Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
ExNihilo

#176 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by ExNihilo »

MMM1977 wrote: 18/03/2020 22:30
Tambure wrote: 18/03/2020 22:20 Suma sumare ako ovo potraje najebali smo ... evo par dana vec pocinju nestasice i otkazi ... domaca proizvodnja je tanka uvoza hrane vjerovatno nece biti ... kad nestasice uznapreduju doci ce do poskupljenja ... dalje ce ljudi hrliti da povlace novac iz banaka banke to naravno ne mogu ispuniti i doci ce do gasenja bankomata i zatvaranja banaka. Posljedica anarhija na ulicama. Ovo je po meni scenario u narednih 30 dana
Danas sam razgovarao sa direktorom poslovnice jedne banke, povlačenje iz banaka je već krenulo i na nivou je recesije 2008/2009
Ali su banke nemjerljivo likvidnije.

Nestašice su jer je agregatna tražnja pretripila inicijalni šok. Sada ide restockanje i odgovor na povećanu potražnju.

Mirno spavajte, apokalipse neće biti.
Tambure

#177 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

Apokalipsa je vec tu ... ne mozes zabraniti sve u drzavi bez ponudjenog rjesenja ... otkazi su neminovnost. Jedina vijest danas je korona korona i korona. Do prije 5 dana nisi mogao opstati od migrAnata danas ih niko ne pominje. Ali ce se pominjati otkazi, povlacenje novca, nestasice, zatvaranje firmi itd. Lako je pricati samoizolacija ali i tada se mora jesti i rezije placati.
Diwan

#178 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Diwan »

ExNihilo wrote: 18/03/2020 23:05
Tambure wrote: 18/03/2020 22:20 Suma sumare ako ovo potraje najebali smo ... evo par dana vec pocinju nestasice i otkazi ... domaca proizvodnja je tanka uvoza hrane vjerovatno nece biti ... kad nestasice uznapreduju doci ce do poskupljenja ... dalje ce ljudi hrliti da povlace novac iz banaka banke to naravno ne mogu ispuniti i doci ce do gasenja bankomata i zatvaranja banaka. Posljedica anarhija na ulicama. Ovo je po meni scenario u narednih 30 dana
Danas sam razgovarao sa direktorom poslovnice jedne banke, povlačenje iz banaka je već krenulo i na nivou je recesije 2008/2009

Nestašice su jer je agregatna tražnja pretripila inicijalni šok. Sada ide restockanje i odgovor na povećanu potražnju.

hahahaha
MaksprotivMarksa

#179 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MaksprotivMarksa »

Znaci svi se bave teorijama zavjere, prico mi covjek koji zna covjeka, na kraju dodje lik i bukvalno im kroz drugi cas uvoda u ekonomiju kaze kakvo je realno stanje, a oni se smiju, ljudi se brinu za bankarski sektor u BiH 😁🤣

Vrh je ovaj forum
MorningStar

#180 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MorningStar »

MaksprotivMarksa wrote: 19/03/2020 00:20 Znaci svi se bave teorijama zavjere, prico mi covjek koji zna covjeka, na kraju dodje lik i bukvalno im kroz drugi cas uvoda u ekonomiju kaze kakvo je realno stanje, a oni se smiju, ljudi se brinu za bankarski sektor u BiH 😁🤣

Vrh je ovaj forum
Ajd ako je on tako rekao. Drugi cas uvoda u ekonomiju dvije recenice.. Samo ostaviti ove upise pa posle da mozete procitati kakve gluposti valjate. Ljudi dobijaju nogu sa posla evo svaki dan. Kao sto vec spomenuh znam 3 firme da su otpustile cca 120+ radnika. Pa ti pametuj. Jos da vidimo tek je pocelo.
ExNihilo

#181 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by ExNihilo »

Diwan wrote: 19/03/2020 00:10
ExNihilo wrote: 18/03/2020 23:05

hahahaha
Šta je smiješno?
MaksprotivMarksa

#182 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MaksprotivMarksa »

MorningStar wrote: 19/03/2020 00:26
MaksprotivMarksa wrote: 19/03/2020 00:20 Znaci svi se bave teorijama zavjere, prico mi covjek koji zna covjeka, na kraju dodje lik i bukvalno im kroz drugi cas uvoda u ekonomiju kaze kakvo je realno stanje, a oni se smiju, ljudi se brinu za bankarski sektor u BiH 😁🤣

Vrh je ovaj forum
Ajd ako je on tako rekao. Drugi cas uvoda u ekonomiju dvije recenice.. Samo ostaviti ove upise pa posle da mozete procitati kakve gluposti valjate. Ljudi dobijaju nogu sa posla evo svaki dan. Kao sto vec spomenuh znam 3 firme da su otpustile cca 120+ radnika. Pa ti pametuj. Jos da vidimo tek je pocelo.
To sto ti spominjes je imanentno logici ekonomskog sistema u kojem zivimo, rezanje troskova u uslovima krize je legitimna politika u uslovima postojeceg ekonomskog modela, a otpustanje radnika je jedan od metoda rezanja troskova, ja sam pobornik drugog seta ideja, ali vama je i to smijesno, vama su presmijesni svi velikani bilo kakve misli, sve znate bolje, a koliko god se ja ideoloski ne mogu sloziti ni po jednom pitanju sa ovim zaljubljenikom u misao Pelerinaca, ovo sto je napisao je osnovna zakonitost, ali to se treba znati, kao sto se treba znati i da su banke u BiH i vise nego likvidne, a ja ti evo nudim opkladu u 5000 KM da nece doci do apokalipse o kojoj se govori u nizu postova koji se zavrsio sa ultimativnim argumentom foruma oblicenom u hahahaha, pa kad si tako siguran stavi i neki novac na to, moj novac je tu da ga pokupis, zajebi me kad sam levat i kad si tako siguran da ce doci do urusavanja bankarskog sistema u BiH.
King Theoden

#183 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

allem_77 wrote: 18/03/2020 21:41
Kakvo je stanje u Njemačkoj po pitanju masovnijeg dizanja novca iz banke
Još uvijek je podnošljivo. Gužve su u supermarketima i donekle u bankama. Svijet diže veće sume.
Ali za njemačku nije problem. Još uvijek nije.
allem_77

#184 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by allem_77 »

MaksprotivMarksa wrote: 19/03/2020 00:46
kao sto se treba znati i da su banke u BiH i vise nego likvidne,
Pa to i jeste problem, što su previše likvidne. Treba taj novac negdje upumpati. Čak je i Iran zatražio pomoć od MMF - a. Kada oslabe ekonomiju, ne samo u BiH, nego i u nekim drugim državama, priča o koroni će završiti. Tada nastupa MMF, Svjetska banka... Saud diže cijenu nafte i kreće oporavak. :D
neko_sa_strane

#185 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by neko_sa_strane »

Vezano za pustošenja po prodavnicama meni nije jasno zbog čega se kupuju velike količine brašna, ulja i šećera jer im nijedan taj proizvod neće pomoći u borbi protiv korona virusa i virusa uopšte obzirom da izazivaju upalne procese u organizmu. Prošle subote kupac u Bingu u sklopu tržnog centra Merkur trpa u korpu kese šećera od 1kg. Mislim da sam izbrojao bar 5-6. Sigurno nije za baklavu. A na pijaci uz Bingo nema gužve.
MMM1977

#186 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MMM1977 »

Neće za sada faliti novca sigurno u bankama, one milijarde viška koje spominje Dodik su depoziti banaka kod Centralne banke. Ali šta to vrijedi kome, neće banke dijeliti novac onako. Za banke i bankarski sektor možemo početi brinuti kada i ako dođe do smanjenja stope obavezne rezerve ali mislim da do toga neće doći.

Izdržat će se ovo sve, i korona i recesija, samo što će taj put biti dugotrajan.
MMM1977

#187 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MMM1977 »

neko_sa_strane wrote: 19/03/2020 01:27 Vezano za pustošenja po prodavnicama meni nije jasno zbog čega se kupuju velike količine brašna, ulja i šećera jer im nijedan taj proizvod neće pomoći u borbi protiv korona virusa i virusa uopšte obzirom da izazivaju upalne procese u organizmu. Prošle subote kupac u Bingu u sklopu tržnog centra Merkur trpa u korpu kese šećera od 1kg. Mislim da sam izbrojao bar 5-6. Sigurno nije za baklavu. A na pijaci uz Bingo nema gužve.
Ma zalihe se stvaraju jer se ljudi plaše da neće moći do prodavnice, znaju svi da se ne mogu stvoriti dovoljne zalihe ako potraje. U neku ruku nije ni loše da se ima zaliha u kući kada dođe do totalnog karantena, do kog izgleda sigurno dolazi.
neko_sa_strane

#188 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by neko_sa_strane »

Misliš da će zavesti potpuni karantin u BiH?
MMM1977

#189 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MMM1977 »

neko_sa_strane wrote: 19/03/2020 01:35 Misliš da će zavesti potpuni karantin u BiH?
Slušajući izjave po TV danas ne bih to isključio. Ugledna prof. i psiholog J. Bajraktarević, koju lično poznajem i veoma cijenim, je noćas objašnjavala kako se ljudi trebaju psihološki pripremiti na karanten od 2-3 mjeseca, da se već formira centar za psihološku pomoć. I generalno, svi koji se nešto pitaju su na tom fonu, izgleda da se ovo sranje jedino tako može pobijediti a primjer Italije nam dovoljno govori. Još sa našim zdravstvom...
bunk

#190 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Kakav karantin?
To je sad kasno.
Ove mjere 10-15 dana i onda idemo na sve ili nista.
Kakav karantin kad si u zadnjih 15 dana dopustio svim ljudima koji baustelaju po Europpi da se vrate i jos im na njihovu odgovornost stavio kucnu izolaciju.
Kombiji puni radnika od firmi iz BiH se vracaju bez da su ih zatvori na granici u izolaciju.
Karantin je mogao upaliti krajem januara da si zatvorio granice za sve osim za robu.
A ti pustio kineze da se vrate nesmetano i sad pricas o karanteni.
Kao kad bi pustio gas u komoru i one u njoj nazvo da su u karanteni..
made_in_sarajevo

#191 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by made_in_sarajevo »

Prvi pokusaj normalne radne drzave smo imali iza rata, drugi iza recesije i evo sad ce biti treci nakon korone. Krenemo li opet kao zadnja dva puta, sve stranacki i daj meni, a ostalim sta ostane onda nas treba korona sve pobiti.

Kako se drzava dosad vodila samo stranacki i za podobne sad vidimo rezultate. Apoteke puste, bingo, merkator, granapi imaju zaliha sigurno nego raja panicari previse, a jos Fahro stalno ponavlja prolaze kamioni, prolaze i vozovi sa robom. Naprimjer klas sto je imao za izvoz gurnut ce kod nas itd. Sebija se fali da je ustedila 100 miliona, drzavna apoteka zjapi prazna, bolnica spremna za 20 ljudi i to je to.

U Ljubuskom imamo fabriku maski, clanak na klixu neki dan bio kako zaposljavaju jos ljudi jer toliku potraznju imaju, fabrika 3h udaljena od Sarajeva i mi maske ne mozemo kupiti. Vlade ce nam osigurati odlicne mjere za firme male i velike, ovaj mjesec ne morate nista ali sljedeci mjesec ce te troduplo platiti. valja prvo nama plate isplatiti pa onda ostalim tipa policija, granicna, doktori...

Bravo politiko, bravo stranke, bravo uhljebi mrtvi,a valjda cemo treci put doci pameti pa necete moci ko dosad raditi.

Bas me zanima hoce li se neki od politicara sjetiti pa reci dajte i nama odma manje plate da olaksamo privredi.
bunk

#192 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Drzava mora ukinuti svim poslodavcima sve obaveze za vrijeme trajanja ove izolacije.
Sve do marke i jos sufinancirati plate.
A novac koji ce im faliti nek namire MMF.
Spasiti zivote i spasiti realni sektor.
Naravno,one koji su redovni u placanju obaveza.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#193 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pici »

ovo bi po najoptimisticnijim prognozama moglo potrajat tri mjeseca... znaci rigorozni karanteni, vojska i policija na ulicu (psiholoski efekat), zdravstveni radnici maksimalna zastita, zatvoriti sve sem prehrambrenih proizvoda, reduzirati kredite, racune, komunalije itd... privatnom sektoru odgoditi placanja poreznih obaveza i dat im podrsku u neotpustanju radnika, uhljebljeni sektor reducirat tople obroke, karte za prevoz i usmjeriti u socijalni i privatni sektor da se ne otpustaju radnici i da imaju makar minimalne plate, privatnicima koji otpuste radnika uvest rigorozan sistem placanja svega kad se ovo zavrsi cak im povecati i poreze 7nek se jebu kad su stoka) itd... ako se ne solidarisemo, svi ce mo propast.
tandmand

#194 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by tandmand »

Vladine mjere dokazale: Ti ljudi nemaju ni najmanjeg pojma o malim firmama
Goran Vojković

POČET ću s osobnim iskustvom. U svom radnom vijeku radio sam u firmama od jednog zaposlenog preko firmi s 5-10 zaposlenih do onih od par stotina zaposlenih. U čemu je osnovna razlika? Firma od jednog ili pet ili deset zaposlenih zarađuje i isplaćuje mjesec za mjesec. Ako niste zaradili taj mjesec - nemate za isplatiti plaće naredni mjesec. Izuzetak su neke projektne firme koje naplaćuju u fazama, ali to je manjina. Prodavaonica, kafić, frizeraj, mali odvjetnik, prijevoznik s par kamiona - moraju ovaj mjesec zaraditi da bi isplatili naredni mjesec plaće.

Veliki sustavi imaju rezerve, kako rade velike projekte gdje se naplaćuje po fazama, imaju razdoblja kada nema posla ili je posao minimalan (npr. prva tri mjeseca u godini ako radite za državu ili doba između Tri kralja i Uskrsa ako ste u turizmu), izdržat će velike poremećaje tržišta, pa i ovu blokadu cijelog svijeta ako ne traje dulje od par mjeseci. Stavimo sa strane visokotehnološke kompanije koje se bave mrežnim uslugama i koje danas rade bolje nego ikada ili firme tipa Rimac koje će nakon ovoga vrlo moguće, jer će kriza bitno ubrzati Četvrtu industrijsku revoluciju, vrijediti i više i kojima će kreditori rado pomoći.

Svaka uspješna ekonomija temelji se na tisućama malih firmi

Svaka uspješna ekonomija ovisi o malim firmama. Nije Njemačka samo jedan BMW ili Mercedes, to su tisuće firmi od deset ili dvadeset radnika koje rade dijelove za velike sisteme. Uspješne ekonomije: SAD, Njemačka, Velika Britanija temelje se na radu stotina tisuća firmi i obrta koji nisu veliki, gdje radi obitelj, gdje se ponosno na zidu drži požutjela obrtnica koju je dobio pradjed, i gdje i poslodavci i radnici dijele sudbinu, bila dobra ili loša. Bez tih malih poslovnih sustava nema ni velikih.

A što vlada ove zemlje radi? Donosi odluke kojima se omogućava nešto povoljnije zaduživanje, kojima se omogućavaju novi zajmovi (dakle krediti koje treba vratiti!), kratkoročno zaustavljanje nekih kreditnih obveza te hrpa odgoda za razna parafiskalna ili koncesijskih davanja. Sve se svodi na neku hipotetsku ideju da će država sada odgoditi plaćanje nekih obveza, recimo tri mjeseca, a onda će privreda procvasti i uredno platili i prošle i nove rate kredita, poreze, doprinose i sve… Znak da u toj vladi o većem dijelu privrede ne znaju ništa.

Oni su stvar postavili jednostavno - malo ćemo vam olakšati neka manja plaćanja, malo ćemo vam odgoditi neke obveze i sve ćete to nama vi ovog ljeta platiti - i staro i novo. No odakle kafiću tri mjeseca rezerve za isplatu makar i minimalnih plaća i doprinosa? Odakle malom poduzetniku koji je tek počeo s firmom novac za isplatu doprinosa? I najvažnije - odakle ta sigurnost da će za tri mjeseca doći do takvog gospodarskog rasta da će firme moći plaćati i novonastale obveze i ove stare koji će doći na naplatu i još kredite koje trebaju uzeti za tekuće poslovanje?

Gubici nastali u krizi neće se nikada nadoknaditi, to je izgubljen novac

Političari se zavaravaju u temeljnoj stvari - da će se gubici nastali ovom krizom nadoknaditi. Da će novac koji se sada ne slijeva firmama namaknuti kada kriza prođe. Stvar je u tome što - neće. Banalan primjer, ako postupate odgovorno i ne idete u kafić na redovnu kavicu i mineralnu, kada ovo prođe nećete naručivati dvije kave i mineralne. Ako ste planirali otvoriti hotel za Uskrs i to sada naravno nećete napraviti - nećete u lipnju dobiti turiste koji su planirali produljene uskršnje blagdane.

Ako organizirate kamionski prijevoz za Italiju, onda su vaši mjeseci izgubljeni, nećete u srpnju, kada ovo, nadajmo se, prođe, imati duplo više vožnji. I da imate narudžbi - nemate kamiona i vozača za odmah uduplati kapacitete. Novac i prihodi su trajno izgubljeni. A država, umjesto da se počne ponašati kako se ponaša Njemačka i druge razvijene zemlje, nudi vam kao poduzetniku nešto totalno suludo: daje neke male popuste (npr. sezonski popust na autoceste će se produljiti), omogućuje vam da se zadužite i da još hrpu naknada platite naknadno, uz naravno druge, nove poreze i naknade.

Duboko pogrešna koncepcija s odgodama plaćanjaOni ne žele shvatiti da je izgubljen novac - izgubljen novac. Samo se u državnoj upravi neki posao može odraditi tri mjeseca kasnije. Samo javni sektor ima tu povlasticu da vrijeme u njemu ne postoji. Ako nije danas, bit će sutra, ako neće sutra, bit će naredni mjesec ili naredne godine. Ili nakon deset ili dvadeset godina. Ili sto godina, ako govorimo o primjerice sređivanju katastra. U privredi - izgubljeno vrijeme i izgubljena zarada se nikada više neće platiti.

Cijela ta koncepcija "odgodit ćemo vam naplatu ovog i onog" je duboko pogrešna. Jedina moguća bi bila: "Ova tri mjeseca vas oslobađamo hrpe poreza i doprinosa!" Jedino tako bi se esencija privrede, oni mali koji isplaćuju plaće od zarade tijekom mjeseca, sačuvala. Ali kako većina naših političara nikada nije radila u privredi, oni ne shvaćaju što znači zaraditi svaki mjesec i platiti sve što se mora platiti svaki mjesec. Oni su cijeli život u sustavu gdje plaća magično stiže svakog desetog.

Stvorit će se novi svijet, treba sačuvati novac za ulaganja

Svjetska privreda će se s vremenom oporaviti. U Hrvatskoj, kako smo krenuli - oporavak će biti spor i višegodišnji. Kao prvo, ovakva slabe mjere će uništiti hrpu malih poslova i gomila ljudi će ostati bez posla, što znači da neće ni trošiti ni uplaćivati doprinose. Kriza će promijeniti poslovanje, kao i svaki rat i velika kriza, način života i tehnologije se mijenjaju - online rad, online kupovina, online kolaboracija neće se vratiti u stanje prije dolaska koronavirusa. Načini rada, oblici odmora i sve - bit će drugačije. Oni koji opstanu, umjesto da se prilagođavaju novim okolnostima i novim tehnologijama, morat će vraćati odgođena parafiskalna davanja državi.

Nemojte podcijeniti koliko će svijet nakon ovoga biti drugačiji! Kao što je Drugi svjetski rat u četiri godine razvio tehnologije za koje bi inače trebalo dvadeset, kao što je Hladni rat doveo čovjeka na Mjesec (tko bi inače "spalio" sto milijardi dolara za poslati nekoliko ljudi gore?), tako će i ova kriza promijeniti tehnologije i tražiti dodatna ulaganja kako bismo se svi prilagodili tome. A umjesto ulaganja, hrvatske firme bi trebale vraćati dugove državi!

Hrvatska će voljom političara postati siromašna periferija Europe

Tehnologija već ubrzano kreće naprijed kao i u doba svake globalne krize ili rata. Čak je i u Hrvatskoj oko online nastave napravljeno više u pet dana nego u deset godina. No kod političara sve se svodi na očajničku borbu kako bi se stvari vratile na prije, u ono kratko razdoblje kada se proračun dobro punio, a nezadovoljnici su ionako otišli u Njemačku ili Irsku.

Pogrešne gospodarske korake, a kojih smo danas svjedoci, plaćat ćemo narednih godina, u kojima ćemo postati bezvezna, tužna i siromašna periferija Europe. Svaki narod koji ima svoju državu sam bira svoju sudbinu, pa se stoga nemojte žaliti - zemlja koja toliko gleda u prošlost, poput Hrvatske, i zaslužuje da se vrati na standard od prije 10 ili 20 godina. Kartu za povratak u prošlost bitno nižeg standarda, zaostajanja za drugima i opće gospodarske i društvene depresije naši političari su upravo kupili.
made_in_sarajevo

#195 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by made_in_sarajevo »

pici wrote: 19/03/2020 09:03 ovo bi po najoptimisticnijim prognozama moglo potrajat tri mjeseca... znaci rigorozni karanteni, vojska i policija na ulicu (psiholoski efekat), zdravstveni radnici maksimalna zastita, zatvoriti sve sem prehrambrenih proizvoda, reduzirati kredite, racune, komunalije itd... privatnom sektoru odgoditi placanja poreznih obaveza i dat im podrsku u neotpustanju radnika, uhljebljeni sektor reducirat tople obroke, karte za prevoz i usmjeriti u socijalni i privatni sektor da se ne otpustaju radnici i da imaju makar minimalne plate, privatnicima koji otpuste radnika uvest rigorozan sistem placanja svega kad se ovo zavrsi cak im povecati i poreze 7nek se jebu kad su stoka) itd... ako se ne solidarisemo, svi ce mo propast.
ali napraviti razliku u drzavnom sektoru. nije isto odbiti nekome ko radi ko drzavni sluzbenik, administracija za 900KM sa TO i tamo supak neki koji ima par hiljada cisto plate. ovu dole sitnu buraniju ostaviit,a ovo gore satrati po svim osnovama i zabraniti im da marke sebi dignu kad sve prodje.
pici

#196 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pici »

made_in_sarajevo wrote: 19/03/2020 09:24
pici wrote: 19/03/2020 09:03 ovo bi po najoptimisticnijim prognozama moglo potrajat tri mjeseca... znaci rigorozni karanteni, vojska i policija na ulicu (psiholoski efekat), zdravstveni radnici maksimalna zastita, zatvoriti sve sem prehrambrenih proizvoda, reduzirati kredite, racune, komunalije itd... privatnom sektoru odgoditi placanja poreznih obaveza i dat im podrsku u neotpustanju radnika, uhljebljeni sektor reducirat tople obroke, karte za prevoz i usmjeriti u socijalni i privatni sektor da se ne otpustaju radnici i da imaju makar minimalne plate, privatnicima koji otpuste radnika uvest rigorozan sistem placanja svega kad se ovo zavrsi cak im povecati i poreze 7nek se jebu kad su stoka) itd... ako se ne solidarisemo, svi ce mo propast.
ali napraviti razliku u drzavnom sektoru. nije isto odbiti nekome ko radi ko drzavni sluzbenik, administracija za 900KM sa TO i tamo supak neki koji ima par hiljada cisto plate. ovu dole sitnu buraniju ostaviit,a ovo gore satrati po svim osnovama i zabraniti im da marke sebi dignu kad sve prodje.
to sam ja laicki ono sto ja mislim al pravi ne stranacki ekonomisti bi to jos bolje... naravno, svi na isti kazan, vanredno je stanje i tako treba djelovat...
King Theoden

#197 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

allem_77 wrote: 19/03/2020 01:23
Pa to i jeste problem, što su previše likvidne. Treba taj novac negdje upumpati. Čak je i Iran zatražio pomoć od MMF - a. Kada oslabe ekonomiju, ne samo u BiH, nego i u nekim drugim državama, priča o koroni će završiti. Tada nastupa MMF, Svjetska banka... Saud diže cijenu nafte i kreće oporavak. :D
Kako to misliš da banke upimpaju novac u tržište?
Ko će vratiti te kredite ako su prihodi = 0?
Tambure

#198 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

King Theoden wrote: 19/03/2020 11:10
allem_77 wrote: 19/03/2020 01:23
Kako to misliš da banke upimpaju novac u tržište?
Ko će vratiti te kredite ako su prihodi = 0?
to i jesu preporuke ... da se poslodavcima olaksaju krediti da mogu plaćati radnike koje nece otpustiti a ne rade :D
pici

#200 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pici »

MorningStar wrote: 19/03/2020 11:19 Ajmo strucnjaci - ocemo mirno spavati :lol:

https://www.klix.ba/biznis/mmf-povlace ... /200319042
ma jebo pare ako nemas sta sa njima kupovat... nego svi na livade i sadite krompir, zatrebat ce...
Locked