Sarajevski kafici nekad i sad...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Doda37

Post by Doda37 »

basta sljezove boje wrote:sjecate li se kafica Roma na Grbavici? Tamo se cesto znao vidjeti nas estradni umjetnik Z. C. sa rajom. Slasticarnica Palma? Prvo je bila mala slasticarnica a onda se prosirila i na pokrajnji prostor, a na kraju i na ulicu. Vlasnici su je prekrasno uredili sa velikim slikama Ibrahima Ljubovica, pa je na kraju bila u fazonu Café-slasticarnice gdje se navecer nije moglo naci praznog stola. Mislim da su prvi u gradu imali kerefeke iz francuskih i njemackih slasticarnica, Banana Split, Mango, Kiwi, bilo je i neko pice koje se zvalo Kenijada. Konobarice su bile vecinom studentice i superljepotice, sjecam se Dijane koja je izgledala kao pravi top-model. Vlasnik Palme Shaban je uvijek isao od stola do stola i ljubazno pozdravljao raju, a i njegov brat Ejup. Palma je jedno od rijetkih mjesta koje je povratilo predratni flair. Vidim da se i Jadranka obnovila i bas mi je drago. Na Jasni kod opcine Stari grad u kojoj su djaci iz obliznjih skola provodili vise vremena nego u skoli sam nedavno vidjela tarabu. Na vratima je pisalo u stecaju
Sve ove objekte sto si spomenula, izlazio sam tamo, u Romi smo visili, Jasna vise kao srednjoskolac, Palma mi je bila blizu ali su se krala auta ispred nje, to je bila katastrofa (1991-1992). Pice kenijada je bilo pupularno 80-tih i bilo skoro u svakom kaficu, tocilo se iz automata, sada mi napamet dođe , vocni kokteli(sareni sokovi),caffe- slasticarna zvala se Tiffany (naravno Oloman je bio prvi) , preko puta Bristola ispred nebodera u Darovalaca krvi
Edin H.

Post by Edin H. »

Palma je nahljepsa bila kada je rahmetli Juka tamo dolazio sa rajom na motorima, skinu auspuhe, sve grmi.

A ona raja sto sto je satro dosla da uziva u mirnom nedeljnom poslijepodnevu pocne se lagano hvatati noge :lol:
tbaharis

Post by tbaharis »

Lisac wrote:ali zato postojimo mi, sasma sa nashim sjecanjima, uspomenama i prichama chiji su sastavni dio pobrojana mjesta.

iako i mene dusha zaboli, kada prodjem pored dedana i vidim da su od njega napravili jeftini butik u kojem se prodaju loshe imitacije orijentalnih proizvoda i nekakva bizhuterija.
e sad ces se nasmijat... a KUD Proleter... jeftina klipaca i vazda levata za partiju tavle po turu pica... :lol: :lol: a radio klub...
tbaharis

Post by tbaharis »

basta sljezove boje wrote:
idic wrote:U moje vrijeme je bila popularna Crvena galerija, Kogo, Teatar kod Narodnog pozorišta, Rock Teatar na Čobaniji, Estrada, CDA i SOS, Miris dunja itd.

Mnoga od ovih mjesta koja ste nabrojali i ovih mojih mjesta za izlazak ne postoje više. :(
koje li si ti godiste :D

Teatar se otvorio 1989 ili 1990, a na otvorenju je nastupila Ciccolina. U ljeto 1990 je pola Sarajeva tamo provodilo noci do sikteruse u 5 ujutro. Estrada je bila bas kao sto joj ime i kaze, prepuna estrade i wanna be estrade. Miris dunja, onaj gore na Visnjiku, je nekako brzo ispao iz fola, ali zato se staza slonova od Koga do SOS-a jos i danas pohodi. Crvena galerija je bila fina bastica sa dobrim izlozbama unutra. Neko vrijeme se islo i u Kinemu preko puta ulice. Sjecam se i otvorenja kafica Gogo 8. marta 1992. Taj kafic postoji i danas ali poslije mi nekako vise nije "legao".
:lol: :lol: :lol: rambo amadeus i king kong trokur :lol: :lol: :lol: i danas se sjecam toga... a sta je sa picerijom lazzard na ciglanama....
bpsang

Post by bpsang »

kako vas je lijepo citati i sjecati se davnih divnih vremena :)
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Edin H. wrote:Palma je nahljepsa bila kada je rahmetli Juka tamo dolazio sa rajom na motorima, skinu auspuhe, sve grmi.

A ona raja sto sto je satro dosla da uziva u mirnom nedeljnom poslijepodnevu pocne se lagano hvatati noge :lol:
njihova baza je bila kafic Borsallino na Alipasinom. Juka je jos bio OK kakva se tamo raja skupljala, Beja koji se furao da je "najjaci u gradu", pa Rige koji bi svako malo proveo neko vrijeme iza resetaka zbog tuce i njegova braca Skoro (mislim da su bila sestorica). Na nekom od trgova na Alipasinom su stanovali. A shatro najjaci je bio neki Pirija sa Vratnika ili Bistrika pa se prepricavalo koga je on kako sve namlatio. Juka, Krusko, Nixon, to su bila raja sa motorima, MZ, CZ, home made motori. Znali su nekad navratiti i na klizanje. Klizanje je bilo omiljena djecja zabava u to vrijeme :-D
dinda

Post by dinda »

Sjetih se i ABC disco sa Mikijem (Kospom) na vratima ,Misom odgovornim za muziku iMirzom u sanku , a bogami bile su i clanske kartice sa slikom
Edin H.

Post by Edin H. »

tbaharis wrote:
idic wrote:U moje vrijeme je bila popularna Crvena galerija, Kogo, Teatar kod Narodnog pozorišta, Rock Teatar na Čobaniji, Estrada, CDA i SOS, Miris dunja itd.

Mnoga od ovih mjesta koja ste nabrojali i ovih mojih mjesta za izlazak ne postoje više. :(
koje li si ti godiste :D

Teatar se otvorio 1989 ili 1990, a na otvorenju je nastupila Ciccolina. U ljeto 1990 je pola Sarajeva tamo provodilo noci do sikteruse u 5 ujutro. Estrada je bila bas kao sto joj ime i kaze, prepuna estrade i wanna be estrade. Miris dunja, onaj gore na Visnjiku, je nekako brzo ispao iz fola, ali zato se staza slonova od Koga do SOS-a jos i danas pohodi. Crvena galerija je bila fina bastica sa dobrim izlozbama unutra. Neko vrijeme se islo i u Kinemu preko puta ulice. Sjecam se i otvorenja kafica Gogo 8. marta 1992. Taj kafic postoji i danas ali poslije mi nekako vise nije "legao".
:lol: :lol: :lol: rambo amadeus i king kong trokur :lol: :lol: :lol: i danas se sjecam toga... a sta je sa picerijom lazzard na ciglanama....
Promasio sam Cicolinu u Teatru :roll:

Kazu bilo dobro pravo :D
Edin H.

Post by Edin H. »

Edin H. wrote:Palma je nahljepsa bila kada je rahmetli Juka tamo dolazio sa rajom na motorima, skinu auspuhe, sve grmi.

njihova baza je bila kafic Borsallino na Alipasinom. Juka je jos bio OK kakva se tamo raja skupljala, Beja koji se furao da je "najjaci u gradu", pa Rige koji bi svako malo proveo neko vrijeme iza resetaka zbog tuce i njegova braca Skoro (mislim da su bila sestorica). Na nekom od trgova na Alipasinom su stanovali. A shatro najjaci je bio neki Pirija sa Vratnika ili Bistrika pa se prepricavalo koga je on kako sve namlatio. Juka, Krusko, Nixon, to su bila raja sa motorima, MZ, CZ, home made motori. Znali su nekad navratiti i na klizanje. Klizanje je bilo omiljena djecja zabava u to vrijeme :-D
Basta, ti si zivuca enciklopedija :D

Sjecam se kada Nixon na klizalistu na Skenderiji poce mlatiti nekoga momka, pa nikako da ga se okane :x
tbaharis

Post by tbaharis »

Koliba je bila zakon....
shana_majka

Post by shana_majka »

Kic i "8-ce", "Shentada","
@basta me nasmija sa pirijom :-D :-D
basta sljezove boje

tbaharis wrote:Koliba je bila zakon....
Koliba je direktno pred rat bila jako obecavajuca. U aprilu 1992 su bili najavljeni koncerti Balasevica, Montena, ... ja sam bila na Partibrejkersima dan ili dva pred pocetak rata i bilo je pravo dobro

sjecate li se SGL-a sa onim ruznim svjetlima? A diskoteke Zenba u Holiday Innu? Moram priznat da sam malo bila razocarana kad sam vidjela da u Bazenu nema ni kapi vode :D
tbaharis

Post by tbaharis »

:lol: :lol: :lol: dobar dobar :lol: :lol: :lol: jos jednu stvar nikad zaboraviti necu a to su pivske i romske veceri na jahorini u hotelu kosuta... ludnica... :lol:
frolac

Post by frolac »

basta sljezove boje wrote:sjecate li se kafica Roma na Grbavici? Tamo se cesto znao vidjeti nas estradni umjetnik Z. C. sa rajom. Slasticarnica Palma? Prvo je bila mala slasticarnica a onda se prosirila i na pokrajnji prostor, a na kraju i na ulicu. Vlasnici su je prekrasno uredili sa velikim slikama Ibrahima Ljubovica, pa je na kraju bila u fazonu Café-slasticarnice gdje se navecer nije moglo naci praznog stola. Mislim da su prvi u gradu imali kerefeke iz francuskih i njemackih slasticarnica, Banana Split, Mango, Kiwi, bilo je i neko pice koje se zvalo Kenijada. Konobarice su bile vecinom studentice i superljepotice, sjecam se Dijane koja je izgledala kao pravi top-model. Vlasnik Palme Shaban je uvijek isao od stola do stola i ljubazno pozdravljao raju, a i njegov brat Ejup. Palma je jedno od rijetkih mjesta koje je povratilo predratni flair. Vidim da se i Jadranka obnovila i bas mi je drago. Na Jasni kod opcine Stari grad u kojoj su djaci iz obliznjih skola provodili vise vremena nego u skoli sam nedavno vidjela tarabu. Na vratima je pisalo u stecaju
Basto,

Bojim se da nisi bila odavno u Palimi, istina je da je Shaban vratio izgled prijeratnom mozda cak i bolje ali su konobarice ????????????????
Topla voda

Post by Topla voda »

tbaharis wrote:Koliba je bila zakon....
Koliba je direktno pred rat bila jako obecavajuca. U aprilu 1992 su bili najavljeni koncerti Balasevica, Montena, ... ja sam bila na Partibrejkersima dan ili dva pred pocetak rata i bilo je pravo dobro

sjecate li se SGL-a sa onim ruznim svjetlima? A diskoteke Zenba u Holiday Innu? Moram priznat da sam malo bila razocarana kad sam vidjela da u Bazenu nema ni kapi vode :D
ja se sjecam serbedzije u kolibi...jel ono neko iz jabuke bio u talu tamo ..jel zlaja?
a sgl...sta bi sa scabiom,onim elchijem ,azricom i jel ono lejzi sviro s njima i neko pravo dobar na bubnjevima,ne mogu se sjetit ko al je furo extra suzy q sa deracinom na bubnjevima.
a zenba je bas negdje pred belaj otvoren,jel de?pricalo se da je brega gazda,ako me sjecanje sluzi
tbaharis

Post by tbaharis »

bas tako nekako, pricalo se ali nikad nisu uspjeli nista dokazati... :lol: :lol: :lol:
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 11:52, edited 1 time in total.
basta sljezove boje

@tbaharis: A izbori Miss na bazenu hotela Bistrica? A disko u Jahorini? Citam ovih dana u BG tisku da jahorinske vlasti ruse vikendicu nasem istaknutom estradnom umjetniku uz stazu Pracha. Izgleda da je u zadnje vrijeme nadogradio nekih kerefeka, pa je kuca maltene postala kao hotel

@frolac: Bila sam nedavno u Palmi, ali nisam bas konobarice zagledala. Prije rata su radile zgodne djevojke, za Dijanom su mnogi uzdisali

@Topla voda: Brega je bio vlasnik Zenbe, ali mislim s nekim jos u talu

@Nancy Drew: mora da si jezicko-prevodilacki smjer ... zbog Galerije :lol:
dinda

Post by dinda »

Sto se tice Srpske snite ne treba je zvat ona dodze sama ,a kad spomenu parkusu sjetih se Patka legende Sukija sta su oni generacija ispratili
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 11:51, edited 1 time in total.
Topla voda

Post by Topla voda »

ne znam jel ovo ima veze s temom

al evo sad iz onog marokanskog restorana u hotel evropi ...i dobar im pravo onaj kus-kus biftek!!
par flasa bijelog ..i to je to :)
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Topla voda wrote:ne znam jel ovo ima veze s temom

al evo sad iz onog marokanskog restorana u hotel evropi ...i dobar im pravo onaj kus-kus biftek!!
Pa naravno da nema veze s temom. Šta sad, svi mi treba da znamo da si ti jeo-la kus-kus biftek, a tema nekadašnji sarajevski kafići !
Topla voda

Post by Topla voda »

homo_sapiens wrote:
Topla voda wrote:ne znam jel ovo ima veze s temom

Pa naravno da nema veze s temom. Šta sad, svi mi treba da znamo da si ti jeo-la kus-kus biftek, a tema nekadašnji sarajevski kafići !
tema je...
nekad i sad??
:lol:

a ko je hodo po kaficima nekad...sad hoda po restoranima :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 11:49, edited 2 times in total.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Prje se i znal ko gdje izlazi i gdje je kakva muzika.... danas oposlije 11.00h mahom je džigerica svuda.. narodnjaci... cajke il kako god da ih nazovemo... neka vrsta poraza za ovaj grad jeste Šemsa Suljaković i ostali u Domu Mladih i Cecara u Davoru, odnsono zvuci njene "muzike"....
Post Reply