"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#176 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by laserShow »

Jao priče državnih uhljeba, prosto nevjerovatno. Ono ti se usudi porediti bilo koji segment jedne uređene države i države "Ja i?". Koje samonepoštovanje nevjerovatno.

Šta sada, ja treba da nekom uhljebu objašnjavam da ljudi ne idu samo radi novca? Treba da govorim tuznu cinjenicu da svako od nas iz blize porodice ili drustva ima nekoga ko je otisao vani? Treb da navodim primjere gdje je covjek prvog dana rata u Ukrajini spakovao sebe, zenu i djecu i otisao vani, jer nece da zivi u neizvjsnosti?

Je li treba da svako od nas nadje barem jedan primjer gdje je kompletna porodica otisla vani iako su ovdje imali iznadprosjecna primanja?

Jeste u BIH je dobro onome ko ima +3k platu, ALI SVE dok mu ne zatreba policija, sudstvo, zdravstvo, javni prevoz, odnosno bilo koji segment koji se naziva DRZAVA. Eto zasto ljudi idu vani, nije sve u $$$ ili €.

Cuj ti njega pored administraciju u BIH i Njemackoj :lol: :lol: :lol: pa covjece u BIH da imam 14104189 papira, opet ne mora znaciti da cu PO ZAKONU ostvariti svoja prava.

Evo meni je propala subvencija radi greske drzave. Zamisli ti drzave u kojoj na objavljeni poticaj nema zalbe. Zamisli ti da gresku napravi PU i nemas se kome zaliti. Zamisli imas obaveze, a nemas prava.

Ne moze to svako zamisliti, nismo svi mentalno isto napredovali.
Ozimician wrote: 09/06/2022 00:55 vjerujte da bi bilo i više Njemaca koji bi došli u BIH
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: trese se kaFez buDJetlijama, nema im ko puniti jasle.
Ozimician

#177 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

laserShow wrote: 09/06/2022 01:07
Jeste u BIH je dobro onome ko ima +3k platu, ALI SVE dok mu ne zatreba policija, sudstvo, zdravstvo, javni prevoz, odnosno bilo koji segment koji se naziva DRZAVA. Eto zasto ljudi idu vani, nije sve u $$$ ili €.

Cuj ti njega pored administraciju u BIH i Njemackoj :lol: :lol: :lol: pa covjece u BIH da imam 14104189 papira, opet ne mora znaciti da cu PO ZAKONU ostvariti svoja prava.

Evo meni je propala subvencija radi greske drzave. Zamisli ti drzave u kojoj na objavljeni poticaj nema zalbe. Zamisli ti da gresku napravi PU i nemas se kome zaliti. Zamisli imas obaveze, a nemas prava.

Brate daleko od toga da sam ja državni uhljeb, ja sam neko ko je privremeno došao u Njemačku i živim na relaciji BiH - Njemačka, došao sam pred koronu - 2019 god, za vrijeme korone sam više od pola godine proveo u BIH, meni je dobro jer sam na relaciji, nisam poslom vezan za mjesto, ali ako ovako nastavi, deff se za stalno vraćam u BIH u nardnih par god.

Da je danas 2019. god- ne bih ovako pričao, ali u 2022 god. je problem upravo to što si naveo, što su svi segmenti države od korone krenuli na dole. I dalje je sve to bolje nego u BIH, ali vjeruj da se na doktora čeka mjesecima (i sve što mogu privatno završiti u BIH - završavam u BIH), sudstvo mi hvala Bogu nije trebalo, pa tu ne mogu ništa reći. Javni prevoz u Njemačkoj je krenuo nizbrdo i vozovi znaju po 2h kasniti i to se smatra normalnim. Također Njemačka ima rekordan broj otkaza u zdravstvu, zna se desiti da cijeli odjel bolnice da kolektivno otkaz. U BIH bi ovo bila sedmicama udarna vijest, kod njih negdje u ćošku neki članak o tome.

Trenutno se razmatra podizanje min. starosti za penziju na 70 god. - trenutno je nešto iznad 67 god. Kod njih ne postoji nešto što se zove min. penzija ili ''puni radni staž'', tako da imate ljude sa 40 god. staža koji ne mogu u penziju jer nemaju 67 god - tj. mogu u prijevremenu, ali im je 30% manja. Također penzioneri bez svoje nekretine u Njemačkoj ne mogu preživjeti, ima X članaka kako se sele u Ist. Evropu - Bugarska je trenutno najpopularnija, jer od penzije ne mogu preživjeti u Njemačkoj. Ja lično ne želim da čekam 70 god. u Njemačkoj da dobijem tu obećanu penziju, ko želi - bujrum.

(Za sve ovo što govorim mogu naći linkove u njemačkim medijima, kad krenete i njihove medije čitati, onda dobijete neku sliku)

Obzirom da tražiš poticaje u BIH, vjerujem da nemaš direktnog iskustva sa njemačkom birokratijom - pa eto sve što mogu reći BUJRUM. Viza se dobije u roku od mjesec dana.
bjjarmbar

#178 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bjjarmbar »

@Ozimician

Sve si ti to dobro teoretski. Samo me jedna stvar zanima. Kolika je bila prosjecna plata Njemacke 1951. godine u poredjenju sa ovom nasom iz 2002. godine posto su to slicne postratne faze za dvije drzave ?

Cijena ulja jest takva u nekim dijelovima Njemacke. Nije cijela Njemacka Minhen i Bavarska kako nasi ljudi pretezno tu dolaze da zive. Puter je drasticno jeftiniji nego ovdje. Koliko god su cijene namirnica i goriva otisle prema gore, ispratilo se to sa platama. A sta si ovdje dobio za vecinu radnika ?

A prave razlike pocinju onog trenutka kad se pare stave van price i pocne se pricati o nekim zivotnim stvarima.

I nemoj bolan siriti dezinformacije ovdje o kirijama. Opet ponavljam, Minhen nije Njemacka. Cijene kirija su puno manje nego sto se prica. Nece svi ljudi zivjet u Berlinu, Minhenu i Hamburgu.
Last edited by bjjarmbar on 09/06/2022 01:22, edited 1 time in total.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#179 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by laserShow »

Uhljebi ce se pronaci, ima ih na ovoj temi :)

Ja ti kazem iz iskustva. Toliko je osoba bilo "ma odlicno je u BIH", dok ga ne pukne realnost i zatreba mu ono što sam gore naveo. Lako je ici na posao, kafu, planinu i more, no kada ti zatreba DRZAVA onda skontas da je taj novac uzaludan.

Naravno da ima primjera da u DE ne štima sve, posebno u pandemijsko i ovo krizno-ratno stanje. Ipak i sa 101 manom, DE je bolja od Bosne i Hercegovine u ovom trenutku.

Najbolje od svega je sto ljudi odu vani, vide sistem i onda imaju neki minimum i kad se vrati u BIH. Nece raditi za 600 stoja, nece raditi 7 dana i sta sve ne.

90% sposobnih ljudi koji odu vani izgrade sebi fin zivot, bez dnevnih problema s kojima se mi susrecemo.

Sto se tice kasnjenja 2h autobusa, u BIH, glavnom gradu Sarajevu, imas linije koje se ne voze godinama i nikome nista :D
bjjarmbar

#180 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bjjarmbar »

sarajevo-x.com wrote: 09/06/2022 01:06 Ko ima u BiH 4k BAM platu imat ce vise od 4k eura u DE
I to za pocetak :thumbup:

Kaze ovaj gore putnik na relaciji da penzioneri u Njemackoj ne mogu prezivjeti :lol: Pa ne moze probisvijet koji je ispusio i popio svu ustedjevinu u zivotu. Kod nas ljudi sa 300 KM prezive, a ljudi sa DE penzijom umiru :-)
Ozimician

#181 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

bjjarmbar wrote: 09/06/2022 01:20 @Ozimician

Sve si ti to dobro teoretski. Samo me jedna stvar zanima. Kolika je bila prosjecna plata Njemacke 1951. godine u poredjenju sa ovom nasom iz 2002. godine posto su to slicne postratne faze za dvije drzave ?

Cijena ulja jest takva u nekim dijelovima Njemacke. Nije cijela Njemacka Minhen i Bavarska kako nasi ljudi pretezno tu dolaze da zive. Puter je drasticno jeftiniji nego ovdje. Koliko god su cijene namirnica i goriva otisle prema gore, ispratilo se to sa platama. A sta si ovdje dobio za vecinu radnika ?

A prave razlike pocinju onog trenutka kad se pare stave van price i pocne se pricati o nekim zivotnim stvarima.

I nemoj bolan siriti dezinformacije ovdje o kirijama. Opet ponavljam, Minhen nije Njemacka. Cijene kirija su puno manje nego sto se prica. Nece svi ljudi zivjet u Berlinu, Minhenu i Hamburgu.
Sad mi je mrsko tražiti te statističke podatke, ali može se na Wikipediji čak jednostavno pronaći.
Da su plate to ispratile - vidim po ovom članku gdje doktori traže 5,5% a daju im 3% . Znači ako njima nije ispraćeno, šta očekivati u drugim branšama? Također od svih osoba koje poznajem, samo mi je jedna, koja radi u velikoj međunarodnoj firmi u Njemačkoj rekla da joj je plata povećana zbog inflacije.

Minhen nije Njemačka, ali nije ni neko selo na istoku Njemačke. Ja ti govorim neki prosjek, grad ca 200 000 veličine na zapadu Njemačke. Pristojan stan od 70m2 nećeš trenutno naći ispod 1000€ osim ako imaš ludu sreću i iza toga stojim. Ko ne vjeruje nek malo pogleda najveću stranicu za rentanje u DE:

https://www.immobilienscout24.de/

Pa te ''životne stvari'' su vrlo individualna stvar...
bjjarmbar

#182 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bjjarmbar »

Te zivotne su najbitnije. Pa samo pogledaj od danas situaciju sa Cvile gdje su pretukli vozaca jer je htio naplatiti kartu putniku. Takvih zivotnih situacija koje se u normalnoj drzavi ne mogu pojmiti je u jednom danu za svaku osobu u BiH na desetine.

I one ti i jesu glavni razlog odlaska ljudi, nisu toliko pare presudne u svemu.

Ako je stan 1000 eura to znaci da dvije osobe sa hranom i ostalim troskovima mogu zivjeti sa 2000 eura ? Znaci druga plata od 2000 eura ostane u banci ? Gdje u BiH neko ustedi 4000 maraka mjesecno ? :D
Thorgerson

#183 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Thorgerson »

@Ozimician Druze fulas poentu.

Ljudi ne odlaze zbog para.

Shvatas li? Ne odlaze zbog jebenih para. Jel vama treba to crtati ili sta?

I ovo govorim jer mi su mi 2 jarana sa porodicama otisli, te jos hrpa poznanika, komsija.

Za ove jarane pouzdano znam da im pare nisu problem. Jer su imali ovdje iznadprosjecne plate i tako su zivjeli.

Dakle, kreni prvo s pretpostavkom da ljudi ne idu zbog para. Pa onda cemo nastaviti dalje.

Stan od 1000 eur je nista. To je smijurija. Ovaj jaran je odmah tamo nasao posao, supruga nije odmah ali se snasla relativno brzo. Ne znam kolika su im primanja, ali garantujem da hladno mogu placati pa i do 1500eur da ne osjete na svom budzetu. Zasto to govorim, pa zato sto nisam corav, a ni gluh. Vidim kako zive, vidim gdje putuju itd.
Ozimician

#184 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

bjjarmbar wrote: 09/06/2022 01:45 Te zivotne su najbitnije. Pa samo pogledaj od danas situaciju sa Cvile gdje su pretukli vozaca jer je htio naplatiti kartu putniku. Takvih zivotnih situacija koje se u normalnoj drzavi ne mogu pojmiti je u jednom danu za svaku osobu u BiH na desetine.

Loš ti je primjer, jer takvih primjera u Njemačkoj ima svakodnevno, samo čitaj njihove novine i vidjet ćeš da nema razlike u tome. Problem je što 90% naše dijaspore i dalje čita Klix a ne lokalnu štampu.

Kod njih također dobar dio takvih vijesti bude samo u lokalnoj štampi jer ih se previše dešava da glavni mediji mogu sve pokriti.
Nedavno si imao primjer kad su 2 policajca ubijena usred rutinske kontrole na cesti, danas ovo u Berlinu, onda prošle godine u Würzburgu kad je lik 10-tak ljudi u po dana na po ulice izbo nožem, itd.itd. Samo prati njihovu štampu i vidjet ćeš da se u tome nimalo ne razlikujemo.
Thorgerson

#185 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Thorgerson »

bjjarmbar wrote: 09/06/2022 01:45 Te zivotne su najbitnije. Pa samo pogledaj od danas situaciju sa Cvile gdje su pretukli vozaca jer je htio naplatiti kartu putniku. Takvih zivotnih situacija koje se u normalnoj drzavi ne mogu pojmiti je u jednom danu za svaku osobu u BiH na desetine.

Ako je stan 1000 eura to znaci da dvije osobe sa hranom i ostalim troskovima mogu zivjeti sa 2000 eura ? Znaci druga plata od 2000 eura ostane u banci ? Gdje u BiH neko ustedi 4000 maraka mjesecno ? :D
Ja cu poceti vjerovati u price da je tamo lose, tesko onda kad vidim da se ljudi iz Njemacke pocnu vracati u BiH.

Ne govorim ovdje o nekakvim incidentima, ode 100.000 ljudi vrati se njih sedmero. Pustite tu suplju.
Thorgerson

#186 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Thorgerson »

Ozimician wrote: 09/06/2022 01:50

Loš ti je primjer, jer takvih primjera u Njemačkoj ima svakodnevno, samo čitaj njihove novine i vidjet ćeš da nema razlike u tome. Problem je što 90% naše dijaspore i dalje čita Klix a ne lokalnu štampu.

Kod njih također dobar dio takvih vijesti bude samo u lokalnoj štampi jer ih se previše dešava da glavni mediji mogu sve pokriti.
Nedavno si imao primjer kad su 2 policajca ubijena usred rutinske kontrole na cesti, danas ovo u Berlinu, onda prošle godine u Würzburgu kad je lik 10-tak ljudi u po dana na po ulice izbo nožem, itd.itd. Samo prati njihovu štampu i vidjet ćeš da se u tome nimalo ne razlikujemo.
Da mi imamo stanovnika koliko Njemacka, imali bi brat bratu dnevno 100 mrtvih zbog pucnjava, tuca itd. Te jedno 1000 mrtvih zbog saobracajki.
bjjarmbar

#187 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bjjarmbar »

Thorgerson wrote: 09/06/2022 01:51

Ja cu poceti vjerovati u price da je tamo lose, tesko onda kad vidim da se ljudi iz Njemacke pocnu vracati u BiH.

Ne govorim ovdje o nekakvim incidentima, ode 100.000 ljudi vrati se njih sedmero. Pustite tu suplju.
Ne vidim da ja nesto drugacije pisem. Mozda si me pogresno citirao :D
bjjarmbar

#188 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bjjarmbar »

Ozimician wrote: 09/06/2022 01:50

Poredis 80+ miliona drzavu sa drzavu od 2 miliona stanovnika :-)
Thorgerson

#189 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Thorgerson »

bjjarmbar wrote: 09/06/2022 01:53
Thorgerson wrote: 09/06/2022 01:51

Ne vidim da ja nesto drugacije pisem. Mozda si me pogresno citirao :D
Ma ne, pogresno sam se izrazio, mislio sam na ove price dijaspore, ne tvoju pricu. Imam rodjaka tamo i ista mu je spika kao @Ozimician .

Pa reko vrati se u Bosnu. Sto se ne vratis.
Pusti me ba jebavanja. Ok, lose ti, pa evo vrati se. Stranac si tamo. Pa ok, dodji u Bosnu i budi domaci. Sta je problem.

I tu nastaje naravno muk.
crveni_makovi

#190 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by crveni_makovi »

Ima i stida i straha kod ljudi koji su se zeznuli odlaskom u neku npr. Njemacku. Imam konkretan primjer poznanice medicinske sestre s preko 20 godina iskustva na jednom nasem klinickom. Ne svidja joj se nista tamo gdje je otisla i odvela muza dzabalebarosa i dvoje maloljetne djece. Ni posao koji joj je povjeren, ni organizacija rada, ni mentalitet, ni sto joj djeca idu u katolicke a u tom mjestascu jedine dostupne skole.Ne svidja joj je kolicina administracije koja je ugusi.
Zeli da se vrati. Pati svakodnevno. Ne znace joj nista ni cokoladice ni sva druga moguca dostupna roba koja se brzo isfura a ne moze da potisne osjecaj nepripadnosti i zelju da se bude u svojoj domovini gdje je provela skoro 40 godina zivota. Ovih dana je imala mozdani udar s blazim posljedicama i ocajno moli da hoce kuci ali ne kuci iz bolnice nego kuci kao nazad u BiH i samo ponavlja "jadna moja djeca sto sam ih dovela pa sad hocu da ih vracam". Ja joj iskreno kazem da je sve to nebitno, da ce se djeca prilagoditi a da je najvaznije da se ona izvuce.
Kome je dobro neka ostane i prilagodjava se. Ne bih bila u koži ovih koji pate i kojima se ne svidja bas nista u tom zivotu u iseljenistvu a sigurno ih ima puno.
detroit-mercy

#191 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 09/06/2022 01:15
laserShow wrote: 09/06/2022 01:07

Brate daleko od toga da sam ja državni uhljeb, ja sam neko ko je privremeno došao u Njemačku i živim na relaciji BiH - Njemačka, došao sam pred koronu - 2019 god, za vrijeme korone sam više od pola godine proveo u BIH, meni je dobro jer sam na relaciji, nisam poslom vezan za mjesto, ali ako ovako nastavi, deff se za stalno vraćam u BIH u nardnih par god.

Da je danas 2019. god- ne bih ovako pričao, ali u 2022 god. je problem upravo to što si naveo, što su svi segmenti države od korone krenuli na dole. I dalje je sve to bolje nego u BIH, ali vjeruj da se na doktora čeka mjesecima (i sve što mogu privatno završiti u BIH - završavam u BIH), sudstvo mi hvala Bogu nije trebalo, pa tu ne mogu ništa reći. Javni prevoz u Njemačkoj je krenuo nizbrdo i vozovi znaju po 2h kasniti i to se smatra normalnim. Također Njemačka ima rekordan broj otkaza u zdravstvu, zna se desiti da cijeli odjel bolnice da kolektivno otkaz. U BIH bi ovo bila sedmicama udarna vijest, kod njih negdje u ćošku neki članak o tome.

Trenutno se razmatra podizanje min. starosti za penziju na 70 god. - trenutno je nešto iznad 67 god. Kod njih ne postoji nešto što se zove min. penzija ili ''puni radni staž'', tako da imate ljude sa 40 god. staža koji ne mogu u penziju jer nemaju 67 god - tj. mogu u prijevremenu, ali im je 30% manja. Također penzioneri bez svoje nekretine u Njemačkoj ne mogu preživjeti, ima X članaka kako se sele u Ist. Evropu - Bugarska je trenutno najpopularnija, jer od penzije ne mogu preživjeti u Njemačkoj. Ja lično ne želim da čekam 70 god. u Njemačkoj da dobijem tu obećanu penziju, ko želi - bujrum.

(Za sve ovo što govorim mogu naći linkove u njemačkim medijima, kad krenete i njihove medije čitati, onda dobijete neku sliku)

Obzirom da tražiš poticaje u BIH, vjerujem da nemaš direktnog iskustva sa njemačkom birokratijom - pa eto sve što mogu reći BUJRUM. Viza se dobije u roku od mjesec dana.
A sto ces cekati jos par godina, sto se ne vratis odmah :mrgreen:. Znaci ako se nastavi ovako vracas se ali tek za par godina :mrgreen:
Ti ko onaj jedan sto se udo u Holandiju i sto se je vracao do ljeta, sad ga vise i nema na forumu, valjda se usutio.
Taj je poredio utakmice Ajaxa i Zelje i kako u Sarajevu moze otici gledat Zelju za 10kmova a za Ajax moras ispuhat 50Eura :mrgreen:. Takva su i tvoja poredjenja, nikakve veze ni sa ekonomijom niti sa bilo cim drugim.
aston_martin

#192 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by aston_martin »

Samo pogledaj zrak kakav je zimi u Sarajevu, i BiH. Da dobijes 100 kancera. To je jedan razlog za otici iz BiH, a da ne govorimo o ostalom.
mali_balon

#193 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

crveni_makovi wrote: 09/06/2022 02:25 Ima i stida i straha kod ljudi koji su se zeznuli odlaskom u neku npr. Njemacku. Imam konkretan primjer poznanice medicinske sestre s preko 20 godina iskustva na jednom nasem klinickom. Ne svidja joj se nista tamo gdje je otisla i odvela muza dzabalebarosa i dvoje maloljetne djece. Ni posao koji joj je povjeren, ni organizacija rada, ni mentalitet, ni sto joj djeca idu u katolicke a u tom mjestascu jedine dostupne skole.Ne svidja joj je kolicina administracije koja je ugusi.
Zeli da se vrati. Pati svakodnevno. Ne znace joj nista ni cokoladice ni sva druga moguca dostupna roba koja se brzo isfura a ne moze da potisne osjecaj nepripadnosti i zelju da se bude u svojoj domovini gdje je provela skoro 40 godina zivota. Ovih dana je imala mozdani udar s blazim posljedicama i ocajno moli da hoce kuci ali ne kuci iz bolnice nego kuci kao nazad u BiH i samo ponavlja "jadna moja djeca sto sam ih dovela pa sad hocu da ih vracam". Ja joj iskreno kazem da je sve to nebitno, da ce se djeca prilagoditi a da je najvaznije da se ona izvuce.
Kome je dobro neka ostane i prilagodjava se. Ne bih bila u koži ovih koji pate i kojima se ne svidja bas nista u tom zivotu u iseljenistvu a sigurno ih ima puno.
perfekran primjer situacije kada sam sa sobom ne rascistis stvari.....mora se prihvatiti cinjenica da ides u novi zivot I stari ostavljas, tesko je ostaviti "kucu" ali ako se bude plakalo svaki Dan za kucom onda bolje ne ici....
zivis I radis u eu a dusom si u bih od tog nema dobra....bolje se ne patiti I vrati se u bih....
crveni_makovi

#194 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by crveni_makovi »

aston_martin wrote: 09/06/2022 03:32 Samo pogledaj zrak kakav je zimi u Sarajevu, i BiH. Da dobijes 100 kancera. To je jedan razlog za otici iz BiH, a da ne govorimo o ostalom.
Tokom mojih interesovanja za rak gusterace, jedan od najsmrtonosnijih i jedan od rijetkih za koje nema skoro nikakvih pomaka u dijagnostici i lijecenju vec dobrih 40 godina naidjoh na sluzbene podatke o rasirenosti tog raka u Evropi. Poslije Latvije i Madjarske, Njemacka sa svim svojim prednostima, visokim standardom i kvalitetom zivota je na trecem mjestu po broju oboljelih u Evropi. To ne umanjuje cinjenicu da je zrak u Sarajevu posebno zimi katastrofalan ali oboljevaju ljudi od tih stotine kancera i u najrazvijenijim zemljama.
nekome

#195 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

Sta ste napali lika
Frajer je samo rekao da se 3x proracunate jer situacija nije ista kao i 2019...

Podsjeti me kad su prijetili smrcu onom youtuberu sto je rekao da se vraca iz de u hr
Ateista

#196 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

mali_balon wrote: 09/06/2022 04:36
crveni_makovi wrote: 09/06/2022 02:25 Ima i stida i straha kod ljudi koji su se zeznuli odlaskom u neku npr. Njemacku. Imam konkretan primjer poznanice medicinske sestre s preko 20 godina iskustva na jednom nasem klinickom. Ne svidja joj se nista tamo gdje je otisla i odvela muza dzabalebarosa i dvoje maloljetne djece. Ni posao koji joj je povjeren, ni organizacija rada, ni mentalitet, ni sto joj djeca idu u katolicke a u tom mjestascu jedine dostupne skole.Ne svidja joj je kolicina administracije koja je ugusi.
perfekran primjer situacije kada sam sa sobom ne rascistis stvari.....mora se prihvatiti cinjenica da ides u novi zivot I stari ostavljas, tesko je ostaviti "kucu" ali ako se bude plakalo svaki Dan za kucom onda bolje ne ici....
zivis I radis u eu a dusom si u bih od tog nema dobra....bolje se ne patiti I vrati se u bih....
:thumbup: Ovo je tacno, ima dosta ljudi koji odu ali iz nekih razloga i pored vise para ne budu zadovoljni zivotom tamo a opet ne mogu ni finansijski sa konja na magarca, pa im se sve svodi na to da cekaju godisnji da idu u rodni kraj na par sedmica, nije to neki zivot.
Za odlazak vani treba biti psihicki spreman na to, nosi to sa sobom puno izazova i ko nije spreman na to bolje mu je da ne ide ako bas ne mora. Ima onih kojima to nije problem i koji se odlicno prilagode, treba samo izabrati i odgovarajucu drzavu gdje ti odgovara mentalitet ljudi i nacin zivota.
costacurta

#197 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by costacurta »

Thorgerson wrote: 09/06/2022 01:49 @Ozimician Druze fulas poentu.

Ljudi ne odlaze zbog para.

Shvatas li? Ne odlaze zbog jebenih para. Jel vama treba to crtati ili sta?

I
Prvi i osnovni razlog odlasla su pare. Sva ostala priča je trlababalan. Kakva djeca, strah od rata, Rat u Ukrajini kakve trice :-)
Otišao zbog djece? Bgti? Odveo dijete u školu, u razredu sa jedne steane jungendi neonacisti, sa druge strane sjever afrike i bliski istok. Ne znaš ko je veča mraka.
Šta je tu dobro za dijete? Mora se prikloniti jednima ili drugima jer roditelji uglavnom nemaju vremena da se posvete odgoju zato što rade po dva posla da bi "ušparali". Rezultat šparanja je novo auto i susret sa vlastitim djetetom samo nedjeljom, za večeru i primjetna promjena u ponašanju al to je zapad, tako treba, farbanje kose, dark mood, pirsinzi, vutra, zatvorenost, svađa, nerazumijevanje i razdvojenost.... al ko ga ebe, imam novo auto, pijem kafu late u Starbucksu, sendvič iz Subwaya je VRH a tek riža iz Chipotlea. A dijete ko dijete, 18 god i haj sam se snalazi, ko pravi evropljani.
De ba.
Mi smo pichke i to ne bilo kakve već one ohole. Svoju priliku smo propustili u februaru 2014. kad je većina onih koji govore da je bosna sranje tad stajala sa strane sa rukama u džepovima dok je par hiljada golobradih momaka iskazivalo svoje nezadovoljstvo i optuživalo te iste momčiće da su politički instruirani, isto ko što i danas pričaju dok bježe odavdje da je sve politički i štela i koripcija. Pa i tamo ćete ili pobjeći ili pognuti glavu pred rasistom supervizorom koji će vas ponižavati na svaki mogući način a vi ćete trpiti jer 1500€ je 3000KM. Eheeeej drug moj, 800 hiljada svaki mjesec eheeeej
dr_Evil

#198 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 08/06/2022 18:40
n+1 wrote: 08/06/2022 11:30

Nedavno autom u Tuzlu, sjebao se dok sam našao parking. Sarajevo je poznata priča. Nisam puno bolje prošao ni u Travniku.

Da, ljudi gravitiraju prema centrima ekonomske moći, ali da vani odlaze stotine hiljada, kako se to obično priča, ne bi parking bilo moguće naći jedino u mrtvim kasabama.
Pa priča se da odlazi stotine hiljada - a 2021. god. po službenim Njemačkim (preciznim) migracijskim podacima - imalisu Netto imigraciju iz BiH - ca 10 000 ljudi, 2020 mislim oko 6000 ljudi (hajde korona).

A Njemačka je zemlja ubjedljivo na prvom mjestu gdje iseljavamo.
Pa vjerovatno i odlazi, Njemacka ambasada i nije izdala nesto puno viza u 2020 i 2021, korona sta li. Ide se i u ostale zemlje, skontaj samo sta je Hrvata otislo u Irsku, pa Skandinavija, Austrija, nabere se toga.
dr_Evil

#199 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 09/06/2022 01:39
Sad mi je mrsko tražiti te statističke podatke, ali može se na Wikipediji čak jednostavno pronaći.
Da su plate to ispratile - vidim po ovom članku gdje doktori traže 5,5% a daju im 3% . Znači ako njima nije ispraćeno, šta očekivati u drugim branšama? Također od svih osoba koje poznajem, samo mi je jedna, koja radi u velikoj međunarodnoj firmi u Njemačkoj rekla da joj je plata povećana zbog inflacije.

Minhen nije Njemačka, ali nije ni neko selo na istoku Njemačke. Ja ti govorim neki prosjek, grad ca 200 000 veličine na zapadu Njemačke. Pristojan stan od 70m2 nećeš trenutno naći ispod 1000€ osim ako imaš ludu sreću i iza toga stojim. Ko ne vjeruje nek malo pogleda najveću stranicu za rentanje u DE:

https://www.immobilienscout24.de/

Pa te ''životne stvari'' su vrlo individualna stvar...

Ne znam Njemacki, pa necu ni citati. E sada gledaj nesto, u normalnim zemljama svake godine se desava regulacija plate zbog standarda. 2021 je imala veliki rast cijena, pa su sindikati odlucili da traze 5-6% u svim bransama, na kraju je u skoro svim zemljama taj broj dosao 3.5-4%. Konkretno meni je bilo 4.5% iako preporuka sindikata je bila 3.7%. Tako da vjerujem da ce i ovi doktori na kraju na lokalnim pregovorima dobiti vise.

Manipuliras podatcima. Iznio si stopu povratka iz 2020, hajde svi da se sjetimo kada je pocela korona, masovni otkazi, ljudi na vizama da se moraju vratiti kuci, Vucic rasirenih ruku stoji pred kamerama i kaze hajdete svi u Srbiju, za mjesec dana kaze:" Place mi se kada vidim sta sam uradio kada sam ih pozvao". Daj stopu povratka 2018-9.

Druga stvar, to sto tebi neko nije rekao da su plate podignute, sanse da nisu podignute su 1%(od oka :)). To se vjerovatno desilo samo 2020, kada je sindikat rekao da se nece ici u povecanje, zbog situacije sa koronom.

Koliko god da je lose na zapadu, sto puta je bolje nego u Bosni, jer covjek se osjeca sigurno u svakom pogledu. Nigdje se brze neces obogatiti kao u Bosni, i sigurno mozes super zivjeti, ostani bez ruke da ne mozes vise radit, naci cemo te na kontejneru kako hljeb trazis.
drndalo

#200 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by drndalo »

A niko ne racuna 130.000 ljudi koji ne iseljavaju tamo, nego "samo" rade po par mjeseci u skladu sa turistickom vizom ???
Post Reply