvatsko ali jebo i Bosnu u kojoj je bosansko.
... jebo zemlju koja takvu Bosnu ima.
Nisam siguran jeli ovo gore cinizam, ili si ozbiljan. U svakom slucaju, Bosne nema bez Srba, Hrvata, Slovaka, Ceha, Cigana i jos 70 raznih nacionalnih manjina.

Bosnjaci, probosanski Srbi i Hrvati, i nacionalne manjine imaju isti cilj, a to je izgradnja normalne, gradjanske, cjelovite Bosne i Hercegovine.

Nazalost, situacija je takva da vecina Hrvata i Srba mrze Bosnu, a vole susjedne drzave. Za to su krivi velikodrzavni projekti Milosevica i Tudjmana, i trebace vremena da se njihovi sljedbenici otrijezne...to je dug proces, ali nezaustavljiv.

Evo, jedan ilustrativan primjer. HDZ (kao i sve srpske stranke) je radio opstrukciju kada je i pitanju jacanje BiH, pa je tako pod njihovim utjecajem u Hercegovini bilo na snazi bojkotovanje pretplate i obaveza prema drzavi. Takodjer mnogi Hrvati pod uticajem HDZ-a nisu prihvatili ni nove CIPS-ove licne karte.

Ali...desilo se cudo. Posto je prema novo zakonu potrebno imati licnu kartu da bi se glasalo na izborima, samo 36% hrvata u Hercegovini ima licnu kartu, pa je tako HDZ svojom politikom izgubio vlastito biracko tijelo, pa sada na sav glas pljuje Zeljka Komsica, koji nezaustavljivo ide ka pobjedi.
Mozes li malo elaborirati o tom procesu.

Koliko ja znam ucenici u Banja Luci uce srpski jezik, srpsku cirilicu, srpsku knjizevnosti I srpsku istoriju, onda idu uglavnom na Beogradske I Novosadske univerzitete I na kraju rade u srpskim firmama, pricaju ekavicu I gledaju srpski PTC

Hrvati u Mostaru uce hrvatski jezik, hrvatsku kulturi, hrvatsku historiju, idu na fakultete u Zagreb I Split te rade u hrvatskim firmama I gledaju HTV.

Kakav je to dugorocan plan koji njih integrira u sistem BiH. Pa kad se od rodjenja ovako djeca poucavaju kako se uopste moze ocekivati da smatraju BiH svojom domovinom. Velikosrpski I velikohrvatski projekti jos se nisu ugasili samo sto se vise ne implementiraju ratom vec drugim metodama.
A da pitas to one koji su potpisali Dejton?
Istina, neke od njih ne mozes, ali mozes sebe zato! :zzzz:
Sandzaklija1

Post by Sandzaklija1 »

sta imas srbadiju/hrvacine da integrises?

kad im se nesvidza u bosni,nek se vrate u svoje zemlje opet. :D
vatra i voda

Post by vatra i voda »

Sandzaklija1 wrote:sta imas srbadiju/hrvacine da integrises?

kad im se nesvidza u bosni,nek se vrate u svoje zemlje opet. :D
Tebi se plaho svidilo , da nisi begenisno jednu gajbu u Titovoj ili poslovni prostor u Saloma Albaharija ;-) :-)
p.s. nesvidza > ne svidja , razika , drasticna ! poselami Fahrudina Radoncica i Ejupa Ganica :-)
yole

Post by yole »

Odgovor Longplayu!Kako ce Hrvati i Srbi navijati za BiH?Pa na zadnjoj utakmici izborniku nacionalne selekcije se vice Baka Ustaso!Nikada mi Hrvati,a mogu slobodno reci i za Srbe necemo biti to sto vi zelite da budemo.Ako nisi znao Longplayu u svijetu kao jedno od temeljnih ljudskih prava stoji pravo na maternji jezik,tv.Kako mi da govorimo bosanski,pa to ste vi izmislili,u BiH se nikada nije govorilo lahko i mehko.Tako da Longplay slijedeci put budes nesh postavio kao forum,bolje se informiraj.A ja cu i dalje biti sa svojom repkom i u Njemackoj i u Portugalu,pa ako Bog da i u Austriji i Svicarskoj.
vatra i voda

Post by vatra i voda »

yole wrote:Odgovor Longplayu!Kako ce Hrvati i Srbi navijati za BiH?Pa na zadnjoj utakmici izborniku nacionalne selekcije se vice Baka Ustaso!Nikada mi Hrvati,a mogu slobodno reci i za Srbe necemo biti to sto vi zelite da budemo.Ako nisi znao Longplayu u svijetu kao jedno od temeljnih ljudskih prava stoji pravo na maternji jezik,tv.Kako mi da govorimo bosanski,pa to ste vi izmislili,u BiH se nikada nije govorilo lahko i mehko.Tako da Longplay slijedeci put budes nesh postavio kao forum,bolje se informiraj.A ja cu i dalje biti sa svojom repkom i u Njemackoj i u Portugalu,pa ako Bog da i u Austriji i Svicarskoj.
" U BiH se nikada nije govorilo lahko i mehko " :-) :-) znam da ti ne mozes izgovoriti " h " pa kazes ' rvacka .......nego reci mi 'rvatino , a kada se to u Bosni govorilo " izbornik " ? Ja to nisam cuo , je si ti tako govorio 1989 ?
yole

Post by yole »

Pa normalno,ako nisi znao da su postojali jezici hrvatsko-srpski i srpsko-hrvatski,ja sam govorio ovim prvim,a uostalom pa taj tvoj argument za izbornika je tako jadan,pa coece procitaj stampu neku sarajevsku,pa pola ih koriste taj izraz.
Mr.Who

Post by Mr.Who »

Kad sam vidio naslov teme odmah mi je palo na pamet kako ih integrisati.
Odes na Control Panel, Add New Domoljube i to je to.
vatra i voda

Post by vatra i voda »

yole wrote:Pa normalno,ako nisi znao da su postojali jezici hrvatsko-srpski i srpsko-hrvatski,ja sam govorio ovim prvim,a uostalom pa taj tvoj argument za izbornika je tako jadan,pa coece procitaj stampu neku sarajevsku,pa pola ih koriste taj izraz.
Pa coece ako pola stampe koristi taj izraz u sto ja cisto sumnjam jer ja malo vise citam stampu nego ti a pogotovo sarajevsku reci koliko to onda stampe koristi mehko i lahko .Vidis moja nana ima 100 godina i vazda govori mehko i lahko a ti meni reci kao si ti i tvoj otac i oca ti otac govorli uvijek i vazda dok nije dosapo Sranjo tudjman .Jeste li govorili selektor ili izbornik ? Haj da cujem , nazovi oca pa ga pitaj ..............
yole

Post by yole »

Pa normala da je izbornik govorio.Moj otac nije nikada hvala bogu govorio vazda,i te sibicarske postapalice.
yole

Post by yole »

Pa ako si bio,onda sigurno nisi cuo ni mehko,lahko,mahrama.
njonjica

Post by njonjica »

yole wrote:Pa ako si bio,onda sigurno nisi cuo ni mehko,lahko,mahrama.
Mehmedalija Mak Dizdar, knjizevnik koji se uvijek bavio Bosnom i njenom historijom, na mezaru svoje majke zapisa:

"LaHka ti zemlja bila
majko moja mila..."

Toliko o "lahko"...a za "mahramu" cu da potrazim..
londza

Post by londza »

Ima li iko NORMALAN ovdje?

Pa ovaj Longplay sto je uopste otvorio temu treba da se stidi, nacionalista jedan, moderatore zatvaraj ovo!

Zbog ljudi kao njega je i poceo ovaj nepotrebni rat, idiote jedan nenormalni!!
londza

Post by londza »

Ima li iko NORMALAN ovdje?

Pa ovaj Longplay sto je uopste otvorio temu treba da se stidi, nacionalista jedan, moderatore zatvaraj ovo!

p.s. Sad bi i Ameri mene trebali integrisati zato sto imam jos Bosanski pasos, gledam Pink! na satelitskoj, slusam nasu muziku u autu, idem na nase koncerte, pravim cevape umjesto hamburgere, putujem u svoj grad jednom godisnje, volim Celika a ne njihov football?!

Pa ima li ikakve logike u ovoj temi?!!
vatra i voda

Post by vatra i voda »

njonjica wrote:
Mehmedalija Mak Dizdar, knjizevnik koji se uvijek bavio Bosnom i njenom historijom, na mezaru svoje majke zapisa:

"LaHka ti zemlja bila
majko moja mila..."

A po nacionalsti se izjasnjavo kao hrvat i pisao hrvatskim jezikom.
Zakljucak rijec lahko nam dolazi iz rvackog jezika.Od sada ima da govoris i ti Yole lahko i mehko inace ce ces ostati bez pasosa , pardoncek putovnice , mogao bi na ukor i kod tate koji govori izbornik jos od Titova vakta.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

njonjica wrote:

"LaHka ti zemlja bila
majko moja mila..."

Blah, o čemu se vi raspravljate. :D

Neka govori tko hoće lahka, tko neće ne mora i sve super.

Osobno znam da se u donjoj i istočnoj Hercegovini govorilo kahva. Tako su govorili i Hrvati i Srbi, i to upravo u i oko Stoca gdje je Mehmed Alija Kroata napisao te stihove, pa se onda vjerojatno govorilo i lahka.
vatra i voda

Post by vatra i voda »

londza wrote:Ima li iko NORMALAN ovdje?

p.s. Sad bi i Ameri mene trebali integrisati zato sto imam jos Bosanski pasos, gledam Pink! na satelitskoj, slusam nasu muziku u autu, idem na nase koncerte, pravim cevape umjesto hamburgere, putujem u svoj grad jednom godisnje, volim Celika a ne njihov football?!

Pa ima li ikakve logike u ovoj temi?!!
Ima, gledas Pink , i tebe treba integrisati i nauciti te da slusas ilahije i kaside , sta ce ti Pink pobogu si dete . :-) :-)
vatra i voda

Post by vatra i voda »

Tomislav MO wrote:
njonjica wrote:

"LaHka ti zemlja bila
majko moja mila..."

Blah, o čemu se vi raspravljate. :D

Neka govori tko hoće lahka, tko neće ne mora i sve super.

Osobno znam da se u donjoj i istočnoj Hercegovini govorilo kahva. Tako su govorili i Hrvati i Srbi, i to upravo u i oko Stoca gdje je Mehmed Alija Kroata napisao te stihove, pa se onda vjerojatno govorilo i lahka.
Ne mozes ti Tomo kako ti hoces sad ti je gore nego u SFRJ :-) :-)
njonjica

Post by njonjica »

vatra i voda wrote:
njonjica wrote:

"LaHka ti zemlja bila
majko moja mila..."

A po nacionalsti se izjasnjavo kao hrvat i pisao hrvatskim jezikom.
Zakljucak rijec lahko nam dolazi iz rvackog jezika.Od sada ima da govoris i ti Yole lahko i mehko inace ce ces ostati bez pasosa , pardoncek putovnice , mogao bi na ukor i kod tate koji govori izbornik jos od Titova vakta.
Nema potrebe za salvom kojom me obasu.....
Btw, Mehmedalija se zaista izjasnjavao kao Hrvat jer je u to vrijeme se osim Hrvata jos mogao izjasniti i kao Srbin....
Koliko se sjecam, Mehmedalija je rodjen u Stocu, a taj grad se nalazi u Bosni i Hercegovini...

I sad mi jos samo pronadji u kojem dijelu Hrvatske (u njenim granicama) se govori laHko, i odmah prihvatam da su laHko i maHrama rijeci nastale u SUSJEDNOJ nam Hrvatskoj...pa mirna Bosna...a i Hercegovina bogme..
Hm da, ako nastavis ovako iznevjerit ces svoj Hrvatski puk jer "vakat" je turska rijec :D

I da; ja imam putovnicu i to Hrvatsku, zamisli... :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

vatra i voda wrote: Ne mozes ti Tomo kako ti hoces sad ti je gore nego u SFRJ :-) :-)
Ja sam ti bolan optimist i vjerujem da će biti bolje sutra. :D
njonjica

Post by njonjica »

"Zgiboh od boli
Nepreboli
Volju
A djevu mi ugrabise
U robje

Ako Kosaru sretnete
Na putevima Gospodnjim
Molju
Skazite
Za vjernost
Moju

Gorcin"

E sad mi jos ovdje pronadji samo jednu praaavu hrvatsku rijec, pa da pojedem Kamenog Spavaca :-?
njonjica

Post by njonjica »

Tomislav MO wrote:
vatra i voda wrote: Ne mozes ti Tomo kako ti hoces sad ti je gore nego u SFRJ :-) :-)
Ja sam ti bolan optimist i vjerujem da će biti bolje sutra. :D
Nisi ti jedini optimist...i ja sam.
Jednoga dana, kad Bosanski Hrvati SHVATE da nas susjed, Republika Hrvatska, nema vise apetite za teritorijem BiH.....kad Bosanski Srbi "svare" da ce se Srbija svesti na Beogradski pasaluk....a taj dan i nije vise tako daleko :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Njonica dragi, nemoj komplicirati.

Mogu se ja dokazivati sa tobom do sutra ali to ne vodi nigdje. Prihvatimo jedni druge i poštujmo se i nema problema. Nametanja samo donose negativnu reakciju.
mala-i

Post by mala-i »

Tomislav MO wrote:Njonica dragi, nemoj komplicirati.

Mogu se ja dokazivati sa tobom do sutra ali to ne vodi nigdje. Prihvatimo jedni druge i poštujmo se i nema problema. Nametanja samo donose negativnu reakciju.
pa nije ti čovjek ništa pokušao nametnuti...samo je iznio svoje nadanje...
Post Reply