BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drndalo

#176 Re: Banke All about

Post by drndalo »

Ima ja vec 2 god. pozive iz banke da provjere sta ja to dobijam kad se ne vodi ko plata/honorar...

Uplate s paypala, pa kad su vece prave provjeru protiv kriminala, pranja i zijancevanja... OK. Rekoh, sta vam treba? Pa ugovor, izjava, objasnjenje... OK.

Posaljem joj na e-mail pdf svojeg paypal izvoda za te mjesece, gdje se vidi da iako je npr. augustovska uplata bila 1109 $, nije meni niko to uplatio tako, nego je to zbir 7-8 transakcija 49-276$ po transakciji, gdje je mjesecni zbir onoliki, i da ga naplacujem 1 mjesecno, prvog, automatski zbog manje provizije. Posljedica su aktivnosti u turizmu, dakle izvoz usluge, te ih je zbog toga nekad volko, nekad nolko, prema potraznji... I da je zbog toga sezonalnost velika, jan-apr bude 100-300, ali jul i august bude >1000, pa im to sistem prijavi.

Naravno, na pdf-u sam prije slanja zakrecio ime uplatioca na Paypal, ne moraju oni moje poslovne kontakte znati... I naglasih uvijek da taj sistem koristim zbog obostrane sigurnosti platioca i primaoca usluga/novca. A ugovora nemam posto se radi o povremenim kratkotrajnim angazmanima u turizmu s inostranim naruciocima...

Nakon toga potpitanja nije bilo. Vjerovatno su stavili u fajl i vozdra... Do iduce godine...
Last edited by drndalo on 15/11/2017 20:40, edited 3 times in total.
ExNihilo

#177 Re: Banke All about

Post by ExNihilo »

Šta to izvoziš drndalo? :D
drndalo

#178 Re: Banke All about

Post by drndalo »

Pa turisticke usluge bre... 8-)

Sunce, more, koke malo rjedje, zena mi ne da... :mrgreen:
ExNihilo

#179 Re: Banke All about

Post by ExNihilo »

airbnb?
drndalo

#180 Re: Banke All about

Post by drndalo »

Joj jesi namazan... U startu je bilo samo to, kasnije sam malo i prosirio neke kontakte, pa je tu bilo i malo sirine, ali vezane uz to, neki aranzmani, vodjenja, prevodjenja, prevoz i tako to.

Kad bih rekao VR tur.agencija, pretjerivao bih, ali nesto takvo... Ponesto usluga vise od samo smjestaja...
ExNihilo

#181 Re: Banke All about

Post by ExNihilo »

drndalo wrote:Joj jesi namazan... U startu je bilo samo to, kasnije sam malo i prosirio neke kontakte, pa je tu bilo i malo sirine, ali vezane uz to, neki aranzmani, vodjenja, prevodjenja, prevoz i tako to.
:lol:

Nisam namazan nego si ti tajnovit. :D

Prijaviš li to poreskoj na kraju godine u kontekstu poreza na dohodak? Interesuje me da li banke, nakon provjere porijekla novca, komuniciraju s poreskom?

Drugim riječima, moje informacije kažu da uglavnom ne javljaju. Primjerice, imam kolegu koji je prebacio desetine hiljada maraka i niko ga nikad nije nazvao. Je li tvoj iskustvo drugačije?

Može i na pp.
drndalo

#182 Re: Banke All about

Post by drndalo »

Vala zasad nisam nista prijavljivao, nit su mi sta ikad dali da osjecam potrebu za tim... Jos imam neisplacenih ratnih ABiH plata oko 7000 KM... Ne smijem ni pomislit kako sam bogat s kamatom do sad... O cinjenici da se za prvi stan nisam oslobodionpireza za primet nekretnina necu, jer ga kupih prije stupanja zakona na snagu... Mater hin... :evil:

Nesto su spominjali u banci mozda, ali kad mi je drugarica isla u Opstinu da pita kako da plati porez na to, rekose joj, ne znamo, ne moze...

Samo ako imate ugovor, pa 10%...

I ja koliko znam to jos ne ganjaju na taj nacin...
Last edited by drndalo on 15/11/2017 21:08, edited 1 time in total.
karanana

#183 Re: Banke All about

Post by karanana »

opa, ima li kod tebe sta na sat za iznajmit, ako znas na sta mislim...aranzamani, vodjenja, podvodjenja.....?
drndalo

#184 Re: Banke All about

Post by drndalo »

Uh, nisam bas toliko u sirinu otisao... ;-)
Haris.ba

#185 Re: Banke All about

Post by Haris.ba »

Čeka se novi zakon o porezu na dohodak.

Taj zakon će uključiti uplate preko paypala npr. I na sve će ići porez. Nije daleko da banka počne slati poreznoj obavjesti.
karanana wrote:hocu da stipendiram neko sirotinjsko dijete iz republike srpske i za tih 100 maraka svaki mjesec moram banci nesto dokazivati? sta da im donesem? ugovor sa djetetom. moje pare dajem kome hocu, nisu milioni.
Ne mogu sada da se sjetim kako ide sa tim stipendijama, jesu li neka porezna olakšica. Ali, u načelu pokoni se oporezuju. Samo što je to kod nas uglavnom svodi na nekretnine.
probook

#186 Re: Banke All about

Post by probook »

Ko je u zadnje vrijeme dizao kredit? Sta mislite gdje bi najbolje bilo uzeti 10 000 KM?
ado_sar

#187 Re: Banke All about

Post by ado_sar »

Haris.ba wrote:Donešeni su zakoni o sprečavanju finansiranja terorizma i pranja novca.

Puše se u jogurt. Nijedna banka ne želi da neko dođe i kaže da nije dovoljno sprovodila nadzora. Pa se malo i preteruje.

A i mijenjaju se razni propisi i za nekoliko godina će stvarno država stegnuti sivu ekonomiju. Poznanica je godinu dana dizala platu. Digne čitavu platu kako dođe na račun. I uštedila je nekoliko hiljada za tu godinu. I desi se provala u zgradi, prepadne se i ode u banku da položi novac. Kaže službenik, odakle novac? Kaže od plata. Ima listinge da su se pare podizale. I ona je išla do šefa. Na kraju je morala da donese sve naloge za podizanje novca.
A tako joj i treba. Najgori su mi ti papani koji dizu cijelu platu pa drze pare u jorganu. Ko da su milioni u pitanju pa se nesto sekiraju, a plata milju u po max.
shheff

#188 Re: Banke All about

Post by shheff »

Ne mogu vjerovati sta kolega ado_sar napisa i podrzava.
Znaci nezvanicno pokusavaju natjerati ljude da drze pare na racunu, tj. ako mjesecno ostane 500KM dobijes kamate 50pf a oni tvoje pare prodaju ovim u minusu za 10x vise i uzmu 5KM mjesecno. E sad izracunajte o kakvim se ciframa radi.

Uvijek sam se divio koliko bankari rade kvalitetnije za zajednicu od nuklearnih fizicara i normalno zaradjuju vise.

Moje pare meni, i necu da se ikome opravdavam i uvijek ostro sa licemjerima, nek zarade sebi sami pa traze potvrde
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#189 Re: Banke All about

Post by Truba »

za 500 ne dobiješ ni 5 pf
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#190 Re: Banke All about

Post by Truba »

ja sam za 9500 vratio čini mi se 11200
perfect_guy

#191 Re: Banke All about

Post by perfect_guy »

shheff wrote:Ne mogu vjerovati sta kolega ado_sar napisa i podrzava.
Znaci nezvanicno pokusavaju natjerati ljude da drze pare na racunu, tj. ako mjesecno ostane 500KM dobijes kamate 50pf a oni tvoje pare prodaju ovim u minusu za 10x vise i uzmu 5KM mjesecno. E sad izracunajte o kakvim se ciframa radi.

Uvijek sam se divio koliko bankari rade kvalitetnije za zajednicu od nuklearnih fizicara i normalno zaradjuju vise.

Moje pare meni, i necu da se ikome opravdavam i uvijek ostro sa licemjerima, nek zarade sebi sami pa traze potvrde
te kamate nema (ili je ima rijetko koja banka)
drndalo

#192 Re: Banke All about

Post by drndalo »

Black swan wrote:za 500 ne dobiješ ni 5 pf
Za 500 KM plusa na tekucem dobijes 0.5 Pf... Dakle za 2 mjeseca = 1 Pf, iliti 0.01 KM
shheff

#193 Re: Banke All about

Post by shheff »

Da, upravu ste ali sam izrevoltiran dao poredjenje u nekim eto idealnim uslovima. Bankare ne mogu smisliti zbog toga sto uvijek vrse prikrivanje-prevaru kad prodaju uslugu. Ili dodatno sad potrosio u subotu 11-12.30 u UniCreditu na red-salter 1,5h, za novu re-izdanu karticu ova pitanja odakle vam 2-3k, ili pitanje zasto ce vam devizni... Sta te briga radi sta ti kazem sa mojim novcem, nije tvoj, ma najbolje svoju platu podici i cao, ostavis 100KM na kartici dodas vise ako ce ti trebati za nesto (npr. ako ides van BiH), a ostalih par stoja kuci, pa nacinjes po stoju kad treba i imas bolji pojam i oajecaj kad i koliko trosis.
iceman ze

#194 Re: Banke All about

Post by iceman ze »

Najveci merak mi je bio kad sam otisao u RFB da zatvorim sve racune i dugovanja, kredit itd. Trinaest puta su me pitali da li sam siguran, evo i danas imam po 7-8x propustenih poziva. Najbjednija i najkriminalnija banka na nasem trzistu. Call centri stalno mjenjaju brojeve i nisu im u adresaru, ali sam vremenom 90% pohvatao te brojeve i ne javljam im se vise nikad. Trenutno imam prinovu i razmisljam o porodici, ali malo mi hvali da ih predam na sud zbog uznemiravanja i konstatnog presinga. Niti sam vise korisnik njihovih usluga niti imam ugovornih usluga ili bank.proizvoda s njima.

Najtuznija slika je bila u mikrokreditnoj kada sam s prijateljem otisao i vidio kolonu penzionera i siromasnih sa kreditima 500-800 KM. Klasicno legalizovano reketarenje....

Dae sam ekonomske struke i da nemam posla sigurno bi registrovao ngo u vezi savjetovanja i ekonomskog planiranja. Djeluje robinhoodovski ali da znam pomogao bi ljudima laicima da nenasjedaju na prefinjene bankarske price i mazanje ociju...
O'zone
Globalni moderator

#195 Re: Banke All about

Post by O'zone »

iceman ze wrote:Najveci merak mi je bio kad sam otisao u RFB da zatvorim sve racune i dugovanja, kredit itd. Trinaest puta su me pitali da li sam siguran, evo i danas imam po 7-8x propustenih poziva. Najbjednija i najkriminalnija banka na nasem trzistu. Call centri stalno mjenjaju brojeve i nisu im u adresaru, ali sam vremenom 90% pohvatao te brojeve i ne javljam im se vise nikad. Trenutno imam prinovu i razmisljam o porodici, ali malo mi hvali da ih predam na sud zbog uznemiravanja i konstatnog presinga. Niti sam vise korisnik njihovih usluga niti imam ugovornih usluga ili bank.proizvoda s njima.

Najtuznija slika je bila u mikrokreditnoj kada sam s prijateljem otisao i vidio kolonu penzionera i siromasnih sa kreditima 500-800 KM. Klasicno legalizovano reketarenje....

Dae sam ekonomske struke i da nemam posla sigurno bi registrovao ngo u vezi savjetovanja i ekonomskog planiranja. Djeluje robinhoodovski ali da znam pomogao bi ljudima laicima da nenasjedaju na prefinjene bankarske price i mazanje ociju...
Mene su tako pa sam im slao pismene zahtjeve i na kraju su upisali pored mog imena "NE KONTAKTIRATI" :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#196 Re: Banke All about

Post by Tomahawk11 »

Da su samo banke....Mladinska knjiga, Top Shop....nastavi niz....svi zovu neumorno....nakon 1000-tog puta i objašnjenja da me ne trebaju zvati, ako mi šta bude trebalo, doći ću ja, oni kažu - treba pismeno podnijeti zahtjev da te ne zovemo :shock:
Pa nisam podnio zahtjev ni da me zovete :roll:
drndalo

#197 Re: Banke All about

Post by drndalo »

Tomahawk11 wrote:Da su samo banke....Mladinska knjiga, Top Shop....nastavi niz....svi zovu neumorno....nakon 1000-tog puta i objašnjenja da me ne trebaju zvati, ako mi šta bude trebalo, doći ću ja, oni kažu - treba pismeno podnijeti zahtjev da te ne zovemo :shock:
Samo im reci da ces ih iduci put dati na sud zbog uznemiravanja. Obicno pomogne...
realna do boli

#198 Re: Banke All about

Post by realna do boli »

Hladno im recite da ste u penziji..nece vise zvati.
adv.K

#199 Re: Banke All about

Post by adv.K »

Možete im reći i da je vlasnik tog broja kojeg su pozvali umro. To uglavnom pali, pa ne zovu više.
probook

#200 Re: Banke All about

Post by probook »

Tomahawk11 wrote:Da su samo banke....Mladinska knjiga, Top Shop....nastavi niz....svi zovu neumorno....nakon 1000-tog puta i objašnjenja da me ne trebaju zvati, ako mi šta bude trebalo, doći ću ja, oni kažu - treba pismeno podnijeti zahtjev da te ne zovemo :shock:
Kod mene je upalilo "neljubazno prekidanje veze"! Znaci oni zovnu, dobar dan dobar dan, je li taj i taj, rekoh jeste, e mi zovemo iz Topshop i odmah prekines :mrgreen:

Cim nema nikakve price sa njima i ubijedjivanja vise te ne zovu.
Post Reply