Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
-
hAZNADAR
#176 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Hmmmm, zar nisu ovdje davno mnogi zakljucili da svaki Bosnjak koji je ateista, komunista,.. je time automatski Bosanac a ne Bosnjak?

- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#177 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Allah je uz bosnjake, i bog je srbin, bog i hrvati... 
-
Haman2
#178 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Svako moze da zakljucuje kako hoce. Pokusaj nekog ateistu Hrvatsa ili Srbina pitati da li je Bosanac. Zapamti taj odgovor. Ljudi po forumima pisu svasta.
-
takojegovorio
#179 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Ne znam šta ti je smešno.Ne postoji Srbin ateista,čak ni komunista.Ono malo Srba oko Tita bili su pravi komunisti.Inače 99 % Srba su pravoslavci.Za vreme Tita,u unutrašnjosti Srbije i onde gde nisu komunisti se umešali,svi su slavili slave.Čak i Bošnjaci u mom kraju,redovno su postili ramazan i obilježavali dva bajrama.No bilo je slučajeva gde su se pojedini bošnjaci dokazivali da su veći komunisti i os samih komunista.Ali to je bilo vrlo malo slučajeva.Moj rahmetli dedo je 1973 otišao na hadž.Babo doduše kasnije i to avionom iz Sarajeva.Za vreme Tita uopšte nije bila zabranjena religija,bilo koja.Samo što nisi mogao da budeš i komunista i vjernik istovremeno. 
-
mishic
#180 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Ah i Erdogan je Srbin i makar pola ako ne i svi sultani
-
takojegovorio
#181 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Da su bošnjakinje umele da zadovolje sultane,druge bi se pjesme pevale.Ali neko drugi je preuzeo tu ulogu.mishic wrote:Ah i Erdogan je Srbin i makar pola ako ne i svi sultani
Osmanlije su zbog p**** prodale carstvo,tako da ovo što se danas dešava nimalo ne čudi.
-
Haman2
#182 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Ti si momak mlad a mladji ne znaju kako je bio od 1946 do 1955. pa donekle do 1960. godine. To opet zavisi sta je covjek radio. Da li je radio kao radnik u tvornici ili je bio drzavni cinovnik, da li je nesto znacio u svojoj sredini itd. Ako si radio u drzavnim sluzbama nisi mogao ici u dzamiju. Ili sluzba ili dzamija i da ne nabrajam dalje. Kasnije se to malo promijenilo ali ostalo je dosta dugo. Zemljoradnike i obicne radnike niko nije dirao, posebno zemljoradnike jer su zivjeli od svog rada. Ti ne znas o torturi odmah poslije rata. Dovoljno je bilo samo da neko posumnja i covjek zavrsi kako ne treba.
-
takojegovorio
#183 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Pa pravo da ti kažem,ono što sam čuo od starijih potvrđuje ono što pišem.Moja rahmetli dajnica(ujna)postila je od kada zna za sebe a umrla je pre godinu dana.Radila je u banci čitavog života i nikada nije imala problema.A to što su muslimani,bošnjaci,osjetili draž ovozemnog života,ne treba okrivljivati druge.Jelo se pilo se, j******* se,bez razmišljanja da će šejtan doći po svoje.Komunisti nisu nikoga terali u partiju.Moj stari,jednostavno je rekao da neće biti član partije a zauzimao je vrlo visoko mesto u preduzeću.Haman2 wrote:Ti si momak mlad a mladji ne znaju kako je bio od 1946 do 1955. pa donekle do 1960. godine. To opet zavisi sta je covjek radio. Da li je radio kao radnik u tvornici ili je bio drzavni cinovnik, da li je nesto znacio u svojoj sredini itd. Ako si radio u drzavnim sluzbama nisi mogao ici u dzamiju. Ili sluzba ili dzamija i da ne nabrajam dalje. Kasnije se to malo promijenilo ali ostalo je dosta dugo. Zemljoradnike i obicne radnike niko nije dirao, posebno zemljoradnike jer su zivjeli od svog rada. Ti ne znas o torturi odmah poslije rata. Dovoljno je bilo samo da neko posumnja i covjek zavrsi kako ne treba.
A što se tiče od 1945 do1960 svega je bilo.Komunisti su hteli da streljaju moga deda,ali jedan poznanik ga je spasao,samo zato što mu je nekada učinio dobro djelo.A bio je musliman komunista,ako može tako da se kaže.
U onim krajevima gde su se odigrale najveće bitke,u krajevima gde su bili najkrvaviji zločini,tamo je posle rata bilo najgore za sve od komunista.Zašto Alija nije poslao vojsku na Srebrenicu,ako znamo da je Tito poslao partizane koji su jurili gamad sve do blajburga i tamo ih dobro potukli.U Srebrnici se dogodio genocid,a Alija kaže u jednom intervju da mu je najteže bilo kada su ga Srbi zarobili.A Srebrenica? Ali kakav Alija takav i narod.
-
Haman2
#184 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Ovdje covjek moze procitati svasta, kao npr. da su Osmanlije prodale carstvo za dobro medjunozje, sto je daleko od istine, da je Travnicka hronika istorijski roman jer u njoj Andic pise ovo ili ono. Autor ne zna da je to Andriceva knjizevna fikcija smjestena u jedan istorijski period.
Na Forumu mozemo procitati da su ateisti ustvari Bosanci sto je daleko od istine, da se za vrijeme komunista moglo ici u dzamije ali eto Bosnjaci su "volili ovozemaljski zivot", rakiju i dobro meze. Zna se ko je mogao ici u dzamiju i koga komunisti nisu dirali.
Oni koji se pozivaju na Mesu Selimovica zaboravljaju da je Mesa bio oficir u Hadziefendija legiji. Svi drugi na ovom Forumu proglasavani handzarovcima samo Mesa nije. Zasto nije?
Mesa je Srbin muslimanske vjere. Dobro znamo ko je ateista a ko musliman. Mesa nikad nije isao u dzamiju cak ni petkom, nije ni kod kuce klanjao,nije postio, pio je alkohol, jeo svinjetinu i eto sad je Mesa musliman jer to nekome tako treba.
Red je da razgranicimo znacenje nekih pojmova.
Na Forumu mozemo procitati da su ateisti ustvari Bosanci sto je daleko od istine, da se za vrijeme komunista moglo ici u dzamije ali eto Bosnjaci su "volili ovozemaljski zivot", rakiju i dobro meze. Zna se ko je mogao ici u dzamiju i koga komunisti nisu dirali.
Oni koji se pozivaju na Mesu Selimovica zaboravljaju da je Mesa bio oficir u Hadziefendija legiji. Svi drugi na ovom Forumu proglasavani handzarovcima samo Mesa nije. Zasto nije?
Mesa je Srbin muslimanske vjere. Dobro znamo ko je ateista a ko musliman. Mesa nikad nije isao u dzamiju cak ni petkom, nije ni kod kuce klanjao,nije postio, pio je alkohol, jeo svinjetinu i eto sad je Mesa musliman jer to nekome tako treba.
-
takojegovorio
#185 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
A zbog čega je propalo osmansko carestvo?Haman2 wrote:Ovdje covjek moze procitati svasta, kao npr. da su Osmanlije prodale carstvo za dobro medjunozje, sto je daleko od istine, da je Travnicka hronika istorijski roman jer u njoj Andic pise ovo ili ono. Autor ne zna da je to Andriceva knjizevna fikcija smjestena u jedan istorijski period.
Andrić obilato koristi historijske podatke.Ono što bošnjake boli jeste to da su prikazani u negativnom svetlu.Ako je Andrić nevažan,lažov ili ne znam šta drugo onda bošnjaci ne treba da brinu.Pas laje karavani prolaze.Bosanci nisu ili jesu ateisti u ono vreme kada su svi bili pomalo komunisti ali su zadržali svoje religijsko ubeđenje.Onda dolazimo to toga da je bratstvo i jedinstvo laž.Da smo svi čuvali svoju vjeru,ali nismo smeli od komunista da i javno to pokažemo.Ali sve nacije na balkanu su to radile,pa zašto ne bi i bošnjaci.Bošnjaci,kao i sve druge nacije,volili su dobro meze,popiti koju i uživati u životu.
Komunisti nisu dirali Cerića(pade mi napamet on) i kompaniju iz islamske zajednice jer je Tito imao veoma dobre odnose sa arapskim,muslimanskim,svijetom.
Meša je musliman ili srbin kada to treba političarima,bilo Srbima,bilo Bošnjacima.
A to što nije išao u džamiju,na džumu,nije klanjao,nije postio...to nema nikakve veze sa stvarnošću.U mom kraju muslimani koji za vreme komunista nisu privirili u džamiju,kada dođe suđeni čas, osvanu plakate(umrlice sa zelenom bojom i Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo) i bude dženaza od nekoliko hiljada ljudi.A oni što su čitav svoj život predali islamu,ostali su ono što su i bili.Vjernici.Prevrtljivci su mi odvratni ,bilo koje religije.
-
Haman2
#186 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Osmansko carstvo nije propalo zbog medjunozaja kako ti mislis nego zbog pojave boljeg nauruzanja Zapada, bolje vojne organizacije itd. Dok se ratovalo sabljom i srcem, Osmanlije nisu imale premca.Sjecas li se one narodna izreka " pojavi se puska nestade junaka".A zbog čega je propalo osmansko carestvo?
Andrić obilato koristi historijske podatke.Ono što bošnjake boli jeste to da su prikazani u negativnom svetlu.Ako je Andrić nevažan,lažov ili ne znam šta drugo onda bošnjaci ne treba da brinu.Pas laje karavani prolaze.Bosanci nisu ili jesu ateisti u ono vreme kada su svi bili pomalo komunisti ali su zadržali svoje religijsko ubeđenje.Onda dolazimo to toga da je bratstvo i jedinstvo laž.Da smo svi čuvali svoju vjeru,ali nismo smeli od komunista da i javno to pokažemo.Ali sve nacije na balkanu su to radile,pa zašto ne bi i bošnjaci.Bošnjaci,kao i sve druge nacije,volili su dobro meze,popiti koju i uživati u životu.
Komunisti nisu dirali Cerića(pade mi napamet on) i kompaniju iz islamske zajednice jer je Tito imao veoma dobre odnose sa arapskim,muslimanskim,svijetom.
Meša je musliman ili srbin kada to treba političarima,bilo Srbima,bilo Bošnjacima.
A to što nije išao u džamiju,na džumu,nije klanjao,nije postio...to nema nikakve veze sa stvarnošću.U mom kraju muslimani koji za vreme komunista nisu privirili u džamiju,kada dođe suđeni čas, osvanu plakate(umrlice sa zelenom bojom i Svi smo Allahovi i svi se njemu vraćamo) i bude dženaza od nekoliko hiljada ljudi.A oni što su čitav svoj život predali islamu,ostali su ono što su i bili.Vjernici.Prevrtljivci su mi odvratni ,bilo koje religije.
Da li bi tebi smetalo ako te neko lazno predstavlja u uzoj i siroj sredini kao npr. da govori da si prljav, sugav, glup i tup, homoseksualac, neznalica itd. Meni bi smetalo.
Bratstvo i jedinstvo je bilo laz koju su mahom prihavtali Bosnjaci. Kako odjednom toliko nacional-sovinista i mrzitelja drugih naroda dok Bosnjaci i dalje zbore " Zasto bi oni mene, ja nikom nista nisam skrivio".
Bosnjaci su mahm bili ateisti a manje prakticni vjernici. Sta su u dusi osjecali to je tesko znati. Mnogi su pili, psovali Boga, tefericili za vrijeme ramazana i bajrama, nastojeci se dokazti onima drugima, da oni nisu zatucani muslimani kako ih opisa Andric, nego bas isti kako njihovi istocni i zapadni susjedi. Bilo je tu i straha od odmazdi za posao, nedovoljne izgradjenosti licnog i nacionalnog osjecanja itd.
Komunisti su postavljali sve reise-vrhovne poglavare IZ. Gospodina Prof. Dr. Cerica je izabrao A. Izetbegovic po istom principu kako su komunisti u bivsoj YU birali reise. Ne znam koliko si ti star ali zakljucujem da ne poznajes prilike i zivot muslimana po dolasku komunista na vlast, pa i sire.
Napomena: Pogledaj naslov na Forumu o saradnji partizana i cetnika, posebno poslednji prilog i sve ce ti biti jasno. U mirnim uslovima se to radilo malo drukcije
-
hAZNADAR
#187 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Napokon mi se zelja ostvarila da ovakve vidim zajedno na jednoj livadi. 
-
Haman2
#188 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Niko ne zna kad mu je i gdje mu je kraj. Ko bi nekad mogao pomisliti da ce mu mezar biti u Svedskoj, Finskoj, Danskoj, Kanadi, Australiji, N. Zelandu ili u USA. Ali eto takvih sudbina ima puno.
Ko bi mogao predvidjeti da ce ovoliki broj migranata krenuti na Zapad "trbuhom za kruhom" preci toliko zemalja i to gotovo pjeske, spavati na betonu ili zemlji, nemati gdje da se okupa danima i mjesecima. Ali eto i to se desava.
I da ne duzim puno, mozda se i nasem Haznadaru ostavri zelja da spava na tudjoj ledini onako rahat, jer ce ga drugi otjerati sa njegove, ne samo ledine, nego i kuce, grada i drzave, jer je zaboravio da malo protabiri proslost naroda kome pripada a trebao bi da pripada bar po prezimenu Haznadar ako ga ne koristi kao i hefiz efendija u cilju laznog predstavljanja.
Nije dzaba narod kazao " istorija je uciteljica zivota". Ako ne izvucemo pouke iz blize i daljnje proslosti, istorija nam se ponovi, a to znaci, ponovo skupljanje kostiju po sumama i ledinama i to iskljucivo zbog imena ili prezimena, jer dusmanu malo treba da bude susman.
Ko bi mogao predvidjeti da ce ovoliki broj migranata krenuti na Zapad "trbuhom za kruhom" preci toliko zemalja i to gotovo pjeske, spavati na betonu ili zemlji, nemati gdje da se okupa danima i mjesecima. Ali eto i to se desava.
I da ne duzim puno, mozda se i nasem Haznadaru ostavri zelja da spava na tudjoj ledini onako rahat, jer ce ga drugi otjerati sa njegove, ne samo ledine, nego i kuce, grada i drzave, jer je zaboravio da malo protabiri proslost naroda kome pripada a trebao bi da pripada bar po prezimenu Haznadar ako ga ne koristi kao i hefiz efendija u cilju laznog predstavljanja.
Nije dzaba narod kazao " istorija je uciteljica zivota". Ako ne izvucemo pouke iz blize i daljnje proslosti, istorija nam se ponovi, a to znaci, ponovo skupljanje kostiju po sumama i ledinama i to iskljucivo zbog imena ili prezimena, jer dusmanu malo treba da bude susman.
-
takojegovorio
#189 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Osmansko carstvo se urušilo samo od sebe kao i sva ostala carstva,ali i uz "pomoć" ostalih,koji su ga nazivali "bolesnikom sa bosfora".Osmanlije su u početku koristile vrlo surove metode zastrašivanja,tako da su ovde ostale pet vekova,a pitanje je kako bi bilo da su se južni sloveni pobunili malo ranije.A to da su ratovali srcem to stoji,ali i da su posle kada nisu osvojili Beč vršili strahovita zverstva sveteći se Bosancima Srbima i Hrvatima i to stoji.Haman2 wrote:Osmansko carstvo nije propalo zbog medjunozaja kako ti mislis nego zbog pojave boljeg nauruzanja Zapada, bolje vojne organizacije itd. Dok se ratovalo sabljom i srcem, Osmanlije nisu imale premca.Sjecas li se one narodna izreka " pojavi se puska nestade junaka".A zbog čega je propalo osmansko carestvo?
Da li bi tebi smetalo ako te neko lazno predstavlja u uzoj i siroj sredini kao npr. da govori da si prljav, sugav, glup i tup, homoseksualac, neznalica itd. Meni bi smetalo.
Bratstvo i jedinstvo je bilo laz koju su mahom prihavtali Bosnjaci. Kako odjednom toliko nacional-sovinista i mrzitelja drugih naroda dok Bosnjaci i dalje zbore " Zasto bi oni mene, ja nikom nista nisam skrivio".
Bosnjaci su mahm bili ateisti a manje prakticni vjernici. Sta su u dusi osjecali to je tesko znati. Mnogi su pili, psovali Boga, tefericili za vrijeme ramazana i bajrama, nastojeci se dokazti onima drugima, da oni nisu zatucani muslimani kako ih opisa Andric, nego bas isti kako njihovi istocni i zapadni susjedi. Bilo je tu i straha od odmazdi za posao, nedovoljne izgradjenosti licnog i nacionalnog osjecanja itd.
Komunisti su postavljali sve reise-vrhovne poglavare IZ. Gospodina Prof. Dr. Cerica je izabrao A. Izetbegovic po istom principu kako su komunisti u bivsoj YU birali reise. Ne znam koliko si ti star ali zakljucujem da ne poznajes prilike i zivot muslimana po dolasku komunista na vlast, pa i sire.
Napomena: Pogledaj naslov na Forumu o saradnji partizana i cetnika, posebno poslednji prilog i sve ce ti biti jasno. U mirnim uslovima se to radilo malo drukcije
Moram da kažem i ovo.Niko za vreme Tita meni lično nije rekao nešto slično,da sam ovakav ili onakav.Počelo je sa dolaskom Miloševića,ali tad je sve otišlo u k****.A odlično znam kada je počelo međusobno pljuvanje,kada se po Bošnjačkim kućama,baš kada se pojavio Milošević, hodže i imami govorili da to Vlah i da mu ne treba verovati.Odlično znam i šta se govorilo po srpskim kućama.Pevalo se
muslimani žuti mravi
došli su vam crni dani nema
Tita da vas brani.
No ovde si u pravu!Istočne i zapadne komšije su iskoristile vojnu nadmoć i osvetile se za prošla vremena.
Bratstvo i jedinstvo jeste bila laž,to su tada znali i Bošnjaci,ali ili nisu hteli ili nisu smeli da reaguju.
A to zašto mene,ti ostavi i pričaj djeci.Često razgovaram sa Srbima i Hrvatima.a oni me stalno pitaju šta bi Alija i Armija BiH uradile da je situacija bila obrnuta,tj. da s bošnjaci imali onoliko oružje koje su imali oni.
Nego prijatelju da ti nisi malo naivan.Svi smo gledali,ako se sjećaš šta se dešavalo u Sloveniji i Hrvatskoj.Gotovo svi su govorili da se u Bosni sprema zlo,a niko da reaguje.Ni Turska ni Arapske zemlje nisu reagovale.
U mom kraju Bošnjaci nisu bili ateisti.Ali treba napraviti razliku kada su Bošnjaci dobro živeli.Do Titove smrti i posle nje dva su pojma različita.O strahu za posao,neću ni da govorim jer je smiješno.
Ako su Bošnjaci imali nekakva viša prava u osmanskoj Bosni ,onda razumem zašto su ljuti kada su došli,prvo kralj,a onda Tito.
Komunisti jesu postavljali reis-ove i druge poglavare ali vjeruj mi uz isključivu saglasnost Arabije i Irana,što još neće niko da poveruje.
Partizani i četnici jesu sarađivali.
-
Haman2
#190 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Osmansko carstvo se urušilo samo od sebe kao i sva ostala carstva,ali i uz "pomoć" ostalih,koji su ga nazivali "bolesnikom sa bosfora".Osmanlije su u početku koristile vrlo surove metode zastrašivanja,tako da su ovde ostale pet vekova,a pitanje je kako bi bilo da su se južni sloveni pobunili malo ranije.A to da su ratovali srcem to stoji,ali i da su posle kada nisu osvojili Beč vršili strahovita zverstva sveteći se Bosancima Srbima i Hrvatima i to stoji.
Moram da kažem i ovo.Niko za vreme Tita meni lično nije rekao nešto slično,da sam ovakav ili onakav.Počelo je sa dolaskom Miloševića,ali tad je sve otišlo u k****.A odlično znam kada je počelo međusobno pljuvanje,kada se po Bošnjačkim kućama,baš kada se pojavio Milošević, hodže i imami govorili da to Vlah i da mu ne treba verovati.Odlično znam i šta se govorilo po srpskim kućama.Pevalo se
muslimani žuti mravi
Tita da vas brani.
No ovde si u pravu!Istočne i zapadne komšije su iskoristile vojnu nadmoć i osvetile se za prošla vremena.
Bratstvo i jedinstvo jeste bila laž,to su tada znali i Bošnjaci,ali ili nisu hteli ili nisu smeli da reaguju.
A to zašto mene,ti ostavi i pričaj djeci.Često razgovaram sa Srbima i Hrvatima.a oni me stalno pitaju šta bi Alija i Armija BiH uradile da je situacija bila obrnuta,tj. da s bošnjaci imali onoliko oružje koje su imali oni.
Nego prijatelju da ti nisi malo naivan.Svi smo gledali,ako se sjećaš šta se dešavalo u Sloveniji i Hrvatskoj.Gotovo svi su govorili da se u Bosni sprema zlo,a niko da reaguje.Ni Turska ni Arapske zemlje nisu reagovale.
U mom kraju Bošnjaci nisu bili ateisti.Ali treba napraviti razliku kada su Bošnjaci dobro živeli.Do Titove smrti i posle nje dva su pojma različita.O strahu za posao,neću ni da govorim jer je smiješno.
Ako su Bošnjaci imali nekakva viša prava u osmanskoj Bosni ,onda razumem zašto su ljuti kada su došli,prvo kralj,a onda Tito.
Komunisti jesu postavljali reis-ove i druge poglavare ali vjeruj mi uz isključivu saglasnost Arabije i Irana,što još neće niko da poveruje.
Zasto su osmansko carstvo nazivali "Bolesnik sa Bosfora". Zasto je carstvo bilo bolesnik. Pa bilo je bolesno jer se nije moglo braniti isto kao i bolestan covjeki. Carstvo se ne moze braniti sa inferiornim naoruzanjem, prevazidjenom taktikom ratovanja itd.itd
Kazes da su "Osmanlije u pocetku koristile surove metode". Mani propagandnih prica. Da su Osmanlije korisile surove metode kako bi drzali tolike narode u pokornosti. Pogledaj malo karte Osmanskog carstva pa se uvjeri.
Osmanlije nikom nisu nametnuli vjeru ni jezik. Grci su govorili grcki i ostali pravoslavci, Srbi su govorili srpski i ostali pravoslavci, Madjari su govorili madjarski i ostali katolici itd, itd..
Pogledaj Spance, Portugalce, Engleze i Francuze. Gdje sgod su dosli nametnuli su svoju vjeru i svoj jezik: Afrika, Azija, Juzna Amerika itd.
Ni meni za vrijeme Tita niko nije nista ruzno rekao jer nije smio. Za takve stvari se islo u zatvor ( verbalni delikt) To se radilo u rukavicama na drugi nacin ali to je duga prica.
Dakle, tebe pitaju Hrvati i Srbi " sta bi vi radili da ste imali naoruzanje" a ti im ne znas odgovoriti.Sigurno ne bi radili ono sto su oni radili: otvarali logore, pravili zlocine svake vrste sve do genocida. Broj osudjenih sve govori: dozivotna, 40, 30, 20, 10 godina zatvora itd.
Bosnjaci su uvijek bili za suzivot. Potsjetio bih ih na Dekleracije muslimana upucene Anti Pavelicu o potrebi zastite Srba, Jevreja i Roma, o odlasku muftije Kurta Pavelicu u traznje zastite Srba itd. Ko je od Srba isao Milosevici,zasto je SPC blagosivljala svakog vojnika prije ulaska u Srebrenicu, dakle prije pocinjenog genocida. To su prijatelju razlike izmedju Bosnjka i Srba i Hrvata. Tvoji prijatelji te nastoje dovesti u situaciju da kazes " ma svi smo mi isti"
Sta mi imamo sa Turcima ili Arapima. Jedno je vjera a drugo je etnicko odredjenje. Musliman je i Indonezanin, Ujgur u Kini itd. Srbi u BiH imaju zaledjenu Srbije a Hrvati Hrvatske a mi takve zaledjine nemamo.
Ono sto ne znas ne mozes tvrditi da nije postojalo Ispadas ozbiljni naivcina. Ja znam puno ljudi koji su sudjeni po 10 godina kao Mladi muslimani a da to nikad nisu bili. Da li znas kako je prosao Alija Nametak kad je napisao istinitu pricu ZA OBRAZ i opisao desavanja u Berkovicima - selo na putu Stolac- Bileca. Dobio je 14 ili 15 godina, za opsi istine, a Andric pise svoje bolesne knjizevne fikcije i dobiva najveca drzavna priznanja, dobar stan, platu, i sve sto uz to ide, iako se iskazuje kao okorjenli nacional-sovinista,a dok je sluzbovao u Njemackoj kao fasista.
Ja ne znam gdje si ti zivio, sta ti je bio otac, ali moj je u KSHS zavrsio gimnaziju,blizi rodjak po majci je 1915. godine je zavrsio Fakultet islamskih nauka u Istambulu, djed po majci je bio gradonacelnik jednog gradicu . Poslije osudjen od komunista a da ni sam nije znao zasto itd, itd
-
takojegovorio
#191 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Čim je bilo bolesno,počelo je da propada.Haman2 wrote:Osmansko carstvo se urušilo samo od sebe kao i sva ostala carstva,ali i uz "pomoć" ostalih,koji su ga nazivali "bolesnikom sa bosfora".Osmanlije su u početku koristile vrlo surove metode zastrašivanja,tako da su ovde ostale pet vekova,a pitanje je kako bi bilo da su se južni sloveni pobunili malo ranije.A to da su ratovali srcem to stoji,ali i da su posle kada nisu osvojili Beč vršili strahovita zverstva sveteći se Bosancima Srbima i Hrvatima i to stoji.
muslimani žuti mravi
Tita da vas brani.
Zasto su osmansko carstvo nazivali "Bolesnik sa Bosfora". Zasto je carstvo bilo bolesnik. Pa bilo je bolesno jer se nije moglo braniti isto kao i bolestan covjeki. Carstvo se ne moze braniti sa inferiornim naoruzanjem, prevazidjenom taktikom ratovanja itd.itd
Kazes da su "Osmanlije u pocetku koristile surove metode". Mani propagandnih prica. Da su Osmanlije korisile surove metode kako bi drzali tolike narode u pokornosti. Pogledaj malo karte Osmanskog carstva pa se uvjeri.
Osmanlije nikom nisu nametnuli vjeru ni jezik. Grci su govorili grcki i ostali pravoslavci, Srbi su govorili srpski i ostali pravoslavci, Madjari su govorili madjarski i ostali katolici itd, itd..
Pogledaj Spance, Portugalce, Engleze i Francuze. Gdje sgod su dosli nametnuli su svoju vjeru i svoj jezik: Afrika, Azija, Juzna Amerika itd.
Ni meni za vrijeme Tita niko nije nista ruzno rekao jer nije smio. Za takve stvari se islo u zatvor ( verbalni delikt) To se radilo u rukavicama na drugi nacin ali to je duga prica.
Dakle, tebe pitaju Hrvati i Srbi " sta bi vi radili da ste imali naoruzanje" a ti im ne znas odgovoriti.Sigurno ne bi radili ono sto su oni radili: otvarali logore, pravili zlocine svake vrste sve do genocida. Broj osudjenih sve govori: dozivotna, 40, 30, 20, 10 godina zatvora itd.
Bosnjaci su uvijek bili za suzivot. Potsjetio bih ih na Dekleracije muslimana upucene Anti Pavelicu o potrebi zastite Srba, Jevreja i Roma, o odlasku muftije Kurta Pavelicu u traznje zastite Srba itd. Ko je od Srba isao Milosevici,zasto je SPC blagosivljala svakog vojnika prije ulaska u Srebrenicu, dakle prije pocinjenog genocida. To su prijatelju razlike izmedju Bosnjka i Srba i Hrvata. Tvoji prijatelji te nastoje dovesti u situaciju da kazes " ma svi smo mi isti"
Sta mi imamo sa Turcima ili Arapima. Jedno je vjera a drugo je etnicko odredjenje. Musliman je i Indonezanin, Ujgur u Kini itd. Srbi u BiH imaju zaledjenu Srbije a Hrvati Hrvatske a mi takve zaledjine nemamo.
Ono sto ne znas ne mozes tvrditi da nije postojalo Ispadas ozbiljni naivcina. Ja znam puno ljudi koji su sudjeni po 10 godina kao Mladi muslimani a da to nikad nisu bili. Da li znas kako je prosao Alija Nametak kad je napisao istinitu pricu ZA OBRAZ i opisao desavanja u Berkovicima - selo na putu Stolac- Bileca. Dobio je 14 ili 15 godina, za opsi istine, a Andric pise svoje bolesne knjizevne fikcije i dobiva najveca drzavna priznanja, dobar stan, platu, i sve sto uz to ide, iako se iskazuje kao okorjenli nacional-sovinista,a dok je sluzbovao u Njemackoj kao fasista.
Ja ne znam gdje si ti zivio, sta ti je bio otac, ali moj je u KSHS zavrsio gimnaziju,blizi rodjak po majci je 1915. godine je zavrsio Fakultet islamskih nauka u Istambulu, djed po majci je bio gradonacelnik jednog gradicu . Poslije osudjen od komunista a da ni sam nije znao zasto itd, itd
Oni narodi,,kako sam kažeš.koji su bili u pokornosti,sada se svete.Ne očekuješ valjda da srbi i hrvati hvale osmanlije.
Ovako kako ti opisuješ osmanlije,ispada da je teklo med i mlijeko,tj. da oni narodi koji su bili pokoreni,nisu trebali ni da se oslobađaju.Kako da ne!
A to ,što se tiče političkih protivnika i disidenata,već mi je smiješno!Ali ne samo u Bosni,nego i u Hrvatskoj a posebno u Srbiji.Svi nešto kao da su patili,da su ih mučili komunisti i ne znam šta više.Sećaš se odlično da samo nisi smeo da pričaš protiv Tita i partije.22 moliona ljudi živelo je sasvim dobro,a to što pojedinci nisu uspeli da se snađu u novom društvenom poretku i nije neka stvar.
No da ne budem pod uticajem Andrića.molio bih te da mi daš podatke kako se živelo u Bosni za vreme turaka.Sve što pišem ,saznajem iz novina,knjiga i drugih medija tako možda grešim.Rado ću prihvatiti tvoje podatke,još ako su istiniti,sve ću ovo da bacim u vodu
-
Haman2
#192 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Ima ona narodna, "ni jedan okupator nije mio ma kakav bio" Sa ovom narodnom izrekom sam ti sve kazao ako je razumijes. Osim toga naveo sam i primjere dugih okupatora, pa si mogao napraviti komparaciju: Osmanlije, Spanci, Portugalci, Francuzi i Englezi i da ne nabrajam dalje. Ja nigdje nisam kazao da se tada dobro zivjelo. U to vrijeme zivot je bio bijedan cak i u osmanskom carsvu Male Azije. To mozes saznati ako procitas price iseljenika iz BiH po dolasku Austro-Ugarske. Nije lijepo izvrtati cinjenice i trditi da sam ja govorio o lijepom zivotu Srba pod Osmanlija.Čim je bilo bolesno,počelo je da propada.
Oni narodi,,kako sam kažeš.koji su bili u pokornosti,sada se svete.Ne očekuješ valjda da srbi i hrvati hvale osmanlije.
Ovako kako ti opisuješ osmanlije,ispada da je teklo med i mlijeko,tj. da oni narodi koji su bili pokoreni,nisu trebali ni da se oslobađaju.Kako da ne!
A to ,što se tiče političkih protivnika i disidenata,već mi je smiješno!Ali ne samo u Bosni,nego i u Hrvatskoj a posebno u Srbiji.Svi nešto kao da su patili,da su ih mučili komunisti i ne znam šta više.Sećaš se odlično da samo nisi smeo da pričaš protiv Tita i partije.22 moliona ljudi živelo je sasvim dobro,a to što pojedinci nisu uspeli da se snađu u novom društvenom poretku i nije neka stvar.
No da ne budem pod uticajem Andrića.molio bih te da mi daš podatke kako se živelo u Bosni za vreme turaka.Sve što pišem ,saznajem iz novina,knjiga i drugih medija tako možda grešim.Rado ću prihvatiti tvoje podatke,još ako su istiniti,sve ću ovo da bacim u vodu
Ali pak da te nesto priupitam. Koliko ste vi dugo bili pod Osmanlijava ili koliko je godina trebalo da podignete Prvi srpski ustanak. Zasto ste se nosili kao Osmanlije, turban, koparan, salvare, pas, fes itd. Procitaj pricu Laze Lazarevica Prvi pus socem na jutrenju, pa vidi kako se oblacio njegov otac, sta je nosio prilikom odlaska u crkvu, kako je on zvao svoga oca baboili tata itd.
Zove me prijatelj. Nastavit cu sa pisanjem kad se vratim.
- dr_Evil
#193 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Za boldirano, zato jeste genocidan narod, a ima i UZP verzija toga istog. Prvo napisete nove knjige o historiji pa onda se na osnovu njih svetite, ili valjda se svetite zbog Ivanovih (Ivinih) "historijskih" knjiga.takojegovorio wrote:
Čim je bilo bolesno,počelo je da propada.
Kako se zivilo u Bosni za vrijeme Turaka, vrlo lose. Kako se zivilo u ostatku Europe u to vrijeme, vrlo lose. Mislis da je negdje drugo bilo puno bolje?
Samo ne znam zasto uvijek imam potrebu da odgovaram trolerima
-
takojegovorio
#194 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Još se nisam nacionalno odredio,tako da ja nisam mi,na koga god ti mislio.Prijatelju,ja još "živim" u Jugoslaviji! Kada ću se dozvati pameti ,ne znam.Haman2 wrote:Ima ona narodna, "ni jedan okupator nije mio ma kakav bio" Sa ovom narodnom izrekom sam ti sve kazao ako je razumijes. Osim toga naveo sam i primjere dugih okupatora, pa si mogao napraviti komparaciju: Osmanlije, Spanci, Portugalci, Francuzi i Englezi i da ne nabrajam dalje. Ja nigdje nisam kazao da se tada dobro zivjelo. U to vrijeme zivot je bio bijedan cak i u osmanskom carsvu Male Azije. To mozes saznati ako procitas price iseljenika iz BiH po dolasku Austro-Ugarske. Nije lijepo izvrtati cinjenice i trditi da sam ja govorio o lijepom zivotu Srba pod Osmanlija.Čim je bilo bolesno,počelo je da propada.
Ali pak da te nesto priupitam. Koliko ste vi dugo bili pod Osmanlijava ili koliko je godina trebalo da podignete Prvi srpski ustanak. Zasto ste se nosili kao Osmanlije, turban, koparan, salvare, pas, fes itd. Procitaj pricu Laze Lazarevica Prvi pus socem na jutrenju, pa vidi kako se oblacio njegov otac, sta je nosio prilikom odlaska u crkvu, kako je on zvao svoga oca baboili tata itd.
Zove me prijatelj. Nastavit cu sa pisanjem kad se vratim.
Slažem se s tobom za okupatore!Što se tiče Osmanlija i njihove vladavine na ovim prostorima,tražio sam u arhivi grada,ali oni neće da daju.Tražio sam i od turaka,ni oni ne daju.Međutim,izašla je skoro knjiga ,sarađivali su na njoj srpski i turski historičari,i imam je,gde lijepo piše o vladavini osmanlija,ali to je vrlo malo.A to daq li sam ja ili moj neki predak koji je bio musliman ,nosili fes i oblačili tursku nošnju,ništa ne znači.I ti sada,kada odeš na veselje,svadbu,sunet ili šta drugo nosiš kaubojsko odelo.Evo u našim školama ima slika Vuka S. Karadžića sa fesom na glavi.U svakoj školi!
No šta su osmanlije ostavile za pet vekova vladavine?Most u Mostaru i Na Drini ćupriju!
Ako su srbi digli ustanak posle tri veka,šta ste vi uradili?.Ima kod Andrića jedan podatak ,ne znam da li je tačan da su srbi i bošnjaci digli ustanak u hercegovini,za vreme osmanlija.Već sam pisao da moji rođaci,čiji su pretci bili prave age i begovi,na pomen turske uzdišu,i skoro padaju u nesvest od ljubavi prema osmanlijama.Ali to su prošla vremena.
Kod mene se dolazi za dva bajrama i svi,osim mene poste ramazan,i ima veliki broj onih koji su bili na hadž.Danas,stari,babo, ode na džumu,a prilično je bolestan.
Molio bih te da mi navedeš još neki izvor o osmanskoj vladavini,naročito me interesuje Bosna!
-
Haman2
#195 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Ti se jos nisi nacionalno odredio i kazez da jos uvijek zivis u YU, to jest drzavi koje nama. Niko tebi ne brani da zivis u svom imaginarnom svijetu. To je tvoja osobna stvar.Još se nisam nacionalno odredio,tako da ja nisam mi,na koga god ti mislio.Prijatelju,ja još "živim" u Jugoslaviji! Kada ću se dozvati pameti ,ne znam.
Slažem se s tobom za okupatore!Što se tiče Osmanlija i njihove vladavine na ovim prostorima,tražio sam u arhivi grada,ali oni neće da daju.Tražio sam i od turaka,ni oni ne daju.Međutim,izašla je skoro knjiga ,sarađivali su na njoj srpski i turski historičari,i imam je,gde lijepo piše o vladavini osmanlija,ali to je vrlo malo.A to daq li sam ja ili moj neki predak koji je bio musliman ,nosili fes i oblačili tursku nošnju,ništa ne znači.I ti sada,kada odeš na veselje,svadbu,sunet ili šta drugo nosiš kaubojsko odelo.Evo u našim školama ima slika Vuka S. Karadžića sa fesom na glavi.U svakoj školi!
No šta su osmanlije ostavile za pet vekova vladavine?Most u Mostaru i Na Drini ćupriju!
Ako su srbi digli ustanak posle tri veka,šta ste vi uradili?.Ima kod Andrića jedan podatak ,ne znam da li je tačan da su srbi i bošnjaci digli ustanak u hercegovini,za vreme osmanlija.Već sam pisao da moji rođaci,čiji su pretci bili prave age i begovi,na pomen turske uzdišu,i skoro padaju u nesvest od ljubavi prema osmanlijama.Ali to su prošla vremena.
Kod mene se dolazi za dva bajrama i svi,osim mene poste ramazan,i ima veliki broj onih koji su bili na hadž.Danas,stari,babo, ode na džumu,a prilično je bolestan.
Molio bih te da mi navedeš još neki izvor o osmanskoj vladavini,naročito me interesuje Bosna!
Kazes " da li sam ja ili moj neki predak koji je bio musliman ,nosili fes i oblačili tursku nošnju,ništa ne znači". Za tebe to nista ne znaci, za onoga ko se tako oblacio nesto je znacilo, to jest da mu nosnja dopadala.I Vuku Karadzicu se dopadao fes i on ga je nosio. Karadjordju i Milosu Obrenovicu se dopadao turban i oni su ga nosili. Ako to radi i obican covjek kao otac Laze Lazarevica, to prakticno znaci da se i obicnom covjeku dopadala turska nosnja. Tursku nosnju Srbima niko nije silom nametao.
Ja ne nosim kaubojsko odijelo (pogresan zakljucak), ja sam Evropljanin i tako se oblacim a zivim u svojoj domovini BiH, gradu soli i dima .
To sto pise Ivan-Ivo Andric objesi macku o rep, jer to nema nikave istorijske vrijednostii. Andric je mastor pisanja, veliki islamofob i fasista, sto proizilazi iz njegovih djela i sluzbovanja u Njemackoj gdje je bio opsjednut fasistickom ideologijom.
Bosnjaci i Srbi su zajedno ratovali protiv Austro-Ugarske. Po nekim tvrdnjama u tom ratovanju ucestvovalo je oko 10% Srba.
Sta su Osmanlije ostavile za V vijekova. Malo sta. Ni Napoleon nije nigdje nista ostavio, Dzindis Kan takodje. Takva su bila vremena
Neko voli Turke, neko ih prezire. Za vrjeme osmanske vladavine muslimani su imali neke povlastice ali su morali ici u bitke koje su vodile Osmanlije gdje su ginuli za njihove interese.
Turke ne volim niti ih prezirem. Volim njihov nacin ucenja ezana i Kur'ana. Volim gledati njihove TV serije jer imaju dobre glumce, reditelje, fotografe itd. Posebno mi se dopala serija Moja domovina.
- zarko.filip
#196 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Da li si svestan da kada napises ovako nesto u sustini pravdas pocinioce genocida,zlocina i svega sto je uradjeno u BIH.Spominjati osvetu u danasnje vreme je u najmanju ruku smesno.A kome su se to svetili?Osmanlijama sigurno nisu.Ljudima koji zive na ovim prostorima i ciji je jedini greh to sto je nekada neki njihov predak uzeo islam Bolesno da bolesnije ne moze biti.takojegovorio wrote:Čim je bilo bolesno,počelo je da propada.Haman2 wrote:Osmansko carstvo se urušilo samo od sebe kao i sva ostala carstva,ali i uz "pomoć" ostalih,koji su ga nazivali "bolesnikom sa bosfora".Osmanlije su u početku koristile vrlo surove metode zastrašivanja,tako da su ovde ostale pet vekova,a pitanje je kako bi bilo da su se južni sloveni pobunili malo ranije.A to da su ratovali srcem to stoji,ali i da su posle kada nisu osvojili Beč vršili strahovita zverstva sveteći se Bosancima Srbima i Hrvatima i to stoji.
muslimani žuti mravi
Tita da vas brani.
-
takojegovorio
#197 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Pročitaj sve što sam napisao i videćeš da nigde ne negiram genocid.Proveo sam dve godine u Sarajevu,opkoljenom od srba,koji su besomučno granatirali grad.
Ali dragi prijatelju šta hoćeš od mene?
Počinjen je genocid.
Glavni akteri su ili osuđeni ili mrtvi!
Ako hoćeš da opstaneš,i kao pojedinac i kao narod ,moraš da se boriš!
Ako srbi imaju Jasenovac,Hrvati Blajburg onda imate i vi ono čime se ponosite!
U ratu se gine,u ratu ne vlada razum ,nego emocije.Kada to shvatiš i prihvatiš evropski način življenja,opstaćeš!
Viči,urlaj,galami,prijeti,psuj i govori o Srebrenici i ostalim stratištima Bošnjaka!Možda tako opstaneš!
Počinjen je genocid.
U ratu se gine,u ratu ne vlada razum ,nego emocije.Kada to shvatiš i prihvatiš evropski način življenja,opstaćeš!
Viči,urlaj,galami,prijeti,psuj i govori o Srebrenici i ostalim stratištima Bošnjaka!Možda tako opstaneš!
- zarko.filip
#198 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Porediti Jasenovac i Blajburg je neumesno.takojegovorio wrote:Pročitaj sve što sam napisao i videćeš da nigde ne negiram genocid.Proveo sam dve godine u Sarajevu,opkoljenom od srba,koji su besomučno granatirali grad.
Počinjen je genocid.
Koji smo to mi?
-
Haman2
#199 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Dragi prijatelju. O zlocinima treba govoriti, da nam se vise ne ponovi ni Jasenovac, ni Blajburg a ni Srebrenica. Nismo govorili o zlocinima u Podrinju: Foca, Visegrad, Gorazde, Rogatica nad muslimanima u Drugom svjetskom ratu, pa nam se ponovise isti zlocini ali sad i genocid. Ponovo odvedose 70 ljudi, zena, djece i staraca i zapalise, i to potomci onih koju su to radili u Drugom svjetskom ratu.
Ako mislimo zivjeti kao dobre komsije-susjedi onda sjedimo i razgovarajmo o nasoj proslosti, napisimo objektivno nasu proslost ali tako, da da onaj ko cita ili uci shvati, da je nasa proslost bila ruzna, puno zlocina svake vrste i da trebamo jednom prestati mastati o klanju komsije, silovanju njegove zene ili kcerke, otimacini njegovih dobara itd. Trebamo jednom prestati govoriti kako su Bosnjaci Turci i svetiti se Bosnjacima za tursku krivnju. To se u psihologiji naziva " pogresno usmjerena agresija".
Ako mislimo zivjeti kao dobre komsije-susjedi onda sjedimo i razgovarajmo o nasoj proslosti, napisimo objektivno nasu proslost ali tako, da da onaj ko cita ili uci shvati, da je nasa proslost bila ruzna, puno zlocina svake vrste i da trebamo jednom prestati mastati o klanju komsije, silovanju njegove zene ili kcerke, otimacini njegovih dobara itd. Trebamo jednom prestati govoriti kako su Bosnjaci Turci i svetiti se Bosnjacima za tursku krivnju. To se u psihologiji naziva " pogresno usmjerena agresija".
-
takojegovorio
#200 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac
Možda je neumesno,ali je istinito!
Danas, kada su sva dokumenta i arhive dostupne,može se naći puno toga zanimljivog.
Kao na primer ,da su Tito,Ranković,i kompanija,i naravno OZNA ,znali šta se dešava u Jasenovcu,ali je bila direktiva od OZNE,što više žrtava to veća država.Sećaš li se izjave Biljane Plavšić da ako treba izginuće 6 miliona srba da bi ostali srbi živeli rahat.
O zločinima nad Bošnjacima muslimanima u Foči i drugim mestima,stvarno nisam znao,dok nisam pročitao u Borbi "Četnički zločini nad muslimanima" od Vladimira Dedijera...To je bilo negde 1988
Danas, kada su sva dokumenta i arhive dostupne,može se naći puno toga zanimljivog.
Kao na primer ,da su Tito,Ranković,i kompanija,i naravno OZNA ,znali šta se dešava u Jasenovcu,ali je bila direktiva od OZNE,što više žrtava to veća država.Sećaš li se izjave Biljane Plavšić da ako treba izginuće 6 miliona srba da bi ostali srbi živeli rahat.
O zločinima nad Bošnjacima muslimanima u Foči i drugim mestima,stvarno nisam znao,dok nisam pročitao u Borbi "Četnički zločini nad muslimanima" od Vladimira Dedijera...To je bilo negde 1988