sinocnja emisija 60 minuta- sjaj i bijeda BiH..

Post Reply
forza milan

Post by forza milan »

SherlockHolmes wrote:Koliko sam shvatio Silajdzic, kakav god bio, ne negira pravo Komsicu da se kandidira, vec govori da isti nece imati kredibilitet ukoliko ga izaberu prevashodno Bosnjaci, sto i stoji.

Ako sistem ne valja (a ne valja) treba ga mijenjati, a ne davati za pravo onima koji tvrde da njihove predstavnike bira neko drugi i time dalje radikalizovati jedan konstitutivni narod. Najgore od svega je, po meni, to sto se to radi oko funkcija koje imaju sve manje i manje vaznih ovlasti.
pa sistem se trebo promijenit (amandmani) ali hare ne dade
da su usvojeni sad ne bi bilo ovih yafrkancija oko legitimiteta necijeg
ali da su prosli hare bi ga fumare
ne bi imo sansi ni u promilima
a ovako ima, pa kad bude i troclano, bolje i to nego nista
svi oni koji imaju nesto soli u glavi znaju odavno kakav je to kreten (hare)
a oni gluplji su skontali sinoc
a oni koji to nisu ni sinoc skontali... bojim se da ne budem banova :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Dolina avalona wrote:
hrasno38 wrote: Govoriti Tihicu da nema pravo govoriti o borbi za BiH je degutantno i ravno nejvecem mogucem bezobrazluku jer dok je Haris kao ministar letao po svjetskim metropolama Tihic je sjedio u logoru na vodi i hljebu.
Ova recenica pokazuje svu nasu naivnost i glupost.
Tihic jeste bio u logoru, ali to nije uslov za dobrog sefa drzave.
A Haris Silajdzic kao ministar vanjaskih poslova nije samo "lijetao po metropolama", Haris je ipak uradio dosta za BiH. I u pravu je kada je kazao da njemu niko nemoze prigovoriti nista za BiH.
Prebrzo zaboravljamo, a lahko usvajamo!
Po toj logici Haris je dao vise za BiH nego svaki borac, sehid, poginuli borac i logoras. Pa hajde da malo budemo realni sta je lakse i ljepse biti ministar vanjskih poslova bez glave u torbi ili biti sve ovo sa 24-satnom glavom u torbi. Ja nisam rekao da je Tihic protutip dobrog sefa drzave nego da je ono sto mu je Haris rekao degutantno i nisko sto je inace jedna od njegovih losih osobina (mana). I upravo si dobro rekao da prebrzo zaboravljamo ko je u ratu bio ko pa tako u ovoj prici Komsic ispade najveca dronja zato sto je izabrao stranu koja se branila i sto je cucao po rovovima 4 godine. Haris jeste dosta uradio za BiH jer je imao tu mogucnost ali je jos vise uradio za sebe, svoju sestru, svoju porodicu pa tako siromah sada ima naftnu kompaniju a Komsic stancic od 50-tak kvadrata. Harisova porodica je citav rat pa i sada u Turskoj, sestra amabasadorica cijeli rat a Komsina porodica cijeli rat u Sarajevu. Ma ja jebo one sto ostadose u Bosni i ostadose srednji ili donji vazni su guzovani koji su odbranili BiH satl diplomatijom.
Reina

Post by Reina »

hrasno38 wrote:
Dolina avalona wrote:
hrasno38 wrote: Govoriti Tihicu da nema pravo govoriti o borbi za BiH je degutantno i ravno nejvecem mogucem bezobrazluku jer dok je Haris kao ministar letao po svjetskim metropolama Tihic je sjedio u logoru na vodi i hljebu.
Ova recenica pokazuje svu nasu naivnost i glupost.
A Haris Silajdzic kao ministar vanjaskih poslova nije samo "lijetao po metropolama", Haris je ipak uradio dosta za BiH. I u pravu je kada je kazao da njemu niko nemoze prigovoriti nista za BiH.
.
samo da ispravim :)
mislim da ti hrasno38 nisi razumio, jer si napisao da je Haris rekao Tihicu da nema pravo govoriti o borbi za BiH, nije nego :) je nakon sto je Tihic nesto prigovarao Harisu u vezi BiH Haris mu je nakon toga odgovorio da on njemu ne moze pigovarati nista u vezi borbe za BiH. i rekao je tacka. :)
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

forza milan wrote:
SherlockHolmes wrote:Koliko sam shvatio Silajdzic, kakav god bio, ne negira pravo Komsicu da se kandidira, vec govori da isti nece imati kredibilitet ukoliko ga izaberu prevashodno Bosnjaci, sto i stoji.

Ako sistem ne valja (a ne valja) treba ga mijenjati, a ne davati za pravo onima koji tvrde da njihove predstavnike bira neko drugi i time dalje radikalizovati jedan konstitutivni narod. Najgore od svega je, po meni, to sto se to radi oko funkcija koje imaju sve manje i manje vaznih ovlasti.
pa sistem se trebo promijenit (amandmani) ali hare ne dade
da su usvojeni sad ne bi bilo ovih yafrkancija oko legitimiteta necijeg
ali da su prosli hare bi ga fumare
ne bi imo sansi ni u promilima
a ovako ima, pa kad bude i troclano, bolje i to nego nista
svi oni koji imaju nesto soli u glavi znaju odavno kakav je to kreten (hare)
a oni gluplji su skontali sinoc
a oni koji to nisu ni sinoc skontali... bojim se da ne budem banova :D
Koliko se pricalo, i po nesudjenim promjenama bi ostalo troclano predsjednistvo, samo bi im se nazivi funkcija promjenili (1 predsjednik, 2 podpredsjednika). Zar nije tako?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Reina wrote:
hrasno38 wrote:
Dolina avalona wrote: Ova recenica pokazuje svu nasu naivnost i glupost.
.
mislim da ti hrasno38 nisi razumio, jer si napisao da je Haris rekao Tihicu da nema pravo govoriti o borbi za BiH, nije nego :) je nakon sto je Tihic nesto prigovarao Harisu u vezi BiH Haris mu je nakon toga odgovorio da on njemu ne moze pigovarati nista u vezi borbe za BiH. i rekao je tacka. :)
Tako je i ja sam odlicno razumio a poteklo je sve od Tihiceve price da Haris nije uglavnom bio u BiH sto je skoro pa sasvim tacno jer vjeruj mi ja to odlicno znam. Naravno ne slazem se ja da Haris nije uradio i dobrih stvari ali treba dobro poznavati tog covjeka da bi se moglo adekvatnije pricati o njemu.
Jasho

Post by Jasho »

Bleka nisam ja nazvao Hareta Fašistom, već je sam sebe nazvao fašistom svojim nastupom u sinošnjoj emisiji i negiranjem da može Hrvate zastupati neko ko nije iz HDZ-a i logično ga je tako oslovljavati! Grome, nemam ja šta pljuvati po Haretu sam je sebe poljuvao svojim stavovima i svojim načinom razmišljanja, kao što je Komšić svojim ponašanjem i načinom diskusije pokazao da je za Hareta gospodin! Ja sam samo opisao kako sam vidio njihov nastup sinoć. To što je neko dobio prolaznu ocjenu, a drugi ne, njihov problem, a ne moj!
Last edited by Jasho on 12/09/2006 14:44, edited 1 time in total.
putnik

Post by putnik »

Dolina avalona wrote:Haris je ipak uradio dosta za BiH. I u pravu je kada je kazao da njemu niko nemoze prigovoriti nista za BiH.
Ima mu se itekako šta prigovoriti.
Da mu samo vidiš nekretnina po Turskoj, **** bi mu sve uzduž i poprijeko.

Od protjeranog profesora do milionera samo radom u diplomatiji niko nije stigao. Bilo je tu i kojekakvih "hedija", procenata, izgubljenih vreća love itd. itd.
Bosna Harisu ima mnogo štošta prigovoriti.
Reina

Post by Reina »

hrasno38 wrote:
Reina wrote:
hrasno38 wrote: .
Tako je i ja sam odlicno razumio a poteklo je sve od Tihiceve price da Haris nije uglavnom bio u BiH sto je skoro pa sasvim tacno jer vjeruj mi ja to odlicno znam. Naravno ne slazem se ja da Haris nije uradio i dobrih stvari ali treba dobro poznavati tog covjeka da bi se moglo adekvatnije pricati o njemu.
pa sad ne branim ni ja nikoga vjerovatno su i jedan i drugi radili koliko su mogli.... ali eto ponekad gledam te emisije pa svaki do jednog, pljuju svog protivnika do iznemoglosti onako sta im padne na um, medjutim medju njima svima Haris je i bio i ostao gospodin... Doduse ova emisija je bila koliko toliko normalna kakva je bila ona neki dan koju je vodila Suzana, ona me bas iznenadila.... :roll: ili se bas nije mogla nositi sa onom trojicom baraba :-)
Liberalism

Post by Liberalism »

jel nece imati kredibilitet zato sto ima zlatnog ljiljana?

Hoces da kazes da je Tihicev kredibilitet manji ako je na proslim izborima neki srbin ili hrvat u F BiH glasao za njega?

A sto se tice komsica, neznam kako je upitan njegov buduci kredibilitet jer ce ga kao birati bosnjaci, a nije upitan kredibilitet Jovica koji je trenutno clan predsjednistva iako se 80% hrvatskih zastupnika u parlamentu pobunilo protiv njegovog izbora a izabran je samo na osnovu glasova bosnjaka?

Ili mozda Komsic nema kredibilitet zato sto ne dolazi iz HDZ?

Na ovom primjeru sa Komsicem ocigledno je koliko smo politicki primitivan narod.

HDZ je na izborima 1996 godine imao 330.477 glasova za svog calana predsjedništzva

SDA je na izborima 2002. godine za svog člana predsjedništva dobila 192.661 glasova

HDZ je na izborima 2002. godine za svog člana predsjedništva dobio 114.606

I sta vi sad govorite?

Da je problem ako Komsic dobije toliko glasova Bosnjaka da bi mogao biti hrvatski clan predsjedništva kojeg bi izabrali Bosnjaci.

Malo matematike vam nebi skodilo:

Ukoliko Komsic dobio toliko glasova koliko i Tihic za prosle izbore (oko 190.000), cak i tada bi Hrvati mogli izabrati svog clana predsjedništva (jel ima oko 300.000 potencijalnih biraca Hrvata)

Al je problem sa HDZ u slucaju ako HDZ ov kandidat dobije glasova manje nego sto je dobio Covic na izborima 2002 (ispod 100.000) a ako bi za Komsica glasalo oko 90.000 bosnjaka koji inace glasaju za kandidata SDP (Behmen 2002 - 90.434) tad je problem za HDZ.

Ko je njima kriv sto su 700.000 hiljada glasova iz 1991 spali na 100.000?

Nije Komsic
idic

Post by idic »

Sve dok nam budu zamazivali oči svojim patriotizmom i svojom borbom za naše dobro, gdje poslije svakog mandata izlaze bogatiji za šestocifrene sume u eurima, nama nema pomaka niti napretka.

Ako samo napravite analizu ko su bili i šta su radili prije rata naši političari i šta imaju sada, svakom će biti jasno da to nisu zaradili poštenim radom i redovnim putem. :x

Haris prima platu profesora na jednom od sarajevskih fakulteta, a da se nikada nije pojavio da primi novac, a kamo li da održi predavanje ili ispit. Njegovo bogatstvo u Turskoj se procjenjuje u milionima i sve što sada ima zaradio je od 92 znači svojim "političkim" angažmanom.
Kako on tako i svi ostali samo kad prođem pored Ganićeve vile dođe mi da povraćam. Pa jel zaista ovaj svijet gluh, nijem i slijep da ne vidi ono što je tako jasno i očigledno.
Tek kada se izglasa zakon za ispitivanje porijekla imovine i oduzimanje iste moći će se znati ko je i kako iskoristio svoj politički angažman. U ovom dijelu Federacije je po meni stranka za BiH najgori primjer za mito korupciju i strane lobije.
edinbug

Post by edinbug »

[quote="SherlockHolmes"]Koliko sam shvatio Silajdzic, kakav god bio, ne negira pravo Komsicu da se kandidira, vec govori da isti nece imati kredibilitet ukoliko ga izaberu prevashodno Bosnjaci, sto i stoji.

A da li su Nijaz Duraković, Mirko Pejanović, Tatjana-Ljujić Mijatović, Ivo Komšić imali kredibilitet od 92-95.
Ko god razmišlja kao Haris sinoć radi protiv građanske i multietnične BiH.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Liberalism wrote:Hoces da kazes da je Tihicev kredibilitet manji ako je na proslim izborima neki srbin ili hrvat u F BiH glasao za njega?
:lol: :lol: :lol:

Sad malo ozbiljnije: Komsic bi kao clan predsjednistva iz reda Hrvata izglasan od strane Bosnjaka imao jedva malo vise kredibiliteta nego sto su to nekada imali Rizo Sapundziju i Sejdo Bajramovic. U svakom slucaju bi ga vecina Hrvata vidjela kao njima slicnog, svidjelo se to Komsicu, tebi i meni ili ne.

Problem je sam izborni princip, a on se ne mijenja ovakvim potezima.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

edinbug wrote:
A da li su Nijaz Duraković, Mirko Pejanović, Tatjana-Ljujić Mijatović, Ivo Komšić imali kredibilitet od 92-95.
Imali su ga onoliko koliko su se u istom i pitali -- vrlo malo. I te parole ostavi za pionirske mitinge, molim te.
Last edited by SherlockHolmes on 12/09/2006 15:39, edited 1 time in total.
Reina

Post by Reina »

idic wrote:
Haris prima platu profesora na jednom od sarajevskih fakulteta, a da se nikada nije pojavio da primi novac, a kamo li da održi predavanje ili ispit.
dobro prima li ili ne prima :lol: sorry al' si me nasmijala
sto se tice Harisa mislim da nije lopov , kako ga zele prikazati, kakvi su ostali u toj stranci pojma nemam ali vjerovatno nisu cvjecke.... :-)
bleka

Post by bleka »

edinbug wrote: A da li su Nijaz Duraković, Mirko Pejanović, Tatjana-Ljujić Mijatović, Ivo Komšić imali kredibilitet od 92-95.
PA prvo je ovo boldirano velika laz. A pravo da ti kazem mogli smo mi ostati u multietnickoj Srboslaviji ali nam nije na pamet padalo, dapace 2006 i Crnogorci su izasli. Ako je cijena građanske i multietnične sredine da nesto stvoreno na genocidu zivi i razvija se na moj racun, hvala lijepo.
Reina

Post by Reina »

edinbug wrote:

ne znam sto sve izvrcete, nije on protiv gradjanske i multietnicne nego je rekao da smo prihvatili takav princip biranja i ako zelimo multietnicnu i gradjansku drzavu onda treba da promijenimo takav princip biranja po etnicnoj pripadnosti, sto je sasvim u pravu.
Last edited by Reina on 12/09/2006 15:56, edited 2 times in total.
Liberalism

Post by Liberalism »

SherlockHolmes wrote:
Liberalism wrote:Hoces da kazes da je Tihicev kredibilitet manji ako je na proslim izborima neki srbin ili hrvat u F BiH glasao za njega?

Sad malo ozbiljnije: Komsic bi kao clan predsjednistva iz reda Hrvata izglasan od strane Bosnjaka imao jedva malo vise kredibiliteta nego sto su to nekada imali Rizo Sapundziju i Sejdo Bajramovic. U svakom slucaju bi ga vecina Hrvata vidjela kao njima slicnog, svidjelo se to Komsicu, tebi i meni ili ne.

A eto kao Jovic ima kredibilitet kako?

Nit su ga hrvati birali nit izabrali

Po tebi izgleda samo pripadnici HDZ imaju kredibilitet kod hrvata

Sto nebi imao kredibilitet kod hrvata?

Ko ti kaze da za Komsica nece glasati i Hrvati?

Kad bi ti imao bar jedan dokaz ti bi bio genije, a ovako samo lupas, jer to je tvoje misljenje i tebe nije briga sto s tim takvim misljenjem vrijeđas bar jednog hrvata koji ce glasati za komsica.

A ako cemo u detalje

Samo 1 hrvat je glasao za Ivu mira Jovica

I da samo glasa jedan hrvat za Komsica - on sam, ko to moze reci da su ovog izabrali hrvati a ovog ne?
idic

Post by idic »

Reina wrote:
idic wrote:
Haris prima platu profesora na jednom od sarajevskih fakulteta, a da se nikada nije pojavio da primi novac, a kamo li da održi predavanje ili ispit.
sto se tice Harisa mislim da nije lopov , kako ga zele prikazati, kakvi su ostali u toj stranci pojma nemam ali vjerovatno nisu cvjecke.... :-)
Prima novac na račun, a došao nije NIKADA na fakultet. Ne nije lopov nego jedna velika poštenjačina i dobročinilac, a to vila, firmi i stanova što ima po Turskoj i arapskom svijetu, sve su mu poklonili ljudi zato što je tako pošten i čestit. :-) Da mu se nađe i da se ne potuca po hotelima kad negdje dođe.
Reina

Post by Reina »

idic wrote:
Reina wrote:
idic wrote:
Prima novac na račun, a došao nije NIKADA na fakultet. Ne nije lopov nego jedna velika poštenjačina i dobročinilac, a to vila, firmi i stanova što ima po Turskoj i arapskom svijetu, sve su mu poklonili ljudi zato što je tako pošten i čestit. :-) Da mu se nađe i da se ne potuca po hotelima kad negdje dođe.
eto ... ja ti na rijec ne vjerujem OK :)
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Liberalism wrote:
SherlockHolmes wrote:

A eto kao Jovic ima kredibilitet kako?

Nit su ga hrvati birali nit izabrali

Po tebi izgleda samo pripadnici HDZ imaju kredibilitet kod hrvata

Sto nebi imao kredibilitet kod hrvata?

Ko ti kaze da za Komsica nece glasati i Hrvati?

Kad bi ti imao bar jedan dokaz ti bi bio genije, a ovako samo lupas, jer to je tvoje misljenje i tebe nije briga sto s tim takvim misljenjem vrijeđas bar jednog hrvata koji ce glasati za komsica.

A ako cemo u detalje

Samo 1 hrvat je glasao za Ivu mira Jovica

I da samo glasa jedan hrvat za Komsica - on sam, ko to moze reci da su ovog izabrali hrvati a ovog ne?
Ocito vam u SDP-u dugo ne dijele nista za smirenje jer se brzo zapjenite. Ni citanje vam ocito nije jaca strana. Govorim evo vec nekoliko puta da se radi o tome sta vecina Hrvata misli i koga (ne) bira kao svog predstavnika, a ne koga HDZ kandiduje ili ne. Problem je sto se predstavnik jednog naroda bira od strane drugog, comprende? To bi bio problem i da se radi o SDA ili SBiH kandidatu, svejedno.

Jovicev slucaj me ne interesuje jer nema apsolutno nikakve veze sa Komsicem, o kome govorim. Je li bio legitiman predstavnik Hrvata pokazat ce glasovi istih na predstojecim izborima. Sto se tice "dokazivanja", samo kompletan idiot ili djon obraz bi ih morao traziti.
Liberalism

Post by Liberalism »

Mislis li da bi smetalo bilo kojoj nacionalnoj politickoj partiji kada bi 100.000 pripadnika drugog naroda glasalo za njihovog predstavnika?

Kada bi 100.000 srba glasalo za Tihica bi li to smetalo SDA?

Kada bi 100.000 hrvata glasalo za Harisa bi li to smetalo Stranci za BiH?

Samo kada bi 100.000 bosnjaka glasalo za predstavnika SDP to svima smeta.

Samo mi je zao sto su male sanse da pobjedi Komsic, jer vecina Bosnjaka nebi glasalo za Hrvata pa makar on bio mesija, jer prije ce glasati za idiota iz svog naroda nego za idealnog politicara iz drugog naroda.

ja se ne furam na to i ja cu glasati za Komsica zato sto je on po meni najbolji kandidat i po meni bolji je za Bosnjake nego i Tihic i Silajdzic zajedno

A kome smeta nek se ljuti. jer clan predsjednistva treba da bude pripadnik sva tri naroda ali to neznaci da predstavlja interese svog naroda vec svih naroda u ovoj zemlji.

A kretenima i idiotima nikad nisi nista ni mogao objasniti. Oni su sa velikom mukom i tablicu mnozenja naucili.
idic

Post by idic »

Reina wrote:
idic wrote:
Reina wrote: dobro prima li ili ne prima :lol: sorry al' si me nasmijala
eto ... ja ti na rijec ne vjerujem OK :)
sve se može provjeriti i ovdje u Sarajevu i u Turskoj.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Liberalism wrote:Mislis li da bi smetalo bilo kojoj nacionalnoj politickoj partiji kada bi 100.000 pripadnika drugog naroda glasalo za njihovog predstavnika?

Kada bi 100.000 srba glasalo za Tihica bi li to smetalo SDA?

Kada bi 100.000 hrvata glasalo za Harisa bi li to smetalo Stranci za BiH?
Ne znam. Ne znam ni kako bi doticni reagovali da rahmetli Elvis ustane iz groba i sam se kandiduje, sto je otpilike jednako moguce i realno za ocekivati. Ni jedno od ovih pitanja me ne drzi budnog nocima.

Liberalism wrote:Samo kada bi 100.000 bosnjaka glasalo za predstavnika SDP to svima smeta.
Da SDA ili SBiH predlozi i "svog" Hrvata, taj bi vjerovatno imao jos vece izglede za pobjedu i jos vise glasaca, sto ne znaci da bi ga Hrvati prihvatili. Poenta je da se jos uvijek bira po nacionalnom kljucu (koji sam po sebi, btw, nije izmisljen u Dejtonu vec je primjenjivan i u onom sistemu), a ovakve gluposti samo dolijevaju ulje na vatru. Ocito je i da je "krnjem" SDP-u puno bitnija poza i TV reportaze, cim ovoliko energije i zuci ulazu u dobijanje pozicije sa presjecanje vrpci.
bleka

Post by bleka »

Ja se sve slazem ali prvi korak ka ovome mora biti da ja takoder mogu glasati za Srbina clana predsjednistva. Zasto ovaj gospon mora biti iz RS. Imaju kandidati, biramo i tri prva ulaze u predsjednistvo. NEma nacionalnosti , a struktura stanovnistva sugerira da ce biti svaki iz tri naroda. Jer u principu sad se i Mirnes Ajanovic moze pokatoliciti i proglasiti Hrvatom i ici kao taj clan predsjednistva. Nek mi neko objasni po cemu je neko HRVAT, a da recimo neko drugi ne moze postati HRVAT ? Obrezana cuna:D ?
sorge_sa

Post by sorge_sa »

ja se ne furam na to i ja cu glasati za Komsica zato sto je on po meni najbolji kandidat i po meni bolji je za Bosnjake nego i Tihic i Silajdzic zajedno

ovo je poenta gradjanske drzave.......kojoj tezimo.....ovo je sustina svega......da glasamo za onog za koga mislimo da ce najvise uraditi i najbolje predstavit nas glas.......a sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno.....i mazanje ociju narodu.....kojem su razvukli pamet (sto bi reko ratni zlocinac) u ratu, a bogami dobrano i poslije rata
Post Reply