izgleda vođen najboljim namjerama, ti ovdje navalja nekoliko totalnih gluposti...furlan wrote:Objektivno gledajuci tema je cisto politickog karaktera, gdje se brane nacionalni interesi.Meni nije smetalo sto sam prije rata govorio Srpsko- Hrvatski jezik.E sada posto su susjedi i komsije se podobro potrudili da mi pokazu da ne pripadam ni komsijama ni susjedima ,da sam totalno razlicit od njih, da im trebam u cisto politicke svrhe ili da im ne trebam nikako, da sam strano tijelo, iz cisto nacionalistickih razloga govorim Bosanski jezik koji je nista drugo nego kombinacija Srpskog i Hrvatskog jezika sa Turcizmima ,Germanizmima i drugim rijecima koje su svoju upotrebu nasle u nasim narodima.Bosanski jezik je vrlo tesko standardizovati jer koristi i istocnu i zapadnu varijantu i zato je to uzaludan posao.Sa tim koristenjem ima sansu da postane bogatiji pogotovo sto rijeci dobijaju drugacija znacenja.Neka se koristi ono sto je narodu prihvatljivije.Razmisliti o kombinacijama kao;dvoriste-avlija,komsija-susjed,vrt-basta,val-talas,slap-vodopad-buk itd.
U principu bi trebalo da budu iste rijeci samo sto u Bosanskom sa vremenom dobijaju drugacija znacenja i drugacije su dozivljavane.
I srpski i hrvatski i bosanski su slavenski jezici sa primjesama "Turcizama ,Germanizama i drugih rijeci koje su svoju upotrebu nasle u nasim narodima". Nije prvo postojao srpski i hrvatski, pa se onda iz njih izrodio bosanski. Ako uzmemo u obzir prvu standardizaciju, tj. Vuka Stafanovića Karadžića, ispada obrnuto - Svi standardni jezici nastali su od onog famoznog istočno-hercegovačkog dijalekta. Hoću reći, nisu ljudi u Bosni bili mutavi prije nego što su ih ovi iz Srbije i Hrvatske naučili govoriti!!!
To kako će se taj jezik/ti jezici nazivati ne zavisi od njih ili nekih njihovih unutarnjih karakteristika, već od političkog konteksta. (Da postoji nezavisna republika Dalmacija, Dalmatinci bi pričali zvaničnim dalmatinskim jezikom).
Što se tiče standardizacije jezika, e jbg, ako su standardizovali kineski, onda stvarno ne znam šta se mi više furamo da smo nešto uber-komplikovani.
Osim toga, kako to da je S-H standardizovan, a pokrivao je daleko šire govorno područje i prihvatao više jezičkih varijanti?