Zato naslov treba preimovati - smutnja umjesto smetnja.Ramzess Veliki wrote:Da je kojom srecom sabor izglasao da se bosnjacima mogu pisat svi koji se tako osjecaju ...Connaisseur Karlin wrote:pa gdje nestadose BosanciRamzess Veliki wrote:Da, zalosna ta sloboda.
Da ne spominjemo da je narodnost Bosnjak (Bosnjanin ili Bosanac) uskracena onima koji su se tako osjecali.
Nije uskracena slovencima, nije makedoncima, nije nikome osim bosnjacima. I to Muslimani smo jedva na jedvite jade izvukli, da ne budemo podijeljeni kao narod u srpsko-hrvatske planove nakon raspada Juge prema salveta karti. Poslije je to Bosnjackim saborom jos vise sjebano nakon sto su donijeli odluku da bosnjacima mogu biti samo muslimani. Mislim meni se Alija gadi zbog tih fasistickih islamistickih stavova. Koliko je to pogubna politika za Bosnjake samo idiot ne moze da vidi i bali "mudri nas Oolija".
Iole pametnom je jasno da sa odrednicom Bosnjak kao narodnoscu za sve religije (sto je i logicno u svakoj drzavi i narodu da imas narodnost i vjeru koju god zelis) pada ideja podjele BeHa na religijskoj osnovi a za potrebe stvaranja velikih Srbije i Hrvatske.danasnji termin Bosnjak je istog znacenja kao Hrvat ili Srbin , imas masu tkavihetnickih grupa , npr. u Sloveniji, tamo iste grupe nemaju problem da se kao 5 generacija identificiraju kao Slovenci , samo u BiH , iste etnicke grupe se ne identificiraju ili se pogresno idetificiraju sa pojom i znacnjem Bosanstva
![]()
Ali neee ... SDA je progurala Bosnjak kao muslimansku odrednicu a SDS I HDZ objerucke podrzali.
Uvod u vjerske podjele i zaokruzivanje svog glasackog tijela. I rat na kraju krajeva.
Cuj SDA koja je nogu dala Zulfikarpasicu zbog furanja bosnjastva i koja je bila i ostala stranka vjerskog predznaka na Saboru bila glavna?
Koja se tek u novom vjeku pocela prilagodjavati novom izrazu i populisticki to isticati kada je skontala da je narod poceo tu upotrebljavati.
Srpski i hrvatski nacionalisti nisu to nikada prihvatili osim u publikaciji. Dan danas negiranja kako bosnjastvo ne postoji, kako je to hotelska izmisljotina, kako je to prije bio samo turski naziv za Bosance, kako je to prezime a ne narod,..... Uostalom mi koji se svadjamo na forumima otkad postoje sa srpskim i hrvatskim nacionalistim nacionalistima smo trosili mnogo vise energije i vremena na iste nego na fgr Bosance. Koji nas onda proglase nacionalistima i fasistima.
Ja brate, smutnja a ne smetnja. Ovako se sire lazni stereotipi. Alija izmislio, Alija naturio, SDA=Bosnjak, turcizam,....
Tacno je da je Sabor uveo naziv za dotadasnje Muslimane. Ali to ne znaci da je naziv rezervisan samo za muslimane i da je zabranjeno nemuslimanima da budu Bosnjaci. To nigdje ne stoji. Naravno da je Sabor odlucio za onoga ko je tada bio sporan sa tim. Srbi i Hrvati u BiH su vise od 100 godina Srbi i Hrvati, i nema tog naziva kojeg neki Sabor moze izmisliti pa da im to bude draze. Bosnjastvo je sirom otvoreno za sve koji to hoce,.... medjutim kada vidim netoleranciju, zatucanost i opce rezonovanje ovih fgr Bosanaca - nije mi nesto ni krivo sto nece da su Bosnjaci. Neka hin tamo gdje jesu.
Mi koji smo izabrali da budemo Bosnjaci i koji smo naucili nesto o tome smo svakako od devedesetih
islamski fundamentalisti, nacionalisti, fasisti, izmisljeni, nepostojeci, skart, otpad, hegemonisti, seljacine, sovinisti,..... oguglali smo na lajanje krupnih dzukela S/H nacionalizma,... pa i na domace pudlice.