Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#176 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
https://files.catbox.moe/mykdem.mp4
ev napravim promotivni video u par minuta i manje... nevjerovatno.
ev napravim promotivni video u par minuta i manje... nevjerovatno.
- shape of despair
#177 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ovim čime se ja bavim pa sad neznam. Ono za što mi je trebalo 10 dana da uradim i realno poginem, sad uradim za 5 sa lakoćom,mogao bi i za tri ako je rok kratak, ali ipak provjeravam svaku sitnicu pa se otegne. Dobro jeste, da me je strah šta AI može, jeste.
- AleksoMKD
#178 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Interesantna analiza, kazu da smo sexali jeza ako ovako produzi.
AI Layoff Trap
https://arxiv.org/pdf/2603.20617
AI Layoff Trap
- pici
#179 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Bas jutros kontam da je ovo preslo ko u trku u naoruzanju. Imali smo 50s, 60s, 70, 80s trku u naoruzanju i enormne tehnoloske skokove. Samo sto se tehnoloski razvoj desavao decenijama, ne ni mjesecima ni godinama vec decenijama. Mi smo od mlaznih aviona do super sonicnjaka presli decenije, kompjuteri se isto sporo razvijali, internet itd. AI razvaljuje na polju utrke. Bukvalno svaki dan se izbacuje neki dodatak, fixs, upgrade itd, modeli se mjesecno mjenjaju, ev jednog prakticnog prikaza. Pocetkom 2026 smo imali AI na nivou aviona sa proplerima, danas imamo AI mlaznjak 8 generacije... eto koliko brzo napreduje AI sistem. Strasno, do kraja godine ako ne povuku rucnu a nece jer silicijcima kinezi dahcu za vratom, imat cemo u samo godinu dana razvoj avio propeler - svemirski brod. Niposto ne podcjenjivati, mozemo se drzati samo one, entuzijasti su izmislili avion a skeptici padobran. Držte gače slijedi strasan hiper skok.
- pici
#180 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
analiza AIAleksoMKD wrote: ↑17/08/2026 16:19 Interesantna analiza, kazu da smo sexali jeza ako ovako produzi.
AI Layoff Trap
Evo analize ovog rada. Istraživanje pod nazivom **[The AI Layoff Trap](https://arxiv.org/pdf/2603.20617)** (Zamka AI otkaza) bavi se vrlo aktuelnim i pomalo zastrašujućim ekonomskim problemom: šta se tačno dešava sa celokupnim tržištem kada veštačka inteligencija počne masovno da menja ljudske radnike.
Evo ključnih stvari koje su autori otkrili:
### Glavni problem: Trka u propast
Autori objašnjavaju da kompanije upadaju u logičku zamku zbog onoga što ekonomisti zovu "eksternalija potražnje":
* **Ušteda na radnicima:** Svaka kompanija uvodi AI i otpušta radnike jer time direktno i drastično smanjuje svoje troškove.
* **Pad opšte potražnje:** Ono što kompanije zanemaruju jeste da su ti isti otpušteni radnici zapravo potrošači. Kada ostanu bez plate, oni prestaju da kupuju robu i usluge.
* **Zašto se to ne zaustavlja?** Zato što kompanija koja otpusti radnika zadržava **100% uštede** od njegove plate, ali trpi samo **mali delić** pada opšte potražnje na tržištu (veći deo tog gubitka osete njihovi konkurenti). Zbog toga sve kompanije nastavljaju da automatizuju poslove što brže mogu.
* **Rezultat:** Dolazi do prekomerne automatizacije gde na kraju gube apsolutno svi — i radnici (jer nemaju prihode) i sami vlasnici kompanija (jer nemaju kome da prodaju svoje proizvode).
### Šta (ne) može da popravi situaciju?
Autori su provukli kroz svoj model razne popularne ekonomske politike kako bi videli šta zapravo može da zaustavi ovu "trku u naoružanju":
* **Šta NE rešava uzrok problema:** Univerzalni osnovni prihod (UBI), prekvalifikacija radnika (upskilling), porez na dobit (capital income tax), davanje udela u kompaniji radnicima, pa čak ni naprednija AI tehnologija. Sve ove mere možda malo ublažavaju bol radnicima, ali ni na koji način ne demotivišu kompanije da nastave sa prekomernim otpuštanjima.
* **Šta REŠAVA problem:** Autori tvrde da je jedini pravi lek takozvani **Piguovski porez na automatizaciju** (Pigouvian automation tax). Država bi morala da uvede specifičan porez na samu automatizaciju, i to u onom iznosu koji tačno odgovara šteti koja se nanosi opštoj potražnji. To bi nateralo kompanije da ukalkulišu gubitak potražnje pre nego što se odluče za otkaz.
### Suština
Glavna poruka rada je da se ekonomska politika ne sme baviti samo "lečenjem simptoma" (poput socijalne pomoći za otpuštene), već mora direktno uticati na to da se kompanijama finansijski ne isplati prebrza i prekomerna AI automatizacija.
-
last mohicans
#181 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ovo se prebrzo događa, ali kod nas se nece tek tako brzo prenijeti na mnoge sfere drustva. Ovaj clanak o kumu UI, gdje veli da će i ponuda brze hrane biti pogođena, kako, narudzbe, sortiranje, opet to neko mora prziti, spremiti fizički. Ne znam na sta misli. Jedino da roboti počnu tući šnicle. Banke se već prebacuju, računovodstveni poslovi će biti pogođeni, ne svi, ne odmah. Neki dan zovem UC za instalaciju mobilne aplikacije, a s obzirom da ja znam mrmljati, javi mi se robot, lijepo mi ponovi, gospodine zelite li to to ili...Onda sam lijepo sročio, onda reče da imaju problema sa samostalnim instaliranjem postavki preko kartice, da ce me proslijediti agentu. Tako da je to velika ušteda ljudi, jos malo ce ti robot izdavati kredite.
- pici
#182 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Nece se to desiti ove godine pa ni sljedece ali u pet godina sigurno hoce. Ovo sto ja pratim je u rangu naucne fantastike, cak sam i ja zabezeknut kako ovo strasno brzo ide. Pocetkom godine sam i ja bio skeptican, ono , ovo je ipak u fazi testova i pitanje je hoceli to zaziviti. Sada, ono razapljenih sam usta, ne mogu vjerovati sta aI radi, bukvalno smo presisani sto se tice brzine, rada, analize, kombinatorike itd. Mene toliko izmori da navece u jedanest ko pemzioner legnem mrtav umoran i opet nisam sasvim utoku. Strasno. Bukvalno se osjecam ko dojence naspram quratog AI bildera.
Jeste probali sistem prevodioca. Udjes u sobu sa strancima razlicitih govornih podrucija i jezika i on ti ko u star treku prevodui sve od rijeci do rijeci... moze ti on ponuditi odgovor ili mjesto tebe na zvucniku odgovarati... netreba prevodilac, star trek prevodilac je vec tu.
Evo napravis ili skines lokalni AI model i instaliras ga preko ollama sistema, nadalje imas lokalnog prevodioca i uposte nisi vezan pretplatom za clod servere. Strasno.
Jeste probali sistem prevodioca. Udjes u sobu sa strancima razlicitih govornih podrucija i jezika i on ti ko u star treku prevodui sve od rijeci do rijeci... moze ti on ponuditi odgovor ili mjesto tebe na zvucniku odgovarati... netreba prevodilac, star trek prevodilac je vec tu.
Evo napravis ili skines lokalni AI model i instaliras ga preko ollama sistema, nadalje imas lokalnog prevodioca i uposte nisi vezan pretplatom za clod servere. Strasno.
-
HaseSa
#183 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Razvija se brzo dok ima data novih centara, u koje se trenutno ulazu milioni milijardi. A otpor kvasa.
Niko ne zna kako je u Kini.
P. S. Zna li ko kako je u Kini?
Niko ne zna kako je u Kini.
P. S. Zna li ko kako je u Kini?
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#184 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Pa sta ima posebno u spremanju hrane, sortiraj sve sastojke u boksove, pustaj koliko cega treba, ruka neka da mijesa i eto. Vec postoji milion uredjaja za razlicita jela, fast food je bas nesto osnovno, gdje uopste nece biti potrebni radnici, ili eventualno jedan. Gdje god bude bilo moguce ukinuti covjeka, ukinut ce se, jer kosta daleko vise od robota.last mohicans wrote: ↑17/08/2026 17:10 Ovo se prebrzo događa, ali kod nas se nece tek tako brzo prenijeti na mnoge sfere drustva. Ovaj clanak o kumu UI, gdje veli da će i ponuda brze hrane biti pogođena, kako, narudzbe, sortiranje, opet to neko mora prziti, spremiti fizički. Ne znam na sta misli. Jedino da roboti počnu tući šnicle. Banke se već prebacuju, računovodstveni poslovi će biti pogođeni, ne svi, ne odmah. Neki dan zovem UC za instalaciju mobilne aplikacije, a s obzirom da ja znam mrmljati, javi mi se robot, lijepo mi ponovi, gospodine zelite li to to ili...Onda sam lijepo sročio, onda reče da imaju problema sa samostalnim instaliranjem postavki preko kartice, da ce me proslijediti agentu. Tako da je to velika ušteda ljudi, jos malo ce ti robot izdavati kredite.
- konoplja
#185 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Sa robotima je problem da kostaju previse i nisu isplativi. Isti slucaj sa Gen AI (LLM), a profit je u kapitalizmu uvijek prvo pitanje. Do sada, i jos uvijek, ne placa se puna cijena koristenja. Investitori subvenciraju trosak korisnicima. Mnoge firme su premasile budget za AI, najpoznatiji slucaj je Uber.
Tesko je biti profitabilan kad kinezi izbacuju modele koji su na 90% OpenAI i Anthropica, a jeftiniji. Plus, posto si slobodan da ih pogonish na svom hardwareu ne moras brinuti o curenju podataka i privatnosti.
Eto, ukratko.
Tesko je biti profitabilan kad kinezi izbacuju modele koji su na 90% OpenAI i Anthropica, a jeftiniji. Plus, posto si slobodan da ih pogonish na svom hardwareu ne moras brinuti o curenju podataka i privatnosti.
Eto, ukratko.
- JOINT_1921
#186 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Postoje hiljade fabrika sa robotima, pocevsi od auta, pa nadalje, vremenom ce se prosiriti i na druge djelatnosti, postace dostupniji, cjenovno prihvatljiviji, pa ce i Toto imati robota umjesto 2 radnika.
-
tokio25
#187 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
sve sto je rad sa strankama tesko da ce roboti preuzeti u potpunosti
prije ce to prebaciti na kupce tj klijente kao sto su samousluzne kase nego da ti robot prokucava hljeb i sl
prije ce to prebaciti na kupce tj klijente kao sto su samousluzne kase nego da ti robot prokucava hljeb i sl
- konoplja
#188 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Naravno. Ovisi na sta mislimo pod robot. U ovom slucaju ja konkretno mislim na humanoidne robote koji bi oponasali i radili sve sto radimo mi.
- JOINT_1921
-
tokio25
#190 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
ma vidi ono mogli bi mi postati lezeci zombiji i roboti sve da rade za nas a mi bi bili nesto kao biljkeJOINT_1921 wrote: ↑18/08/2026 09:03Za svaki problem postoji tehnolosko rjesenje, samo je pitanje isplati li se.
al to nije u prirodi covjeka
nije sve ni u parama nego je nesto i u drustvenoj sferi
jbg neko voli otici pa pozdraviti se sa kasirkom sa salterusom umjesto da naruce ili plate online
- JOINT_1921
#191 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Samo sto o tome ne odlucuje kasirka ili salterusa, nego onaj sto sjedi u kancelariji ili kući i sve gleda kroz novac. Boli njega za tvoj osjecajtokio25 wrote: ↑18/08/2026 09:14 ma vidi ono mogli bi mi postati lezeci zombiji i roboti sve da rade za nas a mi bi bili nesto kao biljke
jbg neko voli otici pa pozdraviti se sa kasirkom sa salterusom umjesto da naruce ili plate online
-
tokio25
#192 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
nisam ni rekao da oni odlucuju al odlucuju klijenti tj kupciJOINT_1921 wrote: ↑18/08/2026 09:16Samo sto o tome ne odlucuje kasirka ili salterusa, nego onaj sto sjedi u kancelariji ili kući i sve gleda kroz novac. Boli njega za tvoj osjecajtokio25 wrote: ↑18/08/2026 09:14 ma vidi ono mogli bi mi postati lezeci zombiji i roboti sve da rade za nas a mi bi bili nesto kao biljke
ako si imao 300 baba koje dodju samo da bi se pozdravile sa kasirkom jer nemaju s kim drugo i sada kad je robot tu i te babe odustanu
onaj u kancelariji ili ce vratiti kasirku ili ce mu ta pj propasti
govorim o danasnjem vremenu
"sutra" za 10...15....godina vjerovatno nece biti tako al trenutno je tako posebno na balkanu
-
dvajt
#193 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
pa i robot kasirka će dobiti funkciju da progovori sa usamljenima i da ih ohrabri
- JOINT_1921
#194 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Da, a ako kliknes "accept" robot downloaduje cijelo porodicno stablo sa medicinskom historijom i moze te ispitati kako ti je rodica sto je operisala kuk prosle godine, puno vise personalizovan pristup.
- konoplja
#195 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Sta mislis kad ce biti tako u recimo Londonu ili Parizu?JOINT_1921 wrote: ↑18/08/2026 10:28Da, a ako kliknes "accept" robot downloaduje cijelo porodicno stablo sa medicinskom historijom i moze te ispitati kako ti je rodica sto je operisala kuk prosle godine, puno vise personalizovan pristup.Mogucnosti su beskonacne, samo dok se sve omasovi i komercijalizuje. Plus sto ce puno vise narudzbi online, dostava dronovima, robo taksijima i slicno. Drugo, pricamo o svetskoj sceni, ne o nekoj selendri na brdovitom balkanu. Kao sto tehnologija sadasnja kasni u takvim mjestima, tako ce i za 20 godina kasniti u odnosu na to vrijeme.
- JOINT_1921
#196 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Za 10 do 20 godina maksimalno, totalno drugi svijet u odnosu na danas. Pisacemo i tada ovdje ako Bog da, pa cemo uporediti stanje 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#197 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
i u šta ljudi treba da se prekvalifikuju? 
- Haris.ba
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#199 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Koliko mi je zivot laksi uz gemini
I turboscribe
Upladiras
Procitas
Gemini ispravi
Napravi sazetak
Cms omoguci ubacivanje na stranice
Znaci haos
Bog ih sve blagoslovio ko je radio na tome
Prije 2 sata sad maks 20 minuta i to jer je spor uplaod govor od 32 minute 30 mb
I turboscribe
Upladiras
Procitas
Gemini ispravi
Napravi sazetak
Cms omoguci ubacivanje na stranice
Znaci haos
Bog ih sve blagoslovio ko je radio na tome
Prije 2 sata sad maks 20 minuta i to jer je spor uplaod govor od 32 minute 30 mb
Last edited by Truba on 18/08/2026 10:49, edited 1 time in total.
- JOINT_1921