Cernobil-20 godina poslije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
славянин

#176 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by славянин »

TESLA_EDISON wrote:Ne mogu da vjerujem kako je ova radijacija opasna. Nikakav virus nije ni približno opasan kao radijacija. Jednostavno nema lijeka, nema vakcine, protuotrova. Hemijsko trovanje neutronima i bukvalno se topiš kao led. Strava.
Slika (oprez ako niste jaceg stomaka nemojte da klikate :) ) kako u stvarnosti izgledaju opekotine od radijacije i degeneracija tkiva.

https://i.redd.it/urzmxr3cbx311.jpg

-------------------------------------------------------------------------------

https://en.wikipedia.org/wiki/Tokaimura ... r_accident
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#177 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by _BataZiv_0809 »

Nemojte spojlati :!: :!: :!: :twisted:
Tomahawk11
Globalni moderator

#178 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:Nemojte spojlati :!: :!: :!: :twisted:
To još nisi pregledao :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#179 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Nemojte spojlati :!: :!: :!: :twisted:
To još nisi pregledao :mrgreen:
Veceras!!!!
Naslovnica

#180 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Naslovnica »

kanga wrote:
Nivelacija wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Jebo majku kad se za nesto zapalim ne popustam. Samo se Cernobilom bavim pogledo sam 10 dokumentaraca od ponedjeljka. Kaze mlada je li to opet nuklearna havarija :lol:
isti sam :-)
jos jedna :D

Danima samo o Cernobilu citam, smorih sve oko sebe. Sinu za rodendan kupila Cernobilsku molitvu. Odoh sad da gledam trecu epizodu. :-D
+1
:lol:
Altsa

#181 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Altsa »

dječak sa šibicama wrote:Rudari ocekivano zajebanti, saljivi elementi, sta kaze onaj "kopamo kao nasi ocevi, unutra je 50 stepeni, ali imamo kape dosta zar ne?" a oni goli ko od majke rodjeni.

Nesto sumnjam da su smjeli biti onako drski prema ministrima i vojnicima. Ali dobro, serija, dramaturgija.
e jbg kada nekog posaljes u smrt onda moras malo biti i tolerantan.
kanga

#182 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by kanga »

славянин wrote:Najbolje kada se zakacis za seriju koja vec ima par sezona... ovako rahat patnja cekajuci sledecu epizodu :oops:
Jašta je onda ne spavam, ne jedem, ne dišem, ne...dok ne odgledam sve sezone. :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#183 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Tomahawk11 »

kanga wrote:
славянин wrote:Najbolje kada se zakacis za seriju koja vec ima par sezona... ovako rahat patnja cekajuci sledecu epizodu :oops:
Jašta je onda ne spavam, ne jedem, ne dišem, ne...dok ne odgledam sve sezone. :mrgreen:
Tako sam ja jedne zime pregledao TWD, prvih 6 sezona, malo falilo i ja da se pretvorim u zombija :lol:

Al je ushrashe poslije, malo je reći :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#184 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by _BataZiv_0809 »

Napravio sam gresku i nisam sacekao da sve izadju :run:

Jbt stripove jedne edicije sam znao skupljat po 2 godine bez da procitam ijednu epizodu dok sve ne kupim, a sad sam tako pokleknuo. Nisam jak karakter dzaba je.

Je li ko gledo Chernobyl Diaries?
tandmand

#185 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by tandmand »

_BataZiv_0809 wrote:Napravio sam gresku i nisam sacekao da sve izadju :run:

Jbt stripove jedne edicije sam znao skupljat po 2 godine bez da procitam ijednu epizodu dok sve ne kupim, a sad sam tako pokleknuo. Nisam jak karakter dzaba je.

Je li ko gledo Chernobyl Diaries?
Horor - turistička grupa obilazi Pripyat i krene kako ne treba ...
Recenzije loše.
Last edited by tandmand on 22/05/2019 11:44, edited 1 time in total.
Nivelacija

#186 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Nivelacija »

Nije mi jasno zasto nisu ove u bolnici u Moskvi koji su se raspadali i patili ubili ranije..
mislim da su preklinjali da ih uspavaju
SanskiBiser

#187 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

dječak sa šibicama wrote:Rudari ocekivano zajebanti, saljivi elementi, sta kaze onaj "kopamo kao nasi ocevi, unutra je 50 stepeni, ali imamo kape dosta zar ne?" a oni goli ko od majke rodjeni.

Nesto sumnjam da su smjeli biti onako drski prema ministrima i vojnicima. Ali dobro, serija, dramaturgija.
Jedini koji se boga, oca, KGBa, partije nisu bojali u SSSR su bili rudari, posebna i privilegovana klasa u sovjetskom sistemu, muda do poda jer su bili jedinstveni a potrebe SSSR za energijom su bile ogromne vecina energije i pored nuklearki je dolazila iz uglja oni ako prestanu raditi sve predaje raditi. Imas izjavu Gorbacova ako se cega i koga boji u SSSR to su rudari, njihovo nezadovoljstvo je kulminiralo 1991 imas detaljnije ovdje (Mazin je u podkastu za trecu epizodu govorio o tome) :

https://www.washingtonpost.com/world/eu ... 18116bae24
SanskiBiser

#188 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

Nivelacija wrote:Nije mi jasno zasto nisu ove u bolnici u Moskvi koji su se raspadali i patili ubili ranije..
mislim da su preklinjali da ih uspavaju
Pa nisu u Svicarskoj bili nego u SSSR.

Zato sto bi to bilo ubistvo heroja Sovjetskog Saveza a i da nisu bili heroji bilo bi to ubistvo po svim zakonima, samo drzava je imala pravo da oduzme zivot, njima je pruzena palijativna njega, taj period intenzivnih bolova se jos uvijek mogao kontrolisati morfijem do kolapsa krvnih sudova a onda su jednostavno bili u stanju kad se tijelo gasi i agoniji koja nije dugo trajala i kad vise nisu ni mogli manifestovati bol.

BTW scena sa KGB zatvorom je snimana u pravom KGB zatvoru u Livaniji koji je danas muzej.
AleksoMKD

#189 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by AleksoMKD »

Fantasticna miniserija, da se zaledis.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#190 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by _BataZiv_0809 »

TESLA_EDISON wrote:Jedna od najboljih igranih mini serija snimljenih po istinitom događaju ikad. Da nije na engleskom jeziku, bio bi klasični dokumentarac jer je nevjerojatno realna scenografija, prikaz grada Pripjata, odlični scenski efekti a posebno Čerenkovljev efekt.

Inače, nedaj Bože da iko ikad od nas vidi taj Čerenkovljev efekt svojim očima. Nema puno života poslije toga. Taj efekt se dešava kad je u zraku ogromna količina radijacije koju ne mogu izmjeriti većina uređaja jer isti ili pregore ili ako su kvalitetniji, zakucaju na maksimum bez obzira na skalu. Od siline radijacije, zrak počinje da svijetli. Zbog toga efekta u crtićima i nekim filmovima (Glup, gluplji) imamo scene gdje ljudi kao svijetle ako su u blizini radioaktivnog elemenata :D
Nisam skontao :-?
Tesla Edison

#191 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Tesla Edison »

Pa znaš ono kad kažu "Koliko je zračenje ima da svijetlimo u mraku". Ta nazovi "izreka" je nastala zbog toga efekta i to je implementirao u vrtićima, filmovima i sl. U filmu Glup i gluplji imamo tu scenu :D
славянин

#192 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by славянин »

Ono sto je meni interesantno je sto se spominje da plava svjetlost (Cherenkov radijacija) koju vidimo u jezgru reaktora putuje brze od svjetlosti... kako je to moguce ? - Ajnstajn ustani malo ajd trebamo te :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Cherenkov_radiation
SanskiBiser

#193 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

славянин wrote:Ono sto je meni interesantno je sto se spominje da plava svjetlost (Cherenkov radijacija) koju vidimo u jezgru reaktora putuje brze od svjetlosti... kako je to moguce ? - Ajnstajn ustani malo ajd trebamo te :D

Ne moze nista brze putovati od svjetla ali u VAKUMU a moze brze od svjetla u nekom materijalu i ako se krece brze emituje Cerenkovu radijaciju, dakle ta Cerenkova radijacija se ne moze nikada javiti u vakumu. Moras gledati na to kao dogadjaj u jednom manjem zatvorenom sistemu da bi lakse shvatio.

Razliciti mediji tj. materijali mogu usporiti kretanje svjetlosti tj. fotona kad se krecu kroz te materijale zbog same interakcije cestica tih materijala sa fotonima tako da je moguce da drugi tipovi cestica se u tom istom materijalu krecu brze od svjetlosti i kad se to desi onda te cestice u obliku udarnog talasa emituju radijaciju koju nazivamo Cerenkova radijacija. Vecina svjetlosti koja se oslobadja zbog te radijacije je u ultravioletnom pojasu a mi vidimo samo plavu znaci kad se emituje ta radijacija.

Fino ti pise na pocetku wiki clanka :
Elektromagnetana radijacija koja se emituje kad naelektrisana cestica kao npr. elektron prolazi kroz dielektricni medij brzinom vecom nego sto je to fazna brzina svjetla u tom medijumu.
славянин

#194 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by славянин »

SanskiBiser wrote:
славянин wrote:Ono sto je meni interesantno je sto se spominje da plava svjetlost (Cherenkov radijacija) koju vidimo u jezgru reaktora putuje brze od svjetlosti... kako je to moguce ? - Ajnstajn ustani malo ajd trebamo te :D

Ne moze nista brze putovati od svjetla ali u VAKUMU a moze brze od svjetla u nekom materijalu i ako se krece brze emituje Cerenkovu radijaciju, dakle ta Cerenkova radijacija se ne moze nikada javiti u vakumu. Moras gledati na to kao dogadjaj u jednom manjem zatvorenom sistemu da bi lakse shvatio.

Razliciti mediji tj. materijali mogu usporiti kretanje svjetlosti tj. fotona kad se krecu kroz te materijale zbog same interakcije cestica tih materijala sa fotonima tako da je moguce da drugi tipovi cestica se u tom istom materijalu krecu brze od svjetlosti i kad se to desi onda te cestice u obliku udarnog talasa emituju radijaciju koju nazivamo Cerenkova radijacija. Vecina svjetlosti koja se oslobadja zbog te radijacije je u ultravioletnom pojasu a mi vidimo samo plavu znaci kad se emituje ta radijacija.

Fino ti pise na pocetku wiki clanka :
Elektromagnetana radijacija koja se emituje kad naelektrisana cestica kao npr. elektron prolazi kroz dielektricni medij brzinom vecom nego sto je to fazna brzina svjetla u tom medijumu.
Aaaa hvala na objasnjenju :thumbup: vec sam se bio zabrinuo za ajnstajna :D
karanana

#195 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by karanana »

a kad je u drugoj epizodi onaj helikopter preletio iznad jezgra i onda pao, koji je razlog tome? je li ima neka zraka koja je fizicki unistila helikopter i njegov rad ili su piloti popushili pa na osnovu njihove smrti helich pao?

meni i dalje ova radijacija ko neka totalna ubleha i nepoznanica.
славянин

#196 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by славянин »

karanana wrote:a kad je u drugoj epizodi onaj helikopter preletio iznad jezgra i onda pao, koji je razlog tome? je li ima neka zraka koja je fizicki unistila helikopter i njegov rad ili su piloti popushili pa na osnovu njihove smrti helich pao?

Gledao sam to na dokumentarcu , uzeli su stvarni dogadjaj kao referencu - ali u realnosti helikopter je zakacio kran..
Tesla Edison

#197 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Tesla Edison »

karanana wrote:a kad je u drugoj epizodi onaj helikopter preletio iznad jezgra i onda pao, koji je razlog tome? je li ima neka zraka koja je fizicki unistila helikopter i njegov rad ili su piloti popushili pa na osnovu njihove smrti helich pao?

Radijacija kojoj je bio izložen helikopter je veća od 50 000 Rendgena po satu. Ta jačina radijacije uništava svaku mašinu, motor na Zemlji a čovjeka uvija u par sekundi. Rastopi ga, ne mogu ga ni mikroskopom poslije pronaći.

Ako ti je ubleha, kad bude ljeto, provedi go na suncu cijeli dan bez kreme za sunčanje i vidjećeš snagu radijacije. A ta doza koju primiš je od prilike 0,06µS a dok je iznad elektrane tad bilo 50 000 S.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#198 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by _BataZiv_0809 »

Tesla i Sanski vi ste fizicari jelde? :thumbup:
славянин

#199 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by славянин »

Kako onda ostali helikopteri nisu popadali ?
SanskiBiser

#200 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

Helikopter koji je pao je bacao smjesu za dekontaminaciju povrsine blizu reaktora na koju su trebali da dodju cistaci tzv. likvidatori i pilot je tom prilikom zakacio celicne kablove od krana, znaci greska pilota je uzrok pada i to se desilo u oktobru 1986 a u seriji je radi drame to stavljeno da se desilo drugi dan i nad reaktorom.

Nijedan helikopter koji je bacao boron i pijesak, glinu i olovo na reaktor nije stradao niti je pao, pravila su bila izuzetno stroga oko letenja, radjeni su naleti i bacano je sa odredjene udaljenosti i visine gdje je bilo sigurno. Kad su mjerenja pokazala da je radijacija pala nakon sto su uspjesno zatrpavali otvoreni reaktor danima, krenulo se sa naletima direktno nad reaktorom i tu se najbolje pokazao MI26 koji je bez problema se nosio sa radijacijom i toplotom i odradio je najveci dio posla. Letovi su trajali do kraja 1986.

Da su letjeli nad samim reaktorom kad su istom poceli sa letovima (36 sati nakon eksplozije reaktora) bi otkazala elektronika u helikopterima a posade bi bilo toliko ozracene da bi vec za 4-5 dana im trebali novi piloti jer ovi bi stari morali biti u bolnici.

Imas dokumentarni snimak pada

Post Reply