Muslimani dižu glas protiv Pape Benedikta XVI

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ahmmed

Post by Ahmmed »

A wrote:
BECHO wrote:Papa NACI
Lijepo je vidjeti da se Papi odgovara bez dizanja strasti i bez vrijedjanja ...
BECHO wrote:... u vremenu kada padaju glave zbog objavljivanja karikatura Muhammeda a.s. i...
Sta predlazes? Da zapad kapitulira pred svijetom u kojem nema slobode govora? Da se sprovodi autocenzura da se ne bi povrijedile mase koje cak nisu ni cule ni procitale Papin govor?

Ako se od Zapada ocekuje da nastupa uvijek razmisljajuci o tome hoce li izazvati gnijev muslimana ili ne - ne govori li to nesto o tom islamskom svijetu? Govori mozda bas to da zapad IMA razlog da ga se boji.

Ma, sve je to ok, ali kad nešto ili nekoga citiramo, uvijek to radimo s razlogom. Ili da potvrdimo, određenim citatom, svoje mišljenje, ili da ,opet određenim citatom, izrazimo neslaganje s onim kojeg citiramo. Papa, čini mi se, nije kao argument ponudio niti jedno niti drugo. Ispade da je citat ugledao svjetlo dana ničim izazvan, a nisam baš siguran da pape neke stvari govore tek onako....

Što se reakcije muslimana tiče, opet ću ponoviti ono što sam ovdje napisao milion puta i kad smo raspravljali o karikaturama Muhammeda a.s. i reakcijama muslimanskog svijeta nakon toga: Muslimani imaju puno važnijeg posla,od napada na crkve na palestinskim teritorijama, na crkve koje tu stoje stoljećima, i sada ih, zbog jedne izjave ,jednoga pape, treba zbrisati s lica zemlje....Pa, uz grkokatoličke i katoličke, strada i pravoslavna, koja s papom ima veze koliko i ja sa Kamerunom.
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

A secas li se lepi Grome moj...

Image

:D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Teufik iz Los Angelesa wrote:A secas li se lepi Grome moj...

Image

:D

:D Ma, reci gDe je zapeloooo.... :D

Ova pjesma itekako ima veze sa temom :D

Ekumenizam u krizi....negdje je zapelo :D
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

ja sam bio ubijedjen da ona pEva "lepi groBe moj" :oops: :oops: pa mi nish nije bilo jasno :D :lol:
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Ahmmed wrote:Muslimani imaju puno va¾nijeg posla,od napada na crkve na palestinskim teritorijama, na crkve koje tu stoje stoljeæima, i sada ih, zbog jedne izjave ,jednoga pape, treba zbrisati s lica zemlje....Pa, uz grkokatolièke i katolièke, strada i pravoslavna, koja s papom ima veze koliko i ja sa Kamerunom.
To je zato ¹to se veæina ljudi hvata vjere po potrebi i iz totalno desnih razloga a u svakodnevnom ¾ivotu ne po¹tuje ni 2% vjerskih principa... Zato ¹to se hvata argumenata i raste¾e ih po potrebi... Koristi ih okrenute u suèeljenim situacijama...

Bio planiran ili ne i citat i karikature su pokazale koliko je predvidiv odziv, na koji æe se moæi raèunati u nekim ozbiljnijim/kritiènijim situacijama... Planiran odziv u nepovoljnoj situaciji...
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

A wrote:
BECHO wrote:Papa NACI
BECHO wrote:... u vremenu kada padaju glave zbog objavljivanja karikatura Muhammeda a.s. i...
Sta predlazes? Da zapad kapitulira pred svijetom u kojem nema slobode govora? Da se sprovodi autocenzura da se ne bi povrijedile mase koje cak nisu ni cule ni procitale Papin govor?

Ako se od Zapada ocekuje da nastupa uvijek razmisljajuci o tome hoce li izazvati gnijev muslimana ili ne - ne govori li to nesto o tom islamskom svijetu? Govori mozda bas to da zapad IMA razlog da ga se boji.
Milostiva gospojo, zaboravili ste pustiti vodu :-? smrdi, smrdi, užasno smrdi :-?
BECHO

Post by BECHO »

A wrote:Papa NACI
Lijepo je vidjeti dokazanog ateistu u odbrani pape. :) Uostalom, Papa je sam priznao da je bio dio nacionalisticke ideologije u 2. svjetskom ratu - dal' kao sudionik il' kao posmatrac, NACI je NACI! 8)
A wrote: Sta predlazes? Da zapad kapitulira pred svijetom u kojem nema slobode govora? Da se sprovodi autocenzura da se ne bi povrijedile mase koje cak nisu ni cule ni procitale Papin govor?
Ne predlazem nikakvu kapitulaciju niti autocenzuru nego ocekujem od velikog vjerskog autoriteta, koji predstavlja vise od milijardu vjernika na globusu, da pokaze bar trunku doktrine prema drugoj petini covjecanstva. :wink:
A wrote:Ako se od Zapada ocekuje da nastupa uvijek razmisljajuci o tome hoce li izazvati gnijev muslimana ili ne - ne govori li to nesto o tom islamskom svijetu? Govori mozda bas to da zapad IMA razlog da ga se boji.
Postoje pacifisti i oni koji to nisu. Za mene postoji samo ta podjela. Pa sta ocekujes od onih, koji nisu imali ni snage ni sredstava da zaustave brutalnu kradju necijih prirodnih resursa, koja se odvija vec preko 1000 godina? Kako ti komentiras krizarske ratove i nevjerovatna zvjerstva, ukljucujuci i kanibalizam i pokolj krscana u Jeruzalemu (jer nisu htjeli pod krizarsku vlast)? A da nepricamo o progonu Jevreja u prvom krizarskom pohodu, paljenje i zatiranje. . Dakle, ocigledno da su u pitanju religije u simbiozi sa drzavom, a to ISLAM nije izmislio. Zasto? Zato sto religija uspjesno homogenizira osvojenu ljudsku zajednicu, bez obzira na etnicku pripadnost. Dalje, valja napomenuti da je Islam u najvecem dijelu "kriv" za prosvjetiteljstvo u krscanstvu, jer Toma Akvinski npr. je najveci uticaj primio od Maura! Mnogi flozofi danas zaslugu za evropsko prosvjetiteljstvo pripisuju Islamu. Zasto? Zato sto su islamski ucenjaci odmah prihvatili grcku filozofiju, dok je Crkva nasilno zatvorila Platonovu skolu i nametnula svoje dogme, sto je doprinjelo i nasilnom rusenju svjetovne vlasti Crkve.

Toliko o islamskom svijetu, papi, o crkvama i medijski plasiranom strahu od zapada prema Islamu. :-)
Last edited by BECHO on 18/09/2006 15:33, edited 1 time in total.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

A wrote:
Ahmmed wrote:Ma, sve je to ok, ali kad nešto ili nekoga citiramo, uvijek to radimo s razlogom. Ili da potvrdimo, određenim citatom, svoje mišljenje, ili da ,opet određenim citatom, izrazimo neslaganje s onim kojeg citiramo. Papa, čini mi se, nije kao argument ponudio niti jedno niti drugo. Ispade da je citat ugledao svjetlo dana ničim izazvan, a nisam baš siguran da pape neke stvari govore tek onako....

Što se reakcije muslimana tiče, opet ću ponoviti ono što sam ovdje napisao milion puta i kad smo raspravljali o karikaturama Muhammeda a.s. i reakcijama muslimanskog svijeta nakon toga: Muslimani imaju puno važnijeg posla,od napada na crkve na palestinskim teritorijama, na crkve koje tu stoje stoljećima, i sada ih, zbog jedne izjave ,jednoga pape, treba zbrisati s lica zemlje....Pa, uz grkokatoličke i katoličke, strada i pravoslavna, koja s papom ima veze koliko i ja sa Kamerunom.
Ali Ahmede, ako se neko potrudi pa procita cijelo Papino izlaganje, onda vidi cilj i vidi Papin stav. A ako je nekom muslimanu svejedno krivo sto se iz Papinih rijeci nazire strah od dzihada, pa ako jos zbog toga cijeli islamski svijet pocne prijetiti onda "zapad" (ne volim ni ja ovo generaliziranje, ali hajde da skratimo pisanije) ima puno pravo da se boji dzihada. Nekako mi besmisleno gnijevom odgovarati na neciji "neopravdan strah i nerazumijevanje".
Nisam ja ni rekao da je gnjev pravi odgovor na neopravdan strah i nerazumijevanje.Šta više, strah,iz perspektive jednog prosječnog stanovnika Pariza ili Londona, jeste itekako opravdan....I taj prosječan Parižanin,nema puno vremena da razmišlja o tome da li neko zloupotrebljava vjeru ili ne.....On vidi neke tamo mladiće, koji se , po sopstvenoj tvrdnji, raznose u ime Allaha dž.š....I taj Parižanin,suočen s posljedicama, također nema puno vremena da razmišlja o frustracijama mladih ljudi , da palestinsko pitanje koje se ne rješava pola stoljeća vidi kao mogući motiv da se neko zabije u neboder ili aktivira eksploziv u metrou.....Taj prosječni stanovnik bilo kojeg evropskog grada, vidi posljedice,koje je, sasvim izvjesno prouzročila i njegova vlada svojim stavom u bližoj ili daljoj prošlosti....No, njemu ,uzroci, što je razumljivo ,nisu pretjerano važni....

I baš zato, papa bi morao i trebao biti mudriji,ako mu je stalo do mira, i ja jesam pročitao cijeli govor i dalje tvrdim da je citat iz 15. stoljeća bio potpunooo nepotreban...No, možda papa ima i drugačiji motiv, a možda je, jednostavno, kao što reče moja komšinica, ljubomoran na pokojnog Vojtilu :D
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Ahmmed wrote: I ba¹ zato, papa bi morao i trebao biti mudriji,ako mu je stalo do mira, i ja jesam proèitao cijeli govor i dalje tvrdim da je citat iz 15. stoljeæa bio potpunooo nepotreban...No, mo¾da papa ima i drugaèiji motiv, a mo¾da je, jednostavno, kao ¹to reèe moja kom¹inica, ljubomoran na pokojnog Vojtilu :D
Ne bi li muslimani trebali biti mudriji pa ne nalijetati na provokacije, sla¾uæi kockice koje fale, svojim reakcijama?
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

A wrote:
BECHO wrote:Kako ti komentiras krizarske ratove i nevjerovatna zvjerstva, ukljucujuci i kanibalizam i pokolj krscana u Jeruzalemu (jer nisu htjeli pod krizarsku vlast)? A da nepricamo o progonu Jevreja u prvom krizarskom pohodu, paljenje i zatiranje. .
Hajde molim te pogadjaj - kako bih ja to komentarisala, sta mislis? Iskreno. Samo - kakve to veze ima sa rijecima Pape danas, u 2006-toj?
BECHO wrote:Dalje, valja napomenuti da je Islam u najvecem dijelu "kriv" za prosvjetiteljstvo u krscanstvu, jer Toma Akvinski npr. je najveci uticaj primio od Maura! Mnogi flozofi danas zaslugu za evropsko prosvjetiteljstvo pripisuju Islamu. Zasto? Zato sto su islamski ucenjaci odmah prihvatili grcku filozofiju, dok je Crkva nasilno zatvorila Platonovu skolu i nametnula svoje dogme, sto je doprinjelo i nasilnom rusenju svjetovne vlasti Crkve.
Naravno da to valja napomenuti, ali u nekoj drugoj diskusiji. I to je vrlo interesantan aspekt islamske misli, ali opet - kakve to veze ima sa Papom danas, u 2006-toj?
interesantno je da su dva rata u ovom vijeku započeta iz tzv. straha od Islama... i u tom sveopćem strahu izginuše nevini civili u Afganistanu i poslije u Iraku, ljudi koji vjerovatno nisu ni znali da postoji "napredni Zapad" i da su mu ugrožene njegove "vrednote"... Osamu nisu uhvatili, još uvijek i mislim da ga neće živog ni uhvatiti ali ne zato što je on neuhvatljiv nego iz razloga što bi dosta informacija izašle na svjetlo dana a koje bi ukazivale na neku sasvim novu "istinu" koja ne bi bila po ukusu mnogih... (isti fazon i sa Karađićem i Mladićem)... Osama je njihov pulen, to znaju i ptice na granama....

pa pogledaj logore koje su otvarali ameri u kojima su držali te strašne muslimane... pa ako i nije bio protiv amerikanaca, taj čovjek koji je tamo maltretiran na svaki mogući način, sada sigurno jeste... šta očekuju? da im bude zahvalan do groba???

sve se nešto boje Islama, a muslimani "vode" po broju žrtava...
bedrudin

Post by bedrudin »

To sto su se neki rezimi proglasili islamskim, niti govori sta o islamu, niti znaci da imaju neku vezu sa Islamom. Najbolji primjer je tzv. "Saudijska" Arabija, ciji je brutalni marionetski rezim, sve samo ne islamski. Zna se vrlo dobro ciji je. Takvi ce skidati glave podjednako svakome ko im se suprastavi i ugrozi vlast (kao i svi drugi rezimi), bilo musliman, kriscanin, ateist ili ne znam ko. To isto rade i sekularni rezimi i pronalaze uvijek opravdanja za svoje postupke.

Za Afganistan ne znam, tamo su razni mutili kašu, kao što to uostalom i ovdje bezuspješno pokušavaju, ali bi volio vidjeti gdje se to u Iranu ubijaju oni koji napuste Islam i gdje se (volio bi vidjeti neku presudu ili eventualno neki valjan dokument iz Irana) poziva na taj hadis na kojem "danas" toliko insistira. Opet kazem, postoji hijerarhija, Kur`an je iznad hadisa i cisto sumnjam da se serijatske presude donose iskljucivo na osnovu hadisa i suneta, bez da se prvo konsultuje Kur`an. To ponekad promakne. Glede Irana koji ponovo sluzi kao strasilo, onima koji nisu ignoranti poznato je i to da su u Iranu vjerska sloboda i tolerancija tradicionalno vijekovima na vrlo visokom nivou i rasisticka Evropa od Irana moze nesto i nauciti, ali u toleranciji prema politickim protivnicima ne vjerujem da su imalo bolji od onih koji pripadaju carstvu slobode i demokratije.

O Vatikanu i papama davno sve receno, ali ne treba gubiti iz vida da i dalje kuhaju. Kuhali su kad je trebalo razbiti Jugoslaviju, Poljsku... kuhaju i dan danas. Za to npr. imaju i posebne novcane fondove koje koriste u borbi protiv "mracnih sila perverznih interesa". Papine izjave niti imaju veze sa religijom, niti su kao sto se to sad pravda bile ikakav poziv na dijalog, vec cista provokacija politicke prirode. Motivaciju za njih treba traziti u aktuelnim politickim desavanjima i u nekim frustracijama Vatikana. Bolesnici koji cine nasilje u ime Islama niti cine dobro Islamu i muslimanima, niti im to nasilje dopusta da ostanu muslimani. Njihovi postupci idu na ruku samo onim koji zele da Bliski Istok, a i neki drugi regioni i dalje budu i pod cizmom (neo)kolonijalnih sila. Sjetite se kakav su samo do sada posao obavili Bin Laden i Al Kaida. Da nije bilo njih ne bi bilo ni novog imaginarnog "neprijatelja" koji je nakon sloma komunizma postao hitno potreban za ostvarivanje geopolitickih i geostrateskih ciljeva. U ime njega se proganja, porobljava, okupira, pljacka, a svoje nacije drze u stalnom strahu.

"Danas", ono iz predhodna dva posta bi i posljednjoj budali bilo dovoljno. Zlonamjernima izgleda ne.
A_I_

Post by A_I_ »

A wrote:
Lika wrote:"Got a point"
Upravo je to cijela poenta govora i cijele frke, smisljeno i suptilno pokazi cijelom "civilizovanom" svijetu kakvi su muslimani i kako je tesko uspostaviti bilo kakav dijalog sa njima. Znao je papa(n) sve reakcije unaprijed vrlo dobro al prelezana je boljka i on, bar za one malo pametnije :roll:
Papa se obracao obrazovanom auditorijumu koji je imao strpljenja slusati i ono prije tog citata, a i ono poslije. Nije se obracao random muslimanu kojem ce novine servirati tu kljucnu recenicu, neke posve slucajno zaboravljajuci napomenuti da je u pitanju - citat, pracen i drugim citatima potpuno obrnutog smisla.
slijepcima je dzabe pokazivati put - vecini je i vise nego dovoljna ta jedna recenica tj CITAT da 'zakljuce slucaj' i zdusno se prikljuce osudama, protestima ako ne i 'akcijama' namely spaljivanje zastava, vjerskih objekata itd itd :roll:
hem pameti hem tolerancije hem dijaloga na pretek (a-ha) :-)
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Ono sto je Papa citirao(citaj mislio) naravno da treba prokomentarisati sirom muslimanskog svijeta, ali...

...cesto se mi muslimani obaziremo, protestujemo i galamimo zbog mozda ne tako vaznih stvari, dok o ozbiljnim i daleko vaznijim temama uopste nema rasprave!

Kada se to u muslimanskom svijetu digla neka demonstracija ili galama zbog svakodnevnog stradanja i ubijanja muslimana od strane muslimana u Iraku? Kada su to musimani protestvovali zbog svakodnevnog kidnapovanja svjetskih novinara ili iskrenih humanitarnih radnika? Kada su muslimani pravili demonstracije protiv arapskog(muslimaniskog) politickog, vojnog i ekonomskog nejedinstva, bijede i neobrazovanosti...? Kada? NIKADA!!

...Dok sa druge strane se dizu urnebesne demonstracije i galame zbog bezvezne i netacne izjave nekog neukog "Bozijeg covjeka"...!!

Muslimani znaju da se Islam uvjek sirio idejama, a dokaz za to je Malezija gdje nikada niti jedan muslimaniski vojnik nije nogom korcio, ali je ipak muslimanska zemlja, dakle zahvaljujuci ideji Islama!

Zato ne budalimo i ne brinimo se zbog neukih ljudi, vec se brinimo sto su muslimani zadnji svugdje i uvjek...!!
ragib

Post by ragib »

@ A

Kazes sa pravom se boje dzihada.

Image
Ovako izgleda sukob izmedju muslimana i demokrata.

Pazi ako se zapad boji muslimana onda sta mislis koliko se boje muslimani demokratije.
Koliko je miliona muslimana ostalo bez zivota i doma u Iraku, afganistanu, palestini, libanonu zbog ljudi koji zele donjeti demokratiju u tim krajevima?
Hitlerov rezim je ubijao židove a demokratija muslimane.
njonjica

Post by njonjica »

ragib wrote: Pazi ako se zapad boji muslimana onda sta mislis koliko se boje muslimani demokratije.
Koliko je miliona muslimana ostalo bez zivota i doma u Iraku, afganistanu, palestini, libanonu zbog ljudi koji zele donjeti demokratiju u tim krajevima?
Hitlerov rezim je ubijao židove a demokratija muslimane.
Sa ovim se apsolutno slazem.
Ovo sto se iz Bushove glave ljudima servira kao demokratija, je najobicniji fasizam.
Usmjeren PROTIV muslimana. :(
Stari

Post by Stari »

A(ndjelka)
Cuj, ovaj "zapad" je bio silovito protiv intervencije u Iraku, milioni ljudi su izasli na ulice i manifestirali, ovdje se bojkotuju Jafa narance, prodaju se "made in Palestina" voce i povrce. Antiamericko raspolozenje je na maksimumu. Znam ja odlicno da to nece zaustaviti rat tamo, ali to je ono sto obican gradjanin moze uciniti. Eh sad taj obican gradjanin ide vozom, metroom, avionom, i pocinje da se boji za svoj zivot - jer je bilo atentata, jer je bilo prijetnji. Ovaj zapad isto tako vidi paljenje zastava zbog karikatura, vidi samoubojice koji se raznose sa po 50 sunarodnjaka na pijaci u Bagdadu, vidi 30'000 zrtava islamizma u zadnjih 10 godina u Alziru, vidi 60 preklanih turista u Egiptu, vidi bombe u Baliju...
Ehej ...postovanje milostiva. Kako ste? :D ...molim vas pozdravite mi Maricu Novalic... i recite joj da se ne ljutim sto mi nije odgovorila na rzglednicu.

A sad malo o ovome ....ko sta vidi - a ko sta ne vidi. Ja zivim na sjeveru (koji se smatra zapadom)...i sad stvarno vidio sam sve to sto navodis u ovom dijelu:
Ovaj zapad isto tako vidi paljenje zastava zbog karikatura, vidi samoubojice koji se raznose sa po 50 sunarodnjaka na pijaci u Bagdadu, vidi 30'000 zrtava islamizma u zadnjih 10 godina u Alziru, vidi 60 preklanih turista u Egiptu, vidi bombe u Baliju
Ovo sam sve fakat vidio ...doduse na televizoru...ali jako cesto....skoro svaki dan nam na dnevniku isporuce neku reportazu u kojoj su oni dolje ...opet napravili nekakvu pizdariju.

Ono o zapadu koji se silovito borio protiv napada na Irak i Afganistan...te bojkotuje narandze...te radi ovo-ono... sve u cilju borbe protiv omrazenog amerikanca i njegovih vazala (izraelaca, engleza, spanaca i ostatka ekipe)....sve to lijepo zvuci kad ti to tako u zanosi nakitis....i nema niceg loseg u tome ...nema sviju mi...samo ...ja to (osim u sporadicnim slucajevima) nisam ni na televizoru vidio...a imam jedno 10-15 tv kanala ...i ni jedan sa bliskog istoka ..svi zapadni.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

A wrote:Ne treba biti musliman, da bi ovakve rijeci zazvucale pregrubo, niti da se Papa proglasi neznalicom. Pored onakve vatikanske biblioteke, pored interneta, on nije u stanju informisati se prije nego sto lupi glupost i nadigne jedne protiv drugih.
A wrote: Papa se obracao obrazovanom auditorijumu koji je imao strpljenja slusati i ono prije tog citata, a i ono poslije. Nije se obracao random muslimanu kojem ce novine servirati tu kljucnu recenicu, neke posve slucajno zaboravljajuci napomenuti da je u pitanju - citat, pracen i drugim citatima potpuno obrnutog smisla.
A wrote: Ali Ahmede, ako se neko potrudi pa procita cijelo Papino izlaganje, onda vidi cilj i vidi Papin stav. A ako je nekom muslimanu svejedno krivo sto se iz Papinih rijeci nazire strah od dzihada, pa ako jos zbog toga cijeli islamski svijet pocne prijetiti onda "zapad" (ne volim ni ja ovo generaliziranje, ali hajde da skratimo pisanije) ima puno pravo da se boji dzihada. Nekako mi besmisleno gnijevom odgovarati na neciji "neopravdan strah i nerazumijevanje".
Rekoh ja, cista naiva. Da Bog d'o nije ovako kako jeste... Pesimista sam veliki. Jednom je, ne tako davno, (između ostalog) strah od "dzihada" i država koja je "predziđe kršćanstva" jedan narod koshtao puno zivota... Sta da se radi? ... Je li bio opravdan strah generala Tuđmana?
Strah me je njihovih strahova... Je li moj strah opravdan?
Last edited by Kwaheri on 19/09/2006 10:27, edited 1 time in total.
Edit

Post by Edit »

Image
Pearl

Post by Pearl »

zena wrote: Rekoh ja, cista naiva. Da Bog d'o nije ovako kako jeste... Pesimista sam veliki. Jednom je, ne tako davno, (između ostalog) strah od "dzihada" i državi koja je "predziđe kršćanstva" jedan narod koshtao puno zivota... Sta da se radi? ... Je li bio opravdan strah generala Tuđmana?
Strah me je njihovih strahova... Je li moj strah opravdan?
kao i svugdje u svijetu, nahuskati nekoga protiv necega manje bitnog da bi se sklonio epicentar sa bitnijih problema je uvijek lako ;)

kako mnogi ovdje rekose, zapad je sada potvrdio da ima bure baruta spremno da ekplodira, po potrebi...

pa se pitajmo ko tu profitira? vodje tih islamskih republika/drzava u kojima je bitnije da se reaguje na karikature i izjave pape pa tako jos jednom dokazuju sebi kako je lako manipulisati sirokim narodnim masama da se skrenu misli od stvarnih problema (podizanje nivoa obrazovanja, jacanje privrede i sl)?
ili mozda zapadne vodje, koje na ovaj nacin imaju jos jedno opravdanje za odmazdu protiv "teroristickih" drzava i odbranu demokratije u svijetu da bi skrenuli paznju sa problemima u njihovim drzavama..

previse slucajnosti, previse paljenja za ne bas tako bitnu stvar (s obzirom da ima puuuno bitnijih, da me se ne shvati pogresno)..

zasto se citav katolicki ili hriscanski svijet nije digao na knjigu "da vincijev kod" iako je crkva "ostro protestvovala", jer je i to, ipak, bila uvreda i jak udarac na temelje vjere? prosto iz razloga jer to tada nije bilo ni u cijem interesu.. :D ;)
Edit

Post by Edit »

zasto se citav katolicki ili hriscanski svijet nije digao na knjigu "da vincijev kod" iako je crkva "ostro protestvovala", jer je i to, ipak, bila uvreda i jak udarac na temelje vjere?
Mozda krscanski svijet drugacije razmislja i ne misli da je to posebno jak razlog ...
Pearl

Post by Pearl »

A wrote:
Pearl wrote:zasto se citav katolicki ili hriscanski svijet nije digao na knjigu "da vincijev kod" iako je crkva "ostro protestvovala", jer je i to, ipak, bila uvreda i jak udarac na temelje vjere? prosto iz razloga jer to tada nije bilo ni u cijem interesu.. :D ;)
Ne vidim vezu. Vidim samo dokaz da je na zapadu dozvoljeno pisati i govoriti stvari koje ne odgovaraju Vatikanu, da ljudi imaju izbor citati ili ne citati, da niko nije ubijen zbog uvredje Isusa i ekipe. Da je bilo "u necijem interesu", da li mislis da bi bilo burnih reakcija, manifestacija, paljenja knjige?
i u bosni je svasta dozvoljeno pisati i citati, pa su paljene danske zastave i pokrenuti protesti..

"bitnije" su bile karikature, nego to sto penzioneri nemaju penzije, rudari strajkuju a privreda u klincu..

pa je i bosna, jos jednom, zbog pojedinaca, bila "jedna od onih zemalja" gdje su se palile zastave..

o tome ti govorim...
Pearl

Post by Pearl »

Edit wrote:
zasto se citav katolicki ili hriscanski svijet nije digao na knjigu "da vincijev kod" iako je crkva "ostro protestvovala", jer je i to, ipak, bila uvreda i jak udarac na temelje vjere?
Mozda krscanski svijet drugacije razmislja i ne misli da je to posebno jak razlog ...
meni licno to uopste nije razlog za bilo kakve proteste, nekome ocito jeste... manipulacija je gadna stvar...
meni nije jasno kako se protesti stalno desavaju kad se zna da svaki takav protumaci kao "udar na demokratiju" i izazove nove akcije by bush and comp.
Goran_35

Post by Goran_35 »

A wrote:Ne treba biti musliman, da bi ovakve rijeci zazvucale pregrubo, niti da se Papa proglasi neznalicom. Pored onakve vatikanske biblioteke, pored interneta, on nije u stanju informisati se prije nego sto lupi glupost i nadigne jedne protiv drugih.
eto :oops: ovako je pocela ova "divna" i "konstruktivna" diskusija :oops: a kako ce se zavrsiti? :roll: :lol:
Stari

Post by Stari »

Ovo mi sve nekako pocinje liciti na ...ono sto se desavalo sa patrijarhom srpske pravoslavne crkve...za vrijeme prve polovice 90-tih godina proslog milenijuma. Niko razuman danas ne moze optuziti Pavla da je poslao svoje korpuse u Hrvatsku ili BiH...jer on to defacto...nije ucinio. On je bio zaduzen za nesto drugo...nesto malo suptilnije...nesto neprikladno Seselju Slobi Arkanu Karadzicu zbog hronicnog odsustva takta i produhovljenosti ...kod istih.

Reiziger je sve to digao na nesto ...kao evropski nivo...champions league...ili tako nesto. Dakle tamo gdje neigraju pacerske ekipe poput Partizana, C.Z i ostalih...nego tamo gdje igraju Milan, PSG, Bayern, Chelsea...
Last edited by Stari on 19/09/2006 10:56, edited 1 time in total.
Goran_35

Post by Goran_35 »

Meni sve ovo :oops: ,dakle danasnjica :oops: ,lici na neolit :oops: tacnije receno "neolitanje" :oops:
Post Reply