dizel ili benzin ...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#176 Re: dizel ili bnzin ...
Ma sve je to ok. Stvarno ne vidim razlog zasto se raspravljamo. Meni nista ne znaci tvoja potrosnja, a tebi nebi trebalo da znaci nista moja potrosnja. Ali uporedjivati moju potrosnju plina sa tvojom potrosnjom dizela nema smisla. Potpuno razlicita auta, razlicite tezine, razliciti pogoni, razlicite kubikaze i konjaze. Sve je drasticna razlika.
- drug_profi
#177 Re: dizel ili bnzin ...
Ma vidi, kako rekoh necu lagati sebe.bingov buraz wrote:Ne mora da znaci da si luddrugi profil wrote:Onda sam ja lud.bingov buraz wrote:Nema sanse da je 2-3ili 5%!
Nemam razloga da lazem sebe. Potrosnja zavisi od vrste instalacije i motora.
Ali ovdje uopste nije rijec jel to 10-15% ili je 3-5%
Kako god okrenes, neka bude po vasem, 12 litara plina (a nije zglave) po gradu, to je 15 maraka na 100 km.
Hoces reci da trosis 6 litara dizela po gradu u standardnoj voznji?![]()
10-15% jeste mozda i 20%,svejedno je isplativije vozati na plin,dizel motor bi morao trositi oko 3 litra da bi bio ekonomski isplativiji od plina.
U bocu strane 47 litara i ja najcesce vozim dok se ne upali crvena lampica. To je rezerva na kojoj mogu mozda 10 km preci, znaci jedva litar. Obicno kad sipam to bude 46-47 litara, a dodam z apotpalu benzina do 70 maraka. I sa time ja predjem min 500 km gradske voznje, najcesce je to oko 520. Znaci 520 km sa 5 litara benzina i 47 litre plina. u ovim hladnim danima. Ljeti kad je toplije, plin rjedji, a instalacija topla pa samo pali na plin, predjem tih nekih 450-480 km, ali tad ne sipam potpalu uglavnom. Znaci visestruko potvrdjena matematika je da ne trosim vise od 10,5 na 100 gradske, ali na otvorenom hoce povuci jer ja pritiscem pedalu koliko propisi daju. Instalater mi je naglasio da potrosnja nece biti veca od 5%, ali ce snaga biti manja za do 5%.
Meni tih 5 konja ne znace bog zna sta, ne trkam se, ali mi mnogo znaci kad odem na more i vratim se za 50 maraka.
Na sve ovo se treba porediti i odrazvanje dizela sa odrzavanjem benzinca sa plinom, kao i startnu cijenu kod nabavke.
Za one eko osvjestene, tu je i 20% manje CO2 emisije iz LPG u poredjenju sa dizelom, bez teskih metala, cadji, sumpora itd.
Ja ne vidim cvrst razlog u korist dizelasa, ako to nije teretno vozilo kojem treba jak obrtni momenat. Druga stvar je sto neko voli taj zvuk i miris. To postujem, jbg.
-
goran16v
#178 Re: dizel ili bnzin ...
Svi uredno saberu cijenu nabavke benzinca, ugradnju plina, potrosnju i tu podvuku crtu i izracunaju da ih je auto dosao jeftiniji nego dizel, a jednako ili manje trose u novcu ali svi zaborave zadnju stavku - prodaja tog auta i da si ono sto si ustedio na cijeni benzinca + ugradnja plina izgubio na prodaji.drugi profil wrote:
Meni tih 5 konja ne znace bog zna sta, ne trkam se, ali mi mnogo znaci kad odem na more i vratim se za 50 maraka.
Na sve ovo se treba porediti i odrazvanje dizela sa odrzavanjem benzinca sa plinom, kao i startnu cijenu kod nabavke.
Za one eko osvjestene, tu je i 20% manje CO2 emisije iz LPG u poredjenju sa dizelom, bez teskih metala, cadji, sumpora itd.
Ja ne vidim cvrst razlog u korist dizelasa, ako to nije teretno vozilo kojem treba jak obrtni momenat. Druga stvar je sto neko voli taj zvuk i miris. To postujem, jbg.
-
citroen xm
#179 Re: dizel ili bnzin ...
Ispade da na dizelu posle x godina prodaje ništa ne izgubiš. Izgubiš isto kao i na benzincu. Ajd traži još neki razlog da opravdaš svoj stav.
-
goran16v
#180 Re: dizel ili bnzin ...
Pa upravo je argument u korist plina da je benzinac + ugradnja plina UVIJEK jeftijiji od dizela, ako je jeftijiji prilikom kupovine jeftiniji je i prilikom prodajecitroen xm wrote:Ispade da na dizelu posle x godina prodaje ništa ne izgubiš. Izgubiš isto kao i na benzincu. Ajd traži još neki razlog da opravdaš svoj stav.
-
citroen xm
#181 Re: dizel ili bnzin ...
Pa jeste, jeftiniji je posle x godina onoliko koliko i tada kada si ga kupio.
- Better Man
#182 Re: dizel ili bnzin ...
Vidim razvila se rasparava o potrošnji i kako ne može biti niža od fabrički deklarisane,a ja ću da potvrdim da može! Clio mi je po papirima imao potrošnju na otvorenom 4,9 litara (motor je bio 1,2 16V 75 KS), a ja sam imao jednom potrošnju 4,1 litra benzina! Sve je do načina vožnje! Ako vozite u najvišem stupnju prenosa i brzina vam je ispod 90 km na sat, onda je sve moguće!
- drug_profi
#183 Re: dizel ili bnzin ...
Dvije milje cca. razlike na cijeni kupovine 7 godina starog auta. Benzin-dizel.goran16v wrote:drugi profil wrote:
Svi uredno saberu cijenu nabavke benzinca, ugradnju plina, potrosnju i tu podvuku crtu i izracunaju da ih je auto dosao jeftiniji nego dizel, a jednako ili manje trose u novcu ali svi zaborave zadnju stavku - prodaja tog auta i da si ono sto si ustedio na cijeni benzinca + ugradnja plina izgubio na prodaji.
Na prodaji nakon 5 godina, cca milja - milja i po razlike ovisno o stanju. Plinska instalacija povecava potencijalnu cijenu negdje izmedju, a i lakse se prodaje nego bez nje. Dakle otprilike pola instalacije naplatis prilkom prodaje, a cijelu instalaciju ustedis na cijeni goriva u 8000-10000 predjenih km. Nakon toga pocinju ustede, pa ispadne da ces za 5 godina sa relativno niskih predjenih 10.000 godisnje ustediti oko 5.000 maraka za gorivo. Racunicom da je 140 KM plina = 1000 km. fakticki ces ustediti sav novac koji gubis na starosti auta.
-
goran16v
#184 Re: dizel ili bnzin ...
Malo mi ovaj dio nije jasan.Uzimo da je 2k KM razlike a cijena instalacije (po temama na ovom forumu) je 850 - 1200 tj 1000 u prosjeku, sto znaci da poslije ugradnje razlika izmedju dizela i beninca sa plinom pada na 1000 KM. Ako je potrosnja plina izrazena u KM ista ili neznatno jeftinija od voznje na dizel, jer je i kod dizela 140 KM 56 lit goriva odnosno pun rezervoar sto znaci istih 1000 km, kako ces onda ustediti ista a kamoli li cijenu instalacije tj 1000 km ustediti poslije 8-10k km???? Na prodaji nakon 5 god razlika izmedju dizela i benzinca bez plina je 1,5k KM, onaj s plinom moze biti max 500 KM skuplji, tako da razlika moze biti min 1k KM, odnosno isto ono sto si ustedio na pocetku. Pros'o milju jeftinije kad si kupio, pros'o milju skuplje kad si prod'o, a pegl'o se za bojlerima u gepeku itd... Ili ja nesto nisam dobro shvatio ili tvoja matematika nije 100% tacna.drugi profil wrote: Dvije milje cca. razlike na cijeni kupovine 7 godina starog auta. Benzin-dizel.
Na prodaji nakon 5 godina, cca milja - milja i po razlike ovisno o stanju. Plinska instalacija povecava potencijalnu cijenu negdje izmedju, a i lakse se prodaje nego bez nje.
cijelu instalaciju ustedis na cijeni goriva u 8000-10000 predjenih km
Racunicom da je 140 KM plina = 1000 km.
- drug_profi
#185 Re: dizel ili bnzin ...
Ma neces da shvatis. Samo je to prob.
Nema bojlera u gepeku. Instalacija je milju. Znaci auto funkcionalno kao tvoje i stedljivo kao tvoje ili cak stedljivije, mene dodje milju jeftinije, plus sto se vozim jeftinije, jeftinije mi je odrzavanje, jednako cu ga lako prodati, ako ne i lakse jer je jeftinije od tvoga za isto godiste, snagu, tip i opremu.
Jel sad neka fula?
Nema bojlera u gepeku. Instalacija je milju. Znaci auto funkcionalno kao tvoje i stedljivo kao tvoje ili cak stedljivije, mene dodje milju jeftinije, plus sto se vozim jeftinije, jeftinije mi je odrzavanje, jednako cu ga lako prodati, ako ne i lakse jer je jeftinije od tvoga za isto godiste, snagu, tip i opremu.
Jel sad neka fula?
-
goran16v
#186 Re: dizel ili bnzin ...
Shvatam ja ali matematika je drugacijadrugi profil wrote:Ma neces da shvatis. Samo je to prob.
Jel sad neka fula?
Kako ga vozis jeftinije kad je i tebi i meni 170 km znaci 1000 km predjenih???? Znaci ustede prakticno nema.
Kako te dodje milju jeftinije, prodjes milju jeftinjije kad ga kupis, ali je dizel milju skuplji kad ga prodajes???? Opet ustede nema. To je onaj dio koji svi zaborave, i to je ono sto sam primjetio, a upravo si ti napisao da te dodje milju jeftijije i tu stao.
Tvrdnja da ces benzinca sa plinom lakse prodati nego dizela je daleko od realnosti.
Naravno da jeste fula.
p.s. Auto sa plinskom instalacijom NIKAD ne moze biti funkcionalno kao konevncinalno, u gepeku imas ili bojler ili rezervnu ili je nemas nikako, manja autonomija.
-
AdnanSA
#187 Re: dizel ili bnzin ...
Vozim na plin evo već pet godina i moja iskustva su sljedeća. 12,5 litara plina potrošnja po gradu. Ode i litara benzina na tih 100 km. Dakle troškovi goriva oko 18 maraka na 100 km. Dizel slične snage dakle 100 KW bi trošio oko 8 litara nafte na istim dionicama. Troškovi goriva bi bili oko 20 KM na 100 km. Ovo je znaći čista teorija. U praksi bi se to poravnalo vjerovatno. Plin posmatram čisto kao alternativu benzinu a ne nafti. Jeftinije je dakle voziti na plin nego na benzin i tu su uštede moguće i objektivne a u odnosu na naftu mislim da u praksi pretjerenih ušteda nema, odnosno vlada mrtva trka između tih pogonskih goriva.
Prednost plina u odnosu na naftu se može ogledati u sljedećem. Može se relativno jeftino kupiti benzinac dobre snage i koji neće biti podložan kvarovima i opremiti ga plinom. Da bi kupio dobrog i ispravnog dizela sličnih karakteristika moraš dati puno više love. Dizel za malo love može značiti samo skupe popravke.
Evo primjera Passat V5 125 KW 4 motion 8500 KM isti takav dizel od 120 KW i 4 motion košta 12-14000 KM.
Koji će prije stati?
Prednost plina u odnosu na naftu se može ogledati u sljedećem. Može se relativno jeftino kupiti benzinac dobre snage i koji neće biti podložan kvarovima i opremiti ga plinom. Da bi kupio dobrog i ispravnog dizela sličnih karakteristika moraš dati puno više love. Dizel za malo love može značiti samo skupe popravke.
Evo primjera Passat V5 125 KW 4 motion 8500 KM isti takav dizel od 120 KW i 4 motion košta 12-14000 KM.
Koji će prije stati?
-
goran16v
#188 Re: dizel ili bnzin ...
To je poenta, samo je pitanje koliko ces ustediti pri kupovini, a igubiti na prodaji, sto zavisi prije svega od tipa i stanja auta, da bi ukupna racunica bila isplativa. Tu naravno ostaje cinjenica manje funkcionalnosti auta zbog pl. instalacije.AdnanSA wrote:Jeftinije je dakle voziti na plin nego na benzin i tu su uštede moguće i objektivne a u odnosu na naftu mislim da u praksi pretjerenih ušteda nema, odnosno vlada mrtva trka između tih pogonskih goriva.
- johntra
#189 Re: dizel ili bnzin ...
jesi se i ti uhvatio manje funkcionalnosti vozila, kao da ne postoje boce koje idu mjesto rezervne gume, a i kitovi za krpljenje guma...kad si zadnji put upotrijebio rezervnu gumu i koliko je to do sada u prosjeku bilo? ja sa ovim autom, a imam ga četiri godine, samo sam jednom stavio rezervnu, a i to nisam morao, jer mi je vulkanizer od zgrade udaljen 300 metara....znači, uopšte rezervna guma nije toliko bitan detalj, pogotovo jer joj postoje alternative...
- drug_profi
#190 Re: dizel ili bnzin ...
Gorane druze, ne razumijemo se. Nema veze.
Evo kolega iznad je objasnio momenat sa jeftinijom nabavkom.
Auto je druze funkcionalno jednako kao i tvoje jer znas i sam da se novija vozila prodaju bez rezervne gume samo sa r.kitom. Isti takav kit imam kao zamjenu gumi.
Autonomija vozila nije smanjena, nego drasticno povecana. Zaboravljas da jos uvijek imam i benzinski rezervoar, ako sam bas u situaciji da nema pumpe nigdje i ako sam dovoljno blesav da ga izvucem do kraja a da ne znam kad cu ga napuniti. Plina ima skoro na svakoj pumpi, a sve vise se i prodaje. ja vozim nesto vise od godinu na plinu, i tad sam na svom dnevnom itinereru imao samo dvije LPG punionice, a danas ih je vec 6-7.
Ulje mijenjam na 30% vecoj kilometrazi, ne trebaju mi skupi servisi i odrzavanje kao za dizela. I dalje ti tvrdim da trosim po gradu 10,5 litara plina, sa tim da priznajem da osjetim izvjesno pomanjkanje snage, ali mi taj aspekt nije bitan jer ostaje dovoljno konja da ih tjeram. Znaci moj novcanik kaze da trosim 70 maraka za min.500 km gradske voznje i to mi je jedan odlazak na pumpu.
Za te pare moze se nasuti 28 litara dizela i hoces reci da dizel motor sa 70-74 kw trosi 5,6 litara dizela po gradu? Evo gledam na takvim motorima sa autima slicne mase je gradska potrosnja deklarisana od proizvodjaca 6,3-6,5 litara dizela i to sa start-stop sistemima. malo ko ce postici deklarisanu potrosnju, vec ce biti bar 5-10% veca uz svu paznju. Dakle evo tu sam u najgorem slucaju u blagoj pradnosti, a nemam start-stop i verem se po brdima svakodnevno.
Kad kupujem benzinsko auto placam ga jeftinije od dizelasa, i sa cijenom instalacije opet ga nisam sustigao. Kad prodajem, prodajem ga jednako tome u kakvom je stanju, ali svakako da mogu u cijeni izvuci pola vrijednosti instalacije u odnosu na auto u istom stanju bez plina. Ti kad prodajes dizel prodajes ga opet skuplje nego benzinca, ali ta razlika nakon x godina eksploatacije se smanjuje. Ako sam ja izgubio 500 na instalaciji, buraz, definitivno i razlika izmedju dizela i benzinaca smanjuje se bar za 500 maraka nakon npr. 3 godine.
Auto je druze funkcionalno jednako kao i tvoje jer znas i sam da se novija vozila prodaju bez rezervne gume samo sa r.kitom. Isti takav kit imam kao zamjenu gumi.
Autonomija vozila nije smanjena, nego drasticno povecana. Zaboravljas da jos uvijek imam i benzinski rezervoar, ako sam bas u situaciji da nema pumpe nigdje i ako sam dovoljno blesav da ga izvucem do kraja a da ne znam kad cu ga napuniti. Plina ima skoro na svakoj pumpi, a sve vise se i prodaje. ja vozim nesto vise od godinu na plinu, i tad sam na svom dnevnom itinereru imao samo dvije LPG punionice, a danas ih je vec 6-7.
Ulje mijenjam na 30% vecoj kilometrazi, ne trebaju mi skupi servisi i odrzavanje kao za dizela. I dalje ti tvrdim da trosim po gradu 10,5 litara plina, sa tim da priznajem da osjetim izvjesno pomanjkanje snage, ali mi taj aspekt nije bitan jer ostaje dovoljno konja da ih tjeram. Znaci moj novcanik kaze da trosim 70 maraka za min.500 km gradske voznje i to mi je jedan odlazak na pumpu.
Za te pare moze se nasuti 28 litara dizela i hoces reci da dizel motor sa 70-74 kw trosi 5,6 litara dizela po gradu? Evo gledam na takvim motorima sa autima slicne mase je gradska potrosnja deklarisana od proizvodjaca 6,3-6,5 litara dizela i to sa start-stop sistemima. malo ko ce postici deklarisanu potrosnju, vec ce biti bar 5-10% veca uz svu paznju. Dakle evo tu sam u najgorem slucaju u blagoj pradnosti, a nemam start-stop i verem se po brdima svakodnevno.
Kad kupujem benzinsko auto placam ga jeftinije od dizelasa, i sa cijenom instalacije opet ga nisam sustigao. Kad prodajem, prodajem ga jednako tome u kakvom je stanju, ali svakako da mogu u cijeni izvuci pola vrijednosti instalacije u odnosu na auto u istom stanju bez plina. Ti kad prodajes dizel prodajes ga opet skuplje nego benzinca, ali ta razlika nakon x godina eksploatacije se smanjuje. Ako sam ja izgubio 500 na instalaciji, buraz, definitivno i razlika izmedju dizela i benzinaca smanjuje se bar za 500 maraka nakon npr. 3 godine.
- Warashii
#191 Re: dizel ili bnzin ...
Ili se ja varam il ovo nema smisla?
Tema bijase dizel ili benzin a vi tu izroviste nekako i plin
.
Vozio sam benzin par godina evo sad vozim dizel i ni jedno ni drugo nije nesto pretjerano stedljivo
, koliko natocis onoliko i potrosi . Plin kao plin mi je samo jednom pao na pamet oko ugradnje a onda sam se opet prosao corava posla.
Nema mi nista gore kad kupe auto od 60 000 KM i u njeg ugrade plin
pa jbte im`o si taj nova cda das za auto a sad nemas love da ga sipas :S koji snobizam,
Ukratko svako ima svoju racunicu i sve je u pet deka ma kako to izgledalo.
Novi benzinci su ok sa portosnjom pa cak i neki malo stariji , novi dizeli ne kasne mnogo za benzincima po performansama pa tako da sve one bilvaktile teorije padaju u vodu.
Ovdje se haman i dalje poredi GOlf II 16 benzin ili dizel.
Tema bijase dizel ili benzin a vi tu izroviste nekako i plin
Vozio sam benzin par godina evo sad vozim dizel i ni jedno ni drugo nije nesto pretjerano stedljivo
Nema mi nista gore kad kupe auto od 60 000 KM i u njeg ugrade plin
Ukratko svako ima svoju racunicu i sve je u pet deka ma kako to izgledalo.
Novi benzinci su ok sa portosnjom pa cak i neki malo stariji , novi dizeli ne kasne mnogo za benzincima po performansama pa tako da sve one bilvaktile teorije padaju u vodu.
Ovdje se haman i dalje poredi GOlf II 16 benzin ili dizel.
-
goran16v
#192 Re: dizel ili bnzin ...
Naravno da sam se uhvatio funkcionalnosti vozila jer je to jedan od razloga zasto kupujes taj auto, a sve sto navodis, kitovi za krpljenje itd itd, pa i racunati na fakt da ti je vulkanizer 300m od kuce (bas ti to pije vode kad nadjes probusenu gumu ispred zgrade ali u 8 navecer) jer pravljenje pite od *ovana.johntra wrote:jesi se i ti uhvatio manje funkcionalnosti vozila, kao da ne postoje boce koje idu mjesto rezervne gume, a i kitovi za krpljenje guma...kad si zadnji put upotrijebio rezervnu gumu i koliko je to do sada u prosjeku bilo? ja sa ovim autom, a imam ga četiri godine, samo sam jednom stavio rezervnu, a i to nisam morao, jer mi je vulkanizer od zgrade udaljen 300 metara....znači, uopšte rezervna guma nije toliko bitan detalj, pogotovo jer joj postoje alternative...
-
goran16v
#193 Re: dizel ili bnzin ...
Da kolega je objasnio momenat sa nabavkom, ali si ti sam objasnio na kraju i taj dio s prodajom ali si opet zaboravio jedan dio, a to je da cijena plinske instalacije pada sa cijenom auta i da se pad vrijednosti dizela kompenzuje da padom vrijednosti benzica i padom vrijednosti instalacije.drugi profil wrote:Gorane druze, ne razumijemo se. Nema veze.
Pogledaj sta obicno pise na boku guma auta koju dolaze sa kitom.
Da sa benzinom i plinom autonomija je drasticno povecana ali i cijena te automonije.
Ti mozes da tvrdis koliko hoces i sta hoces, ali ja uporedo sa dizelom vozim i benzinca. Benzinac koji ja vozim je Ford sa malim motorom od 80-ak KS koji po gradu trosi 10 lit, a to je normalna potrosnja, sto ce ti naravno potvrditi i svi ostali, a ti me ubjedjujes da auto sa jacim motorom trosi svega 10,5 lit plina????
- johntra
#194 Re: dizel ili bnzin ...
primjer koji sam naveo nije obavezujući, niti se mora ikome desiti...kao što znamo, nužda ne bira vrijeme, ali ne vidim kakav bi mi bio problem sa kitom (
) zakrpiti gumu u osam sati navečer...vidim da smo svi mladi i pametni ljudi, tako da sumnjam da bi to ikome bio problem...
nisi odgovorio na moje pitanje koliko ti je zaista potrebna rezervna guma i koliko si je do sada prosječno puta promijenio...da li je to jednom, dvaput, pet ili deset puta tokom godine?
znači, sa toroidnom bocom i kitom za krpljenje guma bi imao sasvim funkcionalno auto i mogao bi X puta tokom jedne godine zakrpiti gumu do prvog vulkanizera ili čak doći sa takvom gumom na odredište uz propisane uslove vožnje koje nalaže takvo krpljenje...i u čemu je problem?
nisi odgovorio na moje pitanje koliko ti je zaista potrebna rezervna guma i koliko si je do sada prosječno puta promijenio...da li je to jednom, dvaput, pet ili deset puta tokom godine?
znači, sa toroidnom bocom i kitom za krpljenje guma bi imao sasvim funkcionalno auto i mogao bi X puta tokom jedne godine zakrpiti gumu do prvog vulkanizera ili čak doći sa takvom gumom na odredište uz propisane uslove vožnje koje nalaže takvo krpljenje...i u čemu je problem?
-
goran16v
#195 Re: dizel ili bnzin ...
Problkem je tu tome da rezervna guma mi je potrebna jer kit NE mjenja funkciju rezervne gume. Naletim na rupu, pukne mi alu felga, iskrivim obicnu felgu da guma ne nalijeze, rasjecem gumu - kit mogu nabiti u neku stvar skupa sa onim pipkom, a to mi se desavalo i kad se to desi to obicno nije nigdje blizu vulkanizera itd. Zadnji put 15 km od Lukomira sa 7 stranaca u autu.johntra wrote:primjer koji sam naveo nije obavezujući, niti se mora ikome desiti...kao što znamo, nužda ne bira vrijeme, ali ne vidim kakav bi mi bio problem sa kitom () zakrpiti gumu u osam sati navečer...vidim da smo svi mladi i pametni ljudi, tako da sumnjam da bi to ikome bio problem...
- johntra
#196 Re: dizel ili bnzin ...
jbga, govoriš o maltene nerealnoj situaciji u kojoj se bar 95 posto vozača neće naći...loša cesta, ako ne i makadam, i još toliko ljudi u autu...vjerovatno se nekome zna to desiti i na običnoj cesti kad naleti na neki krater, što je jako rijetko, ali i tada postoje vučne službe do prvog vulkanizera...
-
ime123
#197 Re: dizel ili bnzin ...
Otkud ti to, jesi li vozao tog Audia pa znas ?citroen xm wrote:Pa šta da mu troši 15 litara plina na otvorenom. To je 18 KM. Nađi mi mi dizela od 4700 kubika koji na otvorenom troši 7.2 litra. Pa Audi A6 4X4 2.5 TDI na otvorenom ni teškom mukom ne može ispod 7 litara, a kubikaža mu je upola manja, a aerodinamičnost doplo bolja od tog JEEP-a.
Evo primjer, Audi A8 4.2 TDI, 350 konja, potrosnja deklarisana kombinovana 7,6l. Auto koje za 5.5 sekundi stize do stoje i 350 konja.
A taj Jeep je bacanje para, 4,7 motor a samo 220 konja a trosi toliko.
I ne kontam kad neki papak hoce da voza Audia A8, BMW 7 ili S klasu i nema da sipa pa stavi plin. Ili hoce neko jace auto od 300+ konja i stavi plin. Pa u takva auta je grijeh to stavljat.
-
goran16v
#198 Re: dizel ili bnzin ...
To nije nerealna situacija, nego zadnja koja mi se desila, a slicne i na mnogo pristupacnijim mjestima i normalnim autom su se desavale i ranije. Na rupu na kojoj ces moci slomiti felgu i rasjeci gumu ces naletiti u sve 4 gradske opstine prvi put kad grtalica prodje. Ljudi se poudzaju u kit, a za mene kit tek djelimicno ima funkciju rezervne gume.johntra wrote:jbga, govoriš o maltene nerealnoj situaciji u kojoj se bar 95 posto vozača neće naći...loša cesta, ako ne i makadam, i još toliko ljudi u autu...vjerovatno se nekome zna to desiti i na običnoj cesti kad naleti na neki krater, što je jako rijetko, ali i tada postoje vučne službe do prvog vulkanizera...
Posteje vucne sluzbe, postoji i taksi, postoji jos 100 nacina kako rjesiti problem samo je pitanje sto te onda moze izaci skuplja pita neg tepsija.
- johntra
#199 Re: dizel ili bnzin ...
a daj, to su stvarno rijetke situacije...ja NIKAD nisam naletio na krater da iskrivim felgu...ne mora moj slučaj biti jedini, ali sumnjam da je i kod ostalih...valjda toliko obzirno vozim da to nikad sebi ne bi dozvolio...
-
goran16v
#200 Re: dizel ili bnzin ...
A sto li se onda ljudi ubise pitajuci gdje i kako je najbolje zavariti i ispraviti alu felgu ako se to nikome ne desava...?johntra wrote:a daj, to su stvarno rijetke situacije...ja NIKAD nisam naletio na krater da iskrivim felgu...ne mora moj slučaj biti jedini, ali sumnjam da je i kod ostalih...valjda toliko obzirno vozim da to nikad sebi ne bi dozvolio...