pa za tebe ocito nema...Borg-Resistence is FUTILE wrote:Za mene jeste.
Ali još uvijek ne vidim kakve to veze ima?
Biblija i Kuran
-
a.basko
#176 Re: Biblija i Kuran
- Borg-Resistence is FUTILE
#177 Re: Biblija i Kuran
a.basko wrote:pa za tebe ocito nema...Borg-Resistence is FUTILE wrote:Za mene jeste.
Molim te ..... zaista......
Daj mi malo pojasni šta tačno misliš?
daj mi primjer ili tako nešto,
Nekoliko misli, rečenica, bilo šta?
Nevidim razloga za ove komentare.
Iskreno želim da razgovaramo.
-
frla
#178 Re: Biblija i Kuran
a.basko wrote: druze, vidim da ne razumijes...![]()
sta ti ono rece, je li Isus (Isa a.s.)Bog...??? (estagfirullah)
Naravno da ima procitaj ove dole citate iz Biblije koje ti je kopirao @a.basko i bice ti jasno za Isusa.Borg-Resistence is FUTILE wrote:Za mene jeste.
Vidis gore ... kako Bog uzvišeni naredjuje Isusu da mu ne pripisuje druga to jeste da NEgovori da Bog uzvišeni na nesto ili nekoga lici jer to je jedan od neoprostivih grijeha "širk". Iz ovoga gore mozes zakljuciti da je Isus ustvari bio samo covjek to jeste poslanik od Boga uzvišenog ... kome je Bog uzvišeni podario "čuda" da može liječiti bolesne ozivljavati mrtve i ostalo. To je htio da ti kaze ... a do tebe je da li ces se ti sa istim sloziti ili neces ...a.basko wrote:1.Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene!
2. Ne uzimaj imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!
3. Sjeti se da svetkuješ dan Gospodnji!
1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.
2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.
1.Ja sam Gospod Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene.
2. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.
3. Sjećaj se dana odmora, da ga svetkuješ.
Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.
Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi.
br.2 nazivas interpretacijom prevoda... ???
#179 Re: Biblija i Kuran
Hvala.frla wrote:a.basko wrote: druze, vidim da ne razumijes...![]()
sta ti ono rece, je li Isus (Isa a.s.)Bog...??? (estagfirullah)Naravno da ima procitaj ove dole citate iz Biblije koje ti je kopirao @a.basko i bice ti jasno za Isusa.Borg-Resistence is FUTILE wrote:Za mene jeste.
Vidis gore ... kako Bog uzvišeni naredjuje Isusu da mu ne pripisuje druga to jeste da NEgovori da Bog uzvišeni na nesto ili nekoga lici jer to je jedan od neoprostivih grijeha "širk". Iz ovoga gore mozes zakljuciti da je Isus ustvari bio samo covjek to jeste poslanik od Boga uzvišenog ... kome je Bog uzvišeni podario "čuda" da može liječiti bolesne ozivljavati mrtve i ostalo. To je htio da ti kaze ... a do tebe je da li ces se ti sa istim sloziti ili neces ...a.basko wrote:1.Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene!
Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.
Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi.
Je li samo to?
Spremim odgovor uskoro.
Pišem tebi onaj štp sam obečao, a i još neke druge.
Samo jedno pitanje: kada je Isus rekao "došao sam da ispinim pismo" šta je mislio pod time?
-
frla
#180 Re: Biblija i Kuran
Stvarno ne znam ... jer sam laik po pitanju vjere mogu samo onako logicki i razumom da pretpostavim. Pretpostavljam da kada je Isus rekao "došao sam da ispunim pismo" što piše u Bibliji, se odnosi na ispunjenje naredbe (uputstva) od Boga uzvisenog koju je uputio svome poslaniku Isusu (Isa a.s.) da prenese obicnom narodu ... kao što je vjerovanje u samo jednog Boga uzvisenog (tevhid), cinjenje dobrih djela, ispunjavanje vjerskih dužnosti i klonjenje od loših i nedozvoljenih djela (harama) i ostalog ... to je onako moje laicko mišljenje a to samo Allah dž.š. (Bog uzvišeni) najbolje zna.Borg-Resistence is FUTILE wrote:Hvala.frla wrote:a.basko wrote: druze, vidim da ne razumijes...![]()
sta ti ono rece, je li Isus (Isa a.s.)Bog...??? (estagfirullah)Naravno da ima procitaj ove dole citate iz Biblije koje ti je kopirao @a.basko i bice ti jasno za Isusa.Borg-Resistence is FUTILE wrote:Za mene jeste.
Je li samo to?
Spremim odgovor uskoro.
Pišem tebi onaj štp sam obečao, a i još neke druge.
Samo jedno pitanje: kada je Isus rekao "došao sam da ispinim pismo" šta je mislio pod time?
Last edited by frla on 12/05/2009 13:57, edited 1 time in total.
#181 Re: Biblija i Kuran
Hvala frla!
Moram da se spakujem, jer moram da završim nešto.
Čujemo se kasnije.
Moram da se spakujem, jer moram da završim nešto.
Čujemo se kasnije.
#182 Re: Biblija i Kuran
Frla - da li nam ovaj tekst ikako pomaže da razumijemo šta je Krist mislio iz mog prethodnog posta?
Matej 13:14-17 (govori se o Izaiji 6:9-10)
14 "Tako se ispunja na njima proroštvo Izaijino koje govori: Slušat ćete, slušati - i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati - i nećete vidjeti! 15 Jer usalilo se srce naroda ovoga: uši začepiše, oči zatvoriše da očima ne vide, ušima ne čuju, srcem ne razumiju te se ne obrate pa ih izliječim. 16 A blago vašim očima što vide, i ušima što slušaju. 17 Zaista, kažem vam, mnogi su proroci i pravednici željeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli."
Izaija 6:9-10
9 On odgovori: "Idi i reci tom narodu: 'Slušajte dobro, al' nećete razumjeti, gledajte dobro, al' nećete spoznati.' 10 Otežaj salom srce tom narodu, ogluši mu uši, zaslijepi oči, da očima ne vidi, da ušima ne čuje i srcem da ne razumije kako bi se obratio i ozdravio."
14 "Tako se ispunja na njima proroštvo Izaijino koje govori: Slušat ćete, slušati - i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati - i nećete vidjeti! 15 Jer usalilo se srce naroda ovoga: uši začepiše, oči zatvoriše da očima ne vide, ušima ne čuju, srcem ne razumiju te se ne obrate pa ih izliječim. 16 A blago vašim očima što vide, i ušima što slušaju. 17 Zaista, kažem vam, mnogi su proroci i pravednici željeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli."
9 On odgovori: "Idi i reci tom narodu: 'Slušajte dobro, al' nećete razumjeti, gledajte dobro, al' nećete spoznati.' 10 Otežaj salom srce tom narodu, ogluši mu uši, zaslijepi oči, da očima ne vidi, da ušima ne čuje i srcem da ne razumije kako bi se obratio i ozdravio."
#183 Re: Biblija i Kuran
by shalaedin on 05/05/2009 13:41
Borg-Resistence is FUTILE wrote:
a basko od 0104
Narednih nekoliko postova je za tebe jer sam ti to ostao dužan.
Odgovor:Jesi li procitao Kur`an ili mu studiozno prisao kao recimo sto je Ahmet Didat prisao Biblijskom pismu?
Da, koliko je to u mojoj mogučnosti. Več nekih 15ak godina.
Odgovor:Podatak da je on kompletno Biblijsko stivo znao napamet je zanemarivo.
Upitno, u njmanju ruku. Jer Biblija je ogromna količina podataka i materijala. Nije nemoguče, ali iz drugih slučajeva je poznato da je potreban ogroman niz godina za takvo nešto. A čisto sumnjam da je on potrošio oko 20tak i više godina na takvo što.
#184 Re: Biblija i Kuran
Odgovor:Recimo da mnogi ljudi koji sebe zovu Krscanima ne znaju ni jednu poslanicu iz Novog Zavjeta. Za njih je Ahmet Didat ucenjak.
Mi i ne nastojimo da je učimo napamet, a razlog je isti kao i u mom prethodnom odgovoru
Učenjak je relativan pojam. U zavisnosti od parametara koji se koriste.
Poznavati nešto napamet i praktikovati isto, nije nužno vezano.
Prouči Kralja Solomona i njegov pad iz Bibliskog aspekta, sve če ti biti jasno.
Odgovor:O autenticnosti Evanđelja govori i mnostvo različitih verzija.
Dali to želiš reći da različite verzije dokumenata koji su mogli ili trebali biti uzeti u obzir, dovode postoječi primjerak i njegovu autentičnost u pitanje?
Ako da, razmisli šta bi to moglo implicirati.
Ali da znaš, kriterij odabira koji su igrali največu ulogu u odabiru su : lično i dugogodišnje poznavanje Isusa Krista, i/ili barem jednog od Apostola.
Mislim da je relevantno da se traže informacije koje imaju jednu takvu težinu, a ne osoba koje prenose informacije iz treče ili četvrte ruke. Nadam se da se slažeš samnom.
#185 Re: Biblija i Kuran
Odgovor:Recimo Tomino evanđelje ili Berbabijino su hereticka evanđelja. Koliko evanđelja ima pored 4 opće prihvačena evanđelja od strane crkve?
Neznam. Sa pridjevom evanđelja ne puno, ali ostlih gnostičkih i sličnih djela jako puno.
Što se tiče Barnabinog evanđelja, o kojem govoriš, postoje bar dva ili tri. (sama ta činjenica je dovoljna da se dovede u pitanje)
A ako želiš reći da je jedno od autentičnih koje govore o životu Isusa Krista, preporučujem da istražiš istorijat te argumentacije. Provjeri kada se prvi put počelo govoriti o njemu i sličnim argumentima od Muslimanskih apologeta. Mislim da bi mogao doživiti iznenađenje.
Provjeri sve ali sve navode Islamskih apologeta, jer ih ima i PRO i CON, provjeri i one koji su CON. Obečavam Iznenađenje!
Ogovor:Ahmet Didat ima jednostavan metod i retoriku koja dopire do pojedinca i lako je shvatljiv svima. Njegovo glediste na ISUSA ili Isa a.s. polazi od toga da je on čovjek, a ne Bog i to pokušava kroz jedinstvene Biblijske poruke i Kur`anske poruke da priblizi ljudima.
Njegova cijela metodologija je više nego li ….. tetralna. Več sam naveo nekoliko njegovih citata.
A to se sve pojačava načinom izlaganja koje se najbolje vidi u živim nastupima, sa bojom glasa, načinom i redosljedom prezentiranja argumenata, izvorima koje koristi(Jehovini Svjedoci, te ekstremno liberalne krščanske grupe). Dalje, izbjegavanje pravilnih termina (Ivanova Biblija), pogrešno prezentiranje istriski poznatih činjenica (zemlja pripada Palestincima duže nego Hebrejima), zenemarivanje konteksta (pogledaj primjere ponovo), i da ne nabrajam više.
Proprati i neke od krščanskih izlagača, ima i njih takvih, bez sumnje. Doči češ do istog zaključka kao i ja za Dedaata. Kriteriji su isti, samo drugi ljudi.
#186 Re: Biblija i Kuran
by shalaedin on 05/05/2009 13:46
Borg-Resistence is FUTILE wrote
Odgovor:Istina je da crkva priznaje samo 4 evanđelja, po Mateju, Marku, Ivanu i Pavlu.
Evanđelje po Pavlu??? Vjerova tno si mislio na Evanđelje po Luci.
Odgovor: U kom smislu “Šta je sa njima?”Šta je sa ostalim spomenutim evanđeljima?
Odgovor:Kur`an je zapisan na arapskom jeziku na jeziku na kojem je nastao.
Na kojem su jeziku zapisana 4 priznata evanđelja od strane crkve i koliko godina nakon smrti Isusa ili Ise a.s.?
Na grčkom, Matej oko - 50 – 60, Marko oko - AD 70, Luka oko - 58 – 60, Ivan oko - 85 – 95.
Kada uporediš to sa drugim drevnim djelima, dobiješ zapanjujuču razliku. Provjeri raspon prve kopije za: Galske ratove, Ilijadu, Odiseju, i slične tekstove. možeš čak uključiti i djela Šekspira. Te provjeri koliko kopija ima, i kolika je vjerovatnost autentičnosti tih djela. Pa to sve upopredi sa vremenskim rasponom do prve pisane kopije ovih Evanđelja, sa količinom kopija koje su napravljene. Razlika je više nego drastična. Nadam se da češ to uraditi, i uvjeriti se u te tvrdnje.
#187 Re: Biblija i Kuran
Odgovor:Razni stilovi čitanja Kur`ana odnose se na njegovo melodično čitanje na narječima ili akcentima Arapa. To sto ti spominješ naziva se Kiraet, a neko malo neupučeniji to naziva Tedzvidom. Svaki musliman je duzan da naući ispravno da čita Kur`ansko pismo i da ga uči što ljepšim i melodičnijim glasom. Evo ti tekst jednog hafiza koji objašnjava čitanje ili učenje Kur`ana na njegovim narječjima.
Tačno, postoje različita čitanja Qur’ana, ali se to često koristi da bi se skrenula pažnja sa razlike u manuskriptima Qur’ana. Provjeri project “Corpus Curanicum” i ostala djela o različitim Qur’anskim manuskriptima, te o njihovim razlikama. Trenutno je Corpus … jedan od onih koji najviše zabrinjava širu populaciju alima.
Odgovor:Ovo drugo sto si rekao tice se prevoda, a ne izvornog Arapskog Kur`anskog teksta. Recemo da Biblija na Balkanu i na Tajlandu nisu isto prevedene. Tako da svaki prevod istih knjiga moze pretrpjeti svojevrsnu recenziju boljeg prevodioca i poznavaoca jezika sa kojih se te dvije knjige prevode.
Tvrdnje koje iznosi ovaj Musliman nisu u vezi prevoda, jer on govori o “the Mus-hafs”, to se odnosi koliko ja znam samo, i samo na Qur’an na Arapskom jeziku.
Sa ostatatkom tvog teksta se u potpunosti slažem.
#188 Re: Biblija i Kuran
shalaedin on 05/05/2009 14:02
Borg-Resistence is FUTILE wrote
Odgovor:I koji je tvoj odgovor na to sto je DIDAT rekao? Da nije to malo kontradiktorno?
Tvoje pitanje ne da je čudno nego i apsurdno. Zar nije logično da postoje dvije linije nečije familije? Te da se iz toga broje dvojica ljudi koji su u ili direktnoj krvnoj srodnosti ili tehničkoj srodnosti (kojom se prenose neka druga prava, tipa položaja, ili nasljedstva). Mislim da se slažeš samnom da i ja i ti a i Dedaat moramo imati dvojicu dedâ. Što nas vrača na njegovu učenost, razumnost i teatralnost, a da o namjernom izvrtanju stvari ovog tipa i ne govorimo.
Odgovor:Didat kao i svaki musliman zna da je Muhammed a.s. bio nepismen...
Ozbiljan apologeta nebi nikada rekao nešto na način na koji je on to rekao o Muhamedu, koristeči te riječi. Jer je ozbiljnom apologeti veoma bitno kako če se to šire protumačiti i odraziti na dalnji tok razgovora ili kod šire publike.
"Riječi imaju zančenja!" - "Kontekst je jedina bitna stvar!" su riječi mog profesora Hermanautike.
Jako bitna stvar kod izlaganja ovakvih tema od strane jednog apologete za kojeg tvrdite da je učen i da je dobar.
-
frla
#189 Re: Biblija i Kuran
Ne znam ...Borg-Resistence is FUTILE wrote:Frla - da li nam ovaj tekst ikako pomaže da razumijemo šta je Krist mislio iz mog prethodnog posta?
-
shalaedin
#190 Re:
Sigurno ne vise nego sto su odnjela dva svijetska rata u predzadnjem stoljecu...montenegrin wrote:O ČEMU VIIIIII RASPRAVLJATE !!!????
Što se ložite na semitske izmišljotine ? Kakve to veze ima sa nama Slovenima (Srbima , Hrvatima, Bošnjacima, Rusima itd..) . Kao da smo pre "prosvetljenja" i uvođenja u hrišć. i islam bili loši ljudi, pa sad smo super.. Ma kako da ne !! Samo izračunajte koliko su MILIONA žrtava odnele te dve vere....
PRST NA ČELO !!!
-
shalaedin
#191 Re: Biblija i Kuran
Futile, kakav je Bog otac koji gleda sina (Isusa) kojeg mu razapinju njegovi robovi nemocni? Kakav je to otac koji napusti svoga sina dok ovaj razapet na krizu visi? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu zarobiti, umlatiti, razapeti na krizu i na kraju kopljem usmrtiti? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu poniziti? Kakav je uopšte sin Boziji Isus kad se hranio i nuzdu obavljao? Kakav je to Bog? Kakvo je to savrsenstvo?
Kakav je Bog otac kad sve ovo dopusti da mu se desi sinu? Bili ti dopustio da ti ja tako mucim dijete? Bili ti dopustio da ti neko zivotinjce pati dijete i da ti to gledas smireno?
To nema logike, odudara od razuma i posve je nerazumno i neracionalno takvo sto tvrditi.
Kakav je Bog otac kad sve ovo dopusti da mu se desi sinu? Bili ti dopustio da ti ja tako mucim dijete? Bili ti dopustio da ti neko zivotinjce pati dijete i da ti to gledas smireno?
To nema logike, odudara od razuma i posve je nerazumno i neracionalno takvo sto tvrditi.
Uhićenje, muka i smrt [uredi]
Posljednje je dane prije muke i smrti proveo u Jeruzalemu. Trijumfalno je ušao u grad u dane prije Pashe. Narod je dočekao Isusa, mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je Isus išao jašući na magarcu. Na Posljednjoj večeri ustanovio je Euharistiju i svećenički red. Blagovao je s apostolima vazmeno janje, a kasnije im je oprao noge. Prorekovao je, da će ga jedan od apostola izdati. Uzeo je u ruke kruh, blagoslovio ga i rekao: „Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo (Mt 26, 26)”. Zatim je uzeo kalež s vinom, blagoslovio ga i rekao: „Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha (Mt 26, 28)”. Na Maslinskoj gori se molio, da ga mimoiđe muka, ali neka bude volja Božja. Osjetio je smrtnu muku i oblio ga je krvav znoj. Došao je Juda Iškariotski s četom vojnika po nalogu židovskih vjerskih poglavara te izdao Isusa poljupcem. Židovski svećenički poglavari i veliki svećenik Kajfa ispitivali su Isusa i kada je potvrdio, da je Krist, Sin Božji, odveli su ga u tamnicu. Optužili su Isusa, da krši židovski zakon, oskvrnjuje hram, a posebice da djeluje protiv vjere u jednoga Boga proglašavajući sebe Sinom Božjim. Isus nije bio kriv ni za jednu od tih optužbi, jer nije kršio židovski zakon, već ga je ispunio i dao mu konačno tumačenje. Hram je častio i u njemu naučavao, a nije djelovao ni protiv vjere u jednoga Boga. Isusova muka i smrt, ne pripisuje se Židovima, već svakom grešnom čovjeku.
Sljedeći dan, u petak predan je rimskom upravitelju Ponciju Pilatu. Ispitao ga je i nije našao nikakve krivice, ali je pod pritiskom naroda i svećenstva osudio Isusa na smrt razapinjanjem na križ. Vojnici su ga bičevali, stavili mu trnovu krunu oko glave i rugali mu se. Do gore Kalvarije, nosio je teški križ, pod kojim je više puta padao na zemlju. Šimun Cirenac pomogao mu je nositi križ, a pobožne jeruzalemske žene su ga žalile i oplakivale. Veronika mu je pružila rubac, da obriše krvavo lice. Na gori Kalvariji, vojnici su mu dali ocat pomiješan sa žuči, koji je okusio. Svukli su mu odjeću, razapeli ga na križ i pribili mu čavlima ruke i noge. Nad glavu su mu stavili natpis „Isus Nazarećanin, kralj židovski”. Razapeli su dva zločinca, jednog Isusu s desne strane, a drugog s lijeve. Vojnici su razdijelili među sobom Isusovu odjeću. Pod križem je bilo mnoštvo ljudi, među kojima i Marija, apostol Ivan i Marija Magdalena. Isus je rekao Mariji: „Ženo, evo ti sina! (Iv 19, 26)”, a apostolu Ivanu: „Evo ti majke! (Iv 19, 26)”. Oko podneva je nastala tama i trajala je do tri sata popodne. Isus je povikao: „Oče, u ruke Tvoje predajem duh svoj! (Lk 23, 46). ” Priklonio je glavu i preminuo. Nastao je potres. Prije nego su mu skinuli tijelo s križa, vojnik mu je probo kopljem srce, iz kojeg je potekla krv i voda. Nakon smrti, Isus je sašao nad pakao, oslobodio pravednike i otvorio im vrata neba. Predvečer su Josip iz Arimateje i još jedan čovjek, dobili dozvolu Poncija Pilata, da smiju ukopati Isusa. Skinuli su tijelo, pomazali mirisnim uljima i položili u grob, koji je bio vlasništvo Josipa iz Arimateje. Sutradan su vjerski poglavari zapečatili grob i postavili stražu.
#192 Re: Biblija i Kuran
@Shalaedine, izvini ako ti se javim malo kasnije, pišem nekoliko postova i pokušavam da nekako počnem jedan posao, pa mi je malo stiska sa vremenom.shalaedin wrote:Futile, kakav je Bog otac koji gleda sina (Isusa) kojeg mu razapinju njegovi robovi nemocni? Kakav je to otac koji napusti svoga sina dok ovaj razapet na krizu visi? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu zarobiti, umlatiti, razapeti na krizu i na kraju kopljem usmrtiti? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu poniziti? Kakav je uopšte sin Boziji Isus kad se hranio i nuzdu obavljao? Kakav je to Bog? Kakvo je to savrsenstvo?
Ali ti se svakako javim u vezi ovog posta.
Oprosti još jednom molim te.
Hvala puno.
- sistem
#193 Re: Biblija i Kuran
kakav je to bog koji pusti da se muci bilo koje nevino stvorenje na zemlji, da jedan talas u nekoliko minuta ubije 300'000 ljudi, da 600'000 nestane u zemljotresu? kakav to bog prstom ne pomakne dok traje masakriranje nevinih ljudi? vidis, ja se to uvijek pitam, kad cujem ono 'bog je milostiv'. a ti ideju da je bog dopustio da se pati njegov vlastiti sin smatras kao dokaz o netacnosti te cijele price.shalaedin wrote:Futile, kakav je Bog otac koji gleda sina (Isusa) kojeg mu razapinju njegovi robovi nemocni? Kakav je to otac koji napusti svoga sina dok ovaj razapet na krizu visi? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu zarobiti, umlatiti, razapeti na krizu i na kraju kopljem usmrtiti? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu poniziti? Kakav je uopšte sin Boziji Isus kad se hranio i nuzdu obavljao? Kakav je to Bog? Kakvo je to savrsenstvo?
zato ti preporucujem da sam sebi odgovoris ono sto meni vjernici odgovore na pitanje o patnjama covjecanstva - bog zna da je zivot samo priprema za pravi, vjecni zivot. tako je valjda mogao misliti i za ubijenu djecu ruande, kine, bosne, pa i svog sina.
- BHF_Manijak
#194 Re: Biblija i Kuran
Sto bi mrdno kad mi necemo da mrdnemo...kakvi smo mi to ljudi kad se nakon 13 genocida ne opametimo,kad se dvorana od 10.000 ljudi krcatom napuni kad dolazi pEvaljka koja ne zeli da kaze kojoj je roditelje htio masakrirati kako ti velis,kakvi smo mi to ljudi kad nam je grad pun prosjaka a balavurdija od 20-21-22 godine nove petice voza,pasate,audije itd,kakvi smo mi to ljudi bez svijesti da se ubije jedno neduzno dijete a na kojekakvim protestima se skupi 2000 ljudi u gradu od 700.000 stanovnika itd itd,imam jos milione pitanja koje veze sa Allahom nemaju vec iskljucivo sa ljudima i njihovim isppranim i poganim mozgovoima,pa mi niko ne moze dati odgovor sto je to tako,ne kazeti Allah ni ubij ni zakolji nit zive spali...mozel tebe iko sad natjerat da ubijes dijete od 5 godina?!ne moze sigurno...Bog jeste milostivi i najmilostiviji,samo sto su ljudi nakaradni...problem je sto ljudi ocekuju da se odmah,po automatizmu pravda ispuni,ja sam nekog ubio,eh sad odmah da Allah u isto vrijeme usmrti istom mjerom,ovo je naravno paramter kad su drugi u pitnaju,al kad sam ja,jok,eh tad necemo,neka se jos malo to odgodi....nerealni smo i nesamokriticni!sistem wrote:kakav je to bog koji pusti da se muci bilo koje nevino stvorenje na zemlji, da jedan talas u nekoliko minuta ubije 300'000 ljudi, da 600'000 nestane u zemljotresu? kakav to bog prstom ne pomakne dok traje masakriranje nevinih ljudi? vidis, ja se to uvijek pitam, kad cujem ono 'bog je milostiv'. a ti ideju da je bog dopustio da se pati njegov vlastiti sin smatras kao dokaz o netacnosti te cijele price.shalaedin wrote:Futile, kakav je Bog otac koji gleda sina (Isusa) kojeg mu razapinju njegovi robovi nemocni? Kakav je to otac koji napusti svoga sina dok ovaj razapet na krizu visi? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu zarobiti, umlatiti, razapeti na krizu i na kraju kopljem usmrtiti? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu poniziti? Kakav je uopšte sin Boziji Isus kad se hranio i nuzdu obavljao? Kakav je to Bog? Kakvo je to savrsenstvo?
zato ti preporucujem da sam sebi odgovoris ono sto meni vjernici odgovore na pitanje o patnjama covjecanstva - bog zna da je zivot samo priprema za pravi, vjecni zivot. tako je valjda mogao misliti i za ubijenu djecu ruande, kine, bosne, pa i svog sina.
a jos nesto da ti ispricam:
Kada je poslanik Junus izbacen iz utrobe ribe,onako gol i neobucen,pitao se kao i mnogi drugi ljudi,(a hej,jos je poslanik bio)pa sto je meni ovo Allah dao,sta sam pogrijesio itd i tako je kontao o tome u palminom hladu i gleda djecu kako se igraju a jedno dijete slijepo u cosku sjedi,poce razmisljati,boze dragi,pa sta je ovo ijete skrivilo,nije ono zasluzilo da bude slijepo i poce molit Gospodara da dijete progleda,kad mu je uslisena molba,dijete kad je progledalo,prvo mu je se pocelo rugati sto je gol i reklo drugoj djeci koja to nisu ni primjecivala do tad od igre....
razmisli malo o ovome,ne kazem da je sve idealno u svijetu,ali neke stvari mi ne znamo,ne znamo zasto je to tako dobro a zasto nije....
- sistem
#195 Re: Biblija i Kuran
da pojednostavim - ne cudi te da bog prstom ne makne kad zli ljudi muce tudju djecu, ali bi ocekivao da mrdne kad ti zli napadnu njegovo dijete. ok, tvoje vidjenje.BHF_Manijak wrote:Sto bi mrdno kad mi necemo da mrdnemo...kakvi smo mi to ljudi kad se nakon 13 genocida ne opametimo,kad se dvorana od 10.000 ljudi krcatom napuni kad dolazi pEvaljka koja ne zeli da kaze kojoj je roditelje htio masakrirati kako ti velis,kakvi smo mi to ljudi kad nam je grad pun prosjaka a balavurdija od 20-21-22 godine nove petice voza,pasate,audije itd,kakvi smo mi to ljudi bez svijesti da se ubije jedno neduzno dijete a na kojekakvim protestima se skupi 2000 ljudi u gradu od 700.000 stanovnika itd itd,imam jos milione pitanja koje veze sa Allahom nemaju vec iskljucivo sa ljudima i njihovim isppranim i poganim mozgovoima,pa mi niko ne moze dati odgovor sto je to tako,ne kazeti Allah ni ubij ni zakolji nit zive spali...mozel tebe iko sad natjerat da ubijes dijete od 5 godina?!ne moze sigurno...Bog jeste milostivi i najmilostiviji,samo sto su ljudi nakaradni...problem je sto ljudi ocekuju da se odmah,po automatizmu pravda ispuni,ja sam nekog ubio,eh sad odmah da Allah u isto vrijeme usmrti istom mjerom,ovo je naravno paramter kad su drugi u pitnaju,al kad sam ja,jok,eh tad necemo,neka se jos malo to odgodi....nerealni smo i nesamokriticni!sistem wrote:kakav je to bog koji pusti da se muci bilo koje nevino stvorenje na zemlji, da jedan talas u nekoliko minuta ubije 300'000 ljudi, da 600'000 nestane u zemljotresu? kakav to bog prstom ne pomakne dok traje masakriranje nevinih ljudi? vidis, ja se to uvijek pitam, kad cujem ono 'bog je milostiv'. a ti ideju da je bog dopustio da se pati njegov vlastiti sin smatras kao dokaz o netacnosti te cijele price.shalaedin wrote:Futile, kakav je Bog otac koji gleda sina (Isusa) kojeg mu razapinju njegovi robovi nemocni? Kakav je to otac koji napusti svoga sina dok ovaj razapet na krizu visi? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu zarobiti, umlatiti, razapeti na krizu i na kraju kopljem usmrtiti? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu poniziti? Kakav je uopšte sin Boziji Isus kad se hranio i nuzdu obavljao? Kakav je to Bog? Kakvo je to savrsenstvo?
a jos nesto da ti ispricam:
Kada je poslanik Junus izbacen iz utrobe ribe,onako gol i neobucen,pitao se kao i mnogi drugi ljudi,(a hej,jos je poslanik bio)pa sto je meni ovo Allah dao,sta sam pogrijesio itd i tako je kontao o tome u palminom hladu i gleda djecu kako se igraju a jedno dijete slijepo u cosku sjedi,poce razmisljati,boze dragi,pa sta je ovo ijete skrivilo,nije ono zasluzilo da bude slijepo i poce molit Gospodara da dijete progleda,kad mu je uslisena molba,dijete kad je progledalo,prvo mu je se pocelo rugati sto je gol i reklo drugoj djeci koja to nisu ni primjecivala do tad od igre....
razmisli malo o ovome,ne kazem da je sve idealno u svijetu,ali neke stvari mi ne znamo,ne znamo zasto je to tako dobro a zasto nije....
moje, kao vidjenje ateiste koji u tome vidi metaforu i poucnu pricu, kaze da je bog zelio i sam osjetiti, kroz svoje meso i krv, prvo misteriju radjanja, te i tu patnju koju nesavrsena ljudska bica cine drugima. i da kroz tu patnju bude blizi stvorenjima koje je stvorio, i dobre i zle.
- BHF_Manijak
#196 Re: Biblija i Kuran
eeemmm....mislim da ja nisam n spomenuo ni odnos Allaha i Isa a.s,to je mislim drug shalaedin spomenuo,tako da ja nisam ni odgovarao zbog tog konteksta vec sto ti rece "sto Bog ne mrdne prstom kad........" 
- sistem
#197 Re: Biblija i Kuran
do mene je, halaliBHF_Manijak wrote:eeemmm....mislim da ja nisam n spomenuo ni odnos Allaha i Isa a.s,to je mislim drug shalaedin spomenuo,tako da ja nisam ni odgovarao zbog tog konteksta vec sto ti rece "sto Bog ne mrdne prstom kad........"
sta ja hocu reci - to je da bi odnos boga trebao biti isti prema svim ljudima i vlastitom sinu. tako je bozije djelovanje koherentno - mogao bi da spasi svakog, jer je svemocan, ali nam je dao volju i rasudjivanje, cime se svrstavamo u kandidate za raj i pakao, i spremio je kaznu ili nagradu, shodno izboru koji napravimo. znaci, ako prihvatis princip da je prihvatljivo pustiti ljude da se pate, jer na kraju imaju nagradu, onda je prihvatljivo da pusti i vlastitog sina.
- BHF_Manijak
#198 Re: Biblija i Kuran
Moje vjerovanje ne prihvata da Allah ima sina,nezubillah,hvljane neka je On,ali ostatak tvog posta i tvoje vidjenje toga mi se jako svidja,mudro zboris!
posebno sto kazes dao je Bog volju i rasudjivanje,svak ima mozak,pa nek brate radi sta je misli da je za njega ispravno,ima instrukcije i upute,pa ako hoce nek slijedi ako nece,sta cu mu ja,ali iako nece nek bude dobar covjek,nek meni ne smeta,sebi nek ne skodi i mirna Bosna!a racuni ce se poravnati "gore" nekad....vidjet cemo na cemu je ko....
- sistem
#199 Re: Biblija i Kuran
sasvim korektno - tvoje vjerovanje ne prihvata, jer nije u sklopu tvoje religije. to mi je potpuno jasno. no reagiram kad neko omalovazava vjerovanje druge religije, zato sto njemu 'nije logicno', te koristi argumentaciju po kojoj ni njegova vlastita religija ne bi imala valjane odgovore. jer je argumentacija jednostavno nije valjana.BHF_Manijak wrote:Moje vjerovanje ne prihvata da Allah ima sina,nezubillah,hvljane neka je On,ali ostatak tvog posta i tvoje vidjenje toga mi se jako svidja,mudro zboris!![]()
posebno sto kazes dao je Bog volju i rasudjivanje,svak ima mozak,pa nek brate radi sta je misli da je za njega ispravno,ima instrukcije i upute,pa ako hoce nek slijedi ako nece,sta cu mu ja,ali iako nece nek bude dobar covjek,nek meni ne smeta,sebi nek ne skodi i mirna Bosna!a racuni ce se poravnati "gore" nekad....vidjet cemo na cemu je ko....
-
shalaedin
#200 Re: Biblija i Kuran
bitno je samo da odgovoriš...Borg-Resistence is FUTILE wrote:@Shalaedine, izvini ako ti se javim malo kasnije, pišem nekoliko postova i pokušavam da nekako počnem jedan posao, pa mi je malo stiska sa vremenom.shalaedin wrote:Futile, kakav je Bog otac koji gleda sina (Isusa) kojeg mu razapinju njegovi robovi nemocni? Kakav je to otac koji napusti svoga sina dok ovaj razapet na krizu visi? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu zarobiti, umlatiti, razapeti na krizu i na kraju kopljem usmrtiti? Kakav je to sin Boziji kojeg ljudi mogu poniziti? Kakav je uopšte sin Boziji Isus kad se hranio i nuzdu obavljao? Kakav je to Bog? Kakvo je to savrsenstvo?
Ali ti se svakako javim u vezi ovog posta.
Oprosti još jednom molim te.
Hvala puno.