Isa a.s.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ja71

Post by ja71 »

mr__bosnjak wrote:
ja71 wrote:
mr__bosnjak wrote:Dovoljan je Kur´an Casni i ono sto nam Allah predoci i posalje za dokaz!

Mozel li ti konkretizirati tvoj "dokaz".

Je si li se npr. ikada upitao zasto u nekima ajetima u Kuranu stoji da su nam hriscani i jevreji najblizi dok na drugim mjestima ih ne opisuje u bas tako finom tonu.
Dokaz jeste sto jedan ne pismen covjek nije mogao napisat cijelu jednu Knjigu u kojoj jasno stoje dokazi i stvari za koje se nije moglo znati. Knjiga ocito je od Allaha. Sve do Adema a.s. do Muhammeda a.s. Allah je slao Poslanike narodu nevjernickom, ali je ovaj svakog odbijao da bi konacno jedini sto su prihvatili vjerovanje u Jednog Boga-Allaha(jevreji i krscani) odbili Poslanika Isaá a.s. ili ga proglasili Bozijim sinom ili samim Bogom neuzubillah. Muhammed a.s. je konacno upotpunio Allahovu Vjeru i dao narodu vjernickom Kur´an! Tu pise da su jevreji i krscani vjernici jer vjeruju u Jednog Boga ali njihova vjera nije savrsena i sadrzi zablude pa mozda odatle "razliciti ajeti". Uostalom, ne mozes ajet vadit iz konteksta, vazno je procitat cijelu suru da bi razumio.
Muhamed nije pisao Kur'an nego ga je diktirao "pisateljima".
Ta (ne)mogucnost otpada.

To sa "istinama" je toliko rastezljivo i daje puno prostora za spekulacije.

Sta znaci "Dokaz gdje stoje dokazi" ?
Dokaz da Bog postoji je Kur'an. A od koga je Kur'an ? Od Boga.
Kako se moze nesto dokazati samim sobom ?
Zatvoren krug dokaza i uzroka.
Takvim nacinom mozes dokazati i protivrjecne stvari, sto opet automatski ne znaci suprotno
NIN

Post by NIN »

mr__bosnjak wrote:
NIN wrote:
ja71 wrote:

Je si li se npr. ikada upitao zasto u nekima ajetima u Kuranu stoji da su nam hriscani i jevreji najblizi dok na drugim mjestima ih ne opisuje u bas tako finom tonu.
Mozda covjek nije procitao Kur'an Casni pa nije upoznat sa tom "zanimljivoscu".

Pozdrav...
A ti to znas kako...?
Citao, dva puta. Ponekad se latim Knjige ili se cujem sa dobrim prijateljem da me "nadopuni".

Pozdrav...
danas

Post by danas »

ja71 wrote: A ne zabranjuje brak sa rodbinom.
Rezultat: pogledaj postotak nenormalno rodjene djece na bliskom istoku i u ostatku svijeta.
moram se usprotiviti -- islam izricito brani brak sa rodbinom. sa kime se smijes zeniti je objasnjeno u detalje u suri al-nisa (zene). naci cu citav ajet koji se time bavi i okacicu.
ja71

Post by ja71 »

Ahmmed wrote:
ja71 wrote:
mr__bosnjak wrote:Dovoljan je Kur´an Casni i ono sto nam Allah predoci i posalje za dokaz!

Da bi se Kur an čitao i razumijevao ispravno, potreban je tefsir, odnosno tumačenje pojedinih ajeta, razlozi njihovog objavljivanja, zatim treba znati da postoje derogirani i derogirajući ajeti, zbog postupnosti uvođenja određenih propisa, kao što je, recimo, postupna zabrana alkohola, gdje je najprije objavljena zabrana da čovjek u pijanom stanju obavlja namaz, da bi , nakon izvjesnog vremena, uslijedila potpuna zabrana konzumiranja alkohola. Dalje, važno je znati da su određeni ajeti objavljeni za konkretan događaj i odnose se samo na njega, odnosno na identične ili slične situacije koje se mogu pojaviti i u budućnosti.....Tako je i sa stavom o kršćanima, gdje je generalna poruka da su upravo oni najbliži vjernicima, jer se ne ohole i jer među njima ima puno,kako Kur an časni kaže, monaha......U nekim drugim ,konkretnim situacijama, KUr an osuđuje, opet na osnovu konkretnog događaja, određeno ponašanje kršćana i Jevreja, i zapravo sugerira muslimanima, u slučaju ponavljanja takvih situacija u budućnosti, da prema onima koji su odlučili da im budu neprijatelji, promijene svoj odnos....Sve do prekida neprijateljstava!
Mozda je stvarno tacno sve to.
Ali primjecujete li koliko prostora za spekulacije Kur'an otvara.

Moguce ga je shvatiti i tumaciti kako hoces.
Zato se nemoze uzimati kao "dokaz".
ja71

Post by ja71 »

danas wrote:
Rezultat: pogledaj postotak nenormalno rodjene djece na bliskom istoku i u ostatku svijeta.
moram se usprotiviti -- islam izricito brani brak sa rodbinom. sa kime se smijes zeniti je objasnjeno u detalje u suri al-nisa (zene). naci cu citav ajet koji se time bavi i okacicu.
pa slobodno se usprotivi.
Pozeljno je :-)
NIN

Post by NIN »

Ahmmed wrote:
ja71 wrote:

Da bi se Kur an čitao i razumijevao ispravno, potreban je tefsir, odnosno tumačenje pojedinih ajeta, razlozi njihovog objavljivanja, zatim treba znati da postoje derogirani i derogirajući ajeti, zbog postupnosti uvođenja određenih propisa, kao što je, recimo, postupna zabrana alkohola, gdje je najprije objavljena zabrana da čovjek u pijanom stanju obavlja namaz, da bi , nakon izvjesnog vremena, uslijedila potpuna zabrana konzumiranja alkohola. Dalje, važno je znati da su određeni ajeti objavljeni za konkretan događaj i odnose se samo na njega, odnosno na identične ili slične situacije koje se mogu pojaviti i u budućnosti.....Tako je i sa stavom o kršćanima, gdje je generalna poruka da su upravo oni najbliži vjernicima, jer se ne ohole i jer među njima ima puno,kako Kur an časni kaže, monaha......U nekim drugim ,konkretnim situacijama, KUr an osuđuje, opet na osnovu konkretnog događaja, određeno ponašanje kršćana i Jevreja, i zapravo sugerira muslimanima, u slučaju ponavljanja takvih situacija u budućnosti, da prema onima koji su odlučili da im budu neprijatelji, promijene svoj odnos....Sve do prekida neprijateljstava!
Sama esencijalnost tumaca u ovom slucaju implicira ne "nasavrsenosti" teksta. Pa zar, ako je sveti tekst bez greske potreban tumac da ti pojasni uputu? Ovo me navodi da je doticni tekst pisan za ono vrijeme i da, kako se misao razvija, potrebno extra tumacenje i prilagodjavanje nasem socijalnom ustroju i etickim principima tipicnim za nase vrijeme. Da je tekst univerzalan bio bi savrseno shvatljiv svakomu, bez posredstva tumaca - osim ako je poruka upucena slijepoj osobi.

Pozdrav...
danas

Post by danas »

ja71 wrote:
danas wrote:
pa slobodno se usprotivi.
Pozeljno je :-)
ateista sam, ali nema razloga govoriti da islam dopusta nesto sto izricito ne dopusta. mada se slazem da 'interpretacija' ima svakakvih i smatram da je to problem svih religija. ima ponesto za svakoga -- od kvekera pa do inkvizitora; od sultana pa do talibana... nadje svako recenicu za sebe... sa tim -- dodacu, da su neke religije vise podlozne 'interpretacijama' od drugih.

a evo ajeta koji odredjuje muskima (necu sada o seksizmu :D ) sa kim se smijes zeniti -- primjetices da se ne brane kcerke tvojih dajzda i amidza i tetki... i ovdje je problem u interpretaciji -- "sestra" vasa se u nekim sredinama smatra i kcerka tvojih tetaka, amidza i daidza (i danas ces cuti u nekim krajevima da se kaze 'on je moj brat od tetke' ili ona je moja 'sestra od strica'). ali u nekim krajevima sestra je samo rodjena sestra, te tako imas pojavu koju opisujes -- najcesce medju arapima da majka nazor ozeni sina recimo sa kcerkom svoje sestre (znaci, prvi rodjaci se uzmu), jer eto -- to je po kuranu. kuran to ne brani... :-)
# I ne ženite se ženama kojima su se ženili očevi vaši - a što je bilo, biće oprošteno; to bi, uistinu, bio razvrat, gnusoba i ružan put.

# Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod vašim okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose - ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh - i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre - što je bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je -
Ahmmed

Post by Ahmmed »

ja71 wrote:
Ahmmed wrote:
ja71 wrote:

Mozda je stvarno tacno sve to.
Ali primjecujete li koliko prostora za spekulacije Kur'an otvara.

Moguce ga je shvatiti i tumaciti kako hoces.
Zato se nemoze uzimati kao "dokaz".
To je već dio posla koji bi morali uraditi vjerski autoriteti muslimana, dajući tumačenja određenih ajeta, pojašnjavajući kontekst, objašnjavajući derogirane i derogirajuće ajete...Ovo čim prije, jer Kur an nije u 800 tomova i jer nema bezbroj ajeta koji za razumijevanje zahtijevaju tumačenje. To nije veliki posao, a njime bi se učinilo mnogo za neutraliziranje prostora za spekulacije Bozijom Objavom.
danas

Post by danas »

NIN wrote: Sama esencijalnost tumaca u ovom slucaju implicira ne "nasavrsenosti" teksta. Pa zar, ako je sveti tekst bez greske potreban tumac da ti pojasni uputu? Ovo me navodi da je doticni tekst pisan za ono vrijeme i da, kako se misao razvija, potrebno extra tumacenje i prilagodjavanje nasem socijalnom ustroju i etickim principima tipicnim za nase vrijeme.Da je tekst univerzalan bio bi savrseno shvatljiv svakomu, bez posredstva tumaca - osim ako je poruka upucena slijepoj osobi.

Pozdrav...
slazem se...
danas

Post by danas »

Ahmmed wrote:
To je već dio posla koji bi morali uraditi vjerski autoriteti muslimana, dajući tumačenja određenih ajeta, pojašnjavajući kontekst, objašnjavajući derogirane i derogirajuće ajete...Ovo čim prije, jer Kur an nije u 800 tomova i jer nema bezbroj ajeta koji za razumijevanje zahtijevaju tumačenje. To nije veliki posao, a njime bi se učinilo mnogo za neutraliziranje prostora za spekulacije Bozijom Objavom.
pa zar nemamo vec nesto od ovoga u praksi? vjerski autoriteti nam kazu da se neki jado iz avganistana treba pogubiti jer je presao na hriscanstvo -- to je njihovo tumacenje hadisa. isto tako nam kazu da se salman rushdie treba pogubiti jer je napisao knjigu koja njih vrijedja -- opet, njihovo tumacenje 'kompleksnih' ajeta, i prorokovih hadisa. (da ne bude zabune, isto vazi i za hriscane, mada ovdje ne govorimo o njima -- katolici recimo imaju papu da im kaze smiju li ovo ili ono, i sta je bog tacno mislio kad je rekao to i to...)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:
NIN wrote: Sama esencijalnost tumaca u ovom slucaju implicira ne "nasavrsenosti" teksta. Pa zar, ako je sveti tekst bez greske potreban tumac da ti pojasni uputu? Ovo me navodi da je doticni tekst pisan za ono vrijeme i da, kako se misao razvija, potrebno extra tumacenje i prilagodjavanje nasem socijalnom ustroju i etickim principima tipicnim za nase vrijeme.Da je tekst univerzalan bio bi savrseno shvatljiv svakomu, bez posredstva tumaca - osim ako je poruka upucena slijepoj osobi.

Pozdrav...
slazem se...

Kur an jeste objavljen I za ono vrijeme, jeste, zbog lakše shvatljivosti ljudima, pojedine situacije pojašnjavao događajima koji su se dešavali upravo u to vrijeme, ali govori i o prošlosti,onoj prije Objave i budućnosti, onoj nakon Objave. Tekst Kur ana jeste univerzalan, no on nije samo puka zbirka mudrih izjava i priča iz prošlosti i moralnih savjeta,on ,kako mi muslimani vjerujemo, daje odgovore ili barem polazište za njih, o svim pitanjima: vjerskim, političkim, obiteljskim,međuljudskim odnosima, spolnosti, obrazovanju,prehrani, nauci,itd,itd....

Dakle, Kur anske pretenzije, puno su više od teksta koji bi bio "razumljiv" bez iti jednog pojašnjenja, uvijek i na svakom mjestu, Kur anski tekst ,osim što saopćava nepobitne činjenice, navodi i na izvlačenje zaključaka, daje temelje, na kojima ljudski rod može vršiti nadgradnju, itd,itd....

S moje tačke gledišta, Kur anski tekst, jeste savršena uputa, koja meni, kao pojedincu, ostavlja mogućnosti za razmišljanje, traganje za punim odgovorima tamo gdje postoji njihova naznaka.....

Abla, s tobom neću raspravljati :D Ti si, ipak, nešto posebno za mene :) Molim Boga dž.š. da ti podari svako dobro iz obilja svoje milosti, jer si ti, i ovakva kakva jesi,kad je vjera u pitanju :D , veliko dobro za muslimane i islam!
NIN

Post by NIN »

Ahmmed wrote:Kur an jeste objavljen I za ono vrijeme, jeste, zbog lakše shvatljivosti ljudima, pojedine situacije pojašnjavao događajima koji su se dešavali upravo u to vrijeme, ali govori i o prošlosti,onoj prije Objave i budućnosti, onoj nakon Objave. Tekst Kur ana jeste univerzalan, no on nije samo puka zbirka mudrih izjava i priča iz prošlosti i moralnih savjeta,on ,kako mi muslimani vjerujemo, daje odgovore ili barem polazište za njih, o svim pitanjima: vjerskim, političkim, obiteljskim,međuljudskim odnosima, spolnosti, obrazovanju,prehrani, nauci,itd,itd....
Ahmmede, ako se ne varam ti si zavrsio medicinu?!
danas

Post by danas »

Ahmmed wrote:
Dakle, Kur anske pretenzije, puno su više od teksta koji bi bio "razumljiv" bez iti jednog pojašnjenja, uvijek i na svakom mjestu, Kur anski tekst ,osim što saopćava nepobitne činjenice, navodi i na izvlačenje zaključaka, daje temelje, na kojima ljudski rod može vršiti nadgradnju, itd,itd....

S moje tačke gledišta, Kur anski tekst, jeste savršena uputa, koja meni, kao pojedincu, ostavlja mogućnosti za razmišljanje, traganje za punim odgovorima tamo gdje postoji njihova naznaka.....

Abla, s tobom neću raspravljati :D Ti si, ipak, nešto posebno za mene :) Molim Boga dž.š. da ti podari svako dobro iz obilja svoje milosti, jer si ti, i ovakva kakva jesi,kad je vjera u pitanju :D , veliko dobro za muslimane i islam!
hajde, da ne raspravljas sa mnom -- ovakvom kakva sam... :-)

ali nisu li tvoji gornji stavovi u suprotnosti?

elem, ti kazes da tebe kuran navodi na zakljucke a onda opet kazes da treba ponuditi neko dodatno pojasnjenje, od strane vjerskih autoriteta... sta ako je osoba X upucena u islam, i predstavlja vjerski autoritet? sta ako tvoj zakljucak i zakljucak/preporuka osobe X stoje u suprotnosti? jer moguce je da cete ti i osoba X izvuci sasvim drugaciji zakljucak iz iste price. to se i desava u praksi -- da se ne desava ne bismo istorijski imali jednu od najtolerantnijih i jednu od najrepresivnijih zajednica pod islamom.

kako je moguce da ima toliko 'intepretacija' iz necega sto bi trebalo biti jasna uputa? za primjer -- nema razlicitih interpretacija smije li musliman jesti svinjetinu -- to je jasno... nema interpretacija na koju se stranu okrenes kad klanjas -- i to je jasno. a neke druge stvari -- nisu bas tako jasne...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

NIN wrote:
Ahmmed wrote:Kur an jeste objavljen I za ono vrijeme, jeste, zbog lakše shvatljivosti ljudima, pojedine situacije pojašnjavao događajima koji su se dešavali upravo u to vrijeme, ali govori i o prošlosti,onoj prije Objave i budućnosti, onoj nakon Objave. Tekst Kur ana jeste univerzalan, no on nije samo puka zbirka mudrih izjava i priča iz prošlosti i moralnih savjeta,on ,kako mi muslimani vjerujemo, daje odgovore ili barem polazište za njih, o svim pitanjima: vjerskim, političkim, obiteljskim,međuljudskim odnosima, spolnosti, obrazovanju,prehrani, nauci,itd,itd....
Glede čega ovo pitanje? :)Većina mojih profesora na medicini, počev od Drenke Šećerov,profesorice anatomije, preko Jele Grujić Vasić, profesorice hemije, zatim profesora fizike Pašića i Omerbašića,pa do, recimo, profesora Durića i Konjhodžića, bili su, odnosno jesu religiozni :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:
Ahmmed wrote:

hajde, da ne raspravljas sa mnom -- ovakvom kakva sam... :-)

ali nisu li tvoji gornji stavovi u suprotnosti?

elem, ti kazes da tebe kuran navodi na zakljucke a onda opet kazes da treba ponuditi neko dodatno pojasnjenje, od strane vjerskih autoriteta... sta ako je osoba X upucena u islam, i predstavlja vjerski autoritet? sta ako tvoj zakljucak i zakljucak/preporuka osobe X stoje u suprotnosti? jer moguce je da cete ti i osoba X izvuci sasvim drugaciji zakljucak iz iste price. to se i desava u praksi -- da se ne desava ne bismo istorijski imali jednu od najtolerantnijih i jednu od najrepresivnijih zajednica pod islamom.

kako je moguce da ima toliko 'intepretacija' iz necega sto bi trebalo biti jasna uputa? za primjer -- nema razlicitih interpretacija smije li musliman jesti svinjetinu -- to je jasno... nema interpretacija na koju se stranu okrenes kad klanjas -- i to je jasno. a neke druge stvari -- nisu bas tako jasne...

Moji gornji stavovi su u potpunom skladu :) Neko sam traži odgovore na neka od pitanja, neko je voljniji da mu ih neko drugi ponudi. :) A i u jednom i u drugom slučaju, postoje provjereni vjerski autoriteti, kroz cijelu povijest islama, postoje njihova djela, koja treba aktuelizirati, da se tefsirom ne bi bavili polupismeni plemenski poglavice, kao što je to danas, nažalost, slučaj.
NIN

Post by NIN »

Ahmmed wrote:
NIN wrote:
Glede čega ovo pitanje? :)Većina mojih profesora na medicini, počev od Drenke Šećerov,profesorice anatomije, preko Jele Grujić Vasić, profesorice hemije, zatim profesora fizike Pašića i Omerbašića,pa do, recimo, profesora Durića i Konjhodžića, bili su, odnosno jesu religiozni :)
Trcis.

Znaci zavrsio si!?

Moje pitanje glasi: Kao vjernika, kakvog te smatram zakljucujuci iz tvojih postova, kakav je uticaj psihijatrija ostavila na tebe?

Znas na sta mislim jer si prosao "obuku".

Pozdrav...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

NIN wrote:
Ahmmed wrote:
NIN wrote: Ahmmede, ako se ne varam ti si zavrsio medicinu?!
Trcis.

Znaci zavrsio si!?

Moje pitanje glasi: Kao vjernika, kakvog te smatram zakljucujuci iz tvojih postova, kakav je uticaj psihijatrija ostavila na tebe?

Pozdrav...
Ma, zapravo, teško mi je govoriti o uticaju psihijatrije na mene, možda bi ti na ovo pitanje mogli bolje odgovoriti ljudi koji me dobro poznaju :)

Možda crtica koja ti može ponuditi odgovor: Pacijenti na psihijatriji su me voljeli i to je često isticala ,tada docentica, Vera Daneš :)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

ja71 wrote:
mr__bosnjak wrote:
ja71 wrote:

Dokaz jeste sto jedan ne pismen covjek nije mogao napisat cijelu jednu Knjigu u kojoj jasno stoje dokazi i stvari za koje se nije moglo znati. Knjiga ocito je od Allaha. Sve do Adema a.s. do Muhammeda a.s. Allah je slao Poslanike narodu nevjernickom, ali je ovaj svakog odbijao da bi konacno jedini sto su prihvatili vjerovanje u Jednog Boga-Allaha(jevreji i krscani) odbili Poslanika Isaá a.s. ili ga proglasili Bozijim sinom ili samim Bogom neuzubillah. Muhammed a.s. je konacno upotpunio Allahovu Vjeru i dao narodu vjernickom Kur´an! Tu pise da su jevreji i krscani vjernici jer vjeruju u Jednog Boga ali njihova vjera nije savrsena i sadrzi zablude pa mozda odatle "razliciti ajeti". Uostalom, ne mozes ajet vadit iz konteksta, vazno je procitat cijelu suru da bi razumio.
Muhamed nije pisao Kur'an nego ga je diktirao "pisateljima".
Ta (ne)mogucnost otpada.

To sa "istinama" je toliko rastezljivo i daje puno prostora za spekulacije.

Sta znaci "Dokaz gdje stoje dokazi" ?

Kur´an je Bozija Knjiga i Objava, dokazi za Njegovo postojanje su u njemu.

Dokaz da Bog postoji je Kur'an. A od koga je Kur'an ? Od Boga.

Kur´an je od Boga objavljen ljudsom rodu na arapskom da bi ljudi razumili zadrzaj(prvi koji su ga primili bili su Arapi, a prije toga je bio Indzil(Evandjelje) i Tevrat(Tura).

Kako se moze nesto dokazati samim sobom ?

U Kur´anu stoje dokazi koji su i prije dolaska Kur´ana na zemlju bili tu ali ih ljudi(kao i mnogi sada) nisu primjecivali ili su ih odbacivali.

Zatvoren krug dokaza i uzroka.

Ne, to je jedina Istina i Svjetlost od Allaha!

Takvim nacinom mozes dokazati i protivrjecne stvari, sto opet automatski ne znaci suprotno
NIN

Post by NIN »

Ahmmed wrote:
NIN wrote:
Ahmmed wrote: Glede čega ovo pitanje? :)Većina mojih profesora na medicini, počev od Drenke Šećerov,profesorice anatomije, preko Jele Grujić Vasić, profesorice hemije, zatim profesora fizike Pašića i Omerbašića,pa do, recimo, profesora Durića i Konjhodžića, bili su, odnosno jesu religiozni :)
Trcis.

Znaci zavrsio si!?

Pozdrav...
Ma, zapravo, teško mi je govoriti o uticaju psihijatrije na mene, možda bi ti na ovo pitanje mogli bolje odgovoriti ljudi koji me dobro poznaju :)

Možda crtica koja ti može ponuditi odgovor: Pacijenti na psihijatriji su me voljeli i to je često isticala ,tada docentica, Vera Daneš :)
Nista ti meni ne odgovori, al' nema veze...

http://www.psychiat-danub.com/Pdf/Pdf%2 ... 38t140.pdf

...shvatices...

Pozdrav...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni!(Ali 'Imran - Imranova porodica - ajet 2)

On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat i Indžil objavio je (Ali ´Imran - Imranova porodica - ajet 3)

još prije, kao putokaz ljudima, a objavio je i ostale koje rastavljaju istinu od neistine. One koji u Allahove riječi ne vjeruju čeka teška patnja; - a Allah je silan i strog. (Ali ´Imran - Imranova porodica - ajet 4)

Allahu ništa nije tajna ni na Zemlji ni na nebu! (Ali ´Imran - Imranova porodica - ajet 5)

On vas oblikuje u matericama kako On hoće; nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog! (Ali ´Imran - Imranova porodica - ajet 6)

On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena - željni smutnje i svog tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" - A samo razumom obdareni shvaćaju. (Ali ´Imran - Imranova porodica - ajet 7)
Last edited by mr__bosnjak on 30/08/2006 19:01, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

znam da me se ne tice, ali nemrem se suzdrzat :D

ti @NIN sa psihijatrijom haman ko haqqan sa kuranom... :D de popusti malo, sviju ti... :-)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:znam da me se ne tice, ali nemrem se suzdrzat :D

ti @NIN sa psihijatrijom haman ko haqqan sa kuranom... :D de popusti malo, sviju ti... :-)

:D Mudžahidu moj :-)
NIN

Post by NIN »

To se zove LJUBAV! :D

:zoka:
DONY

Post by DONY »

Da je Bosni vise ovakvih kao Ahmmed(manje kao Haqqani),imala bi sansu u buducnosti......"Profesore" moras vise svijeta obrazovati.Hvala na divnim objasnjenjima.
danas

Post by danas »

NIN wrote:

To se zove LJUBAV! :D

:zoka:
ne zamjeri jarane :D
kao sto (ipak :P ) nisu svi odgovori u kuranu, nisu vala ni u psihijatriji... :-)
Post Reply