Eto tebi ću reći
BiH - jedna nacija
- Kolinda
#177 Re: BiH - jedna nacija
- Maraschino
-
Novak20
#179 Re: BiH - jedna nacija
U jednu ruku si u pravu ali na ovu temu su napisane knjige i knjige koje samo potvrđuju da na svijetu ima nacija i "nacija", država i "država".
Bit nacije kao oblika društvenog organiziranja i bit države kao institucije ne treba poistovjećivati ako proces formiranja (jedno)nacionalne države nije dovršen (Italija, Francuska, Njemačka). Ako se to dvoje poistovjeti u višenacionalnoj državi, obično je to recept za katastrofu.
Imaš primjer Cypra koji opovrgava tvoju teoriju da se nacija dobije državljanstvom. E sada da te pitam kakva je to nacija cyparska i zašto se podijeli na Grke i Turke ??? Turke danas zaboli racku za cyparske papire.
U SSSR su svi bili Sovjeti, u Čehoslovačkoj su svi bili Česi i Slovaci, u Austro-Ugarskoj svi su bili austrougari. Dok đavo ne dođe po svoje pa od jedne države i državne nacije, više davno formiranih nacija ne stvori svoje nacionalne države.
S druge strane Njemačka je 40 godina bila podijeljena. Jesu li Nijemci tih 40 godina imali dvije (istočnu i zapadnu) nacije ili jednu Njemačku ?
Ja sam kao i mnogi drugi državljanstvom bio Jugoslaven ali se većina uvijek izjašnjavala pripadnikom nekog od naroda Jugoslavije. Zato su nacionalizam i ranije formirane nacije kao od šale razbile federalnu državu na (jedno)nacionalne: slovenačku, hrvatsku, srpsku, albansku (kosovsku), makedonsku, crnogorsku i tronacionalnu bosanskohercegovačku državu koja je eksperiment u svjetskim okvirima.
- dumpa
#180 Re: BiH - jedna nacija
Mislim na katolike Bošnjake i pravoslavce Bošnjake, koje su potpuni stranci preveslali da promijene nacionalni identitet zavedeni crkvenim zvonom. Možda je zato negdje u tom periodu, u akšam 19. stoljeća, nastala ona "glupi Bosanac". To je stvarno nezapamćena šarada.
A to što ti misliš da je neko 1993. mijenjao nacionalni identitet nije promjena nego vraćanje identiteta koje su domaći gore pomenuti konvertiti sa ondašnjim evropskim uhljupima htjeli da zatru. Mislili su da se može tek tako doći, zabraniti nekome pravo na slobodu izjašnjavanja i korištenje vlastitog jezika na njegovoj vlastitoj zemlji. Pa odoše oni u prošlost, odoše SHS vampiri u prošlost, odoše NDH vampiri u prošlost, ode i Jugoslavija, a mi se opet riješismo te ere fašizma i vlastitom pameću i snagama oslobodismo i svoj identitet i svoj jezik. A sad mogu da nam ga puše svi koji su zabranjivali i podržavali da nam se zabranjuje.
Ne pita vas ba niko, smiješni ste.
- dumpa
#181 Re: BiH - jedna nacija
Pusti ba više te smiješne priče po kojima su svi krivi, eto kao svi bili nacionalisti.Novak20 wrote: ↑07/07/2020 22:37 Ja sam kao i mnogi drugi državljanstvom bio Jugoslaven ali se većina uvijek izjašnjavala pripadnikom nekog od naroda Jugoslavije. Zato su nacionalizam i ranije formirane nacije kao od šale razbile federalnu državu na (jedno)nacionalne: slovenačku, hrvatsku, srpsku, albansku (kosovsku), makedonsku, crnogorsku i tronacionalnu bosanskohercegovačku državu koja je eksperiment u svjetskim okvirima.
Bili su nacionalisti i velikodržavni krojači samo Srbi i Hrvati, i zbog njih se prolila tolika krv.
Gdje si vidio Slovenca velikodržavnog nacionalistu? Makedonca? Bošnjaka?
Balkan ne bi ni poprimio sliku primitivne regije da u njemu nema tolikog divljaštva među Hrvatima i Srbima.
I ne samo da je to bilo tako nego se do dana današnjeg ništa u njihovim smrdljivim glavama nije promijenilo.
- dumpa
#182 Re: BiH - jedna nacija
Ne zanimaju me te iskrivljene teorije iz velikodržavnih brloga iz susjedstva.Novak20 wrote: ↑07/07/2020 22:37 Bit nacije kao oblika društvenog organiziranja i bit države kao institucije ne treba poistovjećivati ako proces formiranja (jedno)nacionalne države nije dovršen (Italija, Francuska, Njemačka). Ako se to dvoje poistovjeti u višenacionalnoj državi, obično je to recept za katastrofu.
NACIJA = DRŽAVA. I TAČKA.
Postoji puno drugih vrsta identiteta koji se biraju, ali ne i nacija kao pripadnost državi.
- Kolinda
#183 Re: BiH - jedna nacija
dumpa wrote: ↑08/07/2020 00:06Mislim na katolike Bošnjake i pravoslavce Bošnjake, koje su potpuni stranci preveslali da promijene nacionalni identitet zavedeni crkvenim zvonom. Možda je zato negdje u tom periodu, u akšam 19. stoljeća, nastala ona "glupi Bosanac". To je stvarno nezapamćena šarada.
A to što ti misliš da je neko 1993. mijenjao nacionalni identitet nije promjena nego vraćanje identiteta koje su domaći gore pomenuti konvertiti sa ondašnjim evropskim uhljupima htjeli da zatru. Mislili su da se može tek tako doći, zabraniti nekome pravo na slobodu izjašnjavanja i korištenje vlastitog jezika na njegovoj vlastitoj zemlji. Pa odoše oni u prošlost, odoše SHS vampiri u prošlost, odoše NDH vampiri u prošlost, ode i Jugoslavija, a mi se opet riješismo te ere fašizma i vlastitom pameću i snagama oslobodismo i svoj identitet i svoj jezik. A sad mogu da nam ga puše svi koji su zabranjivali i podržavali da nam se zabranjuje.
Ne pita vas ba niko, smiješni ste.![]()
- dumpa
-
Novak20
#186 Re: BiH - jedna nacija
Pa dobro, smiješni smo, a ti si pametan i pitaš se o svemu. Kako se onda zove naša zajednička nacija oslobođenog identiteta i jezika u BiH ?dumpa wrote: ↑08/07/2020 00:06
Nisam realno ni očekivao da to razumije neko ko na osnovu religije mijenja naciju.
.........
Mislim na katolike Bošnjake i pravoslavce Bošnjake, koje su potpuni stranci preveslali da promijene nacionalni identitet zavedeni crkvenim zvonom. Možda je zato negdje u tom periodu, u akšam 19. stoljeća, nastala ona "glupi Bosanac". To je stvarno nezapamćena šarada.
Ne pita vas ba niko, smiješni ste.![]()
Bosanska, bošnjačka, bosanskohercegovačka ?
Last edited by Novak20 on 08/07/2020 10:42, edited 1 time in total.
-
neko_sa_strane
#187 Re: BiH - jedna nacija
Ovaj lik dumpa je izgleda žešći komad budale. Sam sebe citira!
- dumpa
#188 Re: BiH - jedna nacija
A ti, osim što si komad morona, još si i slijep.neko_sa_strane wrote: ↑08/07/2020 10:36 Ovaj lik dumpa je izgleda žešći komad budale. Sam sebe citira!