Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Bosanac in Lederhosen

#176 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Bosanac in Lederhosen »

Image
izuzetni US-Talenat Sanja Jagesic (22)

od izbjeglice iz Zenice (u kom kao katolkinja u ratnom periodu nije mogla ostat), preko Njemacke do najboljeg studenta sociologije 2008 godine na prestiznom elitnom Univerzitetu Wellesley u Bostonu(USA). Poznati absolventi univerziteta su naprimjer Hillary Clinton i prijasnja americka ministrica vanjskih poslova Madeleine Albright.

»from child refugee to research wunderkind«, slave novine u Wellesley – to je prava americka prica. Prica o jednoj maloj djevojcici sa celicnom odlukom do bude uspjesna.

Za one sto znaju njemacki mogu dalje citat: http://www.zeit.de/2008/25/P-Sanja-Jagesic?page=all
ludacha

#177 Re:

Post by ludacha »

basta sljezove boje wrote:
test01 wrote:Becky Jakic i istog zanimanja u talijanskim filmovima iz Livna zenska,ne znam joj ime.
Odakle je Becky?
:lol:

Ibrahim Backy Jakić, jedan od kuratijih Ljubušaka, pronio slavu našega grada diljem Europe.

http://--- NO LINKS ---/index.php?option ... 0&Itemid=2
:shock: :? kako ja ne znam za njega? :-D
bice_bice

#178 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by bice_bice »

moji preci su iz Ljubuskog :)

ja nista nisam reko, ja samo kazem :)
Idun

#179 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Idun »

Damir Pozderac was born in 1975 in Banja Luka and immigrated to USA in 1994. He holds a Bachelor of Science in Architecture degree completed with Cum Lauda honors, and a Master of Architecture degree from the University of Texas at Arlington. He received Harkrider Optimist Memorial Scholarship for graduate studies on the topic "Impact of architecture on human psychology and behavior in urban environments". He was one of 12 architectural professionals admitted for specialization at the Institute of Classical Architecture in New York with a scholarship, among a large pool of international applicants. He currently works for an architectural design firm in New York as a senior project manager. Mr. Pozderac is a member of the Coalition for The International Criminal Court (CICC) Issue Team on Permanent Premises of the Court and has represented CICC Issue Team at Architectural Design review at the Columbia University. He has also written for "ICC Monitor" newspaper of CICC. He is the cofounder, a permanent member of the Board of Directors of the Academy of Bosnia and Herzegovina (ABH) in New York, and the Head of ABH's Architectural and Urban Development Group and Art Studio Group.
Idun

#180 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Idun »

Vjekoslav Kantar
Producenti u Njemačkoj zainteresovani za snimanje filma po njegovom scenariju pod radnim naslovom "Moj sin se ženi".
TRENUTNO jedini student iz BiH na Filmskoj akademiji u Baden Virtenbergu je Banjolučanin Vjekoslav Kantar. On je uspio ono što malo kome pođe za rukom, čak i na domaćem tlu, a o inostranstvu da i ne govorimo. U žestokoj konkurenciji od 600 do 800 ljudi, Kantar se uspio izboriti da ga prime na Akademiju na kojoj se godišnje prima svega pet do osam studenata. Akademija u Baden Virtenbergu se, prema anketama iz ove godine, našla na prvom mjestu u Evropi.
StLouis

#181 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by StLouis »

Idun wrote:Damir Pozderac was born in 1975 in Banja Luka and immigrated to USA in 1994. He holds a Bachelor of Science in Architecture degree completed with Cum Lauda honors, and a Master of Architecture degree from the University of Texas at Arlington. He received Harkrider Optimist Memorial Scholarship for graduate studies on the topic "Impact of architecture on human psychology and behavior in urban environments". He was one of 12 architectural professionals admitted for specialization at the Institute of Classical Architecture in New York with a scholarship, among a large pool of international applicants. He currently works for an architectural design firm in New York as a senior project manager. Mr. Pozderac is a member of the Coalition for The International Criminal Court (CICC) Issue Team on Permanent Premises of the Court and has represented CICC Issue Team at Architectural Design review at the Columbia University. He has also written for "ICC Monitor" newspaper of CICC. He is the cofounder, a permanent member of the Board of Directors of the Academy of Bosnia and Herzegovina (ABH) in New York, and the Head of ABH's Architectural and Urban Development Group and Art Studio Group.
Nema sta, ovi Pozderci gdje god da odu uvijek uspiju... :dance:
zemo_online

#182 Re: Re:

Post by zemo_online »

ludacha wrote:
basta sljezove boje wrote:
test01 wrote:Becky Jakic i istog zanimanja u talijanskim filmovima iz Livna zenska,ne znam joj ime.
Odakle je Becky?
:lol:

Ibrahim Backy Jakić, jedan od kuratijih Ljubušaka, pronio slavu našega grada diljem Europe.

http://--- NO LINKS ---/index.php?option ... 0&Itemid=2
:shock: :? kako ja ne znam za njega? :-D

zato sto ne gledas njegove filmove.
caniggia

#184 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by caniggia »

Ne znam je li ovaj mladic vec bio, ali Muhamed Mesic.
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/22-god ... ezika.html
Secer_033

#185 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Secer_033 »

caniggia wrote:Ne znam je li ovaj mladic vec bio, ali Muhamed Mesic.
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/22-god ... ezika.html
Muhamed Mesic je fenomen!! :D
profi25

#186 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by profi25 »

ispada da su nasi ljudi vani mnogo cjenjeniji nego u samoj BIH :-)
svaka castsvima :dance:
pjega

#187 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by pjega »

Faruk Pruti http://www.imdb.com/name/nm0699306/ A sto je covjek raja i drustvenjak, odavno ne sretoh slicnog. :thumbup:
Sandra N.

#188 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Sandra N. »

Predlazem, da se svi nasi poslovni i uspjesni ljudi, kako strucnjaci, tako i nase domace firme sirom svijeta prijave na http://www.bihbusiness.com/bih/
site je naime napravljen jedino u cilju povezivanje bh dijaspore i Bosne i Hercegovine.

Lijep pozdrav,
StLouis

#189 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by StLouis »

http://www.alenk.com/

Nije samo sto mi je Alen prijatelj, nego decko rastura, ima viziju, vrijedan i reda uspjeh za uspjehom. :dance:
Vares City

#190 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Vares City »

pilav wrote:Svega mi ja zivim u nekoj ubij boze sredini.Nema doktora,nema inzinjera...uglavnom kamiondzije.
Najveci uspjeh do sada da se neko probije u javni zivot bio je kad je jedan blento iz Stoca mazno
sherifu auto dok je covjek nesto kupovao na benziskoj.Bili smo tema lokalnih tv stanica dva dana.
:D
Sta to fali kamiondzijama,papci,sta li,..
Vares City

#191 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Vares City »

E
Bosanac in Lederhosen wrote:Image
izuzetni US-Talenat Sanja Jagesic (22)

od izbjeglice iz Zenice (u kom kao katolkinja u ratnom periodu nije mogla ostat), preko Njemacke do najboljeg studenta sociologije 2008 godine na prestiznom elitnom Univerzitetu Wellesley u Bostonu(USA). Poznati absolventi univerziteta su naprimjer Hillary Clinton i prijasnja americka ministrica vanjskih poslova Madeleine Albright.

»from child refugee to research wunderkind«, slave novine u Wellesley – to je prava americka prica. Prica o jednoj maloj djevojcici sa celicnom odlukom do bude uspjesna.

Za one sto znaju njemacki mogu dalje citat: http://www.zeit.de/2008/25/P-Sanja-Jagesic?page=all
Evo procitah na NJEMACKOM!!!
Ali da se prvo vratim na nemogucnocti ostanka u Zenici,jer je katolkinja,tako ti kazes,..
E, .... ti sebe,toliko katolika ostalo u Zenici i eno ih jos tamo,a puno ih se i vratilo,..
A i ovaj njemacki,...kazu jos se sjeca granataaaaa,svaka cast curi za pamet i uspjeh ali granata po Zenici,..pa sta bi tek rekla da je bila ne daj Boze u Sarajevu :D

Sad kazem tebi njoj i ovom narodu sto cita,a ti ces to najbolje prevesti na DEUTSCH,bitte machst Du das für mich?

TE GRANATE KOJIH SE ONA SJECA SU NJOJ I SVIM STANOVNICIMA ZENICE POSLALI UPRAVO KATOLICI!!!!
Vielen Dank! :D
Ponekad s'proljeca

#192 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Ponekad s'proljeca »

Ja sam pojebo skoro sve amsterdamske rospije iz izloga, sada radim na hamburskim!!!!!

Zezam se ovo gore mi je samo hobi, ali radim posao ekonomiste u Njemackoj ali lovu je jako tesko zadrzati na racunu!!!!
Secer_033

#193 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Secer_033 »

Ponekad s'proljeca wrote:Ja sam pojebo skoro sve amsterdamske rospije iz izloga, sada radim na hamburskim!!!!!

Zezam se ovo gore mi je samo hobi, ali radim posao ekonomiste u Njemackoj ali lovu je jako tesko zadrzati na racunu!!!!

Uze mi rijeci iz usta!
hepek071

#194 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by hepek071 »

ova tema najviše liči na,kako bi ono naš narod reko:" Svoj hljeb jedeš a tuđu brigu brineš"
najtužnija tema na ovome forumu

svaki uspješan čovjek uspješan je za sebe, a ne za mene..bez obzira koje pasoše nosimo ili koju zemlju volimo :run:
Giordano

#195 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Giordano »

hepek071 wrote:ova tema najviše liči na,kako bi ono naš narod reko:" Svoj hljeb jedeš a tuđu brigu brineš"
najtužnija tema na ovome forumu

svaki uspješan čovjek uspješan je za sebe, a ne za mene..bez obzira koje pasoše nosimo ili koju zemlju volimo :run:
:roll:

Bravo "hepek_071",svaka cast,i ova ti je na mjestu!

Ne znam kako nekom moze da padne na um,takva neukusna tema! :skoljka:

pjega

#196 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by pjega »

ma naravno. da je kako pljuvati po nekome, to nam dolazi lakse i nikada nije problem. :roll:
Secer_033

#197 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Secer_033 »

Naravno da je svako uspjesan sam sebi i svojima. Bosanci na ovoj listi si kao nesto 'extra' uspesni jer su dobili medijske pasnje.
Znam tonu bosanaca koji su zavrsili faks u inostranstvu i napravili karijeru.
Meni je malo glupo reci da su Bosanci nesto naj naj. Mislim da je nama puno lakse dobiti nesto ovako dobro od ludi u Africi koji su zivjeli u kucama od gline i trcali bosi do skole po 20 km dnevno. Ti ljudi su za mene uspesni jer od nista naprave nesto.

Ali opet, ljudi koji pricaju desetine jezika su za mene fenomeni. U ovom slucaju je Bosanac a da je bio kakve god nacijonalnosti ja bi mu se divila.
Giordano

#198 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Giordano »

pjega wrote:ma naravno. da je kako pljuvati po nekome, to nam dolazi lakse i nikada nije problem. :roll:

Ako neko ne valja,ne treba ga pljuvati,kako ti kazesi,treba ga opmenuti pa i kazniti,ako treba!

Ako je neko dobar treba ga naravno pofaliti i nagraditi,ako treba!

A o tamo nekakvoj uspjesnosti,.......,nemoj molil te,......,!

Znas li ti kako je gospodin Medov,bankar iz Njujorka bio stravicno uspjesan godinama,pred ocima cijelog svijeta.......,!?

O svemu mozemo pricati,ali nemoj molim te o necijoj uspjesnosti,jer to je tako ljigava i odvratna tema,.......,fuj!!! :x

lys

#199 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by lys »

Ne znam, meni je licno prijatnije cuti da je neko od Bosanaca nesto postigao, zavrsio prestizni fakultet, naucio, pokazao neki talent, nego da je obio zlataru, zavrsio u zatvoru ili u kafanskoj tuci ubio nekoga...

Nije mi jasno sta je tu "fuj"?
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#200 Re: Lista uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca

Post by Dado dijasporitus »

A pazi ovo. Bukvalno buduca astronautkinja. :D Inace cuo sam da sad radi za neki National Defense drzavnu sluzbu u Washington-u. Ima dole I njena dizertacija.
Jasmina Pozderac Marsh PhD, Doctor of Philosophy and Astronomy from University of Texas in Austin. Born 1974 in Banja Luka, Bosnia and Herzegovina. Immigrated to United States in 1995.

http://repositories.lib.utexas.edu/bits ... sequence=2
Post Reply