Bradonje dolaze

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
pravi-put

Post by pravi-put »

I NAKON 120 CIVILNIH ZRTAVA (skoro svo stanovnistvo sela)I SVEGA STO SU PROZIVJELI MUSLIMANI AHMICA (malo selo kod Viteza) JOS UVJEK NEMA MIRA!!!

Nusret Abdibegović, muftija travnički

U Vitezu se sprovodi apartheid nad muslimanima

U nemogućnosti da riješi neke probleme, ili neka pitanja, gospodin Vinko Puljić sad tu pokušava da poentira, a zaboravlja da je on nedavno postigao jedan veliki dogovor sa bosanskom državom, a sa kojom mi iz Islamske zajednice još nismo. Zbog toga mislim da je osnovno pravo nas muslimana da kažemo da smo mi u ovoj državi ugroženi, jer nemamo potpisan Zakon o vjerskim pravima, koji je dobila Katolička crkva

Razgovarao: Anes Džunuzović

Da razgovor počnemo sa trenutnim aktivnostima vašeg Muftijstva?

Abdibegović: Trenutno su aktuelne pripreme tradicionalnog okupljanja muslimana na Ajvatovici, zatim mektepska takmičenja na nivou Medžlisa i Muftijstva, koja su predtakmičenje za nivo takmičenja na nivou Rijaseta, završetak je školske godine i maturska svečanost u Medresi, a ovih dana bi trebao biti i susret sa vjeroučiteljima. To je tradicionalni susret, tj. seminar koji se odvija dva puta godišnje. Znači, Muftijstvo travničko u mjesecu maju i junu ima intenzivne aktivnosti koje su za nas vrlo značajne i važne.

Muftijstvo travničko pokriva i neke dijelove Bosne koje su tokom rata držali agresori sa obje strane, tamo su porušene džamije, mesdžidi, kako ide obnova tih objekata?

Abdibegović: Muftijstvo travničko pokriva prostor općina Šipovo, Jezero, Jajce, Gornji i Donji Vakuf, Skender Vakuf ili Kneževo, kako ga zovu, Bugojno, Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovača. Obnova vjerskih objekata teče planiranom dinamikom. Mi smo prošle godine otvorili džamiju u Šipovu, nadamo se da ćemo ove godine otvoriti džamiju u Jezeru. Očekujemo nastavak izgradnje Sultan Esmine džamije i munare, kao i obnovu još nekih objekata u Jajcu. Svi vjerski objekti koji su bili porušeni na području Donjeg Vakufa su obnovljeni, centralne džamije: Malkoč Alajbegova, Jusufbegova džamija. Mi imamo u planu i gradnju novih objekata, a jedan od značajnih objekata je Kulturni centar princeze Dževhere u Bugojnu, koji svojim sadržajem omogućuje jedan sasvim novi, dinamičniji pristup organizaciji vjerskog života na tom području. Na Kalbunaru smo, također, proklanjali u novoj džamiji, koja je za 5.000 žitelja u ovom području. U Novom Travniku teče izgradnja džamije, ali ne željenom dinamikom. Priliv sredstava nije po planu koji smo mi zamislili. Vidjeli ste pri dolasku iz Sarajeva da je u Vitezu obnovljena džamija, zapravo restaurirana i proširena. U Busovači je, također, centralna džamija bila porušena i ona je obnovljena. U Ahmićima teku radovi na gornjoj džamiji, a donja je urađena. U Skender Vakufu je obnovljena džamija. Sve u svemu, uz reaktiviranje Muftijstva i obezbjeđivanje ovog prostora u kojem se sada nalazimo, te uz reaktiviranje Elči Ibrahim-pašine medrese 1994. godine, stvari idu naprijed. Mi smo 1930. godine izgubili svaki materijalni kontakt sa institucijom Muftijstva, a onda su agresori još srušili što su mogli i stigli. Nismo imali gdje se smjestiti, sada smo, hvala Bogu, dobili ovaj prostor i uspjeli smo u poratnom periodu da obnovimo sve objekte koji vjersko- kulturno određuju i karakteriziraju ovo područje. A, ovo područje ima dugu muftijsku tradiciju, još od 1736. godine postoji muftija, prvi je bio Jahja efendija. Upravo je agresija i rušenje kulturno- historijskih i vjerskih objekata probudilo kod ljudi osjećaj odgovornosti spram svojih duhovnih vrijednosti, spram svojih tradicionalnih, porodičnih, komšijskih vrijednosti.

Koliko je bilo srušeno džamija i drugih vjerskih objekata na prostoru Travničkog muftijstva?

Abdibegović: Mi danas imamo 111 džamija, a bilo je srušeno 36 i negdje oko 50 mesdžida. Svi ti objekti su ili obnovljeni ili u procesu obnove.

Spomenuli ste Ahmiće i dvije džamije. Tamo postoji neki animozitet među džematlijama. O čemu se tu radi?

Abdibegović: Taj animozitet na prostoru Ahmića postoji od prije rata, od prije 30 godina. On, zapravo, ima odsjaj ljudske naravi i prirode. Koliko god smo pokušavali da održimo sklad unutar tog džemata, nismo uspijevali. Oni mogu biti jedinstveni u izgradnji puta, u izgradnji škole, rasvjete, ali kada je u pitanju osjećaj džematske pripadnosti onda se polarizuju na gornje i donje. Opredjeljuju se za donju džamiju koju je izgradio rahmetli Hazim Ahmić, i gornju, koja otprilike treba da bude centralna džamija njihovog džemata. Ono na čemu Islamska zajednica insistira jeste da džemat Ahmići mora biti jedan i jedinstven džemat. Treba da ima jedinstven džamijski odbor, jednu i jedinstvenu članarinu, i treba da ima jednu centralnu džamiju. Ali, obje džamije trebaju da služe podučavanju vjerskih vrijednosti. One trebaju da služe podučavanju mladih naraštaja koji žive u Ahmićima i ako je jedna generacija napravila jaz, onda ta nova generacija treba da taj jaz premosti.

Na prostoru Muftijstva travničkog pojavile se sekta ahmedije. Po našim saznanjima u Oborcima kod Donjeg Vakufa!?

Abdibegović: Imamo informaciju oko te pojave i nije samo problem u Oborcima, mi imamo saznanja da je njihova lokacija u Tuzlanskom kantonu, u Gradačcu i još u nekim mjestima. Naravno, ima ih i u Sarajevu. Ono što je prisutno na prostoru Donjeg Vakufa jeste jedno tiho pridobijanje ljudi za sektu koja se zove ahmedije, a čiji sljedbenici pripisuju osnivaču Ahmedu Gulamu atribute, neuzubilla, poslanstva. Medžlis Islamske zajednice, na čelu sa Esad-efendijom, prati to stanje. Mi znamo da ljudi imaju potpunu slobodu prakticiranja, ili neprakticiranja vjere, ali mi kao Islamska zajednica imamo pravo da ljudima ukažemo na to šta je ispravno učenje islama. Oni su se našli uvrijeđeni u nekom segmentu, pa su, kako imam informaciju, tražili zaštitu svojih ljudskih prava. Niko im ništa ne osporava, ali nećemo dozvoliti vrbovanje ljudi kroz donacije od 50 KM, kroz donaciju u kompjuterima itd. Kad sam razgovarao sa nekim ljudima o tome kako prihvataju to, oni kažu da uzimaju donacije kao svoju korist, a da u osnovi ne prihvataju to učenje.

Kakav je odnos lokalne vlasti prema Muftijstvu?

Abdibegović: Imamo različito iskustvo. Naše se muftijstvo prostire i na manjem entitetu, gdje vlast drže Srbi, i na dijelu gdje Hrvati drže lokalnu vlast u Federaciji, i tamo gdje su Bošnjaci na vlasti. Skender Vakuf, Jezero, Šipovo pripadaju manjem bh. entitetu i mi na tom prostoru imamo jednu podršku. Vjerovatno su ljudi u općinskoj vlasti ovih dijelova svjesni svih neprijatnosti i zločina koje su Bošnjaci pretrpjeli, tako da na tom rubnom prostoru, ako mogu tako kazati, imamo pozitivno iskustvo. Čak smo dobili i donaciju iz Banje Luke u iznosu od 5.000 KM za džamiju u Skender Vakufu. Imali smo podršku načelnika Šipova u izgradnji puta do džamije, pa i njegovo obraćanje vjernicima na otvaranju džamije. Znači, mi imamo podršku, ali to je ona podrška koja može biti i veća i bolja. Ali, na ovom prostoru je najvažnije da nam se ne događaju neprijatnosti, da nam se ne događaju ubistva, da možemo hodati, da ljudi mogu obrađivati svoju zemlju, da djeca mogu biti bez problema prisutna u školi. To ne zaslužuje pohvalu vlasti, ali zaslužuje da se kaže da ljudi, povratnici, normalno žive bez pritiska.

A kakva je situacija u Vitezu, gdje Hrvati drže vlast?

Abdibegović: Najveće probleme koje mi imamo, imamo u Vitezu. To su najteži problemi. Trenutna vlast u Vitezu ima mentalni sklop iz '92. godine. Tamo je apartheid prema islamu, muslimanima. Svake godine se mi napadamo zbog ezana. Ni jedan vjerski objekt nismo obnovili i izgradili bez problema i teškoća. Ali, to ne čudi ako znamo da je sadašnji načelnik Alilović bio u izvršnom odboru vlasti Viteza kada se dogodio zločin u Ahmićima. Moja najava da dođem kod njega bila je odbijena. Mene je svrstao u obične građane koje prima određenim danom poslije radnog vremena, a ja sam odbio takav odnos prema meni. Jer to nije odnos prema meni, nego prema instituciji Islamske zajednice i muftije. To je necivilizacijski čin, to je odraz njegove kulture, odnosno, nekulture. Možete tek misliti kako se ponaša prema običnim građanima kad se prema muftiji ophodi tako. Dakle, mi imamo u Vitezu velikih problema. Dok se on punom ekspanzijom razvija ekonomski, kapitalom iz ovog ili onog centra, politička moć pripada Hrvatima, a nekorektan je odnos prema Bošnjacima. Znači, ekonomski smo ugroženi, politički smo ugroženi, sad nas stežu i vjerski. Dovoljno je da se dvojica pijanih ljudi u kafani dogovore da pišu peticiju o zabrani ezana, o zabrani izgradnje džamije, o zabrani izgradnje munare, i da to onda dobije institucionalnu snagu. Kada dođete pred Općinu ili uđete u nju, imate osjećaj da ste došli u župski ured. Znači, sve je obojeno ideološki, katolički. Nažalost, niko ne poduzima nikakve mjere. U jednoj mjeri ja sam se osjetio nemoćnim, ali ne, mi ćemo stavljati svoje pritužbe, svoje zahtjeve, nećemo dopustiti takav odnos prema Islamskoj zajednici.

Kakav je odnos bošnjačkih vlasti?

Abdibegović: Što se tiče općina korektan. Ali, ovdje imamo i kanton. Vidite, ovaj Kanton je vrlo složen. On je mješoviti kanton u kojem je dugo godina bio paritetni ustroj vlasti. On je u nekoj mjeri i dan-danas u toj ravni. I ja mislim da je to jedno od rješenja življenja na ovim prostorima. Mi moramo biti svjesni da ako Hrvati nisu sretni na ovom prostoru, da nema sreće ni za Bošnjake. Dakle, mislim da bi postojeće strukture kantonalne vlasti trebale učiniti dva napora više. A to je: izdvojiti više sredstava iz kantonalnog budžeta za obnovu vjerskih objekata i mislim da bi trebali učiniti napore na obezbjeđivanju sredstava za imame, u smislu socijalnog i penzionog osiguranja. I, naravno, nisam zadovoljan time što Travnička medresa nije ušla u budžet Kantona. Ona ima pomoć od kantonalnih vlasti u smislu donacije, ali nije to pomoć u onom procentu i na način na koji su to Hrvati učinili za svoje učenike u Katoličkom školskom centru. Na ovom mjestu bih istakao dobru saradnju sa Federalnom vladom, sa premijerom Ahmetom Hadžipašićem, njegovim zamjenikom i ministrom Gavrilom Grahovcem i posebno Mušićem, ministrom za izbjegla i raseljena lica. Njihova podrška nam puno znači.

Dotakli smo se politike. Kako Vi vidite odnos bh. političara prema islamu, Islamskoj zajednici?

Abdibegović: Ja sam u jednom globalnom segmentu već kazao da mi možemo biti zadovoljni tim odnosom, a istakao sam i to čime mi nismo zadovoljni. A, ako postoje neki problemi, onda je to nedostatak komunikacije među ljudima.

Ovih dana veliku pozornost medija i javnosti izazvao je istup Vinka Puljića u Americi. Radi naših čitatelja da podsjetim da je on izjavio kako su Hrvati u BiH ugroženi i da im prijeti opasnost od muslimana? Reagirao je i reis na hutbi u Begovoj džamiji.

Abdibegović: Ja mislim da gospodin Vinko Puljić puše u jedra političkog pritiska na neke krugove i da to dobro koristi u ovom vremenu. Dovoljno je ono što je reis efendija rekao, ne bih se dalje širio. Ali, mislim da u nemogućnosti da riješi neke probleme, ili neka pitanja, gospodin Vinko Puljić sad tu pokušava da poentira, a zaboravlja da je on nedavno postigao jedan veliki dogovor sa bosanskom državom, a sa kojom mi iz Islamske zajednice još nismo. Zbog toga mislim da je osnovno pravo nas muslimana da kažemo da smo mi u ovoj državi ugroženi, jer nemamo potpisan Zakon o vjerskim pravima, koji je dobila Katolička crkva. No, pored svega ja moram kazati da mi ovdje imamo jako dobru saradnju sa katoličkim i pravoslavnim svećenicima.

Naporedo sa ovim istupima Puljića dolazi i priča o ''bijeloj Al-Kaidi'', bijelim teroristima, što se uglavnom odnosi na Bošnjake, te se izmišljaju nekakve ''šerijatske policije'' po Sarajevu. Takve dezinformacije i podmetanja bude veliku medijsku pažnju i šalju u svijet lošu i nakaradnu sliku o nama muslimanima u BiH? To je, čini mi se, svjesni udar na Bošnjake, na muslimane i konačno na državu BiH?

Abdibegović: Pazite, iz tih pojava mi kao muslimani moramo uzimati poruku i pouku, ibret. Zašto ovo govorim? Zato što se uvijek neke stvari lijepe na islam. Od panislamizma, fundamentalizma, agresivnog teizma, pa sad smo došli do terorizma. Mislim da je to dnevno političko. Ali, ja dobro znam šta znače te etikete, jer je svojevremeno gospodin Ivica Mišić stavio na grad Travnik etiketu terorističkog jezgra. Ali, mi trebamo sve da činimo da islam prikažemo onakvim kakav zapravo jeste, kao vjeru mira, tolerancije i suživota. A da podmetanja ima, to je sigurno. Vidite neki dan gospodin Raif Dizdarević kaže da je bilo podmetanja u procesu koji se vodio protiv rahmetli Alije Izetbegovića i dr. '83. godine. Ali kad to kaže? Tek sada! Tako da je sigurno da i danas postoje takva podmetanja i priče o bijelim teroristima, o ''šerijatskoj policiji'' itd.

I za kraj. Jesu li prestali napadi na Vas? Hrvati su Vas prozivali za ratni zločin! Nedavno su Vas vratili sa granice Hrvatske! Na jednoj internet stranici, koju su postavili, za Vas se kaže: ''Prema izjavama nekih od svjedoka on predstavlja duhovnog vođu najekstremnijeg dijela travničkih islamista i ne dozvoljava nikakvu toleranciju naspram drugih vjeroispovijesti na području Travnika''.

Abdibegović: Ja vas molim da upravo taj citat objavite u Saffu, a najbolji odgovor je intervju koji sam vam dao.
jusuff

Post by jusuff »

Prenj wrote:
Santos wrote:Pricajte sta hocete ali sta ih ima na Alipasinu i sta ce ih bit u buducnosti a i neka ih.Eto sve sam vam objasnio.
1992. je Karadjic morao izmisliti islamski ekstremizam i fundamentalizam kao izgovor za rat i genocid.
Za sljedeci rat, taj izgovor mu nece biti potreban, jer vi ste tu.
:-)
prenj, otkako citam forum ti vecu glupost nisi izvalio
Prenj

Post by Prenj »

jusuff wrote:
Prenj wrote:
Santos wrote:Pricajte sta hocete ali sta ih ima na Alipasinu i sta ce ih bit u buducnosti a i neka ih.Eto sve sam vam objasnio.
1992. je Karadjic morao izmisliti islamski ekstremizam i fundamentalizam kao izgovor za rat i genocid.
Ako bi bio ljubazan da obrazlozis, argumentovano ...
stickitout

Post by stickitout »

Ovde su bradonje fakat navalile i opet na hinjski nacin koresteci se zrtvama rata za svoju bolesnu propagandu iz svojih bolesnih glava.

A mozda im se i ne moze zamjerit kad su im preci arapi i njihov dzenetski jezik..... :oops:
jusuff

Post by jusuff »

Prenj wrote:
jusuff wrote:
Prenj wrote: 1992. je Karadjic morao izmisliti islamski ekstremizam i fundamentalizam kao izgovor za rat i genocid.
jedin i mi je argumenat da je tebe strah srba pa bi se zavukao u misiju rupu, kao da ce ti to pomoci...
vehabije su nas problem, ako su uopce problem, ali ih ne bih protjerao samo zato sto se ne svidjaju srbima... moj prenj, srbima se ne svidjaju bosnjaci makar se i s tri prsta krstili, ali eto, ti se pravis nemust pa mislis da ce nas sljedeci put klati s razlogom... bas imas psihologiju zrtve, ne boj se ba, zivni malo :D
jusuff

Post by jusuff »

stickitout wrote:Ovde su bradonje fakat navalile i opet na hinjski nacin koresteci se zrtvama rata za svoju bolesnu propagandu iz svojih bolesnih glava.

A mozda im se i ne moze zamjerit kad su im preci arapi i njihov dzenetski jezik..... :oops:
a ti, opet, mislis da imas ekskluzivno pravo da koristis zrtve u svoju propagandu?
sve je relativno, moj alberte
Prenj

Post by Prenj »

jusuff wrote:
Prenj wrote: Ako bi bio ljubazan da obrazlozis, argumentovano ...
jedin i mi je argumenat da je tebe strah srba pa bi se zavukao u misiju rupu, kao da ce ti to pomoci...
vehabije su nas problem, ako su uopce problem, ali ih ne bih protjerao samo zato sto se ne svidjaju srbima... moj prenj, srbima se ne svidjaju bosnjaci makar se i s tri prsta krstili, ali eto, ti se pravis nemust pa mislis da ce nas sljedeci put klati s razlogom... bas imas psihologiju zrtve, ne boj se ba, zivni malo :D
Ukratko:
Srbijanska propaganda je vec na samom pocetku 1992. izmisljala mudzahedine, teroriste, fundamentaliste, nadajuci se da ce tako pridobiti zapadno javno mnjenje (potrazi na Googlu pod "Diane Johnstone")
I sta se desilo? Svi izvjestaji i TV slike koji su dolazili iz BiH su govorili i da je zrtva nevini narod, koji je po svemu dio Evrope. I na kraju akcija jeste bila spora, ali zahvaljujuci njoj rat je na kraju zavrsio porazom Velike Srbije.
Pitam se da li bi reakcija Zapada bila ista da su umjesto raje u tenama bradonje sa vjerskim poklicima kuljale sa TV ekrana?
Ili pak mislis da bi nam iranska avijacija na kraju pritekla u pomoc i okoncala rat?
Ako mislis da su takve medijske bitke sada nepotrebne, pogledaj prilog ovdje, nadam se da link jos radi ...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=23556
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

jusuff wrote:
Prenj wrote:
jusuff wrote: :-)
Nije to "vas" problem vec je to problem drustva u kojem vehabije zive i ako prave probleme tj. ne ponasaju se po normama tog istog drustva. Naravno to se ne odnosi samo na vehabije ali posto je ovdje tema vezana za njihovo budalasanje i ometanje ljudi u njihovim privatnim stvarima to onda nema nikakve veze sa Srbima ili bilo kim drugim. Ovo ovdje nije Avganistan niti ce ikada biti ni ono A od Avganistana a oni ako imaju toliku zelju da budu "moralna policija" onda nek razgule tamo gdje to pije vode. Ja samo znam da ce kad tad naletiti na kakvog baju koji ce ih upucati a nedaj boze da to bude neko ko je druge vjere odmah ce se iskonstruisati da je to na nacionalnoj osnovi.
Najednostavnije receno njihovo ponasanje nije dobrodoslo u nasem drustvu i ne pripada ovom podneblju a poznato je svugdje u svijetu da se na silu uglavnom odgovara silom, pa onda molim lijepo bez kukanja.
stickitout

Post by stickitout »

jusuff wrote:
stickitout wrote:Ovde su bradonje fakat navalile i opet na hinjski nacin koresteci se zrtvama rata za svoju bolesnu propagandu iz svojih bolesnih glava.

a ti, opet, mislis da imas ekskluzivno pravo da koristis zrtve u svoju propagandu?sve je relativno, moj alberte[/quote]

Ne seri Jusufe (sa dva f) zivota ti i razmisli bolan prije nego sto nesto napises!!!!

Pripadas vidim istom sijelu, jeste li se to u chat room-u dogovorili za plan akcije??

Nadji primjer moje propagande u kontekstu sa tvojim poganim zakljuckom, seronja jedan!!!!
pravi-put

Post by pravi-put »

Ovde su bradonje fakat navalile i opet na hinjski nacin koresteci se zrtvama rata za svoju bolesnu propagandu iz svojih bolesnih glava.

A mozda im se i ne moze zamjerit kad su im preci arapi i njihov dzenetski jezik.....
E ljudi moji bradonje i zarovi su bili u Bosni i Balkanu vec zadnjih 600 god, sa kracim prekidom u vjeme doktature komunisticke UDBE, samo sto ste mislili da je gotovo sa muslimanima, da ste nas odvojili od islama i sada je druga faza koja dolazi nakon klanja, faza ispiranja mozga.
Bradolje u muslimanskim redovima nisu nikome nista nazao ucilili (kolektivno)osim sto pozivaju u vjeru islam koja nekima uporno smeta.
Ali bradonje i obrijani (ko djecija guza) IZ DRUGIH VJERSKIH KOFESIJA su itekako ostavili svoje tragove na vratovima muslimana. Bilo kave cifre zlocina nad muslimanima u ratu, ali eto i nakon rata ako se plasite govoriti o zrtvama rata, nemozete nikako usporediti, 99:1 !
Ja nisam postrio ove postove da vas isprovociram i da pravim guzvu, ali vi pisete kilometre o necemu sto je relevantno, cak i ako je istina odgovornost spada na tu grupu ljudi koji su ucestvovali u tim provokacijama. Ali sa sigurnoscu mogu reci da to rade i drugi mladici sirom bosne koji se zezaju ili organizovano provociraju takve auto-izlete, samo sto ti drugi ne nose , ZAMISLITE BRADE !
Jedan post nosi naslov ima li pravde, i stvarno da se covjek uhvati za glavu kada vidite da se ljudi sa bradama pokusavaju javnosti uporno predstaviti kao MONSTRUMI, pa sta smo mi to EKSTRENO I TERORISTICKO URADILI nad nasim komsijama, kao sto smo to prozivjeli!
Opstanak i mir ove zemlje zavisi od uzajamnog postovanja, pa ako ja moram gledati u neciji minic gledaj i ti u mahramu i zar moje zene,sestre, majke ...! Ili ce muslimani biti sigurni u Banja Luci i Mostaru kao nemuslimani u Zenici, ili nama povjerenja; da nespominjem Sarajevo ono je i tako multi-kulti.
Samo tako MOZETE steci nase povjerenje - PRAVDOM KOJA CE BITI ISTA ZA SVE, a ne demagogijom i plasiranjem gluposti medju narod koji dobro zna ko smo mi i sta je nas put! Mi nismo repa bez korjena, i mi imamo familije i prijatelje koji nas poznaju samo po dobru, dosta vise demagogije, sramota da se tako provaljujete!
Selam i pozdrav dobronamjernima!
spongebob

Post by spongebob »

traze te ljudi na tvojoj temi
Santos

Post by Santos »

Ko nije skonto sta sam reko jebajiga onda ne vrjedi ni komentarisat.Sto rece Jusuf pojedini se boje i komentare davat da nebi neko anamo tamo se zamjerio.E moji drugovi fala bogu pa ste zivi ko i ja a bogami nije bilo lako prezivit.Nadam se da nas nece niko napast.
jusuff

Post by jusuff »

Prenj wrote:
jusuff wrote:
Prenj wrote: Ako bi bio ljubazan da obrazlozis, argumentovano ...
Ukratko:
Srbijanska propaganda je vec na samom pocetku 1992. izmisljala mudzahedine, teroriste, fundamentaliste, nadajuci se da ce tako pridobiti zapadno javno mnjenje (potrazi na Googlu pod "Diane Johnstone")
I sta se desilo? Svi izvjestaji i TV slike koji su dolazili iz BiH su govorili i da je zrtva nevini narod, koji je po svemu dio Evrope. I na kraju akcija jeste bila spora, ali zahvaljujuci njoj rat je na kraju zavrsio porazom Velike Srbije.
Pitam se da li bi reakcija Zapada bila ista da su umjesto raje u tenama bradonje sa vjerskim poklicima kuljale sa TV ekrana?
Ili pak mislis da bi nam iranska avijacija na kraju pritekla u pomoc i okoncala rat?
Ako mislis da su takve medijske bitke sada nepotrebne, pogledaj prilog ovdje, nadam se da link jos radi ...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=23556
prenj, ne slazem se da jedna mala grupa vehabija stoji na putu bosanske ili bosnjacke, kako volis, buducnosti i sigurnosti... amerikancima ne smetaju vehabije ni najmanje (pa saudija im je saveznik br. 1 i glavni izvoznik vehabizma). postoje interesi, a s kim ce se sile druziti da interese ostvare uopce ne zavisi da li nosis tene ili si bos i imas bradu... naivan si moj prenj...
jusuff

Post by jusuff »

hrasno38 wrote: Nije to "vas" problem vec je to problem drustva u kojem vehabije zive i ako prave probleme tj. ne ponasaju se po normama tog istog drustva. Naravno to se ne odnosi samo na vehabije ali posto je ovdje tema vezana za njihovo budalasanje i ometanje ljudi u njihovim privatnim stvarima to onda nema nikakve veze sa Srbima ili bilo kim drugim. Ovo ovdje nije Avganistan niti ce ikada biti ni ono A od Avganistana a oni ako imaju toliku zelju da budu "moralna policija" onda nek razgule tamo gdje to pije vode. Ja samo znam da ce kad tad naletiti na kakvog baju koji ce ih upucati a nedaj boze da to bude neko ko je druge vjere odmah ce se iskonstruisati da je to na nacionalnoj osnovi.
Najednostavnije receno njihovo ponasanje nije dobrodoslo u nasem drustvu i ne pripada ovom podneblju a poznato je svugdje u svijetu da se na silu uglavnom odgovara silom, pa onda molim lijepo bez kukanja.
hrasno, cini mi se da nisi shvatio da si pod tim "nas" vjerovatno i ti, ali nejse...
ponasanje po drustvenim normama hmmm, koliko znam sankcionira se krsenje zakona, a ne drustvenih normi... i uopce, sta znace drustvene norme?
ja iz pouzdanih izvora nisam cuo da se desio ovaj incident na parkingu, a ne zamjeri mi sto ne vjerujem svemu sto procitam...
jusuff

Post by jusuff »

stickitout wrote:
jusuff wrote:

a ti, opet, mislis da imas ekskluzivno pravo da koristis zrtve u svoju propagandu?sve je relativno, moj alberte[/quote]

Ne seri Jusufe (sa dva f) zivota ti i razmisli bolan prije nego sto nesto napises!!!!

Pripadas vidim istom sijelu, jeste li se to u chat room-u dogovorili za plan akcije??

Nadji primjer moje propagande u kontekstu sa tvojim poganim zakljuckom, seronja jedan!!!!
prije svega, pazi na jezik, mogao bi ti se o glavu odbiti
stickitout

Post by stickitout »

jusuff wrote:
stickitout wrote:
jusuff wrote: a ti, opet, mislis da imas ekskluzivno pravo da koristis zrtve u svoju propagandu?sve je relativno, moj alberte[/quote]

prije svega, pazi na jezik, mogao bi ti se o glavu odbiti
Tu pricu djeci svojoj ostavi........ :oops:
Prenj

Post by Prenj »

jusuff wrote: prenj, ne slazem se da jedna mala grupa vehabija stoji na putu bosanske ili bosnjacke, kako volis, buducnosti i sigurnosti... amerikancima ne smetaju vehabije ni najmanje (pa saudija im je saveznik br. 1 i glavni izvoznik vehabizma). postoje interesi, a s kim ce se sile druziti da interese ostvare uopce ne zavisi da li nosis tene ili si bos i imas bradu... naivan si moj prenj...
Zasto bi mi bili bilo ciji nacionalni interes?
Mi smo nacionalni interes USA postali tek 1995. i to zahvaljujuci krvi srebrenickih zrtava i pritisku javnosti u USA koja je mogli da poistovjete nas s njima, dok ih se za smrt hiljada i hiljada Iracana ili miliona u Ruandi apsolutno ..be, to su tamo neki teroristi ili jos gore ... obojeni ...
Locked