Brega, hvala ti...

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
zzzzz

Post by zzzzz »

TheGame wrote:
Miješanje tri različite kulture su napravile Sarajevo gradom kakav je bio, zbog toga je bilo specifično.
Srbi su napustili grad iz istog razloga što je neki Bošnjak napustio Banja Luku ili Bijeljinu....ova šaka Srba što je ostala u gradu je manja od makovog zrna, ljudi i dan danas doživljavaju razna šikaniranja. Mom drugu Bošnjaku za kojeg bi dao ruku i nogu, govore što se druži sa četnikom, a znaš koliko ja imam veze sa četnicima?ko fudbal sa teniskim reketom.

Kakva bitka za sarajevo!? ta nikad nije ni postojala!da je Srbima bilo u interesu(čitaj Miloševiću)spustili bi se oni...pričala je meni raja koja je muda svoja dala na linijama oko grada, da kad bi imali 6x više naoružanja ne bi probili obruč.. pusti ba te priče, realnost je daleko gora i ružnija...lafo proboji, ubijeno 689 četnika, zarobljeno 134 tenka... :zzzz:
:zzzz:
Petokolonasi laju, karavani prolaze

Toozla :citat
...o cemu ti pricas....pa nisu Srbi '92 uzeli puske u ruke i sjeli na tenkove sa parolom "ovo je Sarajevo, necemo ga mjenjat"....koliko se ja sjecam parola je bila "ovo je Srbija"....
Tot

Post by Tot »

Ne duguje SA bregi nista...brega se ne moze podrediti sa SA...brega je pljunuo SA u lice kad je u SA na dan ginulo ljudi koliko on oma u svom usranom orkestru...nije niko trazio da se vrati u SA u ratu ali je mogao reci jednu jedinu rijec za SA za vrijeme dok su nas rokali...tada "to nije bio njegov rat"...jok eto bio je one sarajevske dijece sto su 4 godine jela humanitarnu....

Sta li ce samo zaboravna gospodja istorija-historija-povijest reci o onima koji su, umjesto da brane grad, puskama branili sarajlijama da se sklone od granata, bolesti, gladi, mraza...

Kako onda zamjeriti Goranu sto se nije potrcao da bude djelicem te tragedije koju sad svi skupa pokusavamo zapakovati u nesto cisto i uzviseno.
rei

Post by rei »

Tot wrote:
Ne duguje SA bregi nista...brega se ne moze podrediti sa SA...brega je pljunuo SA u lice kad je u SA na dan ginulo ljudi koliko on oma u svom usranom orkestru...nije niko trazio da se vrati u SA u ratu ali je mogao reci jednu jedinu rijec za SA za vrijeme dok su nas rokali...tada "to nije bio njegov rat"...jok eto bio je one sarajevske dijece sto su 4 godine jela humanitarnu....

Sta li ce samo zaboravna gospodja istorija-historija-povijest reci o onima koji su, umjesto da brane grad, puskama branili sarajlijama da se sklone od granata, bolesti, gladi, mraza...

Kako onda zamjeriti Goranu sto se nije potrcao da bude djelicem te tragedije koju sad svi skupa pokusavamo zapakovati u nesto cisto i uzviseno.

kako samo uspijete u tom svom mozgu ako ga imate skrojiti i napisati ovakve nebuloze ... :shock:
Tot

Post by Tot »

To je makar lako, treba samo razmisljati svojom glavom.
zzzzz

Post by zzzzz »

Tot wrote:To je makar lako, treba samo razmisljati svojom glavom.
Ili da za tebe razmisljaju u Beogradu :P
fruit

Post by fruit »

Brega je oduvijek bio veliki muzičar na tome skidam kapu.

Ali njegove izjave o Alijionom Sarajevu su Fašističke i bezobrazne ...jer
on je živio i radio u Slobinom fašističkom i genocidnom Beogradu i nije mu smetalo da drži koncerte protiv granatiranja Beograda,dali je nekad održao kocert porotiv granatiranja Sarajeva,Markala.Srebrenice.....ako jeste gdje i kad ja neznam.

Zašto je u Beogradu zakazan koncert na dan kada je Milošević pozvao
srbe na četništvo i ubijanje......

... previše da bi bilo slučajno

Nikad nije održao koncert podrške opkoljenom Sarajevu jer sigurno misli
da smo mi sami sebe granatirali.

A datum koncerta u Beogradu je podrška Miloševiću , htjeli to pojedinci priznati ili ne....
Tot

Post by Tot »

Ili da za tebe razmisljaju u Beogradu
Aha. Uhvatila me dva grmalja. Jedan me drzi, ne da mi da maknem dok me drugi lema k'o vola u kupusu.

Sad, k'o biva, Beograd treba da mi prisapne da mi ni jedan ni drugi ne zele dobro... Zgodna logika.

Da mi je da dozivim da ova nasa nesretna Bosna progleda svojim ocima...

Al' sto da i gleda, dokle god imamo komuniste/Beograd/Kustu/Amerikance/Vatikan/Ruse/homoseksualce/nevjernike/Bregu da krivimo...
emac

Post by emac »

E jebem vam pamet. Cak se i djole balasevic sjetio pa napisa sevdalinku a on nije sarajlija.Osim toga ja sam roden u sarajevu a roditrelji nisu pa me opet ne prihvataju kao sarajliju.A odakle je bregin stari, zagorac ustasa a on je sarajlija veliki.E dragi moji kad se dva krsta sastave lose se po bosnju pise a bosnjo tesko uci...
srbi kazu za ovaj rat da su od balije napravili covjeka a ja kazem trebalo je jos da traje da bi to i postao.
rei

Post by rei »

Razne Kuste, Brege, Karajlici nisu zasluzili nase postovanje, pa i ja kazem
kad ce Bosna progledati i postovati one koji su to i zasluzili.... :-)
ModestyBlaise

Post by ModestyBlaise »

Prodane duse !

Tako nas je i Alija prodavao cijeli rat....Mi smo PICE od naroda,
STO TO MERLIN NE NAPRAVI KONCERT U BEOGRADU???
Prvo ne bi mu Srbi iz principa dosli, a i oni sto bi dosli ispljuvali bi ga i ne bi dopustili da im on zapjeva na marakani, a mi naseg rodjenog izdajnika kojeg je bolilo dupe za njegov grad dok su ga agresori palili i ubijali, nego je shetao dupe po shanzelizeu ne napisavsi ni jednu jedinu pjesmu, ne kazem da je trebao NESTA VISE od toga....Mrzim polumoraliste kao sto je Alen Islamovic i ostali koji su pristali na sastajanje benda radi kesha koji lako ispari, valja sacuvati dostojanstvo...koje sastajanje je sad bitno POSLIJE SVEGA???????

ne treba nikog mrziti, ali ljudi previse lako zaboravljamo ...
Prenj

Post by Prenj »

rei wrote:Razne Kuste, Brege, Karajlici nisu zasluzili nase postovanje, pa i ja kazem
Tacno. Da nabrojimo neka casna imena.
Evo ja predlazem Fatmira Alispahica. Veceg patriote i intelektualca Bosna jos nije vidjela. Ne bi ga mijenjao za hiljadu Brega ...
pitt

Post by pitt »

Brega hvala ti .....za 18256544 temu na ovom forumu :D:D
rei

Post by rei »

Prenj wrote:
rei wrote:Razne Kuste, Brege, Karajlici nisu zasluzili nase postovanje, pa i ja kazem
Evo ja predlazem Fatmira Alispahica. Veceg patriote i intelektualca Bosna jos nije vidjela. Ne bi ga mijenjao za hiljadu Brega ...

koliko znam nije muzicar, umjetnik itd. :-)
rei

Post by rei »

pitt wrote:Brega hvala ti .....za 18256544 temu na ovom forumu :D:D

uh hvala ti na javljanju vase visocanstvo pitt :D
No_Comment

Post by No_Comment »

Bregovic je naj naj veci

Plagijator ,cak je i melodiju iz narodne pjesme Cesarica potpisao kao svoje autorsko djelo u jednom francuskom filmu.
Za pjesmu mjesecina jadni Saban Bajramovic KOJI JE KOMPONOVAO DOTICNU PJESMU,(a ,,posteni,, Bregovic naravno potpisao doticnu pjesmu kao svoj uradak) ga je tuzio da bi iskamcio neki honorar, da bi posle ovaj nas vajni kompozitor sRajlija napokon morao priznati da mjesecina nije njegova pjesma i izjavio,, kao ono ma mi smo stara raja Saban i ja,,...Smrad lopovski...
emac

Post by emac »

Pa znate valjda koja je bila jedna od prvih breginih pjesmi
Kupicu si tenk kad tad kad tad....gadacu te topom mala.....
predvidio covjek
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Prenj wrote:
Sorry Prenj,
ali moram dati nekoliko primjedbi na tvoje postove u vezi Bregovica. Mislim da necu pogrijesiti ako kazem da u velikoj mjeri dijelim tvoja politicka uvjerenja i s velikim gushtom sam citao kada si argumentima razvaljivao SDA simpatizere. Onda kada ti ne bi imali sta odgovoriti, obicno bi potegli neki "argument" tipa "ali srbi su jos gori" itd. Otprilike, (malo karikiram) Ti im kazes kako je Tihicev kabinet potrosio 400 hiljada KM iznad dozvoljenog, a oni ti odgovore "jeste, ali Paravac je potrosio 800.000 iznad mjere". Ili, ti potegnes pricu o tome kako je SDA prvoborac Sefkija Cekic prepisao knjigu, a oni kazu "pa i fico je nastao tako sto je prepisan Fiat 600".
Ne znam da li shvatas da u raspravama o Bregovicu Ti upadas u istu zamku. Da se odmah razumijemo, meni se Pecanin i Svrakic gade i sacuvaj Boze da sam bilo kakvo misljenje formirao na osnovu pisanja Dana ili gledajuci Hayat, najgoru televiziju u drzavi. Ali, na ovom forumu je veliki broj ljudi sa dosta argumenata objasnio zasto ne treba ici na Bregovicev koncert. Bilo je i zapaljivih komentara, ali znatno vise argumentovanih objasnjenja da Bregovic nije zasluzio da mu neko iz Sarajeva ide na koncert od cijeg prihoda nijednba jedina marka ne ide u dobrotvorne svrhe. Da se ne lazemo, on je BD, pjevaci su se mijenjali, zapravo on ih je mijenjao, ko postuje Tifu ili Bebeka, moze otici na njihov samostalni koncert, ko je nostalgican prema BD moze pustiti staru plocu ili kasetu.
Umjesto da svojim argumentima pobijes i ne pobijes ono sto su "protivnici" Bregovica napisali, ti odgovaras zajedljivim komentarima o pevaljkama u Aqui, Fatmiru Alispahicu, zabrani SDS-a, ratnim profiterima, korupciji. Isto kao sto je za SDA-ovce "Tihic dobar samo zato sto je Paravac jos gori", tako je i za tebe koncert Bregovica OK jer u Aqui pred nekoliko stotina seljacina pevaju Droce Trzan, Seke, Jace, Mace, Kami, Jami i ostali prekodrinski olos.
Za mene je 65 hiljada ljudi na Bregovicem koncertu vrhunac samoponizenja naroda koji je prije deset godina dozivio golgotu. Mislio sam da je dno dna srbijanska estrada u Aqui, pa sam se prevario. Onda sam mislio da je vrhunac naseg "zaboravljanja" pocetak emitovanja srbijanskog Pinka iz Sarajeva, Pinka ciji je vlasnik Mitrovic slavu i moc postigao u doba najcrnjeg fasizma u Beogradu, a zna se ko je tada vladao u BG i bez cijeg se blagoslova ni trafika nije mogla otvoriti. Sada 65 hiljada na koncertu Brege za "dobra stara vremena". Sta je slijedece? Bora Corba na Grbavici, Nele u Zetri...
Narod to hoce? OK, sami pali, sami se ubili, ali ima nas koji nismo zeljeli biti dio "mase" od 65 hiljada na Kosevu. Danas nas ti iz "mase" pozivaju da izadjemo na izbore 2006. koji su, eto, biti ili ne biti za nasu drzavu i svoj glas damo za "bolje sutra" bez vracanja u proslost. Ne znam da li je koncert BD za bolje sutra ili "dobra stara vremena?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

pitt wrote:Brega hvala ti .....za 18256544 temu na ovom forumu :D:D
i hvala ti sto smo uspjeli da udjemo u prvih 50 forumasha po broju postova :D

smorovi, hvala KJKP RADu i PARK sto ocistise smece nakon koncerta....
cpt.picard

Post by cpt.picard »

Brega kao pjesnik, pjevac, umjetnik -- ok
Kao covijek -- supak, pakas, cetalj

eod, zdrao
JBT

Post by JBT »

Sudnjidan, bravo.
Prenj, covjek ti je ovo napisao jer te postuje i kritika mu je na mjestu.
berlin_rajvosa

Post by berlin_rajvosa »

Danas se klanjaju Bregi ,sutra ce zvati Stribora-Kustu da nam donese kulturu,a na kraju ce nam u nekom domu kulture svoju poeziju citati Radovan Karadzic,jer i on je "nas" Sarajlija.A poezija je poezija i ne treba da se mijesa sa politikom.A?
Orion

Post by Orion »

Cruonit wrote:NE fakat mi je glupo radi politickih razloga ne ici na koncert tj. bojkotovati, ne idem na izbore vec na koncert da slusam muziku i da napomenem veoma veoma dobru :)
Zato svaka cast njima i bregi mada je ono bilo supacki al opet svako ima pravo na svoje misljenje, netreba politiku a jos vise nacionalizam mjesati u sve grane zivota, a pogotovo ne u muziku !

PS. Vi koji nuiste otisli neznate sta ste propustili, a za ove koji nisu radi politickih razloga eto vidite kud vas nacionalizam dovede propustili ste sigurno najveci godine ako ne i vise :)

eto, n isam bio na koncertu, i ne smatram da sam propustio nesto znacajno. definitivno ne koncert godine. posebno kad se zna da dolazi jamiroquai (bijelo dugme je i kad je nastalo bilo ruralni r'n'r, a to je pogotovo sad, nakon toliko godina)

prvo- nisam generacija koja je odrasla na toj muzici, ali moji roditelji jesu i oni su isli.

mene za tu grupu ne vezu nikakva sjecaanja, i svako kome je ispod 25 ko kaze suprotno, laze i zivi u nekoj neproduktivnoj yugonostalgicnosti.

bijelo dugme je stvarn proslosti. i ako sam ikada propustio bijelo dugme, onda sam ga propustio prije dvadeset godina, a ne sada.

razlozi dakle nisu politicki.

a sad prica o bregi kao supku- pa za mene jeste supak, ali ne zbog ovoga sto je rekao o aliji, vec sto je grad u kojem je odrastao i u kojem se rodio negirao tokom onih trenutaka kada je u tom gradu bjesnjelo zlo.

opet kazem, nije brega supak zbog politickih razloga, vec cisto zato sto je prodao sarajevo kako se ne bi zamjerao srbima i tako prodao vise ploca.

brega je supak i zato sto pokusava to sad opravdati time kako je on umjetnik i njegovo je da pise, a ne da se bakce politikom.

i to bi bilo ok da se drzi svojih principa. ako si apolitican umjetnik, onda si apolitican umjetnik uvijek, a ne od slucaja da slucaja. nije mu bilo problem biti politican kada su se organizirali humanitarni koncerti za srbiju u solunu, pa ne vidim zasto nije mogao jednom u te tri crne godine reci - "u mom gradu danas ubijaju nevine ljude, djecu. na moj grad je danas palo nebrojeno mnogo granata" ili nesto slicno.

to nikako od njega ne bi napravilo politicara, ali BI COVJEKA.

nije morao stati ni na ciju stranu, ali sasma nevazno. svi biramo da li cemo biti ljudi ili neljudi...

dakle:

brega kao covjek- nula poena/ nule poan
pezo

Post by pezo »

berlin_rajvosa wrote:Danas se klanjaju Bregi ,sutra ce zvati Stribora-Kustu da nam donese kulturu,a na kraju ce nam u nekom domu kulture svoju poeziju citati Radovan Karadzic,jer i on je "nas" Sarajlija.A poezija je poezija i ne treba da se mijesa sa politikom.A?
U potpunosti se slazem. Nemamo mi svoje ja. Koji ba Brega? Sramota je velika sto se toliko prica o njemu. Ima ljudi kojima treba kapu skinuti i koji su mu obezbijedili da dodje u Sa. Tifa je ljudina!
fix tha thing

Post by fix tha thing »

sudnjidan wrote:
Sarajlija i to pravi
Nije tebi dobro djine! Malo si povuk'o vlage s nogu,a?
Ako ne znas sta rezdelije ili jorgovan sarajliji znaci, sarajlija nisi niti ces ikada postati dok to ne naucis. To kao prvo, kao drugo i ti, koji imas lijep rijecnik a i ta "gospodja" koja je sarajka i kojoj se ker sere u haustoru bi me ucinili veoma sretnim ako se odselite i prestanete DIJELITI ovaj grad sa nama koji smo ga napravili. Pa razmislite malo prije nego nesto napisete. Nemoj jarane, da se pravis veci katolik od Pape. Nema veze ako si rodjen u manje urbanoj sredini ili bilo gdje na svijetu ali ima veze ako si papak bio i papak ost'o. Lutko moja, pa kad se dodje u neciju kucu, kao svi Vi sto ste dosli u nase Sarajevo, onda se domacin postuje i prihvati se nacin na koji on zivi i radi, jel tako? E kod nas je drugacije. Vi hocete da nas naucite kako da zivimo i kako da se ponasamo na nasem ognjistu. E tu je djine problem. Ili se adaptiraj i prihvati ovaj grad i ovu raju ili se hvataj noge. Zbog tih problema sam i ja otisao a i mnogi drugi koji nisu mogli nista uciniti da poprave situaciju a do ludila ih dovodila pamet doseljenika koji sve znaju bolje nego mi koji smo tu zivili. Zato hvala Bregi, Coli, Kusti, Pimpeku, Mirzi, Rasi, Varaji, Papetu, i mnogim drugim koje nisam nabrojao, koji su dosli u ovaj grad i OVAJ GRAD IH JE NAPRAVIO ZVIJEZDAMA KOJE SVIJET POZNAJE I PRIZNAJE ali ne i Vi, gospodo doseljenici. Vi znate bolje. Hvala narocito Neletu na recenici: ZBOGOM ZOHARI!
Aj' zivili Vi meni sto godina i nek bog (bilo ciji) cuva moj grad od novih sarajlija!
Skoro da sam zaplakao od srece koliko me odusevio ovaj komentar.
Ziveo Nele Karajlic, ziveo Kusta, ziveo Varaja, napolje doseljenici!!
Sarajlija i to pravi, vratices se ti u nas grad, vidis li bre koliko ljudi te na ovom forumu podrzava? Ne moram da ih imenujem da ne bi imali problema sa muslimanskim ekstremistima. Pa, i mimo foruma te podrzavaju, pre neku noc bilo je 65 hiljada ljudi samo na Kosevu, i to ljudi koji su zeleli da se vrata ona dobra stara vremena. Ljudima je dosta tih doseljenickih prica o nekakvim zlocinima u Srebrenici, Bratuncu, Kozarcu... Kao sto Brega kaze "sta vam je ljudi, proslo je 10 godina od gradjanskog rata, zaboravite taj rat vec jednom". Trebali smo mi "prave" Sarajlije da se otcepimo od ostatka BiH da ne slusamo jadikovke izbeglica iz istocne Bosne i da im vrata naseg grada budu zauvek zatvorena.
CAPAJEBO ispod Trebevica, bices opet Karadjordjevica.

pa brate je li tebi dobro!
nekakvim zlocinima!
pa covece to su genocidi! slusaj ja sam neko tko nije musliman,ali ne mogu da vjerujem kako vise ne shvatite svi vi da onosto je u srebrenici uradjeno spada u nesto najgore sto je jedan cojvek mogao zamisliti! zao mi je bosnjackog naroda sto je ovo prezivio! podrzavam povratak bijelog na scenu i kao rodjeni sarajlija isao sam na taj koncert! brega je djubre ali on nije sam bijelo dugme!
bijelo dugme je i bebek i alen i tifa i mi sarajlije ! ono je sarajevsko i tacka!
sto se mene tice mogu tolerisat bregu,ali neleta nikad i ostalu gamad!
bregu mogu tolerisat zato jer je sastavni dio nase kulture bio prije rata , i ono sto je dugme uradilo predsstavlja vrhunac sarajevskog duha!
ali sarajevo nije isto...
nedavno sam citaona t portali sta zagrebcanima i hrvatima najvise nedostaje iz bivse juge!
NA PRVOM MJESTU JE SARAJEVO!
ALI ONO SARAJEVO!
gedzo

#200 Brega, hvala ti...

Post by gedzo »

Ma ebalo vas i Sarajevo i Brega vise, nije cudo da je drzava u k... kakav narod zivi u njoj!! Hajd sada
Post Reply