Virtualni dzemat :-D
-
aewi
#177 Re: Virtualni dzemat :-D
Selam alejkum we rahmetullah mnogodivni narode 
- vazi
#178 Re: Virtualni dzemat :-D
Alejkimu selam, izuj se i bujrumaewi wrote:Selam alejkum we rahmetullah mnogodivni narode
Ovo ti izgleda sve na nafili a odoh i ja
- kamen spoticanja
#179 Re: Virtualni dzemat :-D
ooozendjebil wrote:Esselamu alejkum, znanim i onima koje ne poznajem. Onima sto su se u medjuvremenu ponovili (ozenili, udali, djecu dobili...) Allah mubark olsun. Onima sto su devere devrili, molim Allaha da olaksa i ocisti. Amin!
Eh eto, i ja dosla
zapjeval se sta?
- arzuhal
#180 Re: Virtualni dzemat :-D
aewi wrote:.
-
zendjebil
#181 Re: Virtualni dzemat :-D
... Progovara Lakisica Zlata:kamen spoticanja wrote:ooozendjebil wrote:Esselamu alejkum, znanim i onima koje ne poznajem. Onima sto su se u medjuvremenu ponovili (ozenili, udali, djecu dobili...) Allah mubark olsun. Onima sto su devere devrili, molim Allaha da olaksa i ocisti. Amin!
Eh eto, i ja dosla
zapjeval se sta?
"Ne kuni me, moja mila majko,
Ja ne pjevam pored mujezina,
Nit' softama dertove razbijam.
Kad zapjevam s Luke na Carine,
Pjesma jeci do carske tabije,
Do onijeh carskijeh nizama.
Medj' njima je gondze Mehemede.
Kad zacuje pjesmu na tabiji,
On se sjeti svoje jauklije,
Jauklije Lakisica Zlate
Sto ga ceka tri godine dana,
Dok joj Meho iz askera dodje...
- hadzinicasa
#182 Re: Virtualni dzemat :-D
ahahahahahhahaarzuhal wrote:aewi wrote:.
koja si ti zlocoba!
ahahahahaha
- kamen spoticanja
#183 Re: Virtualni dzemat :-D
oo jadna majkozendjebil wrote:... Progovara Lakisica Zlata:kamen spoticanja wrote:ooozendjebil wrote:Esselamu alejkum, znanim i onima koje ne poznajem. Onima sto su se u medjuvremenu ponovili (ozenili, udali, djecu dobili...) Allah mubark olsun. Onima sto su devere devrili, molim Allaha da olaksa i ocisti. Amin!
Eh eto, i ja dosla
zapjeval se sta?
"Ne kuni me, moja mila majko,
Ja ne pjevam pored mujezina,
Nit' softama dertove razbijam.
Kad zapjevam s Luke na Carine,
Pjesma jeci do carske tabije,
Do onijeh carskijeh nizama.
Medj' njima je gondze Mehemede.
Kad zacuje pjesmu na tabiji,
On se sjeti svoje jauklije,
Jauklije Lakisica Zlate
Sto ga ceka tri godine dana,
Dok joj Meho iz askera dodje...
djesi bolaaaan
- Not My Idea
#184 Re: Virtualni dzemat :-D
A ne zna on da smo mi vidjeli i prije tackicehadzinicasa wrote:ahahahahahhahaarzuhal wrote:aewi wrote:.
koja si ti zlocoba!
ahahahahaha
-
zendjebil
#185 Re: Virtualni dzemat :-D
kamen spoticanja wrote: oo jadna majko![]()
djesi bolaaaan
Selam bro, lijepo te je ponovo sresti.
- medaaa
#186 Re: Virtualni dzemat :-D
selam alejkum...
usitnilo do.ramazana...
usitnilo do.ramazana...
-
zendjebil
#187 Re: Virtualni dzemat :-D
medaaa wrote:selam alejkum...![]()
usitnilo do.ramazana...
- newklear
#189 Re: Virtualni dzemat :-D
Selam iz Hercegovine... Vidim svi se poznajete sa nekih ranijih tema, a valjda primate i novu raju na temu? Ima li još iko sa juga zemlje? 
Selam
Selam
-
zendjebil
#190 Re: Virtualni dzemat :-D
We alejkumu selam, a nema danas nikog sinko moj, djecu izveli na sunce, evo ja sama. De sjedi tu dok sejh-efendija ne dodje, ja sam ti ovdje samo hizmecar.newklear wrote:Selam iz Hercegovine... Vidim svi se poznajete sa nekih ranijih tema, a valjda primate i novu raju na temu? Ima li još iko sa juga zemlje?
Selam
Hoces li kahvu, caj..? mozda se malo čuje na farbu, nedavno su krecili...vrijedni mashaAllah, da ih Allah nagradi.
Last edited by zendjebil on 21/04/2019 08:22, edited 1 time in total.
-
zendjebil
#191 Re: Virtualni dzemat :-D
selam i drugi putCiprol wrote:Selam alejk
- vazi
#192 Re: Virtualni dzemat :-D
Bujrum, bujrum, ima nas s juganewklear wrote:Selam iz Hercegovine... Vidim svi se poznajete sa nekih ranijih tema, a valjda primate i novu raju na temu? Ima li još iko sa juga zemlje?
Selam
- nefsun
#193 Re: Virtualni dzemat :-D
'Djecu izveli na sunce' 
Predlazem da otvorimo i jedan "virtualni mekteb".
-
zendjebil
#194 Re: Virtualni dzemat :-D
Jel' to ti svoje ne vodis na sunce?nefsun wrote:'Djecu izveli na sunce'
- vatrogasac
#195 Re: Virtualni dzemat :-D
"Post vam je određen kao i onima prije vas da biste bili strpljivi." (El-Bekare, 193)
I koji su čitali Kur'an i koji nisu, rekoše:
"Strpljen – spašen."
"Strpljenje je gorko al' mu je plod sladak."
"Sabur selamet."
"Ako si strpljiv u jednom momentu ljutnje, izbjeći ćeš sto dana tuge."
"Ne obara se svako drvo prvim udarcem."
"Put od hiljadu milja počinje jednim korakom."
"Strpljenja. Vremenom od trave postane mlijeko."
"Strpljivo izdrži mali gubitak i bit ćeš pošteđen velikoga."
"Čekati, biti strpljiv, to znači misliti."
"Humor i strpljenje su deve na kojima prolazimo svaku pustinju."
"Onome koji umije da čeka, s vremenom sve dolazi."
I koji su čitali Kur'an i koji nisu, rekoše:
"Strpljen – spašen."
"Strpljenje je gorko al' mu je plod sladak."
"Sabur selamet."
"Ako si strpljiv u jednom momentu ljutnje, izbjeći ćeš sto dana tuge."
"Ne obara se svako drvo prvim udarcem."
"Put od hiljadu milja počinje jednim korakom."
"Strpljenja. Vremenom od trave postane mlijeko."
"Strpljivo izdrži mali gubitak i bit ćeš pošteđen velikoga."
"Čekati, biti strpljiv, to znači misliti."
"Humor i strpljenje su deve na kojima prolazimo svaku pustinju."
"Onome koji umije da čeka, s vremenom sve dolazi."
-
Iloveautumn
#196 Re: Virtualni dzemat :-D
Alejkumusselam i selam alejkum
Navedeni ajet ima razlicite prijevode na nas jezik, ovaj dio "da biste bili strpljivi", na arapskom "le'allekum tettekun", govori o tekvi, koju prevode i kao svijest o Allahu. S obzirom na to da je ovo ajet koji objasnjava svrhu posta, onda je bitno i pokusati spoznati sta je to tekva, cilj ramazanskog posta. Evo jedan dio teksta koji govori nesto o tome, autor prof. Mustafa Spahic.
"Izvor i topos svakog obreda jesu Allahove objave - suhufi i veliki kitabi. Kako je u svakom vremenu izvor obreda jedan i isti, neizmjenjivi, tako i svrhu, smisao, nakanu i cilj svakog obreda određuje Objavitelj objave - Allah, dž.š. Kao što je postiti mjesec ramazan, koji traje trideset ili dvadeset devet dana, obavezna, pojedinačna, fardi ajn dužnost svakome muslimanu i
muslimanki koji su potpuno umno i fizički zdravi ('akil), punoljetni (bulug), slobodni (hurrijjet) i nalaze se kod svoje kuće (mukim) -
tako je i svrha, smisao i cilj posta za svakog muslimana isti, tj. le'allekum tettekun - da se u svakom vjerniku pomoću savma ili posta kao najjačeg Allahovog lijeka, instrumenta i sredstva, izgradi, učvrsti i zaokruži potpuno čista, autentična, prava i iskrena vjerska svijest. Takvaluk istodobno znači potpuno svjesno, slobodno, namjerno, svojom voljom, unutarnjim htjenjima, osjećanjima, mislima, osjetilima, umom, razumom - dakle pameću ili cjelokupnim bićem - živjeti u skladu s Allahovom voljom, šerijatom i Vjerovjesnikovim putem - sunnetom. Et-takva također znači bojati se Allaha i Njegove kazne i uzdati se u Njegovu milost i nagradu, kao i izvršavati sve ono što Allah naređuje, a kloniti se onoga što On zabranjuje.
Dakle, et-takva znači potpuno svjesno i slobodno življenje u krugu i okviru od Allaha objavljenih i od Vjerovjesnika demonstriranih i primijenjenih propisa. Takvu svijest kao cjelokupno i, istodobno, integralno funkcioniranje svih elemenata čovjeka: srca (vjere), duše (etike), osjetila i razuma kao kopči i antena za vanjske stvorene svjetove, na jednoj, i uma, kojim se misli i razmišlja, na drugoj strani - u svakom čovjeku, na svakom mjestu i u svakom vremenu izgrađuje, čini je jasnom, izvjesnom, sigurnom, iskrenom, pravom i iskonski prirodnom savm ili post."
Navedeni ajet ima razlicite prijevode na nas jezik, ovaj dio "da biste bili strpljivi", na arapskom "le'allekum tettekun", govori o tekvi, koju prevode i kao svijest o Allahu. S obzirom na to da je ovo ajet koji objasnjava svrhu posta, onda je bitno i pokusati spoznati sta je to tekva, cilj ramazanskog posta. Evo jedan dio teksta koji govori nesto o tome, autor prof. Mustafa Spahic.
"Izvor i topos svakog obreda jesu Allahove objave - suhufi i veliki kitabi. Kako je u svakom vremenu izvor obreda jedan i isti, neizmjenjivi, tako i svrhu, smisao, nakanu i cilj svakog obreda određuje Objavitelj objave - Allah, dž.š. Kao što je postiti mjesec ramazan, koji traje trideset ili dvadeset devet dana, obavezna, pojedinačna, fardi ajn dužnost svakome muslimanu i
muslimanki koji su potpuno umno i fizički zdravi ('akil), punoljetni (bulug), slobodni (hurrijjet) i nalaze se kod svoje kuće (mukim) -
tako je i svrha, smisao i cilj posta za svakog muslimana isti, tj. le'allekum tettekun - da se u svakom vjerniku pomoću savma ili posta kao najjačeg Allahovog lijeka, instrumenta i sredstva, izgradi, učvrsti i zaokruži potpuno čista, autentična, prava i iskrena vjerska svijest. Takvaluk istodobno znači potpuno svjesno, slobodno, namjerno, svojom voljom, unutarnjim htjenjima, osjećanjima, mislima, osjetilima, umom, razumom - dakle pameću ili cjelokupnim bićem - živjeti u skladu s Allahovom voljom, šerijatom i Vjerovjesnikovim putem - sunnetom. Et-takva također znači bojati se Allaha i Njegove kazne i uzdati se u Njegovu milost i nagradu, kao i izvršavati sve ono što Allah naređuje, a kloniti se onoga što On zabranjuje.
Dakle, et-takva znači potpuno svjesno i slobodno življenje u krugu i okviru od Allaha objavljenih i od Vjerovjesnika demonstriranih i primijenjenih propisa. Takvu svijest kao cjelokupno i, istodobno, integralno funkcioniranje svih elemenata čovjeka: srca (vjere), duše (etike), osjetila i razuma kao kopči i antena za vanjske stvorene svjetove, na jednoj, i uma, kojim se misli i razmišlja, na drugoj strani - u svakom čovjeku, na svakom mjestu i u svakom vremenu izgrađuje, čini je jasnom, izvjesnom, sigurnom, iskrenom, pravom i iskonski prirodnom savm ili post."
- arzuhal
#197 Re: Virtualni dzemat :-D
O kako lijepo kazano 
- Lalena
#198 Re: Virtualni dzemat :-D
Esselamu alejkum i od mene (mislim da sam u prethodnom postu zaboravila).
Zadnja dva ramazana radila sam produzeno, 10 sati, svaki dan, svaku subotu i svaku nedjelju... Moram priznati da je uticalo na mene, nisam stizala dosta toga planiranog, i osjecala sam se pomalo razocarano. Za pisanje, nisam imala vremena.
Na pauzi sam znala doci, ponesto procitati ovdje ili na nekom drugom portalu, i tako malo podici moral...
Vjerovatno ce i ove godine biti isto... Tako da, iako nisam neki aktivan i poznati clan, osjecam se dijelom dzemata
Zadnja dva ramazana radila sam produzeno, 10 sati, svaki dan, svaku subotu i svaku nedjelju... Moram priznati da je uticalo na mene, nisam stizala dosta toga planiranog, i osjecala sam se pomalo razocarano. Za pisanje, nisam imala vremena.
Na pauzi sam znala doci, ponesto procitati ovdje ili na nekom drugom portalu, i tako malo podici moral...
Vjerovatno ce i ove godine biti isto... Tako da, iako nisam neki aktivan i poznati clan, osjecam se dijelom dzemata
- bijela
#199 Re: Virtualni dzemat :-D
Takva
Teziti ka cilju da se u svakom trenutku bude svjesno dragog Boga,
Sto bi rekli velikani - kad izdahnem (to me On stisnuo Svojim imenom el-Qabid) i kad udahnem (to me On pustio Svojim imenom el-Basit)...
Mahsus selam svima,
Zendjebil, nema te 100 godina
)
Teziti ka cilju da se u svakom trenutku bude svjesno dragog Boga,
Sto bi rekli velikani - kad izdahnem (to me On stisnuo Svojim imenom el-Qabid) i kad udahnem (to me On pustio Svojim imenom el-Basit)...
Mahsus selam svima,
Zendjebil, nema te 100 godina
- kamen spoticanja
#200 Re: Virtualni dzemat :-D
alejkmu selam
nego znas sta fali
da sejh arzo ustane pred sabah i na balkonu zapali škiju...pogleda u zvjezdano nebo i uzme tastaturu...a more i smartphone
nego znas sta fali
da sejh arzo ustane pred sabah i na balkonu zapali škiju...pogleda u zvjezdano nebo i uzme tastaturu...a more i smartphone