Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Korićanske stijene kod Prijedora

21.08.2005.g Obilježena 13.godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

Image

Na ovom mjestu, na kojem je prije 13 godina izvršen zločin nad prijedorskim civilima, 21.08.2005.g. u znak sjećanja na nevine žrtve simbolično položeno 250 karanfila.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić kazao je, obraćajući se porodicama ubijenih i nestalih, kako ne postoje riječi utjehe za njihovu bol, ali ni opravdanja što do današnjeg dana posmrtni ostaci njihovih najmilijih nisu pronađeni, ni počinioci otkriveni i kažnjeni.

Podsjetio je kako je prije 13 godina na ovom mjestu iz konvoja izvedeno više od 200 muškaraca koji su strijeljani na ivici provalije. Ovaj zločin počinili su pripadnici Interventnog voda prijedorske policije u okviru organiziranog i sistematskog progona i istrebljenja nesrpskog stanovnštva Prijedora.

Image

Haški tribunal je, presudom u slučaju Darka Mrđe, djelimično procesuirao zločin na Korićanskim stijenama. Međutim, vlasti RS-a nikada nisu procesuirale ostale odgovorne, niti su porodicama dale informaciju gdje se nalaze tijela ubijenih.
Ivy

Post by Ivy »

Tragedija Bosne: Dok je Amerika gledala by Peter Jennings
ABC 1994

Ima dosta orginalnog materijala:

http://www.markdanner.com/webcast/ABCBo ... hi-res.ram (DSL)

http://www.markdanner.com/webcast/abc_s ... bosnia.ram (56K)
da pamtis

Post by da pamtis »

http://www.slobodnaevropa.org/djss/zos/ ... zoda_3.htm

na desnoj strani epizoda 1,2,3,4......
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Datum: 07.02.2006
Načelnici opština Kneževo/Skender Vakuf i Travnik potpisali protokol

Počinje gradnja spomenika žrtvama Korićanskih stijena

BANJA LUKA - Načelnici opština Travnik i Kneževo/Skender Vakuf potpisali su juče Protokol o zajedničkoj izgradnji spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve masakra na Korićanskim stijenama.

Ova, jedinstvena inicijativa pokrenuta je prije nekoliko mjeseci, a juče je konkretizovana protokolom, kojim su utvrđene komisije koje će izabrati idejni projekat spomenika i obaviti potrebne pripreme.

Čelnici dviju opština, jedne većinsko srpske, druge bošnjačke, poručili su da zajedničkom izgradnjom spomenika žele da pošalju u svijet poruku pomirenja i tolerancije.

Na lokaciji Korićanskih stijena, dijela kneževske opštine, u avgustu 1992. godine pobijeno je oko dvije stotine Bošnjaka s područja Prijedorske regije. Snage, pod kontrolom prijedorske policije, strijeljale su ih iznad klanca i njihova tijela bacila u nekoliko stotina metara dubok ponor.

Prema riječima Bore Škeljića, načelnika opštine Kneževo/Skender Vakuf, koji je inicirao ovaj projekat, izgradnjom spomenika bi se pokazalo da se zločin, poput ovog, više nikada ne smije desiti.

"Nadamo se da će i drugi slijediti naš primjer", rekao je Škeljić.

Tahir Lendo, načelnik opštine Travnik, poručio je da je sljedeći korak, pored izrade projekta i konkretizovanja aktivnosti, da se u projekat uključe i susjedne opštine Kotor Varoš, Dobratić i Jajce.

Opštinske komisije trebalo bi da izrade konkretan plan aktivnosti za izgradnju spomenika, što podrazumijeva izbor idejnog rješenja i sve aktivnosti na izgradnji.

"Ako sve bude teklo po planu, nadamo se da bi spomenik mogao biti izgrađen do avgusta ove godine, kako bi bio gotov do godišnjice masakra", rekao je Lendo.

Čelnici obiju opština apelovali su na više nivoe vlasti da im finansijski pomognu, jer teško da bi, iz siromašnih opštinskih budžeta, mogli da isfinansiraju ovaj projekat.(Nezavisne)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Bitka za odbranu Tuzle 15.05.1992.g.

Pokušaj izlaska prve vojne kolone u 14:30h

Poslije odlaska Milene Dubajić i oficira u pravcu Požarnice, kontakti sa potpukovnikom Dubajićem nisu prekinuti. O tome Meša Bajrić navodi slijedeće: «Samo nekoliko minuta kasnije telefonom razgovaram ponovo sa Dubajićem i predlažem mu da se odmah nađemo ispred Kasarne. Bio je nepovjerljiv ali je prihvatio moj prijedlog. Pred Kasarnom sam primjetio mlade vojnike pod punom borbenom opremom: zolje na leđima, a vojnički snajperi u rukama. Oznojeni su žurili prema vojnim lamelama – zgradam u Skojevskoj. Meni se tog trenutka digla kosa na glavi! Na kapiju Kasarne stiže Dubajić u pratnji tri vojnika, koji su na automatskim puškama imali noževe, a na glavi šljemove. Odmah me Dubajić upitao: «Šta hoćeš? Prišao sam mu sasvim blizu u želji da niko ne čuje i rekao: Molim te Dubajiću imam na dva mjesta provjernu informaciju da ne ideš na Ozren jer će te četnici ubiti! Ništa nije prokomentarisao samo se okrenuo i vratio nazad u Kasarnu.

Oko 14, 30 časova naišla je prva kolona. Na čelu kolone bile su dvije prage. Na Brčanskoj Malti, na početku Skojevske ulice, u blizini semafora, pripadnici milicije zaustavili su kolonu da bi je pregledali. Nakon kraćeg pregleda ustanovljeno je da se u kamionima nalazi oprema i oružje koje je bilo vlasništvo Teritorijalne odbrane. Pošto je ovo oružje s opremom trebalo da ostane u Kasarni, koloni je naređeno da se vrati u bazu odakle je pošla. Poslije kraćeg objašnjavanja s milicionerima vozač prve prage, očigledno nezadovoljan s onim što je rečeno, baglo je svoje vozilo okrenuo i tom prilikom polomio dvije mlade breze i udario u dva putnička automobila koja su tu bila(VIDI SLIKU ISPOD TEXTA). Ostala vozila polako su počela da se okreću i vraćaju. Međutim, iz tako okrenute kolone nekoliko kamiona je skrenulo na prostor na kome se nalazi objekat za tehnički pregled vozila, pokušavajući da se preko njega zaobilazno probije na glavni put koji vodi prema Simin Hanu i dalje(VIDI SLIKU ISPOD TEXTA). Čim je ova namjera otkrivena oko tridesetak pripadnika milicije i manevarskih jedinica brzo su se uputili na to mjesto, a kada su oni iz kamiona vidjeli da im je put presječen, ponovo su se vratili i uklopili u kolonu koja je nastavila da se kreće prema Kasarni.

Poslije povratka ove kolone, pripreme za odlazak jedinica bivše JNA užurbano se nastavljaju. Grupa pripadnika Prve manevarske čete uspjela je nakon pretresa terena na Kozlovcu, da se približi Kasarni i da s jedne livade u blizini kafane «Makedonka», na udaljenosti od oko 70 metara, posmatra šta se u Kasarni događa. Osmatranjem prostora ispred izlaza zapazili su da se tu nalazi oko 350 pripadnika bivše JNA, od kojih su mnogi imali velike brade i na glavi šajkače s kokardama, dok su drugi na rukavima imali oznake «belih orlova». Ponašali su se nedisciplinovano i bahato. Mnogi su bili pijani i između njih često su kružile flaše sa pićem. Galamili su i pjevali. Na prostoru koji je posmatran bio je spreman dio kolone u kojem je bilo 5 do 6 vojnih kamiona, 5 do 6 pincgauera, 2-3 oklopna transportera i dvije prage. Prilikom ulaska u vozila, vojnici i četnici počeli su nekontrolisano da pucaju u vazduh, a 5-6 snajperista otvaralo je vatru prema bolnici na Gradini, vojnoj lameli u Skojevskoj ulici i drugim mjestima. To su činili i poslije ulaska u kamione, koji su bili spremni za pokret.

Video zapis pokusaj izlaska prve kolone kada dvije prage ostecuju drvece i automobile na parkingu http://rapidshare.de/files/12888566/kolona.MOV.html

a evo i slika

Image

Image

Image

Nakon okretanja kolone, agresor se pokušao probiti do glavnog puta, preko prostora Tehničkog pregleda vozila

Image

Image

Sukob na raskrsnici Brčanska Malta

Image

Nakon upozorenja Meše Bajrića da će biti ubijen ako ode na Ozren, Dubajić mijenja odluku i jedinice bivše JNA se povlače iz Tuzle prema Majevici. U kojoj mjeri je ovo upozorenje uticalo na promjenu odluke o izmjeni pravca kretanja to se za sada ne zna, ali se pouzdano može pretpostaviti da je Dubajić o tome konsultovao više vojne organe i da je od njih dobio odobrenje da tako postupi. Iako su izlazi na zapadnom i istočnom dijelu grada bili dobro osigurani, ova promjena tražila je od branilaca istočnog dijela grada da se brzo i efikasno prilagode novonastaloj situaciji.

Na području Slavinovića položaje su držali pripadnici Četvrte manevarske čete i Ratna stanica milicije Slavinovići. U blizini njih, idući prema gradu bili su pripadnici Ratne stanice milicije Sjenjak, čije je odjeljenje u Grabovici dio svog ljudtsva rasporedilo duž šume ispod Badri.

Kao pojačanje Stanici milicije na Sjenjaku, iz Ši Sela je oko 19 časova stigla veća grupa pripadnika tamošnje milicije, koji su zajedno sa jednim pridodatim vodom iz Ratne stanice milicije Kula zaposjeli liniju do benzinske pumpe u Slavinovićima.

Na Brčanskoj Malti i u Skojevskoj ulici pored pripadnika iz više manevarskih jedinica, na odgovorajućim položajima bili su raspoređeni svi pripadnici Ratne stanice milicije Brčanska Malta.

Dva odjeljenja iz čete Poštari Prvog tuzlanskog odreda, zauzela su položaj između kula G i F, dok su ostala dva to isto učinila od raskrsnice Hotela «Bristol» do Pošte.

Prije nego što je kolona krenula, iz Stanice «Brčanska Malta» upućeno je pet ljudi Muhamedu Brkiću, načelniku policije, koji se nalazio na prostoru prve vojne kapije. Nedaleko od raskrsnice Brčanska Malta, na putu koji vodi prema Ši Selu, bilo je postavljeno oklopno vozilo vlastite izrade tzv «mrgud», koji je u to vrijeme predstavljao značajno odbrambeno sredstvo.

Mrgud i njegovi kreatori

Image

Kada je u poslijepodnevnim časovima došla u Kasarnu Komisija SO Tuzla, njeni članovi su zaključili da među oficirima postoji velika nervoza i napetost. Posebno je bio arogantan i neprijateljski raspoložen potpukovnik Dubajić, koji je u više navrata prijetio da će sravniti Skojevsku ulicu. Prema jednima, Komisija je imala zadatak da snimi stanje u vezi sa provaljenim magacinima na Kozlovcu, dok Jasmin Imamović, sekretar SO Tuzla i predsjednik te Komsije, ističe da je ona imala zadatak da izvrši primopredaju Kasarne koju je vojska napuštala.

Da bi se objezbjedio miran prolaz kolone Jasmin Imamović, sekretar SO Tuzla i član njenog Kriznog štaba, nazvao je iz Kasarne Centar veze: «Uzmem radio i nazovem Halida Tabukčića u Centar veze. Kažem da prenese Meši da kolona u toliko i toliko sati izlazi, da izađe bezbjedno, da je sve dogovoreno, da sam ja ispred Kriznog štaba tu u Kasarni. Oni su se svi okupili oko mene da vide da li ja to nešto foliram ili govorim ozbiljno. Ja sam mislio da ću na kraj kolone, pa kad oni krenu negdje ću kliznuti, međutim, govorim im kako im garantujem bezbjednost. Kaže meni onaj Maks: Jel garantuješ, e sad ćeš ti u sredinu kolone. Sad sam ja vrebao da se uklopim u kolonu između nekih vozila koja vuku nešto što nije oružje, municija i vojska. Našao sam sebi jedno pogodno mjesto i rekao Blagoju (Blagoje Stankić-vozač): Iza ovog kamiona. Vidim Brko je tu (Muhamed Brkić), nema nikakvih problema, nema govora o nekom incidentu.

Da bi se objezbjedio miran prolaz kolone Jasmin Imamović, sekretar SO Tuzla i član njenog Kriznog štaba, nazvao je iz Kasarne Centar veze: «Uzmem radio i nazovem Halida Tabukčića u Centar veze. Kažem da prenese Meši da kolona u toliko i toliko sati izlazi, da izađe bezbjedno, da je sve dogovoreno, da sam ja ispred Kriznog štaba tu u Kasarni. Oni su se svi okupili oko mene da vide da li ja to nešto foliram ili govorim ozbiljno. Ja sam mislio da ću na kraj kolone, pa kad oni krenu negdje ću kliznuti, međutim, govorim im kako im garantujem bezbjednost. Kaže meni onaj Maks: Jel garantuješ, e sad ćeš ti u sredinu kolone. Sad sam ja vrebao da se uklopim u kolonu između nekih vozila koja vuku nešto što nije oružje, municija i vojska. Našao sam sebi jedno pogodno mjesto i rekao Blagoju (Blagoje Stankić-vozač): Iza ovog kamiona. Vidim Brko je tu (Muhamed Brkić), nema nikakvih problema, nema govora o nekom incidentu.

Image

Nakon što je jedan dio ove kolone prošao u Slavinovićima zaposjednute položaje, oko 18:50 časova, radio-vezom dato je upozorenje da vojnici bivše JNA pucaju ispod cerada i da se o tome vodi računa. Pošto je uskoro došlo do prekida u ovoj koloni i otvaranja vatre sa jednog oklopnog vozila po benzinskoj pumpi u Slavinovićima o čemu Operativni štab SJB Tuzla prvi obavještava Rahman Šabanović, komandir Ratne stanice milicije Sjenjak, svima koji su to vidjeli bilo je jasno da će do sukoba doći. Da se puca po milicionerima, Operativni štab su iz Slavinovića obavijestili komandiri Ekrem Selimović i Kadro Pekarić, ali ni tada nije izdata nikakva naredba za dejstvo.

Tek kada je sa Brčanske Malte stigla obavijest da vojska puca po građanima i stambenim objektima, Meša Bajrić je, kao komandant Operativnog štaba SJB Tuzla, rekao Iliji Jurišiću, koji je pored radio-stanice, da prenese pripadnicima milicije i manevarskih jedinica njegovo naređenje: ODGOVORITI VATROM NA VATRU!. Sukob, koji je 15.maja 1992.godine počeo u 19, 02 časova na Brčanskoj Malti, bio je najbolji dokaz da građani Tuzle i njene okoline ne žele da svoju slobodu zamjene za neslobodu koju bi im donio srpski i svaki drugi hegemonizam.

Trenutak kada je počela sudbonosna bitka za odbranu grada

Image

Pojedina vozila iz vojne kolone umjesto na istok krenuli su prema Sjenjaku i Ši Selu.

Image

Naši borci su ih spriječili u tome. Vozilo iz kolone na trotoaru, na ulasku u naselje Sjenjak

Image

Brčanska Malta 15.05.1992.godine vojna kolona je stala. Ubrzo će uslijediti explozije do duboko u noć, jer se u kamionima nalazila municija i oružje.

Image

Image

Zapaljeni su i pojedini stanovi, na slici zgrada superbloka (Mahmuta Bušatlije)

Image

Image

Sekretar Imamović, koji je bio u prvom dijelu kolone, umjesto da ide do Požarnice, naredio je vozaču Blagoju Stankiću da vozi do Simin Hana, a kada tamo dođe da se okrene i vrati u Tuzlu. Međutim, kako je uskoro došlo u Simin Hanu do otvaranja vatre iz vojnih vozila, Imamović je uspio da se skloni i nakon više teškoća i opasnosti sutradan vrati u Tuzlu. Njegov vozač Blagoje Stankić ostao je u Simin Hanu, gdje se priključio koloni koja je odlazila iz Tuzle

Negdje na ulazu u Kovačevo Selo, Dubajić je saznao za događaj na Brčanskoj Malti. Kolona je tada zaustvljena, a vozila koja su dovozila ranjenike sa Brčanske Malte bila su razlogom da je poručnik JNA Maksimović repetirao pištolj i prislonio ga Enveru Delibegoviću na čelo rekavši mu da je on kriv za sve. Na intervenciju Mileta Dubajića, Delibegović je ponovo vraćen u transporter a kolona je nastavila put do Kovačevog Sela. Indikativan je podatak da su pripadnici UNPROFOR-a već tada boravili u Kovačevom Selu i da su obavili razgovor sa Miletom Dubajićem i njegovim oficirima. Po riječima Envera Delibegovića, Dubajić je upozorio policajce JNA da će mu za život Delibegovića lično odgovarati. U kući izvjesnog Bojića, Enver Delibegović boravi zajedno sa grupom četnika koji su pričali o svojim «podvizima» u Vukovaru. Uskoro je uslijedilo granatiranje Tuzle. Ujutro oko 11 časova, Enveru Delibgoviću je dozvoljeno da uspostavi vezu sa Selimom Bešlagićem koji kako kaže Delibegović nije znao da sam ja u Požarnici. Do evakuacije Aerodroma Dubrave, Delibegović je ustvari bio taoc kojeg su držali dok kolona sa Aerodroma ne stigne na područje koje kontrolišu jedinice bivše JNA i četnici. Aerodrom je evakuisan 18.maja 1992.godine, Nakon prolaska kolone kroz Simin Han pojavili su se Nihad Mahmutović i Vukosav Ašanin. Tek tada je Delibegoviću dozvoljeno da se, zajedno sa njima, vrati u Tuzlu.

Prema izjavama očevidaca, do sukoba je došlo na slijedeći način: Kada je čelo drugog dijela kolone bilo u visini autobusne stanice na Brčanskoj Malti, iz Skojevske ulice je sa jednog vojnog vozila otvorena vatra. Smatrajući da je to uobičajna provokacija, na ovo nije odgovoreno. Međutim, kada je ustanovljeno da se dejstvuje po civilima i stanovima, kao i po braniocima, na vatru je odgovoreno vatrom. Sa obje strane strane Skojevske ulice i svih drugih zaposjednutih položaja, pripadnici milicije i manevraskih jedinica otvorili su takvu vatru da je kolona već u prvim minutama bila razbijena. Dva vojna kamiona, koja su se pokušala probiti prema Ši Selu, preciznom paljbom, spriječena su da to učine. Srednji dio kolone bio je blokiran u Skojevskoj ulici, dok je zadnji dio pokušao da se probije prema Kasarni.

Iz zgrada i drugih zaklona u pravcu kolone ispaljeno je hiljade kuršuma i iz prvog kamiona, koji je bio zaustavljen u blizini kafića «Papagaj», počeo je da se pojavljuje veliki plamen. U kamionima su se nalazile velike količine eksploziva, municije i granata. Zapaljeno je 13 kamiona iz kojih su potom čitava tri sata odjekivale detonacije i eksplozije. Projektili i druga eksplozivna sredstva letjeli su na sve strane, a požar koji je iz zapaljenih kamiona sukljao osvjetljavao je mnogo šire područje od onog na kome se dogodio sukob. Koliko su bile snažne eksplozije artiljerijske i druge municije vidjelo se kasnije kada je ustanavljeno da su geleri padali i u stanove na osmom spratu u Skojevskoj ulici. Te večeri, osim kamiona, zapaljeno je i devet stanova dok je broj razbijenih prozora, izloga i oštećenih fasada bio mnogo veći. Na strani branilaca Tuzle poginulo je pet pripadnika MUP-a, a ranjena su još 34 milicionera i 5 civila. Prema izvršenoj identifikaciji, u ovom sukobu poginulo je 34 pripadnika bivše JNA, a 39 ih je ranjeno i svi su liječeni u Kliničkom medicinskom centru na Gradini.

Na pravoslavnom grobulje ˝Pučile˝ u Bijeljini sahranjeno je 29 vojnika.

Za prilog koristeni podaci iz knjige “Zemlja izmedju istoka I zapada”, podaci iz Fronta Slobode, Podaci televizije Tuzlanskog kantona, Televizije FS3, privatni snimci Tuzlaka…
fukara_tz

Post by fukara_tz »

24.06.2004g. Odbijen zahtjev logoraša RS-a za postavljanje spomen ploče na Brčanskoj Malti

Općinsko vijeće Tuzla na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici jednoglasno je odbilo zahtjev Saveza logoraša Republike S. o postavljanju spomen ploče pripadnicima bivše JNA, koji su poginuli 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti prilikom povlačenja iz Tuzle. Savez logoraša Republike S. najavio je u zahtjevu kako će spomen ploču na Brčanskoj Malti u Tuzli postaviti u subotu, 26. juna. Kako je rekao na jučerašnjoj sjednici predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla Ilija Jurišić, Brčanska Malta je bila i ostala simbolom obrane Tuzle od agresora. ˝Stoga je ovaj zahtjev nemoralan i neistinit čin i predstavlja uvredu Tuzli kao multikulturalnoj i tolerantnoj sredini˝, kazao je Jurišić. Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović je rekao kako je takav zahtjev tendenciozan, potpuno neistinit i u suprotnosti s postojećim zakonskim propisima. Zahtjev je usmjeren i na destabilizaciju političko sigurnosne situacije u općini Tuzla, u cilju odvraćanja pozornosti javnosti od najavljenog uhićenja ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, izvještaja o Srebrenici i tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore, rekao je Imamović.

Bez obzira sto je Vijeće odbilo zahtjev "logoraša RS" oni su se pojavili u Tuzli, a gradjani Tuzle nisu dozvoli da se položi vijenac.

26.06.2004g.

Image

Image

Image
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Image
fukara_tz

Post by fukara_tz »

10.02.2006.g.

VLADA KS-a PRIHVATILA PROJEKT ”OPSADA I ODBRANA SARAJEVA 1992.–1995. GODINE”

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na posljednoj sjednici Odluku o usvajanju Projekta ”Opsada i odbrana Sarajeva 1992.–1995. godine”.

Projekt “Opsada i odbrana Sarajeva 1992.-1995." sastoji se od devet potprojekta i to: Potprojekt obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda Odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995., Potprojekt izgradnje centralnog spomen-obilježja svim živim i mrtvim braniteljima opkoljenog Sarajeva, Potprojekt izgradnje spomen- obilježja svoj djeci opkoljenog grada Sarajeva, Potprojekt sanacije i stavljanja u funkciju D-B tunela, Potprojekt “Igmanski put spasa”, Podprojekt obilježavanja vatrenih tačaka opsade i odbrane Sarajeva, Potprojekt obilježavanja mjesta većih stradanja u Sarajevu, Potprojekt izgradnje memorijalnog centra “Žuč”, te Potprojekt “Pisana riječ u funkciji da se ne zaboravi 1992.-1995.” (Fena)

http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=UP

:thumbup:
senada

Post by senada »

fukara_tz wrote:10.02.2006.g.

VLADA KS-a PRIHVATILA PROJEKT ”OPSADA I ODBRANA SARAJEVA 1992.–1995. GODINE”

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na posljednoj sjednici Odluku o usvajanju Projekta ”Opsada i odbrana Sarajeva 1992.–1995. godine”.

Projekt “Opsada i odbrana Sarajeva 1992.-1995." sastoji se od devet potprojekta i to: Potprojekt obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda Odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995., Potprojekt izgradnje centralnog spomen-obilježja svim živim i mrtvim braniteljima opkoljenog Sarajeva, Potprojekt izgradnje spomen- obilježja svoj djeci opkoljenog grada Sarajeva, Potprojekt sanacije i stavljanja u funkciju D-B tunela, Potprojekt “Igmanski put spasa”, Podprojekt obilježavanja vatrenih tačaka opsade i odbrane Sarajeva, Potprojekt obilježavanja mjesta većih stradanja u Sarajevu, Potprojekt izgradnje memorijalnog centra “Žuč”, te Potprojekt “Pisana riječ u funkciji da se ne zaboravi 1992.-1995.” (Fena)

http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=UP

:thumbup:
red je da i kantonalna vlada nauci nesto o agresiji, makar i o trosku naroda.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Ahmići

16.04.1993 Jutro kada su ubijanja djeca

Image

U rano jutro 16. aprila 1993. godine vojnici HVO izvršili su napad na selo Ahmiće kod Viteza i tom prilikom ubili 117 civila starosti od sedam mjeseci do 81 godine.

Oni su ubijeni samo zato što su bili drukčiji od njihovih susjeda, odnosno što su bili Bošnjaci – muslimani i što su se našli na zamišljenom teritoriju, u glavama bolesnih umova označenom kao Hrvatska republika Herceg – Bosna! Tribunal je utvrdio da je svrha ovih zločina bila etničko čišćenje, sa krajnjim ciljem realizacije dogovora iz Karađorđeva o podjeli Bosne i Hercegovine i pripajanju dijelova njenog teritorija susjednim državama.

Image

Sulejman Pezer je 16. aprila 1993. ostao bez 19 članova svoje familije. "Ubili su mi brata, majku, oca, snahu...", nabraja Sulejman i onda, nekako više za sebe, kaže: "Babi i materi ni mezara ne znam."

Na slici Sulejman Pezer

Image

16.aprila 2005g., 12 godina poslije, Ahmićani su obilježili ovaj datum okupljanjem na šehidskom mezarju u Vitezu, gdje je sahranjeno 117 do sada identifikovanih žrtava. Među njima je bilo 105 stanovnika Ahmića i 12 izbjeglica. Na mezarju je proučen jasin-šerif svim šehidima Viteza.

Udruženje 16. april Ahmići, zajedno sa Muftilukom travničkim, organizovalo je u džamiji u Ahmićima tevhid, kojeg je predvodio muftija Nusret efendija Avdibegović.

Za zločine u ovom selu do sada su pred Međunarodnim tribunalom u Hagu osuđeni Vladimir Šantić na 18 godina i Drago Josipović na 12 godina zatvora. Žalbeno vijeće je oslobodilo odgovornosti Zorana i Marjana Kupreškića, a prije njih još Dragana Papića i Vlatka Kupreškića.

Ahmićani ne vole pričati o Hagu i odlukama Tribunala.

“Nemojte me danas... Danas sam nikakav”, kazao nam Junuz Berbić, koji je preživio napad na Ahmiće dok dolazi na mezarje da prouči Fatihu onima koje je izgubio tačno prije 12 godina.

Image

Izvještaj sa CNN-a

The April 1993 attack on the central Bosnian village of Ahmici was described as one of the most horrific acts of ethnic cleansing during the 1992-1995 Bosnian war. Some of the victims were burned alive, whole families were gunned down and Muslim houses and mosques were destroyed -- although Croat buildings were left standing.

Image

Image

Image
fukara_tz

Post by fukara_tz »

11.02.2005.g. Žene Srebrenice na ulicama Tuzle

TUZLA, 11. februara (FENA) - Mirnim protestima, koje svakog jedanaestog dana u mjesecu organiziraju žene Srebrenice, i u subotu je u centru Tuzle još jednom aktuelizirano pitane ubijenih Bošnjaka Srebrenice u julu 1995.godine.

"I deseta je godišnjica nastala od masakra u Srebrenici, a zločinci se još slobodno kreću, masovne i sekundarne grobnice još nisu ekshumirane, posmrtni ostaci nepokupljeni i neidentifikovani", poručile su domaćim i međunarodnim predstavnicima u BiH i svijetu žene Srebrenice.

One su u subotu komentirale i rad Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo, na čijem se čelu nalazi Mirsad Tokača.

Još jednom su, kao i prije nekoliko dana u saopćenju za javnost, navele da je Tokača u intervjuu nekim novinarima u Srbiji i Republici Srpskoj prezentirao netačne podatke o broju ubijenih Bošnjaka u BiH, posebno Srebrenici te da je time postao najveći adut Srbiji i Crnoj Gori u procesu BiH – Srbija i Crna Gora pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Predstavnice Udruženja "Žene Srebrenice" putuju 24. februara u Haag, gdje počinje rasprava o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore. Upravo zbog toga ističu da svako netačno iznošenje podataka o stradanju Srebreničana može biti opasno, jer ovakve izjave samo su adut više za Srbiju i Crnu Goru.

Stoga je Hajra Ćatić izričito poručila Mirsadu Tokači da mu porodice nastradalih ne dozvoljavaju da se bavi Srebrenicom.

Žene Srebrenice apeliraju na političare u Bosni i Hercegovini da oforme tijelo koje će utvrditi tačan broj u ratu ubijenih Bosanaca i Hercegovaca.

Hajra Catic

Image

Image

Image

Image

Image

Image
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Mirni protest zvorničkih Bošnjaka

Ko je odgovoran za ubistva 668 Bošnjaka

Image

TUZLA - Baš onim stazama kojim su 1. juna 1992. godine četnici odveli 668 zvorničkih Bošnjaka, u subotu je u Bijeli Potok došlo nekoliko hiljada onih čiji su najbliži upravo na tom mjestu mučki ubijeni.
“Pokušali su uništiti posmrtne ostatke, kako ne bi bilo traga najmonstruoznijem zločinu poslije onog u Srebrenici”, kazao je okupljenima Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica čiji su članovi stradali u Zvorniku.
Za taj zločin, istakao je on, još niko nije odgovarao. U Beogradu se, dodao je, sudi za ubistvo 22 Bošnjaka u logoru Čelopek, a Bijeli Potok, gdje je ubijeno 668 ljudi, niko i ne pominje.
Ko bi mogao biti odgovoran za taj zločin, Oslobođenje je objavilo u petak. Naime, Vojin Vučković Žuća, komandant zloglasnih Žutih osa, kazao je za naš list da su u Bijelom Potoku Bošnjake strijeljali Gogićevi četnici. A Milorad Gogić, poznat po nadimku Bokser, još slobodno živi u Loznici.
Protestima u Zvorniku prisustvovala je i izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić koja se zalaže da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu proširi optužnicu protiv Branka Grujića, Marka Pavlovića, dvojicu optuženih u slučaju “zvornička šestorka”.(oslobodjenje)
da pamtis

Post by da pamtis »

fukara_tz wrote: Mirni protest zvorničkih Bošnjaka

Ko je odgovoran za ubistva 668 Bošnjaka

Image

TUZLA - Baš onim stazama kojim su 1. juna 1992. godine četnici odveli 668 zvorničkih Bošnjaka, u subotu je u Bijeli Potok došlo nekoliko hiljada onih čiji su najbliži upravo na tom mjestu mučki ubijeni.
“Pokušali su uništiti posmrtne ostatke, kako ne bi bilo traga najmonstruoznijem zločinu poslije onog u Srebrenici”, kazao je okupljenima Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica čiji su članovi stradali u Zvorniku.
Za taj zločin, istakao je on, još niko nije odgovarao. U Beogradu se, dodao je, sudi za ubistvo 22 Bošnjaka u logoru Čelopek, a Bijeli Potok, gdje je ubijeno 668 ljudi, niko i ne pominje.
Ko bi mogao biti odgovoran za taj zločin, Oslobođenje je objavilo u petak. Naime, Vojin Vučković Žuća, komandant zloglasnih Žutih osa, kazao je za naš list da su u Bijelom Potoku Bošnjake strijeljali Gogićevi četnici. A Milorad Gogić, poznat po nadimku Bokser, još slobodno živi u Loznici.
Protestima u Zvorniku prisustvovala je i izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić koja se zalaže da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu proširi optužnicu protiv Branka Grujića, Marka Pavlovića, dvojicu optuženih u slučaju “zvornička šestorka”.(oslobodjenje)
:( posto niko osim Ahme i Natase nije dosao mozda niko i nije ubijen u bijelom potoku :(

rasprava o istoj temi:
KAKO TO DA SU UHAPŠENI ŠKORPIONI KOJI SU UBILI 5 KOBAJAGI CIVILA A NIJE NIKO UHAPŠEN ZA TIH NEKIH TVOJIH IZMIŠLJENIH TRIČAVIH 750 . ZNAČI LAŽEŠ.
mozda lazemo :? :? :(

Image
senada

Post by senada »

Nece se zaboraviti nikada... jer naprosto je nemoguce oprostiti.. i zaboraviti 50 milijardi dolara... potrosenih od zrtava Srebrenice, Trnopolja, Keraterma, Zepe, Sarajeva, starih deviznih stedisa... stotina hiljada prognanika...od porodica pobijenih.... Jucer je na lokalnoj tv bila emisija o manipulaciji i pljacki samo srebrenickih zrtava... zlocin pocinjen od mladicevaca i karadjicevaca a poslije njih od Bosnjaka nad Bosnjacima nemoguce je zaboraviti :(
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Majke Srebrenice

Hatidža Mehmedović

Image

Moj je život kazna

„Nama majkama, i lično meni, presuđeno je 11. jula 1995. godine. Od tog dana ja izdržavam kaznu. Moj život nije život, moj je život kazna. Djeca se rađaju iz ljubavi, ne iz mržnje. Ali, eto, neki zli ljudi im presjekoše put i mladost. I ako već nisu imali pravo na život, onda bar da se dostojanstveno pokopaju, da im bar nađemo kosti. Još se šuti, još se ne znaju tačne istine o grobnicama, još se manipuliše i tim mrtvima. Život je život, ne može biti jedan skuplji, drugi jeftiniji. Svaki život je skup, svaki je dragocjen. I nije taj život kriv što se zove ovako ili onako. Svi smo mi naslijedili vjere, nismo ih oteli, niti kupili, nego ih samo naslijedili. I ako ja poštujem svoju vjeru, trebam cijeniti i tuđu. Moramo se uvažavati, ako se ne budemo uvažavali i poštovali, nema ni pomirenja, ni istine, nema ništa. Da bi nam bila zdrava budućnost, da bi nam bilo sutra bolje, za to je potrebna istina. Niko ne treba zavaravati svoje dijete, već svako svom djetetu istinu treba da kaže. Meni je žao što 30. avgusta na Crnom vrhu nisu bili i Muslimani i Srbi i Hrvati i neki četvrti narodi. Djeca treba da dođu da vide istinu, treba da znaju, da im se to ne bi ponovilo. Jer, moja je priča završena, meni se nema šta ponoviti, ali meni je žao djece. Dijete je dijete, ono će biti onakvo kako ga vaspitaš. Moja djeca su odrasla, a da nisu znala kako se ko zove. Pa ih je to možda i koštalo. Nikad nismo vjerovali da može doći do toga do čega je došlo. Treba djecu odvesti tamo i kazati im istinu, da djeca znaju, da se više ne ponovi. Jer, ono je sramota, ono je bruka čitavog svijeta. Ali meni je žao što 30. avgusta nije bilo nikog od tih drugih nacija. Moramo raditi na tome da idemo i na jednu i na drugu i na treću grobnicu, bilo koju. Ja ne opravdavam nijedan zločin, ni jedan, ni drugi, ni treći. Za mene zločin nema ni vjeru, ni ime, ni prezime. Za mene je zločinac svaki zločinac. Zločincu treba suditi. Da je moj babo rahmetli zločinac, rekla bih mu – idi, babo, gdje ti je mjesto, a pusti narod da živi. Pitaju me s kim živim. A odgovor je težak. Živim sama. Ja sam sama svugdje. O tome što mi se desilo ne mogu šutjeti, o tome ću pričati. Pa neka kažu da lažem, ali neka mi onda dovedu moju djecu, mog muža, moju braću, moja dva bratića, moja dva sestrića.“

Ostatak na http://www.danas.org/article/2005/07/10 ... 2b779.html

Hajra Ćatić

Image

Hajra Ćatić nije osjetila ushićenje kada je 9. marta 2005. godine otvoreno Vijeće za ratne zločine pri Sudu BiH. Iako su predstavnici međunarodne zajednice i domaćih vlasti proglasili ovaj dan ključnim korakom koji vodi ka suočavanju tri konstitutivna naroda u BiH sa prošlošću, danas ovoj šezdesetogodišnjoj Srebreničanki suđenja i presude malo znače.

Hajra neće razmišljati o pomirenju ni nakon 11. jula kada bude obilježena 10. godišnjica srebreničkog masakra, u kojem su srpski vojnici ubili više od 8.000 Bošnjaka među kojima su bili i njeni sin i muž. Jedina njena želje jeste pronalazak tijela njenih najdražih. Vijest o prebacivanju nekoliko stotina, možda i hiljada predmeta ratnih zločina iz Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKCJ), na procesuiranje na bh. sudovima, Ćatićeva je dočekala sa pomiješanim osjećanjima. Nije jedina koja se tako osjećala.

Ostatak na http://www.nezavisne.com/revija/tekst4-050626.php

Nura Alispahić

Majka koja je prepoznala sina Azmira na snimku "Škorpiona". Drugi sin Admir Alispahić je poginuo na tuzlanskoj kapiji 25.05.1995.

Image

Image

Image

Image
Fair Life

Post by Fair Life »

Pitam se...

Moze li se reci DOSTA onima koji su kroz citav rat tvrdili da brane nacionalne interese i ovih ubijenih ?

Moze li se reci DOSTA onima koji su tvrdili da su "odbranili" narod i drzavu ? (Ocito je da lazu.)

Moze li im se reci DOSTA... jer ovolike godine poslije rata oni jos uvijek bratski koaliraju sa kreatorima ovih zlocina ?
senada

Post by senada »

Moglo bi kada bi nezadovoljne strajkace mase konsolidovale svoje redove i ujedinile se u jedinstven narodni pokret.
Svakodnevno se desavaju demonstracije ali globalno gledajuci parcijalnog tipa, i time zapravo sebi i cijeloj drustvenoj zajednici cine medvjedju uslugu.
Podatak da rudari rade za "platu" od 200 KM je vise nego dovoljan razlog za RUSENJE "drzave" i "drzavnika." Ali...
Fair Life

Post by Fair Life »

Nije mi jasan poziv "da se nikad ne zaboravi"... kao da se moze zaboraviti.

Poziva se "da se nikad ne zaboravi", ali ne i da se podsjetimo na to da i danas sjede zajedno kreatori zlocina, direktni izvrsioci zlocina i oni koji su se kleli da su nas odbranili od svojih koalicionih partnera (u najmanju ruku zagovaraca zlocina i istih koji danas pod svojim skutima skrivaju zlocince).

Da li smo mi kreteni ako to ne vidimo zbog toga sto nam namjerno upravljaju pogled na zlocine (koji ocito nisu briga ove drzave BiH) da ne bi vidjeli zalosnu stvarnost koju nam zajedno kroje zlocinci i oni cija je obaveza bila da te zlocine sprijece (barem su tvrdili da su odbranili narod... otkud onda zlocini?).
senada

Post by senada »

Fair Life wrote:Nije mi jasan poziv "da se nikad ne zaboravi"... kao da se moze zaboraviti.

Poziva se "da se nikad ne zaboravi", ali ne i da se podsjetimo na to da i danas sjede zajedno kreatori zlocina, direktni izvrsioci zlocina i oni koji su se kleli da su nas odbranili od svojih koalicionih partnera (u najmanju ruku zagovaraca zlocina i istih koji danas pod svojim skutima skrivaju zlocince).

Da li smo mi kreteni ako to ne vidimo zbog toga sto nam namjerno upravljaju pogled na zlocine (koji ocito nisu briga ove drzave BiH) da ne bi vidjeli zalosnu stvarnost koju nam zajedno kroje zlocinci i oni cija je obaveza bila da te zlocine sprijece (barem su tvrdili da su odbranili narod... otkud onda zlocini?).
Srebrenica je po "usudu" federalnih sudionika postratnog terora prezivjelih zrtava - zlatni rudnik - za sda & co - a kako bi sve islo kako valja i kako im treba-ju milionski iznosi na tekucim racunima - bol, patnja, tuga, strah, bijeda, siromastvo i mrznja se trebaju podgrijavati, otvorene rane razvijati umjesto radnih mjesta, tvornica, fabrika, i sto je najbolnije - umjesto pruzanja prave, strucne pomoci zrtvama, njima se strucno dosipa sol na rane - kako bi osjecanje boli nadjacalo osjecanje potrebe za normalnim tokom zivota.Manipulacija bolom pacenika je monstruozna.SDA je po mome dubokom ubjedjenju nad drzavom BiH i nad bosnjacko muslimanskom populacijom isto sto je bila SDS tokom agresije, samo sa razlikom u egzekutorskim metodama.Jedni egzekutori do Dejtona - drugi od Dejtona.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Tuzlanski tužioci u glavnom gradu SCG

Dokumentacija o Bijelom Potoku predata tužiocu za ratne zločine u Beogradu

Grupa tuzilaca Kantonalnog tuzilastva Tuzla jucer je otputovala u Beograd kako bi tuziocu za ratne zlocine Vladimiru Vukicevicu urucila dokumentaciju o zlocinima nad 750 Bosnjaka odvedenih iz Bijelog Potoka kod Zvornika 1.juna1992.godine

Dokumentacija bi trebala posluziti za eventualno prosirenje optuznice protiv ratnog nacelnika Zvornika Branka Grujića

Dopuna optužnice

Inicijativu za prosirenje optuznice dao je Fond za humanitarno pravo iz Beograda.

- Dokumentacija o zlocinu u Bijelom Potoku mogla bi dodatno osvijetliti i zlocine pocinjene u Čelopekui Divičukazala je jucer Natasa Kandic, direktorica Fonda, nakon susreta sa tuzlanskim tuziocima.

Zbog tih zlocina trenutno se u Beogradu sudi Grujićui Branku Popoviću.

Kandić sa Zvorničanima na nedavnom protestu

Image

Zna se da je optuznica za Čelopek manjkava i ja se nadam da ce, nakon sto tuzilac Vukicevic , sa kojim se trebamo sastati, pregleda dokumente iz Tuzle, biti otvorena istraga za Bijeli Potok i to ne samo protiv Grujića i Popovića, vec i drugih koji su mislili da su izbjegli zakon - kaze Kandic.

Žive u Zvorniku

Porodice nestalih iz Bijelog Potoka obradovane su sto je pravosudje "konacno pristalo"da se ovaj zlocin dovede u sudske klupe, ali smatraju da Bijeli Potok nije samo obaveza beogradskog tuzilastva.

- Dobro je ako je optuznica protiv Grujica bude prosirena i na Bijeli Potok, ali smatramo da za ovaj zlocin ne moze biti odgovoran samo jedan covjek - kazao je Ahmet Grahic predsjednik Udruzenja nestalih zvornicana.

On objasnjava da pored Grujica, koji je "nesumljivo vladao situacijom u Zvorniku u vrijeme cinjenja masovnih zlocina nad zvornickim Bosnjacima i Hrvatima", Bijeli Potok ide i na dusu jos nekolicini "mozgova"koji mirno zive u Zvorniku i niko ih jos ne istrazuje.

Sopotnik, Drinjača, Sultanovići...

- Pored Bijelog Potoka krajnje je vrijeme da se procesiraju i odgovorni za ubijanje u Sopotniku, Drinjači, za logor u Sultanovićima, za ubistva na Snagovu, gdje je u jednoj garazi zapaljeno nekoliko porodica....domace pravosudje u tome cuti - kazao je Grahic.(A.Hadzic-Avaz)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Do kada će se isljednici prijedorskih logora rugati u lice žrtvama?

Na pozicijama od opštinskih do državnih službenika

Image

PRIJEDOR - Stradalnike rata u Prijedoru boli činjenica što su još na slobodi osobe koje su umiješane u ratne zločine u ovom gradu. No, bolnije je, govore žrtve, što je riječ o pojedincima koji se danas nalaze na visokim pozicijama u vlasti.

Sve to do sada nije zanimalo ni opštinske, ni entitetske, ni državne vlasti, ali ni predstavnike međunarodne zajednice.

Žrtve i dželati

Žrtve prijedorskih stradanja tvrde kako su isljednici u koncentracionom logoru Keraterm bili Duško Jelisić, Gostimir Modić, Ranko Bucalo, Mišo i Radomir Rodić, Živko Jović, Grozdan Mutić i Marko Radišić. U vrijeme osnivanja prijedorskih logora Jelisića je iz Bosanske Dubice lično angažovao tadašnji načelnik SJB Prijedor i Jelisićev badžo Simo Drljača.

Risto Zaric
Image

Rade Mutic
Image

Pored Jelisića, među isljednicima su bili stalni državni bezbjednjaci Radomir Rodić i Grozdan Mutić. Grozdan Mutić je uoči rata odlukom ratnog zločinca Radovana Karadžića dislociran sa Pala prvo u Centar DB Banja Luka, a potom u Prijedor. U Keraterm su redovno svraćali i bezbjednjaci iz rezervnog sastava državne bezbjednosti Marko Radišić, Ranko Bucalo i Miroslav Zorić. One večeri kada je počinjen masakar u zloglasnoj trojki u Keratermu, kada je likvidirano 156 Bošnjaka s lijeve obale Sane, prisutni su bili sva trojica državnih bezbjednjaka iz redovnog sastava - Jelisić, Rodić i Mutić.

Jelisić i Radomir Rodić, isljednici iz Keraterma, kao i Jugoslav Rodić, inače isljednik u logorima Sanskog Mosta, trenutno su uposlenici prijedorskog odsjeka OSA. Šef detašmana je Radomir Rodić lično. Nakon višegodišnjeg uspješnog bavljenja unosnom trgovinom opojnim sredstvima Mutić je “penzionisan”. Upućeniji vjeruju da je Mutić još u vezi sa ratnim šefom Karadžićem.

Mišo Rodić je drugi mandat zaredom načelnik opštinskog odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.

Slična je situacija i sa isljednicima iz logora Omarska. Većina ovih bivših policajaca decertificirana je odlukom ondašnjeg visokog predstavnika 1997. godine. No, bez obzira na to, Miroslav Krneta je načelnik komunalne policije u Prijedoru. Šef stražarske smjene iz Omarske Ranko Mijić Bajo direktor je filijale Nove banjalučke banke, Ratko Milosavljević opštinski je službenik, Nebojša Tomčić uposlenik je Novih rudnika Ljubija, Nenad Lakić je republički inspektor rada, Mirjana Janković - Grahovac je pomoćnica načelnika za kadrove MUP-a RS, a Goran Nović direktor je Direktorijata za obuku kadrova OSA. Obrad Despotović radi u Srpskim poštama.

Niko nije odgovarao

Zanimljiva je činjenica da niti jedan od brojnih isljednika prijedorskih koncentracionih logora još nije odgovarao ni pred jednim sudom.

Izvršnom kolegiju prijedorske policije tokom 1992. godine redovno su prisustvovali Milutin Čađo, Uroš Pilipović, Zdravko Torbica i Ilija Bijelić. Naredbodavno tijelo prijedorske policije činili su: Simo Drljača, Ranko Mijić Bajo, Mirko Ješić, Ratko Milosavljević, Obrad Despotović, Rade Knežević, Dule Janković, Ranko Jakovljević, Grozdan Mutić, njegov brat Rade Mutić, inače aktualni portparol CJB Banja Luka i Goran Nović.

Nakon održanih sastanaka isljednici su autobusom koji je bio parkiran u dvorištu CJB Prijedor odlazili na “posao” u neki od koncentracionih logora sa preciznim zadacima, ko će od zatočenika biti opljačkan, a ko likvidiran.

Buha i Zarić

No, to nije sve, ratni pratilac haškog optuženika Stojana Župljanina Trifko Buha trenutno je šef centra OSA za regiju Bihać i Banja Luka. Inače, Buha je ratni period iskoristio i za visoku naobrazbu. Njegovo pojavljivanje svega dva -tri puta u uniformi DB bio je dovoljan razlog da postane vlasnikom fakultetske diplome. Krajem rata Buha je na Župljaninov prijedlog premješten u DB Banja Luka, čiji je načelnik bio Nedjeljko Kesić, gdje je Buha sa skromnim znanjem radio kao operativac. I pored tvrdnji prethodnog visokog predstavnika da Risto Zarić ometa rad Komisije za Srebrenicu, Pedi Ešdaun je na prijedlog Mladena Ivanića lično odobrio imenovanje Zarića u OSABiH.(Oslobodjenje)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

TUZLANSKI TUŽITELJI DOSTAVILI OPSEŽNU DOKUMENTACIJU TUŽITELJSTVU U BEOGRADU

Tužitelji tuzlanskog Kantonalnog tužiteljstva Emir Ibrahimović i Muhamed Mustafić posjetili su 13. i 14. februara Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije te uručili opsežnu dokumentaciju vezanu za trenutačno suđenje u Beogradu protiv Branka Grujića i drugih. Kako je danas priopćeno iz TužiteljstvaTK, dostavljeni dokazi će dodatno osvijetliti zločine počinjene u Domu kulture Čelopek gdje je stradalo preko 70 civila mještana Diviča, općina Zvornik te pomoći Tužiteljstvu u Beogradu kako bi izmijenilo optužnicu u dijelu koji se odnosi na broj stradalih Bošnjaka. Posebnu pozornost prilikom susreta tuzlanski tužitelji su usmjerili na ratni zločin počinjen u Bijelom Potoku, općina Zvornik 1. lipnja 1992. godine odakle je oko 750 muškaraca starih od 15 godina i više odvedeno na područje Karakaja i ubijeno. Tuzlanski tužitelji su, među ostalim, predočili iskaze svjedoka do kojih su došli istražujući ratni zločin u zvorničkoj općini, te dokumentaciju za 250 ekshumiranih i identificiranih civilnih žrtava. Suradnja između tužiteljstava bit će nastavljena, a očekuje se da Tužiteljstvo Srbije dostavi relevantnu dokumentaciju u predmetima ratnog zločina i genocida koji se procesuiraju u Tužiteljstvu TK.(Fena)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Vasilije Kačavenda

Image

Ministar Kebo pozvao Kačevendu da se vrati u Tuzlu

15.02.2006.g."U vezi sa pitanjem povratka episkopa zvorničko - tuzlanskog, gospodina Vasilija Kačavende, načelnik Imamović je rekao da nikada nije ni rečeno da se neko ne smije vratiti u Tuzlu, a ministar Kebo je javno pozvao Kačavendu da se vrati. Da li će to on i uraditi ostaje da se vidi kao i to kako će građani reagovati na povratak Kačavende u Tuzlu. "

A sad malo o liku i djelu Kačavende...

"Ne zna se, međutim, zašto je Visoki predstavnik Carlos Westendorp 1997. bio spreman smijeniti kompletnu vlast u TK-u ukoliko ne skrši pobunu velikog broja tuzlanskih Srba koji su namjeravali spriječiti da im božićnu liturgiju služi vladika Vasilije, koji ih je napustio u vrijeme najtežih iskušenja. Zašto je u to vrijeme eventualni nedolazak vladike Vasilija uzdizan na nivo najveće prijetnje Dejtonskom sporazumu? Zašto u Bijeljini nije niko smijenjen zbog višegodišnjeg onemogućavanja obnove tamošnjih pet porušenih džamija? Zašto…?"

Opsirnije na: http://www.bhdani.com/default.asp?kat=f ... tekst_rb=4

Bijeljina: Zbog vladikinog dvora sruseno 11 bosnjackih kuca

Image

"Zahvalnost" za to što mu je u Tuzli iz rata izašla netaknuta pravoslavna crkva, sa vladikinim dvorom i ostalim pratećim objektima, on je u ratu iskazao napadnim "nemiješanjem" u projekat rušenja svih džamija na prostoru pod njegovom upravom, a nakon rata gradnjom drugog vladikinog dvora na otetoj bošnjačkoj zemlji, u centru Bijeljine.

Opsirnije na: http://www.bhdani.com/arhiva/269/t26919.shtml

Konjević Polje

"Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda u nedjelju je huškačkim tonom vjernike tokom službe u Bijeljini izvjestio kako su “Bošnjaci bodljikavom žicom ogradili božiji hram u Konjević Polju sprečavajući vjernike da na miru obave bogosluženje”." Jutarnje novine http://www.jutarnje.ba/aktuelno-det.asp?N_UID=4372)

Intervju sa Kacavednom objavljen 2002. u novinama "Nezavisna svjetlost"

Image

NEZAVISNA SVETLOST: Iako Vladika, izbeglica ste u Bijeljini. Da li posecujete sve krajeve Eparhije i ima li nade da se vratite u Tuzlu?

EPISKOP VASILIJE: Prostor citave Eparhije redovno posecujem, s tim sto kada idem na prostor Federacije, idem, na zalost, pod policijskom pratnjom, sto nesto samo po sebi govori. Na pitanje ima li nade da se vratim u Tuzlu, odgovoricu recima Djure Jaksica: "Jal ne da Bog, jal ne da djavo" - tako da ne znam kada cu se vratiti.

Opsirnije na: http://www.svetlost.co.yu/arhiva/2002/328/328-3.htm

Udarnik Kačavenda

Episkop zvorničko-tuzlanski, vladika Vasilije Kačavenda, neumorno nastavlja sa brisanjem bošnjačkih tragova i posrbljavanjem svega i svačega u svojoj zoni odgovornosti. To potvrđuje i slučaj Husejna Sinanovića:

"Srbi su uzurpirali četiri dunuma moje zemlje, pored puta Janja - Bijeljina, te po dva dunuma mojih komšija Hase Korajkića i Ibrahima Musića. Oni su to zemljište pretvorili u groblje i to odmah pored njihovog već postojećeg groblja, u kojem ima sasvim dovoljno neiskorištenog prostora. Da je potreba, pa hajde. Ali ovdje se radi o očiglednoj provokaciji i kriminalu. Nipošto neću dopustiti da se na ovome stane."

Magazin "Dani" http://www.bhdani.com/arhiva/219/t21908.shtml

Episkop zvornicko-tuzlanski o pretresu manastira Svetog Nikole na Ozrenu 12.januar 2005 http://gogy.doboj.net/arhiva.php?archiv ... st-archive&

SPC napustila Srbe u Tuzli

Miša Božić kaže da tuzlanski Srbi posebno zameraju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zato što je episkop Kačavenda napustio grad još na početku rata, zbog čega 8.000 pravoslavnih Srba tokom godinama nije moglo da upražnjava svoje verske obrede. "Nismo imali sveštenika ni za rođenja, ni za venčanja, ni za sahrane", kaže Božić. Kada su pravoslavni Tuzlaci pronašli sveštenika koji je bio spreman da bude u gradu, episkom Kačavenda ga je odmah raspopio, tvrdi Božić.

Tokom rata, jedna od granata Vojske RS pogodila je kupolu hrama Srpske pravoslavne crkve u Tuzli. Prema priči Božića, tadašnji gradonačelnik, socijaldemokrata Selim Bešlagić, naložio je da se da se popravci oštećenja crkve prida najveći prioritet, što je i bilo učinjeno. Čak ni nakon masakra kod kapije 1995, nikave odmazde nije bilo.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=169263

Spomenik Draze Mihajlovica u Brckom blagoslovio Kacavenda

Image

"Srpska pravoslavna crkva je ponudila svoje privatno zemljište za podizanje novog, većeg i ljepšeg spomenika. Inače, spomenik Draži Mihajloviću u Brčko je stigao preko Srbije iz Vukovara 1996. Bolji poznavatelji prilika tvrde kako je u popratnoj dokumentaciji pisalo da se radi o spomeniku jednom od srpskih pisaca, koji putuje za Brčko, piše Nina.

Na pravoslavnom groblju u naselju Srpska Varoš u Brčkom otkriven je i blagoslovljen novi veći i ljepši spomenik vođi četničkog Ravnogorskog pokreta u Drugom svjetskom ratu Draži Mihajloviću. Spomenik su otkrili članovi pokreta Nikola Kavaja, Blažo Božić i Drago Arsenić, dok su čin blagoslova obavili vladike zvorničko-tuzlanski Vasilije i američko-kanadski Longin."
senada

Post by senada »

Image

Image

ICMP Tuzla - Identifikacija posmrtnih ostataka žrtava genocida ekshumiranih iz masovnih grobnica širom Podrinja - Foto Almir Arnaut
senada

Post by senada »

--------------------------------------------------------------------------------
.: APEL za džamiju u Hambarinama :.

--------------------------------------------------------------------------------
..:: Novo::.. :: " LJILJANI ZA LJILJANE " :: ::.. 26 januar 2004
..APEL da se svi mi sa ove stranice iskupimo i sakupimo novaca da se kupe korjeni Ljiljana i posade na svaki Mezarluk od nasih mrtvih na cijelom Brdu.:: dalje ::.

..::-- APEL za dzamiju u Carakovu --::..
..Kao sto mozemo vidjeti na slici da je hvala Bogu dragom pocela izgradnja dzamije i u nasem Carakovu..Zato odazovimo se da se ovo humano djelo sprovede kraju..
Za vise informacija pritisnite na ..:: dalje ::..

..::-- APEL --::..
..Obavjestavam sve nase ljude sa Brda i ostale Prijedorcane i sve ljude dobre volje da je nas prijatelj E.Kadir Kijo dobijo na poklon
kompletnu Ambulantu i opremu za Fudbalski Klub POLET...:: dalje ::..

..::-- APEL za dzamiju u Biscanima --::..
..Dobili smo poruku od dzematlije iz Biscana koji apelira za pomoc ponovne gradnje dzamije u Biscanima koju su cetnici porusili 1992.
Za vise informacija pritisnite na ..:: dalje ::..

..::-- Docek Nove 2004 godine Landskrona --::..
..Bilo je ludo i nezaboravno u diskoteci STRAND na doceku Nove 2004 godine..Za raspolozenje su se pobrinuli nas zemljak Halid Muslimovic i Selma Bajrami..
Mozete pogledati i par slika..:: dalje ::..

.. Dirktno iz Haaga..30.dec.2003
..Procitaj te da se ne zaboravi ISTINA ..:: dalje ::..

..:: RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI PREDSJEDNIK SO Izet Kadic ::..
Odbornici Skupštine opštine Prijedor razriješili su danas dužnosti predsjednika Skupštine Izeta Kadića iz Stranke demokratske akcije /SDA/ i opozvali sekretara Radenka Vukovića. .....:: dalje ::..

.. DIREKTNO IZ SUDNICE – KERATERM: GLAVE SU PUCALE.. 15.dec.2003
Slijedi snimak dijela iskaza zašticenog svjedoka “N”, mještana sela Hambarine, u kojem advokat odbrane Pierce pokušava pronaci slaba mjesta, ali mu to po našoj procjeni uglavnom ne polazi za rukom. Svjedok govori o dogadajima koji su prethodili odvodenju mještana ovog sela u Keraterm, kao i o samom zatocenju u ovom srpskom logoru. ..:: dalje ::..

:: SLIKE sa postavljena spomen-ploce ispred logora Keraterm ::14.dec.2003
Slike smo dobili od naseg zemljaka Ekrema Dzamastagica iz Australije.. Hvala Ekro........ ..:: dalje ::..

..:: ..:: Momir Nikolic osuden na 27 godina ::.. ::..
Medjunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu osudio je u utorak oficira bosanskih Srba Momira Nikolica na 27 godina zatvora za zlocine protiv covjecnosti pocinjene tokom masakra u Srebrenici. .....:: dalje ::..

..:: Sta je napisao Kofi Annan ,predsjednik UN, o nasim Hambarinama ::..
Sta je napisao predsjednik Ujedinjenih Nacija prilikom njegove posjete nasim Hambarinama 1999 godine..Verzija na engleskom ..Neka mi neko prevede na bosanski pa da stavimo i tu verziju !!.....:: dalje ::..

..:: Predragu Banovicu osam godina zatvora ::..
Haski tribunal osudio je juce Srbina iz BiH Predraga Banovica na osam godina zatvora zbog ratnih zlocina u logoru Keraterm kod Prijedora, 1992. godine.....:: dalje ::..

ALIJA IZETBEGOVIC UKOPAN NA ŠEHIDSKOM MEZARJU KOVACI
Sarajevo, 22.10.2003. - Ispred zgrade Zajednickih institucija više od 150 hiljada gradana klanjalo je dženazu rahmetli Izetbegovicu koju je predvodio reisu-l-ulema Mustafa efendija Ceric. ..... ..dalje..

- Preminuo Alija Izetbegovic
Sarajevo, 19.10.2003. - Pocasni predsjednik Stranke demokratske akcije i bivši predsjedavajuci Predsjedništva BiH Alija Izetbegovic preminuo je danas u popodnevnim satima..... ..:: dalje ::..

:: ..:: Policija RS hapsila Bosnjake u Prijedoru ::.. ::
U Prijedoru je u utorak poslijepodne, bas kao i prije jedanaest godina, policija Republike Srpske ponovo pocela hapsiti Bosnjake. Strah i nevjerica ponovo su se uvukli medju Bosnjake, Hrvate i druge povratnike u ovaj grad, ali i cijelu regiju.
...:: dalje ::..

:: Pronadjen skelet u Hambarinama ::
Mještanin Hambarina Vahid Imširevic prijavio je policiji da je njegov komšija Zakir Medic juce pronašao ljudske kosti na udaljenosti 300 metara od svoje kuce.
...:: dalje ::..

:: Vijesti septembar 2003 ::
- Radovi na dzamiji
- Sehidsko mezarje
- Nova skolska godina
- Cesma kod doma
- Rasvjeta , gradnja kuca se nastavlja itd...:: dalje ::..

:: Vijesti august 2003 ::
- Zapocelo deminiranje u Hambarinama i Carakovu.
- 350 hiljada KM za plastenike u Rizvanovicima ..:: dalje ::..

:: Uvodenje centralnog grijanja u školi u Hambarinama ::
Švedska organizacija za razvoj i saradnju i Luteranski svjetski savez donirali su 60.000 maraka za uvodenje centralnog grijanja u školi u Hambarinama . ..:: dalje ::..

:: Postavljena spomen-ploca ispred logora Keraterm ::
Postavljanjem spomen-ploce ispred bivšeg prijedorskog logora Keraterm Udruženje logoraša Prijedora i nevladine organizacije "Izvor" iz Sanskog Mosta i "Mostovi prijateljstva" iz Rizvanovica obilježili su jucer 11 godinastradanja nevino zatocenih i ubijenih u ovom logoru...... ..:: dalje ::..

- Tragedija u Zegeru
Hamdija Zukanovic (1968) i Mirsad Brdar (1967), iz Carakova kod Prijedora, ugusili su se u petak u 18.15 sati zemnim gasom dok su kopali bunar u betonari, vlasnika Huse Ganica u Zegeru kod Prijedora..... ..:: dalje ::..

- Pogledaj te i slike od 20. jula 2003 godine - "Dodji da pamtimo"
Slike sa obilježavanja jedanaeste godišnjice stradanja Bošnjaka u naseljima na lijevoj obali Sane i svecanost povodom završetka radova Turbeta na šehidskom mezarju u Hambarinama.... ..::dalje::..

- U Hambarinama otvoreno Turbe i otkrivena spomen-ploca na šehidskom mezarju sa imenima 317 stradalih mještana ovog sela
U Prijedoru je 20. jula 2003 godine u organizaciji Udruženja žena "Mostovi prijateljstva" obilježena jedanaesta godišnjica stradanja Bošnjaka u naseljima na lijevoj obali Sane i svecanost povodom završetka radova Turbeta na šehidskom mezarju u Hambarinama.... ..::dalje::..

- Posjetili smo i našeg novog efendiju Mehu Kulaša
Porazgovarao sam sa našim novim efendijom Kulaš Mehom kako bi i ja a i vi upoznali naseg novog hodzu... ..::dalje::..

- Razgovor sa Ismetom Mulalicem o gradnji dzamije u Hambarinama
Obavljen razgovor sa mutevelijom Ismetom Mulalicem poznatijem kao Zuco u vezi gradnje dzamije i prikupljanja dobrovoljnih sredstava za njenu gradnju. ..::dalje::..

..:: Završeno deminiranje ::..
11.juni 2003 Deminerski B tim Republicke uprave Civilne zaštite danas je završio poslove deminiranja terena kod škole u prijedorskom povratnickom naselju Hambarine, koji je poceo 26. maja. ...... dalje ....

:: Tev'hid za sve Prijedorske šehide u nedjelju 8. juna u dzemat-u "Selam" Rotterdamu - Holandija. ::
Inace radi informacije Tev'hid se odrzava tradicionalno svake godine u IZBN dzemat IKC - Selam - u Rotterdam - u NL . To se odrzava vec osam godina na nasu inicijativu tj. nas Prijedorcana.Nastoji se svake godine da to bude sto blize onom nesretnom datumu kad je u toku jednog dana pobijeno najvise Bosnjaka na Prijedorskoj opcini (20.07.1992. i 23.07.1992.godine.)

Nadam se da ce to biti dobar potez i apel za nasu raju, da se ukljuce u akciju za prikupljanje novcanih sredstava za gradnju nase dzamije u Hambarinama. ....dalje ..

:: Ostaci ljudskih kostiju u bunaru ::

Dezurni radnik u Stanici javne bezbjednosti Prijedor rekao je da je najvjerojatnije rijec o ostacima skeleta iz proteklog rata. Bit ce da je tako. Jer ovaj se bunar nalazi preko puta bivseg logora u Trnopolju.. ...... dalje ....

:: Malo Hrvata u Šurkovcu ::
U prijedorskom selu Šurkovac, od predratnih 1 621 stanovnika hrvatske nacionalnosti sada živi oko 200, od kojih su 42 povratnika, izjavila je sekretar ove mjesne zajednice Nada Kovacevic. . ...... dalje ....

:: Na Koricanskim stijenama nadeno 27 posmrtnih ostataka ::
Komisija za traženje nestalih lica BiH u cetvrtak i petak je na lokalitetu Koricanskih stijena pronašla oko 27 posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su tijela gradana Prijedora ubijenih na ovom mjestu 21. avgusta 1992. godine. ...... dalje ....

:: Nasa Škola deset metara od minskog polja ::
Hambarine..U neposrednoj blizini obnovljene Osnovne škole u Hambarinama pored Prijedora nalaze se znakovi koji oznacavaju minsko polje. ...... dalje ....

..:: Tradicionalni prvomajski turnir u Hambarinama 2003 ::..
1. maj u Hambarinama Ukupno cetiri ekipe na turniru plus ekipa pionira...... dalje ....

.. KRIK IZ HAAGA: Sudenje Naseru Oricu..
Vijesti : Ni dvadeset dana koliko je proteklo od hapšenja Nasera Orica, ratnog komandanta odbrane Srebrenice, nisu prestale brojne nedoumice oko njegovog odlaska u Haag, pokušaja njegove likvidacije 15-ak dana uoci hapšenja, te izbora Vasvije Vidovic za njegovog advokata; naš novinar istražuje zbog cega je “slucaj Oric” mnogo komplikovaniji i politicki kontroverzniji nego se to može na prvi pogled pretpostaviti .... dalje ....

*Mlin u Biscanima*
Vijesti : Pocela gradnja mlina u Biscanima.... dalje ....

:: Povratak u Kozarac ::
Vijesti : Na podrucje Kozarca od predratnih 28 000 žitelja, mahom Bošnjaka, vratilo se 15 000 - izjavio je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Kozarac Kemal Fazlic..... dalje ....

:: Bacena bomba, ali i krepana macka svešteniku u bunar ::
Vijesti : Upuceni kažu da se radi o namjernom podizanju tenzija u Kozarcu.... dalje ....

..:: Krst i cetiri “S” i dalje simboli opstine ::..
Vijesti : Kasno u srijedu navecer u Prijedoru na sjednici Skupstine opstine Prijedor predsjednik SO Muharem Murselovic podnio je ostavku na ovu funkciju..... dalje ....

..:: Do sada indentifikovane osobe iz grobnica Jakarina kosa i Tihotina ::..
Pogledaj te imena naših šehida koji su pronadjeni putem DNA analize u jamama Jakarina kosa i Tihotina........dalje......

..:: Šta se dešava u Hambarinama ::..
Šta se dešava ovih dana u našim Hambarinama saznali smo od naseg komšije i prijatelja Cauševic Mustafe - Braco.. ........dalje......

..:: Tuzne prijedorske price o nestalim Bosnjacima i Hrvatima ::..
Prema podacima Udruzenja Prijedorcanki Izvor, ekshumirano 1.537 tijela. U pojedinacnim i masovnim grobnicama su ostaci jos 1.740 zrtava. Porodice nestalih nemaju vise nikakve nade da je neko prezivio........dalje......

..:: Peteroclana porodica Žeric preživljava u Hambarinama ::..
Svi žive u neuglednom sobicku * Stolica umjesto kljuca * Niko ne radi * Sinovi roðeni u tri razlicita grada ........dalje...

:: Hambarine dobile imama i razglas za ucenje ezana ::
Kulaš Meho iz Prusca novi je imam koji je uveliko krenuo sa poslom u nasim Hambarinama .Pozelimo mu sve najbolje u njegovom radu.. :: dalje ::

» Kraj Jugoslavije , napokon»
04.Feb. 2003 Poslanici oba vijeca Skupštine Savezne Republike Jugoslavije usvojili su sinoc Ustavnu povelju nove državne zajednice Srbije i Crne Gore i zakon o njenom provodenju, cime je formalno-pravno formirana nova zajednica, a prestala je da postoji Jugoslavija. :: dalje ::

» MIRSAD FIKIC-dj.micky »
02 Feb. 2003 Nakon duzeg vremena javio nam se i na Mican nadamo se da nije i posljednji da ce nam se javljati redovnije..Podrrzimo ga u njegovoj zelji u vezi KONCERTA u nasim Hambarinama ... :: Procitaj dalje ::

Pretukli covjeka i uzeli 6.000 eura
U Prijedoru dva razbojnika opljackala Fuada Ramica :: dalje ::

:: Vijesti ::
Požar izazvala grijalica - Juce oko osam casova, vatrena stihija zahvatila je kucu Refika Rizvica (52), poznatog prijedorskog staklara. ::dalje::
» Plavšicka "svjedok suda" na sudjenju Stakicu »
Biljana Plavšic, bivša predsjednica Republike Srpske koja je prošle godine priznala krivicu za progone nesrpskog stanovništva na politickim, rasnim i vjerskim osnovama, pozvana je da kao "svjedok suda" svjedoci na sudjenju doktoru Milomiru Stakicu, bivšem predsjedniku opštine i Kriznog štaba Prijedora, optuženom za genocid. :: dalje ::
Na granici elementarne nepogode
U opštini Prijedor, zbog obilnog snijega koji bez prestanka pada vec tri dana i gdje je visina snježnog prekrivaca dostigla pola metra, proglašen je drugi stepen pripravnosti zaštite od elementarnih nepogoda. :: dalje ::

PETICIJA za izmjenu Zakona o državljanstvu
Pomozite da na popisu stanovništva koji je planiran 2005. godine ne postanemo manjina. .............................................................................OPSIRNIJE

Nada Ševo o bezbjednosnoj situaciji u prijedorskoj opštini

Prijedor nije bure baruta
BANJA LUKA - Nada Ševo, nacelnik Skupštine opštine Prijedor, tvrdi da Prijedor nije bure baruta, mada su tokom ove godine zabilježena 24 napada eksplozivnim napravama, od kojih je osam bilo na imovinu Islamske vjerske zajednice. (tekst)

Ekshumacija i identifikacija nestalih iz jame Jakatina Kosa i jame Tihotina
Informacija za sve koji jos uvijek tragaju za svojim nestalima da je u hali SEJKOVACA u Sanskom Mostu od danas pa do kraja mjeseca u toku identifikacija ekshumiranih zrtava iz jame JAKARINA KOSA - 373 tijela i jame TIHOTINA kod Bihaca - 63 tijela.
U vezi TIHOTINE, preko 50 tijela je izvadjeno iz te jame dok je ostatak ekshumiran iz podrucja Prijedora.
Nastojte da iskoristite svoj eventualni dolazak u Bosnu za posjetu ovoj hali kako biste probali pomoci uspjesnom okoncanju procesa identifikacije sto nazalost do sada nije bio slucaj sa prethodnim procesima. Dijelom su to bili objektivni razlozi na koje mi obicni smrtnici nismo mogli puno uticati no jednim dijelom je to takodjer bila nedovoljna posjecenost i prisustvovanje identifikacijama.
Pored ostalih, standardnih clanova tima za identifikaciju, sada je tamo prisutno i osoblje ICMP-a tj. Medjunarodna komisija za trazenje nestalih osoba, sto ce dodatno doprinijeti, s Bozijom pomoci, uspjesnom zavrsetku ovog humanog posla.
.: Poslao Ermin Ejupovic :. decembar 2002
.: Voda stigla u Hambarine :.
25 novembar 2002 DONATORI ULOŽILI 200.000 MARAKA

Novom rekonstrukcijom vodovodne mreže, u Hambarinama i susjednim selima stvorena je mogucnost da vodu danas ima oko 320 povratnickih domacinstava.
Donaciju vrijednu 200.000 KM u rekonstrukciju druge faze vodovoda uložili su Švicarski 'Karitas' i Luteranski Svjetski savez.
Simbolicnim odvrtanjem slavine ispred Društvenog doma u Hambarinama, Nada ševo nacelnik opštine, mještanima je predala na upotrebu dijelom saniranu vodovodnu mrežu, rekavši da ce se rekonstrukcija i sanacija vodovoda na podrucju lijeve obale Sane nastaviti, te da bi uz pomoc USAID-a do vode za pice uskoro trebali doci i žitelji Bišcana.

Ovom prilikom Rudolf Šok, zamjenik šefa Ureda za saradnju pri ambasadi Švicarske u BiH, rekao je okupljenim mještanima da je voda simbol života, te da je upravo rješavanje vodosnabdjevanja uz izgradnju kuca povratnicima, i ona važna karika koja motiviše ljude da se brže vracaju svojim kucama.

Do sada je švajcarski 'Karitas' na podrucju Prijedora obnovio 450 kuca za povratnike, od cega je 118 objekata na lijevoj obali Sane, dok je 250 povratnickih kuca izgradeno uz pomoc Luteranskog saveza iz Švedske.
Uz ovo uložena su znacajna sredstva za rekonstrukciju, infrastrukture, izgradnju školskih objekata a pokrenuti su i poljoprivredni projekti koji treba da potvrde dugo zagovaranu ideju o samoodržavanju procesa povratka.

U Hambarine se od juna 1999. godine vratilo 250 povratnickih domacinstava, dok ukupno u selima na lijevoj obali Sane danas živi preko 2000 prijeratnih stanovnika, a obnovljeno je i 1000 kuca.
Svecanom cinu puštanja u rad obnovljenog vodovoda, pored predstavnika švicarskoj 'Karitasa' i Luteranoskog Svjetskog saveza koji su i donatori ovog znacajnog projekta, te nacelnika opštine, prisustvovao je i predsjednik SO Prijedora Muharem Murselovic, te mještani ovog dijela naše opštine.

Ramazanske noci u mraku za povratnike u Hambarinama
Iskljucena sruja u kolektivnom izbeglickom centru.Povratnicima se zaracunava
industrijska tarifa, a placaju i ulicnu rasvjetu.
U povratnickom naselju Hambarine , opcina Prijedor, radnici Elektrodistribucije obustavili su isporuku elektricne energije zgradi Drustvenog doma. .: dalje :.

Nacionalni predmeti istjerani iz razerda
Bošnjackoj djeci u Osnovnoj školi u Hambarinama naredjeno da kupe knjige u Prijedoru.
Umjesto bosanskog jezika u djackim knjižicama i svjedocanstvima pisat ce samo jezik, cime se ugrožava pravo Bošnjaka.. .: dalje :.
Clanak preuzet iz OSLOBODJENJA 10. oktobra 2002

KOZARAC, DESET GODINA KASNIJE: Osvjezavanje genocida

Nakon sto su srpski vandali proslavljajuci pobjedu jugoslovenskih kosarkasa na Svjetskom prvenstvu nekoliko sati divljali po Kozarcu unistavajuci imovinu povratnika i prijeteci novim pokoljima, ovo naselje vec deset dana zivi u vanrednom stanju; nasi reporteri posjetili su Kozarac i razgovarali sa njegovim preplasenim gradjanima. Kolonu nasilnika koji su orgijali po Kozarcu predvodili su srpski policajci;
Bosnjaci porucuju da nece dozvoliti da se ponove logori i genocid! :: Dalje ::

.. Opet zajedno ..

.. Pocinjemo opet sa radom.. 03. septembar 2002

.: Evo nakon male pauze pocinjemo ponovo sa radom.
Proveo sam par dana u svojim Hambarinama i pokusao sam uslikati sto vise slika za ovu nasu stranicu . Posto nisam isao autom za BiH nego busom nisam mogao uslikati onoliko slika iz drugih mjesta nego vecinu iz Hambarina kao sto sam mislio zato mi morate pomoci svi vi koji imate slike stare, nove nema veze kakve.
Sto se moze uociti je da nas narod ne samo u Hambarinama vec na cijeloj lijevoj obali Sane prave , grade nove kuce..Svaki dan broj je sve veci i veci.. Otvoreno je par cevabdzinica, grill, par prodavnica , kioska itd bit ce toga jos vise do sljedeceg ljeta. Ja lijepog pogleda na Brdo iz grada ili iz Tukova pa to je stvarno fenomenalno jer prije par godina covjek nije mogao nista vidjeti sve zaraslo , poruseno a danas hvala Bogu sve se crveni sve raste i svakog dana Brdo je sve vece i vece.. TAKO I TREBA..

- NOVO
u Hambarinama ovog ljeta je da vodovod krenuo iz centra prema Muhicima. Dok sam ja bio dosao je do Adema Berbera ali to ide brzo trebao bi biti uradjen ovog mjeseca..Ostali djelovi Hambarina su vec dobili vodu ranije..
Ulicna rasvjeta nije razvedena kroz sva mjesta ali radi se i na tome jer stvarno kad noc padne ne vidi covjek ni prst pred sobom..
Masallah i radovi na dzamiji su napokon krenuli tj. poceli su radovi oko temelja cilj je za sada napraviti temelj pa bi se trazio neki donator da nam pomogne.. Vec su se poceli prikupljati dobrovoljni prilozi za dzamiju ..Svi koji zelite dati dobrovoljni prilog mozete se obratiti kod Celic Serifa..

..SLIKE koje sam uslikao nisam jos ni predao a kamo li izradio kad cu ne znam, jer istrugom sam se a i na fakultet sam krenuo pa necu imati toliko vremena za stranicu ali cu se truditi i pokusati da uradim sto vise za nase Brdo.. Zato budite strpljivi..

.: Kradje bosnjackih auta u Prijedoru :.

.: Cetvrtak 08.08.2002.

.: U Prijedoru su, u noci izmedju utorka i srijede, ukradeni automobili audi 80 vlasnika Emira Kazica privremeno nastanjenog u Njemackoj i audi 100 vlasnika Selima Softica privremeno nastanjenog u Svajcarskoj.
Audi 80 ukraden je ispred vlasnikove kuce u Prijedoru a steta je procijenjena na 13 hiljada KM.
Audi 100 ukraden je u selu Kamicani a steta je procijenjena na 10 hiljada KM.

Par dana prije desilo se jos par kradja automobila ciji su vlasnici bosnjaci koji dolaze svojim krajeve u posjetu iz dijaspore.
- Tako npr :
ukraden je automobil audi 80, vlasnika Ibrahima Islamovica,
Vlasnik ukradenog automobila je iz Prijedora, a privremeno je nastanjen u
Njemackoj. Automobil je bio parkiran u Zanatskoj ulici, u uzem centru grada.
Ukraden je oko 11.30 casova. Vlasnik vozila stetu je procijenio na 13.000
maraka.
- U noci izmedju petka i subote, 2. i 3. avgusta,
nepoznato lice izvrsilo je krivicno djelo razbojnistva u selu Carakovo .Tom prilikom nepoznato lice je uz prijetnju automatskom puskom presrelo Nithada Hodzica, drzavljanina Holandije,i otelo mu novcanik, prsten i vozilo opel vektru. Hodzic je visinu materijalne stete pokradenih stvari pocijenio na 12 hiljada maraka.

.: Vremenska nepogoda :. 24.07.2002.

-Vremenska nepogoda pogodila Lijevu obalu Sane i opstinu Prijedor ..

U utorak je ciklon hladnog vazduha pogodio nasu Lijevu obalu Sane i nas grad te je izazvao velike oscilacijeu temperaturi koje su uzrokovale pojacani vjetar i kisu. Dugo ocekivana kisa nije ni najmanje bila onakva kakvu smo prizeljkivali, vec je izazvala niz neugodnosti i znatnu materijalnu stetu.
Ljetni period u kojem su preovladavale visoke temperature je naglo prekinut
sa kisom koja je dovela do opsteg raspada elektrodistribucionemreze.
Kisa koju je pratio jak vjetar je naglo pocela u ranim vecernjim casovima i donijela je niz problema.
U Hambarinskom Polju vjetar je oborio dalekovod. Polomljeno je drvece, otkinute reklamne table, unisteni usjevi, raskrivene kuce i polupana auta su samo dio problema koji su nastali na nasem podrucju.

Situacija sa elektricnom energijom jos nije u potpunosti stabilizovana na
cijelom podrucju.
Hambarine i Lijeva obala Sane (Brdo) su poslije dva dana ponovo dobile struju...Ali steta je ogromna........

.: 1992 - 2002 :.

- DAN SEHIDA -

.: Sutra, 20. jula 2002, ce se napuniti 10 godina od maskra nad neduznim stanovnistvom lijeve obale Sane ( Brda ).

Upadali su im u kuce, tjerali ih napolje i tu , pred ocima majki zena, djece,lomoli im kundacima kicme i nozem zarezivali vratove.
Stjerali bi ih u kakav jarak i likvidirali metkom u potiljak. Spaljivali su cijele porodice. One sa malom srece odvodili su u logore. Kolone oborenih glava prolazile su kroz spalire smrti.Silovanja i ponizenja. Ponizenja narocito.

Nestajali i ubijani su a niko ne zna zbog cega.I tako 1450 ljudi Hambarina, Zecova, Carakova, Rakovcana, Rizvanovica, Biscana. Ni krivi ni duzni.
I tako 10 godina je proslo, ali nadu da je neko od nestalih ziv njihovim majkama niko ne moze uzeti..

Sutra ce stanovnici Brda odati pocast i prouciti FATIHU svim nasim sehidima.

Uskoro vise dok dobijemo informacije..

hem.passagen.se/hambarine [email protected]
Post Reply