Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Eh, tipično kalesijsko-kotlinsko razmišljanje.
Znači jedinu ekskluzivo za ljubav prema Titu ima prosječan Bošnjak, ako u međuvremenu nije zaokupiran velikobošnjačkim patrijotizmom ili turkofilijom.
A nama Hrvatima se zna - ako nisi za Franju, nisi ni Hrvat.
Čovječe, moj hrvatski narod je iznjedrio 90% osoba koje su bile na čelu antifašističkog pokreta u Jugi, pa ako hoćeš i Tita. I što ti tu nije jasno?
dobro, sad znam..ide šlager.-.-. red Pavelića, red Jasenovca, red Ahmića, red Dretelja
Sta tebi smeta Kalesija nije velegrad kao Livno al jebat ga.
Svi ti na celu antifasistickog pokreta su sramota roda svoga sta je s tobom nisi dobio naputnice iz stozera ili sta.
Ako nisi za Franju nisi Hrvat, svi pod jedan konac, jedan narod, jedna partija, jedan vodja, dokle je doslo sad te ja moram ucito hrvatstvu.
Pusti i Bosnje oni vole Titu jer je bio unitarista i majorizirao Hrvate i cinio zulum prema Srbima jebo je i Sulejmana velicanstvenog u tom pogledu.
Sto se tice tig groznih mjesta koje si naveo to nebi da komentiram.
A jebo ga ti.
Znači - Alijin si fan. Pa gdje dirnuh u osinjak
Procitaj ranije postove, nisam, samo jedno dobro djelo a to je referendum ostalo je sve usrao, dobro manje vise sve.
Nisam sklon idealiziranju pojedinaca pogotovo velikih vodja, svakog bi mijenjao za jak drzavno-pravni sistem al uozbilji se ja sad.
Bespuca sam poceo da citam nije mi se dalo da dovrsim, sumnjam da ce i jedno od navedenih djela da ostavi bilo kakv ozbiljan trag, mada je Alija makar robijao zbog svog misljenja dok je Francek navijao sa grobarima u kopu na stadionu JNA.
Last edited by Korisničkoime on 28/08/2019 21:32, edited 1 time in total.
Hafis wrote:_Hoćemo li se mijenjati: Ja tebi Bespuća posudim a ti meni Deklaraciju, pa onda razmijenjujemo dojmove
Kratak je put od osobe za koju do skora niste culi do drzanja postera na zidu i sakupljanja znackica i salveta sa likom doticnog
To i govorim. Ono lafo nisu znali za Aliju, ali jebi ti to - za godinu dana razvali on na izborima. K'o, imao kvalitetan program, reformatorski, hau jes no.
Korisničkoime wrote:
Procitaj ranije postove, nisam, samo jedno dobro djelo a to je referendum ostalo je sve usrao, dobro manje vise sve.
Nisam sklon idealiziranju pojedinaca pogotovo velikih vodja, svakog bi mijenjao za jak drzavno-pravni sistem al uozbilji se ja sad.
Bespuca sam poceo da citam nije mi se dalo da dovrsim, sumnjam da ce i jedno od navedenih djela da ostavi bilo kakv ozbiljan trag, mada je Alija makar robijao zbog svog misljenja dok je Francek navijao sa grobarima u kopu na stadionu JNA.
Slušaj, ti si mene kao javno deklariranog nekog da ne kažem jebenog Hrvata, odmah svrstao u proustaški element koji ne može, tj. ne smije imati nikakve veze s Titom ili ne dao bog s NOB-om.
E, tako i ja ovdje radim s takvim - ili ga stavlčjam u filter ili ga uvjeravam da je islamist, turkofil, SDA-ovac...upravo ono što on meni radi.
Da mi ovo zaključimo: Tito se ne može uspoređivati ni s kim na ovim prostorima.
To je realnost, činjenica i nitko nije manji Hrvat, ili Srbin, ili Bošnjak ili bilo što ako to prizna.
Korisničkoime wrote:
Slušaj, ti si mene kao javno deklariranog nekog da ne kažem jebenog Hrvata, odmah svrstao u proustaški element koji ne može, tj. ne smije imati nikakve veze s Titom ili ne dao bog s NOB-om.
E, tako i ja ovdje radim s takvim - ili ga stavlčjam u filter ili ga uvjeravam da je islamist, turkofil, SDA-ovac...upravo ono što on meni radi.
Ne, nisam te svrstao u proustaski element, gdje sam to uradio, gdje sam ustase uzeo u usta.
Samo kazem ako ti je Tito ispred Franje dovodim tvoje hrvatstvo u pitanje.
Kako moze biti Hrvat a da mu je Tito ispred Franje, kako moze biti Hrvat kojem je Sarajevo ispred Zagreba mozda ce ti zvucati poznato, ne znam.
Korisničkoime wrote:
Ne, nisam te svrstao u proustaski element, gdje sam to uradio, gdje sam ustase uzeo u usta.
Samo kazem ako ti je Tito ispred Franje dovodim tvoje hrvatstvo u pitanje.
Kako moze biti Hrvat a da mu je Tito ispred Franje, kako moze biti Hrvat kojem je Sarajevo ispred Zagreba mozda ce ti zvucati poznato, ne znam.
Pa jebo ga ti, čitaš li ti mene, jebote, k'o dizel.:
Hafis wrote:
Ma daj. Ne znam za koga me držite, ali toliko zastranio nisam. Čovječe ja sam išao u III osnovnu, tj. OŠ Hamza Humo, najpartizanskija škola u BiH, dva su mi pretka na partizanskom groblju... Mislim ono što sam rekao gore za Aliju i Titu, vrijedi isto i za Franju i Titu. Smiješna tema.
O.P.
A za Aliju i Tita sam rekao da je to isto kao kad bi poredili tko je bolji glumac Rile iz Vize ili Jack Nicholson
A što je tebi nespojivo da jedan Hrvat može preferirati Tita ispred Tuđmana, to spada u sferu stereotipa.
Ili nisi nikad pričao otvoreno s nekim Hrvatom...ili se krećeš u lošem društvu.
Čovječe, nije to baš kako su ti utuvili u glavu.
Hafis wrote:Ma nije to, nego samo nek uđe u zapisnik.
A i utvrdili smo nešto novo: biti Hrvat iz Hercegovine ne znači i ne cijeniti Tita
I jos da priznas da ti je Sarajevo ispred Zagreba pa da
Sarajevo??
Tu si me uhvatio. Sve manje mi se dopada, mada me vežu lijepe uspomene za njega.
Možda upravo te ranije spoznaje o nekom ljepšem Sarajevu zamagljuju moju današnju sliku o njemu.
Da si me recimo krajem osamdesetih upitao bi li mogao živjeti u njemu, pristao bih kao iz topa.
A danas, moram biti iskren - teško, veoma veoma teško, u stvari nemoguće. Ne bih mogao.
Hafis wrote:A što je tebi nespojivo da jedan Hrvat može preferirati Tita ispred Tuđmana, to spada u sferu stereotipa.
Ili nisi nikad pričao otvoreno s nekim Hrvatom...ili se krećeš u lošem društvu.
Čovječe, nije to baš kako su ti utuvili u glavu.
Meni je ovaj @Hafis sve vise sumnjiv, cuj isao u skolu Hamza Humo, taj Hamza em komunista em balija, ovdje se vidi dalekovidnost stozerne i jedine moguce stranke svih Hrvata na kugli zemaljskoj kada provode nacionalnu segregaciju po skolama, danasnja omladina dobro zna redosljed izmedju Tita i Franceka.
A na čemu je zasnovana ta savršena slika o Brozu? Mislim, objektivno, evo isključimo Aliju sada iz priče totalno. Nemo da to bude priča o blagostanju i rahatluku, jer se lahko pobija.
mistek wrote:A na čemu je zasnovana ta savršena slika o Brozu? Mislim, objektivno, evo isključimo Aliju sada iz priče totalno. Nemo da to bude priča o blagostanju i rahatluku, jer se lahko pobija.
Broz je djelima sacinio sliku o sebi. Iz rata izasli k'o indijanci i on je uspio vrecu punu rogova da umiri(kako, ne pitaj puno ali je funkcionisalo), od nista napravio svasta...malo li je.
mistek wrote:A na čemu je zasnovana ta savršena slika o Brozu? Mislim, objektivno, evo isključimo Aliju sada iz priče totalno. Nemo da to bude priča o blagostanju i rahatluku, jer se lahko pobija.
Pa ako voliš ovu državu, moraš biti svjestan da bez Broza i komunista ona najvjerovatnije danas ne bi postojala.
Uoči 2.S.R. BIH kao političko pravni subjekt ne postoji i iskreno ne vidimo ko bi drugi, poslije rata, imao snagu i volju da je vrati sa smetljišta historije.
Samo to bi trebalo biti dovoljno, a da ne pričamo o stanju u kojem je bila ova zemlja nakon najvećeg rata u historiji.
Ukratko napravio je pitu od govana.
Last edited by kamberovica polje on 29/08/2019 00:10, edited 1 time in total.
Hafis wrote:Ma nije to, nego samo nek uđe u zapisnik.
A i utvrdili smo nešto novo: biti Hrvat iz Hercegovine ne znači i ne cijeniti Tita
I jos da priznas da ti je Sarajevo ispred Zagreba pa da
Sarajevo??
Tu si me uhvatio. Sve manje mi se dopada, mada me vežu lijepe uspomene za njega.
Možda upravo te ranije spoznaje o nekom ljepšem Sarajevu zamagljuju moju današnju sliku o njemu.
Da si me recimo krajem osamdesetih upitao bi li mogao živjeti u njemu, pristao bih kao iz topa.
A danas, moram biti iskren - teško, veoma veoma teško, u stvari nemoguće. Ne bih mogao.
Pa i nije te pitao gdje bi volio zivjeti, nego koji grad ti je blizi u simbolickom smislu.
Titu sam dao zakletvu, Aliji nisam. Od siromašne zemlje su Maršal i komunisti izgradili zemlju dostojnu respekta, držali nacionaliste pod ručnom. Nije to baš lako.
Pa to su fiktivne tvrdnje, to što vi iznosite. Prvo, BiH je u kontinuitetu postojala kao cjelina 8 stoljeća. Imamo prekid prije drugog svjetskog rata, tačno, ali je apsolutna hipotetika priča o tome kako ne bi bilo BiH da nije bilo Broza. Koju državu je progutao drugi svjetski rat? Ne bi ni Bosnu i Hercegovinu, sasvim sigurno.
Dakle, kada govorimo o Brozu, govorimo o diktatoru. To je valjda jasno? Eh sada, neko će reći da je takva diktatura super, ali bojim se da se niko trezven ne može složiti da je bilo kakva diktatura super. Kao što već rekog, radi se o klasičnom totalitarnom režimu i diktaturi. Kao i svaki drugi režim, on nosi i neke prednosti, ali mane su u svakom slučaju mnogo veće. To su činjenice koje ne izmišljam ja, nego ljudi relevantni za te oblasti. Za mene lično, bilo kakav oblik diktature je neprihvatljiv.
Kada govorimo o Brozu, govorimo o čovjeku koga će svaka studija svrstati među 15 navećih zločinaca 20. stoljeća. Odnosno, njegov režim, rekao bih. Tu sad imamo razne cifre žrtava režima, koje se obično kreću oko pola miliona ljudi. Mislim, sve uredu, ali ne možemo valjda pobjeći od ovoga? Trebamo li pričati zaista o partizanskim zločinima u ratu? Uopšteno, ili samo nad Bošnjacima? Prosto, dobar broj njih se može porediti sa četničkim, tada ili 50 godina kasnije. O poslijeratnom periodu da ne govorimo. Proganjanje političkih protivnika, kontrola apsolutno svega, jednoumlje. Sve na stranu, ali mi bi trebali svaki dan zahvaljivati Bogu što živimo u trenutku historije kada je nakon stoljeća i stoljeća jednoumlja došla kakva-takva demokratija (krnjava ovdje, ali nekakva). Prema Titovim vlastitim riječima, svrha je OZNE bila da "utjera strah u kosti onima koji ne vole ovakvu Jugoslaviju".
Konačno, nemjerljive su štete koje je taj režim nanio muslimanima, a činjenica je da je preko 95% Bošnjaka muslimanima. Je li fakat potrebno da se taksativno nabrajaju te štete po muslimane? Mislim, shvatam ja da to oni koji nisu toliko bliski Islamu ne razumiju, ali ako zatvoriš ljudima škole, zabraniš obrazovanje, ako im rušiš osnovne gradivne ćelije, ne dozvoljavaš organizovanje, ako im ne dozvoljavaš jednaka prava kao drugima, nije li to klasično tlačenje? Trebali da govorim o postotku muslimana na televiziji, u organima uprave, policiji i sl? Klasično tlačenje.
I na kraju, priča o ekonomskoj i društvenoj idili u Jugoslaviji je 100 puta opovrgnuta. Prenapuhana i lažna slika. Kada govorimo o BiH unutar iste, slike su još gore. Malkolm u svojoj knizi navodi: "Bosna i Hercegovina zaista nije uzivala status kakav je zasluzivala u jugoslavenskom federativnom sistemu i u ekonomskom je razvoju sve vise zaostajala za svojim mocnijim susjedima. Doslo je bilo doduse do krakotrajnog procvata ekonomije nakon raskida s Kominformom 1948. godine, kad je Tito, zabrinut zbog mogucnosti sovjetske invazije, odlucio smjestiti tvornice oruzja i druge strateski vazne opreme u nedostupnije dijelove Bosne i Hercegovine. Ali, taje faza planiranja ubrzo prosla, a nakon nje je Bosna i Hercegovina ostala s necim sto je jedan analiticar opisao kao "nove (i cesto nedovrsene) tvornice izgradjene u totalnoj izolaciji od trzista, prometnica i kvalifikovane radne snage". U pedesetim i sezdesetim godinama Bosna i Hercegovina je, prema ostalim dijelovima Jugoslavije, stagnirala i zaostajala, tako da joa joj je drustveni proizvod po glavi stanovnika pao sa 79 posto od jugoslavenskog prosjeka 1953. godine na 75 posto 1957. godine, i na 69 posto 1965. godine. Godine 1961. veci dio Bosne i Hercegovine sluzbeno je proglasen privredno nerazvijenim. Od svih jugoslavenskih republika, Bosna i Hercegovina imala je najnizu stopu ekonomskog rasta za cijelog razdoblja od 1952. do 1968. godine. Nacionalni dohodak Bosne i Hercegovine, koji je 1947. godine bio za 20 posto nizi od jugoslavenskog prosjeka, pao je do 1967. godine na 38 posto ispod jugoslavenskog prosjeka. Drustvena statistika govori nesto slicno otkrivajuci probleme koji su djelomicno bili simptomi ekonomske zaostalosti, a djelomicno i njeni uzroci. Na pocetku sedamdesetih Bosna i Hercegovina imala je najvisu stopu smrtnosti novorodencadi u Jugoslaviji osim na Kosovu, najvisu stopu nepismenosti (opet osim na Kosovu), najvisi postotak ljudi koji su zavrsili samo tri razreda osnovne skole (osim na Kosovu) i najnizi postotak ljudi koji zive u gradovima (osim na Kosovu)."
Svakome ko želi da vidi i ko nije zaljubljen u frankeštajnsku tvorevinu zvanu Jugoslavija iz naopakih razloga, jasno je koliko je ova režim bio loš za muslimane (koji su mahom Bošnjaci ovdje) i kakvu radost nosi činjenica da ga više ne živimo.
Point. wrote:Titu sam dao zakletvu, Aliji nisam. Od siromašne zemlje su Maršal i komunisti izgradili zemlju dostojnu respekta, držali nacionaliste pod ručnom. Nije to baš lako.
Pa jesi je ispostovo? Zakletvu mislim. Jesi branio bratstvo und jedinstvo kao zjenicu oka svoga? Jesi kurac