Ima li ovde YUGONOSTALGICARA ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
danas

Post by danas »

car-x wrote:
naravno da se ovdje misli na zemlje tipa zapadne njemacke, svicarske, austrije.. zemlje koje su u to vrijeme bile pojam "zapada"..
pa poredis li se i sada sa tim zemljama... de uporedi, pa reci gdje smo "mi" a gdje su "oni"... i ne zaboravi da nam kazes i gdje je albanija, rumunija, bugarska... sada i onda... :-)
Šandor

Post by Šandor »

Proljece na moje rame slijece,
Djurdjevak zeleni
Djurdjevak zeleni
Svima osim meni

Drumovi odose, a ja ostah,
Nema zvijezde danice
Nema zvijezde danice,
Moje saputnice

‘Ej, kome sada moja draga
Na djurdjevak mirise
Na djurdjevak mirise,
Meni nikad vise

‘Ej, evo zore, evo zore
Bogu da se pomolim
Evo zore, evo zore
‘Ej, djurdjevdan je
A ja nisam s onom koju volim

‘Ej, kome sada moja draga
Na djurdjevak mirise
Na djurdjevak mirise,
Meni nikad vise

Njeno ime neka se spominje
Svakog drugog dana
Svakog drugog dana
Osim djurdjevdana

‘Ej, evo zore, evo zore
Bogu da se pomolim
Evo zore, evo zore
‘Ej, djurdjevdan je
A ja nisam s onom koju volim

Image
car-x

Post by car-x »

danas wrote:
car-x wrote:
naravno da se ovdje misli na zemlje tipa zapadne njemacke, svicarske, austrije.. zemlje koje su u to vrijeme bile pojam "zapada"..
pa poredis li se i sada sa tim zemljama... de uporedi, pa reci gdje smo "mi" a gdje su "oni"... i ne zaboravi da nam kazes i gdje je albanija, rumunija, bugarska... sada i onda... :-)
ma niko vam ne brani da sanjate o onom vremenu kad su stanovi dobijali dzaba, zdravstveno bilo najbolje na svijetu, mega napredno skolstvo iznjedrilo milione strucnjaka - nobelovaca, itd..
neupucena

Post by neupucena »

http://www.nin.co.yu/arhiva/2519/5.html

tek onako, kome je dosadno, ko zna citati a jos se ne osipa od srpskog na latinici. bez ikakve poruke
danas

Post by danas »

car-x wrote:
danas wrote:
car-x wrote:
ma niko vam ne brani da sanjate o onom vremenu kad su stanovi dobijali dzaba, zdravstveno bilo najbolje na svijetu, mega napredno skolstvo iznjedrilo milione strucnjaka - nobelovaca, itd..
ne sanjam... niti tvrdim da je to bilo savrsenstvo... daleko od toga...

ali ti meni tvrdis da je sada bolje. neuporedivo bolje. jer ti babo ima platu 600 maraka vise. a ja vidis tvrdim da je onda bilo bolje. jer onaj ko je pjevao cetnicke pjesme bi zavrsio u zatvoru a ne u predsjednistvu.

i ne rece ti meni -- gdje smo "mi" to sada? sa skolstvom koje se placa (i koje proizvodi same nobelovce?); sa zdravstvom koje vise i ne postoji kao takvo; sa stanovima koji se vise ne daju "dzaba" nego ti ih 'agencije za nekretnine' ukradu (bas kao sto nam je covjek na ovim stranicama pisao neki dan)... ne rece mi ti care moj, gdje je to bosna sada... ako vec poredis SFRJ i njemacku iz 1976... ostani dosljedan sebi pa uporedi i BH i njemacku i ove 2006... i reci nam rezultate...
car-x

Post by car-x »

danas wrote:
car-x wrote:
danas wrote: pa poredis li se i sada sa tim zemljama... de uporedi, pa reci gdje smo "mi" a gdje su "oni"... i ne zaboravi da nam kazes i gdje je albanija, rumunija, bugarska... sada i onda... :-)
ne sanjam... niti tvrdim da je to bilo savrsenstvo... daleko od toga...

ali ti meni tvrdis da je sada bolje. neuporedivo bolje. jer ti babo ima platu 600 maraka vise. a ja vidis tvrdim da je onda bilo bolje. jer onaj ko je pjevao cetnicke pjesme bi zavrsio u zatvoru a ne u predsjednistvu.

i ne rece ti meni -- gdje smo "mi" to sada? sa skolstvom koje se placa (i koje proizvodi same nobelovce?); sa zdravstvom koje vise i ne postoji kao takvo; sa stanovima koji se vise ne daju "dzaba" nego ti ih 'agencije za nekretnine' ukradu (bas kao sto nam je covjek na ovim stranicama pisao neki dan)... ne rece mi ti care moj, gdje je to bosna sada... ako vec poredis SFRJ i njemacku iz 1976... ostani dosljedan sebi pa uporedi i BH i njemacku i ove 2006... i reci nam rezultate...
meni je bosna i hercegovina tri milijarde puta draza i bolja od jugoslavije u bilo kojem obliku.. a vama ne mogu pomoci sto jugoslavije vise nema, a zarko bi zeljeli da zivite u njoj, a bosna kakva jeste vam se ne svidja.. jednostavno vam ne mogu pomoci..
danas

Post by danas »

car-x wrote: meni je bosna i hercegovina tri milijarde puta draza i bolja od jugoslavije u bilo kojem obliku.. a vama ne mogu pomoci sto jugoslavije vise nema, a zarko bi zeljeli da zivite u njoj, a bosna kakva jeste vam se ne svidja.. jednostavno vam ne mogu pomoci..
niko ti ne trazi pomoc... i niko ne govori sta je (meni ili tebi) draze...

vec govorimo o tvojim tvrdnjama da je objektivno bolje danas nego za vrijeme SFRJ. jer ti danas otac ima bolju platu. i jer je tada SFRJ bila iza njemacke po standardu... to su tvoji argumenti.

a ja i dalje cekam... na rezultate usporedbe njemacka - BH 2006... jer po tebi, "fuj" je svaka zemlja koja je iza njemacke... :?
a ni za cetnike i njihove pjesmice i zastave mi nista ne odgovaras...
Last edited by danas on 24/08/2006 21:53, edited 1 time in total.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

Nije stvar u tome sta je draze ,sta nije,vec cinjenice..kako se zivjelo onda kako sada
ako se kriticki ,ustvari realno, osvrces na trenutnu situaciju u BiH,to ne znaci da ne volis svoju zemlju,nego znaci da si svjestan citave situacije :-?
muha_sa

Post by muha_sa »

neupucena wrote:http://www.nin.co.yu/arhiva/2519/5.html

tek onako, kome je dosadno, ko zna citati a jos se ne osipa od srpskog na latinici. bez ikakve poruke
Bekan ne pomenu balkanskog krvnika--hajd,valjda će u nastavku.
Šumnjak--Bekan.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ko onaj tekst pise? I sto stalno govori "Muslimani"?
car-x

Post by car-x »

danas wrote:
car-x wrote: meni je bosna i hercegovina tri milijarde puta draza i bolja od jugoslavije u bilo kojem obliku.. a vama ne mogu pomoci sto jugoslavije vise nema, a zarko bi zeljeli da zivite u njoj, a bosna kakva jeste vam se ne svidja.. jednostavno vam ne mogu pomoci..
niko ti ne trazi pomoc... i niko ne govori sta je (meni ili tebi) draze...

vec govorimo o tvojim tvrdnjama da je objektivno bolje danas nego za vrijeme SFRJ. jer ti danas otac ima bolju platu. i jer je tada SFRJ bila iza njemacke po standardu... to su tvoji argumenti.

a ja i dalje cekam... na rezultate usporedbe njemacka - BH 2006...
a ni za cetnike mi nista ne odgovaras...
cetnike ti je sukcesivno instalirala ondasnja jugoslavija, kroz prosvjetne radnike iz srbije, kadrove JNA i ostale direktorske pozicije koje su u onoj drzavi bili eksluzivitet..

a sto se tice uporedbe njemacka - bh 2006, nivo je isto isti ko i njemacka jugoslavija 1987.. dobra stvar je sto u BiH nema inflacije ko u tadasnjoj jugoslaviji.. losa stvar je sto nema industrije.. al to su nam opet donijeli oni tvoji "jugosloveni".. i sve ostalo..

ja ne znam sta vi ocekujete od sadasnje ratom razorene drzave i sta vam to tako smeta u njoj.. deset godina nije malo od zavrsetka rata, ali kad pogledam stanje danas u nas, i npr u istocnoj njemackoj koja je bila slicno razorena ko BiH (ili jos malo vise), pa tamo su 16 godina poslije rata gradili berlinski zid.. kod nas ima barem malo naznaka da ide na bolje..
car-x

Post by car-x »

PITARKA_SA wrote:Nije stvar u tome sta je draze ,sta nije,vec cinjenice..kako se zivjelo onda kako sada
ako se kriticki ,ustvari realno, osvrces na trenutnu situaciju u BiH,to ne znaci da ne volis svoju zemlju,nego znaci da si svjestan citave situacije :-?
pa trebalo bi onda kriticki gledati i onu drzavu.. pendrek, tackice, parni i neparni dani, inflacija.. sve cega danas nema..

ja nsita nisam slago.. govorim kako su moji roditelji zivjeli prije 20 godina i kako danas zive.. nista vise..
muha_sa

Post by muha_sa »

mr__bosnjak wrote:Ko onaj tekst pise? I sto stalno govori "Muslimani"?
Šumnjak piše---nigdje krepanog taticu da pomene---već viđeno od šumnjaka.
car-x

Post by car-x »

i da zavrsim moje ucesce na ovoj diskusiji, posto se vec pocinjem nervirati.. bolja mi je bosna i hercegovina ovakva kakva jeste, nego jugoslavija iz najboljih dana, kad je tito haro svijetom, a nixon svaki dan izvjestavo nesvrstane o tome sta je doruckovo..

u zdravlje.. i uzivajte u jugonostalgiji..
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

muha_sa wrote:
Šumnjak piše---nigdje krepanog taticu da pomene---već viđeno od šumnjaka.
Mozes li malo pojasnit? :)
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

car-x wrote:
PITARKA_SA wrote:Nije stvar u tome sta je draze ,sta nije,vec cinjenice..kako se zivjelo onda kako sada
pa trebalo bi onda kriticki gledati i onu drzavu.. pendrek, tackice, parni i neparni dani, inflacija.. sve cega danas nema..

ja nsita nisam slago.. govorim kako su moji roditelji zivjeli prije 20 godina i kako danas zive.. nista vise..
i ja isto to govorim..kako su moji zivjeli prije kako sada..onda se ocito nismo jednako"snasli" :-)
a sada imas neke slobode mozda?
svi se zale,prije se nije moglo nista ako nisi u partiji,pa nek mi neko kaze sta se to sada moze ako nisi u SDA??
bpsang

Post by bpsang »

car-x wrote:
Edit wrote:
car-x wrote: a danas to ko nemas jabuka, sljiva, tresanja i svega ostalog??! daj ba..
Care, nemas ti pojma kako se danas ovdje zivi... imam ja za voca, ali mnogi nemaju. Ti onda nisi imao bananu ne zato sto ti roditelji nisu mogli priustiti voce, nego zato sto nije bilo olaksica za uvoz takvih proizvoda. "Kupujmo domace" nije bila samo krilatica nego i ekonomska politika.
Shavacas li ti da danas, pored prepunih polica u supermarketima, i ogromnog izbora uvoznog smeca u lijepim sarenim kutijicama, masa ljudi ne moze svojoj djeci priustiti najsonovnije?
a ti haman nemas pojma kako se u onom sistemu zivjelo..

i roditelji mi nisu mogli priustiti nista.. npr. vozili smo se u neregistrovanom wartburgu iz 1972., jer nisu mogli ustediti jednu platu, koliko je uvijek registracija kostala.. i tako 3 godine.. kad se neko razboli, trazili smo po komsiluku auto, da nas prebaci do bolnice, jer nasim nismo mogli, a hitna je uvijek bila "na terenu"..

danas voze solidan ford iz 99. godine i hajd sto je registrovan nego jos ima i klimu.. mos mislit.. od nastavnicke plate..

gledali smo crno bijeli tv, na kome je slika skakutala gore dole dok se ne zagrije.. bezveze mi je da pricam o tome, ali sad svako ima svoj tv.. itd..

i mogu ti vako nabrajati primjere do prekosutra..

ima ljudi koji stvarno nemaju.. penzioneri su pravo ugrozena kategorija, jer su ulagali u sistem koji se raspo i sad su ostali da vise.. drzavna industrija je skoro skroz pa unistena i to ce sigurno jos duuuuuugo trajati..
ali opet, nikad se ne bih vratio u onaj sistem.. i tu me nikakve tresnje, sljive i jabuke ne mogu ubijediti da je bilo bolje nekad nego sad..
e zbog te industrije ces pozeljeti da se bar za tren vratis u ono doba kad je bilo mnogo bolje nego danas...

Znas li ti da je industrija okosnica jedne zemlje, bez industrije nema napretka, zato i propadamo a ovi danas koji nas vode u propast to i hoce, boli njih za obicne gradjane, bitno je da oni imaju.Dok je TITO bio ziv svi su imali , svi su mogli otici na more, i radnici i penzioneri i rudari i doktori .
sarlo

Post by sarlo »

Pratim ovu temu cijeli dan. Pocetak joj je bio interesantniji.
Ispostavilo sa da su gotovo svi ljudi na ovom forumu iz porodica prosvjetnih radnika :) I da su prije rata zivjeli skromno. Blago receno. A bili su tzv srednji stalez. Poslije rata ih je sunce ogrijalo.
Cak se i standardna podjela forumasa na "Harisovce" i SDP-ovce malcice pomjerila. Ispostavilo se da mnogi koji kritikujuci ovaj sistem cesto koriste pojam glad, zive jako pristojno. I da je glavni problem gdje ce se otici na ljetovanje.
Nostalgija je emocija. I meni je bilo drago kad sam procitao o Stelexu tako mnogo puta. Kundera je o sjecanjima vezanim za pol.sisteme govorio u "Nepodnosljivoj lakoci postojanja".
Kad se pomene realnost treba koristiti statisticke podatke. Slazem se sa postovima @tempora, slika nije crno bijela.
Nisam volio Yugoslaviju, a pogotovo JBT i onda, a kasnije se protiv nje ratovalo.
Ima naravno i nostalgije.
Jedva cekam nedjelju da odem do Stare da mi zakuka... :)
danas

Post by danas »

car-x wrote: cetnike ti je sukcesivno instalirala ondasnja jugoslavija, kroz prosvjetne radnike iz srbije, kadrove JNA i ostale direktorske pozicije koje su u onoj drzavi bili eksluzivitet..
ja i dalje odgovorno tvrdim da je SFRJ do dolaska milosevica na vlast hapsila nacionaliste svih boja i da su konkretno cetnicka obiljezja bila zabranjena. a cetnike i ustase ti je na vlast u BH doveo aljo, koji je usao sa njima u koaliciju da srusi komuniste. i sada su ti paravac i dodik "vlast", sahovnice i ocila ti se vijore sa pola opstina u drzavi, a ti sjedi u becu umjesto u bosni koju haman toliko volis.
a sto se tice uporedbe njemacka - bh 2006, nivo je isto isti ko i njemacka jugoslavija 1987.. dobra stvar je sto u BiH nema inflacije ko u tadasnjoj jugoslaviji.. losa stvar je sto nema industrije.. al to su nam opet donijeli oni tvoji "jugosloveni".. i sve ostalo..
oprostices, ali lupas a da ne znas ni kuda ides. BH je rijetka evropska drzava koja je na listi "propalih drzava" po mnogim standardima. a iza BH je danas jedino albanija (ako nas i oni nisu pretekli, sto me ne iznenadjuje), a njemacka je svjetlosnim godinama daleko ispred po svim mjerilima ekonomije, obrazovanja, industrije... a uzimajuci u obzir da BH nema nikakvog suvereniteta, vec je de fakto protektorat medjunarodne zajednice (a o unutrasnjim podjelama da ne govorimo), cisti je idiotizam tvrditi da je sada bolje nego 1987.
ja ne znam sta vi ocekujete od sadasnje ratom razorene drzave i sta vam to tako smeta u njoj.. deset godina nije malo od zavrsetka rata, ali kad pogledam stanje danas u nas, i npr u istocnoj njemackoj koja je bila slicno razorena ko BiH (ili jos malo vise), pa tamo su 16 godina poslije rata gradili berlinski zid.. kod nas ima barem malo naznaka da ide na bolje..
i SFRJ je bila ratom razorena... pa je 10 godina poslije licila na nesto... i opet nije bila privatna prcija svake bjelosvjetske fukare.
hamusch

Post by hamusch »

Debela-Da te boli guzicetina, razumjem jer kad je neko debeo mora da ga boli kad ima tako pogolemu. :P :-)
neupucena

Post by neupucena »

Nemam pojma. Valjda nije iz istog razloga iz kojeg se ja izjasnjavam kao Muslimanka a ne Bosnjakinja. Mozda zbog optuzbe porodice Bosnjak (katolici iz Hrvatske) da im je nanesena dusevna ili neka vec bol, ma ja sam neupucena, nemoj mene, ja se samo zalazem da ljudi citaju, pa makar i smrtovnice.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

da sam znala da je dijasporac,odma bi shvatila zasto toliko voli OVAKVU BiH..zato sto ne zivi u njoj!!
Jos uvjek se neki pitaju zasto nacionalisti pobjedjuju??? :-)
muha_sa

Post by muha_sa »

care--Muha radi od svoje petnaeste--nisam morao al mi se dinar osladio.
sedamdesetdruge položio vozački--naravno da sam svojom lovom i obuku i 2 izlaska na ispit platio---sin mi položio prije četiri godine-ja mu platio,
-sedamdesettreće kupio fiću--svojom pošteno zarađenom lovom--sin voza moje auto i troši moje gorivo-
--otac mi imao u to vrijeme princa--nisam ni u snu pomislio da mu zatražim krug po čaršiji.
-na moru se smijali frontalnim kokuzima--paradajz turistima Česima--danas Muha voza golfa dvojku a oni kokuzi i paradajz turisti najnovije modele svih mogučih proizvođaća.
-i sad rintam-ne žalim se al bogme žestogo žalim za onim životom--isti bi poželio i svojoj djeci da prožive.
umalo da zaboravim---onaj vakat nam je dao i 2 nobelovca.
hool

Post by hool »

Jugoslavijo, jugoslavijo - pusi *urac ko te *ebe, mozemo mi i bez tebe 8)
danas

Post by danas »

seka wrote:tito dragi.
gledam i :?
zar nije ova tema bila prije godinu dana :? ili dvije :? ili tri :?
pa naravno da je bila ista tema :D kod nas se sve vrti u krug... :D
a ja zeljno ocekujem ponovno otvaranje teme "ko je bolji -- tito ili alija"...
:lol: :lol: :lol: :lol:
Locked