Hidzab je ljudsko pravo!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
animals

#176 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

m_l wrote:
nasa wrote:
m_l wrote:Znam, nije @animals od juce na forumu, nego hocu da mu bar malo docaram koje gluposti izvaljuje. A nije jedini.
ma samo mu stavis kakav link o sirenju islama na zapadu :lol:
Ne treba njemu link, RL je neumoljiv, AT je puna muslimana. Vidis da prica iz iskustva. :lol:
Nisu problem muslimani,ti se pravis blesava..
i ne znam kako vi kao muslimanke mozete lagati..
gdje ja to ne volim muslimane, nadjite mi i jedan post..
ali kad vidim zamotanu mladu djevojku iz Bosne,onda mi stvarno smijesno..
jer jedno je vjera,a drugo nametanje..
mirza_15

#177 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

drunken tiger wrote:
mirza_15 wrote: Vjerske slobode su zagarantovane. Ne moze niko nekome uskratiti ulazak u neku zgradu sa hidzabom bez valjanog razloga. Ako zena mora da dodje u opstinu, sud ili na bilo koje drugo javno mjesto da bi ostvarila neka svoja prava ili u jos drasticnijem slucaju, ako se to od nje zahtjeva, niko joj ne smije dolazak na ta mjesta uslovljavati skidanjem marame. Onaj ko misli da je uredu to zabraniti je sovinista!
Da li bi ti džainima zabranio da ulaze u javne ustanove? TO su oni što hodaju goli. A ima ih mnogo u Indiji. To su njihove religijske slobode pa je li misliš da je u redu da "obučeni u nebo" ,kako oni kažu ulaze u općine, pošto i sl??
Nisi izgleda procitao sta sam napisao. Pise fino "bez valjanog razloga". Da ne govorimo o tome da obicaji jedne sredine itekako imaju uticaja. Hidzab nikome ne smeta objektivno. Samo sovinistima moze da smeta. Mrznja i prezir prema drugima i drugacijima su opasne bolesti.
animals

#178 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

nasa wrote:
animals wrote:
nasa wrote:pa to je jedan nacin da ga kaze kako mu smetaju, ne bih rekla da ima puno veze s tim gdje su rodjene
Jel normalno da djeca od 10 god idu zamotana u skole..
drugo je moda,a drugo vjerski propisi..ne dami smeta,ali zar nije blesavo..
A tebi je jako bitno s koliko je to godina? Recimo pokrije se s 14, sta to konkretno mijenja ili ....

Mada to nije bila sustina tvog prethodnog komentara gdje se pitas sta ce ona uopce zamotane u zemlji koja nije islamska.
Da,ajde ti meni reci,moze li cura u minici da se prosece tim muslimanskim zemljama,
ciji stanovnici kad dodju na zapad ,traze sva svoja prava..
S4mpion

#179 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by S4mpion »

animals wrote:Moralno pravo zene je da u suknjici hoda po cesti...
u muslimanskim zemljama je to zabranjeno..
Pa i u nemuslimanskim zemljama je zabranjeno hodat go ulicom, dakle, svi nešto brane, razlika je samo u tome koliko su fleksibilne granice koje su postavljene od strane moralnih gromada.
mirza_15

#180 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

animals wrote:
m_l wrote:
Ne treba njemu link, RL je neumoljiv, AT je puna muslimana. Vidis da prica iz iskustva. :lol:
A sto ti brines njihovu brigu? Sta tebe briga je li ona pokrivena ili nije? Ugrozava li te njen hidzab na bilo koji nacin? Naravno da se radi o predrasudama i mrznji. Nista drugo nije u pitanju.
animals

#181 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

S4mpion wrote:
animals wrote:Moralno pravo zene je da u suknjici hoda po cesti...
u muslimanskim zemljama je to zabranjeno..
Pa i u nemuslimanskim zemljama je zabranjeno hodat go ulicom, dakle, svi nešto brane, razlika je samo u tome koliko su fleksibilne granice koje su postavljene od strane moralnih gromada.
Razlika je velika..
ovdje ti drzava to zabbranjuje, a tamo vjerski poglavari..
Bloo
Globalna šefica

#182 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Bloo »

mirza_15 wrote:
drunken tiger wrote:
mirza_15 wrote: Vjerske slobode su zagarantovane. Ne moze niko nekome uskratiti ulazak u neku zgradu sa hidzabom bez valjanog razloga. Ako zena mora da dodje u opstinu, sud ili na bilo koje drugo javno mjesto da bi ostvarila neka svoja prava ili u jos drasticnijem slucaju, ako se to od nje zahtjeva, niko joj ne smije dolazak na ta mjesta uslovljavati skidanjem marame. Onaj ko misli da je uredu to zabraniti je sovinista!
Da li bi ti džainima zabranio da ulaze u javne ustanove? TO su oni što hodaju goli. A ima ih mnogo u Indiji. To su njihove religijske slobode pa je li misliš da je u redu da "obučeni u nebo" ,kako oni kažu ulaze u općine, pošto i sl??
Nisi izgleda procitao sta sam napisao. Pise fino "bez valjanog razloga". Da ne govorimo o tome da obicaji jedne sredine itekako imaju uticaja. Hidzab nikome ne smeta objektivno. Samo sovinistima moze da smeta. Mrznja i prezir prema drugima i drugacijima su opasne bolesti.
da razlozimo:

a) Obicaji jedne sredine:
1. u jednoj sredini je običaj da se žene ne pokrivaju
2. u drugoj sredini je običaj da se pokrivaju

b) Hidzab nikome ne smeta objektivno

Da li mozemo zakljuciti da onda i nepokrivenost nikome ne smeta objektivno?
Šta ćemo za zemljama gdje je obicaj i zakon da se žena mora pokriti?
Da li možemo iskoristiti isti argument da raspustena kosa nikome ne smeta objektivno?
animals

#183 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

mirza_15 wrote:
animals wrote:
m_l wrote:
A sto ti brines njihovu brigu? Sta tebe briga je li ona pokrivena ili nije? Ugrozava li te njen hidzab na bilo koji nacin? Naravno da se radi o predrasudama i mrznji. Nista drugo nije u pitanju.
Dobro, ako ti tako kazes..
ne vrijedi..
drunken tiger

#184 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by drunken tiger »

mirza_15 wrote:
drunken tiger wrote:
Meni ne smeta ni hidžab, ni bilo šta drugo. Ali evo, valjan razlog je to da je zabranjeno da s hidžabom ulaze u javne institucije npr. Isto kako što je zabranjeno mnogo stvari u UAE i drugdje. Ne vidim razlog da se frka oko toga diže. Prvo što hidžab nije obaveza nego izbor. Obaveza je pokrivanje tokom obavljanja namaza a ostalo je lijepo, Allahu milo i drago ali nije obaveza. Ako su dobrovoljno pristale na to onda su sigurno i znale šta to znači i kakvu težinu to nosi sa sobom. Ako nisu, onda ne znam zbog čega hidžab. A svi gubite iz vida glavnu stvar kada se radi o slobodama a to je da TVOJA SLOBODA VRIJEDI SAMO DOTLE DOK TI NE UGROŽAVAŠ SLOBODU DRUGOG. Da se sad polemisati i o tome ali to je bit sloboda, ljudskih, religijskih itd..
S4mpion

#185 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by S4mpion »

animals wrote:
S4mpion wrote: Pa i u nemuslimanskim zemljama je zabranjeno hodat go ulicom, dakle, svi nešto brane, razlika je samo u tome koliko su fleksibilne granice koje su postavljene od strane moralnih gromada.
Razlika je velika..
ovdje ti drzava to zabbranjuje, a tamo vjerski poglavari..
Država je i tamo, a gdje je ta velika razlika kad zabrane stavljaju i jedni i drugi?
mirza_15

#186 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

Bloo wrote:
da razlozimo:
Da razlozimo: pricamo o demokratijama, bosni, evropi ili o serijatskom pravu?
Bloo
Globalna šefica

#187 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Bloo »

mirza_15 wrote:
Bloo wrote:
da razlozimo:
da li je serijatsko pravo zasnovano na obicajima ili vice versa?
nasa

#188 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by nasa »

animals wrote:
nasa wrote:
animals wrote: Jel normalno da djeca od 10 god idu zamotana u skole..
drugo je moda,a drugo vjerski propisi..ne dami smeta,ali zar nije blesavo..
A tebi je jako bitno s koliko je to godina? Recimo pokrije se s 14, sta to konkretno mijenja ili ....

Mada to nije bila sustina tvog prethodnog komentara gdje se pitas sta ce ona uopce zamotane u zemlji koja nije islamska.
Da,ajde ti meni reci,moze li cura u minici da se prosece tim muslimanskim zemljama,
ciji stanovnici kad dodju na zapad ,traze sva svoja prava..
U mnogim muslimanskim moze ali ne moze u onim u kojim je serijat

ali ovdje je jedino pitanje zasto ti uopce poredis sekularne zemlje s onim gdje je teokratska vlast???

Pretpostavljam zato sto ih negdje dozivljavas kao sekularne, liberalne itd. ali do onog momenta kad su i krscanske, bar vecinom krscanske ...to je licemjerje jednako onom kad neki muslimani koriste oba sistema za svoje interese, ima toga ali ima i licemjerja zapada
mirza_15

#189 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

drunken tiger wrote:A svi gubite iz vida glavnu stvar kada se radi o slobodama a to je da TVOJA SLOBODA VRIJEDI SAMO DOTLE DOK TI NE UGROŽAVAŠ SLOBODU DRUGOG. Da se sad polemisati i o tome ali to je bit sloboda, ljudskih, religijskih itd..
Na koji to tacno nacin sloboda zene da nosi hidzab ugrozava tvoje slobode? Ti direktno ugrozavas slobodu zene muslimanke da nosi hodzab. Da bi joj ga skinuo moras imati jak razlog. Bas jak da bi me ubjedio da ona treba da ga skine. Koji je to?

A zena muslimanka mora nositi hidzab pred svim muskarcima koji joj nisu rod. To, ako se pridrzava vjerskih propisa, je njena obaveza koju prihvata. Nemoj pisati o stvarima o kojima ne znas dovoljno.
drunken tiger

#190 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by drunken tiger »

mirza_15 wrote:
drunken tiger wrote:A svi gubite iz vida glavnu stvar kada se radi o slobodama a to je da TVOJA SLOBODA VRIJEDI SAMO DOTLE DOK TI NE UGROŽAVAŠ SLOBODU DRUGOG. Da se sad polemisati i o tome ali to je bit sloboda, ljudskih, religijskih itd..
Na koji to tacno nacin sloboda zene da nosi hidzab ugrozava tvoje slobode? Ti direktno ugrozavas slobodu zene muslimanke da nosi hodzab. Da bi joj ga skinuo moras imati jak razlog. Bas jak da bi me ubjedio da ona treba da ga skine. Koji je to?

A zena muslimanka mora nositi hidzab pred svim muskarcima koji joj nisu rod. To, ako se pridrzava vjerskih propisa, je njena obaveza koju prihvata. Nemoj pisati o stvarima o kojima ne znas dovoljno.
Daj mi ajet z Kur'ana gdje se spominje da MORA! Ne čitajte pojednostavljena tumačenja nekih kozojebaca. Pročitaj Kur'an i daj mi ajet u kojem stoji tako?? Moju slobodu ne ugrožava, rekao sam da mi ne smeta. Ovdje, s vama, muslimanima izgleda ne može se ni razgovarati na normalnom nivou nego se mora prepirati i svađati. Ako se ja ne slažem s tvojim mišljenjem ne znači da mrzim tebe zbog toga i ono u šta ti vjeruješ i predstavljaš. TU ste malo više zaostali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#191 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by _BataZiv_0809 »

Vjerske slobode nisu iznad javnog interesa.
mirza_15

#192 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

Bloo wrote:
mirza_15 wrote:
Bloo wrote:
da razlozimo:
da li je serijatsko pravo zasnovano na obicajima ili vice versa?
Kakve veze ima serijatsko pravo? Pricamo o demokratijama koje se pozivaju na raznorazne konvencije. Procamo izmedju ostalog i o bosni.
arzuhal

#193 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by arzuhal »

Jel vi, kada govorite o hidžabu, pravu, slobodi, demokratiji, običajima i sl. imate na umu BiH i njene muslimane kao autohton evropski narod ili samo poredite jednu KSA i jednu Švedsku, jednu Francusku i jedan Iran, pa o tome eglenišete, nako, teoreCki?

Ja sam i musliman i pripadnik evropske civilizacije, konfesionalno možda "pripadam" Istoku, ali civilizacijski, kulturološki i pa etnički pripadam Zapadu, i nikada neću dozvoliti da mi neko kaže, zbog toga što sam musliman i što zahtijevam i borim se za svoje pravo i svoju slobodu (treba naglasati svaki put da se sloboda ne poklanja, za nju se svako mora uvijek boriti, slobode nema bez borbe i žrtve, nikad), da "odem onda u neku muslimansku ili šerijatsku zemlju" i slične ublehe. Ne. Ja sam već tu i zahtijevam svoje pravo, sa svim svojim identitarnim crtama, sa svim svojim specifičnostima i razlikama kojima se Evropa diči. Mi nismo doošle, niti treća generacija alžirske omladine koja se gubi u odgonetanju svog identiteta, mi tačno znamo ko smo...

E u tom kontekstu je demokratski i da žena bude kod nas, u Bosni i Hercegovini, i raspuštene kose i s maramom pokrivena, i jedno i drugo je naše, dio je naše kulture i civlizacije, dio naše slobode, dio naše posebnosti. Mi imamo pravo da budemo bolji i od Francuske i od KSA, barem što se mene tiče. A ja nemam ni pravo, ni snage, ni razloga da opravdavam, objašnjavam i smatram dobrim ili lošim što u nekoj zemlji hidžab potpuno nameću ili ga zabranjuju. Ne pripadam tim društvima i tim državama.
mirza_15

#194 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

_BataZiv_0809 wrote:
Vjerske slobode nisu iznad javnog interesa.
Kojeg je javni interes u konkretnom slucaju?
Bloo
Globalna šefica

#195 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Bloo »

mirza_15 wrote: Kakve veze ima serijatsko pravo? Pricamo o demokratijama koje se pozivaju na raznorazne konvencije. Procamo izmedju ostalog i o bosni.
samo se nadovezah na tvoju konstataciju o obicajima i o tome da hidzab nikome objektivno ne smeta, te da ako je u nekoj zemlji OBIČAJ da se pokriva (ne mora nužno biti zemlja sa serijatom, muslimanskom vecinom itd itd), da li raspustena kosa objektivno nikom ne smeta?
nasa

#196 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by nasa »

Bloo wrote:da razlozimo:

a) Obicaji jedne sredine:
1. u jednoj sredini je običaj da se žene ne pokrivaju
2. u drugoj sredini je običaj da se pokrivaju

b) Hidzab nikome ne smeta objektivno

Da li mozemo zakljuciti da onda i nepokrivenost nikome ne smeta objektivno?
Šta ćemo za zemljama gdje je obicaj i zakon da se žena mora pokriti?
Da li možemo iskoristiti isti argument da raspustena kosa nikome ne smeta objektivno?
Slican ti je odgovor kao animalisu, to su razliciti sistemi pa se i argumenti izvlace na razlicitim osnovama.

Zapadne zemlje su same izabrale takve sisteme gdje su omogucili da mozes da vjerujes u sta zelis i to prakticiras ako ne ugrozavas drugog, da mozes da imas siroke slobode gdje je ono sto se smatra moralnim dosta individualizirano itd. samim tim su omogucili, izmedju ostalih, i prisustvo velikog broja muslimani koji sad traze da se to ispostuje. Ne radi se tu o reciprocitetu, nisu slobode u Svedskoj ovisne o onim u Saudiji.

One zemlje koje imaju serijat ne izvlace zakone na osnovu sasvim druge podloge, iskreno nisam sigurna da li to bas mora biti obavezno pokrivanje kose i za nemuslimane ali to je druga prica jer sustina je da oni stvarno vjeruju da im to pise u onom na sta se pozivaju.
arzuhal

#197 mod-comment

Post by arzuhal »

drunken tiger wrote: Ne čitajte pojednostavljena tumačenja nekih kozojebaca.
Ove etikete izbaci iz svog rječnika na ovom podforumu, zamolit ću.
drunken tiger

#198 Re: mod-comment

Post by drunken tiger »

arzuhal wrote:
drunken tiger wrote: Ne čitajte pojednostavljena tumačenja nekih kozojebaca.
Ove etikete izbaci iz svog rječnika na ovom podforumu, zamolit ću.
OK hvala.
mirza_15

#199 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

drunken tiger wrote: Daj mi ajet z Kur'ana gdje se spominje da MORA! Ne čitajte pojednostavljena tumačenja nekih kozojebaca. Pročitaj Kur'an i daj mi ajet u kojem stoji tako?? Moju slobodu ne ugrožava, rekao sam da mi ne smeta. Ovdje, s vama, muslimanima izgleda ne može se ni razgovarati na normalnom nivou nego se mora prepirati i svađati. Ako se ja ne slažem s tvojim mišljenjem ne znači da mrzim tebe zbog toga i ono u šta ti vjeruješ i predstavljaš. TU ste malo više zaostali.
Jesi li ti ikada procitao Kur'an? Znas li koliko sam ga puta ja procitao? Postoji ajet koji govori o tome samo se pojedinci uhvate polemisanja o tome na sta se odnosi. NE POSTOJI PRAVNA SKOLA u islamu koja kaze da zena moze biti otkrivena. Svaka, pa i ona koju slijede bosanski muslimani kaze da zena mora da se pokrije pred onima koji joj nisu blizi rod. Ne postoji ni ozbiljan islamski teolog koji ce reci suprotno. Samo vi sa strane mislite da ste pametniji od nas koji zivimo islam i da znate bolje od nas. Kazem ti ponovo, nemoj o stvarima o kojim pojma nemas!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#200 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by _BataZiv_0809 »

mirza_15 wrote:
Kojeg je javni interes u konkretnom slucaju?
Ako je javni interes da zena pod hidzabom ne moze obavljati odredjene javne funkcije onda se to mora postovati.
Post Reply