Heretička razmišljanja (I)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
stella_k

Post by stella_k »

penda wrote:ooooooooo, sad je skontalo i kako se pise....aferim mali... :oops: :D

Ako ovako nastavi, morat cemo mu kupit cokoladu sa jagodama :D
morti

Post by morti »

Što vas je zanimljivo čitati kad se "svađate"... :dance: :sax: ..samo tako... :D
stella_k

Post by stella_k »

morti wrote:Što vas je zanimljivo čitati kad se "svađate"... :dance: :sax: ..samo tako... :D

Cuj, svadjamo, ovo ti je samo morti lagano, prijateljsko ubjedjivanje :dance: :zoka:
penda

Post by penda »

stella_k wrote:
penda wrote:ooooooooo, sad je skontalo i kako se pise....aferim mali... :oops: :D

Ako ovako nastavi, morat cemo mu kupit cokoladu sa jagodama :D
OK...a baska cokolada kad izadje iz faze lichinke.... :D
morti

Post by morti »

stella_k wrote:
morti wrote:Što vas je zanimljivo čitati kad se "svađate"... :dance: :sax: ..samo tako... :D

Cuj, svadjamo, ovo ti je samo morti lagano, prijateljsko ubjedjivanje :dance: :zoka:
Ooooooo...FRENDŠIP IZ IN DI ER... :D 8-) :-)
stella_k

Post by stella_k »

morti wrote:
stella_k wrote:

Ooooooo...FRENDŠIP IZ IN DI ER... :D 8-) :-)
Jakako :dance:
digger

Post by digger »

kalesijski slavuj wrote: bog je sve sto nas okruzuje! ako nisi znala...sad znas!
Lijepo i jasno. Tako i treba. Ali...

Dodje mi do ruke u Sarajevu pamflet neko ostavio u kafani oko starog pape (Paul John) sa citatima i medju ostalima stoji da je papa jedini zvanicni zastupnik boga na zemlji.

Kada vi to medjusobno rijesite sa drugim religijama ko je prvi ili slicno, javi se na diskusiju.
stella_k

Post by stella_k »

digger wrote:
kalesijski slavuj wrote: bog je sve sto nas okruzuje! ako nisi znala...sad znas!
Lijepo i jasno. Tako i treba. Ali...

Dodje mi do ruke u Sarajevu pamflet neko ostavio u kafani oko starog pape (Paul John) sa citatima i medju ostalima stoji da je papa jedini zvanicni zastupnik boga na zemlji.

Kada vi to medjusobno rijesite sa drugim religijama ko je prvi ili slicno, javi se na diskusiju.
:)
stella_k

Post by stella_k »

Pa kad niko drugi nece, da ja malo osvjezim themu :-D
Dezze

#185 Re: MOJA HERETIČKA RAZMIŠLJANJA (I)

Post by Dezze »

danas wrote:ja licno nisam religiozna jer svaka religija koju sam imala prilike vidjeti je vise centrirana na obozavanju toga boga nego na bilo sta drugo. "ne ubij" je tek peta bozja zapovjest u hriscanstvu, a islamskom bogu je vaznije da mu se molimo 5 puta dnevno i da mu koljemo ovna nego da ne ubijamo jedni druge... egocentricni bogovi neki... za moj ukus...
I moj. Zato ja smao u sebe vjerujem :D
bjacinjo

#186 Re: MOJA HERETIČKA RAZMIŠLJANJA (I)

Post by bjacinjo »

danas wrote:ja licno nisam religiozna jer svaka religija koju sam imala prilike vidjeti je vise centrirana na obozavanju toga boga nego na bilo sta drugo. "ne ubij" je tek peta bozja zapovjest u hriscanstvu, a islamskom bogu je vaznije da mu se molimo 5 puta dnevno i da mu koljemo ovna nego da ne ubijamo jedni druge... egocentricni bogovi neki... za moj ukus...
selam

ko ti to sve slaga :?

neko ti je pogresno rastumacio neke stvari u Islamu..nije uopce tako kako si napisala

mozes da nikad ne klanjas,ne zakoljes kurban..samo ako preselis sa sehadetom da zavrsis u Dzennetu

naravno..prvo ces se malo isprziti ovisno o tezini grijeha :D
e upravo zato je NAMAZ tu da se "peremo" od tih grijeha ;)

mozda nisam ni ja kompetentna da ti tumacim neke stvari samo ti zelim skrenuti paznju da malo vise proucis neke stvari prije nego sto sud doneses
hananah

Post by hananah »

e haj bijancino posto ti skreces paznju na ispravnost i posto pravis tefter ko ce gdje fino napravi spisak ko ce gdje:
evo ja cu poceti ti dovrsi

dzehenem:
1. Hana
2.
3.
.....

dzenet
1. bijancino
2.
3.
...
stella_k

Post by stella_k »

Dzennet, Dzehennem, ma sve mi to nosimo u sebi i sa sobom i na "onaj" svijet.
Svako ce u svoju avliju, zato treba poceti ciscenje...
Za pocetak, prvo moramo pomesti ispred svojih vrata. :)
stella_k

Post by stella_k »

Izgleda da hereza vise nije u modi... :-)
CiCiban

Post by CiCiban »

jedno pitanje mi vec danima zlostavlja uho :-) ..pa bih zamolila sve ozbiljnije kriticare
Kreacionisticke teorije :?
Bozjih zakona :P
porijekla Kur’ana (prepisano? Napisano? Spusteno? ) :skoljka:
vjerodostojnosti poslanstva muhameda a.s. ii-taKo-daLJLJEeee
da Mu pojasne :-? .. zasto nigdje na forumu ne moze pronaci post ..koji se pozabavio Issa-om a.s.... s naRrocitim osVrtom na vjerodostojnost njegovog bezgresnog zaceca.. kako im je tako krupan & slastan zalogaj mogao promaci?!111111 :? :cry:
..mislim da bi se ozbiljno trebali zamisliti nad tim pitanjem, ako ne iz iskrenijih razloga.. bar zbog zbog vLLastite Reputaaacije..

:P

:D
Last edited by CiCiban on 10/09/2005 15:48, edited 2 times in total.
orbit

Post by orbit »

CiCiban wrote:jedno pitanje mi vec danima zlostavlja uho :-) ..pa bih zamolila sve ozbiljnije kriticare
Kreacionisticke teorije :?
Bozjih zakona :P
porijekla Kur’ana (prepisano? Napisano? Spusteno? ) :skoljka:
vjerodostojnosti poslanstva muhameda a.s. ii-taKo-daLJLJEeee
da Mu pojasne :-? .. zasto nigdje na forumu ne moze pronaci post ..koji se pozabavio Issa-om a.s.... s naRrocitim osVrtom na vjerodostojnost njegovog bezgresnog zaceca.. kako im je tako krupan & slastan zalogaj mogao promaci?!111111 :? :cry:
..mislim da bi se ozbiljno trebali zamisliti nad tim pitanjem, ako ne iz iskrenijih razloga.. bar zbog zbog vLLastite Reputaaacije..

:P

:D
ja se ne bavim issa-om, moras pitati nekog od muslimana na forumu :D :zzzz:
CiCiban

Post by CiCiban »

ako si teista ? .ne pika se, sori :D
orbit

Post by orbit »

CiCiban wrote:ako si teista ? .ne pika se, sori
je je, volim caj...

ja se samo volim sam svrstavati uprkos drugima, cim me drugi pocnu svrstavati ja bjezim...

svi mi vi licite na zepter, tupperware party - drustvo - organizacije.
osiguravajuca drustva ili banke sa svojim "proizvodima" i ultimativnim osiguranjem buducnosti.

oni koji dodju prvi privuku druge pa dobiju i proviziju. a u biti samo oni na vrhu piramide kupe pravu proviziju, ostali se nadaju velikim kamatama za 20, 30, 40 godina pa se lukavo smijese i cekaju glavni dobitak, a za to vrijeme im prolazi VRIJEME i ubacuju svoj novac i bogatstvo u nepovrat...
avicena

Post by avicena »

orbit wrote:
je je, volim caj...

ja se samo volim sam svrstavati uprkos drugima, cim me drugi pocnu svrstavati ja bjezim...

osiguravajuca drustva ili banke sa svojim "proizvodima" i ultimativnim osiguranjem buducnosti.

oni koji dodju prvi privuku druge pa dobiju i proviziju. a u biti samo oni na vrhu piramide kupe pravu proviziju, ostali se nadaju velikim kamatama za 20, 30, 40 godina pa se lukavo smijese i cekaju glavni dobitak, a za to vrijeme im prolazi VRIJEME i ubacuju svoj novac i bogatstvo u nepovrat...
Ma i ti si svrstan u štošta i bez tvog znanja ili dozvole.

Ko koga i kako iskorištava? Da li bi se mogao život usporediti sa ogrlicom od bižuterije i ćilibara samo što je kod nekoga više jednog , a kod drugog više ovog drugog.
CiCiban

Post by CiCiban »

.. :D kad malo bolje razmislim_______________________
have a nice daY & uzivaj
Last edited by CiCiban on 10/09/2005 23:05, edited 3 times in total.
Dezze

Post by Dezze »

orbit wrote:
je je, volim caj...

Ovo mi se svidja.....valjda zato sto sam isti :D
bjacinjo

Post by bjacinjo »

hananah wrote:e haj bijancino posto ti skreces paznju na ispravnost i posto pravis tefter ko ce gdje fino napravi spisak ko ce gdje:
evo ja cu poceti ti dovrsi

dzehenem:
1. Hana
2.
3.
.....

dzenet
1. bijancino
2.
3.
...
Hannah, ne skrecem ja nikome paznju na ispravnost, nego na sasvim pristojan i civilizovan nacin razmjenjujem misljenja sa Danas. Takodjer, ja ne pravim nikakve deftere ko ce gdje zavrsiti (Dzennet, Dzehennem), jer sam to na forumu vec spominjala. Po Islamu, niko unaprijed ne zna gdje ce bilo ko od nas zavrsiti, jer su to stvari koje ce nama ljudima postati poznate tek nakon Sudnjeg dana. U svom komentaru, ti si sama sebe stavila na listu osoba koja ce zavrsiti u Dzehennemu, ocito pokusavajuci iskriviti smisao mog komentara, ali hananah, ja bih tebe radije ostavila da zivis sa svojim uvjerenjem, kako ces se poslije ovog zivota koji zivis, pretvoriti u muhu, koja slobodno leti i dok se odmara, slijece na svakakva mjesta. Mislim da si i sama sretnija dok vjerujes u takve stvari, a meni niti je namjera da bilo kome namecem nesto svoje, niti mi to vjera dozvoljava.
danas

#198 Re: MOJA HERETIČKA RAZMIŠLJANJA (I)

Post by danas »

bjacinjo wrote:
selam

ko ti to sve slaga :?

neko ti je pogresno rastumacio neke stvari u Islamu..nije uopce tako kako si napisala

mozes da nikad ne klanjas,ne zakoljes kurban..samo ako preselis sa sehadetom da zavrsis u Dzennetu

naravno..prvo ces se malo isprziti ovisno o tezini grijeha :D
e upravo zato je NAMAZ tu da se "peremo" od tih grijeha ;)

mozda nisam ni ja kompetentna da ti tumacim neke stvari samo ti zelim skrenuti paznju da malo vise proucis neke stvari prije nego sto sud doneses
zahvaljujem se iskreno na pojasnjenju -- mada nisam sigurna da je ovo sto ti kazes bas tacno. ipak su ove stvari stubovi islama, pa ja svakako ne mogu biti nikakva muslimanka ako ne klanjam, ne postim ramazan i slicno. samo nepostivanje ovih stvari je grijeh po islamu, koliko ja shvatam. cak i ako nikada za zivota ne ucinim nijedan teski grijeh, i zivim pravedno po svim mjerilima, to nije dovoljno jer nisam postovala islamska pravila. da li grijesim -- molim te pojasni mi ovo i ispravi me ako nisam dobro shvatila. :)
stella_k

Post by stella_k »

O, hi danas :-D
Mislim da ovo nije bas tacno.
Evo ja ti stalno postavljam pitanja ljudima koji su uceniji od mene.
Ali hajde bas da vidimo sta nam o tome ima reci bjacinjo.
bjacinjo

#200 Re: MOJA HERETIČKA RAZMIŠLJANJA (I)

Post by bjacinjo »

danas wrote:
zahvaljujem se iskreno na pojasnjenju -- mada nisam sigurna da je ovo sto ti kazes bas tacno. ipak su ove stvari stubovi islama, pa ja svakako ne mogu biti nikakva muslimanka ako ne klanjam, ne postim ramazan i slicno. samo nepostivanje ovih stvari je grijeh po islamu, koliko ja shvatam. cak i ako nikada za zivota ne ucinim nijedan teski grijeh, i zivim pravedno po svim mjerilima, to nije dovoljno jer nisam postovala islamska pravila. da li grijesim -- molim te pojasni mi ovo i ispravi me ako nisam dobro shvatila. :)
selam

drago mi je da si izrazila volju da ti pojasnim..mada ponavljam..ja se ne smatram dovoljno kompetentnom za to...ali pokusacu uz Boziju pomoc insa-Allah

iman-islamsko vjerovanje se sastoji od sest temeljnih istina vjere ili sarta koji glase:
1.AMENTU BILLAHI
2. VE MELAIKETIHI
3.VE KUTUBIHI
4.VE RUSULIHI
5.VEL JEVMIL AHIRI
6. VE BIL KADERI HAJRIHI VE SERRIHI MINALLAHI TE'ALA

-JA VJERUJEM U BOGA DZELLESANUHU
I U BOZIJE MELEKE
I U BOZIJE KITABE-OBJAVE
I U BOZIJE POSLANIKE-PEJGAMBERE
I U SUDNJI DAN-KIJAMETSKI DAN
I VJERUJEM DA SVE STO SE DOGADJA BIVA BOZIJOM VOLJOM I ODREDJENJEM

TO je potrebno da bi covjek VJEROVAO...tj da bi bio vjernik....

dalje...postoje i islamski sarti-duznosti..ima ih pet i to su
-Kelime i sehadet
-klanjati namaz
-postiti Ramazan
-davati zekat
-i obaviti hadz(po mogucnosti)

e sad(vezano za namaz)..namaz jeste farz..stroga islamska duznost
ali
ako covjek ne klanja a priznaje da je namaz farz U VJERI JE..mozda je i gresnik(jer vjernik DAKAKO smije biti i gresan..pa covjek je..grijesimo da bi se kajali i molili Mu se...ali je VJERNIK)

a ako covjek ne klanja zato sto ne priznaje da je namaz farz..dakle negira Kur'an nije u vjeri(vracamo se na imanske sarte :-D )

dakle VJEROVANJE u Islamu se bazira na imanskim sartima...tj. u vjerovanju i ocitovanju da nema drugog ilaha(bozanstava...boga) sem Allaha(Boga) i da je Muhammed s.a.v.s. Njegov rob i poslanik(vjerovanje u sve ono sa cime je dosao on)

eto kako je Islam lahka vjera ELHAMDULILLAH...samo mnogi neprijatelji Islama pokusavaju nametnuti ljudima pogresno misljenje...mediji svasta prenesu(zavisno od politike koja se vodi) a hud(jadan) narod sve "pozdere" sta mu medij servira
Post Reply