Susjedi Iranci su mi drazi od istocnih komsija!zlata wrote:Pa sta se sad bunis? Je'l'se nisi neki dan falio...kako ti je dido bio Titin Partizan...i to...na Kozari!BECHO wrote:Oni bi nas izgleda najradije u karantenu ili u srpsko-hrvatsku skolu, da ucimo jezik 'bratstva i jedinstva'!mashenka wrote: moj Becho odusevljena sam ovim dusebriznicima![]()
Sta je sad Becho? Prekidas porodicnu tradiciju "Bratstva i Jedinstva"?![]()
Prva Bosnjacka gimnazija
-
BECHO
Last edited by BECHO on 16/02/2006 01:31, edited 1 time in total.
-
zlata
http://kotor-network.info/papers/2005/Gulen.Solberg.htm
http://kotor-network.info/
The Gülen Schools – an Introduction
The Gülen movement
I use the term “the Gülen schools” to denote schools that have been established by the Gülen movement and are inspired by Fetullah Gülen and his Islamic ethos of education. These schools are not owned by Fetullah Gülen himself, but by private companies and institutions that sympathise with him and his thinking. The Gülen community is not a tightly controlled hierarchical organisation, but rather a loose network of schools, study centers, foundations, companies, media organisations, hospitals etc., some of which are closely affiliated with Gülen himself, and others who merely regard him as a source of inspiration. There are between 250 - 300 Gülen-inspired schools in nearly all parts of the world, the majority of them in Turkey, the former Soviet republics of central Asia, and the Balkans.
Fetullah Gülen is a retired Turkish Muslim preacher currently living in the Unites States. His thinking is heavily influenced by Said Nursi, a popular Turkish Islamic reformist scholar of this century, who attempted to prove the compatibility between Islam and modern science and technology. The Nur community has grown to be one of the most powerful text-based Islamic movements in Turkey. The Gülen community is sometimes characterised as a neo-Nur community, as there are some significant differences between it and the other Nur groups.
Fetullah Gülen, the charismatic spiritual leader of the Gülen movement, is one of the most heavily debated public figures in Turkey. Due to his popularity and his close connections with leading Turkish politicians and statesmen, many Atatürkist and left-leaning journalists, authors, and representatives of military and the judiciary, accuse him of having a secret agenda of trying to undermine the secular system in Turkey, by encouraging his followers to aim for central positions within institutions such as the military and the police. Others see him as someone who is putting “Turkey on the map” by promoting Turkey and Turkish abroad, and a champion of religious dialogue and inter-cultural tolerance.
Key elements of Fetullah Gülens thinking:
Fetullah Gülen sees the economic and moral decline in the Muslim world as a result of spiritual and intellectual decline, and aims to renew the Muslim tradition.
Characteristic of the Gülen movement in comparison with other Islamic social movements, is its emphasis on Turkish nationalism, the free market and modern education.
His thinking and strategy has changed considerably over the last 40 years. In his early writing, the discourse of Islamic revival and Turkish nationalism is more evident. From the 1990s onwards, however, he has turned to a more global discourse, emphasising inter-religious dialogue and tolerance.
The Gülen movement is sometimes referred to as a missionary movement, but I think it may be more useful to think of them as a faith-inspired education movement.
The Gülen schools in Bosnia
Bosna-Sema Educational Institutions owns and runs five educational institutions in Bosnia:
Sarajevo international primary school
Sarajevo college for boys (boarding school)
Sarajevo college for klix (boarding school)
Tuzla international primary school
Una Sana College in Bihać.
Another school is planned in Ilidža in Sarajevo, the institution has been given land by the city council of Ilidža, and the architectural plans are completed
http://en.fgulen.com/
http://kotor-network.info/
The Gülen Schools – an Introduction
The Gülen movement
I use the term “the Gülen schools” to denote schools that have been established by the Gülen movement and are inspired by Fetullah Gülen and his Islamic ethos of education. These schools are not owned by Fetullah Gülen himself, but by private companies and institutions that sympathise with him and his thinking. The Gülen community is not a tightly controlled hierarchical organisation, but rather a loose network of schools, study centers, foundations, companies, media organisations, hospitals etc., some of which are closely affiliated with Gülen himself, and others who merely regard him as a source of inspiration. There are between 250 - 300 Gülen-inspired schools in nearly all parts of the world, the majority of them in Turkey, the former Soviet republics of central Asia, and the Balkans.
Fetullah Gülen is a retired Turkish Muslim preacher currently living in the Unites States. His thinking is heavily influenced by Said Nursi, a popular Turkish Islamic reformist scholar of this century, who attempted to prove the compatibility between Islam and modern science and technology. The Nur community has grown to be one of the most powerful text-based Islamic movements in Turkey. The Gülen community is sometimes characterised as a neo-Nur community, as there are some significant differences between it and the other Nur groups.
Fetullah Gülen, the charismatic spiritual leader of the Gülen movement, is one of the most heavily debated public figures in Turkey. Due to his popularity and his close connections with leading Turkish politicians and statesmen, many Atatürkist and left-leaning journalists, authors, and representatives of military and the judiciary, accuse him of having a secret agenda of trying to undermine the secular system in Turkey, by encouraging his followers to aim for central positions within institutions such as the military and the police. Others see him as someone who is putting “Turkey on the map” by promoting Turkey and Turkish abroad, and a champion of religious dialogue and inter-cultural tolerance.
Key elements of Fetullah Gülens thinking:
Fetullah Gülen sees the economic and moral decline in the Muslim world as a result of spiritual and intellectual decline, and aims to renew the Muslim tradition.
Characteristic of the Gülen movement in comparison with other Islamic social movements, is its emphasis on Turkish nationalism, the free market and modern education.
His thinking and strategy has changed considerably over the last 40 years. In his early writing, the discourse of Islamic revival and Turkish nationalism is more evident. From the 1990s onwards, however, he has turned to a more global discourse, emphasising inter-religious dialogue and tolerance.
The Gülen movement is sometimes referred to as a missionary movement, but I think it may be more useful to think of them as a faith-inspired education movement.
The Gülen schools in Bosnia
Bosna-Sema Educational Institutions owns and runs five educational institutions in Bosnia:
Sarajevo international primary school
Sarajevo college for boys (boarding school)
Sarajevo college for klix (boarding school)
Tuzla international primary school
Una Sana College in Bihać.
Another school is planned in Ilidža in Sarajevo, the institution has been given land by the city council of Ilidža, and the architectural plans are completed
http://en.fgulen.com/
-
vesela
Prenj wrote:Ostavimo na trenutak Predsjednikovu kcerku sa njenom skupocjenom igrackom po strani ...
Pitam se koliko je nasa drzava do sada odvojila novca da bi mnogobrojna djeca nasih izbjeglica u inostranstvu mogla nauciti maternji jezik?
Da li postoji ijedna bosnjacka/bosanska skola ili obdaniste bilo gdje vani?
u svedskoj ne postoji...to imaju samo finci i arapi...preduslov za otvaranje je dovoljan broj ucenika, veci dio finansiranja i skolski kadar...tek tada se dobije zeleno svjetlo i dotacija od drzave...za sada se radi samo o osnovnim skolama...
bosanci ne zele da finansiraju ovakve skole...u svedskim skolama, osnovnim i srednjim postoji dodatna, ne-obavezna nastava zvana maternji jezik...i, naravno i tu su nasa djeca odvojena i uce tri jezika...dva casa sedmicno...minimum za drzanje tih casova je 5 ucenika...da se ne bi ostalo bez posla, Dzehva, Dostana i Ruzica sjede zajedno i "tabire" imena nase djece, da vide gdje ce ih ukljuciti, da njih tri imaju dovoljan broj ucenika...ne zvuci li poznato?...dobra ilustracija "znanja" te djece je mr_bosnjak sa svojim izrazavanjem i pravopisom...moja djeca su tipican primjer "nepismene" djece u maternjem jeziku, jer mi je ova drzava dala mogucnost da biram...svoje demokratsko pravo sam iskoristila i ove tri nastavnice su za mene nepodobne...
sto znaci prenj koliko para toliko muzike...ova muzika, za sada bosancima nista ne znaci, ovdje u svedskoj
-
vesela
mashenka wrote:moj Becho odusevljena sam ovim dusebriznicimaBECHO wrote:Jah, vidi ovih turbo revolucionara na struju, sto se pale kad ih neko usteka. Inace, najvise obozavam ove sa navodnicima i apostrofima!
ovaj providni sarkazam vam je apsolutno nepotreban...ova gimnazija je cinjenica, ona postoji i niko je ne moze ukinuti...demokratija u bosni i demokratsko pravo izbora obrazovanja vam daje puno pravo da podrzavate ovakve skole...
na ovom forumu se ne odlucuje, nego samo diskutuje i argumentuje...vas jedini argument je da forumasima smeta "bosnjacko"...mislim da i vas neiskoristeni dio mozga za razmisljanje shvata da ovo nije argument
ponos jednog zavrsenog gimnazijalca i ponizenje jednog ne-upisanog ucenika u tu gimnaziju je najbolja ilustracija sta donose ovakve skole...
ali to je cijena svakog naprednog i demokratskog drustva...
-
_BosanaC
Zalosna je funkcija koju ti obavljas i jos zalosniji ljudi koji ce u tebi vidjeti autoritet... Ako je skola to od tebe napravila...emmiirr wrote: Kanton ucestvuje sa 40% finansiranja. Kanton takodjer izdvaja i za obnovu i ocuvanje vjerskih objekata i sehidskim mezarja iz istog budzeta, da li i to po tebi implicira podjelu?
Necu da te prepadam , ali vec sam na visokim funkcijama sukladno mojim godinama i stepenu obrazovanja, koji je jos u procesu. Nije neizvjesno da ti za par godina budem neki autoritet, zato nije lijepo da se sada zamjeramo
-
BECHO
Naravno da pojedinim forumasima smeta sam naziv skole, zelena boja i arapski kao drugi strani jezik koji se uci u gimnaziji. Inace, ne bi tabirili o 'drzavnom' budzetu iako je vec pomenuto od kojih/cijih sredstava se financira ova skola. Ali dok je god vas afirmisanih 'Bosanaca' bice i nas 'izmisljenih', ma koliko to nekima ne odgovaralo.vesela wrote:mashenka wrote:moj Becho odusevljena sam ovim dusebriznicimaBECHO wrote:Jah, vidi ovih turbo revolucionara na struju, sto se pale kad ih neko usteka. Inace, najvise obozavam ove sa navodnicima i apostrofima!
ovaj providni sarkazam vam je apsolutno nepotreban...ova gimnazija je cinjenica, ona postoji i niko je ne moze ukinuti...demokratija u bosni i demokratsko pravo izbora obrazovanja vam daje puno pravo da podrzavate ovakve skole...
na ovom forumu se ne odlucuje, nego samo diskutuje i argumentuje...vas jedini argument je da forumasima smeta "bosnjacko"...mislim da i vas neiskoristeni dio mozga za razmisljanje shvata da ovo nije argument
ponos jednog zavrsenog gimnazijalca i ponizenje jednog ne-upisanog ucenika u tu gimnaziju je najbolja ilustracija sta donose ovakve skole...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
1. da smeta mi bosnjacko ko i katolicki u KSC jer se na neki nacin degradiraju pripadnici drugih naroda.vesela wrote:
2. ponos jednog svrsenog gimanzijalca je jednak ponosu svakoga ko zavrsi srednju skolu...a ponizenje...e jebi ga sad si fakat pretjerala...
neko se osjeti RAZOCARANIM ako ne upise skolu koju zeli...ponizenim ne...
3. skola ko skola, svaku vole i glorifikuju njeni ucenici, tako da su ovakve diskusije subjektivne i prerastu vrlo brzo u mahalanje...
4. poznavala sam par ucenica iz bosnjacke...ni po cemu se razlikovale nisu od ucenica prve ili druge...lazem, ucenice bosnajcke su imale one sakoe sa amblemom skole...i to je sve...
same shit, different pile..
prijatno
-
vesela
meni ovo lici na ponizenje...razocaran je onaj ko izgubi mjesto zbog jednog poena...po nekoj mojoj logicibach wrote:I tako odmah poslije rata kada sam zavrsio osnovnu mislio sam upisati Bosnjacku. Bio sam na razgovoru sa nekom tetom. I mamica moja bila tamo. Sve fino krasno , gospodja hvali moje ocjene , hvali diplome i pohvale na raznim takmicenjima od takmicenja Iz pruzanja prve pomoci do takmicenja iz fizike. U jednom trenutka razgovora gospodja Teta iz Bosnjacke pita moju staru :
-Gospodjo, a sta vi po zanimanju?
Stara kaze : Sekretarica , srednja strucna sprema.
Teta pravi facu ali pita dalje :
A Vas muz?
-Masinski tehnicar.
I onda Bosnjacka teta okrene plocu. Te ovo te ono nije kako treba., ima jos lijepih i finih skola ????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! U kojima ja mogu iskazati sva svoj znanja i talente. Vidimo i ja i stara koliko je sati i valja se kupiti odatle. U trenutku kada sam htio da ostavim dokumente ( svjedocansta, diplome i ostalo) gospodja Bosnjacka mi je u kiseo osmijeh to vratila. Rekla je nesto kao da sam u osnovnoj ucio FRANCUSKI a da oni traze da se mora engleski znati.
A sta je sa svom ostalom djecom koja uce po skoloskom sistemu ove nesretne drzave i koja ne mogu kao sto nisam mogao ni ja da biram koji cu jezik uciti u osnovnoj???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sta je sa stotinama hiljada osnovacakoji uce Njemacki, Francuski ili Arapski? Da li su ta djeca vec u startu osudjena da budu gradjani petog ili osmog reda?
Dzaba diplome, odlican uspijeh, preporuke , stari u Armiji od prvog Dan , pa i tipicno ime i prezime orijentalnog porijekla. Tako je to sa sovinistima iz vlastitog naroda.
- bach
[quote="emmiirr"]E Bosno moja poharana!
Mogu samo reci da bosnjacka gimnazija ovisi od Kantona , ne bi ona ni na sta licila, a kamoli na ono sto je danas. Pogotovo me impresioniraju ovi sto se izvlace na porez.Ma uho mi odsjecite, ako bi iko od vas dao pfeninga ovoj drzavi, da ne mora, a tu se nesto prsite kako iz vasih dzepova se finansiraju svakakve stvari, uglavnom suplja mahalska , isfrustrirana naglabanja...
quote]
A znas za sta bih ja rado dao i zadnji fening, za sto bih prodao sve sto imam?
Da se izrade vjesala i postave na svaki trg u u svakom vecem mjestu u BIH.
Mogu samo reci da bosnjacka gimnazija ovisi od Kantona , ne bi ona ni na sta licila, a kamoli na ono sto je danas. Pogotovo me impresioniraju ovi sto se izvlace na porez.Ma uho mi odsjecite, ako bi iko od vas dao pfeninga ovoj drzavi, da ne mora, a tu se nesto prsite kako iz vasih dzepova se finansiraju svakakve stvari, uglavnom suplja mahalska , isfrustrirana naglabanja...
quote]
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
doniracu ja za eksere i sarafe...bach wrote:
-
radiogaga33
Stvarno su mi cudni kriticari ove skole
Katolicke skole postoje sirom svijeta i svugdje ih pomaze drzava, kad se placa porez, porezni obveznik naglasi za koju skolu da se izdvoji novac i to je sve.
Prema tome nemam nista protiv Bosnjacke gimnazije.
Bilo bi neprirodno da ne postoji takva skola u ovakvom drustvu.
Katolicke skole postoje sirom svijeta i svugdje ih pomaze drzava, kad se placa porez, porezni obveznik naglasi za koju skolu da se izdvoji novac i to je sve.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
mIRCerka wrote:doniracu ja za eksere i sarafe...bach wrote: A znas za sta bih ja rado dao i zadnji fening, za sto bih prodao sve sto imam?
-
FFK as Lucy01
Ja ne znam za sve druge drzave, ali u US postoji milion privatnih "crkvenih" skola (koje su u sklopu sa zgradom crkve) i jos milion cisto privatnih bez religijskih naznaka. Takve skole su finansirane privatno, roditelji placaju skolarinu (koja nije mala), a svako onaj ko zeli da donira novac takvoj skoli, moze to da ucini i ta suma nema veze sa taxom....postoje "odobrene" organizacije od strane IRS-a, gdje donacija moze biti odbijena od taxe. Takve donacije najvise prave roditelji djece koja idu u takve skole, kao i bivsi ucenici tih skola koji su postali "neko" u zivotu....radiogaga33 wrote:Stvarno su mi cudni kriticari ove skole![]()
Drzava ovdje placa samo za "Public schools" ili drzavne skole i univerzitete i takvima se uopste ne moze dati novac niti donacija...U te skole se moze upisati svako dijete, bez obzira na porijeklo, rasu, boju, sex, religiju ili nesto deseto...imaju obezbijedjen prevoz od kuce do skole i nazad, knjige i nastavni kadar (prvih 12 razreda), a kasnije, na drzavnom faxu moraju i da plate odredjenu sumu...
Postoje i elitnije drzavne skole koje se obicno nalaze u dobrim dijelovima grada gdje nema kriminala i gdje su kuce mnogo skuplje (jer je dobra skola odmah ukalkulisana u cijenu)....
Ja nikada u zivotu nisam cula da drzava finansira jednonacionalnu, jednorasnu ili bilo kakvu drugu skolu koja selekciju ucenika pravi na osnovu bilo kojeg drugog kriterija osim uspjeha...niti da drzava stoji iza naziva skole koji potencira samo jednu naciju, rasu....
-
zlata
Jednostavno...to nije cijela istina. Slucaj gdje drzava financira katolicke skole jest u Kvibeku i Ontariju u Kanadi. I ta pogreska datira jos iz perioda...jos dok im je drustvo isto bilo podijeljeno po pripadnosti vjerskim zajednicama (19-o stoljece)...zato danas ne pruzaju to isto pravo niti ijednoj drugoj vjerskoj ili etnickoj zajednici. Ljudi ne zele drustvo-drzavu podjeljenu po vjerskoj i etnickoj pripadnosti. Zele drustvo koje stiti razlicitosti ali podrzava i financira zajednistvo.radiogaga33 wrote:Stvarno su mi cudni kriticari ove skole![]()
Uopce ne smatraju da nije fer sto muslimanske i zidovske skole ne dobivaju drzavne $$$$...nego cak "zderu knedle" i mole Boga...kako naci nacin...da drzava ne mora vise financirati zasebne katolicke skole. Nekadasnje protestantske skole su postale drzavne-gradjanske-laicke...a katolicke osnovne skole su i dalje ostale baska. Katolicke gimnazije moraju financirati i roditelji.
Navest'cu ti primjer i najvece katolicke drzave na svijetu...Brazila...gdje drzava financira samo laicke, gradjanske skole. Tako je skoro svukud u tim juznoamerickim pretezno katolickim zemljama.
Isto vazi i za fakultete. Napr. da bi upis'o Universidade de Sao Paulo...drzavni univerzitet...i daleko najbolji (a jos i bezplatan)....ne zanima ih ko si-sto si. Svak' ide na prijemni. I kad se objavi spisak primljenih (u dnevnim novinama)...tocno mozes vidit k'o "uci". To su cesto djeca Japanaca, Kineza, Arapa, i srednje skolovane klase....znaci najmanje djeca "guzonja". Stvara se meritokracija...klasa inovatora i renovatora koji ce svim znojom i znanjem pridonijeti drustvu i drzavi.
Djeca guzonja se najcesce upisu na protestantski ili katolicki (privatni $$ univerzitet). Ovi nisu optereceni nikakvom konverzijom svojih studenata. I na jednom i drugom mozes naci i zidova i katolika i muslimana. A oni koji bas ne znaju sta ce sa $$$ se cesto upute na skolovanje u SAD ili Francusku.
Moj dobar prijatelj ... napr. radi kao profesor na privatnom protestantskom univerzitetu. Citav zivot je skolovan u privatnim $$ skolama. Najprije je is'o u osnovnu zidovsku....gdje je ucio i zidovski (jidish) (sestra mu je bila u jevrejskom odjelu). Inace su katolici, Talijani (a jos da prica bude zanimljivija...on je gay...a ne smeta ni univerzitetskim protestantima kao takav).
Znaci drzavni $$$ ide za osnovno skolovanje onih koji nemaju $$$ za privatno skolstvo. Takodjer...za elitno skolovanje onih koji su svojim znanjem, kapacitetom i trudom zasluzili...i koji ce pridonijeti opcoj dobrobiti zajednickog drustva neovisno od njihove etnicke ili vjerske ili klasne pripadnosti.
To bas nije slucaj sa Bosnjackom gimnazijom..koja crpi i drzavne i IVZ $$$ za skolstvo jedne $$$ elite i elitne etnokracije!
Bosnjacka gimnazija ne smije smetati nikom. Za moj slucaj je takva (cak i internatska) skola idealna. Ja cak razmisljam upisati svog sina u slicnu BiH skolu. Sta fali mom djetetu dijasporasu...da provede nekol'ko godina usavrsavajuci jezik i upoznavajuci kulturu i svakodnevni zivot u BiH? Za nas slucaj...tako nesto je idealno...al' zasto da se izdvaja ijedan $$$ za takvo skolstvo iz drzavne kase...ili iz kase IVZ? kad diljem BiH djeca ne mogu ici u skolu...jer "nema se $$$ za grijanje"!
-
emmiirr
Ne seri...zlata wrote:Jednostavno...to nije cijela istina. Slucaj gdje drzava financira katolicke skole jest u Kvibeku i Ontariju u Kanadi. I ta pogreska datira jos iz perioda...jos dok im je drustvo isto bilo podijeljeno po pripadnosti vjerskim zajednicama (19-o stoljece)...zato danas ne pruzaju to isto pravo niti ijednoj drugoj vjerskoj ili etnickoj zajednici. Ljudi ne zele drustvo-drzavu podjeljenu po vjerskoj i etnickoj pripadnosti. Zele drustvo koje stiti razlicitosti ali podrzava i financira zajednistvo.radiogaga33 wrote:Stvarno su mi cudni kriticari ove skole![]()
Uopce ne smatraju da nije fer sto muslimanske i zidovske skole ne dobivaju drzavne $$$$...nego cak "zderu knedle" i mole Boga...kako naci nacin...da drzava ne mora vise financirati zasebne katolicke skole. Nekadasnje protestantske skole su postale drzavne-gradjanske-laicke...a katolicke osnovne skole su i dalje ostale baska. Katolicke gimnazije moraju financirati i roditelji.
Navest'cu ti primjer i najvece katolicke drzave na svijetu...Brazila...gdje drzava financira samo laicke, gradjanske skole. Tako je skoro svukud u tim juznoamerickim pretezno katolickim zemljama.
Isto vazi i za fakultete. Napr. da bi upis'o Universidade de Sao Paulo...drzavni univerzitet...i daleko najbolji (a jos i bezplatan)....ne zanima ih ko si-sto si. Svak' ide na prijemni. I kad se objavi spisak primljenih (u dnevnim novinama)...tocno mozes vidit k'o "uci". To su cesto djeca Japanaca, Kineza, Arapa, i srednje skolovane klase....znaci najmanje djeca "guzonja". Stvara se meritokracija...klasa inovatora i renovatora koji ce svim znojom i znanjem pridonijeti drustvu i drzavi.
Djeca guzonja se najcesce upisu na protestantski ili katolicki (privatni $$ univerzitet). Ovi nisu optereceni nikakvom konverzijom svojih studenata. I na jednom i drugom mozes naci i zidova i katolika i muslimana. A oni koji bas ne znaju sta ce sa $$$ se cesto upute na skolovanje u SAD ili Francusku.
Moj dobar prijatelj ... napr. radi kao profesor na privatnom protestantskom univerzitetu. Citav zivot je skolovan u privatnim $$ skolama. Najprije je is'o u osnovnu zidovsku....gdje je ucio i zidovski (jidish) (sestra mu je bila u jevrejskom odjelu). Inace su katolici, Talijani (a jos da prica bude zanimljivija...on je gay...a ne smeta ni univerzitetskim protestantima kao takav).
Znaci drzavni $$$ ide za osnovno skolovanje onih koji nemaju $$$ za privatno skolstvo. Takodjer...za elitno skolovanje onih koji su svojim znanjem, kapacitetom i trudom zasluzili...i koji ce pridonijeti opcoj dobrobiti zajednickog drustva neovisno od njihove etnicke ili vjerske ili klasne pripadnosti.
To bas nije slucaj sa Bosnjackom gimnazijom..koja crpi i drzavne i IVZ $$$ za skolstvo jedne $$$ elite i elitne etnokracije!
Bosnjacka gimnazija ne smije smetati nikom. Za moj slucaj je takva (cak i internatska) skola idealna. Ja cak razmisljam upisati svog sina u slicnu BiH skolu. Sta fali mom djetetu dijasporasu...da provede nekol'ko godina usavrsavajuci jezik i upoznavajuci kulturu i svakodnevni zivot u BiH? Za nas slucaj...tako nesto je idealno...al' zasto da se izdvaja ijedan $$$ za takvo skolstvo iz drzavne kase...ili iz kase IVZ? kad diljem BiH djeca ne mogu ici u skolu...jer "nema se $$$ za grijanje"!
-
Zadig
to je izvod iz lekcije br 1 iz predmeta "kultura i opste ponasanje"danas wrote:emmiirr wrote:
Ne seri...
jel' ovo novokomponovana (samo za tebe BECHO) "........" elita na djelu
![]()
Coek samo aplicira ono sto je naucio.
Sjedi 5!