COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
sumirprimus

#176 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

DaffyDuck wrote: 17/08/2020 13:13
sumirprimus wrote: 17/08/2020 12:49 i najsmijesnija je stvar sto je izgovor da djeca sire zarazu ako krenu u skole, a kao sad ne sire. sto rece treninzi, napolju, utakmice, trzni centri, igralista igraonice, vrtici, ovi stariji i izlaze...nema logike.
Ma masa klubova i pripreme po planinama organizovala po 7 dana... sve normala, samo skole ne trebaju :roll:

Ja mmislim da je najveci problem kantonu trenutno, izdvojiti novac za higijenu. Lakse im je ovako.
Djeca nam ni onako nisu imala sapuna za oprati ruke u skoli godinama, ni papira za ruke ni nista, a sad kao da organizuju "vandredne higijenske uslove" a sutvari one potpuno normalne, dostojne covjeka... Bolje kakvo novo auto za ministarstvo :-)
bravo pripreme sam zaboravio :lol: :-)
i jos ono crnjak svi idu, a ti budi levat pa ne pusti dijete :lol: :-)
kupovali papir za printanje a ovde neke alate i internete spominju :D
vrapcic

#177 Re: COVID i škola?

Post by vrapcic »

Juni wrote: 17/08/2020 11:32
laik1981 wrote: 17/08/2020 11:14 Teams se i koristio. To je zvanicno bila platforma na kojoj se radilo. To sto ga neki nisu znali koristiti, pa su slali viberom to je drugi par cipela. Zoom se koristio samo za dio gdje se nesto moralo odraditi uzivo. Obaveza je bila raditi preko teamsa. Ko tamo nije bio prisutan racunalo se kao da je odsustvovao sa nastave. Viber i ostalo je bilo gledanje kroz prste..
laik1981 wrote: 17/08/2020 10:45
Naslovnica wrote: 17/08/2020 10:36
Ne znam odakle taj procenat od 80%, da li je tačan, ko je vršio istraživanje?

Svi roditelji su imali pravo da izraze svoje misljenje preko predstavnika vijeca roditelja i taj procenat proizilazi iz toga. Starije ne smiju da puste jer ih je pola kao da su s lanca pusteni i nema sanse da ih se moze kontrolisati :D Bilo slucajeva da nargilu raspusu na velikom odmoru :lol:
Samo da kazem da ovo nije istina.
Nacula sam da je bila neka anketa, ali mene ni nikoga iz mog razreda niko nista nije pitao. Znam da zvuci sega, ali stanje u tim vijecima roditelja je, makar u nasoj skoli, preslik minder politike u drustvu. Agresivni roditelji preuzmu sve konce u svoje ruke i odlucuju o svemu, u normalnoj situaciji o ekskurziji, sada da li smo za to da djeca idu u skolu, kazem ti slika naseg drustva u malom.
Ni mi, a ni roditelia iz naseg razreda sa kojima smo u kontaktu nikada nisu bili kontaktirani.
kox

#178 Re: COVID i škola?

Post by kox »

daddy-kool wrote: 17/08/2020 12:11
Naslovnica wrote: 17/08/2020 12:07 Imam osjećaj čitajući postove nekih forumaša da ovdje ima onih koji su spremni naći bilo kakvo opravdanje samo da ne bi bilo regularne škole nego da se opet ide na online.
:shock:
Ja opet imam osjećaj da čitam reprizu postova sa foruma u vrijeme prije nego što je otvorena granica za ulazak bez testa ili izolacije. I tada se digla hampa "pustite nas da živimo", "hoćemo da putujemo", pa nam drugi staviše rampe a kod nas se virus nekontrolisano proširio. Ukratko, ljudi imaju svakodnevne probleme koje hoće da riješe, dok ih za dobrobit zajednice zaboli ona stvar.
I djeca su dio te zajednice.Nije normalno da djeca budu zatvorena u kući pola godine, i to će sigurno ostaviti određene posljedice na njihov psihofizički razvoj. Treba naći neki balans i stalno se prilagođavati situaciji kako se bude mijenjala.
laik1981

#180 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

laik1981 wrote: 17/08/2020 11:14

Svi roditelji su imali pravo da izraze svoje misljenje preko predstavnika vijeca roditelja i taj procenat proizilazi iz toga. Starije ne smiju da puste jer ih je pola kao da su s lanca pusteni i nema sanse da ih se moze kontrolisati :D Bilo slucajeva da nargilu raspusu na velikom odmoru :lol:
Nacula sam da je bila neka anketa, ali mene ni nikoga iz mog razreda niko nista nije pitao. Znam da zvuci sega, ali stanje u tim vijecima roditelja je, makar u nasoj skoli, preslik minder politike u drustvu. Agresivni roditelji preuzmu sve konce u svoje ruke i odlucuju o svemu, u normalnoj situaciji o ekskurziji, sada da li smo za to da djeca idu u skolu, kazem ti slika naseg drustva u malom.
Pa zali se predstavniku vijeca roditelja svoje skole. Prijavi se da budes predstavnik razreda u koje ide tvoje dijete. Budi ti taj korektiv medju agresivnim roditeljima. Jok, lakse za sve kriviti nekog drugog. Anketa je odradjena i rezultati su takvi kakvi jesu.
kakavdanakneiskustvu

#181 Re: COVID i škola?

Post by kakavdanakneiskustvu »

shalla wrote: 17/08/2020 12:19 Ne mogu čitati cijelu temu samo smatram da je krajnje neozbiljno da se još uvijek ne zna modus nastave, 15 dana prije početka škole :roll:
Junior treba aBd da krene u prvi razred osnovne, sve mu nepoznanica, kao i nama a naši se još uvijek igraju pingponga sa odlukama :-)

Nit znam trebamo li nabavljati laptop jer ga trenutno nemamo, nit imamo ideju gdje ga uopšte ostavljati ako se ne krene u škole itd itd...
malo je reći da je neozbiljno,ista stvar i kod mene
laik1981

#182 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

https://bhrt.ba/1202878/markotic-povrat ... ani-rizik/
Alemka Markotić, direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević rekla je da povratak djece u školu ne predstavlja povećani rizik, te je dodala kako to pokazuju i primjeri drugih zemalja, koje su održavale nastavu za vrijeme koronavirusa.
Vjerovatno ni ona ne zna o cemu prica.
Naslovnica

#183 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

vrapcic wrote: 17/08/2020 13:12
Naslovnica wrote: 17/08/2020 09:50
malocvijece wrote: 17/08/2020 09:35

Jeste. I kad je online nastava, to je briga nastavnika. Samo kažem da nije do online nastave, nego do učenika.
Nije samo do učenika, nego je i do sistema koji to omogućava.
Zaista očekujete da prosječnom pubertetliji koji ne zna gdje mu je glava a gdje mu je guzica, škola bude na prvom mjestu?!
Naravno da nije, ali zato smo mi tu da pomognemo i poguramo. Ali nije im ni u normalnim okolnostima na prvom mjestu. Kada zna da cemo sve lijepo proci jos jednom (jel' zrtva kada krepan covjek dodje kuci pa radi matematiku ili fiziku, jok eto nije :) ali smo bili spremni na zrtvu kada smo se odlucili za djecu) nas potomak je sam shvatio kako joj je daleko bolje sve pozavrsavati na vrijeme a onda sa nama samo proci sve nego da je jasimo satima kada ona zeli gledati tv ili pricati sa rajom :) :) :) I pri tome jasno dajemo do znanja da nismo sretni sa razvojem dogadjaja. Pa bujrum cijeli dan gledaj YT ali vikend ces uciti, uciti uciti... da nadoknadis propusteno. I ne, nije bilo 100% isto, manje se realno naucilo, ali mislim da su se osnove na koje se ove godine nadogradjivati gradivo savladale. A jel zna koje sve rijeke teku kroz Svicarsku.. ili koliko jaja lijeze zenka nekog insekta..
Ja sam već jednom išao u osnovnu školu, ne pada mi na pamet da opet idem, pogotovu da svaki dan nakon posla prolazim sa njima kroz gradivo.
S vremena na vrijeme pogledam šta rade, raspitam se da li je gdje zapelo, ako je zapelo sjednemo malo pa zajedno prođemo kroz to (pod uslovom da i ja skontam šta je pisac htio reći), i to jednom u 10 dana.
Imaš kontrolni, znaš li - znam.
Super.
Dobiješ 5 ili 4 - super.
Dobiješ nešto slabije, daj da vidimo šta je bilo gdje je zapelo, je li me to zajebavaš da znaš ili šta je u pitanju?!
I da, jedino me matematika interesuje.
Ostali predmeti, boli me briga šta rade i dokle su, dokle god donose dobre ocjene.
Ne pada mi na pamet da ih preslušavam geografiju, istoriju i slične predmete.
Oko njemačkog im ionako ništa ne mogu pomoći.
Sva sreća pa djeca inteligentna, uglavnom nema problema.
Juni

#184 Re: COVID i škola?

Post by Juni »

laik1981 wrote: 17/08/2020 13:27
laik1981 wrote: 17/08/2020 11:14

Pa zali se predstavniku vijeca roditelja svoje skole. Prijavi se da budes predstavnik razreda u koje ide tvoje dijete. Budi ti taj korektiv medju agresivnim roditeljima. Jok, lakse za sve kriviti nekog drugog. Anketa je odradjena i rezultati su takvi kakvi jesu.
Nešto mi govori da si ti jedan od tih ;-)
sumirprimus

#185 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

licno meni je vazniji podatak da djeca ne obolijevaju tesko od ove korone za razliku od odraslih...znaci sigurnija su od nas.
a sire i odrasli svakako zarazu i ne paze na mjere...
Naslovnica

#186 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 17/08/2020 13:30 https://bhrt.ba/1202878/markotic-povrat ... ani-rizik/
Alemka Markotić, direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević rekla je da povratak djece u školu ne predstavlja povećani rizik, te je dodala kako to pokazuju i primjeri drugih zemalja, koje su održavale nastavu za vrijeme koronavirusa.
Ta će baba, sada će ti se javiti @daddy-kool da kaže da nema u školu dok ne budemo vakcinisani.
laik1981

#187 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

Juni wrote: 17/08/2020 13:32
I da jesam to tebe ne sprecava da budes korektiv i direktno utices na desavanja oko sebe. Eto sad ce pocetak nove skolske godine. Svake godine se biraju predstavnici razreda. Preuzmi stvari u svoje ruke. Od krivljenja drugih nemas nista..
kakavdanakneiskustvu

#188 Re: COVID i škola?

Post by kakavdanakneiskustvu »

beautyfool wrote: 17/08/2020 13:04 Ja sam da postoje obje opcije, dakle skola da radi klasicno kao i homeschooling odnosno online opcija.

Tako da roditelji imaju mogucnost izbora a samim tim vjerovatno ce nekih 40% roditelja u svakoj ucionici odabrati homeschooling i samim tim ce biti manje ucenika na nastavi i smanjuje se opasnost zaraze.

S druge strane postoje i oni ucenici koji ce imati u porodici nekog zarezenog, pitanje je dali oni dalje trebaju nastavljati ici u ucionicu ili da ostanu kuci dok taj neko od ukucana nebude negativan na Covid a znamo da to moze sedmicama da traje. Takvi ucenici bi trebali automatski pohadjati privremeno online dok ne ozdrave ukucani.

Ja mislim da nije sve tako crno i bijelo, i da ova skolska godina nemoze proci tako jednostavno kao otvori skolu i nek idu u skolu, vec se mora planski pristupiti ovom problemu i treba se razmisliti o svemu, sto se nadam da ministarstvo i skole vec rade, razmisljaju i analiziraju, jel :?
sve je to ok,ali kako bi istovremeno jedan nastavnik držao nastavu online i djeci koja su u školi?
laik1981

#189 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 17/08/2020 13:33
laik1981 wrote: 17/08/2020 13:30 https://bhrt.ba/1202878/markotic-povrat ... ani-rizik/
Ta će baba, sada će ti se javiti @daddy-kool da kaže da nema u školu dok ne budemo vakcinisani.
Za dedija je markoticka pusi smok. Sad ce on sa par fotografija djece koja su prikljucena na aparate..
vrapcic

#190 Re: COVID i škola?

Post by vrapcic »

Naslovnica wrote: 17/08/2020 12:07 Imam osjećaj čitajući postove nekih forumaša da ovdje ima onih koji su spremni naći bilo kakvo opravdanje samo da ne bi bilo regularne škole nego da se opet ide na online.
Hahaha tako ispadne ali vjeruj niko sretniji od mene kada napokon krene u skolu. Uzecu par dana odmora da uzivam u tisini stana :D :D :D A nije ni njoj ludo zabavno sa nama :) :) :) :) nismo cool :) :) ali se recimo jako brine za djeda koji je vec star, sa hronicnim bolestima i jako se plasi da mu nesvjesno ne prenese zarazu. A prema dosadasnjim iskustvima, sada bez zezanja,ona nam je donijela iz skole (regularne kakava je nekada bila, ovo moram naglasiti) 80% stomacnih i obicnih girpa, nahlada i prehlada, podijelila samnom i pljuskavice a i vaske kada su se pojavile u razredu.. Mi sve dijelimo sa njezinim drugovima :) :) Naravno covjek se zarazi i na drugim mjestima, od posla, preko samoposluge, rukohvata u ulazu ali ona je u ovih 7-8 godina bila glavni kliconosa.
Ali razumijem i tebe i slazem se u vecini sa onim sto govoris, iako ne izgleda tako. Da smo u normalnoj zemlji gdje imam povjerenje u drzavu i sistem jer se dokazao puno puta do sada, gdje znam da ima novca za pravilnu dezinfekciju prostora, gdje znam da neko nece reci, daj ba kak'a maska u skoli to su budalastine, gdje roditelji nece poslati bolesnu djecu u skolu, pa da ja bacam grah jel koroncina ili nahlada... Jednostavno nemam povjerenja (sto je prestrasno ali tako je grebi ga) i jako se tesko odlucujem da nesto sto mi je najbitnije dajem i nadam se da je tamo neko nesto promislio.. Mozda je paranoja, mozda je samo do mene ali sta cu, ne mogu protiv sebe.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#191 Re: COVID i škola?

Post by konektovan »

kakavdanakneiskustvu wrote: 17/08/2020 13:29
shalla wrote: 17/08/2020 12:19 Ne mogu čitati cijelu temu samo smatram da je krajnje neozbiljno da se još uvijek ne zna modus nastave, 15 dana prije početka škole :roll:
Junior treba aBd da krene u prvi razred osnovne, sve mu nepoznanica, kao i nama a naši se još uvijek igraju pingponga sa odlukama :-)

Nit znam trebamo li nabavljati laptop jer ga trenutno nemamo, nit imamo ideju gdje ga uopšte ostavljati ako se ne krene u škole itd itd...
malo je reći da je neozbiljno,ista stvar i kod mene
I kod mene takodjer.....
malocvijece

#192 Re: COVID i škola?

Post by malocvijece »

dr_Evil wrote: 17/08/2020 10:35
malocvijece wrote: 17/08/2020 10:33
Naslovnica wrote: 17/08/2020 10:29
Sve ja to znam, kao i većina iole obrazovanih roditelja.
Djeca su prinuđena da tokom online nastave imaju pristup kompjuterima i mobitelima, škola ih na to tjera.
Poenta je da online nastava ne može zamijeniti pravu nastavu, interakciju nastavnika i učenika, kredu, znanje koje se dobije.
Slažem se. Ali nisam mišljenja da je klasična nastava dobro rješenje trenutno. Možda u finskoj, ali kod nas ne.
Zasto onda ne zatvorimo i prodavnice? Zasto profa moze da ne ide u skolu, a ona na kasi mora?
Zato što je tu najmanje bitan, kako ti kažeš, profa. Iako i profesora ima i starijih i bolesnih. A nažalost ima i učenika s hroničnim bolestima.

Ne znam odakle izvuče poređenje, ali kad već porediš školu s prodavnicom, ja svoju djecu ne šaljem u prodavnicu. Idemo mi, a kad vidim kako se neki ne pridržavaju mjera, bude mi žao što i ja moram.

Nemojmo da padnemo u zamku da gledamo isključivo svoje mišljenje, a kao ovaj drugi što misli drugačije je protiv nas. Svi imamo isti cilj.
Rekoh, nijedna opcija koja nam je trenutno u opticaju nije idealna. Viša sila je u pitanju. Borit ćemo se kako možemo i samo da budemo pametni i pridržavamo se svi. Ne samo učenici i nastavnici, nego i roditelji, vozači i putnici u autobusima, prodavači i kupci u fast food restoranima gdje ta djeca idu par puta dnevno itd. Puno se zvijezda mora poklopiti da sve ispadne dobro.
dr_Evil

#193 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

malocvijece wrote: 17/08/2020 13:41

Slažem se. Ali nisam mišljenja da je klasična nastava dobro rješenje trenutno. Možda u finskoj, ali kod nas ne.
Zasto onda ne zatvorimo i prodavnice? Zasto profa moze da ne ide u skolu, a ona na kasi mora?
Zato što je tu najmanje bitan, kako ti kažeš, profa. Iako i profesora ima i starijih i bolesnih. A nažalost ima i učenika s hroničnim bolestima.

Ne znam odakle izvuče poređenje, ali kad već porediš školu s prodavnicom, ja svoju djecu ne šaljem u prodavnicu. Idemo mi, a kad vidim kako se neki ne pridržavaju mjera, bude mi žao što i ja moram.

Nemojmo da padnemo u zamku da gledamo isključivo svoje mišljenje, a kao ovaj drugi što misli drugačije je protiv nas. Svi imamo isti cilj.
Rekoh, nijedna opcija koja nam je trenutno u opticaju nije idealna. Viša sila je u pitanju. Borit ćemo se kako možemo i samo da budemo pametni i pridržavamo se svi. Ne samo učenici i nastavnici, nego i roditelji, vozači i putnici u autobusima, prodavači i kupci u fast food restoranima gdje ta djeca idu par puta dnevno itd. Puno se zvijezda mora poklopiti da sve ispadne dobro.
Umjesto da molimo boga da djeca ne idu u skolu, kako bi bilo da zahtijevamo nase pravo, da profe od direktora traze da im osigura uslove, a roditelji da stanu uz profesore. Da se ima i sapuna i alkohola i da se cisti na odmorima.

PRofe nikad nece protiv direktora jer ih je vecina velika tu dosla preko stranke, a roditelji ne smiju protiv profa da se ne zamjere, i na kraju roditelji moraju dati otkaz da uce dijete od kuce.

Zacarani krug ;)
malocvijece

#194 Re: COVID i škola?

Post by malocvijece »

Imaš neke pretpostavke koje smatraš istinom i ja ne bih da ulazim u ti problematiku.
Juni

#195 Re: COVID i škola?

Post by Juni »

laik1981 wrote: 17/08/2020 13:35
Juni wrote: 17/08/2020 13:32
I da jesam to tebe ne sprecava da budes korektiv i direktno utices na desavanja oko sebe. Eto sad ce pocetak nove skolske godine. Svake godine se biraju predstavnici razreda. Preuzmi stvari u svoje ruke. Od krivljenja drugih nemas nista..
Uhodane su to seme, odluke se ne donose na vijećima, nego u zatvorenim viber grupama, tzv lafo iliti minder demokratija. Zato sam i rekla da je preslik našeg drustva: odluke se ne donose u parlamentu, nego se stranačke glavonje sastanu na janjetini i tako to. Zato nam i jeste tako kako je.
U jedno prethodnom postu si se pohvalio da imas insajdersku nezvanicnu odluku od osobe koja donosi odluku. Dje to u redu, da jedna osoba odlučuje Hoće li snositi i odgovornost ako krene po zlu? Hoće ko Fadil što sad snosi u Turskoj :run:
dr_Evil

#196 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

malocvijece wrote: 17/08/2020 13:45 Imaš neke pretpostavke koje smatraš istinom i ja ne bih da ulazim u ti problematiku.
Hoces da kazes da nam nastavnici i profesori nisu dobili radna mjesta preko stranke ili jer im je babo rodjak sa direktorom, i jos hoces da kazes da nisu mahaci rukom?

Uh pa mora da je u tvom selu drugacije vlast nego u mom
Naslovnica

#197 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

vrapcic wrote: 17/08/2020 13:38
Hahaha tako ispadne ali vjeruj niko sretniji od mene kada napokon krene u skolu. Uzecu par dana odmora da uzivam u tisini stana :D :D :D A nije ni njoj ludo zabavno sa nama :) :) :) :) nismo cool :) :) ali se recimo jako brine za djeda koji je vec star, sa hronicnim bolestima i jako se plasi da mu nesvjesno ne prenese zarazu. A prema dosadasnjim iskustvima, sada bez zezanja,ona nam je donijela iz skole (regularne kakava je nekada bila, ovo moram naglasiti) 80% stomacnih i obicnih girpa, nahlada i prehlada, podijelila samnom i pljuskavice a i vaske kada su se pojavile u razredu.. Mi sve dijelimo sa njezinim drugovima :) :) Naravno covjek se zarazi i na drugim mjestima, od posla, preko samoposluge, rukohvata u ulazu ali ona je u ovih 7-8 godina bila glavni kliconosa.
Ali razumijem i tebe i slazem se u vecini sa onim sto govoris, iako ne izgleda tako. Da smo u normalnoj zemlji gdje imam povjerenje u drzavu i sistem jer se dokazao puno puta do sada, gdje znam da ima novca za pravilnu dezinfekciju prostora, gdje znam da neko nece reci, daj ba kak'a maska u skoli to su budalastine, gdje roditelji nece poslati bolesnu djecu u skolu, pa da ja bacam grah jel koroncina ili nahlada... Jednostavno nemam povjerenja (sto je prestrasno ali tako je grebi ga) i jako se tesko odlucujem da nesto sto mi je najbitnije dajem i nadam se da je tamo neko nesto promislio.. Mozda je paranoja, mozda je samo do mene ali sta cu, ne mogu protiv sebe.
Sve jasno.
Tužna je istina da deda neće nikada biti mlađi nego je danas, nego će biti sve stariji i, nažalost, sve slabijeg zdravlja.
To zaista nije razlog da dijete ne ide u školu i da džedži kući pored tableta.
Jedino što možete je da na neki način zaštitite dedino zdravlje od vas samih držeći ga na distanci od ukućana (ako već živi sa vama), da se strogo vodi računa o higijeni, dezinfekciji i to je to.
Deda može poživjeti još godina i godina, i COVID-19 može biti među nama još godinama, i ne samo COVID-19 nego mnoštvo drugih virusa i bakterija.
Evo, recimo, ne ide tinejdžer u školu...a izađe li makar napolje? Idete li vi na posao, izlazite li?
Ja Vas sve razumijem, pogotovu vezano za naš truli i korumpirani sistem, ali nije rješenje držati djecu pod ključem.
vrapcic

#198 Re: COVID i škola?

Post by vrapcic »

Naslovnica wrote: 17/08/2020 12:57
vrapcic wrote: 17/08/2020 12:40
Laertes wrote: 16/08/2020 19:11
Ja radim u školi i pojma nemam kako će biti.
Posto radite u skoli, kakvo je vase misljenje glede skolske 20-21? Mi roditelji gledamo iz zvog kuta, i cini mi se da vecina nije za skolu (ni mi nismo ni slucajno u ovakvim uvjetima). Ni online nastava nije bila dobra ali mi je opet nekako bila bolje rjesenje, mi imamo osmaka kuci, cisto da se zna uzrast. Nase dijete ce susresti tih nekih 10 d o15 djaka dnevno a vi daleko vise, posebno ako predajete starijim razredima?
Posto znamo da u vecin iskola nema ni toalet papira, ni sapuna, ni tople vode, ko ce vrsiti dezinficiranje prostora izmedju smjena, kako sprijeciti djecu da se ne druze i ne dolaze u blizak kontakt...
A zašto bi spriječavali djecu da se druže?!
Šta je radio osmak cijeli raspust? Niste ga valjda držali u izolaciji?
Imam i ja osmaka (curicu), izlazi napolje, ode do Safeta Zajke, gledaju treninge, druži se sa svojim drugaricama i drugovima, rekli smo da nema "grljenja i ljubakanja" sa drugaricama, ne ulazi se u prodavnicu bez maske i to je to.
Evo ja sretnem desetine ljudi dnevno, teta na kasi u Bingu stotine, pa nije pogibija. Imaju maske, rukavice, dezinfekcija...
Šta vam je ljudi pobogu, kakve su to paranoje kod vas?!
:roll: :roll: :roll:
Naslovnice :) kljucna stvar je u tome sto su isle i Safet Zajko (i vasa i moja kcer) - otvoreni prostor, isla u park sa drugaricama, opet otvoreni prostor. Vozila biciklo sa druzagrcama, role po Vrelu Bosne.. opet otvoreni prostor. I na rodjendane je isla ali sam pitala da li ce biti u stanu ili vani.. .
daddy-kool

#199 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

malocvijece wrote: 17/08/2020 13:41

Da se nadovežem na ovaj i post od @vrapcic , postoji fundamentalno nepovjerenje prema sistemu i kako će se on postaviti u ovoj situaciji. Ni do sada nije baš dobro funkcionisao, a ovo su nove obaveze i izdaci koji će se možda poštovati prvih mjesec-dva, a onda neka nam je Bog na pomoći. Ja znam kako se ja ponašam i na šta mogu uticati, i mogu napraviti prihvatljiv rizik i mikrookruženje za porodicu. Kada se otvore škole tu dolazi 100 novih varijabli i mogućih vektora prenosa. Takođe, ovaj virus se prenosi zrakom, aerosolom, i u novembru, decembru se mogu očekivati superspreader događaji po školama gdje će djeca biti zatvorena nekoliko sati u jednoj učionici bez provjetravanja.
Last edited by daddy-kool on 17/08/2020 13:53, edited 1 time in total.
Juni

#200 Re: COVID i škola?

Post by Juni »

vrapcic wrote: 17/08/2020 13:38
Opisala si tačno kako se osjećam. I toliko se sranja desilo od marta da nije paranoja- A isto užasno mi je i da ne krene u školu, mislim da ću svisnuti, majke mi! :run:
Locked