A wrote:Lijepo je vidjeti da se Papi odgovara bez dizanja strasti i bez vrijedjanja ...BECHO wrote:Papa NACISta predlazes? Da zapad kapitulira pred svijetom u kojem nema slobode govora? Da se sprovodi autocenzura da se ne bi povrijedile mase koje cak nisu ni cule ni procitale Papin govor?BECHO wrote:... u vremenu kada padaju glave zbog objavljivanja karikatura Muhammeda a.s. i...
Ako se od Zapada ocekuje da nastupa uvijek razmisljajuci o tome hoce li izazvati gnijev muslimana ili ne - ne govori li to nesto o tom islamskom svijetu? Govori mozda bas to da zapad IMA razlog da ga se boji.
Ma, sve je to ok, ali kad nešto ili nekoga citiramo, uvijek to radimo s razlogom. Ili da potvrdimo, određenim citatom, svoje mišljenje, ili da ,opet određenim citatom, izrazimo neslaganje s onim kojeg citiramo. Papa, čini mi se, nije kao argument ponudio niti jedno niti drugo. Ispade da je citat ugledao svjetlo dana ničim izazvan, a nisam baš siguran da pape neke stvari govore tek onako....
Što se reakcije muslimana tiče, opet ću ponoviti ono što sam ovdje napisao milion puta i kad smo raspravljali o karikaturama Muhammeda a.s. i reakcijama muslimanskog svijeta nakon toga: Muslimani imaju puno važnijeg posla,od napada na crkve na palestinskim teritorijama, na crkve koje tu stoje stoljećima, i sada ih, zbog jedne izjave ,jednoga pape, treba zbrisati s lica zemlje....Pa, uz grkokatoličke i katoličke, strada i pravoslavna, koja s papom ima veze koliko i ja sa Kamerunom.