Navedi mi bitke Armije BiH i HVO u junu 1992. godine. U Mostaru je bio najzesci rat izmedju HVO i Armije, a nije trajao ni godinu dana. Dodajmo jos koji mjesec to ipak nisu dvije godine. Opet je Tudjman skoro tri godine bio saveznik Bosnjacima. Kako sebi mozete dopustiti da budete saveznici sa agresorom? I JNA je agresor, zasto sa njom niste bili saveznici? Tudjman je vjerojatno u cilju ispunjenja plana u Karadjordjevu ucestvovao u naoruzavanju Armije BiH ili omogucavanju naoruzavanja Armije. Vrlo cudan nacin, naoruzaj ih da bih ih sutra teze pobjedio. Prije ce biti da su svi igrali na vise karata pa koja upali.Grom iz vedra neba wrote:Pa nije ni Tudjman bio malo dijete. Bilo bi isuvise naivno da je usao u rat javno. Uostalom, da bi shvatio njegovu logiku potrebno da procitas njegove stenograme. Jednom prilikom na sastanku kod Tudjmana dolazi izvjestaj da je stozer HV imenovao generale HVO-a. Tudjman bijesan, galami na svoje ljudi i kaze im, pa jesam li vam rekao da to ne radite javno!?Liska wrote:A ja ti kazem da presude nece pisati historiju. Pisati ce je svatko za sebe, kao sto se i uvijek ovdje radilo. Nismo mi jos apsolvirali II svjetski rat a kamoli ovaj. Meni opet nije jasno zasto je Tudjman, ako se vec dogovorio o podjeli BiH ulazio u rat sa JNA. Mogli su zajedno napasti Bosnjake i zavrsiti stvar.
S druge strane kada su se Srbi pobunili u HR, i kada im je JNA dosla u pomoc, Tudjman je zaradio status zrtve koji nije htio prokockati, iako je radio sve da s milosevicem odradi Bosnu.
Tudjman je ratova s Bosnjacima od juna 92. do marta 94. dakle skoro dvije godine.I zasto je isti Tudjman samo godinu dana ratovao sa Bosnjacima a tri godine im bio saveznik?
Tek kada je Klinton zaprijetio Tudjmanu i kada mu je naredio da zatvori logore kako se Amerika ne bi umijesala u rat, Tudjman se povukao i tada je nastao Vasingtonski sporazum.
I zbog toga se Tudjmanu sudi po imenu i prezimenu zajedno sa 6 Hrvata iz Hercegovine.
Njima se sudi u paketu, i kada presuda bude donesena, glasite ce:"Udruzeni zlocinacki poduhvat na cijem celu je bio Tudjman, Susak, Boban, Prlic, Bobetko je imao namjeru otcjepljenja dijela BiH itd."
A to ce onda uci u historijske knjige i sl.
bosnjacko/hrvatski sukob 93-94
-
Liska
-
Grom iz vedra neba
1. Sto se tice bitki, najzesce su bile u Gornjem Vakufu, pocele su 20. juna 1992.Liska wrote:Navedi mi bitke Armije BiH i HVO u junu 1992. godine. U Mostaru je bio najzesci rat izmedju HVO i Armije, a nije trajao ni godinu dana. Dodajmo jos koji mjesec to ipak nisu dvije godine. Opet je Tudjman skoro tri godine bio saveznik Bosnjacima. Kako sebi mozete dopustiti da budete saveznici sa agresorom? I JNA je agresor, zasto sa njom niste bili saveznici? Tudjman je vjerojatno u cilju ispunjenja plana u Karadjordjevu ucestvovao u naoruzavanju Armije BiH ili omogucavanju naoruzavanja Armije. Vrlo cudan nacin, naoruzaj ih da bih ih sutra teze pobjedio. Prije ce biti da su svi igrali na vise karata pa koja upali.Grom iz vedra neba wrote:Pa nije ni Tudjman bio malo dijete. Bilo bi isuvise naivno da je usao u rat javno. Uostalom, da bi shvatio njegovu logiku potrebno da procitas njegove stenograme. Jednom prilikom na sastanku kod Tudjmana dolazi izvjestaj da je stozer HV imenovao generale HVO-a. Tudjman bijesan, galami na svoje ljudi i kaze im, pa jesam li vam rekao da to ne radite javno!?Liska wrote:A ja ti kazem da presude nece pisati historiju. Pisati ce je svatko za sebe, kao sto se i uvijek ovdje radilo. Nismo mi jos apsolvirali II svjetski rat a kamoli ovaj. Meni opet nije jasno zasto je Tudjman, ako se vec dogovorio o podjeli BiH ulazio u rat sa JNA. Mogli su zajedno napasti Bosnjake i zavrsiti stvar.
S druge strane kada su se Srbi pobunili u HR, i kada im je JNA dosla u pomoc, Tudjman je zaradio status zrtve koji nije htio prokockati, iako je radio sve da s milosevicem odradi Bosnu.
Tudjman je ratova s Bosnjacima od juna 92. do marta 94. dakle skoro dvije godine.I zasto je isti Tudjman samo godinu dana ratovao sa Bosnjacima a tri godine im bio saveznik?
Tek kada je Klinton zaprijetio Tudjmanu i kada mu je naredio da zatvori logore kako se Amerika ne bi umijesala u rat, Tudjman se povukao i tada je nastao Vasingtonski sporazum.
I zbog toga se Tudjmanu sudi po imenu i prezimenu zajedno sa 6 Hrvata iz Hercegovine.
Njima se sudi u paketu, i kada presuda bude donesena, glasite ce:"Udruzeni zlocinacki poduhvat na cijem celu je bio Tudjman, Susak, Boban, Prlic, Bobetko je imao namjeru otcjepljenja dijela BiH itd."
2.Istog datuma pocinje napad na Novi Travnik i na okolna sela.
3.Ako hoces preciznije to je trajalo godinu i osam mjeseci.
4.Tudjman nikada nije naoruzavao Armiju. Naoruzavale su je islamske zemlje i Amerika, a pomoc je isla preko Hrvatske koji su za tu uslugu tranzita redovno uzimali 90% od poslanog naoruzanja. Nama su proslijedjene mrvice, pretezno lako naoruzanje.
5. Zbog cega je Tudjman ovo ili ono radio, to naravno posten covjek ne moze da shvati jer su Tudjmanovi postupci bili vrhunac zla. U svakom slucaju barem djelic njegove zlocinacke logike se moze vidjeti u stenogramima, ako te bas zanima zbog cega ovo, zbog cega ono.
-
Liska
Mislim da ne govoris istinu. Nije tu bilo rata jer da ga je bilo tada, ne bih mogao prolaziti sigurno preko Vakufa tamo sve do 1993. godine,kad je stvarno puklo. Carki si imao i izmedju jedinica u istoj vojsci.Grom iz vedra neba wrote:1. Sto se tice bitki, najzesce su bile u Gornjem Vakufu, pocele su 20. juna 1992.Liska wrote:Navedi mi bitke Armije BiH i HVO u junu 1992. godine. U Mostaru je bio najzesci rat izmedju HVO i Armije, a nije trajao ni godinu dana. Dodajmo jos koji mjesec to ipak nisu dvije godine. Opet je Tudjman skoro tri godine bio saveznik Bosnjacima. Kako sebi mozete dopustiti da budete saveznici sa agresorom? I JNA je agresor, zasto sa njom niste bili saveznici? Tudjman je vjerojatno u cilju ispunjenja plana u Karadjordjevu ucestvovao u naoruzavanju Armije BiH ili omogucavanju naoruzavanja Armije. Vrlo cudan nacin, naoruzaj ih da bih ih sutra teze pobjedio. Prije ce biti da su svi igrali na vise karata pa koja upali.Grom iz vedra neba wrote: Pa nije ni Tudjman bio malo dijete. Bilo bi isuvise naivno da je usao u rat javno. Uostalom, da bi shvatio njegovu logiku potrebno da procitas njegove stenograme. Jednom prilikom na sastanku kod Tudjmana dolazi izvjestaj da je stozer HV imenovao generale HVO-a. Tudjman bijesan, galami na svoje ljudi i kaze im, pa jesam li vam rekao da to ne radite javno!?
Tudjman je ratova s Bosnjacima od juna 92. do marta 94. dakle skoro dvije godine.
4.Tudjman nikada nije naoruzavao Armiju. Naoruzavale su je islamske zemlje i Amerika, a pomoc je isla preko Hrvatske koji su za tu uslugu tranzita redovno uzimali 90% od poslanog naoruzanja. Nama su proslijedjene mrvice, pretezno lako naoruzanje.
5. Zbog cega je Tudjman ovo ili ono radio, to naravno posten covjek ne moze da shvati jer su Tudjmanovi postupci bili vrhunac zla. U svakom slucaju barem djelic njegove zlocinacke logike se moze vidjeti u stenogramima, ako te bas zanima zbog cega ovo, zbog cega ono.
Pitam te a zasto islamske zemlje i Amerika nisu naoruzavale Armiju BiH preko Srbije, ako je Hrvatska vec agresor i neprijatelj. Kakav je neprijatelj koji pruza utociste familijama politickomg vrha protiv kojeg se bori? Ili zasto Silajdzic nije imao apartman u hotelu Beograd u Beogradu, umjesto u Interkontinentalu u Zagrebu? Pa ne ides valjda kod neprijatelja na spavanje i hranu. S obzirom da pretendiras da znas sve o Tudjmanu, ova pitanja bi ti trebala biti lagana.
-
AjvazDedo
Liska wrote:Mislim da ne govoris istinu. Nije tu bilo rata jer da ga je bilo tada, ne bih mogao prolaziti sigurno preko Vakufa tamo sve do 1993. godine,kad je stvarno puklo. Carki si imao i izmedju jedinica u istoj vojsci.Grom iz vedra neba wrote:1. Sto se tice bitki, najzesce su bile u Gornjem Vakufu, pocele su 20. juna 1992.Liska wrote: Navedi mi bitke Armije BiH i HVO u junu 1992. godine. U Mostaru je bio najzesci rat izmedju HVO i Armije, a nije trajao ni godinu dana. Dodajmo jos koji mjesec to ipak nisu dvije godine. Opet je Tudjman skoro tri godine bio saveznik Bosnjacima. Kako sebi mozete dopustiti da budete saveznici sa agresorom? I JNA je agresor, zasto sa njom niste bili saveznici? Tudjman je vjerojatno u cilju ispunjenja plana u Karadjordjevu ucestvovao u naoruzavanju Armije BiH ili omogucavanju naoruzavanja Armije. Vrlo cudan nacin, naoruzaj ih da bih ih sutra teze pobjedio. Prije ce biti da su svi igrali na vise karata pa koja upali.
Pitam te a zasto islamske zemlje i Amerika nisu naoruzavale Armiju BiH preko Srbije, ako je Hrvatska vec agresor i neprijatelj. Kakav je neprijatelj koji pruza utociste familijama politickomg vrha protiv kojeg se bori? Ili zasto Silajdzic nije imao apartman u hotelu Beograd u Beogradu, umjesto u Interkontinentalu u Zagrebu? Pa ne ides valjda kod neprijatelja na spavanje i hranu. S obzirom da pretendiras da znas sve o Tudjmanu, ova pitanja bi ti trebala biti lagana.
Tzv. naoruzavanje je prestalo negdje sredinom 92:e, do tad je bilo 90% Hrvatskoj a ostatak Armiji BiH (od svega sto je stizalo Armiji BiH) a kad je izbio sukob, odnosno HVO napao, nije bilo nikakvog naoruzavanja.
Armija BiH ustvari nikad nije bila prava armija, nije imala ni oruzija,
ni hrane, ni politicara da ih vode, NISTA. Oni su svojim zivotima i voljom
spasili ono sto se moglo spasit....
-
zico
Prijatelju ovdje ti ne živi logika....Mogao bih ja do jutra pričatiLiska wrote:A ja ti kazem da presude nece pisati historiju. Pisati ce je svatko za sebe, kao sto se i uvijek ovdje radilo. Nismo mi jos apsolvirali II svjetski rat a kamoli ovaj. Meni opet nije jasno zasto je Tudjman, ako se vec dogovorio o podjeli BiH ulazio u rat sa JNA. Mogli su zajedno napasti Bosnjake i zavrsiti stvar. I zasto je isti Tudjman samo godinu dana ratovao sa Bosnjacima a tri godine im bio saveznik? A nasa zajebancija je pocela sa demokratskim izborima i nemogucnosti stvaranja normalnog okvira jer su politicki okviri tri strane veoma udaljeni. Isto tako, srpski narod je otpocetka bio protiv stvaranja nezavisne BiH. To je veliki problem jer je preko jedne trecine gradjana protiv takve drzave i takav konflikt se moze prevladati se tesko moze prevladati. Rat je zavrsio, konflikt je ostao. Kako cemo ga razrijesiti, pitanje je za sve? Nazalost, svi ne vidimo na isti nacin buducnost BiH. Neki je ne vide uopce.
besmislu tvrdnje o dogovoru između Tuđmana i Miloševića s obzirom na činjenice koje su se desile...to je ostao tek pokušajj,a takvih pookušaja je bilo na svim stranama...mislim na dogovor
Isto tako je se pitam da li su Bošnjaci narod koje tek četvrti metak može srušiti ...em što ih je manje od Hrvata i od Srba (i to pet puta) ,još
su i okruženi sa svih strana...a dobili su od arsenala JNA ništa...
Ponudio sam ja ovdje i objašnjenja u kojima uopće ne negiram negativnosti za hrvatske strane ,ali ljudima je ljepše živjeti u iluziji bezgrješnesti i neopisivpg junaštva...Ovime ne negiram hrabrost ljudi koji su poginuli u ABiH,no oni su ipak ljudi a ne nadljudi...
-
Liska
AjvazDedo wrote:Liska wrote:Mislim da ne govoris istinu. Nije tu bilo rata jer da ga je bilo tada, ne bih mogao prolaziti sigurno preko Vakufa tamo sve do 1993. godine,kad je stvarno puklo. Carki si imao i izmedju jedinica u istoj vojsci.Grom iz vedra neba wrote: 1. Sto se tice bitki, najzesce su bile u Gornjem Vakufu, pocele su 20. juna 1992.
Tzv. naoruzavanje je prestalo negdje sredinom 92:e, do tad je bilo 90% Hrvatskoj a ostatak Armiji BiH (od svega sto je stizalo Armiji BiH) a kad je izbio sukob, odnosno HVO napao, nije bilo nikakvog naoruzavanja.
Pa bas i nije, npr. u Mostaru je i Armija i HVO dobijao oruzje iz istog kontingenta. Namjerno sam presutio nadajuci se da ce se netko javiti na cinjenicu da je HV obucio prve jedinice PL, Zelene beretke i Armije BiH. Je li to ponasanje agresora? Zasto se nisu tijekom 1991. godine obucavali u Beogradu ili Nisu? Naoruzavanje Armije je prestalo tokom najzesceg sukoba Armije i HVO-a, ali kratko poslije toga je nastavljeno. Zasto Iran nije slao oruzje preko Srbije, ako su vec placali? Je li bas sve u parama? I Srbi bi primili pare, jel tako?
-
mr__bosnjak
Eto sam si rekao. A-BiH je naurozavana dok jos nije bila neprijatelj! Dakle plan o agresiji je postojao("HB" proglasena jos u novembru 91´) ali je tada vaznije bilo ici protiv cetnika a onda kada se pruzila prilika agresija je izvrsena i s njom genocid. Kada je Amerika stala HR je bilo u interesu da BiH pokorava cetnike a ne cetnici BiH(radi bliske povezanosti s cetnickom agresijom na HR) i zato su opet nastavili pomagat dok su cete bili agresori i neprijatelji sve cetiri godine. Ali opet, A-BiH je stvorio bosanski narod, sacinjavao bosanski narod i njene pobjede pripadaju njemu, od svog naurozanja 0.0001% je doslo od Hrvatske. Mozda preko Hrvatske, ali od Hrvatske - NE! Prestani negirat agresiju i genocid i prestani vec jednom. Ili cemo vikat o kako nije bilo agresije na Rusiju i D.S. ratu jer su Hitler i Staljin bili povezani do 41´(dvije godine) i Rusi su isporucivali mnoge Jevreje sto su njima dolazili a da ne zaboravimo da je onda Ruska vojska usla u Njemacku i pocinila grohotne zlocine. Ali to ne mjenja fakat da je glavni krivac Njemacka i nacisti kao i da su oni cinili sistematske zlocine i genocid i da su oni AGRESORI! A A-BiH se sto se tice zlocina ni sa ruskom ne moze poredit.Liska wrote:AjvazDedo wrote:Liska wrote: Mislim da ne govoris istinu. Nije tu bilo rata jer da ga je bilo tada, ne bih mogao prolaziti sigurno preko Vakufa tamo sve do 1993. godine,kad je stvarno puklo. Carki si imao i izmedju jedinica u istoj vojsci.
Pa bas i nije, npr. u Mostaru je i Armija i HVO dobijao oruzje iz istog kontingenta. Namjerno sam presutio nadajuci se da ce se netko javiti na cinjenicu da je HV obucio prve jedinice PL, Zelene beretke i Armije BiH. Je li to ponasanje agresora? Zasto se nisu tijekom 1991. godine obucavali u Beogradu ili Nisu? Naoruzavanje Armije je prestalo tokom najzesceg sukoba Armije i HVO-a, ali kratko poslije toga je nastavljeno. Zasto Iran nije slao oruzje preko Srbije, ako su vec placali? Je li bas sve u parama? I Srbi bi primili pare, jel tako?
-
Liska
Usuglasite se vise. Prvo je Tudjman od pocetka dijelio sa Milosevicem i onda je u skladu sa tim naoruzavao Bosnjake da sebi i Milosevicu oteza posao. Ne samo sto ih je naoruzavao nego ih je i obucavao za borbu. Kad vec spominjes Staljina i Hitlera, je li Staljin poslije Hitlerove agresije pravio zajednicke oslobodilacke akcije sa Hitlerom? Nego koliko si ti dana proveo u Armiji BiH? Pa prve puske u Zelenim beretkama i PL su stigle iz Hrvatske i od Hrvatske. Opet ti ponavljam, ako je Hrvatska isti agresor kao Srbija zasto onda niste nabavljali naoruzanje preko Srbije, zasto onda niste oslobadjali BiH u zajednickim akcijama sa JNA i VRS-om?
-
ero_sa_onog_svijeta
možda malo nevezano za temu ali ima smisla.
U pogledu agresije, meni više ima smisla da je zapravo BiH izvršila agresiju na Hrvatsku
.
KAKO?
Odakle se napadala Hrvatska? Dubrovnik? Županja? Hrv.Kostajnica?....
znači već početkom 90-tih Hrvatsku je napadala vojska sa područja BiH.Tenkovi i topovi iz BiH sa razarale Dubrovnik i druge gradove u Hrvatskoj.
A u pogledu agresije Hrvatske na BiH , činjenica je da je Hrvatska u početku pomagala i ABiH i HVO što je bilo presudno za opstanak BiH. Osim toga šta je sa onim izbjeglicama iz BiH po hotelima na Jadranu? A i uloga Hrvastke u oslobađanju Bihaća , odnosno sprečavanju da Bihać završi kao Srebrenica je ogromna.
Govoriti da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH je u najmanju ruku nezahvalno
U pogledu agresije, meni više ima smisla da je zapravo BiH izvršila agresiju na Hrvatsku
KAKO?
znači već početkom 90-tih Hrvatsku je napadala vojska sa područja BiH.Tenkovi i topovi iz BiH sa razarale Dubrovnik i druge gradove u Hrvatskoj.
A u pogledu agresije Hrvatske na BiH , činjenica je da je Hrvatska u početku pomagala i ABiH i HVO što je bilo presudno za opstanak BiH. Osim toga šta je sa onim izbjeglicama iz BiH po hotelima na Jadranu? A i uloga Hrvastke u oslobađanju Bihaća , odnosno sprečavanju da Bihać završi kao Srebrenica je ogromna.
-
mr__bosnjak
Tebi se stvarno mora crtat:Liska wrote:Usuglasite se vise. Prvo je Tudjman od pocetka dijelio sa Milosevicem i onda je u skladu sa tim naoruzavao Bosnjake da sebi i Milosevicu oteza posao. Ne samo sto ih je naoruzavao nego ih je i obucavao za borbu. Kad vec spominjes Staljina i Hitlera, je li Staljin poslije Hitlerove agresije pravio zajednicke oslobodilacke akcije sa Hitlerom? Nego koliko si ti dana proveo u Armiji BiH? Pa prve puske u Zelenim beretkama i PL su stigle iz Hrvatske i od Hrvatske. Opet ti ponavljam, ako je Hrvatska isti agresor kao Srbija zasto onda niste nabavljali naoruzanje preko Srbije, zasto onda niste oslobadjali BiH u zajednickim akcijama sa JNA i VRS-om?
Zlobo i Sranjo su napravili dogovor o podjeli BiH i unistenju Bosnjaka. Zlobo je zajebao Sranju i lansirao vlastitu agresiju o podjeli Hrvatske. Tada Sranjo se pravi "saveznik" s BiH jer mu je trebala nezavisna BiH da nebi bila odskocna daska JNA u akcijama protiv Hrvata. A zatim joj pomaze u odbrani od cetnickog agresora koji je snasao. Bosanci su tada tome vjerovali i cak bjezali u Hr. Ali on svoje planove nije zaboravio, cijelo vrijeme je igrao dvostruku igu, s jedne strane naurozava i trenira, a s druge podrzava "HB" koja krsi Ustav RBiH i sprema agresiju koju konacno u junu 92´ lansira i tada prestaje sva pomoc i krece udruzenje s cetnicima. Ja licno znam da su u Kiseljak(kojeg su drzale ustase) ulazili cetnici da im pomognu u bitci s A-BiH iz Visokog. Karadzic i Boban su se dogovorili o prestanku bitki u dolini Neretve izmedju cetnika i ustasa sto je on(karadzic) sam rekao! Ali nisu mogli slomit Bosance cak i otvarajuci treci abdicevski front. Nakon sto je Amerika se uplela i zaustavila ustasku agresiju formiranjem FBiH(do tada je genocid nad Bosnjacima izvrsen a to A-BiH nije cinila) Sranji je bilo vaznije sada se otarasit ceta pa je opet poceo pomagat "balijama" koji su naravno prihvatili pomoc jer lahko je sada rezonodovad ali tada ti je najvaznije rijesit se dzelata, a ustase su zahvaljujuci Americi to prestale biti. Nakon oslobadja Hr Sranjo vise nije zainteresiran za pomoc i NATO zaustavlja oslobadjanje RBiH!
Happy?
A sto se tice Alije, on je bio legalan Predsjednik i lider a svi srbi i hrvati sto ga nisu slijedili, ili jednostavno sto su odbacili A-BiH nisu odbacili "takvu BiH" kako oni vole reci nego su odbacili BiH jer druge nema a price o ugrozenosti su obicna laz. Dakle izdajice i gotovo. Oni koji su ostali lojalni BiH su bili u A-BiH, Predsjednistvu itd. ili bi tebi bilo bolje Predsjednistvo s Bobanom, Karadzicem itd. "jer su uzivali podrsku naroda...". Jeste, izdajnickog naroda! A Komsic i ostali lojalnog i domoljubivog tako sada sam ti sve bukvalno rekao i ne mogu ti vise objasnjavat!
-
mr__bosnjak
KO je iz BiH napao Hrvatsku? Snage BiH odnosno Armija BiH ili neko drugi?ero_sa_onog_svijeta wrote:možda malo nevezano za temu ali ima smisla.
U pogledu agresije, meni više ima smisla da je zapravo BiH izvršila agresiju na Hrvatsku.
KAKO?
Sto se tice hrvatske agresije sve imas u odgovoru "Lisku".
-
Liska
Znaci Franjo je u isto vrijeme i branio a i napadao BiH. Napredujes, ali bi trebao ipak odati Franji pocast na obrani nekih BiH gradova jer da nije bilo Franje Mostar bi danas bio u RS-u. A ja sam svjedok zajednickih napada Armije BiH uz pomoc artiljerije VRS-a po polozajima HVO u i oko Mostara. Ako meni ne vjerujes, imas knjigu i feljton Sefke Hodzica koja govori o ovoj suradnji. Feljton je objavljen u Oslobodjenju. Nadam se da sada neces napadati Sefku kao nepouzdanog svjedoka jer bi napravio strasnu gresku. A ove bajke o legalitetu ostavi za laku noc. Ima li negdje jedna sudska presuda koja kaze da je hrvatski narod izdao R. BiH? Ako nema, mozes o tome samo lajati na forumu. Da to izjavis javno, isao bi na sud radi klevete.mr__bosnjak wrote:Tebi se stvarno mora crtat:Liska wrote:Usuglasite se vise. Prvo je Tudjman od pocetka dijelio sa Milosevicem i onda je u skladu sa tim naoruzavao Bosnjake da sebi i Milosevicu oteza posao. Ne samo sto ih je naoruzavao nego ih je i obucavao za borbu. Kad vec spominjes Staljina i Hitlera, je li Staljin poslije Hitlerove agresije pravio zajednicke oslobodilacke akcije sa Hitlerom? Nego koliko si ti dana proveo u Armiji BiH? Pa prve puske u Zelenim beretkama i PL su stigle iz Hrvatske i od Hrvatske. Opet ti ponavljam, ako je Hrvatska isti agresor kao Srbija zasto onda niste nabavljali naoruzanje preko Srbije, zasto onda niste oslobadjali BiH u zajednickim akcijama sa JNA i VRS-om?
Zlobo i Sranjo su napravili dogovor o podjeli BiH i unistenju Bosnjaka. Zlobo je zajebao Sranju i lansirao vlastitu agresiju o podjeli Hrvatske. Tada Sranjo se pravi "saveznik" s BiH jer mu je trebala nezavisna BiH da nebi bila odskocna daska JNA u akcijama protiv Hrvata. A zatim joj pomaze u odbrani od cetnickog agresora koji je snasao. Bosanci su tada tome vjerovali i cak bjezali u Hr. Ali on svoje planove nije zaboravio, cijelo vrijeme je igrao dvostruku igu, s jedne strane naurozava i trenira, a s druge podrzava "HB" koja krsi Ustav RBiH i sprema agresiju koju konacno u junu 92´ lansira i tada prestaje sva pomoc i krece udruzenje s cetnicima. Ja licno znam da su u Kiseljak(kojeg su drzale ustase) ulazili cetnici da im pomognu u bitci s A-BiH iz Visokog. Karadzic i Boban su se dogovorili o prestanku bitki u dolini Neretve izmedju cetnika i ustasa sto je on(karadzic) sam rekao! Ali nisu mogli slomit Bosance cak i otvarajuci treci abdicevski front. Nakon sto je Amerika se uplela i zaustavila ustasku agresiju formiranjem FBiH(do tada je genocid nad Bosnjacima izvrsen a to A-BiH nije cinila) Sranji je bilo vaznije sada se otarasit ceta pa je opet poceo pomagat "balijama" koji su naravno prihvatili pomoc jer lahko je sada rezonodovad ali tada ti je najvaznije rijesit se dzelata, a ustase su zahvaljujuci Americi to prestale biti. Nakon oslobadja Hr Sranjo vise nije zainteresiran za pomoc i NATO zaustavlja oslobadjanje RBiH!
Happy?
A sto se tice Alije, on je bio legalan Predsjednik i lider a svi srbi i hrvati sto ga nisu slijedili, ili jednostavno sto su odbacili A-BiH nisu odbacili "takvu BiH" kako oni vole reci nego su odbacili BiH jer druge nema a price o ugrozenosti su obicna laz. Dakle izdajice i gotovo. Oni koji su ostali lojalni BiH su bili u A-BiH, Predsjednistvu itd. ili bi tebi bilo bolje Predsjednistvo s Bobanom, Karadzicem itd. "jer su uzivali podrsku naroda...". Jeste, izdajnickog naroda! A Komsic i ostali lojalnog i domoljubivog tako sada sam ti sve bukvalno rekao i ne mogu ti vise objasnjavat!
-
ero_sa_onog_svijeta
Nije bitno KO je napao, već je činjenica da se Hrvatska napadala iz BiH, Ii samim tim Hrvatska je imala pravo napasti te iste snage koje su razarale hrvatske gradove.mr__bosnjak wrote:KO je iz BiH napao Hrvatsku? Snage BiH odnosno Armija BiH ili neko drugi?ero_sa_onog_svijeta wrote:možda malo nevezano za temu ali ima smisla.
U pogledu agresije, meni više ima smisla da je zapravo BiH izvršila agresiju na Hrvatsku.
KAKO?
ABiH nije napadala hrvatske gradove (tada i nije ni postojala).
Npr. baze aviona koji su razarali hrv. gradove su bili u BiH ( Sarajevo, Bihać....)
Iako je suludo govoriti da bi Hrvatska podigla tužbu protiv BiH (to nikad i nebi učinila) , po meni ista je situacija i sa BiH DA SAD PODIGNE TUŽBU PROTIV hRVATSKE.
-
mr__bosnjak
Ma ne mogu vise... Nikako da skontas, zapravo: NECES!Liska wrote:Znaci Franjo je u isto vrijeme i branio a i napadao BiH. Napredujes, ali bi trebao ipak odati Franji pocast na obrani nekih BiH gradova jer da nije bilo Franje Mostar bi danas bio u RS-u. A ja sam svjedok zajednickih napada Armije BiH uz pomoc artiljerije VRS-a po polozajima HVO u i oko Mostara. Ako meni ne vjerujes, imas knjigu i feljton Sefke Hodzica koja govori o ovoj suradnji. Feljton je objavljen u Oslobodjenju. Nadam se da sada neces napadati Sefku kao nepouzdanog svjedoka jer bi napravio strasnu gresku. A ove bajke o legalitetu ostavi za laku noc. Ima li negdje jedna sudska presuda koja kaze da je hrvatski narod izdao R. BiH? Ako nema, mozes o tome samo lajati na forumu. Da to izjavis javno, isao bi na sud radi klevete.mr__bosnjak wrote:Tebi se stvarno mora crtat:Liska wrote:Usuglasite se vise. Prvo je Tudjman od pocetka dijelio sa Milosevicem i onda je u skladu sa tim naoruzavao Bosnjake da sebi i Milosevicu oteza posao. Ne samo sto ih je naoruzavao nego ih je i obucavao za borbu. Kad vec spominjes Staljina i Hitlera, je li Staljin poslije Hitlerove agresije pravio zajednicke oslobodilacke akcije sa Hitlerom? Nego koliko si ti dana proveo u Armiji BiH? Pa prve puske u Zelenim beretkama i PL su stigle iz Hrvatske i od Hrvatske. Opet ti ponavljam, ako je Hrvatska isti agresor kao Srbija zasto onda niste nabavljali naoruzanje preko Srbije, zasto onda niste oslobadjali BiH u zajednickim akcijama sa JNA i VRS-om?
Happy?
-
mr__bosnjak
Po toj logici i Engleska moze tuzit Francusku jer je iz nje dolazila njemacka avijacija i granate koje su razarele engleske gradove!ero_sa_onog_svijeta wrote:Nije bitno KO je napao, već je činjenica da se Hrvatska napadala iz BiH, Ii samim tim Hrvatska je imala pravo napasti te iste snage koje su razarale hrvatske gradove.mr__bosnjak wrote:KO je iz BiH napao Hrvatsku? Snage BiH odnosno Armija BiH ili neko drugi?ero_sa_onog_svijeta wrote:možda malo nevezano za temu ali ima smisla.
KAKO?
Npr. baze aviona koji su razarali hrv. gradove su bili u BiH ( Sarajevo, Bihać....)
Iako je suludo govoriti da bi Hrvatska podigla tužbu protiv BiH (to nikad i nebi učinila) , po meni ista je situacija i sa BiH DA SAD PODIGNE TUŽBU PROTIV hRVATSKE.
-
AjvazDedo
RSK je napadala Bihac iz Hrvatske, dakle, Hrvatska jeero_sa_onog_svijeta wrote:Nije bitno KO je napao, već je činjenica da se Hrvatska napadala iz BiH, Ii samim tim Hrvatska je imala pravo napasti te iste snage koje su razarale hrvatske gradove.mr__bosnjak wrote:KO je iz BiH napao Hrvatsku? Snage BiH odnosno Armija BiH ili neko drugi?ero_sa_onog_svijeta wrote:možda malo nevezano za temu ali ima smisla.
KAKO?
izvrsila agresiju na BiH
Kao drugo, zadnje oruzije sto je stiglo Armiji BiH je negdje sredinom 92:e
PRIJE nego sto je HVO napao Armiju BiH.
Zasto su davali oruzije iz pocetka Armiji BiH?
Pa radije su njih slali da ratuju i osiguraju podrucija koje
su drzali srbi, da bi im kasnije zabili noz u ledja.
Ako vojniku dadnes jedan metak, on ce njega ispalit
protiv (tad jedinog) agresora, a kad ga ti napadnes
NEMA CIME SE BRANIT!!!!
I ta teza da nije bilo Hrvatske desila bi se nova Srebrenica u Bihacu,
to je najruznije i najnize sto si ikad mogao reci! Zasto?
Zato sto se Srebrenica upravo desila JER NIJE HVO i HV
dopustio konvoje oruzija koju su slani Armiji BiH da prodju
kroz njihovu teritoriju (iako je to bilo dogovoreno) dakle
nema oruzija Tuzli, i kad Tuzla nema oruzija sta ce onda slati
Srebrenici? NADU???
Posjedujem pisma koje je Sefer Halilovic slao komandi HVO:a
i MOLIO ih da propuste kolone, govoreci da ako nepuste
bice odgovorni za Srebrenicu i 50 000 civila u njoj.
To je bilo 92:e, vec je tad govorio.
HVO i HV nikad nisu pustili te konvoje. Genocid se desio.
-
Grom iz vedra neba
http://bs.wikipedia.org/wiki/Gornji_Vak ... rnji_Vakuf
Agresija na Bosnu 1992-1995
Gornji Vakuf je odigrao jednu od ključnih uloga u odbrani Srednje Bosne od agresije HVO-a i HV. Dana 20. juna 1992. godine grad su pokušale zauzeti hrvatske jedinice paralelno sa napadom u Novom Travniku, realizirajući plan o podjeli Bosne i Hercegovine sklopljen između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića. O samoj podjeli Bosne i Hercegovine, između Srbije i Hrvatske su pred Tribunalom u Den Haagu svjedočili lord Paddy Ashdown, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, te premijer nekadašnje Jugoslavije Ante Marković. U mjesecu decembru 1992. godine dolazi do velikog priliva pripadnika HVO-a, i HV pretežno iz zapadne Hercegovine, pod izgovorom da se spremaju za ratište na Kupresu i Bugojno. U Gornji Vakuf su pristigle hrvatske jedinice iz sljedećih mjesta: Posušje, Široki Brijeg, Grude, Imotski, Mostar, Livno, Duvno, te Prozor. Polovinom januara 1993. godine hrvatske jedinice započele su sa etničkim čiščenjem gradskih dijelova u kojima su Hrvati bili većina. Nešto ranije, isti scenarij je sproveden u selima Uzričje, Hrasnica i Duša [1]. Bošnjaci su protjerani sa svojih ognjišta, a imovina im je opljačkana ili uništena. Etničko čiščenje je bilo praćeno i prljavom propagandom, u čemu je prednjačila HTV, sa svojim kvazireporterom Smiljkom Šagoljem. Dio lanca hrvatske propagande bio je svakako i "Skopaljski vijesnik", kao i Radio "Uskoplje". Nakon ovih događanja Gornji Vakuf se našao u opsadnom stanju sve do marta 1993. godine, te je izložen konstantnoj artiljerijskoj i snajperskoj vatri po stambenim objektima. Nakon tromjesečnog primirja došlo je do tada, najžešćeg napada i razaranja gradskog jezgra, kao i okolnih sela. Grad je granatiran sa okolnih brda, a zabilježeni su dani kada je na grad ispaljivano od 1500 do 2000 razni ubojitih projektila. Napadi su trajali od jula 1993, pa do februara 1994. odnosno do potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.
Valja napomenuti da je za ulogu u ratu u Gornjem Vakufu, u optužnici koju potpisuje tužilac Međunarodnog suda u Hagu, Carla Del Ponte od dana 2. marta 2004. godine, optuženo rukovodstvo tzv. HR Herceg-Bosne, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić, te Berislav Pušić.
[izmijeni]
Uloga Franje Tuđmana i hrvatskog vojno-političkog vrha u agresiji na Gornji Vakuf
Objavljivanjem 36 stenograma o podjeli Bosne i Hercegovine, razjašnjena je uloga Franje Tuđmana u napadu na Gornji Vakuf. Svih 36 stenograma se nalaze u Haškom tribunalu. Iz navedenih stenograma da se zaključiti da je Franjo Tuđman igrao licemjernu ulogu prema ratu u Bosni i Hercegovini u kojem je i sam učestvovao. Naime, pred međunarodnom javnošću je podržavao suverenitet Bosne i Hercegovine, dok je za to vrijeme na sastancima koji su stenogramski dokumentovani, planirao napad na bosanskohercegovačke gradove, smatrajući da na taj način rješava pitanje budućih granica hrvatske države.
Dana 22. oktobra 1993. na sastanku u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu, na kojem su pored Tuđmana prisustvovali i Janko Bobetko, Imra Agotić, Josip Lucić i Gojko Šušak, Franjo Tuđman o napadu na Gornji Vakuf i ostale bosanskohercegovačke gradove kaže: "Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru obrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se obrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa. Od tada pa nadalje, vođene su te operacije i imali smo stanoviti uspjeh. Ali, ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena, i koliko sam ja čuo, koliko smo mi pružali pomoć, ali ima i stanovitih pritužbi, sa tog ratišta, da po nekakvim, u pogledu materijala i u pogledu ljudstva, da nije bilo dovoljno pomoći s naše strane. Pa bih želio da čujem s vaše strane, šta je do sada učinjeno i da se dogovorimo dalje (...)"
O samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko: "Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je točno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (…) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (…)"
Odgovarajući na pitanje Franje Tuđmana o imenu komandanta Pete brigade koja je sa vinkovačkog ratišta premještena u Gornji Vakuf, Janko Bobetko svjedoči o nepobitnom dokazu hrvatske agresije na Bosnu i Hercegovinu i Gornji Vakuf: "Bio je Kapular (…) Ima svojih prilika i neprilika, tako da mislite u smislu zapovijedanja jedan od dosta ozbiljnih problema (…) Što se tiče streljiva, to je toliko precizno organizirano da je glavni dotur municije išao iz Ploča, direktno prema Mostaru, iste noći kada je naručen. I general Marinović je od mene dobio ne samo zadatak nego i sva ovlaštenja, i neka postepeno popunjavamo taj front, jer je to najbliži, najkraći, nemam prevoza velikog, tako da je on sa svog fronta smo skinuli bateriju topova 122, minobacače, mine, municiju, dakle sva streljiva koja su tražena, dakle u najkraćem roku, to je funkcioniralo, može se reći, odlično (...) Dalje, za municiju težih kalibara, 130, u tri navrata su pošiljke i narudžbe koje su date odmah bile upućivane prioritetno i točno ka liniji fronta (…) To je i prekjučer jedan čitav teret otišao, ide odavde, težeg kalibra, 130, 105, 120, a sa onog fronta ide sva druga municija, tako da, jasno, troši se (…) Dakle, sa slavonskog osjetljivog prostora smo izvukli Treću i Petu brigadu (…) sa ovim smo učinili jako puno u stabilizaciji fronta Vakuf i Mostar."
Agresija na Bosnu 1992-1995
Gornji Vakuf je odigrao jednu od ključnih uloga u odbrani Srednje Bosne od agresije HVO-a i HV. Dana 20. juna 1992. godine grad su pokušale zauzeti hrvatske jedinice paralelno sa napadom u Novom Travniku, realizirajući plan o podjeli Bosne i Hercegovine sklopljen između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića. O samoj podjeli Bosne i Hercegovine, između Srbije i Hrvatske su pred Tribunalom u Den Haagu svjedočili lord Paddy Ashdown, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, te premijer nekadašnje Jugoslavije Ante Marković. U mjesecu decembru 1992. godine dolazi do velikog priliva pripadnika HVO-a, i HV pretežno iz zapadne Hercegovine, pod izgovorom da se spremaju za ratište na Kupresu i Bugojno. U Gornji Vakuf su pristigle hrvatske jedinice iz sljedećih mjesta: Posušje, Široki Brijeg, Grude, Imotski, Mostar, Livno, Duvno, te Prozor. Polovinom januara 1993. godine hrvatske jedinice započele su sa etničkim čiščenjem gradskih dijelova u kojima su Hrvati bili većina. Nešto ranije, isti scenarij je sproveden u selima Uzričje, Hrasnica i Duša [1]. Bošnjaci su protjerani sa svojih ognjišta, a imovina im je opljačkana ili uništena. Etničko čiščenje je bilo praćeno i prljavom propagandom, u čemu je prednjačila HTV, sa svojim kvazireporterom Smiljkom Šagoljem. Dio lanca hrvatske propagande bio je svakako i "Skopaljski vijesnik", kao i Radio "Uskoplje". Nakon ovih događanja Gornji Vakuf se našao u opsadnom stanju sve do marta 1993. godine, te je izložen konstantnoj artiljerijskoj i snajperskoj vatri po stambenim objektima. Nakon tromjesečnog primirja došlo je do tada, najžešćeg napada i razaranja gradskog jezgra, kao i okolnih sela. Grad je granatiran sa okolnih brda, a zabilježeni su dani kada je na grad ispaljivano od 1500 do 2000 razni ubojitih projektila. Napadi su trajali od jula 1993, pa do februara 1994. odnosno do potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.
Valja napomenuti da je za ulogu u ratu u Gornjem Vakufu, u optužnici koju potpisuje tužilac Međunarodnog suda u Hagu, Carla Del Ponte od dana 2. marta 2004. godine, optuženo rukovodstvo tzv. HR Herceg-Bosne, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić, te Berislav Pušić.
[izmijeni]
Uloga Franje Tuđmana i hrvatskog vojno-političkog vrha u agresiji na Gornji Vakuf
Objavljivanjem 36 stenograma o podjeli Bosne i Hercegovine, razjašnjena je uloga Franje Tuđmana u napadu na Gornji Vakuf. Svih 36 stenograma se nalaze u Haškom tribunalu. Iz navedenih stenograma da se zaključiti da je Franjo Tuđman igrao licemjernu ulogu prema ratu u Bosni i Hercegovini u kojem je i sam učestvovao. Naime, pred međunarodnom javnošću je podržavao suverenitet Bosne i Hercegovine, dok je za to vrijeme na sastancima koji su stenogramski dokumentovani, planirao napad na bosanskohercegovačke gradove, smatrajući da na taj način rješava pitanje budućih granica hrvatske države.
Dana 22. oktobra 1993. na sastanku u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu, na kojem su pored Tuđmana prisustvovali i Janko Bobetko, Imra Agotić, Josip Lucić i Gojko Šušak, Franjo Tuđman o napadu na Gornji Vakuf i ostale bosanskohercegovačke gradove kaže: "Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru obrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se obrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa. Od tada pa nadalje, vođene su te operacije i imali smo stanoviti uspjeh. Ali, ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena, i koliko sam ja čuo, koliko smo mi pružali pomoć, ali ima i stanovitih pritužbi, sa tog ratišta, da po nekakvim, u pogledu materijala i u pogledu ljudstva, da nije bilo dovoljno pomoći s naše strane. Pa bih želio da čujem s vaše strane, šta je do sada učinjeno i da se dogovorimo dalje (...)"
O samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko: "Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je točno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (…) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (…)"
Odgovarajući na pitanje Franje Tuđmana o imenu komandanta Pete brigade koja je sa vinkovačkog ratišta premještena u Gornji Vakuf, Janko Bobetko svjedoči o nepobitnom dokazu hrvatske agresije na Bosnu i Hercegovinu i Gornji Vakuf: "Bio je Kapular (…) Ima svojih prilika i neprilika, tako da mislite u smislu zapovijedanja jedan od dosta ozbiljnih problema (…) Što se tiče streljiva, to je toliko precizno organizirano da je glavni dotur municije išao iz Ploča, direktno prema Mostaru, iste noći kada je naručen. I general Marinović je od mene dobio ne samo zadatak nego i sva ovlaštenja, i neka postepeno popunjavamo taj front, jer je to najbliži, najkraći, nemam prevoza velikog, tako da je on sa svog fronta smo skinuli bateriju topova 122, minobacače, mine, municiju, dakle sva streljiva koja su tražena, dakle u najkraćem roku, to je funkcioniralo, može se reći, odlično (...) Dalje, za municiju težih kalibara, 130, u tri navrata su pošiljke i narudžbe koje su date odmah bile upućivane prioritetno i točno ka liniji fronta (…) To je i prekjučer jedan čitav teret otišao, ide odavde, težeg kalibra, 130, 105, 120, a sa onog fronta ide sva druga municija, tako da, jasno, troši se (…) Dakle, sa slavonskog osjetljivog prostora smo izvukli Treću i Petu brigadu (…) sa ovim smo učinili jako puno u stabilizaciji fronta Vakuf i Mostar."
-
Grom iz vedra neba
Izvodi iz stenograma:

O Tudjmanovoj zlocinackoj politici su svjedocili izmedju ostalog i:
1. Pedi Esdaun
2. Josip Manolic
3. Ante Markovic
4. Stipe Mesic
5. Ivo Komsic
6. Stjepan Kljujic
7. Stjepan Siber
8. Mijo Anic
9. Ante Nobilo
10. Vesna Pusic
11. Dobroslav Paraga
12. General Spegelj
Eh sada ko je ovdje lud? Sada cete vjerovatno ove ljude proglasiti ludim...i nastaviti da zivite u iluziji...
Eh sada ja pitam vas, sta radi Peta vinkovacka brigada u Gornjem Vakufu? Valjda brani HrvatskuO samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko:
"Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je točno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (…) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (…)"
1. Pedi Esdaun
2. Josip Manolic
3. Ante Markovic
4. Stipe Mesic
5. Ivo Komsic
6. Stjepan Kljujic
7. Stjepan Siber
8. Mijo Anic
9. Ante Nobilo
10. Vesna Pusic
11. Dobroslav Paraga
12. General Spegelj
Eh sada ko je ovdje lud? Sada cete vjerovatno ove ljude proglasiti ludim...i nastaviti da zivite u iluziji...
-
ero_sa_onog_svijeta
Pazi malo ovo.AjvazDedo wrote:RSK je napadala Bihac iz Hrvatske, dakle, Hrvatska jeero_sa_onog_svijeta wrote:Nije bitno KO je napao, već je činjenica da se Hrvatska napadala iz BiH, Ii samim tim Hrvatska je imala pravo napasti te iste snage koje su razarale hrvatske gradove.mr__bosnjak wrote: KO je iz BiH napao Hrvatsku? Snage BiH odnosno Armija BiH ili neko drugi?
izvrsila agresiju na BiH, po tvojim tezama.
Kao drugo, zadnje oruzije sto je stiglo Armiji BiH je negdje sredinom 92:e
PRIJE nego sto je HVO napao Armiju BiH.
Zasto su davali oruzije iz pocetka Armiji BiH?
Pa radije su njih slali da ratuju i osiguraju podrucija koje
su drzali srbi, da bi im kasnije zabili noz u ledja.
Ako vojniku dadnes jedan metak, on ce njega ispalit
protiv (tad jedinog) agresora, a kad ga ti napadnes
NEMA CIME SE BRANIT!!!!
I ta teza da nije bilo Hrvatske desila bi se nova Srebrenica u Bihacu,
to je najruznije i najnize sto si ikad mogao reci! Zasto?
Zato sto se Srebrenica upravo desila JER NIJE HVO i HV
dopustio konvoje oruzija koju su slani Armiji BiH da prodju
kroz njihovu teritoriju (iako je to bilo dogovoreno) dakle
nema oruzija Tuzli, i kad Tuzla nema oruzija sta ce onda slati
Srebrenici? NADU???
Posjedujem pisma koje je Sefer Halilovic slao komandi HVO:a
i MOLIO ih da propuste kolone, govoreci da ako nepuste
bice odgovorni za Srebrenicu i 50 000 civila u njoj.
To je bilo 92:e, vec je tad govorio.
HVO i HV nikad nisu pustili te konvoje. Genocid se desio.
Početkom 90-tih , kad izbija rat između Hrvatske i tzv. JNA odnosno Srbije, Hrvatska se ruši iz BiH.
Hrvatski narod iz BiH , ne dopušta tzv. JNA da sa područja gdje oni žive se razara Hrvatska, niti da prolaze tenkovi JNA koji idu HRV. ( najbolji primjer je Mostar, gdje su hrvati izašli doslovno goloruki i spriječili rezerviste da ostavre planove).
Ostali u BiH tu situaciju gledaju pasivno . Kad se napalo selo Ravno u BiH tada Alija izgovara ČUVENU REČENICU : TO NIJE NAŠ RAT!.
a Mislim da i po međunarodnom pravu, Hrvatska je imala potpuno pravo napasti one teritorije BiH sa kojih se napada.
A to što spominješ RSK da je napadala Bihać, i samim tim da se napadala BiH iz Hrvatske, e pa vidiš u čemu je razlika, Hrvatska nije pasivno gledala na tu RSK, već se svim silama borila protiv te tvorevine od početka a da bi je tek uspijeli uništiti RSK 1995 godine, i samim tim spriječili da se Bihać više ikad napadne.
To za Srebrenicu što spominješ je
-
Grom iz vedra neba
Dakle, ko je ovdje lud...Grom iz vedra neba wrote:Izvodi iz stenograma:Eh sada ja pitam vas, sta radi Peta vinkovacka brigada u Gornjem Vakufu? Valjda brani HrvatskuO samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko:
"Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je točno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (…) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (…)"
1. Pedi Esdaun
2. Josip Manolic
3. Ante Markovic
4. Stipe Mesic
5. Ivo Komsic
6. Stjepan Kljujic
7. Stjepan Siber
8. Mijo Anic
9. Ante Nobilo
10. Vesna Pusic
11. Dobroslav Paraga
12. General Spegelj
-
mala-i
Hrvatski narod iz BiH , ne dopušta tzv. JNA da sa područja gdje oni žive se razara Hrvatska, niti da prolaze tenkovi JNA koji idu HRV. ( najbolji primjer je Mostar, gdje su hrvati izašli doslovno goloruki i spriječili rezerviste da ostavre planove).
ero,čisto iz znatiželje,kad i gdje tačno je goloruki hrvatski narod izveo ovu akciju za anale?
ero,čisto iz znatiželje,kad i gdje tačno je goloruki hrvatski narod izveo ovu akciju za anale?
-
ero_sa_onog_svijeta
Ta ''zločinačka politika'' je spasila mnogo...MNOGO.. ljudi u BiH. Naravno da je bilo grešaka i propusta, ali ne mogu da ni zamislim šta bi bilo da je kojim slučajem ta ''zločinačka politika'' nije htejela primiti izbjeglice iz BiH i da nije dopustila da se naouružaju tada HVO i ABiH.Grom iz vedra neba wrote:Dakle, ko je ovdje lud...Grom iz vedra neba wrote:Izvodi iz stenograma:Eh sada ja pitam vas, sta radi Peta vinkovacka brigada u Gornjem Vakufu? Valjda brani HrvatskuO samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko:
1. Pedi Esdaun
2. Josip Manolic
3. Ante Markovic
4. Stipe Mesic
5. Ivo Komsic
6. Stjepan Kljujic
7. Stjepan Siber
8. Mijo Anic
9. Ante Nobilo
10. Vesna Pusic
11. Dobroslav Paraga
12. General Spegelj
ps. Grome, imaš li ikakav dokument kada se toj ''zločinačkoj politici'' nudi dio teritorija BiH ( zap. Hercegovina) za izlaz na more?
Ko to ono bijaše? Ko je ono nudio?
-
ero_sa_onog_svijeta
mala-i wrote:Hrvatski narod iz BiH , ne dopušta tzv. JNA da sa područja gdje oni žive se razara Hrvatska, niti da prolaze tenkovi JNA koji idu HRV. ( najbolji primjer je Mostar, gdje su hrvati izašli doslovno goloruki i spriječili rezerviste da ostavre planove).
Konkretno: Selo Prolog, 1-2 KM od Mostara.
-
mala-i
ja znam za Prolog kod Ljubuškog...Možda ima neki drugiero_sa_onog_svijeta wrote:mala-i wrote:Hrvatski narod iz BiH , ne dopušta tzv. JNA da sa područja gdje oni žive se razara Hrvatska, niti da prolaze tenkovi JNA koji idu HRV. ( najbolji primjer je Mostar, gdje su hrvati izašli doslovno goloruki i spriječili rezerviste da ostavre planove).
-
ero_sa_onog_svijeta
U pravu si.mala-i wrote:ja znam za Prolog kod Ljubuškog...Možda ima neki drugiero_sa_onog_svijeta wrote:mala-i wrote:Hrvatski narod iz BiH , ne dopušta tzv. JNA da sa područja gdje oni žive se razara Hrvatska, niti da prolaze tenkovi JNA koji idu HRV. ( najbolji primjer je Mostar, gdje su hrvati izašli doslovno goloruki i spriječili rezerviste da ostavre planove).
Polog.
al evo i slika :
http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.co ... log&ID=328