Pa jesu li? Da li su uklonili aparaturu i zamijenili je funkcionalnim sistemom?славянин wrote:Prvo rijetko je naci sistem koji je slican nasem tj. toliko korumpiran i zamrsen - svrha sam sebi.Koliko zemalja se zaista dovelo u ovakvu situaciju ? Ako se gleda na tranziciju recimo komunistickih zemalja - pa kako su uspjesno uklonili staru aparaturu ??Bloo wrote:Aham.
Daj mi jedan primjer gdje se to desilo?
Sistem ovakva kao što jeste u nas i tvoj scenarij?
Najblize primjere da imas neku demokratiju koja je nekako uspjela da se postavi kao stranacka autokratija - mogu da pomislim na srbiju i milosevica,imas onda i mirne smjene vlasti - tu ti spadaju svi oni koji su radikalno "zakrenuli" politiku.
A sve i pored toga - imamo specificnu situaciju - moramo imati i specifican odgovor za rjesavanje iste.
Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- Bloo
- Globalna šefica
#176 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- славянин
#177 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa u velikoj mjeri i jesu, SP je imao mnogo jaci stisak nego ove partije kod nas pa je rasformiran.Mada ni Srbija nije imala svojih normalnih vodja nego im je zapad na kasiku dao da dodju sebi i prekinu sa glupiranjem.Rezim je tada uklonjen, kao sto je i relativno skoro uklonjen u Ukrajini,kao sto su poljaci uradili.Bloo wrote: Pa jesu li? Da li su uklonili aparaturu i zamijenili je funkcionalnim sistemom?
Tesko je naci neki narod da je sebi dozvolio da se ovo desi tako da je rijetko bilo i slucajeva da su morali da uklanjaju takve vlasti.Sto se tice autokratija takvih imas primjera mnogo - ali demokratija gdje sam sebi stavis da te neko muze i ne kontas sta se desava ?? To je specificno mislim - tako da i odgovor mora biti speficican.
PS: Evo primjer, oces vodju ? Takav bi trebao onda da kaze "Koga briga jeli gdje bilo ili nije mi to moramo uraditi .. itd itd " to bi bile rijeci nekog vodje..
Last edited by славянин on 14/06/2019 21:30, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#178 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Da li je sistem u Srbiji funkcionalan?славянин wrote:Pa u velikoj mjeri i jesu, SP je imao mnogo jaci stisak nego ove partije kod nas pa je rasformiran.Mada ni Srbija nije imala svojih normalnih vodja nego im je zapad na kasiku dao da dodju sebi i prekinu sa glupiranjem.Rezim je tada uklonjen, kao sto je i relativno skoro uklonjen u Ukrajini,kao sto su poljaci uradili.Bloo wrote: Pa jesu li? Da li su uklonili aparaturu i zamijenili je funkcionalnim sistemom?
Tesko je naci neki narod da je sebi dozvolio da se ovo desi tako da je rijetko bilo i slucajeva da su morali da uklanjaju takve vlasti.Sto se tice autokratija takvih imas primjera mnogo - ali demokratija gdje sam sebi stavis da te neko muze i ne kontas sta se desava ?? To je specificno mislim - tako da i odgovor mora biti speficican.
Da li je narod zadovoljan?
Kakvo je stanje sa zdravstvom, birokratijom?
U Hrvatskoj?
Negdje drugo?
- славянин
#179 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Hrvatska i BiH su ... ne poredi trenutno to.Srbija tj. srbi kao narod su laka ovca za sisati - dignes tri prsta spomenes lazara dusana i sveto kosovo oni glasaju za tebe i onda sisas. Vlast je oborena - to sto su po ko zna koji put dopustili da ih uzjasu opet naopaki je simptomaticno za Srbijance a bogami i u BiH postoji velika doza tog mazohizma.Bloo wrote: Da li je sistem u Srbiji funkcionalan?
U Hrvatskoj?
Negdje drugo?
- Bloo
- Globalna šefica
#180 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Da li je u Srbiji ikad bilo suštinskih promjena o kojima ti govoriš tokom vladavine "pravih"?славянин wrote:Hrvatska i BiH su ... ne poredi trenutno to.Srbija tj. srbi kao narod su laka ovca za sisati - dignes tri prsta spomenes lazara dusana i sveto kosovo oni glasaju za tebe i onda sisas. Vlast je oborena - to sto su po ko zna koji put dopustili da ih uzjasu opet naopaki je simptomaticno za Srbijance a bogami i u BiH postoji velika doza tog mazohizma.Bloo wrote: Da li je sistem u Srbiji funkcionalan?
U Hrvatskoj?
Negdje drugo?
Manje birokracije, bolji zdravstveni sistem, manje nadrkanih teta na šalterima...?
- славянин
#181 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pocelo je biti dok nisu onog stresli snajperomBloo wrote: Da li je u Srbiji ikad bilo suštinskih promjena o kojima ti govoriš tokom vladavine "pravih"?
Manje birokracije, bolji zdravstveni sistem, manje nadrkanih teta na šalterima...?
- Bloo
- Globalna šefica
#182 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa gledam prema Evropi i pitam teславянин wrote:Pocelo je biti dok nisu onog stresli snajperomBloo wrote: Da li je u Srbiji ikad bilo suštinskih promjena o kojima ti govoriš tokom vladavine "pravih"?
Manje birokracije, bolji zdravstveni sistem, manje nadrkanih teta na šalterima...?.Jesu li te stvari kao po tebi nemoguce ? Zasto je nemoguce ?? - Iako usporedimo u kakvom smo stanju i pogledamo prema Evropi i vidimo svojim ocima kako moze da bude.
Nećemo spominjati Hitlera
- славянин
#183 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Sto ne spominjati hitlera ? Ili musolinija ili ovog u madjarskoj ? A koja zemlja je bila u nasoj situaciji pa da mora takvu promjenu da vrsi ? Koliko sam ja skontao nama je isto tako prilicno dobro islo.Drugi narodi sebi nisu dozvolili da dodje do ovoga sto mi sad imamo.Bloo wrote:
Pa gledam prema Evropi i pitam teKoja zemlja je prošla taj scenarij? Vođa - dešavanje naroda - stranka - promjena sistema?
- Bloo
- Globalna šefica
#184 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa znači mi/Srbija/djelomično Hrvatska (mada je i kod njih isto sranje samo više uljepšano) smo pioniri u tom tvom vrlom novom svijetu koji bi mogao da nastane ako bi izronio pravi vođa, poveo narod, osnovao stranku...?славянин wrote:Sto ne spominjati hitlera ? Ili musolinija ili ovog u madjarskoj ? A koja zemlja je bila u nasoj situaciji pa da mora takvu promjenu da vrsi ? Koliko sam ja skontao nama je isto tako prilicno dobro islo.Drugi narodi sebi nisu dozvolili da dodje do ovoga sto mi sad imamo.Bloo wrote:
Pa gledam prema Evropi i pitam teKoja zemlja je prošla taj scenarij? Vođa - dešavanje naroda - stranka - promjena sistema?
- славянин
#185 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ne znam ja koliko je u Hrvatskoj isto - ja primjetim samo da nasi ljudi rade po dalmaciji a kad predjem granicu sve autoput i to dobar autoput a ne ko onaj po vojvodini prema BeograduBloo wrote: Pa znači mi/Srbija/djelomično Hrvatska (mada je i kod njih isto sranje samo više uljepšano) smo pioniri u tom tvom vrlom novom svijetu koji bi mogao da nastane ako bi izronio pravi vođa, poveo narod, osnovao stranku...?
Zasto da ne ?? Kad smo pioniri sami sebi da se P*sere*o na glavu onda moras biti pionir i u rjesavanju tog problema.
- Bloo
- Globalna šefica
#186 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
OD sada te zovem Philip K. Dick 
- славянин
#187 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ti me mozes zvati samo dick - slobodnoBloo wrote:OD sada te zovem Philip K. Dick
- HAVANA
#188 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa imam recimo ovog u vogosci koji je jedan od rijetkih da je uspio napraviti bas dobru pricu sa radnicima.A 28 ih radi.Proizvodnja....Najmanja plata u firmi 1350 km a najveca 3000.Stvarno funkcionisu dobro.I sire se.Ja nemam nikoga u firmi sem nas dvojice jer ne zelim.Opeko sam se i ne treba mi.Platim knjigovodju,sta mi treba, a treba mi svaki dan,platim ljude i firme koje to rade i svi sretni.Vise kosta ali ne boli me glava.Bloo wrote:Pa imaš li nam prenijeti iskustva nekog od svojih poznanika koji su jednako uspješni?HAVANA wrote:HAVANA wrote:Toliko je malo strucnih ljudi za bilo sta i toliko su zatrpani poslom da je to nevjerovatno.Posla ima ko u prici,ljudi koji ga znaju raditi jako malo.Uopste nije problem dobro platiti radnika koji zna raditi,problem je naci da zna raditi.I zaraditi tu platu.I bice jos gore i gore.Mnogi stare,mnogi odlaze,malo novih dolazi...Ovi sto znaju,njima dobro,jes da crkose radeci al ubise pare.Ja sam u fazi gdje mnoge stvari zavrsim jer sam prijatelj sa tim ljudima.Bukvalno,rade mi jer smo prijatelji a mnoge vracaju.Vise se ne pita ni koliko kosta,samo uradi.Juce sam platio 4200 km za 13 dana posla.Materijala 1200.2 covjeka.I to su pored mene u tih 13 dana jos druga 2 posla zavrsili.S posla na poso...Svaku,al svaku jebenu stvar moram moliti i cekati.9 dana cekao da mi postavi klimu.Uze 150 km za ruke.Nije vise ostao od 1 sata.A puna teka...I tako redom,za sve...Plocice hoce 16 km po m2 ,naravno na crno a kaze mogu krajem mjeseca,mozda.
I necu da skidam stare,da je sve spremno,da dodje i lijepi...Vodu i razvod cekam 15 dana da dodje.Mogo sam je s trebevica dovest.450 km razvod.Ni 2 dana posla.1 covjek.I to molim i kumim.Ne javlja se frajer vise ni na telefon.Ne stigne sam,pomocnika nema nit moze da nadje.Ludilo.Sad ide druga stvar,plate ce skociti i skacu...Al i cijene ce podivljati i divljaju.Vrlo brzo nema vise jest za 4 marke i pit kafu od marku,lijepit plocice po cenera...Ko umije nek pliva.Ko ne umije,popusio ga je.Ja ne znam gdje nadju te poslove od 450 km i zasto ih rade i sta rade? Meni cerka student prvi na koji se javila dobila.U igraonici 850 km.Za studenta super.Fin posao a fina para za studenta.Iskreno ,ne znam kako joj i toliko plati sa cijenama usluge.A 2 radnice.Valja to namotat u igraonici.Mozda grijesim jer mi je sarajevo mjera ali ja to vidim i tu zivim...Neki dan kod notara bio,pa ono je smijesno.Da ih lopatom zgrce umorio bi se koliko ih naplati.Cudne stvari se desavaju.Vidicemo na sta ce izaci.Nikad nisam imao vise posla od 2003.Ni svi oko mene koje znam.Kako,zasto,nemam pojma.Suti i radi,vrti dok ima.
Nemam pojma,ja sto imam dodira sa kancelarijama a drzavne su sluzbe...imam utisak da su tu da nama komplikuju zivot.Nevjerovatno kako sputavaju ulaganja i ideje.
Jesu li povećali plate u administraciji (računovođi, office manageru, sekretarici, logističaru, malog od palube etc...) ako već ti nemaš nikoga u administraciji, valjda neko od tvojih poznanika ima...
- Bloo
- Globalna šefica
#189 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Koliko ih radi u administraciji?HAVANA wrote:Pa imam recimo ovog u vogosci koji je jedan od rijetkih da je uspio napraviti bas dobru pricu sa radnicima.A 28 ih radi.Proizvodnja....Najmanja plata u firmi 1350 km a najveca 3000.Stvarno funkcionisu dobro.I sire se.Ja nemam nikoga u firmi sem nas dvojice jer ne zelim.Opeko sam se i ne treba mi.Platim knjigovodju,sta mi treba, a treba mi svaki dan,platim ljude i firme koje to rade i svi sretni.Vise kosta ali ne boli me glava.
- HAVANA
#190 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
arzuhal wrote:Prijateljici sve ispregledali u dućanu, sve ok. Sjedi, gledaj, gledaj... I ugleda: na cijenama ne piše "KM" iza cifre!
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- славянин
#192 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
A dz'e ti je cincilatorHAVANA wrote:arzuhal wrote:Prijateljici sve ispregledali u dućanu, sve ok. Sjedi, gledaj, gledaj... I ugleda: na cijenama ne piše "KM" iza cifre!To ko mene drot birvaktile zaustavio kod doboja.Kaze sijalice,ja sijalice,trokut,prva pomoc...svezani,saso mange....
Gleda,gleda,mjerka...Aha!!! Sta reko aha? A sto trudnica sjedi naprijed? I uze mi cenera.
Nikad nisam sazno jel fakat trudnica ne smije sjediti naprijed.
- HAVANA
#193 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
E jbg sad.Bloo wrote:Koliko ih radi u administraciji?HAVANA wrote:Pa imam recimo ovog u vogosci koji je jedan od rijetkih da je uspio napraviti bas dobru pricu sa radnicima.A 28 ih radi.Proizvodnja....Najmanja plata u firmi 1350 km a najveca 3000.Stvarno funkcionisu dobro.I sire se.Ja nemam nikoga u firmi sem nas dvojice jer ne zelim.Opeko sam se i ne treba mi.Platim knjigovodju,sta mi treba, a treba mi svaki dan,platim ljude i firme koje to rade i svi sretni.Vise kosta ali ne boli me glava.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#194 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
kada svi privatnici budu tako ozbiljni i organizovani, uredni i pošeni i davali dobre plate tada neće biti ovakvih tema
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#195 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Prva plata zarađena, evo odradio i pola druge.
Nije neka ali haj nek se radi, jest da je jebeno po ovim vrućinama
ali jebajga. 530 maraka za 17 radnih dana
Inače svaki dan neko napušta, ali svaki. Danas liku bio prvi dan, kaže je li se svaki dan ovako radi? Kaže poslovođa jest. Halal van bilo dnevnica, ja se sutra ne vraćam.
Jučer 4 momka pokupila se i odoše poslije doručka, seljak ih uhvatio handrit za 650 maraka. Pokupiše se i doviđenja. Trenutno 360 ljudi radi pod otkazom. Ludilo.
Inače svaki dan neko napušta, ali svaki. Danas liku bio prvi dan, kaže je li se svaki dan ovako radi? Kaže poslovođa jest. Halal van bilo dnevnica, ja se sutra ne vraćam.
Jučer 4 momka pokupila se i odoše poslije doručka, seljak ih uhvatio handrit za 650 maraka. Pokupiše se i doviđenja. Trenutno 360 ljudi radi pod otkazom. Ludilo.
- Bloo
- Globalna šefica
#196 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pretpostavljam da sekretarica ima platu od 1350?HAVANA wrote:E jbg sad.Bloo wrote:Koliko ih radi u administraciji?HAVANA wrote:Pa imam recimo ovog u vogosci koji je jedan od rijetkih da je uspio napraviti bas dobru pricu sa radnicima.A 28 ih radi.Proizvodnja....Najmanja plata u firmi 1350 km a najveca 3000.Stvarno funkcionisu dobro.I sire se.Ja nemam nikoga u firmi sem nas dvojice jer ne zelim.Opeko sam se i ne treba mi.Platim knjigovodju,sta mi treba, a treba mi svaki dan,platim ljude i firme koje to rade i svi sretni.Vise kosta ali ne boli me glava.Sekretarica,projktant,inzinjer i jos jedna nesta,nemam pojma sta.Ostali na masinama i montazi...
Jel to neto + TO i prevoz ili ?
JEsu li svi prijavljeni na stvarne plate?
-
shandrprcSA
#197 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
vodoinstalatera i keramicar ni za lijeka, sve zauzeto
na olx i nadjem vodoinstalatera
doasao sa pomocnim i onako u pricu kad on keramicar
koliko? 15 po kvadratu al mi sve pripremi
jedva kupatilo da zavrsim, da sam samo imao slobodnog vremena vise sam bih vala sve

- славянин
#198 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Kada privatnik dobije cestu,autoput,zeljeznicki prevoz,normalnu cijenu plina-struje,kada prestane reketarenje istih od vlasti i kada prestane zatrpavanje papirima i administracijom cisto da bi postojala radna mjesta kako bi neko mogao da se nasteluje tu onda ce vjerovatno svi privatnici biti i super. Evo malo po malo manjak radne snage nastaje - zasto privatnici ne dizu plate ??? Ako vec toliko se zaradjuje... NJEMAAAAjapin_mutapi wrote:kada svi privatnici budu tako ozbiljni i organizovani, uredni i pošeni i davali dobre plate tada neće biti ovakvih tema
- HAVANA
#199 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Da,sekretarica.Netto.Ne znam za topli ali zivi blizu a ima rezervoar goriva placen mjesecno.Bas mi je sinoc bio i o tome smo pricali.Prijavljeni su a druge mogucnosti i nema.Specificna roba i nema tu nista na crno i da hoce.A i pase mu da je sav promet evidentiran i sto veci.Bolji bilansi stanja i uspjeha,lakse banke prate investiranje u masine,objekat...Sad pravi halu 2300 m2. Dobio 1350000 km bez ikakvih problema.Bez kredita nema posla i sirenja.Samo jedan radnik je otisao u njemacku.Tenkre.Sa 1700 km plate ode na 1700 eura u njemackoj.Sta misli jest i gdje spavati nemam pojma.Jos mu ponudio 1900 km da ostane.I kuca mu kilometar od posla.Ode budala.Receno mu je cao i nemoj da bi me nazvao kad se vratis A za kredit treba svasta...I meni licno je najvazniji dobar bilans stanja i uspjeha,da ima dobiti,da mi je cista porezna kartica...To je vrlo vazno,da te banka prati.Nekad mi zatreba u roku 7 dana kredit.I dobijem ga.Neki dan mi je banka 8 dan prebacila pare.To mnogo znaci.Da nije njih,90% posla ne bi zavrsio sto sam zavrsio.I ja i mnogi drugi...Bloo wrote:Pretpostavljam da sekretarica ima platu od 1350?HAVANA wrote:E jbg sad.Bloo wrote:
Koliko ih radi u administraciji?Sekretarica,projktant,inzinjer i jos jedna nesta,nemam pojma sta.Ostali na masinama i montazi...
Jel to neto + TO i prevoz ili ?
JEsu li svi prijavljeni na stvarne plate?
Last edited by HAVANA on 14/06/2019 22:56, edited 1 time in total.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#200 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
i opet privatnici ne bi podigli plate jer većina nisu biznismeni već obični piljariславянин wrote:Kada privatnik dobije cestu,autoput,zeljeznicki prevoz,normalnu cijenu plina-struje,kada prestane reketarenje istih od vlasti i kada prestane zatrpavanje papirima i administracijom cisto da bi postojala radna mjesta kako bi neko mogao da se nasteluje tu onda ce vjerovatno svi privatnici biti i super. Evo malo po malo manjak radne snage nastaje - zasto privatnici ne dizu plate ??? Ako vec toliko se zaradjuje... NJEMAAAAjapin_mutapi wrote:kada svi privatnici budu tako ozbiljni i organizovani, uredni i pošeni i davali dobre plate tada neće biti ovakvih tema