prezime i udaja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
List

Post by List »

Sve četiri žene uzet će moje prezime a odreći se svog! :D

Čuj da žena zadrži prezime? :shock: Image
Ocean

Post by Ocean »

List Upisano: 17. nov. 2005. 02:06

--------------------------------------------------------------------------------

Sve četiri žene uzet će moje prezime a odreći se svog!

Čuj da žena zadrži prezime?

Ti bi, dakle, cetiri zene, k'o biva, po serijatu.. :shock:
Onda bi trebao znati da bas po serijatu, zena ne bi trebala uzimati muzevljevo prezime, nego zadrzati svoje. :) :-)
List

Post by List »

Ocean wrote:Ti bi, dakle, cetiri zene, k'o biva, po serijatu.. :shock:
Onda bi trebao znati da bas po serijatu, zena ne bi trebala uzimati muzevljevo prezime, nego zadrzati svoje. :) :-)
Ma ja se salio ba. :D Kakve cetiri zene. Svalerke i nekako. Al ko bi izdrzo s cetiri zene. :cry: :D
Ocean

Post by Ocean »

Dobro je, ako je sala :D
Ali svejedno, istina je to sto sam napisala o zadrzavanju prezimena.
List

Post by List »

Ocean wrote:Dobro je, ako je sala :D
Ali svejedno, istina je to sto sam napisala o zadrzavanju prezimena.
Nisam da znao da si žensko. Image

Šalio sam se i za švalerke. Image :D
Ocean

Post by Ocean »

Znaci da ne citas postove redom, nego preskaces :x :D
Nejse, svalerke ne komentarisem :D
ne uklapaju se u temu...nemaju veze sa prezimenom :D :wink:
Jasho

Post by Jasho »

Meni je apsolutno normalno da žena zadrži svoje prezime ako želi, jer u tome ne vidim ništa loše. To je samo jedan vid poštovanja bračnog partnera i njegove želje da zadrži svoje porodične korijene! Sestra moje prijateljice je na svoje prezime dodala suprugovo, dakle nije se odrekla svog! Evo 4 godine su u braku bez da imaju i najmanji problem! Nije bitno kako će se ko prezivati, već ljubav, tolerancija, razumjevanje i pažnja. Bez toga braka umire i nemaga!
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Cuj svoje prezime ;) :P
odmah na jedan instant kurs lijepog ponasanja ;)
tromjesecni u Kabulu :D
peanuth

Post by peanuth »

ja sam to rijesio demokratski :D .ono dogovaramo se mi kako ce mo sta ce mo, a ona hoce prezime svoje da ostavi ,ma nema druge.
reko znas puno te volim,zelim stobom zivot provest al fakat nema nista od toga ako htjednes svoje prezime ostavit.i od toga dana nije nikad vise spomenula svoje prezime :D
List

Post by List »

Ocean wrote:Znaci da ne citas postove redom, nego preskaces :x :D
Nejse, svalerke ne komentarisem :D
ne uklapaju se u temu...nemaju veze sa prezimenom :D :wink:
Imaš pravo. Preskočim dosta toga. :D
danas

Post by danas »

peanuth wrote:ja sam to rijesio demokratski :D .ono dogovaramo se mi kako ce mo sta ce mo, a ona hoce prezime svoje da ostavi ,ma nema druge.
reko znas puno te volim,zelim stobom zivot provest al fakat nema nista od toga ako htjednes svoje prezime ostavit.i od toga dana nije nikad vise spomenula svoje prezime :D
e jesi zajeban :D :D :D :roll: usrecila se ta tvoja plaho :D sa tvojim prezimenom :D :D
peanuth

Post by peanuth »

danas wrote: e jesi zajeban :D :D :D :roll: usrecila se ta tvoja plaho :D sa tvojim prezimenom :D :D
jest bogami... kako ona prezime lijepo izgovori , neznam ga ni ja nako lijepo rec.ono puno nekog ponosa.. :D

mislim da zenske imaju puno prava i meni je drago zbog toga ali ne treba im i to pravo dat da same odlucuju kako ce se prezivat. :D :D :D

ne znaju ba one sta hoce :D :D :D
anais_nin

Post by anais_nin »

Vozdra_123 wrote:moram reci neke moje sumnje su potvrdjene....
hvala sto ste me naucili necemu...

imam priliku na poslu da radim sa indijcima....
oni kao sto znate obicno imaju brakove namjestene od porodice...

dvoje se upoznaju, naravno roditelji prvo to izmedju sebe vide da su te dvije porodice kompatibiline... i nakon par sastanaka odluce da se uzmu...
na pocetku nemaju pojma jedno o drugom ali brak im nastaje u nadi da ce nesto zajednicko izgraditi, da ce biti partneri... ljubav (barem to je moje misljenje) u tom slucaju raste izmedju to dvoje ljudi dok koliko mi se cini na zapadnjackom sistemu ljubav se smanjuje...

sta vi velite na ovo???
ma nema pravila...znam i ja par parova koji su se tako vjencali...cak i u Kanadi...frcera cesto po tom principu....

ma sve je lutrija....ljubav je lutrija....brak je lutrija...skocis, zatvoris oci, i nadas se najboljem...u medjuvremenu pokusavas uloziti najvise i najbolje sto mozes u tu vezu da bi se koeficijenti naslagali u tvoju korist...

ako cemo vec o tim "dogovorenim" brakovima ja isto tako znam N slucajeva, u kojima su osobe osjecale nenormalan pritisak od familije da se nastavi sa tom tradicijom jer to tako treba, i brakovi im nisu bili nimalo kako treba u tim slucajevima o kojima ti govoris jer su vec bili zaljubljeni u neku drugu osobu koja nije bila iste kulture kao njihova pa prema tome "nepodobna".....ti slucajevi o kojima ti pricas, mozda i frceraju samo ako ni jedan od partnera nije prije toga okusio slast "dobrovoljno izabrane" ljubavi :roll:
flora.sa

Post by flora.sa »

ja u principu ne pravim problem oko tog prezimena...na kraju krajeva, uzela bih ja i njegovo, ali želja za zadržavanjem mog prezimena u meni je tako jaka da se onda zapitam:ako sam ja spremna da se žrtvujem u cilju ljubavi, zašto onda ne bi i on učinio nešto po tom pitanju...zašto bi mu bilo zabremedet da ja dodam svoje prezime...pa nije smak svijeta??
anais_nin

Post by anais_nin »

sanaman wrote:
Nije problem ni jedna a ni druga odluka samo je problem sto nasi uzi krugovi teze prihvacaju da djevojka zadrzi svoje prezime nego npr jedna porodica sa Zapada.
Bas me interesuje zbog cega?
Ako samo to prezime simbolizira stabilnost braka onda fakat ne kontam zasto se ljudi uopste uzimaju.
postavlja se pitanje zasto to djevojka uopste zeli ... u proteklih 100 godina recimo je 97% ( slobodna procjena :-D ) uzimala je prezime svoga muza...ja pitam, sta se to desilo da se sada odjednom to zeli promijeniti?
pa prije je kod nas na Balkanu to bilo toliko drustveno neprihvatljivo da ih se jako malo usudjivalo i pokusati...i samo zato sto nesto postoji dugo vremena ne znaci da je pravilno....ili da svakome odgovora....

i cuj zasto to uposte zeli....zato sto nije isto kad se prije 100 godina udavalo sa 16 pa ona jos nije svjesna svog identiteta i prelazi u muzevu porodicu pa ok, kojoj bi to palo da zadrzava ocevo prezime...sada je to malo drugacije....cure se sve kasnije udaju, svjesnije su sebe i svog ideniteta i puno vise im to ime znaci....
inspire_me

Post by inspire_me »

Ocean wrote:
List Upisano: 17. nov. 2005. 02:06

--------------------------------------------------------------------------------

Sve četiri žene uzet će moje prezime a odreći se svog!

Čuj da žena zadrži prezime?

Ti bi, dakle, cetiri zene, k'o biva, po serijatu.. :shock:
A zasto te onda na serijatskom vjencanju pitaju hoces li zadrzati svoje prezime ili uzimas muzevo (isto kao i na gradjanskom vjencanju, sve varijante dolaze u obzir). Isto tako i mladozenju pitaju i na serijatskom hoce li zadrzati svoje ili ce uzeti zenino?
Ocean

Post by Ocean »

A zasto te onda na serijatskom vjencanju pitaju hoces li zadrzati svoje prezime ili uzimas muzevo (isto kao i na gradjanskom vjencanju, sve varijante dolaze u obzir). Isto tako i mladozenju pitaju i na serijatskom hoce li zadrzati svoje ili ce uzeti zenino?
Zena, po serijatu, MOZE uzeti muzevo prezime, ali to se ne preferira, i cisto iz razloga da bi se ne gube korijeni, da se zna iz koje porodice dolazis.Zato, npr. arapi imaju ono abu ovaj abu onaj.
To da se muskarce na serijatskom vjencanju pita zeli li uzeti zenino prezime, iskreno, nisam cula, pa ne mogu nista reci.
U arapskim zemljama to je prosto nemoguce...bilo bi 'prenisko' za njih :D
Qler

Post by Qler »

peanuth wrote:ja sam to rijesio demokratski :D .ono dogovaramo se mi kako ce mo sta ce mo, a ona hoce prezime svoje da ostavi ,ma nema druge.
svaka cast :D

isto sam i ja rekao :D svojoj, ako Bog da, buducoj :D

ili ili nema izmedju :D

ili ja ili prezime :D koje ti je draze :D i od tada nije spomenula svoje prezime :D ustvari nije ni progovorila samnom :D (salim se :D ) voli me :D
upala

Post by upala »

al ja jos uvijek nerazumjem sto vam smeta zenino prezime pa necete biti manje vrijedni Boze sacuvaj!
(cak i neke religije su pri stajalistu da zena nepripisuje tudzem rodu, odnosno da neuzima tudze prezime)
tipicni balkanizam....... :-) :-) :-) :-) :-) :-)

:( tuzno
Last edited by upala on 17/11/2005 17:44, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

e, jeste zajebati :roll: vas dvojica... :-) nasli neke curice, pa njih levatite :D :-)
haj' reci to odrasloj i samostalnoj zeni :D ma ne bi vas bilo :D ni na mapi :lol:

i ja sam svom dragom rekla -- ili ja bez prezimena :D ili prezime bez mene :D :D :D ... pa biraj :D
i on odabro :D mene :-) :lol: :P
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

danas wrote:e, jeste zajebati :roll: vas dvojica... :-) nasli neke curice, pa njih levatite :D :-)
haj' reci to odrasloj i samostalnoj zeni :D ma ne bi vas bilo :D ni na mapi :lol:

i ja sam svom dragom rekla -- ili ja bez prezimena :D ili prezime bez mene :D :D :D ... pa biraj :D
i on odabro :D mene :-) :lol: :P
pouka:
zeni se dok je cura mlada :lol: :D :lol:
Qler

Post by Qler »

uff, zajeban izbor :D

ma nije to sovinizam, nista, majke mi. jednostavno, bar meni, neka tradicija...

i moja je starija od mene :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Qler wrote:uff, zajeban izbor :D

ma nije to sovinizam, nista, majke mi. jednostavno, bar meni, neka tradicija...

i moja je starija od mene :D
jarane sto ces ti ispastati zbog tog prezimena... cekaj samo malo dok budete u braku :D :lol:
danas

Post by danas »

joj, majko mila :D :D :D
vidi ti ovih malih :D homo balkanikusa :D :D podmladak :D stasao :lol:

e, zato sam se ja udala za engleza... :-) nije ga ni bilo briga... nit' me je pit'o sta cu sa prezimenom... :-)

jeblo vas prezime... :P
Post Reply