Sarajevski ETF, mostarski FIT, medicina UNSA, arhitektura UNSA krš i odron?Lajavikrelac wrote: ↑30/07/2024 14:11 Ko god misli da studira, moj savjet mu je da ganja studije u inostranstvu. Svi fakulteti u BIH su teški krš i odron...![]()
Koji fakultet upisati
- canvra888
#176 Re: Koji fakultet upisati
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#177 Re: Koji fakultet upisati
Kod nas treba da 22x razmisli. Gubljenje vremena i para u većini slučajeva, izuzeci su možda ETF i medicina, ostalo gola voda...zastarjeli program školovanja, nikakva praksa, nepostojeća privreda, profesori koji nemaju dana iskustva u realnom sektoru i misle da su polubogovi...
Većina naših fakulteta su postala mjesta za uhljebljivanje i uvaljivanje potomstva profesora i rektora, a njihovu autonomiju i naučni značaj ne treba ni spominjati...
Većina naših fakulteta su postala mjesta za uhljebljivanje i uvaljivanje potomstva profesora i rektora, a njihovu autonomiju i naučni značaj ne treba ni spominjati...
- ElRe
#178 Re: Koji fakultet upisati
Mašinstvo, Gradjevina, Arhitektura, Medicina.
- canvra888
#179 Re: Koji fakultet upisati
Mislim da nisi imao nikakvog doticaja sa mostarskim FIT-om, niti sa svršenicima ili barem svršenicima druge godine istog.Lajavikrelac wrote: ↑30/07/2024 14:25 Kod nas treba da 22x razmisli. Gubljenje vremena i para u većini slučajeva, izuzeci su možda ETF i medicina, ostalo gola voda...zastarjeli program školovanja, nikakva praksa, nepostojeća privreda, profesori koji nemaju dana iskustva u realnom sektoru i misle da su polubogovi...
Većina naših fakulteta su postala mjesta za uhljebljivanje i uvaljivanje potomstva profesora i rektora, a njihovu autonomiju i naučni značaj ne treba ni spominjati...![]()
Dovoljno govori da studenti ne uspiju ni diplomirati, jer nađu posao već nakon završene druge godine. Na njihovom domicilnom coding challenge-u redovno budu bolji od etf-ovaca.
- Domaci izdajnik
- canvra888
#181 Re: Koji fakultet upisati
Pa nisu, ali ti reče da su eksplicitno svi fakulteti u BiH krš i odron, dakle uključujući i njih.
- Domaci izdajnik
#182 Re: Koji fakultet upisati
Krš i odron jesu prvenstveno zahvaljujući zastarjelom programu i polubožanskom statusu profesora. Nema nikave odgovornosti za njihov rad i prenošenje znanja studentima, pa samo pogledaj šta pišu ljudi na temi ETF u SA (ni u BL nije ništa bolji). Plan i program zaglavio u ranim 80tim!
Za FIT u Mostaru jesam čuo sve najbolje, ali izgleda su tamo počeli da prave ujdurmu kako ne bi odskakali od SA i BL po količini maltretiranja i iživljavanja nad studentima (ne znam je li istina tako da ovo treba uzeti sa rezervom).
Edit: Za medicinu ako nisi baš cijenjen specijalista u određenoj oblasti moraš krv propišati polažući dodatne ispite u inostranstvu, ne ide glatko ko što se misli. Drug mi je oči izbjelio dvije-tri godine gok sve nije uganjao u DE, ljekar inače.
Last edited by Domaci izdajnik on 30/07/2024 14:41, edited 1 time in total.
- canvra888
#183 Re: Koji fakultet upisati
Ja mogu reći iz ličnog iskustva da je dok sam ja studirao na FIT-u bilo tailored made gradivo koje ponajviše služi za praksu, bez kljukanja bespotrebnih tomova teorije. Nikakvog iživljavanja niti bilo čega tome slično. Podavno je to bilo, tako da ne znam kakva je sada situacija, mada vidim redovno i novijih generacija kako startupe otvaraju a FIT alumni su.Lajavikrelac wrote: ↑30/07/2024 14:35Za FIT u Mostaru jesam čuo sve najbolje, ali izgleda su tamo počeli da prave ujdurmu kako ne bi odskakali od SA i BL po količini maltretiranja i iživljavanja nad studentima (ne znam je li istina tako da ovo treba uzeti sa rezervom).
- Domaci izdajnik
#184 Re: Koji fakultet upisati
To je fino za čuti
Mada da paradoks bude veći više ljudi znam da je pokrenulo razne startup-ove sa privatnih IT fakulteta, nego sa državnog. Sa državnog ETF-a izlaze poprilično "spaljeni" da tako kažem... 
- Ozimician
#185 Re: Koji fakultet upisati
Drzavni ubijaju samopouzdanje do daske, dok privatni pumpaju (neosnovano).

- Domaci izdajnik
-
DebelinJoe
- Domaci izdajnik
#188 Re: Koji fakultet upisati
Stoji ako si iz advokatske, notarske ili sudske porodice... 
-
DebelinJoe
#189 Re: Koji fakultet upisati
Pa recimo da jesam...Iz pravobranilačko-tužiteljske porodice
- nivla
#190 Re: Koji fakultet upisati
@Lajavikrelac
pises o ETF SA a nemas pojma da je ove godine pokrenut novi studij na istom cije su teme AI i data science, i na tradicionalnim odsjecima azuriran je plan i program, vaistinu zaglavilo se u 80tim
pises o ETF SA a nemas pojma da je ove godine pokrenut novi studij na istom cije su teme AI i data science, i na tradicionalnim odsjecima azuriran je plan i program, vaistinu zaglavilo se u 80tim
- canvra888
#191 Re: Koji fakultet upisati
Jesu li izbacili opću prvu godinu sa nepotrebnim matematikama i fizikom za RI, a tek posebno za ovaj novi smjer?
- nivla
#192 Re: Koji fakultet upisati
vec sigurno 5 godina samo je prvi semestar isti za sve smjerove, cak je za neke predmete organizovana nastava u dvije linije
RI vec godinama nema fiziku 2, elektronicke elemente i sklopove, elektricne krugove 1, umjesto ovog imaju matematicku logiku i teoriju izracunljivosti, operativne sisteme te vjerovatnocu i statistiku
o nepotrebnosti im2 je smijesno govoriti, uz forsiranje vjestacke inteligencije smijesno je govoriti o algoritmima koji stoje iza a nemati pojma o materiji im2
- canvra888
#193 Re: Koji fakultet upisati
Sad sam maksuz pogledao, NPP DSAI smjera izgleda odlično.nivla wrote: ↑31/07/2024 13:11vec sigurno 5 godina samo je prvi semestar isti za sve smjerove, cak je za neke predmete organizovana nastava u dvije linije
RI vec godinama nema fiziku 2, elektronicke elemente i sklopove, elektricne krugove 1, umjesto ovog imaju matematicku logiku i teoriju izracunljivosti, operativne sisteme te vjerovatnocu i statistiku
o nepotrebnosti im2 je smijesno govoriti, uz forsiranje vjestacke inteligencije smijesno je govoriti o algoritmima koji stoje iza a nemati pojma o materiji im2
S druge strane, prvi semestar opći i dalje ostao, dakle ing. fizika I i osnove elektrotehnike su i dalje upotpunosti nepotrebni predmeti i smiješno je da se nađu na NPP-u bilo kakvog IT usmjerenja.
- Domaci izdajnik
#194 Re: Koji fakultet upisati
Znači ubacili su novi studij, a ostao je isti profesorski i organizacioni kadar? Prva godina isti predmeti sa tonom bespotrebne matematike i fizike koja je uglavnom besmislena na tom studiju u tolikom obimu...
Super, to je kao kada staviš big xenon svjetla na Golfa 2
Ja tome i govorim, nabacano bagerskom kašikom gradiva studentima kako bi određeni profesori imali fond časova i prodavali svoje knjige
Super, to je kao kada staviš big xenon svjetla na Golfa 2
Ja tome i govorim, nabacano bagerskom kašikom gradiva studentima kako bi određeni profesori imali fond časova i prodavali svoje knjige