Sta zapravo jedemo?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
User avatar
sinuhe
Posts: 11531
Joined: 03/06/2011 11:33

#176 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by sinuhe »

Poljoprivrednik koji uzgaja "cistu i zdravu" hranu valjda podnosi novcane gubitke lakse ako vec ne racuna na vremenske nepogode, stetocine i slicno.
Poljoprivreda je nauka kao i svaka druga privredna djelatnost.
User avatar
Ironmen
Posts: 6070
Joined: 29/07/2015 17:36

#177 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Ironmen »

Babbuka wrote: 21/11/2023 23:20 Proizvođači piletine postižu konverzije 1,55, u prevodu od 1,55kg koncentrata se utovi 1kg "žive vage". Pametnome dovoljno.
Pored toga, protuzakonito se preventivno daju antibiotici, što naravno ide konzumentu "pride".

Jaja? Maltene ista priča.

Kod ribe su problem teški metali i njihova akumulacija u ribama, radijacija je beznačajna.
Riba iz ribnjaka i nije loša, veoma je bitna lokacija ribnjaka tj. voda koja se koristi.
Morska riba iz Sredozemlja je najzagađenija, ulov iz Atlantika je daleko manje škodljiv. Jbga, stvar veličine.

Voće i povrće koje nam dolazi je puno hemije jer realno gledano nemamo efikasan nadzor. Ko misli drugačije neka ode u market, kupi par stvari i ostavi kući na sobnoj temperaturi. Za 3-5 dana nema nikakve promjene. Opet pametnome dovoljno.

Realno cijelo očišćeno pile iz uzgoja koji nije preforsiran i koje ima 1,75-2,25kg treba da košta 10-12 KM/kg plus troškovi dostave.
Jaja iz slobodnog uzgoja uz manje forsiranje koncentratom treba da košta 20 KM/školjka bez dostave.
Voće i povrće u prihvatljivom kvalitetu i bez hemije u mjerljivim količinama bi koštalo 10KM ili više, naravno bez dostave.

Koliko nas je spremno platiti te cijene?
Sve je to razumljivo i velika vecina nas zna za ovo ali zivimo u takvom vremenu gdje je industralizacija uzela maha a sela su nam propala i iz godine u godinu sve cemo imati nekvalitetniju i otrovniju hranu.
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#178 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

petunija wrote: 22/11/2023 14:01
Grb1 wrote: 22/11/2023 13:46 Ko djete sam s nanom prodavala povrce na pijaci, nase, ono sto imamo ,,viska,, (nije prskano, sjeme ne kupujemo svoje uzimamo i sl..) i vazda se ovo gradjanstvo cijenkalo za marku dvije a vamo ti nije zao dat za skupu odjecu i sl a hranu jedes hrana sa sela je uvijek bila najjeftinija, mlijeko dok je bilo 1,4KM tetrapak domace je bilo 1KM...ne znam zasto al nikad se nije cijenio domaaci proizvod, pa tako nece ni taj sok sto spominjete gore
Danas je problem što mnogi lažu i pod "domaće" svašta uvaljuju.
Tako da, ima ljudi koji bi to kupovali i plaćali, ali ne vjeruju onima koje ne poznaju.
Moja komšinica je npr prodavala "domaća" jaja a u stvari je kokoške krkala koncentratom i samo pred klanje hranila normalnije. Puštala ih i na dvorište, da raja vidi, ali kad uđu u kokošinjac, da vidiš šta im daje...
Isto važi i za povrće, možda i jeste iz bašte, ali mi ne znamo koje je sve tretmane prošlo...
Ma “domace” vise nista ne znaci. Jos od 70ih… kada su otkrili raznorazne “..cide”. Jedino da sam sadis pa da znas da ga je samo kisa zalijevala. A i ta kisa je upitna kod nas :D
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 73113
Joined: 03/10/2011 20:11

#179 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Chloe »

DahZmaja wrote: 22/11/2023 13:35
Chloe wrote: 22/11/2023 12:57
DahZmaja wrote: 22/11/2023 09:35

Da uzgajam pile prirodno, kako i treba, proći će minimum 10-11 mjeseci da sa kljunom i perkama ima 1 kg težine.
Takvo pile bi bilo 50 KM/1 Kg i ko bi to mogao kupiti ?
Malo ih znam, pravo malo. Zato imamo pile za 42 dana, genetski modifikovAno, kljukano koncetratom/steroidima i antibiotikom koje je sve osim zdravo...
Tržište i ponuda tjera proizvođače da posegnu za svim mogućim načinima uzgoja i proizvodnje umjesto zdravim i normalnim....
Ko bi bio spreman platiti 30 KM za školjku jaja kokica livadarki...
Ko bi bio spreman platiti 10 KM za 1 Kg krompira...
Ako postoje takvi kupci, ja bih momentalno preselio na selo i bavio se tim uzgojem.

Ovako ti se napatiš sa organskim uzgojem i dođe ti mamlaz sa riječima "Ćuj pile ti 50 KM" ...

Babbuka je dao prilično tačnu opservaciju....
Niko ne očekuje bio proizvod, al očekuje zdraviji od onog industrijskog, o tome je riječ, jer cijene su veće nego u trgovinama.
Malo se informisati, istražiti, šta se sve iz prirode može iskoristiti za zdraviji proizvod, ili bar umanjiti upotrebu vještačkih dodataka.

Domaća jaja plaćam 30 kom/15 KM ( bili su digli cijenu na 20 KM, al brzo i vratili). Kokice su cijeli dan na njivama, teta ih pusti ujutro, i naveče zatvori, imaju mjesto gdje nose jaja. Što više kokica, više jaja. :oops:
U prevedenom ti ne želiš nešto radioaktivno ali bi pristala na samo malo radio aktivno 😃

Nemoj sad dići nos i biti uvrijeđena, industrijski uzgojeni pilići i uzgojeni kod "domaćina" su ista.
Na istom mjestu kupuju genetski modifikovane jednodnevne piliće, istim koncetratom/steroidom ih rokaju uz antibiotike, drže pod svjetlom 23 h it'd...baš nikakve razlike.

Ista ti je priča i sa tim kokicama, školjka 15 KM.
Nema šanse da bude sve kako treba i da pokrije rentabilnost sa zaradom uz tu cijenu. Nema šanse osim u varijanti "samo malo radioaktivno"....

Sa zetom pravim domaći sok, za djecu, dede i nane...Dolazi čovjek i ljubazno traži da mu prodam 5-6 litara. Naravno da sam ga odbio uz objašnjenje da nemam računicu da mu prodam po cijeni koja je njemu prihvatljiva. Iz kurtoazije mu poklonim flašu da ne misli da sam dinar efendija....
Sretnem ga nakon par mjeseci, gdje je i sam priznao da je razmišljao o soku i cijeni te izjavio da ga sam nebi prodao ispod 30 KM.

Opet dođemo na ono, ko će dati 30 KM za litar soka od kruške, jabuke itd...
Zašto bih digla nos? :lol:

Naravno da su isti pilići, s tim da je cijena veća, bar kod nas, zato sam dala primjer zamjene antibiotika sa bijelim lukom. Ne pišem to tek tako, nego što znam kako neki (ne)rade.

Gospođu i njeno gazdinstvo znam, tako da jaja jesu 100 % domaća.
Na osnovu čega formira cijenu, ne znam, gorivo ne treba, struju ne treba.

Što se tiče hladno presovanog soka, kod nas se pravi unazad više od deset godina, i sama sam ga pravila, nekad manje, nekad više ovisno o mom raspoloženju i rodu voća :mrgreen:
Cijena koju spominješ je previsoka, ili je kod nas veća konkurencija, 100% sok jabuke ide po 3-5KM za litru ( ako je u onim plastičnim kanisterima/pakovanjima jeftinije po litri), aronija 20 KM ( kao najskuplja) a ostali sokovi su jeftiniji.
Prijatelj, RVI ( nema desne ruke), bile su reportaže o njemu na TV-u, obitelj mu živi od toga i poljoprivrede.
User avatar
petunija
Posts: 3065
Joined: 07/05/2009 09:22
Location: United States of Balcan

#180 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by petunija »

moimoi wrote: 22/11/2023 14:13 a “domace” vise nista ne znaci. Jos od 70ih… kada su otkrili raznorazne “..cide”. Jedino da sam sadis pa da znas da ga je samo kisa zalijevala. A i ta kisa je upitna kod nas
Upravo tako
Evo ja sama sadim neke sitnice samo za sebe, koristim isključivo kompost koji sama pravim i eventualno ako gdje naiđem na konjsku/kravlju kaku, pokupim i dodam u kompost.
Ali i olupine koje koristim za kompost i sjeme koji kupujem i kiša, kako kažeš, sve je upitno, tako da...prave organske proizvode je gotovo nemoguće naći.
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 73113
Joined: 03/10/2011 20:11

#181 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Chloe »

Grb1 wrote: 22/11/2023 13:46 Ko djete sam s nanom prodavala povrce na pijaci, nase, ono sto imamo ,,viska,, (nije prskano, sjeme ne kupujemo svoje uzimamo i sl..) i vazda se ovo gradjanstvo cijenkalo za marku dvije a vamo ti nije zao dat za skupu odjecu i sl a hranu jedes hrana sa sela je uvijek bila najjeftinija, mlijeko dok je bilo 1,4KM tetrapak domace je bilo 1KM...ne znam zasto al nikad se nije cijenio domaaci proizvod, pa tako nece ni taj sok sto spominjete gore
lako je prepoznati domaće, i po izgledu i po mirisu, a tek po okusu. :-D

A upravu si 100 % , cjenkaju se, nažalost potcjenjuju seljaka i njegov rad.
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#182 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

Meni je moj pokojni deda kao djetetu vazda gurao puter pod nos da ga mirise… to sam kao dijete mrzila :lol: Nisam kontala zasto to radi?! Isto kao da je znao da uskoro vise takav miris necu osjetiti.
User avatar
ElRe
Posts: 11089
Joined: 12/12/2011 11:28

#183 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by ElRe »



Od 1 min 40 sec...
Sve u svemu moraćemo konzumirati laboratorijsko meso i sl proizvode.
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 73113
Joined: 03/10/2011 20:11

#184 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Chloe »

moimoi wrote: 22/11/2023 14:28 Meni je moj pokojni deda kao djetetu vazda gurao puter pod nos da ga mirise… to sam kao dijete mrzila :lol: Nisam kontala zasto to radi?! Isto kao da je znao da uskoro vise takav miris necu osjetiti.
I vjeruj da ga je teško naći.
Teta kod koje sam kupovala sir i mlijeko za jogurt, znala je nekad praviti, iako sam stalni kupac godinama bila, nije svaki put bilo za mene. :lol:
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#185 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

Chloe wrote: 22/11/2023 14:32
moimoi wrote: 22/11/2023 14:28 Meni je moj pokojni deda kao djetetu vazda gurao puter pod nos da ga mirise… to sam kao dijete mrzila :lol: Nisam kontala zasto to radi?! Isto kao da je znao da uskoro vise takav miris necu osjetiti.
I vjeruj da ga je teško naći.
Teta kod koje sam kupovala sir i mlijeko za jogurt, znala je nekad praviti, iako sam stalni kupac godinama bila, nije svaki put bilo za mene. :lol:
:thumbup:
User avatar
JohnnyS
Posts: 14027
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#186 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by JohnnyS »

Ja ne znam što se čudite upotrebama pesticida, pa ti ljudi žive od toga što prodaju, ne mogu oni riskirati da umru od gladi jer će im kukci uništiti sve usjeve da bi se gradska gospoda i gospođe hranile 200% prirodno
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#187 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

JohnnyS wrote: 22/11/2023 15:02 Ja ne znam što se čudite upotrebama pesticida, pa ti ljudi žive od toga što prodaju, ne mogu oni riskirati da umru od gladi jer će im kukci uništiti sve usjeve da bi se gradska gospoda i gospođe hranile 200% prirodno
Niko se ne cudi. Stvar je u tome sto se mnogi ili da kazem, vecina ne drzi propisanih doza niti nacina upotrebe. Doze se povecavaju, jer i insekti postaju otporni na otrove.. a jos ih koriste i neposredno prije branja sto je zabranjeno. Kao sto i kod nas bas nema nekih zakona sta je dozvoljeno a sta ne. Mnogi su recimo zabranjeni po EU a u nekim drugim zemljama nisu. Nemamo nikakve kontrole. Jedino kada hr ili srb ustanove neke nepravilnosti, nasi kao eto isto reaguju … mada poznavajuci nas… jebo nas…sumnjam da to ne zavrsi upravo u nasim trgovinama/pijacama.
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 73113
Joined: 03/10/2011 20:11

#188 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Chloe »

JohnnyS wrote: 22/11/2023 15:02 Ja ne znam što se čudite upotrebama pesticida, pa ti ljudi žive od toga što prodaju, ne mogu oni riskirati da umru od gladi jer će im kukci uništiti sve usjeve da bi se gradska gospoda i gospođe hranile 200% prirodno
Čini mi se da smo se svi složili da 100 % prirodnog nema. Al treba težiti što manjoj upotrebi, kontroli ...

Upotreba pesticida ne utječe samo na ljude, nego i na okoliš, prirodu.

Kruži prirodom, ubija životinje, insekte, biljek, čime remeti hranidbeni lanac.

Kreni od pčela i njihovog značaja za prirodu i čovjeka.
DahZmaja
Posts: 158
Joined: 09/02/2021 12:49

#189 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by DahZmaja »

Chloe wrote: 22/11/2023 14:16
DahZmaja wrote: 22/11/2023 13:35
Chloe wrote: 22/11/2023 12:57

Niko ne očekuje bio proizvod, al očekuje zdraviji od onog industrijskog, o tome je riječ, jer cijene su veće nego u trgovinama.
Malo se informisati, istražiti, šta se sve iz prirode može iskoristiti za zdraviji proizvod, ili bar umanjiti upotrebu vještačkih dodataka.

Domaća jaja plaćam 30 kom/15 KM ( bili su digli cijenu na 20 KM, al brzo i vratili). Kokice su cijeli dan na njivama, teta ih pusti ujutro, i naveče zatvori, imaju mjesto gdje nose jaja. Što više kokica, više jaja. :oops:
U prevedenom ti ne želiš nešto radioaktivno ali bi pristala na samo malo radio aktivno 😃

Nemoj sad dići nos i biti uvrijeđena, industrijski uzgojeni pilići i uzgojeni kod "domaćina" su ista.
Na istom mjestu kupuju genetski modifikovane jednodnevne piliće, istim koncetratom/steroidom ih rokaju uz antibiotike, drže pod svjetlom 23 h it'd...baš nikakve razlike.

Ista ti je priča i sa tim kokicama, školjka 15 KM.
Nema šanse da bude sve kako treba i da pokrije rentabilnost sa zaradom uz tu cijenu. Nema šanse osim u varijanti "samo malo radioaktivno"....

Sa zetom pravim domaći sok, za djecu, dede i nane...Dolazi čovjek i ljubazno traži da mu prodam 5-6 litara. Naravno da sam ga odbio uz objašnjenje da nemam računicu da mu prodam po cijeni koja je njemu prihvatljiva. Iz kurtoazije mu poklonim flašu da ne misli da sam dinar efendija....
Sretnem ga nakon par mjeseci, gdje je i sam priznao da je razmišljao o soku i cijeni te izjavio da ga sam nebi prodao ispod 30 KM.

Opet dođemo na ono, ko će dati 30 KM za litar soka od kruške, jabuke itd...
Zašto bih digla nos? :lol:

Naravno da su isti pilići, s tim da je cijena veća, bar kod nas, zato sam dala primjer zamjene antibiotika sa bijelim lukom. Ne pišem to tek tako, nego što znam kako neki (ne)rade.

Gospođu i njeno gazdinstvo znam, tako da jaja jesu 100 % domaća.
Na osnovu čega formira cijenu, ne znam, gorivo ne treba, struju ne treba.

Što se tiče hladno presovanog soka, kod nas se pravi unazad više od deset godina, i sama sam ga pravila, nekad manje, nekad više ovisno o mom raspoloženju i rodu voća :mrgreen:
Cijena koju spominješ je previsoka, ili je kod nas veća konkurencija, 100% sok jabuke ide po 3-5KM za litru ( ako je u onim plastičnim kanisterima/pakovanjima jeftinije po litri), aronija 20 KM ( kao najskuplja) a ostali sokovi su jeftiniji.
Prijatelj, RVI ( nema desne ruke), bile su reportaže o njemu na TV-u, obitelj mu živi od toga i poljoprivrede.
Pa eto, nije mi cilj reći da gospođa sa "kokicama" 😃 nije ispravna. Uzmi u obzir da koka snese jaja, pa proces od izlijeganja pileta do momenta kada krene "nositi" jaja, pa su ta jaja u početku sitna itd...pa zima, zimi jaja nema, izuzev ako je u pitanju dohrana te topao i osvjetljen ćumez, što odmah dovodi u pitanje kvalitet i zdravo jer o tome je riječ. Vremenom (kratkim) i ta kokica postaje hmmm koka 😄 te počinje sve rijeđi prinos jaja....sve u svemu zapitaš se o rentabilnosti.

Ista ti je priča i sa stablom voćke....
Ili odeš i kupiš na veliko 1 Kg / 1 KM opet upit o kvaliteti, koliko treba Kg za 1 L soka, gdje je rad, ambalaža.... I dođeš do legitimnog pitanja, kako 5KM/1 litar ?

Olako se shvata i podcjenjuje rad na domaćinstvu da bude zdravo i ispravno. Najlakše je naći izgovor u svemu.

Odgovorno tvrdim da bez rentabilnosti i održivosti jaje ne može biti ispod 1KM, 1 Kg voća ispod 6-7 KM...
Odmah vidiš da je cijena soka 30 KM sasvim opravdana a da je sve ispod te cijene veoma upitno.

Naravno da je sve kako treba, bez hemije.

Sad će neko reći ali kiša 😃😁
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 73113
Joined: 03/10/2011 20:11

#190 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Chloe »

DahZmaja wrote: 22/11/2023 15:18
Chloe wrote: 22/11/2023 14:16
DahZmaja wrote: 22/11/2023 13:35

U prevedenom ti ne želiš nešto radioaktivno ali bi pristala na samo malo radio aktivno 😃

Nemoj sad dići nos i biti uvrijeđena, industrijski uzgojeni pilići i uzgojeni kod "domaćina" su ista.
Na istom mjestu kupuju genetski modifikovane jednodnevne piliće, istim koncetratom/steroidom ih rokaju uz antibiotike, drže pod svjetlom 23 h it'd...baš nikakve razlike.

Ista ti je priča i sa tim kokicama, školjka 15 KM.
Nema šanse da bude sve kako treba i da pokrije rentabilnost sa zaradom uz tu cijenu. Nema šanse osim u varijanti "samo malo radioaktivno"....

Sa zetom pravim domaći sok, za djecu, dede i nane...Dolazi čovjek i ljubazno traži da mu prodam 5-6 litara. Naravno da sam ga odbio uz objašnjenje da nemam računicu da mu prodam po cijeni koja je njemu prihvatljiva. Iz kurtoazije mu poklonim flašu da ne misli da sam dinar efendija....
Sretnem ga nakon par mjeseci, gdje je i sam priznao da je razmišljao o soku i cijeni te izjavio da ga sam nebi prodao ispod 30 KM.

Opet dođemo na ono, ko će dati 30 KM za litar soka od kruške, jabuke itd...
Zašto bih digla nos? :lol:

Naravno da su isti pilići, s tim da je cijena veća, bar kod nas, zato sam dala primjer zamjene antibiotika sa bijelim lukom. Ne pišem to tek tako, nego što znam kako neki (ne)rade.

Gospođu i njeno gazdinstvo znam, tako da jaja jesu 100 % domaća.
Na osnovu čega formira cijenu, ne znam, gorivo ne treba, struju ne treba.

Što se tiče hladno presovanog soka, kod nas se pravi unazad više od deset godina, i sama sam ga pravila, nekad manje, nekad više ovisno o mom raspoloženju i rodu voća :mrgreen:
Cijena koju spominješ je previsoka, ili je kod nas veća konkurencija, 100% sok jabuke ide po 3-5KM za litru ( ako je u onim plastičnim kanisterima/pakovanjima jeftinije po litri), aronija 20 KM ( kao najskuplja) a ostali sokovi su jeftiniji.
Prijatelj, RVI ( nema desne ruke), bile su reportaže o njemu na TV-u, obitelj mu živi od toga i poljoprivrede.
Pa eto, nije mi cilj reći da gospođa sa "kokicama" 😃 nije ispravna. Uzmi u obzir da koka snese jaja, pa proces od izlijeganja pileta do momenta kada krene "nositi" jaja, pa su ta jaja u početku sitna itd...pa zima, zimi jaja nema, izuzev ako je u pitanju dohrana te topao i osvjetljen ćumez, što odmah dovodi u pitanje kvalitet i zdravo jer o tome je riječ. Vremenom (kratkim) i ta kokica postaje hmmm koka 😄 te počinje sve rijeđi prinos jaja....sve u svemu zapitaš se o rentabilnosti.

Ista ti je priča i sa stablom voćke....
Ili odeš i kupiš na veliko 1 Kg / 1 KM opet upit o kvaliteti, koliko treba Kg za 1 L soka, gdje je rad, ambalaža.... I dođeš do legitimnog pitanja, kako 5KM/1 litar ?

Olako se shvata i podcjenjuje rad na domaćinstvu da bude zdravo i ispravno. Najlakše je naći izgovor u svemu.

Odgovorno tvrdim da bez rentabilnosti i održivosti jaje ne može biti ispod 1KM, 1 Kg voća ispod 6-7 KM...
Odmah vidiš da je cijena soka 30 KM sasvim opravdana a da je sve ispod te cijene veoma upitno.

Naravno da je sve kako treba, bez hemije.

Sad će neko reći ali kiša 😃😁
Ponavljam se, ko zna koji su uslovi potrebni za 100% prirodni proizvod, svjestan je da toga nema.
Samo se može težiti da imamo mogućnost nabaviti, uzgojiti, kupiti kako god,
zdraviji proizvod od onog što kupujemo, i znati šta jedemo.

Obzirom da i sama uzgajam neko povrće, voće, jagodičasto voće, znam težinu izbjegavnja kemije,
koliko imam slabiji rod od nekog ko koristi. Razlika se osjeti kod istog tretiranja, povrća u otvorenoj bašti i onog u plasteniku,
da ne nabrajam dalje.
swanfilter
Posts: 7998
Joined: 06/06/2008 18:52

#191 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

Grb1 wrote: 22/11/2023 13:46 Ko djete sam s nanom prodavala povrce na pijaci, nase, ono sto imamo ,,viska,, (nije prskano, sjeme ne kupujemo svoje uzimamo i sl..) i vazda se ovo gradjanstvo cijenkalo za marku dvije a vamo ti nije zao dat za skupu odjecu i sl a hranu jedes hrana sa sela je uvijek bila najjeftinija, mlijeko dok je bilo 1,4KM tetrapak domace je bilo 1KM...ne znam zasto al nikad se nije cijenio domaaci proizvod, pa tako nece ni taj sok sto spominjete gore
Kod nas gradski svijet je na seoski narod uvijek gledao sa dozom nepostivanja, podsmijeha. Naporan rad tih ljudi nikada se nije cijenio. Zato se i cijenkalo misleci, seljaku nepismenom je i to dosta.

Ja jesam rođen, zivio i zivim u gradu, al tokom rata sam proveo cetiri godine na selu jer mi oceva strana porodice sa sela. Kao dijete radio kukulele. I to me danas naucilo postovati njih i njihov rad. Na te ljude ne gledam sa nipodistavanjem ...
swanfilter
Posts: 7998
Joined: 06/06/2008 18:52

#192 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

Profa Geografije nam je 4 godine ponavljao, gdje je crv-to je zdravo i to jedite. Ono porculisano voce i povrce, ni slucajno.
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#193 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

swanfilter wrote: 22/11/2023 16:04
Grb1 wrote: 22/11/2023 13:46 Ko djete sam s nanom prodavala povrce na pijaci, nase, ono sto imamo ,,viska,, (nije prskano, sjeme ne kupujemo svoje uzimamo i sl..) i vazda se ovo gradjanstvo cijenkalo za marku dvije a vamo ti nije zao dat za skupu odjecu i sl a hranu jedes hrana sa sela je uvijek bila najjeftinija, mlijeko dok je bilo 1,4KM tetrapak domace je bilo 1KM...ne znam zasto al nikad se nije cijenio domaaci proizvod, pa tako nece ni taj sok sto spominjete gore
Kod nas gradski svijet je na seoski narod uvijek gledao sa dozom nepostivanja, podsmijeha. Naporan rad tih ljudi nikada se nije cijenio. Zato se i cijenkalo misleci, seljaku nepismenom je i to dosta.

Ja jesam rođen, zivio i zivim u gradu, al tokom rata sam proveo cetiri godine na selu jer mi oceva strana porodice sa sela. Kao dijete radio kukulele. I to me danas naucilo postovati njih i njihov rad. Na te ljude ne gledam sa nipodistavanjem ...
Nije to samo kod nas, to ti je svugdje.
Druga je stvar sto nas seljak ne zeli da se mrdne sa mrtve tacke ni dan danas. Pa se onda cudimo sto niko ne zeli da se bavi zemljoradnjom?
Pogledaj stale kod nas… pogledaj na sta tzv blago lici. Pa usporedi nase selo sa bilo kojim selom neke razvijene drzave. Zasto su kod nas uvijek sve zivotinje prljave? Zasto su stale samo cetiri zida i skalamerija od krova?
Ako on ne postuje svoje blago, kako ocekujes od drugih da postuju njega i njegov rad?
Grb1
Posts: 156
Joined: 26/07/2023 19:30

#194 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Grb1 »

moimoi wrote: 22/11/2023 16:42
swanfilter wrote: 22/11/2023 16:04
Grb1 wrote: 22/11/2023 13:46 Ko djete sam s nanom prodavala povrce na pijaci, nase, ono sto imamo ,,viska,, (nije prskano, sjeme ne kupujemo svoje uzimamo i sl..) i vazda se ovo gradjanstvo cijenkalo za marku dvije a vamo ti nije zao dat za skupu odjecu i sl a hranu jedes hrana sa sela je uvijek bila najjeftinija, mlijeko dok je bilo 1,4KM tetrapak domace je bilo 1KM...ne znam zasto al nikad se nije cijenio domaaci proizvod, pa tako nece ni taj sok sto spominjete gore
Kod nas gradski svijet je na seoski narod uvijek gledao sa dozom nepostivanja, podsmijeha. Naporan rad tih ljudi nikada se nije cijenio. Zato se i cijenkalo misleci, seljaku nepismenom je i to dosta.

Ja jesam rođen, zivio i zivim u gradu, al tokom rata sam proveo cetiri godine na selu jer mi oceva strana porodice sa sela. Kao dijete radio kukulele. I to me danas naucilo postovati njih i njihov rad. Na te ljude ne gledam sa nipodistavanjem ...
Nije to samo kod nas, to ti je svugdje.
Druga je stvar sto nas seljak ne zeli da se mrdne sa mrtve tacke ni dan danas. Pa se onda cudimo sto niko ne zeli da se bavi zemljoradnjom?
Pogledaj stale kod nas… pogledaj na sta tzv blago lici. Pa usporedi nase selo sa bilo kojim selom neke razvijene drzave. Zasto su kod nas uvijek sve zivotinje prljave? Zasto su stale samo cetiri zida i skalamerija od krova?
Ako on ne postuje svoje blago, kako ocekujes od drugih da postuju njega i njegov rad?
Kao neko ko je imao stalu, i drvenu skalameriju i kasnije betonski objekat sa pojilicama i ostalim derivatima, mogu da potvdim da stala od drveta je dosta bolja, prozracnija nikad ne smrdi jer drvo ,,dise,, ...ako pricamo o obicnim ljudima sa sela koji nemaju farme nego stale, nemaju oni novca za robota koji cisti izmet kao oni u americi sto sam vidjala, farmer cisti 3x dnevno logicno je da ce se krava uvalit i baljegu da prostite, u vise navrata sam skontala da im je to cejf valjda toplo i mekano, vez obzira sto je sijeno i lisce ispod nje
swanfilter
Posts: 7998
Joined: 06/06/2008 18:52

#195 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

moimoi wrote: 22/11/2023 16:42
swanfilter wrote: 22/11/2023 16:04
Grb1 wrote: 22/11/2023 13:46 Ko djete sam s nanom prodavala povrce na pijaci, nase, ono sto imamo ,,viska,, (nije prskano, sjeme ne kupujemo svoje uzimamo i sl..) i vazda se ovo gradjanstvo cijenkalo za marku dvije a vamo ti nije zao dat za skupu odjecu i sl a hranu jedes hrana sa sela je uvijek bila najjeftinija, mlijeko dok je bilo 1,4KM tetrapak domace je bilo 1KM...ne znam zasto al nikad se nije cijenio domaaci proizvod, pa tako nece ni taj sok sto spominjete gore
Kod nas gradski svijet je na seoski narod uvijek gledao sa dozom nepostivanja, podsmijeha. Naporan rad tih ljudi nikada se nije cijenio. Zato se i cijenkalo misleci, seljaku nepismenom je i to dosta.

Ja jesam rođen, zivio i zivim u gradu, al tokom rata sam proveo cetiri godine na selu jer mi oceva strana porodice sa sela. Kao dijete radio kukulele. I to me danas naucilo postovati njih i njihov rad. Na te ljude ne gledam sa nipodistavanjem ...
Nije to samo kod nas, to ti je svugdje.
Druga je stvar sto nas seljak ne zeli da se mrdne sa mrtve tacke ni dan danas. Pa se onda cudimo sto niko ne zeli da se bavi zemljoradnjom?
Pogledaj stale kod nas… pogledaj na sta tzv blago lici. Pa usporedi nase selo sa bilo kojim selom neke razvijene drzave. Zasto su kod nas uvijek sve zivotinje prljave? Zasto su stale samo cetiri zida i skalamerija od krova?
Ako on ne postuje svoje blago, kako ocekujes od drugih da postuju njega i njegov rad?
Kad je nasem seljaku sistem uzimao, koji god.

Zbog cega dođe do Cazinske bune? Jer je bio sovjetski sistem uzimanja bez pardona.

Nije sa radilo na komercijalizaciji kao na zapadu.

I zbog toga seljak nije mogao. A i krili su sto vise da im ne bi uzimali.

Nasa drzava bi mogla sama sebe hraniti u prilicnoj mjeri, al pored ovakvog neplanskog nerada, kakvi.

Na zapadu seljak ima opreme u milijonima. Kod nas kada ima 10 krava, na njega se gleda kao na Bega ...


Jednostavno, nikada kod nas taj segment nije zazivio kao ekonomska grana koja ucestvuje u BDP finim procentom.


Samo u vrijeme Agrokomerca krenulo se malo u tom pravcu kod nas u Krajini. Zato u Kladusi i Cazinu i danas obozavaju Babu. Ne znam drugdje ...

I jos da dodam. U Slo sam 20 godina. Radim u ugostiteljstvu i imam dodira sa selom po pitanju povrca, mesa. Kao i sa pijacom.

Nema cjenkanja. Koliko, toliko. Trazi se kvalitet i nekakav gratis na kolicinu. To je sve.

Kod nas sam viđao svasta ...
User avatar
shape of despair
Posts: 3162
Joined: 09/04/2008 18:41

#196 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by shape of despair »

to ono ko kad kupim mliječni namaz renomirane marke a ono na deklaraciji pise: guma,sojino ulje,palmino ulje, aroma.....
Ili ono poznato,caj od brusnice,a brusnice 2%.
Ili vocni sok sa 1% udjela voća.
80% hrane je tesko smece. Ima i one kao zdrave a puna pesticida. Ja sam izbacio 90% tih sranja, i gle cuda,imam vise energije,srce mi ne lupa i nisam preko dana umoran.
Inace,mislim da smo svi pojeli do sada onog glukoznog sirupa barem 1 tonu, toga nema gdje nema.
Takoder kada pijem ova dijetalba sranja,zero, primjetio sam da kroz 7-8 sati imam napd gladi
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#197 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

@swanfilter
Hmm, ne bih rekla da je do toga jer su upravo sada sela najpraznija iako im niko nista ne oduzima. Jednostavno vise nisu konkurentni. Ne mogu ici u stopu sa velikim proizvodjacima. A zapravo ti nista posebno ne nude, sto smo svi donekle ustanovili tj ne nude ti neki super eko ovo ono ili se na prste mogu prebrojati.
moimoi
Posts: 5001
Joined: 01/07/2006 12:59

#198 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

Npr.. a kod nas nema nikakvih istrazivanja.

https://www.bbc.com/news/world-europe-50144261.amp
KraljicaIzJajca
Posts: 3999
Joined: 02/06/2021 10:04
Location: bosansko jajčno mesto

#199 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by KraljicaIzJajca »

Pomama za aronijom mi je fascinantna. :-)
swanfilter
Posts: 7998
Joined: 06/06/2008 18:52

#200 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

moimoi wrote: 22/11/2023 18:57 @swanfilter
Hmm, ne bih rekla da je do toga jer su upravo sada sela najpraznija iako im niko nista ne oduzima. Jednostavno vise nisu konkurentni. Ne mogu ici u stopu sa velikim proizvodjacima. A zapravo ti nista posebno ne nude, sto smo svi donekle ustanovili tj ne nude ti neki super eko ovo ono ili se na prste mogu prebrojati.
Govorim o decenijama unazad. I bas sa sela su ljudi najvise isli raditi vani, jer su i dalje bili feudalni kmeti kojim je vlast uzimala. I radili su za drustveno dobro. Ono nesto parica su zaradili na standovima pijacnim.

Znaci, od naseg seljaka nikada nije moglo biti velikog farmera.

Eto, dosli smo kao drzava i mi u taj kapitalizam, a gdje je seljak i biznismen. Al, kad je drzava nesposobna i stanje je isto.

I danas je se sela vise omladine vani na radu nego ovih iz gradskih sredina. Naravno, da nema ko da radi i posljedicno poljoprivreda kod nas kao grana izumire da bi se njome podmirile potrebe u bilo kojoj mjeri.

A, tek da govorimo o nekakvom sistemu iz kojeg bi proizisla grana privrede.

Kod nas je poljoprivreda imati deset redova krompira i nekoliko gredica ostalog.

Zalosno, jer BiH ima potencijala samu sebe hraniti i mnogo vise od toga ...
Post Reply